Megalakult a parlament. Megválasztották házelnöknek Kövér Lászlót, Orbán Viktor pedig elfogadta Áder János felkérését a kormányfői posztra. Alelnök lett a jobbikos Sneider Tamás, őt a baloldali ellenzéken kívül öt fideszes és az LMP nem szavazta meg. Gyurcsányék szándékosan más esküt mondtak, közben a téren egész nap tüntettek a radikális jobboldaliak, akik még minisztereket is megkergettek az ülés után. 

Orbánt felkérték, elfogadta

Nem a politikusok ünnepe

Esküt tettek

Gyurcsányék más szöveget mondtak

Kövér László a házelnök

Sneidert is megszavazták

09:43
Gaudi hangjától zeng a Kossuth tér

"Rettegtek a mikrofontól, miért nem beszélt eddig senki?" - indított ezzel a negyed órás késéssel érkező Gaudi-Nagy Tamás, aki magyar zászlókat hozott a híveinek, és percek óta gaudis vehemenciával üvölt a mikrofonba. Ünnepélyesen megnyitotta a tüntetést, amely a föld elrablásának megakadályozásáról szól. Gaudi hangjától zeng most a Kossuth tér.

09:36
Tamás hol van?

"Tamás hol van?" - kérdezgeti egymástól a földtörvény ellen tiltakozó mintegy harminc ember, akik a demonstráció szervezőjét, Gaudi-Nagy Tamást keresték. Többen is megjegyezték, hogy milyen kevesen vannak. Egy férfi erre azt mondta, hogy "nem baj, hogy csak ennyien vagyunk, hallották így is". "A magyar föld nem eladó, ha kell az életünket adjuk érte" - kiáltotta egy másik férfi, de a skandálás elég gyorsan kifulladt, mintha a tüntetők egy kicsit bizonytalanok lennének a vezérük hiányában és a szűkös létszámuk miatt. 

09:33
Harmincan hazaárulóztak

Amíg a fideszes képviselők a Parlament lépcsőn készítettek egy csoportképet, a villamossíneken túl összegyűlt harminc tüntető azt ordibálja nekik, hogy hazaárulók. Tudósítónk szerint ők a földtörvény ellen tiltakoznak.

09:30
Orbán vezette be a Fidesz-frakciót

A Fidesz frakciója megérkezett a Parlamentbe. Együtt vonultak be, élükön Orbán Viktorral. A Kossuth téren kordon van felhúzva, tízméterenként áll egy ember, látszólag őrizve a kordont, de teljesen civilben. Azt állította az egyikük, hogy ők mind rendőrök, csak az volt az utasítás, hogy civilben jelenjenek meg - jelentette tudósítónk a helyszínről. 

09:20
Számos változás az új ciklusban

Ma tartja alakuló ülését a parlament, amely látványos változásokat tartogat a következő ciklusra: kevesebb lesz a képviselő, valószínűleg csak háromhetente fognak ülésezni, és vigyázzba kell majd állniuk az ülés kezdetén, mert "felállva kell köszönteni a választópolgárok közösségét". Az újdonságokról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. 

55