Október 12-én Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthetett arról, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Meglepetések alig voltak, az ország újra narancsba borult.

01:55
Tóbiás nekiment Orbánnak, Gyurcsánynak

A mai estével lezárult az alkuk korszaka - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve. Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson. 

01:30
Kunhalmi Ágnes szerint szükség van a baloldalra

A fővárosi MSZP elnökének értékelése szerint pártja javított 2010-es eredményén a mostani önkormányzati választáson.Kunhalmi Ágnes vasárnap késő este az MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a 2010-es eredményeket megugrottuk, jobban szerepeltünk, az MSZP-sek nemcsak megőrizték a helyüket, de még javítani is tudtak rajta, és még két önkormányzatban is sikeresen szerepeltünk, és elhódítottuk a polgármesteri széket". Az ellenzéki politikus megköszönte Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjének a tisztes helytállást. Mint mondta, az eredménye önmagáért beszél.

Megköszönte Bokros Lajosnak a tisztes helytállástFotó: Bielik István - Origo

Kunhalmi Ágnes úgy értékelte, az eredmény bebizonyította, hogy erős, baloldali alternatívára szükség van nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

01:20
2018-ra készül a Jobbik

Áttörésszerű győzelmet ért el a Jobbik Vona Gábor szerint. A párt elnöke elmondta: 2018-tól a Jobbik fogja irányítani az országot. Abban, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, Staudt Gábor, főpolgármester-jelölt is egyetértett. További részleteket itt olvashat. 

Áttörésszerű győzelemről beszélt az elnökFotó: Polyák Attila - Origo

 

00:01
A főpolgármester, akit a város megérdemel

"Hoztuk a kötelezőt" – mondta Schiffer András, az LMP kampányközpontjában eredményt értékelve. Hozzátette: négy év múlva "kormányképes erővé" válhat az LMP. Schiffer szerint "nem a régi elitekből kell turkálni", Orbán Viktor pedig be fogja jelenteni saját Bokros-csomagját a jövő héten.

 

Forrás: MTI/Soós Lajos

Csárdi Antal szerint Budapesten megvalósítják programjuk egy részét, és megmutatják a fővárosnak, hogyan teheti az LMP még élhetőbbé a várost. Csárdi Antal és az LMP azért fog dolgozni, hogy 2019-re olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, akit megérdemel.

23:40
Alig maradt a francia salátából

Már alig maradt a francia salátából, mire elkezdődött a Magyar Liberális Párt sajtótájékoztatója a Sas utcai étteremben. Körülbelül 15-20 ember, többnyire a sajtó képviselői, hallgatta meg Bodnár Zoltán és Fodor Gábor sajtótájékoztatóját. Fodor Gábor az Origonak elmondta, sikerként értékeli a megközelítőleg 2 százalékos eredményt, főleg annak tükrében, hogy a jobb- és baloldalról egyaránt folyamatos támadás alatt álltak. Terveik szerint 2018-ban pártjuk eléri az 5 százalékot is, a mostani eredmény pedig megmutatta az országnak azt, hogy igenis van igény egy liberális pártra.

23:37
Kiürült a Bálna

Gyakorlatilag kiürült a Bálna, a vezető politikusok is távoztak.

23:32
Gajda Péternek kényelmes többsége lesz

A XIX. kerületben a szocialista Gajda Péter fölényesen nyert. Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második, fideszes Dódity Gabriella Etelka. Ami fordulat, hogy a kerületi közgyűlésben is baloldali többség lesz. 11 mandátumot szereztek, míg a többiek összesen 6-ot.

Gajda Péter, a budapesti MSZP elnökségi tagja, XIX. kerületi polgármesterForrás: MTI/Soós Lajos

 

23:25
Fodor Gábor sikernek tartja a 2 százalékot

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint megmutatták, hogy az MLP nem kamupárt.

Forrás: MTI/Marjai János

 

23:19
Megerősödött a Jobbik

A Jobbik 2010-ben három, 2014-ben tíz helyen szerzett polgármesteri címet. A szélsőjobboldali párt megerősödése, országos második helye azonban főként a baloldal megosztottságának köszönhető - az áttörés, amiről Vona Gábor beszélt, valójában elmaradt. Ennek ellenére sem elképzelhetetlen, hogy valóban a Jobbik legyen a Fidesz kihívója 2018-ban - de ehhez az kell, hogy a baloldali ellenzék széttagoltsága tartós maradjon.

23:17
A rossz alkuk korszaka lejárt

A rossz alkuk korszaka lejárt, az MSZP új útra lép – hangsúlyozta Tóbiás József a párt fővárosi székházában tartott sajtótájékoztatón. Az MSZP elnöke nem beszélt Bokros Lajos vereségéről. Helyette azt hangsúlyozta, hogy az MSZP többé nem kér az elit játékából, és a néppel, a népért dolgozik majd.  Nem vállalunk közösséget sem a NER-rel, sem a gyurcsányi vezérelvű gondolkodásmóddal - mondta Tóbiás József, aki szerint csak egy baloldali párt van, az MSZP.  

 

A politikus szerint a mai uralkodó politikai elit nem vesz tudomást a 4,3 millió létminimum alatt élőről és a 620 ezer éhező magyar gyerekről. A magyar lakosság modern, értékalapú baloldali politikát szeretne, és ennek kialakításával az MSZP-t bízta meg, fogalmazott Tóbiás József. 

Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo arról kérdezte az MSZP vezetőjét, hogyan változik majd a párt országos és budapesti elnökségének viszonya. Tóbiás szerint az MSZP elnökségén belül nincsenek viták, a budapesti vezetésnek „más szempontjai” voltak  az önkormányzati választás során. Együtt fogunk építkezni, belső konfliktusok nélkül – ígérte a szocialisták elnöke.

 

Az újságírói kérdésre, hogy az MSZP 2018-ban egyedül indul-e majd az országgyűlési választáson, Tóbiás József úgy válaszolt, hogy az MSZP mindig szövetségben lépett fel az ilyen alkalmakkor.

 

A pártelnök köszönetet mondott többek között Szegednek, Ajkának, Salgótarjánnak, Celldömölknek, Győrteleknek, Halászteleknek és minden olyan település vagy kerület választóinak, ahol az MSZP jelöltje már győzött, vagy valószínűleg győzni fog, egyúttal megköszönte minden szavazó részvételét is.

23:13
Ismét egymásnak esik a baloldal?

Horváth Csaba szerint Szigetvári Viktor politikája megbukott, Gyurcsány Ferenc egy nagy demokrata párt létrehozásáról beszélt, Tóbiás József pedig arról, hogy lejárt az alkuk ideje. Láthatólag nincs egyetértés a baloldalon az együttműködés jövőjéről.

Márpedig a jobboldal sikerének egyik oka az ellenfelek négy és fél éve tartó széthúzása volt - ezek a nyilatkozatok pedig azt vetítik előre, hogy nem járt le a viták ideje. Amíg azonban a baloldali pártok egymás legyűrésével vannak elfoglalva, nem várható komoly támogatottságnövekedés. Igaz, három és fél évig nem lesz országos választás Magyarországon.

23:11
Nincs karneváli hangulat

A Bálna előtt körülbelül 150-200 ember maradt. Sokan csak beszélgetnek, csöndben iszogatják a sörüket vagy a fröccsüket. Egyáltalán nincsen karneváli hangulat a nagy fideszes győzelmet követően.

23:08
Tóbiás József kemény szavai új MSZP-t ígérnek

Leszámolunk az alkuk korszakával - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnöke nemzeti elkötelezettségű, baloldali pártot akar építeni.

Fotó: Bielik István - Origo

 

23:05
Hadházy László nem nyert Szekszárdon

A Fideszből az LMP-be távozott politikus 6%-kal kapott ki fideszes ellenfelétől, Ács Rezsőtől. Hadházy László volt az, aki kirobbantotta a trafikbotrányt.

23:02
Kormányzásra készül a Jobbik

Áttörésszerű győzelmet ért el a Jobbik Vona Gábor szerint. A párt elnöke azt mondta: 2018-tól a Jobbik fogja irányítani az országot.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

23:01
Nem lesz több tájékoztató

Több sajtótájékoztató nem lesz a Bálnában, a tévétársaságok pakolnak, többségük már el is hagyta az épületet.

22:58
Gyengébb eredményre számítottak a Bálnánál

Az Origo által megkérdezett aktivisták, politikusok egyértelműen gyengébb eredményre számítottak. Szerintük nagyon nagy dolog, hogy Budapesten nem került veszélybe a fideszes többség a közgyűlésben, valamint hogy olyan kerületekben is nyerni tudtak, ahol tavasszal a baloldal szerepelt jobban. Példaként hozták föl Újpestet, Terézvárost, Erzsébetvárost és Csepelt.

22:54
Elindultak hazafelé

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után a Bálna előtt lévők elindultak hazafelé. Az eredményeket mindenki tudomásul vette. Örömittas hangulatról egyáltalán nem lehet beszélni.

22:52
Kétharmad Budapesten

Orbán Viktor beszédében azt mondta, a Fidesz Budapesten is kétharmadot szerzett.

22:42
Csak a játék kedvéért

Jegyezzük meg: ha az összes LMP- és Liberálisok-szavazó beáll Bokros mögé, Tarlós István akkor is több mint öt és fél százalékkal nyert volna a baloldal magát jobboldalinak mondó jelöltje előtt.

Ez elsősorban azt a lehetőséget veszi el a baloldali pártoktól, hogy Csárdi Antalra és Bodnár Zoltánra fogják a vereséget. Persze lehetne úgy is érvelni, hogy ez alapjaiban határozta meg a stratégiát, de azért még elég sokan emlékeznek a Falus Ferenc-féle fiaskóra, ami finoman fogalmazva sem tett jót a baloldal kampányának.

110