Orbán Viktort kormányfőnek választotta a parlament szombaton. Az eskütétel után a miniszterelnök harcias, de rövid beszédet tartott a Kossuth téren. 

Orbán Viktor a miniszterelnök

Orbán: A választók lezárták a vitákat - a parlamenti beszéd összefoglalója

Négy éve ezt mondta Orbán

Képgaléria Orbán beiktatásáról

Videók Orbán esküjéről

 

14:40
A Kossuth tér harmada tele

A Kossuth téren kivetítőn mutatják a miniszterelnöki eskütételt, a tér harmada már megtelt a szimpatizánsokkal.

14:43
Érkeznek a parlamenti vendégek

A mai eseményre meghívott vendégek az Országgyűlés Lánchíd felőli oldalán érkeznek. Sorban jönnek a vendégek: Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója egy kézitáskával érkezett, Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere a feleségével vesz részt a rendezvényen. 

14:43
Lázár nem különcködik

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár először abba a nagyon hosszú sorba állt be, ahol az újságírók várták a beengedést. Nem akarta megelőzni a várakozókat, de aztán hosszú unszolásra mégis bement a meghívójával. 

14:45
Orbán vendégeinek foglalják a páholyokat

A Parlament egyelőre csendes. A kormánypártoknak fenntartott folyosón három páholyt foglaltak a miniszterelnök-jelölt családtagjainak, vendégeinek. 

15:00
Így gyülekeznek az eskütételre

 

15:02
Ú, mint egy király!

Gyűlik a nép Kossuth téren, de a tömeg még nem éri el a villamossíneket. Folyamatosan érkeznek az emberek, tömeg van a metrófeljáróban, és zsúfolt a 2-es villamos is, ami csak idáig jár. Sokan meg is lepődtek, hogy nem tudnak a Jászai Mari térig elvillamosozni. „Most fog felesküdni az Orbán Viktor arra, hogy négy évig jól vezeti az országot” – oktatta egy nagymama unokáját. „Ú, mint egy király!” – válaszolt nevetve a gyerek. A tér szélén kis fideszes táblákat osztogatnak. Ezek elején narancssárgában olvasható, hogy Fidesz, a hátoldalán pedig Május 25. felirat szerepel, ami az EP-választások dátuma. A hangszóróból az Autó a szerpentinen szól a Quimbytől. 

15:02
500 egy Borsodi

A nemzeti kitűzőt 500-1500 forintért, a Borsodit 500 forintért, a magyar zászlót 200-ért adják az árusok. Egy idős zászlóárus nő azt mondta az Origo helyszíni tudósítójának, hogy maga varrja selyemből a szabadidejében. A bolt azonban nem nagyon megy. „Nagy a konkurencia” – súgta. 

15:02
Fodor Gábor nem szavazza meg Orbánt

Nem szavazom meg Orbán Viktort miniszterelnöknek, mert a mai napig nem tudni, milyen programot akar megvalósítani a kormánya – írta Fodor Gábor közleményben.

15:04
Nem szavazza meg Orbánt az MSZP

Az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök megválasztására, a szavazás után pedig kivonul a parlamenti ülésteremből – közölte Mesterházy Attila, a párt elnök-frakcióvezetője. A döntést azzal indokolta, hogy nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés pusztán egy pártpolitikai paraván, egy kiüresített díszlet legyen egy pártrendezvény felvezetéseként. Kifogásolta, hogy nem lehet tudni semmit sem a kormányprogramról, sem az új kormányzati szerkezetről, sem az új kormány tagjairól.

15:04
Jönnek a képviselők

Kezd megtelni az ülésterem. Rogán Antal Répássyval beszélget, Lázár János Pintér Sándorral. A Demokratikus Koalíció az ígéretéhez híven hiányzik. Nagy a hangzavar, a földszinti, első és második emeleti páholy is tele van vendégekkel.

15:06
3X Viktor - kép
További képekért kattintson!Fotó: Albert Ákos - Origo

 

15:06
Még csak zene szól

Most kapcsolták be a kivetítőre a parlamenti üléstermet, de még semmi sem történik bent, ezért a zenét is visszakapcsolták. A tér szélén sokan már kényelembe helyezték magukat.

15:08
Orbán aranyszínű nyakkendőben

A szokásos kék helyett. Mindenki csendben várakozik.

15:11
Kónya Péter: Szent Ilona szigetén folytassa Orbán!

Az Együtt–PM színeiben politizáló független képviselők részt vesznek a parlament szombati szavazásán, de nemmel voksolnak Orbán Viktor miniszterelnökké választására – jelentette be Kónya Péter. Szerinte Orbán Viktor a kampányban nem hirdetett programot, csak azt mondta, "folytatjuk", de ők azt szeretnék, ha nem folytatná eddigi tevékenységét. "A legjobb az lenne, hogyha a Dunán keresnénk egy kis szigetet, és ezt a kis szigetet elneveznénk Szent Ilona szigetének, és ott folytathatná" – mondta. Felszólította Orbán Viktort, hogy ha kormányfővé választják, akkor azonnal függessze fel a paksi tárgyalásokat. 

15:12
Négy éve ezt mondta Orbán

2010-ben a miniszterelnöki eskü a kormányprogram vitája után volt, így az eskü előtt mondott parlamenti beszédet Orbán Viktor. Akkor jelentette be, hogy új alkotmányt írnak, és arról beszélt, hogy demokráciában is lehet alkotmányos forradalom. Azt is mondta, hogy új társadalmi szerződés jött létre a választásokkal, ennek alapja a választási program. "Öt nemzeti ügy megvalósításáról szól, a gazdaság talpra állításáról, a közrend helyreállításáról, az egészségügy megmentéséről, a szociális biztonság újrateremtéséről és a demokratikus normák visszaállításáról" – mondta akkor Orbán ViktorBeszédét és a kormányprogram vitáját a reformáció egyik jelmondatának latin és magyar nyelvű változatával - Soli deo gloria, Egyedül istené a dicsőség - zárta miniszterelnöki esküje előtt Orbán Viktor 2010-ben.

15:12
Kövér László megnyitotta az Országgyűlést

Kezdődik!

15:13
Schmitt Pál is ott van

Kövér László őt is köszöntötte. Áder János is megérkezett, ő egyedül ül a páholyban.

15:15
A napirendről szavaznak a képviselők

Elfogadják a napirendet, 159 igennel.

15:15
Meg jó idő is van

Szeretne osztozni Orbán Viktor örömében, hogy hivatalba lép – ezzel indokolta egy hatalmas zászlót lengető idős nő az Origónak, miért ment ki a Kossuth térre. „Meg jó idő is van.” Ha rossz idő lenne, otthonról nézné tévéből. 

15:16
Orbán Viktor a miniszterelnök

130 igen, 57 nem az arány. Senki nem tartózkodott. Orbán és Kövér nem szavazott, Lasztovicza Jenő pedig nem volt a teremben.

15