Harc a vízzel, 3. nap

2014.09.13., 09:47
rendezés

Zalában a napok óta tartó heves esőzések nyomán megáradt patakok és folyók több helyen kiléptek a medrükből, és a lakóházakat, egyéb ingatlanokat érintő villámárvizek, elöntések miatt több mint száz alkalommal riasztották a katasztrófavédelmet. Újabb esőzés várható.

MTI
22:53

Apadnak a folyók Zalában

Zala megyében a napokon keresztül tartó esőzés miatt megáradt patakok vízszintje mindenütt lassú apadásnak indult. A megyei műveletirányító ügyeletre a tegnapinál már jóval kevesebb segélyhívás érkezett. A zalai hivatásos és önkéntes tűzoltók huszonkét, az esőzésekkel összefüggő káreseménynél avatkoztak be a nap folyamán, jellemzően továbbra is lakóházakból szivattyúztak ki esővizet. Zalaistvándon a reggeli órák óta a helyi, a zalaszentiváni és a kemendollári önkéntes tűzoltók építik a nyúlgátat, amely a települést átszelő patak mentén lévő lakóházakat védi. Késő délelőtt Lentiben, a Csörgő-patak védműve mellett buzgár keletkezett, folyamatosan rongálta a védművet, mintegy negyven lakóházat veszélyeztetve. A buzgár elfogásában mintegy hatvan hivatásos és közfoglalkoztatott működött közre.

A megyében jelenleg kilenc közút nem járható, Gáborjánházát, Bödeházát, Szíjártóházát és Zalaszombatfát továbbra sem lehet megközelítheteni. Az utóbbi két település kiürítése este fél hétkor megkezdődött. Az odavezényelt rendőri állomány járta végig a lakóházakat és tájékoztatta a lakókat a gyülekezési helyszínről és annak időpontjáról. A kitelepítés nyolcvankét embert érint, a nehezen járható útszakaszokon terepjáró képességű járművek juttatják el őket az autóbuszokhoz, amelyek Lentibe szállítják őket, egy általános iskolában kapnak ideiglenesen szállást.

A Mura folyó vízszintje továbbra is emelkedik, jelenleg 412 centiméter. Murarátkán egy, Lentiben kilenc, Muraszemenyén pedig két szivattyúval védekeznek.

MTI
22:47

Lenti lakosai még nem mehettek haza

Továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot a tegnap óta tartó intenzív esőzés, Zala megyében ma 82 embernek kell ideiglenesen elhagynia otthonát, a Lentiből tegnap kitelepített emberek ma még nem térhettek haza. Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főleg az ország középső és déli részein – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

MTI
22:30

További harminc embert telepítenek ki

Mintegy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik meg. A munkálatokat hivatásos tűzoltók és önkéntesek végzik, összesen mintegy hatvan ember.

Megelőző biztonsági intézkedésként a tározó közelében fekvő Kiscsehi mélyebben fekvő részeiből 30 embert telepítenek ki. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak.

MTI
21:14

Lakhatatlan házak Siófokon

Siófokon fél nap alatt három hónapnyi csapadék hullott, több ház lakhatatlanná vált - mondta Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek. A szombatról vasárnapra virradó éjszakán mintegy 100 milliméternyi, majd vasárnap délelőtt további 40 milliméternyi csapadék hullott Siófokra. Ennek következtében a déli városrészen, az Arany- és az Ezüstparton több utca is víz alá került, a víz több helyen betört a pincékbe, mélygarázsokba, műhelyekbe.

A polgármester közlése szerint eddig 15 ingatlan vált lakhatatlanná, a víz mintegy 150 további ingatlant veszélyeztetett közvetlenül, ezért Balázs Árpád arra kéri a siófoki nyaralótulajdonosokat, mindenki ellenőrizze, amint lehetősége adódik, van-e tennivalója a további kárelhárítás érdekében ingatlanja körül.

A talaj telített, a Balaton vízállása rekordmagasságú, megközelíti a 130 centit és a Sió-csatornán történő vízeresztés miatt sem lehet számítani a víz elszivárgására az érintett térségben - tette hozzá.

MTI
21:11

Bevetették a katasztrófavédelem drónját is

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta azt is, hogy a védekezéshez 446 technikai eszközt vetettek be, többségében teherautókat, szivattyúkat, munkagépeket és autóbuszokat, de éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját, amely a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni.

MTI
21:10

További 130 embert telepíthetnek ki

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben a védekezési munkákról elmondta: kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - tette hozzá.

MTI
21:09

Több mint 80 embert telepítettek ki

Vasárnap este Zalaszombatfáról 50, Szijártóházáról 32 embert telepítettek ki a fenyegető árvíz miatt a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai, a víz továbbra is elzárja a közlekedési utat Bödeházára és Gáborjánházára - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

MTI
20:41

Több mint négyezren védekeznek

Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai.

Tűzoltók vizsgálják át Örvényes víz alatt levő főutcájátForrás: MTI/Nagy Lajos

 

A szombat óta tartó intenzív esőzés továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot. Zala megyében (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy megyében (Siófok, Kéthely), Vas megyében (Csákánydoroszló), Nógrád megyében (Ipolytarnóc), Veszprém megyében (Hidegkút, Pécsely, Tagy), Győr-Moson-Sopron megyében (Kunsziget) összesen tizenegy településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg huszonnégyen tartózkodnak, ellátásuk biztosított. 

A védekezési munkálatokban országosan több mint négyezer ember vett részt. Vasárnap estig az ideiglenes védművekbe több mint 91 ezer homokzsákot építettek be, azokat 950 köbméter homokkal töltötték meg.

MTI
20:30

Hétfő délig esni fog

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig a fél országot érintően 90 településen kellett védekezni, az intenzív esőzés hétfő délig folytatódik - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

MTI
19:36

Víz borítja Örvényest

A hegyekből érkező hatalmas vízmennyiség teljesen elárasztotta Örvényes egy részét. A vízátfolyások miatt a 71-es számú főutat is több helyen le kellett zárni.

Vízben elakadt autót tolnak a 71-es főúton ÖrvényesenForrás: MTI/Nagy Lajos

 

MTI
19:21

Elzárta a víz Bakonypölöskét

A Veszprém megyei Bakonypölöskét elzárták az esőzések a külvilágtól: a településen átvezető utat mindkét irányból le kellett zárni vízátfolyások miatt - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóságának az MTI-t.

Víz borítja Örvényes utcáját isForrás: MTI/Nagy Lajos

 

Origo
18:39

Nagy mennyiségű eső esett Budapesten

A hirtelen leesett nagy mennyiségű eső miatt több felé lelassult az előrejutás a fővárosban. Nem működnek a jelzőlámpák a Széll Kálmán téren a Dékán utcánál, a Krisztina körúton a Csaba utcánál, a Fehér úton a Gyakorló utcánál, a Rákóczi úton a Síp utcánál.

A BKK közlése szerint torlódásra lehet számítani a Könyves Kálmán körúton a Kőbányai úttól az Üllői útig a Rákóczi híd felé, a Hungária körúton mindkét irányból a Thököly út előtt, a Kerepesi úton befelé a Hungária körúttól az Asztalos Sándor utcáig.

Araszolnak csak a járművek a Rákóczi úton kifelé a Blaha Lujza tér előtt, a Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút útvonalon befelé az Astoriáig, a Lánchíd Budára vezető oldalán, a Mészáros utca – Alagút útvonalon, a Bocskai úton a Petőfi híd felé - tájékoztatott a BKK. 

Origo
18:32

Felhőszakadás a Csillaghegyen

Budapesten a Csillaghegyet erte el a felhőszakadas. Tíz perc alatt trópusi mennyiségű eső esett.

Áll a víz az utcákon CsillaghegyenForrás: Origo

 

MTI
16:42

Estig 82 embert telepítenek ki, és talán újabb 130-at fognak

Még sötétedés előtt kitelepítenek Szijártóházán 32, Zalaszombatfán pedig 50 embert, akiket Lentiben helyeznek el - jelentette be Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigzgatóság vezetője.

Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja.

MTI
16:28

Újabb családokat lakoltatnak ki

Kitelepítik Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket.

Újabb családok kitelepítését jelentették beForrás: MTI/Varga György

Az intézkedést Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató és Kossa György, a katasztrófavédelem iparbiztonsági főfelügyelője jelentette be Lentiben.

MTI
16:09

Ipolytarnócon már pakolják a homokzsákokat

Tovább emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, ezért Ipolytarnócon homokzsákokat pakolnak, hogy ezzel védjék meg a Rákóczi és Dankó úton lévő hét veszélyeztetett ingatlant.

A munkát a helyieken kívül önkéntes tűzoltók és közfoglalkoztatottak is segítik. Az önkormányzat előkészítette a befogadóhelyet, ahol szükség esetén tizenhárom embert tudnak elszállásolni.

MTI
16:05

A polgárőrség is segíti a védekezést

Az elmúlt napok jelentős esőzése miatt kialakult "villámárvizek", és a Lenti melletti záportározó kiáradása miatt az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei jelentős erőket mozgósítottak a hatóságok munkájának támogatására, illetve a lakosság segítésére - közölte a szövetség.

A polgárőrök az iszappal, sárral elöntött önkormányzati, közösségi helyiségek megtisztításában vesznek részt, homokzsákot töltenek, és segítettek a rendőröknek visszaszorítotani a "katasztrófaturizmust". Kunszigeten segítettek kitelepíteni egy öttagú családot, amelynek vályogházát alámosta a belvíz.

MTI
15:01

Jelentős károkat okozott az eső

Jász-Nagykun-Szolnok megyében több településen okozott kárt a nagy mennyiségű eső. Szolnok kertvárosi övezetében, Szandaszőlősön pincékbe és alagsori helyiségekbe folyt be az esővíz, két utcában mintegy negyven centiméter magas víztömeg mossa a házak falait. Hasonló vízkárok tapasztalhatók Kunszentmártonban, Törökszentmiklóson és Mezőtúron is.  A közlekedés lelassult a megyében, vizesek, csúszósak az utak. 

MTI
14:37

Újabb két település lakóit telepítik ki

Két zalai település, Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit is kitelepítik. A megáradt környékbeli patakok miatt ugyanis jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket - jelentette be az országos katasztrófavédelmi főigazgató Lentiben.

MTI
14:03

Kétszáz kilométeren védekeznek

A magyarországi folyószakaszokon már több mint kétszáz kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Több mint 13 kilométeren - a Rábán és a Pinkán - a legmagasabb, harmadfokú készültség van, a Dráván 56 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren - a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán - elsőfokú a készültség.

Csákánydoroszlón egy házban vízben állnak a bútorokForrás: MTI/Varga György

Szakemberek szerint fennáll a veszélye, hogy Zalaszombat, Gáborjánháza, Bödeháza és Szijártóháza településen esetleg tovább romlik a helyzet. Lenti térségében - tekintettel a délelőtti folyamatos esőzésre - nem javasolják az emberek visszatelepítését.

Origo
13:47

Átszakadt egy zsilip Lentinél

Áttört a víz egy régi, használaton kívüli zsilipen Lentinél, a Csörgő patakon. A kiáramló víz mintegy negyven lakóházat veszélyeztet. A helyszínen mintegy hatvan ember – civilek és tűzoltók vegyesen – igyekeznek homokzsákokkal útját állni a víznek.

MTI
13:44

Több millió liter víz a zalai tárolókban

A zalai folyók, patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll az elmúlt időszak esőzései után, de közben tovább áradnak, helyenként a tetőzéshez közelítenek a vízfolyások. A Kerka árhulláma miatt több mint 200 hektárt borít belvíz.

Kenuval közlekeik egy lakos a csákánydoroszlói Dózsaligetben, ahonnan 18 embert kellett kiköltöztetni a Rába és a Vörös-patak áradása miattForrás: MTI/Varga György

Az alsószenterzsébeti tározó teljes kapacitáson van, négymillió köbméter vizet tárol. Zalaszombatfánál, a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter vízmennyiség áll. Vasárnap reggelre tetőztek az alsóbb vízfolyások, így a tározó vízszintje már nem emelkedett, de elnyúló tetőzés várható.

MTI
13:17

Készültség Ipolytarnócnál

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a polgármester a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintjének folyamatos emelkedése miatt.

Ipolytarnócnál 329 centiméteren állt a vízszint délelőtt vasárnap 11 órakor, és óránként 10-15 centimétert emelkedik. A településen hét lakott és egy üresen álló lakóingatlan védelme válhat szükségessé.

A faluba ezer homokzsákot szállítottak Salgótarjánból és gondoskodtak befogadóhely előkészítéséről az esetleges kitelepítés esetére.

MTI
13:10

Hatvan településen kellett védekezni

Árvíz és helyi vízkárok miatt eddig az ország 60 településén kellett védekezni. Zala megyében 15, Vas megyében 26, Veszprém megyében egy, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében 7-7, Baranyában pedig 4 településen kellett embereket és vagyontárgyakat védeni a víztől.

Csákánydoroszlón homokzsákokkal védekeznekl egy vízzel elöntött háználForrás: MTI/Varga György

Zala, Somogy, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben hat településről összesen 168 embert kellett kitelepíteni, további négy embert kimenteni. Zala megyében négy elzárt település van, Baranyában egy. A védekezésben országosan több mint kétezer ember vett részt, köztük önkéntesek.

Hétfő délután továbbra is több helyen várható jelentős mennyiségű csapadék az országban, főként a középső országrész déli felében.

MTI
12:49

Hende: eredményes a védekezés

Eredményes az eddigi árvíz elleni védekezés - közölte Hende Csaba a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen, ahol egy lakópark új építésű házait érte el és károsította a víz.

Hende Csaba az árvízi helyzetről tájékozódik SzombathelyenForrás: MTI/Kászoni László

A honvédelmi miniszter szerint a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy az eddig már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen.

Origo
12:42

90 centis víz a siófoki pincében

Siófokon, a Bem utcában egy ingatlan pincéjében kilencven centiméter magasan áll a víz. Nagyatádon egy árokban gyűlt össze a csapadék, de kiszivattyúzni nem lehetett, mivel a környező területek is víz alatt vannak. Kaposváron, az Ady Endre úton gyűlt össze egy pincében harminc centiméter magasan a víz. Barcson az összegyűlt csapadékvíz mélyebben fekvő házakat veszélyeztet. Marcaliból is érkezett bejelentés pincében összegyűlt jelentős mennyiségű esővízről.

MTI
12:42

Nem önti el a Rába Győrben a rakpartot

Hétfő éjjel tetőzhet Mosonmagyaróvárnál a Lajta, a Rába várhatóan nem önti el Győrben a rakpartot, a Dunán pedig továbbra sem várható olyan ár, amely készültségi szintet érne el. Az ár elleni védekezésben 127-en vesznek részt az Észak-Dunántúlon, öt ember pedig a Zala megyében védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget.

Origo
11:23

Hevesben is folyton esik

Füzesabonyban, a Verseny utcában megteltek a vízelvezető árkok, itt a helyi önkéntes tűzoltók dolgoznak a víz kiszivattyúzásán, átemelésén. Andornaktályán, a Mezőkövesd utcában egy lakóház előtti áteresz már nem képes több csapadékvizet elvezetni – az egri hivatásos tűzoltók próbálják egy nagyobb vízelevező árokba terelni a vízfolyást.

Origo
10:52

Szlovénia felé kell kerülni

Szlovénián keresztül próbálják megközelíteni a rendőrség és katasztrófavédelem munkatársai a Zala megyében víz által elzárt négy települést: Bödeházát, Gáborjánházát, Szíjártóházát és Zalaszombatfát. Egyelőre Bödeházára sikerült ilyen módon bejutniuk, ide élelmiszert szállítanak és orvost is bejuttattak. A falvakat tegnap este óta nem lehetett megközelíteni, mivel a környező patakok kiléptek a medrükből és elöntötték az utakat.

Origo
10:27

Intenzíven esik Jász-Nagykun-Szolnokban

Pincéket, alagsori épületeket és lakóházakat öntött el a víz Szolnok-Szandaszőlősön, Szolnokon, valamint Törökszentmiklóson. A felázott talajban meglazult gyökerek miatt több helyen kidőltek vagy veszélyesen megdőltek a fák, amelyek így utakat, lakóházakat, néhol közintézményt veszélyeztetnek.

Origo
10:03

Balatonfűzfőn beindították a szivattyúkat

A Balaton északi csücskének több településéről, közte Balatonalmádiból és Balatonfűzfőről is érkeztek bejelentések elöntött pincékről és alagsori épületrészekről. A veszprémi és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán.

MTI
09:59

A pápai pincék is mélyen vannak

Pápán és környékén is több helyen gondot okoz a hirtelen lezúduló csapadékvíz, amely pincéket, alagsori épületrészeket öntött el. Pápán kívül még Pápakovácsiból érkeztek bejelentések a katasztrófavédelem ügyeletére.

MTI
09:44

26 úton van teljes útzár

Ár- és belvíz miatt 26 úton van érvényben teljes útzár - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. Baranyában Alsómocsolád, Zalában Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem közelíthető meg országos közúton, a Vas megyei Szakonyfaluba pedig csak az ott lakókat engedik be a hatóságok.

MTI
09:23

18 embert kiköltöztettek

18 embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni otthonából az áradás miatt Csákánydoroszlón. Többségük rokonoknál szállt meg, a többiek elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. A Rába szentgotthárdi szakaszán már megindult az apadás, a folyó körmendi szakaszán továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Magyarszecsődön, Rábatótfalun, valamint Körmenden lakóházakat kell védeni. Szombathelyen, a mezőgazdasági területekről beömlő víz elöntött egy transzformátor állomást, ideiglenesen kikapcsolták az áramot.

ÁrvízForrás: MTI/Varga György

 

Origo
08:58

Már Szolnoknál is szivattyúznak

Szolnok-Szandaszőlős több pontjáról érkezett bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére arról, hogy pincékbe és alagsori helyiségekbe folyt be a víz. A szolnoki hivatásos tűzoltók folyamatosan ellenőrzik az egyes helyszíneket és szükség esetén megkezdik a víz szivattyúzását, az anyagi javak mentését.

MTI
08:48

Zalától távol is áll a víz

Egybefüggő vízfelület borítja a 44-es számú főutat Kunszentmártonnál, az 51-es és 52-es kilométerszelvények között.

MTI
08:13

Vas, Somogy, Baranya, Veszprém és Győr-Moson-Sopron

Az esőzések miatt Vas megye 26 településén folyt védekezés. Rábafüzes és Szombathely között szünetel a vasúti közlekedés. Homokzsákos védekezéssel és vízszivattyúzással 58 lakóházat védtek meg.
Jelentősebb munkálatok Szentgotthárdon és Körmenden zajlottak. Csákánydoroszlón 18 embert kellett kitelepíteni.

Somogy megyében hét településen kellett védekezni. Nagyberény és Som között az eső a földekről a 65-ös főútra folyt, így itt több elakadt személyautót is ki kellett menteni. Ságváron és Siófokon a csapadékvíz több lakóházat is elöntött, Siófokon nyolc embert, Ságváron pedig hetet kellett kitelepíteni.

Baranya megyében négy településen folyt védekezés: Hobolon, Mánfán, Bikalon és Alsómocsoládon 21 épületet védtek meg homokzsákokkal. Alsómocsolád a kiöntött halastó miatt személyautóval nem közelíthető meg.

A Veszprém megyei Noszlopon az utakon hömpölygő víz kezdetben 30 lakóházat veszélyeztetett, azonban a víz apadása miatt csak egy épületnél kell homokzsákokkal védekezni.

Győr-Moson-Sopron megyében Sopron belterületén három lakóházat kellett homokzsákokkal védeni a felgyülemlett esővíz miatt. Kunszigeten felázás miatt kidőlt egy családi ház fala, az ott élő öt embernek el kellett hagynia az épületet.

MTI
08:10

59 településen kell védekezni

Az árvízi és helyi vízkárok miatt szombaton országosan 59 településen folytattak védekezési munkálatokat, 172 embernek kellett elhagynia lakóhelyét - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 65 ezer homokzsákot és 650 köbméter homokot használtak fel.

Zala megyében 14 településen kellett a víz ellen védekezni. Bödeháza, Gáborjánháza, Szijjártóháza és Zalaszombatfa továbbra sem megközelíthető. A vasúti közlekedés Csömödér és Páka között átmenetileg szünetel. A lendvadedesi víztározó megemelkedett vízszintje miatt a Lentiben kitelepítettek egyelőre még nem térhetnek vissza otthonukba. A tározót megerősítették, állapota stabil. A megye vízfolyásain apadás tapasztalható.

Origo
07:53

Elmosta a töltést a víz

Több napig pótlóbusz közlekedik a Siófok-Kaposvár vasútvonal egy szakaszán, mert szombat éjjel a Tab és Siófok közötti szakaszon a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások kimosták a vasúti pálya ágyazatát - közölte a Mávinform.

Bánokszentgyörgynél az Alsó-Válicka patak mossa a vasúti töltéstForrás: MTI/Varga György

 

Origo
07:52

Kilépett medréből a Kerka

A Zala megyei Lentikápolnánál kilépett medréből a Kerka, homokzsákos védekezésre van szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megyében homokzsákokkal védekeznek még Mikekarácsonyfánál, Rédicsen, Lovászinál, Muraszemenyénél, Kerkaszentkirályon és Szécsiszigeten.

Zalában eddig mintegy 20 ezer homokzsákot és 190 köbméter homokot használtak fel a védekezés során, 10 ezer homokzsákot pedig készenlétben tartanak az érintett településeken.

Origo
07:50

Újabb eső jön

Továbbra is jelentős esőzésekre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Három északkeleti megye kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben.

Forrás: met.hu

 

Origo
07:49

Megközelíthetetlen települések

Továbbra is megközelíthetetlen közúton Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa, mert a környékbeli patakok szombaton késő este kiléptek a medrükből. Az utakon helyenként egyméteres víz hömpölygött, ami vasárnap reggelre apadásnak indult.

Origo
07:48

Embereket, állatokat mentettek

Murarátkán, Letenyén és Lentiben több esetben idős emberek vagy sérültek kijutásában segítettek a tűzoltók, hogy az érintetteket átadják a mentőknek. Zalaszombatfán háziállatokat menekítettek ki a település olyan pontjára, amelyet nem veszélyeztet az áradás.

A zalaegerszegi Domb utcában szombat este föld omlott egy emberre, aki súlyosan megsérült. Őt szintén a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki a veszélyes helyzetből.

Origo
07:48

Száznál több riasztás érkezett

Lentiben étteremből, Letenyén üzemcsarnokból, Gelsén és Zalaszentivánon a temetőből kellett jelentős mennyiségű vizet kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

MTI
23:08

Senki ne próbáljon eljutni Szijártóházára!

Ugyan már lezártuk a tudósítást, de rendkívül esemény történt: megközelíthetetlenné vált négy zalai település szombat éjszaka, mert az utakon egy méter magas víz hömpölyög. Erről a Zala megyei katasztrófavédelem számolt be. Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa vált megközelíthetetlenné, miután a térségbeli patakok, például a Kebele kiléptek a medrükből. Az utakon egy méter magas víz hömpölyög.

Az áradások miatt további hét út még mindig járhatatlana megyében. Továbbra is zárva van a forgalom elől Nagykanizsán a 74-es főút, valamint a 6804-es jelű út a kiskanizsai városrészben. Murarátkán és Szentgyörgyvölgyön egy-egy útszakaszon, valamint Baglad és Nemesnép közelében több útvonalon sem lehet közlekedni. 

Lakóházakat veszélyeztet az áradó patak Szécsiszigeten is.

MTI
22:48

Vasárnap Közép-Magyarország készülhet a nagy esőkre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Ezzel le is zárjuk a mai tudósítást. Vigyázzanak magukra!

MTI
22:26

Kilépett medréből a Kerka

Lentikápolnánál a Kerka kilépett a medréből, itt is és több már településen homokzsákokkal védekeznek: Mikekarácsonyfánál, Rédicsen, Lovászinál, Muraszemenyénél, Kerkaszentkirályon és Szécsiszigeten.

A zalai Pusztaszentlászlón a Somogy megyei tűzoltók segítségével az árapasztó feletti rácsot vágják át, hogy növeljék a patak befogadóképességét. Nemesnépen egy lakóházat homokzsákokkal védenek. A nagy mennyiségű esőzés miatt érintett településeken a hivatásos és önkéntes tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a vizet a lakóépületek elöntött pincéiből.

MTI
21:32

Kétezer embert kitelepítettek Horvátországban

Horvátországban kétezer ember kitelepítését rendelték el a hatóságok Karlovac (Károlyváros) külső részein.  A környékbeli folyók áradása miatt veszélybe kerültek házaik. Sokan jobb híján a házak felső emeleteire menekültek a földszintet elöntő víz elől. Szlovénia és Horvátország között három határátkelőt le kellett zárni az árvizek miatt. Bosznia-Hercegovinában az északi Prijedorban a megáradt Sana folyó 80 házat öntött el, itt a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek.

MTI
21:30

Szlovéniában már halottja is van az árnak

Szlovénia keleti részén egy ember meghalt az utóbbi napok esőzései miatt kialakult áradásokban. Celje közelében egy autó egy megáradt patakba csúszott, miután a vízfolyam elsodorta az út egy részét. Az autóban ülők egyike meghalt, a másik eltűnt, keresik.

Szlovénia keleti részén több száz épületet öntött el a víz, több földcsuszamlás történt, és több tucatnyi kisebb utat le kellett zárni. Az országot az utóbbi három napban heves esőzések sújtották, de szombat délre a csapadék elállt és a megáradt vizek elkezdtek visszahúzódni.

MTI
20:59

Kenuzás az utcán Horvátországban

Árvíz a horvátországi Károlyvárosban (Karlovac)Fotó: Kristina Stedul Fabac - MTI/AP/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac

 

Origo
20:46

Félbeszakadt a Kecskemét-Győr focimeccs

A pálya használhatatlanná vált, az 58. percben lefújták.

Origo
19:25

Az árvíz miatt nem jár vonat Graz és Szombathely között

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán. A határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal erősítik, ezért a Graz-Szombathely vasútvonalon a védekezési munkálatok alatt szünetel a közlekedés - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

18 órakor Szentgotthárdnál 402 centiméteres vízmagasságot mértek, szombat reggel óta több mint két métert emelkedett a Rába vízszintje. A folyó körmendi szakaszán még másodfokú készültség van érvényben, de a hidrológusok szerint a szombat késő esti, éjszakai órákban ott is szükségessé válik a harmadfokú készültség elrendelése. Körmendnél szombat reggel óta 30 centimétert emelkedett a vízszint, 18 órakor 406 centimétert mértek.

A gátőrök és a vízügyi igazgatóság és műszaki szakemberei - a szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban - éjjel-nappal fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A Gyöngyös-patak délben 421 centiméterrel tetőzött Kőszegen, de azóta már 60 centiméternyit apadt.

Origo
19:24

Alámosta a vasúti sínt is az ár

Kimosott vasúti sín a Zala megyei LentibenForrás: MTI/Varga György

 

Origo
19:02

Utolérik egymást az árhullámok

A levonuló árhullám miatt készültséget rendeltek el az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén. A Rába felső szakaszán a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet – közölte a rendőrség. Az Ikva Sopronban, Nagycenken és Fertőszentmiklóson is hevesen árad. A Marcalon Mórichidánál lassú az áradás, a készültségi szintet elérő vízszint kialakulása nem várható. A Lajtán megindult második árhullám várhatóan utoléri az első hullámot. Egy sor szakaszra rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

MTI
17:30

Még 30 centit árad a Lajta

Valamivel a másodfokú készültség szintje felett tetőzik hétfőn Mosonmagyaróvárnál a Lajta a szakemberek várakozása szerint. Ez a szombat délben mért szinthez képes még több mint 30 centiméteres emelkedést jelent. Megkezdődött eközben az apadás az Ikván; Sopronnál már csökken a vízszint, igaz, Fertőszentmiklósnál még emelkedik.

MTI
16:55

Ázik a vízben a szalmagöngyöleg

A lendvadedesi záportározóból ömlik ki a vízForrás: MTI/Varga György

 

MTI
16:48

Homokzsákokat pakol Körmend, Szombathely és Ják

Homokzsákokkal védekeznek Körmenden a Hunyadi utca lakói a környező szántóföldekről befolyó esővíz ellen - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A védekezésben a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola tizenegy diákja is részt vesz.

Homokzsákokkal védik a házakat a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen is, ahol két utcát szintén a földekről bezúduló víz öntött el. Itt a katasztrófavédelmi és a vízügyi szakemberek irányításával már órák óta szivattyúzzák a vizet, de magassága csak lassan csökken.

Hasonló a helyzet Jákon, ahol szintén térdig gázolnak az emberek a vízben.

MTI
16:21

Fekete gumicsizma, rózsaszín nadrág

Árvízzel elárasztott utca a Zala megyei LentibenForrás: MTI/Varga György

 

MTI
16:18

Megnyitottak néhány utat Vas megyében

Azért még maradt néhány lezárva is. Ha érdekli, itt megtallája, melyek.

MTI
16:16

Szivattyúzzák az elöntött garázst

Tűzoltó szivattyúzza egy garázs bejáratánál a vizet Lentiben, a kitelepített városrészben. A víz a strandfürdő környékét árasztotta el fél méternél is magasabban, ezért hajnalban százhúsz embert telepítettek ki.Forrás: MTI/Varga György

 

MTI
16:14

Homokzsákokat küldünk Horvátországnak

200 ezer homokzsákot tartalmazó szállítmányt indít útnak Horvátországba a katasztrófavédelem délután.

Origo
15:42

Így ömlött a víz a záporátozóból

Forrás: MTI/Varga György

 

Origo
15:39

133-an vízügyes vesz részt az árvízi védekezésben

Jelenleg nyolc vízügyi igazgatóság területén, 11 szakaszon van érvényben I. fokú, 4 szakaszon II. fokú, 5 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség, A reggeli adatok alapján az elöntött terület nagysága 554 hektár, ebből 5 hektár vetés-szántó. A védekezésben 133 fő vesz részt – közölte a Vízügy. Itt egy jó térkép arról, hol, milyen a helyzet.

MTI
15:30

Elsodort épület Rédicsen

Férfiak dolgoznak egy híd mellett a Zala megyei Rédicsen, ahol az árvíz miatt összedőlt egy esővédő. A több mint százmilliméternyi eső miatt teljesen megtelt a lendvadedesi záportározó és a vészapasztón keresztül zúdult hajnalban a víz Lentire és Rédicsre.Forrás: MTI/Varga György

 

MTI
15:21

Árad az Ikva, kiöntött a Liget patak Sopronban

Árad az Ikva, kiöntött a Liget patak Sopron külterületén a megyei katasztrófavédelem szerint. Az Ikva szintje meghaladta a másod-, a Rák pataké az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét; mindkettő mellett folyamatos figyelőszolgálat működik. Mivel a Pap-réten az Ikva töltése ötven méteres szakaszon alacsonyabb, odakészítettek 300 homokzsákot.

A város külterületén kiöntött a Liget patak, de belterületet nem veszélyeztet, de a domboldalról lezúduló, majd a tövében összegyűlő esővíz azonban házakat fenyeget a Neuberg dűlőben és a Csata utcában. Három épület bejáratát homokzsákokkal védik.

Origo
15:06

Külföldre kel mennie, ha Alsószölnökre akar eljutni

Több helyen teljes útlezárásra és lassú haladásra kell számítani Vas megyében az eső okozta áradások miatt. Alsószölnök és Felsőszölnök továbbra is csak Ausztria és Szlovénia felől megközelíthető - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. A Police.hu-n megtalálja, hol számítson útlezárásra.

MTI
15:03

Figyelni fogják a záportározókat

Ellenőrzik a zalai záportározókat, az ár levonulása után fertőtlenítenek, illetve homokzsákokkal és fáklyákkal készülnek az éjszakai újabb csapadékra a katasztrófavédelem munkatársai – közölte megyei szóvivőjük.

Az éjszaka a túlfolyón átlépett lendvadedesi záportározón kívül még nyolc hasonló létesítmény van a megyében, valamennyit ellenőrzik, és folyamatos felügyelet alá is veszik, de figyelőszolgálatot szerveztek a Kerka- és a Cserta-patak vízgyűjtőjére is.

Muraszemenye, Kerkaszentkirály, Szécsisziget és Lovászi térségében homokzsákokkal, homokkal és fáklyákkal készülnek az éjszaka várható újabb esőzésre és várható áradásra. 

Origo
14:38

Minden zalai települést meg lehet közelíteni

Zala megyében minden település megközelíthető közúton, nincs – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Figyelmeztettek azonban, hogy több utat lezártak a vízátfolyások miatt. És, hogy melyek ezek? Kattintson és megtudja!

Origo
14:35

Rogán Antal megnyugodhat: Szakonyfalu elérhető

Jelenleg is lakóházakat veszélyeztet a víz több vasi településen, de ismét járható a Szakonyfaluba vezető út, így már nincs elzárt terület a megyében – közölte a rendőrség. (Rogán Antal fideszes frakcióvezető  Szakonyfaluban nőtt fel.) A Magyar Közút Nonprofit Zrt. eddig kilenc útszakaszon vezetett be teljes útlezárást. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség munkatársai folyamatosan az értékek megóvásán dolgoznak. A védekezésbe már a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola tanulói is bekapcsolódtak – olvasható a Police.hu-n. 

MTI
14:19

Vasárnap is sokfelé lehet eső

Vasárnap is sokfelé számítani lehet esőre, záporesőre, helyenként zivatarra. A Dunántúlon és az északkeleti határ közelében vasárnap is hosszabb időre kisüt a nap, másutt az erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző. Vasárnap reggelig a Duna-Tisza közén, később inkább a Dunától keletre nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Néhol erős széllökések várhatók, az éjszakai hőmérséklet 12-17 fok között alakul, vasárnap a nappali pedig 16-22 fok között.

MTI
13:23

Újabb utakat zártak le

Az Oltárcra vezető út 1,2 kilométeres szakaszát kellett lezárni a heves esőzések okozta elöntések miatt, a település ezért megközelíthetetlenné vált. Le kellett zárni a Babosdöbrétére, Szentgyörgyvölgyre és Nemesnépre vezető utakat is az áradás miatt. Változatlanul nem járható a 74-es főút Nagykanizsánál négy kilométer hosszan, Letenyén és Murarátkánál is a vízátfolyás miatt kellett lezárni egyes útszakaszokat.

Szombat déltől azonban ismét járhatóvá vált a 75-ös főút Nova és Lenti közötti szakasza, a Szentmargitfalva és Bázakerettye közötti út, valamint a Tormaföldére vezető útvonal.

Árvíz - Több utat is elöntött az áradás ZalábanForrás: MTI/Varga György

 

Origo
13:19

Tovább áradnak a zalai folyók

A Mura folyó, valamint a Kerka- és a Kebele-patak vízgyűjtőin esett a legtöbb eső az elmúlt 24 órában. A Murán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a várható további vízszintemelkedés miatt vasárnap Letenyénél valószínűleg eléri majd a harmadfokú készültséget jelentő 430 centiméteres vízszintet. Az árvízi előrejelző modell szerint becsülhetően 460 centiméter körüli tetőző vízállás várható. A Kerkán és a Kebelén egy, illetve két és fél méter közötti vízszintemelkedést mértek szombat reggelig, ezért ismét üzembe helyezték a Kebelén és Alsószenterzsébeten levő árvíztározókat.

A Principális-csatornán péntek éjjel hullott csapadék hatására tovább emelkedett a vízszint, szombaton Nagykanizsán elérte a 269 centimétert, de még további, lassú vízszintemelkedésre kell számítani. A Zalán Zalaapátinál már magas a meder telítettsége a korábbi árhullámok és a Kis-Balaton visszaduzzasztó hatása miatt. A Zala alsó szakaszán péntek déltől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, itt szombaton 196 centiméter volt a vízállás.

A Kis-Balatonon is változatlanul harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett négy szakaszon folyik a védekezés, nyolc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de már 440 hektárnyi mezőgazdasági terület áll víz alatt - közölte e vízügyi igazgatóság.

MTI
12:54

Ellenőrzik a Lenti környéki utakat

A zalai rendőrök és a készenléti rendőrség munkatársai a Lenti térségében lévő utakat, valamint az M7-es autópályát, az M70-es autóutat és az oda vezető útvonalakat is bejárják. Felmérik, hogy keletkeztek-e veszélyes helyzetek a vízátfolyások és az elöntések miatt, és ahol szükséges, gondoskodnak a forgalom irányításról is.

A Lenti üdülőövezetében lévő házakból hajnalban kitelepített családok nem sokkal dél előtt lehetőséget kaptak arra, hogy ideiglenesen visszamenjenek házukba. Délután kettőig van idejük arra, hogy a legszükségesebb holmijaikat kihozzák.

MTI
12:14

Nem volt hová menekülni

MurarátkaForrás: MTI/Varga György

 

MTI
12:12

Ismét járnak a vonatok

Megindult a vonatközlekedés Nagykanizsa és Zalakomár között a Budapest-Gyékényes vonalon szombat délelőtt, a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér és Rédics között várhatóan még több napig pótlóbuszok járnak, mert mintegy 70 méter hosszan elmosta a pályát a belvíz.

MTI
12:08

Több patak kiönthet Pest megyében

Az eddigi és a várható további esőzések miatt Pest megye több kisebb patakja kiléphet a medréből, ezért több száz homokzsákot helyeztek készenlétbe az érintett körzetekben. Csobánkán a Dera-patak, Budaörsön a Hosszúrét-patak, Biatorbágyon a Füzes-patak, illetve Sóskúton a Benta-patak vízszintje emelkedett meg olyan mértékben, hogy veszélyezteti a környezetében lévő lakóházakat.

MTI
12:03

Készültség az Ikván, a Lajtán és a Rábcán

A levonuló árhullám miatt készültség lépett életbe az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén. Az Ikva menti településekre elsőfokú helyi vízkár-elhárítási, a Lajta-mentén elsőfokú árvízvédelmi, a Rábca-menti, a kapuvár-hansági és a Fertő menti belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Origo
12:03

Rédics már megközelíthető

Rédics közúton megközelíthetővé vált. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak az utakon összegyűlt csapadékvíz elvezetésén.

MTI
12:01

Házakba tört be a víz Szentgotthárdon

Házakba is betört a víz Szentgotthárd több külső városrészén, Rábatótfaluban, Rábakethelyen, Máriaújfaluban és Farkasfán is komoly védekezés folyik - mondta Huszár Gábor, Szentgotthárd független polgármestere. A településeken megfeszített erővel védekeznek az emberek.

MTI
11:56

Hidat is elmosott a víz

Rédicsen az áradás utakat, házakat is elért, a katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a víz autókat is elsodort. A településen átvezető patak egyik hídjának beton korlátjait is részben összetörte a levonuló áradat, amely szétdöntött egy fából ácsolt buszmegállót is.

MTI
11:55

Nem bírta a záportározó

A lendvadedesi záportározó túlfolyóján, a vészapasztón keresztül zúdult szombatra virradóra a víz Lentire és Rédicsre, mert a több mint százmilliméternyi eső miatt teljesen megtelt a tározó - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Lentiben.A gát nem szakadt át, de a Budapesti Műszaki Egyetemtől szakértőt rendeltek ki, hogy megvizsgálják az állapotát, a térségben ugyanis ismét nagy mennyiségű csapadék várható.

A víz miatt megelőzésként Lentiben 70 ingatlanból több mint 100 embert kellett kimenekíteni.

MTI
11:52

Viszi a víz a tűzifát

Murarátkán az egyik udvaron tárolt tűzifát mosta el a vízForrás: MTI/Varga György

 

MTI
11:49

Pincéket szivattyúznak

Szentgotthárdon is pincékből szivattyúzzák a vizet, a Széchenyi utcában leszakadt egy áteresz, ott pallókkal biztosítják az átjárást. Kőszegen az úgynevezett hatházaknál a tűzoltóknak a felgyülemlett csapadékvíz gyorsabb lefolyása érdekében át kellett vágniuk egy átereszt. Szombathelyen a Petőfi-telepen, ahol a kiömlő víz lakóházakat veszélyeztet, homokzsákokkal védekeznek, szivattyúznak és egy erőgépet is bevetettek. Magyarnádalján két lakóházat védtek meg homokzsákokkal a víztől.

MTI
11:48

Szakonyfaluba a rendőrség visz kenyeret

Az áradás miatt közúton elzárt Szakonyfaluba a katasztrófavédelem és a rendőrség szállítja a tejet, a kenyeret, és mindenben segítik az ott élőket. Vas megye több településéről is folyamatosan érkeznek a bejelentések, pincéket öntött el, utakat zárt el a víz az éjszaka lehullott sok eső miatt.

MTI
11:21

Szakonyfalut is elzárja a víz

A Vas megyei Szakonyfalut elzárta a külvilágtól a víz, és eddig már tíz alsórendű utat kellett lezárni vízátfolyások miatt a megyében. Csak Ausztria és Szlovénia felől közelíthető meg Alsószölnök és Felsőszölnök is.

MTI
11:15

Nem kell áradástól tartani a Dunántúlon

Várhatóan a készültségi szint alatt tetőzik a Duna Észak-Dunántúlon - közölte a regionális vízügyi igazgatóság. Az éjszaka ugyan újra esni kezdett a Dunántúlon, de reggelre ennek vége szakadt. A Vas megyében intenzíven áradó Rábán eközben az első fokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek, akik intenzív áradást tapasztaltak az Ikván is.

Origo
10:25

Közeleg az újabb ciklon

Továbbra is ciklonális mező alakítja időjárásunkat. Emiatt szombaton is többfelé várható újabb csapadék; nyugaton ismétlődő eső, másutt zápor, egy-egy heves zivatar felhőszakadással.

Forrás: met.hu

 

MTI
10:02

Pördefölde és Tormafölde megközelíthetetlen

Pördefölde és Tormafölde megközelíthetetlen közúton, de Rédicsre sem lehet autóval eljutni. A 75-ös útról Lenti belterületén a járműforgalmat a rendőrök a 86-os útra terelik. Rédics és Lenti között a vonatközlekedés is leállt a felázott vasúti töltések miatt.

MTI
10:00

Készenléti rendőröket vezényeltek Zalába

Negyven készenléti rendőrrel erősítették meg a zalai rendőri erőket, hogy a Lenti környékén kialakult elöntéseknél segítséget nyújtsanak. A heves esőzések miatt Lenti üdülőövezetéből kitelepített 124 ember várhatóan szombat éjszaka még nem térhet vissza az otthonába. A lezárt területet rendőrök őrzik.

MTI
09:57

Mezőörsön már apad

Megkezdődött az apadás az éjjel Mezőörsön a Cuhai-Bakony-éren - közölte a katasztrófavédelem. Vízátfolyás viszont még mindig akadályozza a közlekedést a Mezőörs és Rétalap közötti úton két helyen. A Bakony-ér áradása miatt péntek délután mintegy harmincan védték a víz által veszélyeztetett lakóházakat.

MTI
09:54

Muravidéket elmosta a sár

Sáros áradat öntötte el a péntek éjszakai eső miatt a szlovéniai Muravidék településeit, ahol pincék, utak kerültek víz alá. A vízelvezető árkok megteltek, az áradás fákat döntött ki. Lendván, a belvárosi utcákban is több helyen állt a víz, az utakat sokfelé vastag sár borította.

MTI
09:46

Újabb eső jön

A felhőszakadás veszélye miatt tizennégy megyében elsőfokú, négy megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

Forrás: met.hu

 

MTI
09:44

A pótlóbuszok sem jutnak el mindenhová

A Zalaegerszeg-Rédics vonalon a vízátfolyások miatt egyelőre bizonytalan, hogy a napi néhány vonat közül melyik indulhat majd el. A vasúttársaság egy busszal megkezdte az utasok elszállítását. A busz csak azokat a vasútállomásokat, megállókat érinti, amelyek megközelítését nem akadályozzák közúti vízátfolyások.

MTI
09:43

Kitelepítések Lentiben

Mintegy százhúsz embert telepítettek ki a katasztrófavédelem munkatársai szombat hajnalban Lentiben, miután a lendvadedesi víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város egy részét.

MTI
09:43

Rédicsen autókat vitt a víz

Rédics egyes területein egyméteres a víz, az áradás személygépkocsikat is magával sodort, de személyi sérülés nem történt.

MTI
09:41

Az M7-est is elérte a víz

Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az áradás. Tornyiszentmiklósnál, az M70-es lehajtójánál mintegy 50 méter hosszan, 30-40 centiméteres magasságban folyik át a sáros víz az úttesten, de több helyen is megközelíti a gyorsforgalmi út szélét a víz.

Árvíz - Zala megyeForrás: MTI/Varga György

 

MTI
09:41

További három útzár

A Principális-csatorna áradása miatt, a közlekedés biztonsága érdekében hajnalban csaknem négy kilométer hosszan lezárták a 74-es út Nagykanizsát elkerülő szakaszát. A megyében Muraszemenye és Lispeszentadorján, valamint Kiscsehi és Bázakerettye között van még teljes útzár a nyolc órai összesítés szerint.

MTI
09:40

Útzárak Lenti és Nagykanizsa között

Lenti és Nagykanizsa térségében számos teljes útlezárást kellett elrendelniük a közútkezelőknek. A reggeli órákban a magas vízállások miatt Lenti közúton szinte megközelíthetetlenné vált, a rendőrök már a 75-ös úton megállítják a forgalmat.

Még több bejegyzés