Esküt tett az új parlament

2014.05.06., 09:39
rendezés

Megalakult a parlament. Megválasztották házelnöknek Kövér Lászlót, Orbán Viktor pedig elfogadta Áder János felkérését a kormányfői posztra. Alelnök lett a jobbikos Sneider Tamás, őt a baloldali ellenzéken kívül öt fideszes és az LMP nem szavazta meg. Gyurcsányék szándékosan más esküt mondtak, közben a téren egész nap tüntettek a radikális jobboldaliak, akik még minisztereket is megkergettek az ülés után. 

Orbánt felkérték, elfogadta

Nem a politikusok ünnepe

Esküt tettek

Gyurcsányék más szöveget mondtak

Kövér László a házelnök

Sneidert is megszavazták

Origo
15:22

Minisztereket szidtak

A parlamentből kijövet a téren tüntetők közül néhányan Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert is megrohanták és szidalmazták. Orbán Viktor kisbusza is ekkor hagyta el az épületet, mellette egy tucatnyi tüntető fütyült és kiabálta, hogy hazaárulók. A tér északi részén készenléti rendőrök kezdenek gyülekezni, körülbelül harmincan, a mintegy hetven tüntető ellenében.

Origo
15:01

Jöhet a koccintás

Több fideszes képviselő is azt mondta tudósítónknak, hogy közös koccintásra mennek. A nemzetiségi szószólók pedig külön teszik le az esküt a Parlament egy kisebb termében.

Origo
14:55

Kérdőjeles miniszterség

Németh Lászlónét arról kérdeztük, hogy fejlesztési miniszter marad-e. Azt mondta, beszélt már erről Orbánnal, de még nincs döntés, május végére derülhet ki. Hozzátette: pozíciótól függetlenül boldogan vállal kormányzati munkát, szereti a kihívást, és megtiszteltetésnek tartja, hogy két és fél évig miniszter lehetett.

Origo
14:53

Vége az ülésnek

Szavaztak a bizottságokról és azok elnökeiről, név szerint Gulyás Gergelyt emelték ki, akit az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának élére választottak. Ezzel vége az ülésnek, a szózat eléneklésével búcsúznak a képviselők az alakuló ülésről. Orbán Viktor felszólalhatott volna ma, de Kövér szerint később fog élni ezzel a lehetőséggel. 

Origo
14:51

Jobbikos belharc

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója sétált ki a Parlamentből, ezt látva a téren tüntető volt jobbikos képviselő, Gaudi-Nagy Tamás közölte: Szabó arra sem méltatott minket, hogy idejöjjön. A demonstrálók erre pfujolni kezdtek.

Origo
14:43

Bábszínház lett

Az Együtt-PM a Parlament épülete előtt aláírt egy esküt, amely szerint azon fognak dolgozni, hogy visszaállítsák Magyarországot a szabadság útjára, és visszaállítsák az alkotmányosságot. Szabó Tímea azt mondta, a Fidesz-kétharmaddal bábszínház lett a parlamentből. A sajtótájékoztatót a téren a földtörvény ellen tüntetők megzavarták, gágogtak, libatolvajnak nevezték és szidalmazták Bajnait.

Origo
14:42

Sneider, Dúró és Schiffer hevesen beszélget

Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Origo
14:21

Áder nem kommentál

Áder János köztársasági elnök azt közölte az Origóval, hogy nem kívánja kommentálni a parlament személyi döntéseit. Az államfőt a Sneider Tamás körüli politikai vitákról kérdeztük.

Origo
14:20

Öt fideszes nem szavazott

Sneider Tamás alelnökké választásakor az LMP tartózkodott, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik igennel szavazott, a baloldali ellenzék pedig nemmel, derül ki a parlamenti honlapról. Jelen volt, de nem nyomott gombot a fideszes Balog Zoltán, Kovács Zoltán, Lázár János, Navracsics Tibor, és az ülést vezető Turi-Kovács Béla, valamint az MSZP-s Gúr Nándor, illetve Sneider Tamás. Nem szavazott Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter.

Origo
14:06

Kövérnek kevés illúziója maradt

Több tapasztalom van, mint amennyi illúzióm maradt. Csak óvatos reményre látok esélyt, hogy magunk mögött tudjuk hagyni a terméketlen küzdelmeket, amelyek a rendszerváltás óta részei voltak a politikának. Szerinte szerencsére a választások arra is jók, hogy eldöntsék a politikusok közti vitákat - mondta Kövér László. 

Origo
14:01

Kövér László mindenkinek köszöni

Köszönetet mond a képviselőtársai nevében a polgároknak, amiért bizalmat szavaztak. Köszönetet mond a képviselőknek a múlt ciklusban elvégzett nagy munkájáért, amivel el tudták kerülni az összeomlást. Köszöni azoknak a képviselőknek is, akik megszavazták, hogy kevesebb képviselő legyen, pedig szavazatukkal arról is döntöttek, hogy ők maguk nem lehetnek most képviselők. "Ha nem ígérhetem, hogy mindenki tetszésére, de lelkiismeretem szavára hallgatva igyekszem megszolgálni a bizalmat" - mondta Kövér. 

Origo
13:50

Sneider Tamás alelnök lett

Hiller Istvánt 191 szavazattal, Latorczai Jánost 193 szavazattal, Lezsák Sándort 192 szavazattal, Jakab Istvánt 192 szavazattal, Sneider Tamást pedig 150 szavazattal választották meg az Országgyűlés alelnökének. 

Origo
13:47

A DK nemmel szavazott

A Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselői nem szavazták meg Kövér László házelnökké választását. Molnár Csaba alelnök szerint Kövér László alkalmatlan a házelnöki teendők ellátására, elfogult, egyoldalúan dönt, az ellenzéket megbírságolja, a kormánypártoknak mindent megenged. Hozzátette, a többi olyan tisztség esetében is nemmel szavaznak, amelyekre fideszes vagy jobbikos képviselőt jelölnek.

Origo
13:45

Turi-Kovács: Fáradt vagyok, na!

Turi-Kovács rossz esküt olvasott fel Kövérnek, amikor azt mondta, hogy országgyűlési képviselői pozíciójához hű lesz, Kövér viszont tudta, hogy nem képviselőnek, hanem házelnöknek esküszik fel. A Parlament TV mikrofonja egyébként éppen Turi-Kovács közelében van, ezért hallatszott, amikor felvételen kívül azt mondja, az egyik segédjének, hogy "fáradt vagyok, na!". 

Origo
13:41

Kövér a házelnök

A titkos szavazás érvényes és eredményes volt - mondja Turi-Kovács. 171 igen szavazattal Kövér Lászlót választották meg házelnöknek.

Origo
13:29

Az első beszólások

Az LMP-s Szél Bernadett tudósítónknak azt mondta, már meg is kapta az első beszólásokat: fideszesek froclizták azzal, hogy milyen kicsi az LMP (ötfős) frakciója. Szél erre azt mondta, ebből is látszik, hogy a Parlament kezd hasonlítani egy fiúöltözőhöz.

Origo
13:22

Csokoládé és párttársak

Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor is csokoládét eszik a szünetben a folyosón. A DK-s politikus párttársával, Molnár Csabával, a Jobbik-elnök Novák Előddel diskurál közben.

Origo
13:21

Leköpték Pásztor Istvánt

Leköpték Pásztor Istvánt. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

Origo
13:16

Majdnem!

Orbán Viktor tudósítónk mellett sétált el, munkatársunk elkezdett feltenni egy kérdést, a miniszterelnök vissza is fordult, hogy válaszoljon, de Havasi Bertalan sajtófőnök közbelépett, és azt mondta, a kormányfő nem ér rá. Orbán ekkor továbbsétált.

Origo
12:54

Ilyen volt az eskütétel

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

Origo
12:43

Gyurcsányék kiegészítették az esküt

A DK-s Molnár Csaba villám-sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a DK-s képviselők az eskü szövegét kiegészítették az ülésen a következő mondatokkal: "Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak" - jelentette tudósítónk. 

Molnár azt mondta, hogy ezt a kiegészítést azért tartották fontosnak, mert az alaptörvényt, amire hivatalosan felesküdtek, illegitimnek tartják. Hozzátette azt is, hogy a DK-s képviselők nem szavazzák meg Kövér Lászlót házelnöknek, és nem támogatnak egyetlen jobbikos képviselőt sem semmilyen pozícióban.

Origo
12:37

Kövér szerint elfogadják Sneidert

Kövér László azt mondta az Origónak, hogy nincs jogi akadálya Sneider Tamás megválasztásának. Szerinte erkölcsi kérdéseket fel lehet vetni ugyan, de ez szétverné azt a gyakorlatot, ami az elmúlt húsz évben létezett. Kövér szerint a tegnap elfogadott megállapodáshoz tartják magukat. 

Origo
12:30

40 perc szünet

A Duna-parti folyosón titkos szavazással döntenek a házelnök személyéről. A szavazás és a szavazatszámlálás idejére Turi-Kovács 40 perc szünetet rendelt el. 

Origo
12:25

Így tüntetnek Morvaiék

 

Origo
12:24

Rogán vezeti a Fidesz frakcióját

A KDNP-ét Harrach Péter, az MSZP-ét Mesterházy Attila, a Jobbikét Vona Gábor, az LMP-ét Schiffer András. Most szavaznak a házelnöki pozícióról, titkos szavazással. 

Origo
12:23

Politikust köpködtek

A Kossuth téren megjelent Pásztor István vajdasági magyar politikus, Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és elkezdett telefonálni. Amikor a délelőtt óta a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy észrevette őt, elkezdett neki üzengetni a megafonba. Pásztorhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, lökdösődés is kialakult, nem engedték, hogy Pásztor elmenjen előlük, jelentette tudósítónk. Több nő 10-20 centiről köpködte a politikus arcát. Rendőrök is odamentek, de nem tettek semmit. Pásztor végül el tudta hagyni a teret.

Origo
12:18

Esküt tesznek

Most pedig esküt tesznek a képviselők. Behozzák a történelmi zászlót. Turi-Kovács Béla olvassa az esküt, a képviselők pedig utánamondják. Ezzel megalakult az új Országgyűlés. 

Origo
12:14

Szamárfület mutatott

Szamárfület mutatott képviselőtársának egy fideszes politikus azon a képen, amely a Parlament előtt készült az alakuló ülés napján. A tréfát a Blikk szúrta ki, szerintük Hörcsik Richárd volt vicces kedvében, és Móring Józsefet tréfálta meg az MTI munkatársának fényképezőgépe előtt.

Hátul, középen látható a szamárfül. A képre kattintva megtekintheti a parlament megalakulásakor készült képeinket.Forrás: MTI/Beliczay László

 

 

 

Origo
12:09

Igen, igen

A parlamenti többség 197 szavazattal igazolta a képviselők és szószólók mandátumát. Ehhez szükség volt arra is, hogy a frakciókból több hangos "igen, igen" hangozzon el, hogy mindenki tudja, melyik gombot kell megnyomnia. 

Origo
12:07

Folytatódik az ülés

Több képviselő kártyája nem működik, vagy nem helyezték el a szavazógépben. 

Origo
12:04

Elküldték a tudósítókat

Az Origo újságíróit elküldték az emeleti páholyból. Az Országgyűlés Hivatalának munkatársa azt mondta, pártközi egyeztetés alapján a páholyból csak fotósok figyelhetik az ülést, kollégáink azonban nem fotósként, hanem újságíróként kaptak akkreditációt.

Origo
11:44

Az első fontos feladat

A XIII. kerületből a Parlamentbe jutott MSZP-s Hiszékeny Dezsőnek már meg is volt az első fontos feladata a Parlamentben, ezzel maga a politikus büszkélkedett tudósítónknak. "Amikor a korjegyző, Demeter Márta ment fel a pulpitusra, picit megbotlott, én pedig rögtön odaugrottam segíteni", mondta.

Origo
11:42

A DK készül valamire

Az a hír terjed a Parlament folyosóján, hogy a DK-sok készülnek valamire a képviselők eskütételének idejére. Korábban Gyurcsányék azt jelezték, hogy nem hajlandók az Alaptörvényre esküt tenni.

Origo
11:38

Fodor Gábor rájött

Fodor Gábor tudósítónknak azt mondta, hogy bár már többször is volt képviselő, most, amikor belépett az ülésterembe, nagyon meghatódott. Aztán rájött, hogy nem idegen a környezet, és elég sok ismerős arcot fedezett fel maga körül, mondta.

Origo
11:35

Hiller megrémült

A képviselők kiözönlöttek az ülésteremből, nagy a nyüzsgés a folyosókon, van, aki a telefonjával fotózik. A büfé dugig tele, Hiller István ettől meg is rémül, be sem áll a sorba.

Origo
11:24

Bajnai György Gordon

A névjegyzékben szereplő első öt képviselő, így például Ágh Péter és Bajnai György Gordon megvizsgálja a képviselők megbízóleveleit. Elvonulnak, most húsz perc szünet jön. 

Origo
11:23

Orbán nem figyelt

Tévén keresztül alig lehetett hallani az NVI-elnök beszédének végét, mert mindenki beszélgetett a teremben. Egy pillanatra mutatták, ahogy Orbán Viktor és Semjén Zsolt sem rá figyelt, hanem egymással volt elfoglalva. 

Origo
11:19

Az NVI elnöke kritizál

Pálffy Ilona szerint az online átjelentkezés egynapos elbírálásának határidejét jó lenne meghosszabbítani. Korábban arról is beszélt, hogy kevés volt a három nap az ajánlások ellenőrzésére. Előtte pedig azt mondta, hogy az államigazgatás átszervezésével jelentősen lecserélték a választásokban jártas személyzetet. 

Origo
11:14

Mesterházy szakállal kezdte a ciklust

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

Origo
11:12

170 tonnányi szavazólap

Az adatok szerelmeseinek Pálffy elárulta, hogy 16 millió darab, összesen 170 tonnányi szavazólapot nyomtattak. Ehhez 10790 urna társult, ami 770 raklapon fért el. 

Origo
11:09

Egy nem túl izgalmas beszámoló

Pálffy arról beszél, hogy mit csinál a NVI. Például működtetik a választási iroda honlapját, intézik a választásokhoz szükséges nyomtatványokat, közbeszerzéseket. Azon kívül, hogy persze a választási iroda önmagát is megalakította. 

Origo
11:06

Eközben a téren...

A földtörvény ellen reggel óta tartó tüntetésen Budaházy György jelentkezett be telefonon, amit megafonnal hangosítottak ki. Szerinte akkor lesz újra mezőgazdaság Magyarországon, ha megszűnnek a földekre adott EU-s támogatások. A tüntetés még mindig az Alkotmány utca elején zajlik.

Origo
11:04

NVB után NVI

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a pódiumon. Felidézi, hogy Magyarország köztársasági elnöke a választások napját április 6-ára tűzte ki. 

Origo
10:58

Nini! Egy érdekes könyv!

Orbán Viktor a beszédjébe temetkezik, Semjén Zsolt egy könyvet lapozgat, úgy tűnik, talált benne valami érdekességet, mert megmutatta a mögötte ülő Szijjártó Péternek is. Lázár János hosszasan beszélget a mellette ülő Rogán Antallal.

Origo
10:56

Vacak érzés

A Piros társalgóból követi az ülést - láthatóan szomorkodva - két vesztes fideszes, Menczer Erzsébet és Rónaszekiné Keresztes Mónika. Utóbbi azt mondta, "kicsit vacak érzés innen nézni". Hozzátette: a vereség ellenére sem száll ki a politikából.

Origo
10:55

Tüntetés Morvai Krisztinával

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

Origo
10:53

Nem csimpánzok

Gyurcsány és Orbán nem lehet csimpánz. Patyi felidézte azt az esetet, amikor a 4K! kampányfilmjében Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc beszél (nem nevezte meg őket) egy csimpánz alakjába bújtatva. Az NVB szerint ezzel dehumanizálták a két politikust, így ez már túlment a politikai véleménynyilvánítás szabadságán, ezért nem mutatták be a videót a tévében. A Kúria és az AB is elfogadta az NVB érvelését. 

Origo
10:50

Komoly pillanat

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita az Országgyűlés alakuló ülésén. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

Origo
10:48

Számok és adatok

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András összegzi a választási rendszer és a választási bizottság átalakítását. Sok szám hangzik el. Arról is beszél, hogy a választási időszak rendkívüli munkaterhet jelentett az NVB tagjainak. 

Origo
10:46

Lankad a figyelem

Több képviselő nem figyel oda Turi-Kovács Bélára, számolt be tudósítónk. Pintér Sándor szemüveget pucolt, most mobilozik. Schiffer András a jobbikos Staudt Gáborral beszélget, és több más politikus is a mellette ülővel elegyedett szóba, vagy a tabletjével foglalkozik.

Origo
10:39

Hol van Deák szobra?

Turi-Kovács örül neki, hogy felújították a Parlamentet, és örül az új szobroknak is. Hosszas beszédét azzal zárta, hogy szerinte Deák Ferencnek is helye lenne a szobrok között, mert nélküle nem az igazi. 

Origo
10:36

A főbejárat elé vonulnának

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője is megjelent a Parlament előtti tüntetésen. Ő is hosszasan érvelt a földtörvény ellen. "Nem leszünk Palesztina saját hazánkban", mondta. Közben a résztvevők elkezdtek készülődni, hogy átköltözzenek az időközben megnyitott Kossuth tér másik oldalára, a parlamenti főbejárat elé.

Origo
10:36

A magyar nők

Turi-Kovács szerint "a magyar nők mindennél jobban akarnak gyereket, még a karriernél is". Szerinte a politikusok feladata, hogy biztosítsák nekik az ehhez szükséges feltételeket, és a gyerekvállalás ne jelentse a karrier feladását. 

Origo
10:35

Orbán Viktor mögött Lázár János

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

Origo
10:33

Nem a politikusok ünnepe

Turi-Kovács szerint az alakuló ülés nem a politikusok, hanem a magyar demokrácia ünnepe. Turi-Kovács beszélt az elmúlt 15 évről, még az 1998-as választást is megemlítette, majd ő is elismétli azt a már sokat hangoztatott gondolatot, hogy április 6-án nemcsak választás, hanem népszavazás volt. 

Origo
10:31

Orbán jókedvű

Turi-Kovács Béla hosszasan matatott a mappájával, nehezen találta meg a szükséges papírt. Orbán Viktor közben végig mosolygott. Nem biztos persze, hogy ezen, de láthatóan jókedvű a kormányfő.

Origo
10:29

Egy kis finomhangolás

Újra bemehetnek a civilek a Piros társalgóba, a terem környékéről kiszorult vendégek itt nézik tévén az ülést. A készülék annyira halk volt, hogy a vendégek suttogását is jobban lehetett hallani, mint Áder Jánost. Egy készséges teremőr aztán 10 perc után felhangosította, úgyhogy most Áder János visszhangzik mindenhol.

Origo
10:28

A korelnök vezeti tovább

A Ház megalakulásáig az ülést a korelnök, Turi-Kovács Béla vezeti. Turi-Kovács az FKgP-ben kezdte a politizálást, volt az MDF-ben, jelenleg a Fidesz tagja. 

Origo
10:26

Illetlen babrálás

Mesterházy Attila MSZP-elnök a telefonját babrálta Áder János beszéde alatt, szúrta ki éles szemű tudósítónk.

Origo
10:25

Fodor magányos

Fodor Gábor egyedül ül a parlamenti széksorokban: a sor szélén foglal helyet, és mellette három szék is üres. Bajnai Gordon Szabó Tímea mellett ül az egyik hátsó sorban, ugyanebben a sorban ül Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes is

Origo
10:24

Fenntartható fejlődés

A köztársasági elnök emlékeztet, hogy a fenntartható fejlődés nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem egy húsba vágó kérdés, amit a képviselőknek minden döntésük előtt szem előtt kell tartaniuk. 

Origo
10:23

Árnyékboksz

Áder szerint április 6-ával befejeződött a rendszerváltás, és most már jó lenne befejezni a múltról szóló vitákat - amelyek hátráltatták a jólét kialakítását is -, és a "szimbolikus ügyekben folytatott árnyékbokszolást". Szerinte a választók egyértelműen kinyilvánították, hogy ebből nem kérnek többet. 

Origo
10:23

Fideszes csoportkép

Fideszes fotózkodás a Parlamentnél, az alakuló ülés előtt. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

Origo
10:22

A szabadság nemzete

Áder azt mondta, két szóban összefoglalható, mit akartak a rendszerváltók: szabadságot és jólétet. Szerinte a szabadság minden szinten megvalósult, azonban a "jólét megteremtésében korántsem voltunk olyan sikeresek". A következő 25 év feladata a nyugati polgári jólét megteremtése. 

Origo
10:20

Félig szabad a tér

A Kossuth teret körbevevő, kordonként kifeszített kötelet leengedték, a civil ruhás rendőrök elmentek, de az egyenruhások azt kérték, civilek még ne menjenek a térre.

Origo
10:19

Schmitt Pál is jelen van

Az egyik páholyban korábbi államfők és kormányfők ülnek. Boross Péter mellett Schmitt Pál foglal helyet, a mellettük lévő sorban Sólyom László és Mádl Dalma ül.

Origo
10:17

Elsők

Áder szerint április 6-án a rendszerváltást követő hetedik szabad választást tartották, bizonyos értelemben mégis az elsőt. Ők az első olyan képviselők, akiket a nemzet egésze választott, mert a határon túliak is szavazhattak - mondta. 

Origo
10:16

Nem tapsolnak

Az ellenzék nem tapsolta meg, hogy Áder János államfő felkérte Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Origo
10:13

Orbán Viktor elfogadta a felkérést

Áder szerint április 6-án döntöttek a választók, az itt lévő 199 képviselő pedig jogot kapott arra, hogy megvitassa a nemzet ügyeit. A köztársasági elnök szerint az AB döntése után senki sem kérdőjelezheti meg a választások tisztaságát és a kormány legitimitását. Az alaptörvény értelmében felkérte miniszterelnöknek Orbán Viktort, aki a felkérést elfogadta. 

Origo
10:12

Megafontól hangos a tér

Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő a Kossuth téren, az Alkotmány utca elején körülbelül fél tíz óta egy megafonba beszél arról, hogy a magyar föld ne kerüljön külföldi kézbe. Körülbelül húszan hallgatják. Gaudi-Nagy hangjától hangos a tér.

Origo
10:10

Áderé az első szó

A köztársasági elnök nyitja meg az Országgyűlés alakuló ülését. A képviselők felállva hallgatják. Kérte, hogy közösen énekeljék el a himnuszt, a politikusok pedig teljesítik. 

Origo
10:08

Megérkezett Orbán Viktor

Az ülésterembe megérkezett Orbán Viktor. Szijjártó Péter Lázár Jánossal beszélget, Rogán Antal Kövér Lászlóval diskurál. Nagy az alapzaj a teremben, jelentette tudósítónk.

Origo
10:05

Kezdődik

Megszólalt az üléskezdést jelző csengő, a házszolgák kiterelték az újságírókat a folyosóról. A vonósnégyes befejezte a zenélést, a Piros társalgót lezárták.

Origo
10:04

Vigyáznak a Kossuth térre

Civil ruhás rendőrök felügyelik a Kossuth teret. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Tuba Zoltán - Origo

 

Origo
10:02

Bajnai később mond le

Bajnai Gordon Szabó Tímeával az oldalán érkezett. A volt kormányfő azt mondta, leteszi az esküt, átveszi a mandátumát, és majd az EP-választások után mond le. Az Együtt-PM elnöksége dönti majd el, kinek a javára. A szóbeszéd szerint Szelényi Zsuzsa a legesélyesebb.

Origo
10:00

Zseniális érzés

Kocsis Máté robogott el munkatársunk mellett. A kérdésre, milyen érzés nem képviselőként részt venni az alakuló ülésen, annyit mondott: zseniális érzés.

Origo
09:54

Hol a mosdó?

Tudósítónk találkozott Dunai Mónikával, a XVII. kerületi körzet új fideszes képviselőjével. A politikus azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a parlamentben képviselheti a kerületet. Azt mondja, újoncként a legnehezebb a mosdó megtalálása volt a Parlamentben, de a társai segítettek. Úgy látja, van egy nagy előnye, hogy kevés a nő a parlamentben: nincs sor, van szappan.

Origo
09:51

Gyurcsány a Jobbik mögött

Az ülésrendet tartalmazó táblából kiderül, hogy a képviselők nagyjából ugyanúgy foglalnak helyet, mint eddig. Az elnök jobbján és vele szemben a Fidesz ül, mellettük az LMP, aztán a Jobbik következik, balszélen pedig az MSZP-frakció ül. A legérdekesebb ültetés, hogy a hivatalosan független képviselő Gyurcsány Ferencet a Jobbik mögé ültették. Bajnai Gordon is a Jobbik karéjában, de egy EP-képviselői hely mögött kapott helyet.

Origo
09:49

Papcsák nem tud kis betűket olvasni

Az ülésterem bejáratánál kisebb tumultus alakult ki az imént, amikor a fideszesek az új ülésrendet tartalmazó táblát nézegették. Papcsák Ferenc többször is megpróbálta leolvasni, merre kellene indulnia, aztán széttárta a karját, mondván, ilyen kicsi betűket nem tud elolvasni. Németh Szilárd segítette ki végül, akinél volt egy olvasószemüveg.

Origo
09:46

Hegedűszó tölti be a Parlamentet

A Piros társalgóban Jánosi András zenekara játszik élőben, így az egész Parlamentet hegedűszó tölti be. 

Origo
09:43

Gaudi hangjától zeng a Kossuth tér

"Rettegtek a mikrofontól, miért nem beszélt eddig senki?" - indított ezzel a negyed órás késéssel érkező Gaudi-Nagy Tamás, aki magyar zászlókat hozott a híveinek, és percek óta gaudis vehemenciával üvölt a mikrofonba. Ünnepélyesen megnyitotta a tüntetést, amely a föld elrablásának megakadályozásáról szól. Gaudi hangjától zeng most a Kossuth tér.

Origo
09:36

Tamás hol van?

"Tamás hol van?" - kérdezgeti egymástól a földtörvény ellen tiltakozó mintegy harminc ember, akik a demonstráció szervezőjét, Gaudi-Nagy Tamást keresték. Többen is megjegyezték, hogy milyen kevesen vannak. Egy férfi erre azt mondta, hogy "nem baj, hogy csak ennyien vagyunk, hallották így is". "A magyar föld nem eladó, ha kell az életünket adjuk érte" - kiáltotta egy másik férfi, de a skandálás elég gyorsan kifulladt, mintha a tüntetők egy kicsit bizonytalanok lennének a vezérük hiányában és a szűkös létszámuk miatt. 

Origo
09:33

Harmincan hazaárulóztak

Amíg a fideszes képviselők a Parlament lépcsőn készítettek egy csoportképet, a villamossíneken túl összegyűlt harminc tüntető azt ordibálja nekik, hogy hazaárulók. Tudósítónk szerint ők a földtörvény ellen tiltakoznak.

Origo
09:30

Orbán vezette be a Fidesz-frakciót

A Fidesz frakciója megérkezett a Parlamentbe. Együtt vonultak be, élükön Orbán Viktorral. A Kossuth téren kordon van felhúzva, tízméterenként áll egy ember, látszólag őrizve a kordont, de teljesen civilben. Azt állította az egyikük, hogy ők mind rendőrök, csak az volt az utasítás, hogy civilben jelenjenek meg - jelentette tudósítónk a helyszínről. 

Origo
09:20

Számos változás az új ciklusban

Ma tartja alakuló ülését a parlament, amely látványos változásokat tartogat a következő ciklusra: kevesebb lesz a képviselő, valószínűleg csak háromhetente fognak ülésezni, és vigyázzba kell majd állniuk az ülés kezdetén, mert "felállva kell köszönteni a választópolgárok közösségét". Az újdonságokról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. 

Még több bejegyzés