Ma szavaz a parlament a bankok elszámoltatásáról

2014.09.24., 10:19
rendezés

Folytatódik az elszámoltatási törvény módosításának vitája. Mi azonban befejezzük. Köszönjük, hogy követte az országgyűlés munkáját percről percre.

--
10:05

USA-EU kereskedelmi megállapodás

Schiffer András az LMP frakcióvezetője szerint az egyezmény támadás a klímapolitika ellen, aláássa Magyarország GMO mentességét és a helyi élelmiszertermelést. A Parlament előtt emiatt tűntetés is zajlik.

 

--
10:09

Lassított puccs zajlik

Az egyezmény vitarendezési szabályozása különösen hátrányos a tagállamoknak. Az óriás vállalatok célja, hogy átvegyék a nemzeti kormányok és az Európai Unió feletti szabályozást. Mindezen 600 lobbista dolgozik az Egyezmény befolyásolásáért, állítja Schiffer András. 

Origo
10:13

Az Egyezménnyel minden rendben van

Tállai András államtitkár mindenkit megnyugtat: előnyökkel jár Magyarországnak az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi megállapodás megkötése. Nem reális az a veszély, amiről Schiffer András beszél, mivel a környezetvédelemről nem tárgyalnak, a GMO mentesség fellazításáról sincs szó.

Origo
10:18

Konszenzus van bankok elszámoltatásáról

Hargitai János kereszténydemokrata képviselő a lakosság 2010-es eladósodottságáról sorol fel adatokat. Mint mondja, hosszú gyötrődés után az Országgyűlés megtalálta a megoldást. Hosszú idő óta nem történt ilyen nagyarányú tulajdonátrendezés: egy millió háromszázezer szerződésről és ezer milliárd forintról van szó, csaknem minden család érintett. 

Egyedül a Bajnai-féle párt képviselője szavazhat  ellene, de a szavazásig még ő is meggondolhatja magát. 

Sárváry Katalin
10:22

Szó sincs visszamenőleges törvényhozásról

Répássy Róbert a Bankszövetség vádjaira utal, amikor azt állítja, hogy a bankoknak a szerződéskötéskor is be kellett volna tartaniuk a törvényeket, amit nem tettek meg. 

Sárváry Katalin
10:26

Mire készül Orbán Viktor a választások után?

Lukács Zoltán szocialista képviselő szerint a miniszterelnök környezetéből származó információk egyértelműen egy 1700 milliárd forintos megszorító csomagra utalnak. A készülő csomaggal a kormány visszaveszi a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények és az elszámoltatás teljes összegét.  

Origo
10:33

Ne élje bele magát a megszorításokba!

Tállai András tapasztalatai szerint a szocialisták a megszorítások bűvöletében élnek; kormányon döntenek róla, ellenzékben állandóan ezt vízionálják. Varga Mihály a hétvégén nem beszélt megszorításról, nyugtat meg mindenkit az államtitkár. A kormány a választások után folytatja azt a gazdaságpolitikát, amelynek az alapjait az előző ciklusban lerakta. 

Origo
10:41

Sikertörténet a kedvezményes honosítás

A magyar állampolgársággal történő állítólagos visszéléseknek nincs valóságalapja, állítja Németh Zsolt a Fidesz frakció képviselőjeként felszólaló államtitkár. A visszaélésekről szóló vádakat alaptalan rágalomnak tartja, mondja.

Origo
10:43

Koncepciózus támadás történt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megerősítette Németh Zsolt felszólalásában elhangzottakat. Nem lehet véletlen, hogy a vádakat arra a napra időzítették, amikor a szlovák alkotmánybíróság döntött a kettős állampolgárságról.

Origo
10:47

Csak az uzsora egy részét adják vissza

Staudt Gábor a Jobbik nevében valódi elszámoltatást követel. A csalás bűntettét 1-15 évig terjedő szabadságvesztéssel kell büntetni a Btk. szerint. Felelősek továbbá az állami intézmények vezetői is, akik évekig nem tettek semmit. A Jobbik mégsem látja a tömeges bűntetőpereket, sem a foglalkoztatástól történő tömeges eltiltásokat. 

Origo
10:53

Cáfolom, hogy az elszámoltatás szűkkörű lenne

Tisztelt ügyész úr! Bocsánat főpolgármester-jelölt úr, kezdte viszonválaszát Répássy Róbert államtitkár, amivel mosolyt fakasztott az ülésteremben. Ezt követően kevésbé szórakoztatóan felsorolta az előző és a mostani ciklus összes intézkedését. A törvény a tőketartozás javára történik, ami nem virtuális, hanem valódi csökkentést jelent, mondta. 

Felszólalása végén a bűntetőfeljelentések megtételére kérte fel a Jobbikot.

Origo
10:55

Az elnök megköszönte Navracsics munkáját

Jakab István bejelenti Navracsics Tibor lemondását. Majd a napirend következik. 

Origo
10:57

Házszabálytól való eltérésről döntöttek

Házszabálytól való eltérésről döntöttek a T/466-os törvény esetén, ami az egyes közszolgáltatási tárgyú törvények módosításáról, azaz a rezsicsökkentésről szól. Ennek ellenére még ma szavaznak róla. 

 

Origo
11:00

Vitanap lesz Paksról

Pénteken négy órás időkeretben tárgyalnak a paksi bővítésről. A vitanapot még júniusban az LMP kezdeményezte.

Origo
11:03

Áder János kinevezte Szijjártó Pétert

Felolvasták az államfő döntését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteri kinevezéséről. Majd rögtön le is tette az esküt. 

Origo
11:07

Megkezdődtek az interpellációk

Hiller István szocialista képviselő a "szegény Klebelsbergről elnevezett" KLIK-ről beszél. Ma már nemcsak a KLIK vezetője és az államtitkár nem a régi, de a finanszírozás is veszélybe került. 

Elég lesz-e a nyáron elfogadott 20 milliárdos gyorssegély? Kinek jó ez a csődtömeg, kérdezte. 

Origo
11:11

A jóslatai nem fognak beválni

Rétvári Bence válaszában az elmúlt négy év előtti elmúlt nyolc év botrányaival vág vissza. Mindarról, amiről elfelejtett beszélni felszólalásában Hiller István. Az államtitkár szerint a szocialista-szabaddemokrata oktatáspolitika privatizációval verte szét a magyar oktatási rendszert.

Origo
11:13

Gyenguska választ írtak önnek

Hiller István szerint pontatlan történetet adott elő Rétvári Bence. Alávalóan csapnivaló a költségvetés tervezése, ezért volt szükség a vészforrásra. Természetesen nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés igen.

Origo
11:17

Ha van házad, akkor csak fizess?

A jobbikos Sneider Tamás szerint elfogadhatatlan az ingatlanadó. A Bajnai kormány először 2009-ben vezette be, akkor a Fidesz tiltakozott, most viszont a fideszes önkormányzatok teszik ugyanezt, kommunális adó néven.  

Origo
11:20

A jobbikos polgármesterek is kivetik az adót

Tállai András államtitkár cáfolta a példaként felhozott 14. kerületet, ahol időközben megszünt a kommunális adót. Ezzel szemben, a 15 jobbikos önkormányzat közül több helyen létezik a kommunális adó, mondta.

Origo
11:27

Tízszeres támogatás a multiknak

Sallai R. Benedek az LMP nevében a Fidesz korábbi ígéretét kéri számon, hogy egy munkahelyet 5 millió forintnál több pénzzel nem támogat. Mára 30 millióra emelkedett a multiknak juttatott támogatás munkahelyenként, állítja, miközben a kkkv-k esetén ez az összeg 1,5 millió forint.

Origo
11:31

Nem cáfol Szijjártó

Szijjártó Péter immár külügyminiszterként válaszol. A példában említett vállalat munkahelyteremtését 17 millióval támogatta a kormány. De igaz az ön által említett 30 milliós szám is, a különbözetet azonban vállalatfejlesztéshez köti a kormány. Emlékeztet: a kkv-kat azonban beszállítóként munkához juttatják a multik. Kérem fontolja meg a választ.

Origo
11:33

Elfogadhatatlan a válasz

Sallai R. Benedek szerint a válaszból az derül ki, hogy olyan előnyhöz juttatják a multikat, ami nem tekinthető hatékony közpénzfelhasználatnak. 

Origo
11:37

Tatabánya megmentené a volt bányászkórházat

Bencsik János fideszes képviselő városi tulajdonba venné a volt tatabányi bányászkórházat. 

Válaszában Fónagy János az ingatlan megosztására tesz javaslatot.

Origo
11:40

A helyszínen véradó állomás is működik

Bencsik János elégedett a válasszal. Mint mondja az újraiparosítás miatt van szüksége a városnak az főépületre, ahol kollégiumot hoznának létre.

Origo
11:44

Igazságos rezsicsökkentést követel az MSZP

A hátralékosok 90 napon túli összes tartozása jelenleg 100 milliárd forint, kétszer annyi, mint 2010-ben volt. A számokat Seszták Miklós közölte Bagóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére. A szocialisták szerint jövedelemhez kéne kötni a rezsicsökkentést, mert abból épp a legszegényebbek esnek ki.  

Origo
11:47

A szegényeket külön segíti a kormány

A szociális ellátásra szorulókat egyedi támogatással segíti a kormány, mintegy 345 000 háztartást, esetenként 10 000 forinttal, ami a rezsicsökkentéssel azonos nagyságrendű segítséget jelent - közölte válaszában Fónagy János államtitkár.

Origo
11:49

További adatokat sorolnak a szocialisták

A szociális és családi támogatások is csökkentek 2013-hoz képest. A kormánypártok 104 igen és 33 ellenszavazattal elfogadták a választ.

Origo
11:54

Kik diszponálnak a választási adatok felett?

A magyarországi választások felett egy külföldön bejelentett izraeli magánszemély őrködik Amszterdamban - állítja a Jobbik. A választást biztosító szerverek egy olyan ingatlanon vannak, amelyet 320 millió forintért bérel a magyar állam a tulajdonostól, mondta Szilágyi György.

Origo
12:00

Máshol vannak a szerverek

Kontrát Károly szerint írásban már válaszoltak a kérdésre. Az államtitkár ugyan nem mondta meg pontosan hogy hol, csak azt, hogy állami tulajdonú ingatlanon tartják a szervereket. 

Konkrétumok hiányában a Jobbik elutasította a választ. 

Origo
12:02

A kormány megfordította a demográfiai trended

A családbarát fordulatnak már láthatók a jótékony hatásai, sorolta a számokat Vejkey Imre kereszténydemokrata képviselő kérdésére Veresné Novák Katalin. 

Origo
12:11

Megkezdődtek az azonnali kérdések

Az almaágazat válságáról beszél Apáti István jobbikos képviselő. A kormány nemcsak az AKG támogatásokról mondott le, de legutóbb az árukivonási támogatást igényelte későn, ezért 3-4 milliárd forinttól estek el a gazdák. A Magosz csak ellenzékben tüntet, akkor már 30 forintos felvásárlási ár ellen is tiltakoztak, most meg 10 forintos árnál is hallgatnak.

Origo
12:15

Ön felkészületlen és tájékozatlan

Apáti István szerint a kormány, Nagy István szerint Apáti felkészületlen. A kormány végleges megoldást keres, például az almasűrítmények iskolákba történő bevezetését.

Origo
12:19

Mi van a visszavont támogatásokkal?

700 off-shore hátterű cégnek kell visszafizetnie átlagosan 50 milliárd forintos uniós támogatást. A visszafizetések előrehaladásáról kérdezte a kormányt az LMP. 

Az átvilágításnak szeptemberben lesz vége, akkor tájékoztatni fogja az Orszgágyűlést Lázár János, ígérte meg. 

Origo
12:26

Mai napig támogatunk off-shore cégeket

A hétvégén egy belízi hátterű céggel kötött stratégia megállapodást a kormány, állítja Sallai R. Benedek. De történtek-e visszafizetések, kérdezte újra. 

Lázár János elmondta: Eddig 1,3 milliárd forintot visszafizetését állapította meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Ezek azonban nem a magyar költségvetést gyarapítják, hanem az Európai Uniót és könnyen rombadöntik az érintett településeket, ezért vitatott a megítélésük.

Origo
12:34

Meddig tűrik a mutyit Siófokon?

Wittmann Mihály fideszes képviselő még tavasszal lehallgatott telefonbeszélgetésének kivizságálása felől érdeklődik a szocialista Harangozó Gábor. A beszélgetés Bánki Erik szintén fideszes képviselő érintettségét vetette fel a közpénzek, valódi pályázat nélküli elnyerésében.  

Lázár János Polt Péterhez továbbította az írásbeli kérdést. És a helyzet személyes tisztázására buzdítja Harangozó Gábort az említett képviselőknél.

Origo
12:41

Ismét elszámoltatás

A végrehajtási záradékok hamisak. Hogyan lehet így valódi elszámoltatás? Miért nem ültek le az érintettekkel? - kérdezte Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő.

Már nem sokáig fog itt ácsorogni a parlamentben, mert eljött a végelszámolás ideje, válaszolt Tállai András.

Origo
12:49

Nőtt a foglalkoztatás

Az Eurostat adatai szerint a 28 tagállamból csak ötben, köztük Magyarországon nőtt a foglalkoztatás. 

Tállai András egyetért. 380 000 dolgoznak többen, ebből a versenyszférában 280 000-rel nőtt a foglalkoztatás a tavalyi, azonos időszakhoz képest. A foglalkoztatottak száma végre 4 millió főlé emelkedett. A fiatalok munkanélküliségi rátája azonban még mindig magas, mintegy 20 százalék, ismerte el az államtitkár. A kormány azt szeretné, ha 5 millióan dolgoznának, akárcsak a régió hasonló országaiban, például Csehországban.

Origo
12:52

Az ökológiai gazdálkodás a jövő útja

A műtrágya és permetezés nélküli öko-gazdálkodást a kormány is célul tűzte ki. Mégis 450 hektárból 290 hektárt már lepermeteztek Kishantoson, ezzel öt év munkáját tették tönkre. Mit tesznek ennek leállítására, hiszen a bérlők biogazdálkodást vállaltak, kérdezte Ikotity István az LMP-ből. 

Origo
12:57

Az ökogazdálkodás nem egyenlő Kishantossal

Nagy István elismerte, hogy a kormány elkötelezett a biogazdálkodás mellett. Jelenleg az ország földterületeinek csak 3 százalékán folyik ökogazdálkodás; ezt 7 százalékra szeretnék emelni, mondta. Egyben cáfolta a kishantosi vádakat.

Ikotity személyesen ellenőrizte és látta a gyomirtó használatát Kishantoson, mondta.

Origo
13:08

Fiktív számlázás Kecskeméten

Heringes Anita a kecskeméti számlázási botrányról kérdezett. Az önkormányzat olyan cégekkel szerződött, akik nem rendelkeztek a meghirdetett tevékenységgel. Az alpolgármester közben fideszes képviselő lett, így mentelmi jogot kapott. Az egykori polgármester államtitkár lett, a cég felszívódott.

Tállai András szerint konkrét információhoz, sokkal konkrétabb kérdést kellett volna feltenni. A " Hol tart az ügy? " címmel leadott kérdés túl általános. Az azonnali kérdések órája amúgy sem alkalmas folyamatban lévő bűntetőeljárások részleteinek tisztázására, mondta az államtitkár.

Origo
13:15

Vége az azonnali kérdések órájának

A kiemelt fejlesztések közt szerepel-e az 1-es villamos meghosszabbítása - tette fel az első kérdést a szocialista Kiss László. 

A fejlesztést a kormány előkészítette, jelenleg az Európai Unió jóváhagyására vár, tájékoztatott Fónagy János államtitkár. 

Origo
13:20

Süllyedő Atlantisz: Somogyország

Ander Balázs jobbikos képviselő pusztulásról számol be Somogyországban. Nemcsak a lakosságszám csökken drasztikusan, hanem az épített környezet is rohamosan pusztul: 120 000 épületből 20 000 üresen áll.

A probléma megoldására kezdeményezték az állami földek újraelosztását, válaszolt Lázár János.

Origo
13:29

Játszótérépítési botrányok

Túlszámlázott forrásfelhasználás folyt 2008 és 2011 között, mintegy 145 önkormányzatnál. Az OLAF erre derített fényt. Lázár János erre utalt egy korábbi kérdése kapcsán, mondta Sallai R. Benedek. Hol vannak a pályázó cégek, akik rávették az önkormányzatokat, mi az önkormányzatok és a kormányzat felelőssége az ügyben? Az MVH vezetője nem ezért mondott-e le?

Lázár János elismételte: 1,3 milliárd forintot követel vissza az Európai Unió.

 

Origo
13:33

Kínos konferencián Pröhle Gergely

Kínos konferencián vett részt Moszkvában Pröhle Gergely, helyettes államtitkár, habár magánszemélyként, állítja a független Szabó Timea. A konferencián oligarcháknak és nem EU-konform fundamentalista szervezeteknek adott elő.

A magyar családpolitikai eredményeket népszerűsítette Pröhle Gergely, válaszolt Rétvári Bence.

Origo
13:42

A reklámadó hátteréről

Vádaskodó sablonszöveggel hárította el a reklámadóra vonatkozó írásbeli kérdését az illetékes államtitkár, közölte Bárándy Gergely, ezért megismétli: mire alapozta a reklámadót a kormány? Ki végezte a tanulmányt és ki nézte 9 hónapon keresztül az RTL Klub műsorait?

Lázár János nem biztos benne, hogy nem ügyvédként szólal-e fel a képviselő? A kormány mindent elolvas és megnéz, ami Magyarországon megjelenik, hangzott a válasz.

Origo
13:46

Véget értek a kérdések

A kérdések után megkezdődött a bankok elszámoltatásról szóló törvény összegző módosító javaslatainak a vitája. A Törvényalkotási bizottság jelentését Kara Ákos ismerteteti a Fidesz frakcióból. 

Origo
13:52

Az elszámoltatási törvény módosításai

Elsősorban technikai, nem tartalmi módosításokat fogadott el a Törvényalkotási bizottság. 

Répássy Róbert szerint a jogalkotás végre letisztult helyzetet teremt. 

Origo
13:58

A fogyasztót védik a módosítások

A kamat, költség és díjemelési moratórium mellett a kölcsönszerződések felmondásának tilalmát emelte ki többek között Répássy Róbert államtitkár.

Egy pénzügyi békéltető testület előtti nem peres eljárásban a fogyasztó az elszámolást vitathatja.

A pereket legkésőbb 2015 decemberéig felfüggesztik.

A végrehajtás konkrét eljárásrend szerint zajlik majd. 

Origo
14:04

Mit csináltak négy évig?

Völner Pál rövid felszólalása után Schiffer András kampánytörvényhozásról beszél. A jelenlegi előterjesztés már júliusban a Ház elé kerülhetett volna, az LMP fogyasztóvédő módosításait pedig lesöpörték az asztalról. A végelszámolásban továbbra is ki vannak szolgáltatva a bankoknak a hitelesek, a forintosításról nincs szó. Nincs hatástanulmány arról, hogy a kkv-kat hogyan érinti a kamatmoratórium. Az LMP a hitelek kiszáradásától tart. Ha nincs hitel, nincs fejlesztés, mondta Schiffer András. 

Origo
14:07

Folytatódik a vita

De mi ezennel befejezzük. Az elszámoltatási törvény szavazására késő délután kerül majd sor.

Még több bejegyzés