Megalakult a parlament. Megválasztották házelnöknek Kövér Lászlót, Orbán Viktor pedig elfogadta Áder János felkérését a kormányfői posztra. Alelnök lett a jobbikos Sneider Tamás, őt a baloldali ellenzéken kívül öt fideszes és az LMP nem szavazta meg. Gyurcsányék szándékosan más esküt mondtak, közben a téren egész nap tüntettek a radikális jobboldaliak, akik még minisztereket is megkergettek az ülés után. 

Orbánt felkérték, elfogadta

Nem a politikusok ünnepe

Esküt tettek

Gyurcsányék más szöveget mondtak

Kövér László a házelnök

Sneidert is megszavazták

12:43
Gyurcsányék kiegészítették az esküt

A DK-s Molnár Csaba villám-sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a DK-s képviselők az eskü szövegét kiegészítették az ülésen a következő mondatokkal: "Fogadom, hogy mindent megteszek a köztársaság újbóli megalapításáért. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszavazással új alkotmánya legyen a Magyar Köztársaságnak" - jelentette tudósítónk. 

Molnár azt mondta, hogy ezt a kiegészítést azért tartották fontosnak, mert az alaptörvényt, amire hivatalosan felesküdtek, illegitimnek tartják. Hozzátette azt is, hogy a DK-s képviselők nem szavazzák meg Kövér Lászlót házelnöknek, és nem támogatnak egyetlen jobbikos képviselőt sem semmilyen pozícióban.

12:37
Kövér szerint elfogadják Sneidert

Kövér László azt mondta az Origónak, hogy nincs jogi akadálya Sneider Tamás megválasztásának. Szerinte erkölcsi kérdéseket fel lehet vetni ugyan, de ez szétverné azt a gyakorlatot, ami az elmúlt húsz évben létezett. Kövér szerint a tegnap elfogadott megállapodáshoz tartják magukat. 

12:30
40 perc szünet

A Duna-parti folyosón titkos szavazással döntenek a házelnök személyéről. A szavazás és a szavazatszámlálás idejére Turi-Kovács 40 perc szünetet rendelt el. 

12:25
Így tüntetnek Morvaiék

 

12:24
Rogán vezeti a Fidesz frakcióját

A KDNP-ét Harrach Péter, az MSZP-ét Mesterházy Attila, a Jobbikét Vona Gábor, az LMP-ét Schiffer András. Most szavaznak a házelnöki pozícióról, titkos szavazással. 

12:23
Politikust köpködtek

A Kossuth téren megjelent Pásztor István vajdasági magyar politikus, Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, és elkezdett telefonálni. Amikor a délelőtt óta a földtörvény ellen tüntető Gaudi-Nagy észrevette őt, elkezdett neki üzengetni a megafonba. Pásztorhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték, lökdösődés is kialakult, nem engedték, hogy Pásztor elmenjen előlük, jelentette tudósítónk. Több nő 10-20 centiről köpködte a politikus arcát. Rendőrök is odamentek, de nem tettek semmit. Pásztor végül el tudta hagyni a teret.

12:18
Esküt tesznek

Most pedig esküt tesznek a képviselők. Behozzák a történelmi zászlót. Turi-Kovács Béla olvassa az esküt, a képviselők pedig utánamondják. Ezzel megalakult az új Országgyűlés. 

12:14
Szamárfület mutatott

Szamárfület mutatott képviselőtársának egy fideszes politikus azon a képen, amely a Parlament előtt készült az alakuló ülés napján. A tréfát a Blikk szúrta ki, szerintük Hörcsik Richárd volt vicces kedvében, és Móring Józsefet tréfálta meg az MTI munkatársának fényképezőgépe előtt.

Hátul, középen látható a szamárfül. A képre kattintva megtekintheti a parlament megalakulásakor készült képeinket.Forrás: MTI/Beliczay László

 

 

 

12:09
Igen, igen

A parlamenti többség 197 szavazattal igazolta a képviselők és szószólók mandátumát. Ehhez szükség volt arra is, hogy a frakciókból több hangos "igen, igen" hangozzon el, hogy mindenki tudja, melyik gombot kell megnyomnia. 

12:07
Folytatódik az ülés

Több képviselő kártyája nem működik, vagy nem helyezték el a szavazógépben. 

12:04
Elküldték a tudósítókat

Az Origo újságíróit elküldték az emeleti páholyból. Az Országgyűlés Hivatalának munkatársa azt mondta, pártközi egyeztetés alapján a páholyból csak fotósok figyelhetik az ülést, kollégáink azonban nem fotósként, hanem újságíróként kaptak akkreditációt.

11:44
Az első fontos feladat

A XIII. kerületből a Parlamentbe jutott MSZP-s Hiszékeny Dezsőnek már meg is volt az első fontos feladata a Parlamentben, ezzel maga a politikus büszkélkedett tudósítónknak. "Amikor a korjegyző, Demeter Márta ment fel a pulpitusra, picit megbotlott, én pedig rögtön odaugrottam segíteni", mondta.

11:42
A DK készül valamire

Az a hír terjed a Parlament folyosóján, hogy a DK-sok készülnek valamire a képviselők eskütételének idejére. Korábban Gyurcsányék azt jelezték, hogy nem hajlandók az Alaptörvényre esküt tenni.

11:38
Fodor Gábor rájött

Fodor Gábor tudósítónknak azt mondta, hogy bár már többször is volt képviselő, most, amikor belépett az ülésterembe, nagyon meghatódott. Aztán rájött, hogy nem idegen a környezet, és elég sok ismerős arcot fedezett fel maga körül, mondta.

11:35
Hiller megrémült

A képviselők kiözönlöttek az ülésteremből, nagy a nyüzsgés a folyosókon, van, aki a telefonjával fotózik. A büfé dugig tele, Hiller István ettől meg is rémül, be sem áll a sorba.

11:24
Bajnai György Gordon

A névjegyzékben szereplő első öt képviselő, így például Ágh Péter és Bajnai György Gordon megvizsgálja a képviselők megbízóleveleit. Elvonulnak, most húsz perc szünet jön. 

11:23
Orbán nem figyelt

Tévén keresztül alig lehetett hallani az NVI-elnök beszédének végét, mert mindenki beszélgetett a teremben. Egy pillanatra mutatták, ahogy Orbán Viktor és Semjén Zsolt sem rá figyelt, hanem egymással volt elfoglalva. 

11:19
Az NVI elnöke kritizál

Pálffy Ilona szerint az online átjelentkezés egynapos elbírálásának határidejét jó lenne meghosszabbítani. Korábban arról is beszélt, hogy kevés volt a három nap az ajánlások ellenőrzésére. Előtte pedig azt mondta, hogy az államigazgatás átszervezésével jelentősen lecserélték a választásokban jártas személyzetet. 

11:14
Mesterházy szakállal kezdte a ciklust
A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Beliczay László

 

11:12
170 tonnányi szavazólap

Az adatok szerelmeseinek Pálffy elárulta, hogy 16 millió darab, összesen 170 tonnányi szavazólapot nyomtattak. Ehhez 10790 urna társult, ami 770 raklapon fért el. 

25