Megalakult a parlament. Megválasztották házelnöknek Kövér Lászlót, Orbán Viktor pedig elfogadta Áder János felkérését a kormányfői posztra. Alelnök lett a jobbikos Sneider Tamás, őt a baloldali ellenzéken kívül öt fideszes és az LMP nem szavazta meg. Gyurcsányék szándékosan más esküt mondtak, közben a téren egész nap tüntettek a radikális jobboldaliak, akik még minisztereket is megkergettek az ülés után. 

Orbánt felkérték, elfogadta

Nem a politikusok ünnepe

Esküt tettek

Gyurcsányék más szöveget mondtak

Kövér László a házelnök

Sneidert is megszavazták

15:22
Minisztereket szidtak

A parlamentből kijövet a téren tüntetők közül néhányan Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert is megrohanták és szidalmazták. Orbán Viktor kisbusza is ekkor hagyta el az épületet, mellette egy tucatnyi tüntető fütyült és kiabálta, hogy hazaárulók. A tér északi részén készenléti rendőrök kezdenek gyülekezni, körülbelül harmincan, a mintegy hetven tüntető ellenében.

15:01
Jöhet a koccintás

Több fideszes képviselő is azt mondta tudósítónknak, hogy közös koccintásra mennek. A nemzetiségi szószólók pedig külön teszik le az esküt a Parlament egy kisebb termében.

14:55
Kérdőjeles miniszterség

Németh Lászlónét arról kérdeztük, hogy fejlesztési miniszter marad-e. Azt mondta, beszélt már erről Orbánnal, de még nincs döntés, május végére derülhet ki. Hozzátette: pozíciótól függetlenül boldogan vállal kormányzati munkát, szereti a kihívást, és megtiszteltetésnek tartja, hogy két és fél évig miniszter lehetett.

14:53
Vége az ülésnek

Szavaztak a bizottságokról és azok elnökeiről, név szerint Gulyás Gergelyt emelték ki, akit az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának élére választottak. Ezzel vége az ülésnek, a szózat eléneklésével búcsúznak a képviselők az alakuló ülésről. Orbán Viktor felszólalhatott volna ma, de Kövér szerint később fog élni ezzel a lehetőséggel. 

14:51
Jobbikos belharc

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója sétált ki a Parlamentből, ezt látva a téren tüntető volt jobbikos képviselő, Gaudi-Nagy Tamás közölte: Szabó arra sem méltatott minket, hogy idejöjjön. A demonstrálók erre pfujolni kezdtek.

14:43
Bábszínház lett

Az Együtt-PM a Parlament épülete előtt aláírt egy esküt, amely szerint azon fognak dolgozni, hogy visszaállítsák Magyarországot a szabadság útjára, és visszaállítsák az alkotmányosságot. Szabó Tímea azt mondta, a Fidesz-kétharmaddal bábszínház lett a parlamentből. A sajtótájékoztatót a téren a földtörvény ellen tüntetők megzavarták, gágogtak, libatolvajnak nevezték és szidalmazták Bajnait.

14:42
Sneider, Dúró és Schiffer hevesen beszélget
Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

14:21
Áder nem kommentál

Áder János köztársasági elnök azt közölte az Origóval, hogy nem kívánja kommentálni a parlament személyi döntéseit. Az államfőt a Sneider Tamás körüli politikai vitákról kérdeztük.

14:20
Öt fideszes nem szavazott

Sneider Tamás alelnökké választásakor az LMP tartózkodott, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik igennel szavazott, a baloldali ellenzék pedig nemmel, derül ki a parlamenti honlapról. Jelen volt, de nem nyomott gombot a fideszes Balog Zoltán, Kovács Zoltán, Lázár János, Navracsics Tibor, és az ülést vezető Turi-Kovács Béla, valamint az MSZP-s Gúr Nándor, illetve Sneider Tamás. Nem szavazott Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter.

14:06
Kövérnek kevés illúziója maradt

Több tapasztalom van, mint amennyi illúzióm maradt. Csak óvatos reményre látok esélyt, hogy magunk mögött tudjuk hagyni a terméketlen küzdelmeket, amelyek a rendszerváltás óta részei voltak a politikának. Szerinte szerencsére a választások arra is jók, hogy eldöntsék a politikusok közti vitákat - mondta Kövér László. 

14:01
Kövér László mindenkinek köszöni

Köszönetet mond a képviselőtársai nevében a polgároknak, amiért bizalmat szavaztak. Köszönetet mond a képviselőknek a múlt ciklusban elvégzett nagy munkájáért, amivel el tudták kerülni az összeomlást. Köszöni azoknak a képviselőknek is, akik megszavazták, hogy kevesebb képviselő legyen, pedig szavazatukkal arról is döntöttek, hogy ők maguk nem lehetnek most képviselők. "Ha nem ígérhetem, hogy mindenki tetszésére, de lelkiismeretem szavára hallgatva igyekszem megszolgálni a bizalmat" - mondta Kövér. 

13:50
Sneider Tamás alelnök lett

Hiller Istvánt 191 szavazattal, Latorczai Jánost 193 szavazattal, Lezsák Sándort 192 szavazattal, Jakab Istvánt 192 szavazattal, Sneider Tamást pedig 150 szavazattal választották meg az Országgyűlés alelnökének. 

13:47
A DK nemmel szavazott

A Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselői nem szavazták meg Kövér László házelnökké választását. Molnár Csaba alelnök szerint Kövér László alkalmatlan a házelnöki teendők ellátására, elfogult, egyoldalúan dönt, az ellenzéket megbírságolja, a kormánypártoknak mindent megenged. Hozzátette, a többi olyan tisztség esetében is nemmel szavaznak, amelyekre fideszes vagy jobbikos képviselőt jelölnek.

13:45
Turi-Kovács: Fáradt vagyok, na!

Turi-Kovács rossz esküt olvasott fel Kövérnek, amikor azt mondta, hogy országgyűlési képviselői pozíciójához hű lesz, Kövér viszont tudta, hogy nem képviselőnek, hanem házelnöknek esküszik fel. A Parlament TV mikrofonja egyébként éppen Turi-Kovács közelében van, ezért hallatszott, amikor felvételen kívül azt mondja, az egyik segédjének, hogy "fáradt vagyok, na!". 

13:41
Kövér a házelnök

A titkos szavazás érvényes és eredményes volt - mondja Turi-Kovács. 171 igen szavazattal Kövér Lászlót választották meg házelnöknek.

13:29
Az első beszólások

Az LMP-s Szél Bernadett tudósítónknak azt mondta, már meg is kapta az első beszólásokat: fideszesek froclizták azzal, hogy milyen kicsi az LMP (ötfős) frakciója. Szél erre azt mondta, ebből is látszik, hogy a Parlament kezd hasonlítani egy fiúöltözőhöz.

13:22
Csokoládé és párttársak

Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor is csokoládét eszik a szünetben a folyosón. A DK-s politikus párttársával, Molnár Csabával, a Jobbik-elnök Novák Előddel diskurál közben.

13:21
Leköpték Pásztor Istvánt
Leköpték Pásztor Istvánt. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

13:16
Majdnem!

Orbán Viktor tudósítónk mellett sétált el, munkatársunk elkezdett feltenni egy kérdést, a miniszterelnök vissza is fordult, hogy válaszoljon, de Havasi Bertalan sajtófőnök közbelépett, és azt mondta, a kormányfő nem ér rá. Orbán ekkor továbbsétált.

12:54
Ilyen volt az eskütétel
A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

15