Az Európai Parlament hétfő óta folyamatosan hallgatja meg az unió legfőbb javaslattevő és végrehajtó testülete, az Európai Bizottság leendő tagjait. A procedúra október 7-ig tart, ma este 6 órától Navracsics Tibort faggatják Brüsszelben. Az Origo munkatársa tudósít a meghallgatásáról percről percre. Kövesse folyamatosan frissülő beszámolónkat!

21:06
Minden kérdést hárított

Közösséget szeretne építeni Navracsics Tibor uniós biztosként, a meghallgatást pedig a demokrácia egyik fontos elemének minősítette az esemény után tartott rögtönzött tájékoztatón. Külföldi újságírók mindent megpróbáltak, hogy az Orbán Viktor-féle illiberális berendezkedésről, a civil szervezetek vegzálásáról és más, nagy visszhangot kapott magyar ügyek kapcsán választ kapjanak tőle, de Navracsics kijátszotta az aduászt, miszerint ő egy független, uniós érdekeket képviselő szervezet tagja szeretne lenni, a vonatkozó felvetések pedig nem tartoznak leendő munkakörébe.

Magyar ügyekkel kapcsolatos felvetésekre nem érkezett válaszFotó: Vörös Szabolcs

 

20:47
Hamar meglesz a döntés Navracsics alkalmasságáról

A parlamenti szakbizottságok a most véget ért meghallgatás után 24 órán belül értékelik a Navracsics Tibor teljesítményét, szükség esetén írásban további kérdéseket tehetnek fel. Minden biztosjelölt alkalmasságáról jelentést küldenek az EP Bizottsági Elnökök Értekezletének, valamint az Elnökök Értekezletének, amely, hacsak nem kér további információkat, egyeztetést követően lezártnak nyilvánítja a meghallgatásokat. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak a közös uniós törvényhozás október 22-i, strasbourgi plenáris ülésén szavazhat bizalmat.

20:43
Mindenki mindent köszön

Mindenkinek megköszönte a lehetőséget, szerinte nyílt, a demokráciához méltó eszmecsere volt az elmúlt három óra. Szolgálni szeretné az EU-t, együtt kell működni a bizottságnak és a parlamentnek, a mai meghallgatás őszinteségével. A meghallgatást vezető Silvia Costa szerint jó volt a hangulat, bár voltak néha nyers kérdések.

20:40
Elhangzott az utolsó kérdés

A lengyel néppárti Jaroslaw Leszek Walesa tette fel, a petícióbenyújtás három hónapos elbírálási határidejének betarthatósága kapcsán. Navracsics szerint ez nem csak adminisztratív, de legitimációs feladat is, ezért a határidőt tartani kell. A kérdések után most a biztosjelölt végkövetkeztet.

20:28
Kellemes felvetés ismét

Elvárásai vannak a fideszes Erdős Norbertnek a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban, de a kérdése az Erasmus Plus programra vonatkozik, ebbe kellene minél több fiatalt bevonni. Navracsics szerint a nemzetközi diszkrimináció csökkentése a program egyik hangsúlyos eleme, mert ha két, egymással bizalmatlan nemzet fiataljai találkoznak, azzal javulhat a helyzet. Meglepő adatot is hallunk: az erasmusos fiatalok kapcsolataiból már egymillió gyermek született.

20:21
Egyedül nem fog menni

A sport hangsúlyosságát hiányolja Bogdan Brunon Wenta (Európai Néppárt; Lengyelország). „Remélem, hogy a következő öt év kárpótolni fogja önt azért, mert a tárcám elnevezésében nem szerepel a sport” – válaszolja Navracsics, majd sorolja a terveket: 300 millió eurót kap a tömegsport (nagy összeg, de több kellene), lesz Európai Sporthét 2015 szeptemberében, és küzdenek a sport tisztaságáért. A kellemes hozzászólás után ismét a magyar kormányban játszott szerepéért veszi elő a jelöltet a szocialista Giorgos Grammatikakis – aki amúgy egyetemi tanár. A görög képviselő kérdése arra vonatkozik, képes lesz-e Navracsics odahatni, hogy az oktatásra több pénzt fordítsanak. „A tagállamok most konszolidálják a költségvetésüket, de az átstrukturálás után a versenyképesség növelését segítő szakpolitikák (tehát például az oktatás) támogatását kell előtérbe helyezni – hangzik a válasz, majd jön a folytatás. – Meg kell győzni a tagállamokat arról, hogy az oktatásba való befektetés a jövőbe való befektetés. Én ehhez egyedül kevés vagyok.”

20:09
Telt házat vonz Navracsics
Megtelt az Antall József Épület 2. emeleti termeFotó: Vörös Szabolcs

 

20:04
„Olvasunk a szavakban”

Jövőre 900 ezer IT-munkahely marad üresen, ezzel valamit kezdeni kell – vélekedik a néppárti Sean Kelly Írországból. (Azt nem mondta el, hogy ezt a számot honnan vette.) A válasz nem meglepő: a munkaerőpiaci elvárásoknak kell megfelelniük a felsőoktatási rendszereknek. A demokratikus legitimáció hiányát tudja majd kezelni a tárcája – hangzik egy másik felvetés. Közel kell hozni a kultúrákat a közös kulturális háttérhez – vélekedik Navracsics. Ismét a biztosi poszt és a magyar kormányban betöltött pozíció ellentmondását firtatja a liberális frakció svéd tagja, Cecilia Wikström. „Ön felkészült politikus, de mi is azok vagyunk, olvasunk a szavakban” – teszi fel pontot az i-re. Navracsics válaszában a magyar közigazgatás átalakításának pozitív eredményeit említi – mégiscsak az ő műve –, és mindenkit megnyugtat: együtt lehet majd működni vele.

19:45
Ha megválasztják, itt fog dolgozni Navracsics
Az Európai Bizottság brüsszeli épületeFotó: Vörös Szabolcs

 

19:39
Ilyen kérdés is kell néha

„Ön a legjobban képzett magyar állampolgár erre a posztra? Ha nem, ki lenne alkalmasabb?” – kelt általános derültséget a teremben a brit Daniel Hannan. „Biztosan sok képzettebb ember van nálam, de kérem, fogadja el, hogy ezt a feladatot én kaptam” – hangzik a felelet.

19:32
Kérdésnek álcázott védelem

Fájóan sok tévedés hangzott el a magyar belpolitikával kapcsolatban – kezdi a fideszes Gyürk András, akinek meggyőződése, hogy Navracsis jó biztos lesz. A magyar képviselő felszólalásának lényegtelen része, a kérdés, az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel kapcsolatos elképzeléseket firtatja.

19:26
Jávor Benedek is beszállt

A civil szervezetek témáját veszi elő, meglovagolva, hogy Navracsics előzőleg azt mondta: nincsenek konfliktusok a kormány és a civilek között. „Megnyugtatott, hogy nem tudott olyan civil szervezetet mondani, amivel nekem lett volna konfliktusom” – csapja le a labdát a címzett. Jávornak mellesleg olvashatják alternatív, szubjektív tudósítását is a Facebookon, valószínűleg ezt sem hagyja szó nélkül.

19:16
Kényszerből találták ki a hallgatói szerződést

A röghöz kötés európaiságát firtatja a szocialista Luigi Morgano. Eddig is volt tanulmányi ösztöndíjrendszer, a hallgatói szerződés ennek analógiájára készült – tér ki a válasz elől a magyar biztosjelölt. Ahogy fogalmazott: „Tudjuk, hogy nem egy jó, hanem kényszer szülte megoldás, de rugalmas a rendszer, a diplomások elhelyezkedését pedig meg kell oldani.”

19:10
Ez volt az eddigi legdurvább kérdés

„Tormay, Wass és Nyirő a magyar tananyag része. Hitler Mein Kampfja is az lesz?” – dobja le a bombát a frakció nélküli német képviselő, Martin Sonnenborn. „Mindenfajta antiszemitizmussal szemben zéró toleranciáját vallok” – mondja Navracsics, kissé idegesen. Majd tovább sorolja: jó kapcsolatai vannak a hazai zsidó közösséggel, és ő volt az, aki elismerte, hogy a magyar államnak felelőssége van a holokausztban. „Még az ön cinikus kérdéseire sem fogom ezeket megtagadni” – teszi hozzá. Összenépi taps jár a higgadt válaszért. A DK-s Molnár Csaba persze átlát a szitán.

 

18:56
Szanyi Tibor is tudósít

Ezzel a képpel. Navracsics közben visszautasítja, hogy Európa-ellenességgel illessék, mert ő már akkor az európai integrációért állt ki, amikor ez Magyarországon még nem volt divat. Mindezt egy lengyel konzervatív képviselő felvetésére válaszolta.

18:50
Konferenciákat fognak szervezni

Nagyra értékeljük a külügyminiszteri lemondását – kezdi az első magyar kérdező, a néppárti Bocskor Andrea, aki amúgy az integrált oktatásról érdeklődik. „Egységes integráns egészről van szó, ami az oktatást illeti. És bár az oktatásügy tagállami hatáskör, konferenciákat fogunk szervezni ebben a témában” – válaszol Navracsics.

18:40
És még mindig médiatörvény

„Ön liberálisként beszél, de az ön kormánya nem liberális, az ön hazájában újságíróként nem tudnám végezni a munkámat” – támadja le Navracsicsot az Egyesült Baloldalt képviselő Curzio Maltese. Válasz: Mindig is jó kapcsolatot ápolt a civil szervezetekkel – a sajtószabadságért küzdőkkel is –, és arról sincs tudomása, hogy baj lenne a civilekkel való együttműködéssel Magyarországon.

A Zöldek színeiben kérdező Helga Trüpel is médiatörvényezik, Navracsics szerint viszont a jövő felé kell fordulnunk. A médiapluralizmus ellen amúgy nincs kifogása.

18:34
Hamar előjött a médiatörvény

Santiago Fisas Ayxelá (Olaszország; Európai Néppárt) az első kérdező, az Erasmus Plusról érdeklődik. Egységes kérdésként kell kezelni az a programot – mondja Navracsics, bármit is jelentsen ez. Rikke Karlsson (Konzervatívok és Reformerek; Dánia) a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos véleményéről kérdezi a jelöltet. „Szilárdan támogatom a pluralitás, a média- és a szólásszabadságot” – válaszol Navracsics, majd emlékeztet: Budapest részéről ő volt az, aki kialkudta a konszenzust Brüsszellel, ez jó lecke volt neki.

18:31
Éljen az Erasmus!

A prioritásai: az oktatás az unió növekedési motorja lehet. Azt szeretné, ha az európai egyetemek a világ legjobbjai lennének. Fontos az együttműködés a szociális portfólióval. Szeretné megváltoztatni az EU-s állampolgársági tudatot is. Ennek az Erasmus egyik kitűnő eszköze, egyben az EU egyik legnagyobb értéke – vélekedik Navracsics. Beszéde végén tapsot kap.

18:22
Nagyot vállal a jelölt

Nem értékelhetjük alul az ön országával kapcsolatos aggodalmakat – figyelmeztet Silvia Costa. Navracsics közben elkezdte a bevezetőjét. Nem tagadja: nehéz időszakot él meg Magyarország és az EU viszonya. Ezek után kifejti, miért fontos a saját tárcája. Például a fiatalok munkanélküliségi rátáját is orvosolni szeretné.

12