Káosz az utakon, itt a hó

2014.01.24., 16:26

A Dunántúlon szinte mindenhol esik a hó, és a havazás a kora délutáni órákban felerősödött. Somogyban és Baranyában kamionstop van. Az utakon több baleset történt, buszok és kamionok akadtak el. Ha van fotója vagy videója a havazásról, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.

14.40 |

Nem érdemes Dél-Romániába menni

Romániában országszerte gyengén havazik, az ország déli felén azonban viharos erősségű szél fúj, amely félméteres-méteres hótorlaszokat emel az utakon. A Bukarestből nyugati, keleti és északi irányba induló mindhárom autópályáját lezárták, miután az A1-es és A2-as autópályán is tömegkarambol történt, amelyben tíznél több jármű tört össze és több személy megsebesült. A hírtelevíziók szerint az autópályák lezárásáig mindkét helyen 3-4 kilométeres kocsisor torlódott fel.

14.20 |

Javul a helyzet Zalában

Zalában a déli órákban a főutak sónedvesek, a mellékutak hókásásak, latyakosak voltak. A hóátfúvásokra tekintettel azonban a megye nagyobb részén továbbra is másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben. Szombat délelőtt egyetlen baleset miatt kérték a tűzoltók segítségét a megyében, a 86-os főúton, Kerkabarabásnál még reggel az oldalára borult egy kamion. A jármű üzemanyagtartálya megrepedt, a szivárgást a tűzoltók szüntették meg. 

14.08 |

Hótorlaszok

Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, jelenleg citromsárga riasztás van érvényben - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton kora délután.

Sarkad közelében árokba csúszott egy jármű a reggeli órákban, délelőtt frontálisan ütközött két személyautó Orosháza és Csorvás között, a 47-es számú főúton, egy személyautó pedig Békéscsabánál a Szarvasi úton csúszott árokba.

13.52 |

Sínekre dőltek fák Somogyban

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon. A fákat a csurgói önkormányzati tűzoltók és a berzencei önkéntes tűzoltó egyesület tagjai távolítják el. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek.

13.30 |

Nagyon havas az autópálya Debrecennél

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

12.50 |

Szabolcsban majdnem mínusz 10 fok van

Téli útviszonyok lassítják a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol éjjel havazott, és reggel óta is kisebb-nagyobb intenzitással esik a hó - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A megye útjai havasak, hókásásak, helyenként letaposott hóréteg borítja őket. Több úton kisebb hófúvások is keletkeznek a közepes erősségű, 20-50 kilométer óránkénti sebességű szélben, de ez a közlekedésben fennakadást eddig még nem okozott.

A folyamatosan hulló, aprószemű hó vastagsága már 3-6 centiméter közötti, a hőmérséklet mínusz 6-9 Celsius fok, s ez, valamint a szél nehezíti a szabolcsi közutak tisztításán dolgozó gépek munkáját. A kiszórt só ugyanis nem marad meg az útburkolaton, illetve ha mégis megtapad, az alacsony hőmérséklet miatt az olvasztó hatása kevésbé eredményes.

12.34 |

Délután 4 órától újra kell sztrádamatricát venni

Délután 4 órától ismét fizetőssé válik az M6 és M7 jelzésű autópálya a teljes szakaszon.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pénteken 17 órától az ország dél-nyugati megyéiben kialakult helyzet miatt a két autópályán az M0 körgyűrűtől díjmentessé tette a közlekedést. Mostanra a déli országrészben normalizálódtak a közlekedés feltételei, így azokon zavartalanul, 16 órától díjfizetés ellenében lehet haladni.

12.30 |

Nyúli idill

Nyúlon, Győr mellett hajnalban mínusz 6 fok volt, viszont hétágra süt a nap. A képet Novák Péter olvasónk készítette.

Hó alig esett Nyúlon.Fotó: Novák Péter, olvasónk

 

10.15 |

Győr környékén szikrázó napsütés

Győr-Moson-Sopron megyében napsütéses idő van, írta olvasónk.

10.11 |

Somogyban helyenként 30 centiméter hó esett

Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi.

A katasztrófavédők az elmúlt 24 órában a megyében 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el.

09.50 |

Hófúvás Zalában, hóesés Keleten

A Dunántúlon 10-20 centi hó esett tegnap, sok baleset, latyakos utak, tűzoltók munkában. Ma hófúvás lehet Zalában és Somogyban, és 10 centi hó az Alföld nagy részén. Bővebben itt olvashatnak a pillanatnyi helyzetről és a ma várhatóról.

09.20 |

Hóesésben biciklizett sötét kabátban, meghalt

A kórházban elhunyt egy kerékpáros, akit a sűrű hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezővásárhely közelében. Pénteken este a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely közelében, Kishomoknál egy kerékpáros férfi úgy hajtott keresztül a négysávos úton, hogy nem adott elsőbbséget egy Hódmezővásárhely felől érkező személyautónak, amely elütötte. A sűrű hóesésében a 35 éves férfi sötét ruházatot viselt, és biciklijén sem égett lámpa. A biciklist a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték a szegedi klinikára, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

08.30 |

A MÁV szerint a vonatok rendben közlekednek

A Gyékényes és Őrtilos közötti szakasz kivételével mindenhol elindult a menetrendszerinti vonatközlekedés szombaton - közölte a Mávinform. A Nagykanizsa-Gyékényes vonal Őrtilos és Gyékényes közötti szakaszán péntek délután számos fa dőlt a sínekre, több helyen leszakadt a felsővezeték. A fák eltávolításáig, valamint a felsővezeték javításának befejezéséig nem lehet visszakapcsolni a Gyékényes és Murakeresztúr közötti vezetékhálózat áramellátását, ezért Nagykanizsa és Gyékényes között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Ezen kívül, állítja a MÁV, nincsenek jelentősebb késések, fennakadások. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 10-15 perces, a Pécs-Gyékényes vonalon 20-30 perces késések fordulhatnak elő.

08.07 |

Járhatatlan út, elzárt település nincs a közútkezelő szerint

Az országos közúthálózat tisztításán csaknem 400 munkagép dolgozik, jelezte a közútkezelő állami szerv, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A folyamatos takarítás és sózás nyomán a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, Baranya megye déli területén, Solt és Baja térségében, Szentes és Orosháza közelében, valamint az észak-keleti országrészben havas szakaszokra kell számítani. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, de az M3-as emődi és az M35-ös hajdúböszörményi szakasza havas. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szegd és Makó között latyakos. Az M6-os autópálya Tolna és Baranya megyei szakasza hókásás, latyakos.

A közútkezelő állítja, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.

Az M6-os, M60-as valamint az M7-es és M70-es autópályákon nem kell úthasználati jogosultságot (sztrádamatricát) vásárolni, ez visszavonásig érvényes.

07.58 |

Több baleset is történt az utakon

A 4-es főúton Törökszentmiklósnál a 124. km-nél egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze. A fél útpályát lezárták, rendőrök irányítják a forgalmat.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán korlátnak ütközött egy személygépkocsi, csak a leálló sáv lezárva.

Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán a 141. km-nél is baleset történt, egy autó utánfutója a szalagkorlátnak ütközött, de már befejezték a helyszínelést.

07.40 |

Kora reggel még sok helyen havazott

Az Útinform kora reggeli összesítése alapján a Dunántúlon többnyire elállt a havazás, inkább csak Baranya és Tolna megyében, Dunaújváros és Monor közelében esik vagy szállingózik a hó. Havazást jeleztek Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Nyírségben, Tiszafüred és Debrecen környékén, valamint Csongrád és Békés megye nagy részén.

0.07 |

A főváros megússza a hóvihart

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál péntek éjfél előtt nem sokkal az Origónak elmondták, hogy jelenleg váltakozó intenzitással de folyamatosan esik fog a hó az ország délkeleti részén. Ott az erős szél miatt a narancs szintű riasztás érvényben marad, reggelre azonban valószínűleg már a legalacsonyabb, citrom szintűre tudják majd csökkenteni.

Az éjjel folyamán azonban a havazásos zóna súlypontja fokozatosan áttevődik az Alföld felé. Szombaton már az ország délkeleti részén lesz intenzív a havazás, illetve havas esőre, ónos esőre is lehet számítani Békés megyében. Szombat délutántól már csak a Tiszántúlon fog havazni, a legtovább várhatóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tart majd ki a csapadék.

Budapestet várhatóan elkerüli a havazás, legfeljebb hószállingózásra, vagy reggel 1-2 centiméteres hóréteg kialakulására lehet számítani.

 

23.49 |

Délen a helyzet változatlan

Somogy, Tolna és Baranya megye több járásában továbbra is másodfokú, további hét megye több járásában pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Baranya megyében átlagosan 12 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél azonban helyenként 40 centiméteres hótorlaszokat emelt az utakon, amelyek takarítása folyamatos volt. Ennek ellenére a megyében sok az elakadt jármű, személyi sérüléssel járó közúti baleset viszont nem történt.

Somogy megyében péntek estig összesen hatvanhat esetben riasztották a megyei tűzoltó egységeket hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentésére, illetve vasúti sínekre, útra dőlt fák eltávolításához.

A Tolna megyei Csikóstőttősön ráomlott a fóliasátor tizennégyezer csirkére. A hó jelentős részét a tűzoltók eltávolították, a további helyreállításról a tulajdonos gondoskodott. Bács-Kiskun megyében Kiskőrösön egy trafó meghibásodása miatt az áramszolgáltatás a város déli részén tizennyolc utcában, közel ezerhétszáz fogyasztási helyen szünetel - derül ki a katasztrófavédelem jelentéséből.

23.29 |

Hangulatkép Előszállásról

Pintér Tibor olvasónk hópelyheket fotózott ElőszállásonForrás: Olvasónk, Pintér Tibor fotója

 

Előző
Következő