Folytatódik a rezsicsökkentés. Erről és a devizahitelesek "csatájáról" is beszélt Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásába. Az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot sürgős eljárásba veheti az országgyűlés, ebben szabályozzák a bankok és az adósok közötti elszámolás feltételeit.

13:12
Gyász a parlamentben

Az őszi ülésszakot Kiss Péterre és Szűcs Istvánra való megemlékezéssel kezdi az Országgyűlés. 

Forrás: Origo

 

13:15
Napirend előtti felszólalását kezdi Orbán Viktor

Az elmúlt három napban 250 mm-nél is több eső esett. Minden irányból támad a víz, de Magyarország állni fogja a sarat - kezdi beszédét az kormányfő. 

13:18
Előkészítették a devizahiteles döntést

A benyújtott törvényjavaslattal végre rendet teszünk a bankok és az adósok között. A független bíróság kimondta, hogy a pénzintézetek tisztességtelenül jártak el, mert egyoldalúan, a maguk kénye-kedve szerint változtatták a kamatokat. A Kúria kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen - mondta Orbán Viktor.

13:21
Tisztességesnek lenni jó üzlet

Igaz, hogy pénzről van szó, de a bankok elszámoltatása elsősorban a tisztességességről szól. Orbán Viktor biztatja a parlamentet, hogy támogassák a kormány törvényjavaslatát, amelyben rendezik a bankok és adósok közötti elszámolást.

Orbán Viktor szerint az elszámoltatás a tisztességről szólForrás: Szabó Gábor

 

13:22
Furcsa a bíróság döntése

Orbán Viktor szerint bár furcsa, de jogszerű, hogy több bank is el tudta érni a devizahiteles perek során, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja, hogy a devizahiteles törvény megfelel-e az alaptörvénynek. 

13:24
Felkészültünk a csatára

Már hallom Brüsszel mozgolódását. A bankok önmaguk is erősek és ravaszak, de felkészültünk a csatára - hangzott el. 

13:25
Folytatódik a rezsicsökkentés

Egész politikánk sűrítménye a rezsicsökkentés. Benne van, hogy a magyarokról senki nem húzhat le több bőrt az alapszolgáltatásokért. A magyarok fizessék a legalacsonyabb rezsit. Voltak, akik a gazdaság teljesítőképességét féltették, voltak, akik az árak fenntarthatóságában kételkedtek.

Orbán Viktor: "egész politikánk sűrítménye a rezsicsökkentés"Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ma viszont az látszik, hogy az intézkedés a magyar gazdaságnak is jót tesz. A gazdaság 4 százalékkal bővült. Csúcson van a foglalkoztatottak száma is. Itt csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség az unióban - sorolta a miniszterelnök.

13:29
A pénzt elvitte az áremelkedés

Ma azt mondhatjuk, az áremelkedést megfékeztük, a rezsit visszavágtuk, és megmutattuk, hogy az adósságtól megszabadulhatunk – mondta Orbán. 

13:32
Megállapodtunk a forrásokról

Orbán Viktor beszámol a parlament előtt arról, hogy Magyarország megegyezett az Európai Unióval a következő időszakban érkező támogatásokról. A kormányfő szerint viszont ez az összeg nem adomány, hanem annak a fedezete, amit a külföldi multinacionális vállalatok profitként kivisznek az országból. 

13:33
A suli is elkezdődött

A miniszterelnök szerint az iskolakezdés is olcsóbb lett. De az elmúlt időszakban napvilágra került erőszakos ügyek miatt szigorúbban kell fellépni a kiskorúak elleni büncslekmények kapcsán. 

13:38
Vége a felszólalásnak

Orbán Viktor befejezte beszédét. Jönnenk a napirend előtti felszólalók. 

13:44
Schiffer szerint hadüzenet a civilek elleni hecckampány

Az elmúlt hetekben a társadalmi szervezetekkel szembeni hecckampány már túlmegy a civil szervezetek vélt vagy való szabálytalanságai kérdéskörén, és hadüzenettel ér fel a magyar emberek felé, mert azt üzeni, hogy mindenki megütheti a bokáját, ha a hatalommal szemben fel kíván lépni - állapította meg az LMP frakcióvezetője.

Schiffer AndrásForrás: Origo

Schiffer András ezzel az Ökotárs Alapítvány, és más norvég alapos civil szervezeteket ért intézkedésekre gondolt. A rendőrség ugyanis a múlt héten házkutatást tartott az alapítványnál. Ez ellen szombaton mintegy ezren tiltakoztak Budapesten és a szónokok azt vetették a kormány szemére, hogy élhetetlenné vált az ország, a hatalom pedig erőszakossá.

13:52
Vona szerint a késlekedés életeket követelt

A devizahiteleseket érintő kormányzati intézkedések késése miatt bírálta a kormányt felszólalásában Vona Gábor. A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint emberi tragédfiákat okozott, több százan lettek öngyilkosok a devizaválság miatt, az Orbán-kormány pedig 2010 óta hatalmon volt, mégis 4 év kellett ahhoz, hogy lépjen.

Ez idő alatt Vona szerint százezrek hagyták el az országot részint éppen a devizahitel-probléma miatt. Jelezte, hogy a Jobbik a devizahitelesek mellett áll, de ha a kormány "megint taktikázik", esetleg a Bankszövetséggel tárgyal a háttérben, akkor a Jobbik egyúttal a kormánnyal szemben is áll.

14:05
Az MSZP nevében Tóbiás József válaszolt

A szocialista párt nem látja, hogy hogyan csökkenthető stadionokkal a szociális krízis.

14:07
A kormány szemben áll a társadalommal

Tóbiás József szerint a kormány nem a szegénységet üldözi, hanem a szegényeket. A kormány harcban áll a civilekkel és a lakossággal is. 

14:09
Növekvő társadalmi feszültségek

Ki fogja orvosolni a kormány által szított társadalmi feszültségeket - tette fel a kérdést felszólalása végén Tóbiás József. 

14:11
Igazságot a forinthiteleseknek is!

Végül a Fidesz nevében Rogán Antal zárja a frakcióreakciók sorát. Szerinte nemcsak a devizahiteleseket illeti meg az igazság.

14:13
Bánjon óvatosan a tanácsadóival!

Vona Gáborra reagálva elmondta: azért kell előtörlesztésként elszámolni a hitelek túlfizetését, mert így járnak a legjobban a hitelesek. 

Bánjon óvatosan a tanácsadóival, mert közéjük már beférközhettek a bankok - mondta. 

14:15
Mérjenek egyenlő mércével

A civilekkel kapcsolatban óvatosságra intett Rogán Antal, és emlékeztetett a Gyermekrák Alapítványnál történt visszaélésekre. Minden civilt vizsgálni kell, ebből a szempontból az egyenlő mérce híve.

14:16
Sajnálkozott Rogán

Rogán sajnálkozott, hogy úgy kellett kezdeni az őszi ülésszakot is, mint a tavaszit: egy szocialista képviselő mentelmi joga felfüggesztésével.

A baloldal önkormányzati jelöltjei között számos elítélt van, pedig azt hitte, végre szakítanak a múltjukkal.

14