Orbán Viktor a Hősök terén mondott beszédet, a baloldal Budán tüntetett az idén október 23-án. A megemlékezés mellett sok szó esett a jövő évi választásokról is. Orbán Viktor szerveződésre szólította fel a Hősök tere több százezres tömegét. Az összellenzéki tüntetésen az egymással marakodó baloldali pártokat kioktató Gyurcsány Ferenc aratta a legnagyobb sikert. A rendezvények miatt a fél főváros megbénult, a belvárosban szinte csak gyalog lehetett közlekedni, és a mobilhálózatok is túlterheltek voltak.

08.10
Kossuth tér helyett Hősök tere

Az idén a Hősök tere lesz az október 23-i állami ünnepségek fő helyszíne, a Kossuth tér felújítása miatt volt szükség a helyszín megváltoztatására. Reggel 9 órakor rendhagyó módon itt vonják fel az ünnepi lobogót, ezen részt vesznek a legfőbb közjogi méltóságok.

08.12
Méltóságteljes vonulást kérnek

Akik a Békemenettel szeretnének vonulni, azoknak sem kell félniük, hogy lemaradnak Orbán Viktor beszédéről. A jobboldali kötődésű Civil Összefogás Fórum által szervezett felvonulás a budai Bem-szobortól indul 14 órakor, és a Margit híd, Szent István körút, Nyugati tér, Teréz körút, Oktogon, Andrássy út útvonalon a Hősök terére tart. A szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy "méltóságteljesen vonuljanak, másokat becsmérlő, a szélsőséges alakulatokat jellemző táblákat ne hozzanak magukkal, csak magyar, CÖF és székely zászlókkal demonstráljanak".

08.17
Nem lesz könnyű közlekedni

Az október 23-i rendezvények miatt jelentős forgalmi változásokra és emiatt a közösségi közlekedés menetrendjének módosulására kell számítani. Egyebek mellett nem lehet majd közlekedni időszakosan a Dózsa György út Szondi utca és Városligeti fasor közti részén, a Széchenyi tér, Lánchíd, Clark Ádám tér, Lánchíd utca, Apród utca, Döbrentei tér, Szent Gellért rakpart, Szent Gellért tér, Budafoki út, Egry József utca, Műegyetem útvonalon, a Bem József tér, Bem rakpart, Margit hídi felhajtó, Margit híd, Nagykörút, Oktogon útvonalon, a Vértanúk terén, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Deák Ferenc térnél sem.

A korlátozások miatt több felszíni és felszín alatti járat menetrendje is módosul. A kisföldalatti Oktogon és Széchenyi fürdő közötti állomásait szakaszosan lezárhatják dél és este 8 között. Ezenkívül terelt, rövidített útvonalon vagy két szakaszon közlekednek egyes időszakokban egyebek mellett a 2-es villamospótlók, a 7-es buszcsalád járatai, a 9-es, a 16-os, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös, a 133E és 233E buszok, a 18-as, a 19-es, a 41-es, a 47-es és 49-es villamosok, és a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és 78-as trolik, valamint a 979-es éjszakai busz. A járatok pontos menetrendjéről a BKK honlapja ad tájékoztatást.

08.22
A Széna térnél Varga Mihályt lehet majd hallani

A fővárosban délelőtt a Széna téri emlékműnél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester mond ünnepi beszédet. A XXI. kerületben Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, Csepel díszpolgára, 1956-os halálraítélt a Weiss Manfréd szakközépiskolában mond beszédet.

08.24
Áder Jánosért Torontóig kell utazni

A köztársasági elnök Torontóban, az Árpád-házi Szent Erzsébet magyar katolikus templomban új magyar állampolgárok eskütételén és az 1956-os ünnepi megemlékezésen vesz részt. A magyar politikusnak több külföldi fellépésük is lesz ma. Kassán Martonyi János külügyminiszter megnyitja a Párhuzamos történetek – Budapest és Kassa – főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást. Kolozsváron Bethlen Gábor erdélyi fejedelem első egész alakos szobrának avatásán beszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Beregszászban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője mond ünnepi beszédet. Szabadkán is ünnepséget tartanak az 1956-os forradalom emlékére.

08.27
Ünnepi mozgolódás a fővárosban

Budapesten már korán reggel több rendőrautót láttunk az utakon. Építik az ünnepi díszletet a Széna téren, és ünnepi mozgolódást láttunk az Oktogonnál is. Egyelőre zavartalan a közlekedés, de néhány óra múlva már komoly akadályokba lehet majd ütközni.

08.30
A vidéket is felkeresik az ünneplő politikusok

Veszprém megyében, Szentgálon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mond ünnepi beszédet. A megyeszékhelyen este 6-kor kezdődő megemlékezésen és koszorúzáson Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szólal fel. Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője tart ünnepi beszédet. Tolna megyében, Szekszárdon a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége tart megemlékezést. Beszédet mond Fónay Jenő, a szövetség tiszteletbeli elnöke, 1956-os halálraítélt.

08.38
Mutatjuk térképen is a megemlékezéseket
Térkép az október 23-i megemlékezésekről és tüntetésekrőlForrás: Origo

 

08.50
A 301-es parcellánál is felbukkannak politikusok

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a 301-es parcellánál 11 órától Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt elnöke a szervezet képviselőivel néma főhajtással emlékezik a forradalmárokra. Fél 1-től a Magyar Liberális Párt ünnepi megemlékezésén Mécs Imre, 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő mond beszédet. Az LMP is itt tartja ünnepi megemlékezését 1 órától, ünnepi beszédet tart Schiffer András, a párt társelnöke.

09.00
Egy kis történelem

Az 57 évvel ezelőtt kezdődött forradalomról és Nagy Imre peréről ebben a cikkünkben olvashat.

Nagy Imre miniszterelnök beszédet mond a parlamentben 1953-banForrás: AFP

 

09.05
Az ellenzék már délben megmozdul

A Szolidaritás Mozgalom délben várja szimpatizánsait a Széchenyi István térre, onnan indulnak a Műegyetem elé, ahol délután 2-kor kezdődik több párt és szervezet közös ellenzéki demonstrációja. Beszédet mond mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP, Bajnai Gordon, az Együtt-PM és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője.

09.08
A Jobbik a kormánykárosultak nevében vonul

A Jobbik fél 2-re hirdetett találkozót a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, és innen vonulnak majd át a Deák térre. A kormánykárosultak nagygyűlésének nevezett rendezvényükön felszólal többek között Vona Gábor, a párt elnöke.

09.10
A fotelből is lehet nézni

A Békemenet végén szellősen állnak az emberek, nagyobb csoportban állnak a Bajza utcánál, illetve a Kodály köröndnél elhelyezett kivetítőknél, sokan azért megpróbálnak előrébb menni.

09.13
A futókat is leköti a zászlófelvonás

Két-háromszáz ember figyeli az ünnepélyes zászlófelvonást a Hősök terén, a bámészkodók között ligeti kutyások, futók is vannak. A tér fölött kamerás drón zümmög, a nézők mögött köpcös tábornok sétál barna műbőr táskával.

09.22
Máshol keressék a Nyugatinál parkoló autókat

A rendezvények helyszíneit bejáró tudósítónk szerint a Nagykörúton, a Nyugati környékén elszállítják az ottfelejtett autókat. A Békemenet vonulásánál lennének majd útban. 

09.24
Eközben a Niagaránál
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita sétál a Niagara-vízesés egyik kilátóteraszánálForrás: MTI/Bruzák Noémi

 

09.30
Már lobog a zászló

A nemzeti ünnep nyitó ceremóniáján jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István, a budapesti helyőrség dandárparancsnoka, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint a magyarországi diplomáciai testület képviselői. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége vonta fel.

09.40
Így közlekedtek a pesti srácok

A Fortepan archív felvételei alapján felidézzük az 1956-os forradalom és az azt kevéssel megelőző és követő időszak autóit, tömegközlekedését, utcáit. Hagyján, hogy nem lehetett autót vásárolni, de akinek volt, attól is elvették az ötvenes években. Hiába születtek olyan márkák, mint a Csepel, a Pannónia vagy az Ikarus, a közlekedés nyomorúságos volt, ráadásul 56-ban ugyanúgy megbénult Budapest, mint a második világháborúban. Itt olvashatják cikkünket a pesti srácok autóiról.

1956 járműveiForrás: Fortepan/Nagy Gyula

 

09.49
Koszorúzás lesz, ugye?

Elegáns, pár perces késéssel érkezett Mesterházy Attila MSZP-elnök a II. kerületi Orsó utcai Nagy Imre-emlékházhoz. "Koszorúzás lesz, ugye?" - fordult hátra asszisztenseihez a lépcső tetején, majd gyors főhajtás Nagy Imre mellszobra előtt, és bement megnézni a kiállítást.

09.55
Így nézett ki a zászlófelvonás
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót a Hősök terénForrás: MTI/Illyés Tibor

 

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés