CÖF: civilbe öltözött fideszesek, Orbán jele nyilván nyuszi volt az óvodában, GYÁVA - Mesterházy Attila lazáskodva kampányolt a kormány ellen. Szabó Tímea, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Fodor Gábor - mindannyian Orbán Viktor és a szerintük antidemokratikus döntései ellen kampányoltak a választások előtt utolsó nagygyűlésen az Operaháznál. Súlyos szidalmakat zúdítottak Orbán Viktorra és a kormányára.

Megpróbálta begyújtani a tüzet az ellenzék - összefoglaló a beszédekből

Ezt a kézerdőt nézze meg Orbán - Mesterházy Attila

Magyarországon a fortélyos félelem uralkodik - Bajnai Gordon

Megcsaltak, megloptak bennünket - Gyurcsány Ferenc

Orbán harcban lehet győztes, békében nem - Fodor Gábor

 Elvesszük Orbán kedvenc játékszerét! - Szabó Tímea

Képek a baloldali tüntetésről

Videók a baloldali gyűlésről

 

13:51
A listavezetők tartanak beszédeket

Kevesebb, mint egy óra múlva kezdődik a kormányváltó erők tüntetése, amellyel a március 15-én elmaradt demonstrációt pótolják. A rendezvényen felszólal a pártszövetség öt listavezetője, sorrendben: Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Szabó Tímea, Bajnai Gordon, majd utolsóként Mesterházy Attila miniszterelnöké-jelölt. Ő a szervezők tájékoztatása szerint 15 óra 41 perckor beszél.

13:54
DK-s MSZP-s magyar és uniós zászlók

Már egy órával a kezdés előtt százak érkeznek a helyszínre, az operához. Az Oktogonnál is rengetegen gyülekeznek, sokan DK-s MSZP-s magyar és uniós zászlókkal. 

13:54
Ülőhely eladó

Az operánál felállítottak egy kisebb színpadot, az előtte lévő helyeket, illetve az Operaház lépcsőjét, ahol le lehet ülni, már réges-rég elfoglalták a DK-s zászlót tartó nyugdíjasok. Az Origo érdeklődésére azt mondák fél egyre mentek oda, „De jó pénzért eladom az ülőhelyet” - tette hozzá nevetve az egyik férfi

13:55
Performansz lesz a végén

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy a beszédeket videóbejátszások választják majd el. A rendezvény végre, négy óra körül egy performanszot ígérnek a kormányváltók egyéni jelöltjeinek részvételével. 

13:56
Az LMP az Oktogonra települt ki

Az Andrássy úton egymás mellett MSZP-s Együtt PM-es standokat lehet látni, és megjelent egy darab liberális stand is. Itt a zászlók mellett a Talpra Magyar című újságot osztogatják. Az Oktogonra viszont az LMP települt ki, igaz, ők nem tagjai a kormányváltó szövetségnek. 

14:05
Útban vannak a zászlók

Megérkezett a Szolidaritás többszáz fős küldöttsége, a színpad előtti rész ezzel meg is telt. A szervezők megkérték a szimpatizánsokat, hogy a zászlóikkal menjenek ki az Andrássy út két szélére, hogy azok ne lógjanak be a tv-közvetítésbe. A résztvevők csak lassacskán tesznek eleget a kérésnek.

14:09
Hiszékeny is kíváncsi

Elmondása szerint Hiszékeny Dezső 13. kerületi jelölt sem tudja, mit várhatunk a rendezvényt záró performansztól. Tudósítónknak annyit árult el, hogy minden jelöltnek gyülekeznie kell majd a színpad mögött.

14:11
Mint a birkákat terelgetnek

A Bajcsy-Zsilinszky út felől a Székely Mihály utcánál keresztbe le van zárva az Andrássy, a tüntetésre igyekvőknek és a turistáknak is nagyot kell kerülniük, hogy az oktogon fele továbbjussanak. Többen hangosan méltatlankodnak. A Paulay Ede utca tele van gyalogossal. Mint a birkákat terelgetnek, mondja egy hölgy. Miért kell lezárni, kérdezi egy férfi.

14:13
Szinte mindenkinél van DK-s kiszászló

A DK rendkívül erős hurkapálcás kis papírzászló fronton, szinte mindenkinél van egy.

14:15
Kiborult az egyik szervező

Mivel a zászlók továbbra is útban vannak, az egyik szervező mikrofont ragadott, és kijelentette, hogy akkor most név szerint fogja felszólítani, azokat akiknek odébb kell menniük. „Te itt az MSZP-zászlóval menj arrébb! Még egy lépést! Még egyet!„ – vezényelt, majd amiatt méltatlankodott, hogy szerinte ez a kérés az előbb is teljesen egyértelmű volt, és ha azt akarják, hogy korrekt tudósítások szülessenek, akkor biztosítani kell a zavartalan tv-közvetítést. „Mindenki szóljon a mellette lévőnek, hogy útban vagy babám, menj arrébb!”

A problémát az okozza, hogy a színpad elég alacsonyan van, tőle pedig alig 30 méterre áll a sajtó pódiuma, így könnyű belelógni a képbe. 

14:15
Útban vagy babám

 

14:17
Itt a Seuso kincs is

Egy MSZP-s dzsekis férfi egy gagyi bronztányért lobogtat és azt mondja, a Seuso kincset hozta.

14:25
Néni DK-s zászlóval
Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

14:25
Vadai Ágnesért megőrül a közönség

A színpad mögött gyülekeznek az egyéni jelöltek. Kerék-Bárczy Szabolcs, Kiss Péter, Szabó Rebeka, Helmeczy László tűnik fel, Vadai Ágnes egy pillanatra a színpadra is fellép, ezt kitörő ujjongás fogadta, de a DK alelnöke csak int egyet a közönségnek, majd vissza is megy a kulisszák mögé.

14:27
Talpra magyar! Nyugtasson meg!

Talpra magyar cimű újságot osztogatnak aktivisták. Egy hölgy megijedt, hogy a jobbik gerillaakciója, de megnyugtatták, hogy a baloldal kampánykiadvanya.

14:28
Újat nem várnak

Hét emberrel készült, nem reprezentatív villámkutatásunk szerint a válaszadók többsége minden szónokot egyformán vár, de nem gondolja, hogy bármi újat hall majd tőlük. Nevet egyetlen ember említett, azt mondta, Gyurcsány a legjobb szónok.

14:29
Kiss Péter humoros oldala

Kiss Pétert kérdezzük, mit tud a műsor végi performanszról. Az újpesti jelölttől megtudjuk, ha viccesen akarna válaszolni, akkor elmondaná, hogy a jelöltek majd kézen állva fognak bemutatni valami előadást. Aztán nevetve hozzáteszi, hogy ő sem tud semmit a dologról. 

14:30
Ne légy gyáva, Viktor!
Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

14:32
Bajnai pártja bújkál

Az Együtt-PM határozottan gyenge a márkamegjelenésben. Még uniós zaszlóból is többet látni.

14:32
Kiderül a nagy titok

Egy szervezőtől aztán csak megtudjuk, hogy a performansz arról szól majd, hogy a jelöltek levonulnak a színpadról, elvegyülnek a szimpatizánsok között, és szórólapokat osztanak nekik.

15