Tömegek várták, hogy megnyíljanak a 4-es metró állomásai, sokan már órákkal korábban odamentek. Pontban délben megnyitották a megállókat, az emberek pedig szinte megőrültek érte, a Keletinél még a rendőröknek is közbe kellett lépniük. Orbán Viktor és Tarlós István délelőtt adta át a metrót.

Orbán átadja a metrót

A 4-es metró átadása képekben

Ez történt a felszínen

Így változik a budapesti tömegközlekedés

Az első nagy mellű csaj a metrón

08:12
Egy kis budapesti metrótörténet

A 2-es metró megnyitását Moszkvában is élőben közvetítették, a 3-as befejezése viszont már inkább nyűg lett. Pénteken indul a 4-es metró, addig pedig itt egy kis magyar metrótörténet. Cikk az eddigi metróátadásokról.

08:19
Itt a 4-es metró teljes története

Úgy gondolja, hogy elképesztően hosszú idő alatt jött össze az új metróvonal? Akkor képzelje el, hogy valójában az egész történet jóval az előtt elkezdődött, hogy Demszky Gábor elkezdett újabb és újabb átadási időpontokat bejelenteni. Itt van a négyes metró teljes története egy idővonalon.

08:23
Így változtat a tömegközlekedésen az új metró

A 4-es metró indulása után, szombat reggelre változik a felszíni közlekedés - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Tíz budapesti kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton mintegy 40 autóbusz-, öt villamos- és három trolibuszvonal menetrendje módosul. Itt olvashat részleteket.

08:24
Ezért vezeti gép a négyes metrót

Ugyanolyan gyártmányú, de továbbfejlesztett rendszer vezérli az új négyes metrót, mint amelyik időnként furcsa hibákat produkál a kettesen. Hogyan működik a teljes automatizálás a négyes vonalon, miért éri meg kiváltani a metróvezetőket?

08:29
A végleges engedélyt hat hónap múlva adhatják ki

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester ma délelőtt adja át a Kelenföld vasútállomást a Keleti pályaudvarral összekötő 4-es metróvonalat Budapesten. Az átadás időpontját Tarlós István kedden jelentette be, miután sikeresen befejeződött a hatóság által felügyelt, utasok nélküli, úgynevezett sötétüzemi tesztsorozat. A ma kezdődő utasforgalmi próbaüzem ideje alatt is folytatódik a jogszabály szerinti hatósági felügyelet, a végleges használatbavételi engedély hat hónap "üzemszerű hibamentes működés után" adható ki.

08:34
Demszky Gábor Amerikából üzen

Nem lesz ott a metró átadásánál Demszky Gábor volt főpolgármester, de a Magyar Liberális Párt tagjai kilenc órakor tolmácsolni fogják üzenetét Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak. Demszky Gábort nem hívták meg az ünnepségre, ezért nem is gondolkodott azon, hogy egyszerű vendégként vagy érdeklődőként elmenjen az ünnepségre - mondta a párt sajtófőnöke az Origónak. Demszky Gábor egyébként jelenleg az Egyesült Államokban van, úgyhogy biztos, hogy még véletlenül sem fog benézni.

08:45
Nagy a készültség Kelenföldön

Az Origo helyszíni tudósítója szerint rengeteg rendőrt látni a 4-es metró kelenföldi végállomásánál, ahol Orbán Viktor és Tarlós István hamarosan átadja az új vonalat. Az újságíróknak három ellenőrzési ponton kell átmenniük az állomásra menet: belül szendvicsekkel teli asztalok várják őket, és egy vonósnégyes zenél.

08:47
452 milliárd forint, 7,34 kilométer - a metró számokban

Néhány adat az új metróról. Az alagút a legmélyebb pontján 30 méternél is mélyebben húzódik. A két metróalagút egyenként 7,34 kilométer hosszú, a beruházás összköltsége pedig több mint 452 milliárd forint.

08:59
Vajon metróval gördül be Orbán és Tarlós?

Az újságírók már a peronon várnak Orbánékra. Áll a pódium, kint vannak a mikrofonok, de vajon, hogy fog megérkezni a két főszereplő? Odasétálnak, vagy az egyik új metrókocsival gördülnek be a peronra?

09:05
Ilyen az új Keleti pályaudvari megálló
A Keleti pályaudvarnál is tévéstábok várják az első szerelvény érkezésétFotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

 

09:07
Már késésben van a metróval érkező Orbán és Tarlós

Az Origo helyszíni tudósítója megtudta, hogy valóban metróval fog begördülni a sajtótájékoztatóra Orbán Viktor és Tarlós István, de már késésben vannak. Ezután beszédet tartanak, majd mind együtt elmetróznak a Keleti pályaudvarhoz.

09:09
Kelenföldön gyülekeznek a tévések
Kelenföldön tévéstábok várják az első szerelvény érkezésétFotó: Mudra László - Origo

 

09:18
Nézze meg képen, hogyan épült a Baross téri megálló!

Az Origo munkatársa 2007-től, a munkálatok megkezdésétől kezdve rendszeresen fotózta a Baross téren, a Keleti pályaudvar előtt folyó munkálatokat. Nézze meg, hogyan alakult át a tér a négyes metró építése során!

09:25
Ment egy kört az Orbánt szállító metrószerelvény

Megérkezett a metrószerelvény a kelenföldi megálló peronjára, ami Orbán Viktort és Tarlós Istvánt szállítja a sajtótájékoztatóra. Viszont mindenki megdöbbenésére nem állt meg, hanem azzal lendülettel tovább is ment, és eltűnt az alagútban. Szándékos lehetett, mert később a másik alagútban tért vissza, és egy másik szerelvény is megjelent a másik metrópályán.

09:26
Tarlós megkapta a metróengedélyeket

Megkezdődött az átadás, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke átadta az engedélyeket Tarlós Istvánnak, miközben Orbán a hátuk mögött tapsolt.

09:27
Orbán és Tarlós is belevésette a nevét a peronba
Orbán és Tarlós neve a kelenföldi állomás padlójánFotó: Mudra László - Origo

 

09:34
Tarlós: Demszky a metró megszállottjává vált

Nem Demszky találta ki a 4-es metrót, már a hetvenes években felvetődött - kezdte a beszédét Tarlós István. De szerinte Demszky a metró megszállottjává vált, és zűrzavaros szerződéseket hagyott, amelyek miatt nagy munka volt az új városvezetésnek megmenteni a projektet.

09:36
Vitézy Dávid mosolyog, Horváth Csaba karba tett kézzel áll

Tarlós szalagcímeket sorol, hogy érzékeltesse, milyen borús jóslatok mellett jutottak el a metró átadásáig. A vendégek közben a metróban állva hallgatják. Az egyik ajtóban Vitézy Dávid mosolyog, a másikban Horváth Csaba állt karba tett kézzel.

09:37
Orbán, Tarlós és az első szerelvény
Orbán Viktor érkezik az első szerelvénnyelFotó: Mudra László - Origo

 

09:38
Az biztos, hogy nagyon szép lett

Tarlós ismerteti, hogy tucatnyi vonalon lesz új forgalmi rend a 4-es metró miatt. "Az biztos, hogy nagyon szép lett, örüljünk neki" - zárja beszédét Tarlós.

14