Orbán: Kétharmadunk van Budapesten is

2014.10.12., 09:46
rendezés

Október 12-én Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthetett arról, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Meglepetések alig voltak, az ország újra narancsba borult.

MTI
01:55

Tóbiás nekiment Orbánnak, Gyurcsánynak

A mai estével lezárult az alkuk korszaka - jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve. Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson. 

Origo
01:30

Kunhalmi Ágnes szerint szükség van a baloldalra

A fővárosi MSZP elnökének értékelése szerint pártja javított 2010-es eredményén a mostani önkormányzati választáson.Kunhalmi Ágnes vasárnap késő este az MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a 2010-es eredményeket megugrottuk, jobban szerepeltünk, az MSZP-sek nemcsak megőrizték a helyüket, de még javítani is tudtak rajta, és még két önkormányzatban is sikeresen szerepeltünk, és elhódítottuk a polgármesteri széket". Az ellenzéki politikus megköszönte Bokros Lajosnak, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjének a tisztes helytállást. Mint mondta, az eredménye önmagáért beszél.

Megköszönte Bokros Lajosnak a tisztes helytállástFotó: Bielik István - Origo

Kunhalmi Ágnes úgy értékelte, az eredmény bebizonyította, hogy erős, baloldali alternatívára szükség van nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.

Suki Zoltán
01:20

2018-ra készül a Jobbik

Áttörésszerű győzelmet ért el a Jobbik Vona Gábor szerint. A párt elnöke elmondta: 2018-tól a Jobbik fogja irányítani az országot. Abban, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, Staudt Gábor, főpolgármester-jelölt is egyetértett. További részleteket itt olvashat. 

Áttörésszerű győzelemről beszélt az elnökFotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
00:01

A főpolgármester, akit a város megérdemel

"Hoztuk a kötelezőt" – mondta Schiffer András, az LMP kampányközpontjában eredményt értékelve. Hozzátette: négy év múlva "kormányképes erővé" válhat az LMP. Schiffer szerint "nem a régi elitekből kell turkálni", Orbán Viktor pedig be fogja jelenteni saját Bokros-csomagját a jövő héten.

 

Forrás: MTI/Soós Lajos

Csárdi Antal szerint Budapesten megvalósítják programjuk egy részét, és megmutatják a fővárosnak, hogyan teheti az LMP még élhetőbbé a várost. Csárdi Antal és az LMP azért fog dolgozni, hogy 2019-re olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, akit megérdemel.

Origo
23:40

Alig maradt a francia salátából

Már alig maradt a francia salátából, mire elkezdődött a Magyar Liberális Párt sajtótájékoztatója a Sas utcai étteremben. Körülbelül 15-20 ember, többnyire a sajtó képviselői, hallgatta meg Bodnár Zoltán és Fodor Gábor sajtótájékoztatóját. Fodor Gábor az Origonak elmondta, sikerként értékeli a megközelítőleg 2 százalékos eredményt, főleg annak tükrében, hogy a jobb- és baloldalról egyaránt folyamatos támadás alatt álltak. Terveik szerint 2018-ban pártjuk eléri az 5 százalékot is, a mostani eredmény pedig megmutatta az országnak azt, hogy igenis van igény egy liberális pártra.

Origo
23:37

Kiürült a Bálna

Gyakorlatilag kiürült a Bálna, a vezető politikusok is távoztak.

Origo
23:32

Gajda Péternek kényelmes többsége lesz

A XIX. kerületben a szocialista Gajda Péter fölényesen nyert. Majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második, fideszes Dódity Gabriella Etelka. Ami fordulat, hogy a kerületi közgyűlésben is baloldali többség lesz. 11 mandátumot szereztek, míg a többiek összesen 6-ot.

Gajda Péter, a budapesti MSZP elnökségi tagja, XIX. kerületi polgármesterForrás: MTI/Soós Lajos

 

Origo
23:25

Fodor Gábor sikernek tartja a 2 százalékot

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint megmutatták, hogy az MLP nem kamupárt.

Forrás: MTI/Marjai János

 

Varga Áron politikai elemző
23:19

Megerősödött a Jobbik

A Jobbik 2010-ben három, 2014-ben tíz helyen szerzett polgármesteri címet. A szélsőjobboldali párt megerősödése, országos második helye azonban főként a baloldal megosztottságának köszönhető - az áttörés, amiről Vona Gábor beszélt, valójában elmaradt. Ennek ellenére sem elképzelhetetlen, hogy valóban a Jobbik legyen a Fidesz kihívója 2018-ban - de ehhez az kell, hogy a baloldali ellenzék széttagoltsága tartós maradjon.

Origo
23:17

A rossz alkuk korszaka lejárt

A rossz alkuk korszaka lejárt, az MSZP új útra lép – hangsúlyozta Tóbiás József a párt fővárosi székházában tartott sajtótájékoztatón. Az MSZP elnöke nem beszélt Bokros Lajos vereségéről. Helyette azt hangsúlyozta, hogy az MSZP többé nem kér az elit játékából, és a néppel, a népért dolgozik majd.  Nem vállalunk közösséget sem a NER-rel, sem a gyurcsányi vezérelvű gondolkodásmóddal - mondta Tóbiás József, aki szerint csak egy baloldali párt van, az MSZP.  

 

A politikus szerint a mai uralkodó politikai elit nem vesz tudomást a 4,3 millió létminimum alatt élőről és a 620 ezer éhező magyar gyerekről. A magyar lakosság modern, értékalapú baloldali politikát szeretne, és ennek kialakításával az MSZP-t bízta meg, fogalmazott Tóbiás József. 

Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo arról kérdezte az MSZP vezetőjét, hogyan változik majd a párt országos és budapesti elnökségének viszonya. Tóbiás szerint az MSZP elnökségén belül nincsenek viták, a budapesti vezetésnek „más szempontjai” voltak  az önkormányzati választás során. Együtt fogunk építkezni, belső konfliktusok nélkül – ígérte a szocialisták elnöke.

 

Az újságírói kérdésre, hogy az MSZP 2018-ban egyedül indul-e majd az országgyűlési választáson, Tóbiás József úgy válaszolt, hogy az MSZP mindig szövetségben lépett fel az ilyen alkalmakkor.

 

A pártelnök köszönetet mondott többek között Szegednek, Ajkának, Salgótarjánnak, Celldömölknek, Győrteleknek, Halászteleknek és minden olyan település vagy kerület választóinak, ahol az MSZP jelöltje már győzött, vagy valószínűleg győzni fog, egyúttal megköszönte minden szavazó részvételét is.

Varga Áron politikai elemző
23:13

Ismét egymásnak esik a baloldal?

Horváth Csaba szerint Szigetvári Viktor politikája megbukott, Gyurcsány Ferenc egy nagy demokrata párt létrehozásáról beszélt, Tóbiás József pedig arról, hogy lejárt az alkuk ideje. Láthatólag nincs egyetértés a baloldalon az együttműködés jövőjéről.

Márpedig a jobboldal sikerének egyik oka az ellenfelek négy és fél éve tartó széthúzása volt - ezek a nyilatkozatok pedig azt vetítik előre, hogy nem járt le a viták ideje. Amíg azonban a baloldali pártok egymás legyűrésével vannak elfoglalva, nem várható komoly támogatottságnövekedés. Igaz, három és fél évig nem lesz országos választás Magyarországon.

Origo
23:11

Nincs karneváli hangulat

A Bálna előtt körülbelül 150-200 ember maradt. Sokan csak beszélgetnek, csöndben iszogatják a sörüket vagy a fröccsüket. Egyáltalán nincsen karneváli hangulat a nagy fideszes győzelmet követően.

Origo
23:08

Tóbiás József kemény szavai új MSZP-t ígérnek

Leszámolunk az alkuk korszakával - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnöke nemzeti elkötelezettségű, baloldali pártot akar építeni.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
23:05

Hadházy László nem nyert Szekszárdon

A Fideszből az LMP-be távozott politikus 6%-kal kapott ki fideszes ellenfelétől, Ács Rezsőtől. Hadházy László volt az, aki kirobbantotta a trafikbotrányt.

Origo
23:02

Kormányzásra készül a Jobbik

Áttörésszerű győzelmet ért el a Jobbik Vona Gábor szerint. A párt elnöke azt mondta: 2018-tól a Jobbik fogja irányítani az országot.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
23:01

Nem lesz több tájékoztató

Több sajtótájékoztató nem lesz a Bálnában, a tévétársaságok pakolnak, többségük már el is hagyta az épületet.

Origo
22:58

Gyengébb eredményre számítottak a Bálnánál

Az Origo által megkérdezett aktivisták, politikusok egyértelműen gyengébb eredményre számítottak. Szerintük nagyon nagy dolog, hogy Budapesten nem került veszélybe a fideszes többség a közgyűlésben, valamint hogy olyan kerületekben is nyerni tudtak, ahol tavasszal a baloldal szerepelt jobban. Példaként hozták föl Újpestet, Terézvárost, Erzsébetvárost és Csepelt.

Origo
22:54

Elindultak hazafelé

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után a Bálna előtt lévők elindultak hazafelé. Az eredményeket mindenki tudomásul vette. Örömittas hangulatról egyáltalán nem lehet beszélni.

Origo
22:52

Kétharmad Budapesten

Orbán Viktor beszédében azt mondta, a Fidesz Budapesten is kétharmadot szerzett.

Varga Áron politikai elemző
22:42

Csak a játék kedvéért

Jegyezzük meg: ha az összes LMP- és Liberálisok-szavazó beáll Bokros mögé, Tarlós István akkor is több mint öt és fél százalékkal nyert volna a baloldal magát jobboldalinak mondó jelöltje előtt.

Ez elsősorban azt a lehetőséget veszi el a baloldali pártoktól, hogy Csárdi Antalra és Bodnár Zoltánra fogják a vereséget. Persze lehetne úgy is érvelni, hogy ez alapjaiban határozta meg a stratégiát, de azért még elég sokan emlékeznek a Falus Ferenc-féle fiaskóra, ami finoman fogalmazva sem tett jót a baloldal kampányának.

Origo
22:39

Tarlós hosszabbít

Gyakorlatilag véglegesnek tekinthető, hogy ismét a kormánypárti Tarlós István lesz Budapesten a főpolgármester, ezúttal öt évre szerez mandátumot.

 

Origo
22:34

Így állnak most a megyei közgyűlések mandátumai

 

Origo
22:32

Így állnak most a fővárosi közgyűlés mandátumai

 

Origo
22:26

Egyre több a jobbikos bástya

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szó szerint. Rakják ki a bástyákat a térképre. Amint egy új bástya felkerül, mindenki örül. Mindenki, aki még itt van. Az előbb valaki azt próbálta megtippelni, hogy sajtósokból vagy jobbikosokból van-e több a Lurdy Házban.

Origo
22:18

Vágó Istvánt csúnyán elverték a XII. kerületben

A DK színeiben induló Vágó István a szavazatok 29,46 százalékát kapta. Fideszes ellenfele, Kovács Lajos 50,56 százalékot kapott.

Origo
22:14

Valaki mondjon már valamit!

A Jobbiknál a jelenlévők nagy része arra vár, hogy valaki tartson egy sajtótájékoztatót. Hogy ez mikorra várható, azt ugyanannyian nem tudják.

Origo
22:11

Még kényelmesebb többség a Fidesznek Budapesten

72%-os feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP-nek 20, a baloldalnak 10, a Jobbiknak 1, LMP-nek 1 és a Civil Szervezeteknek 1 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben.

Origo
22:04

Csak 90 százalékos feldolgozottság után áll ki Bokros

Tűkön ülve várja a sajtó a Moma központjában, mikor értékeli biztosnak tűnő második helyét Bokros Lajos.

Érkezésekor Bokros Lajos nem nyilatkozottFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Noha már 80 százalékos feldolgozottságnál is jobb Bokros eredménye, mint négy éve az MSZP jelöltjéé, Horváth Csabáé (Bokros most 35 százalék körül áll, míg annak idején Horváth 30 alatt maradt), Tarlós István előnye behozhatatlan: a Fidesz-KDNP újrázó főpolgármestere a szavazatok csaknem 50 százalékát szerezte meg eddig.

Bár matematikailag ezen az eredményen fordítani már nem lehet, Bokros megvárja, amíg a feldolgozottság eléri a 90 százalékot, és csak azután áll ki nyilatkozni. Érkezése óta bezárkózott egy különterembe, és a javára visszalépett Magyar György ügyvéddel és a baloldal egykori jelöltjével, Falus Ferenccel tárgyal.

 

Origo
22:01

Kevés a nő

Tüttő Kata egy „He for she” feliratú, neonrózsaszín pólót visel – az Origónak elmondta, ezzel az ENSZ nők védelmében indított kampányára szeretné felhívni a figyelmet. A férfiak is tehetnek azért, hogy a nők egyenjogúsága, oktatása, politikai képviselete biztosított legyen. Magyarországon tíz  képviselőből  csak egy nő, ezen a téren az utolsók között járunk az Európai Unióban – mondta az MSZP elnökségi tagja.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
22:00

Megérkezett Gyurcsány

Megérkezett a DK központi irodájába Gyurcsány Ferenc és egész családja, a gyerekek is. Hamarosan sajtótájékoztatót is tart majd, de most elvonult valahova.

 

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
21:59

Horváth Csaba megmagyarázza

Hiba, sőt bűn volt a koordinált indulás - mondta Horváth Csaba MSZP-s politikus, aki a II. kerületben indult a polgármesteri székért. Szerinte öt baloldali jelölt szállt szembe két jobboldalival.

Varga Áron politikai elemző
21:52

Összkép: nincs meglepetés

Ha a teljes képet nézzük, nincs meglepetés az önkormányzati választáson: Budapesten Tarlós István simán nyert, az ország narancssárgába borult, a baloldal néhány fővárosi kerületben tudott nyerni. Akár összefogva (országgyűlési választás), akár külön-külön (EP-választás), akár koordináltan (önkormányzati választás) indul a baloldal, óriási fölénnyel nyert a Fidesz 2014-ben. 

A baloldalon megint a megújulásról beszélnek - míg a kisebb pártok (MoMA és Liberálisok) azt hangsúlyozzák, hogy már az indulás is komoly eredménynek számít. A MoMa Bokros eredményét emelheti ki, ami a pártnak valóban siker, az ellenzéki szavazóknak kevésbé. A Liberálisok pedig arra lehetnek büszkék, hogy 11 kerületben állítottak polgármesterjelöltet és több mint 150 egyéni körzetben egyéni képviselőjelöltet. 

Origo
21:46

Az MSZP alacsony legitimitást emleget

Az MSZP elnökhelyettese szerint a Fidesz a felelős az alacsony részvételért. Gőgös Zoltán azt mondta, az alacsony részvétel alacsony legitimitást jelent a kormánypártoknak. Úgy látja, a kormányhoz közeli vagy kormánypárti média nem segítette a választást.

Origo
21:43

Megérkezhetett Tarlós is

Információink szerint Tarlós István, Budapest főpolgármestere is megérkezett a Bálnába. Valószínűleg egy hátsó bejáraton engedték be, így a sajtó munkatársai most nem tudtak tőle kérdezni semmit.

Origo
21:41

84%-os feldolgozottságnál már csak két kerület billeg

Egy izgalmas kerület maradt Budapesten. A IX., ahol a fideszes Dr. Bácskai János 138 szavazattal vezet Gegesy Ferenc Együtt-PM előtt. Ez a 100 voksnyi különbség azonban állandósulni látszik, így valószínűleg a kormánypárti jelölt nyer majd.

Origo
21:40

Horváth gratulált Tarlósnak

És Láng Zsoltnak is, akivel szemben a II. kerületben maradt alul. Horváth Csaba szerint az alacsony részvételi arány azt jelzi, hogy a polgárok érdektelenek, az ország politikailag szétzilált. További feladatként az egységes Budapest védelmét határozta meg, azon belül is a Városliget védelmét emelte ki.

Origo
21:37

Zalaegerszegen tarolt a Fidesz

A rendszerváltás óta eltelt 24 évben a mostani a legmagasabb arány, amivel polgármestert választott Zalaegerszeg. Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) eddigi alpolgármester négy kihívója előtt a szavazatok 63,57 százalékát szerezte meg a nem hivatalos végeredmény szerint. 2. Pete Róbert (Jobbik) 11,13 százalék, 3. Kiss Ferenc (MSZP) 10,56 százalék.

Origo
21:36

Szeged miatt szomorkodnak

A Bálna előtt csendben figyelik a beérkező eredményeket. A közönség soraiban ül Mocsai Lajos is. A békéscsabai és a szegedi eredmények miatt nem túlságosan boldogak a jelenlévők.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

Origo
21:35

60%-os feldolgozottságnál így áll a Fővárosi Közgyűlés

A Fidesz-KDNP-nek valószínűleg kényelmes többsége lesz a budapesti közgyűlésben. A jelenlegi állás szerint 18 képviselőjük lesz. A baloldal 13 mandátumra számíthat, a Jobbiknak csak egy jut, illetve a XXIII. kerületben győztesnek látszó Civil Szervezetek polgármesterjelöltje is tagja lehet a testületnek.

Origo
21:33

Mozgolódnak a Jobbiknál

Visszatért az élet a folyosóra, nem is akárhogy! Z. Kárpát Dániel alelnök és egyben budapesti III. kerületi polgármesterjelölt múlatja az időt.

Origo
21:20

Megérkezett Bokros Lajos

Megérkezett Bokros Lajos a Moma eredményvárójára. Farmert, zakót, bajuszt és széles mosolyt visel. Nyakkendőt nem.

Bokros Lajos főpolgármester jelölt és Pusztai ErzsébetFotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Origo
21:18

Falus Ferenc nem bánja, hogy visszalépett

Falus Ferenc szerint azzal, hogy visszalépett Bokros Lajos javára, több szavazatot kapott a baloldal, mintha ezt nem tette volna meg. Ismét cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc forgatókönyve volt a visszalépése, mint mondta, többekkel konzultálva, maga döntött így.

Falus Ferenc volt főpolgármester jelölt megérkezik a MoMe választási irodájába. Fotó:Dudás Szabolcs 2014.10.12.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Origo
21:17

Borsodban nincs többsége a Fidesz-KDNP-nek

A megyei közgyűlésekben egyedül Borsod-Abaúj-Zemplénben lesznek gondban a kormánypártiak. Az 50%-os feldolgozottságnál 13 mandátumuk van. A Jobbiknak 8, az MSZP-nek 7, a DK-nak pedig 1.

Varga Áron politikai elemző
21:16

Frenetikus?!

Bruck Gábor az ATV-n: "Bokros Lajos eredménye frenetikus." Kérdés, mihez képest - az egyértelmű vereség volt a cél? Tarlós István ugyanis óriási fölénnyel vezet.

Origo
21:16

Elkönyvelték Karácsony győzelmét

Egybehangzó vélemények szerint Karácsony Gergely biztosan megnyerte a zuglói polgármester-választást. Az Együtt-PM jelöltje a mostani feldolgozottság szerint is az élen áll.

Karácsony Gergely (Együtt-PM), a baloldali ellenzéki pártok zuglói polgármesterjelöltje a Városliget beépítése elleni demonstráción.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Origo
21:14

50,03%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, Együtt-PM: 1, MSZP-DK-Együtt-PM: 1,  DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Három érdekes kerület van: a IX., a XIV. és a XV. kerület, ahol 3%-on belül van a baloldali jelölt és a fideszes rivális. Az eredmény régóta nem változik.

Origo
21:12

Miskolcot elveszítheti a baloldal

A voksok több mint 70%-os feldolgozottságánál Pécsett, Debrecenben, Győrben a Fidesz jelöltje vezet. Szegeden Botka László (baloldal) áll az élen. Miskolcon ugyanakkor rosszul áll a baloldal, ott a szavazatok csaknem 62 százalékos összesítése alapján Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) vezet 42,36 százalékkal a Pásztor Albert Zoltán (DK-Miskolc Lokálpat-MSZP) előtt, aki 32,71 százalékkal a második.

Origo
21:11

Veresegyházon nem örülhet a Fidesz

Eldőlt, hogy Veresegyházon továbbra is Pásztor Béla lesz a polgármester. Már feldolgozták a szavazatok 93,75 százalékát, és az eddigi adatok alapján a független jelöltként induló, 76 éves Pásztor Béla a voksok 87,32 százalékát (4896) gyűjtötte be. Ellenfelére, Szabóné Tolnai Ildikóra (Fidesz-KDNP) a veresegyháziak 12,68 százaléka (711) szavazott. Pásztor Béla 49 éve vezeti a várost, a vele készített interjúnkat itt olvashatja.

Varga Áron politikai elemző
21:08

Tényleg örülhet a DK?

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint Gyurcsány Ferencnek "lehet oka az örömre", mert Bokros Lajos esélyes a főpolgármesteri posztra. Ez két okból is érdekes kijelentés: egyrészt nem annyira a pártelnök, mint a DK-s szavazók öröme kellene, hogy fontos legyen egy pártnak. Másrészt Bokrosnak nincs érdemi esélye a főpolgármesteri cím megszerzésére: Tarlós több mint 15 százalékos előnye nem behozható. A 2010-ben induló Horváth Csabánál (MSZP) Bokros vélhetően jobb eredményt fog elérni, de a baloldal nem tudott lefaragni a hátrányából. 

Origo
21:03

Eredményváró kocsmahangulat az LMP-nél

Továbbra is a romkocsmákra jellemző hangulat uralkodik az AnKERT-ben. Az LMP kampányközpontjában halk diszkózene szól, egyre többen vannak.  A párt szimpatizánsai a pultok körül pogácsáznak, söröznek, miközben az eredményekre várnak. A sajtóterem is egyre tömöttebb, Schiffer András a kamerák előtt nyilatkozik.  Egyelőre nem értékelik a részeredményeket az LMP politikusai.

Forrás: MTI/Soós Lajos

 

Origo
21:02

43,46%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, Együtt-PM: 1, MSZP-DK-Együtt-PM: 1,  DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Három érdekes kerület van: a IX., a XIV. és a XV. kerület, ahol 3%-on belül van a baloldali jelölt és a fideszes rivális.

Origo
21:02

Matolcsyné viszi Balatonakarattyát

Matolcsy Gyöngyi 384 szavazatot kapott, ellenfele Vatics Erzsébet 184 voksot szerzett.

Origo
21:01

Miskolcnak örültek a Bálnában

A Bálna előtt lévő pár száz ember is csöndesen figyeli az eredményeket. A legnagyobb üdvrivalgást a miskolci várható fideszes győzelem váltotta ki.

Origo
21:01

Balczó Zoltán: 2018-ban a Jobbik legyőzi a Fideszt

Elkaptuk az üres folyosón Balczó  Zoltán EP-képviselőt. Azt mondta, hogy európai ügyekről kérdezzük, ha lehet. Annyit azért elmondott, reménykedik a jó szereplésben, és abban bízik, hogy a megyei közgyűlésekben megszorongathatják a Fideszt. Szerinte reális az esélye annak, hogy 2018-ban a Jobbik legyen a Fidesz valtópártja.

Balczó Zoltán érkezikFotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
21:00

Nincs meglepetés

A Bálnában lévő fideszes politikusok az eredményeket figyelik. Egyikük sincsen meglepve, mivel nagyjából erre számítottak a megyei jogú városokban és a fővárosban.

Origo
20:57

Gyurcsánynak lehet oka az örömre

A DK központjában eddig csak Varjú László jelent meg az elnökségi tagok közül, Gyurcsány Ferencet kilenc órára várják.  Gréczy  Zsolt DK-szóvivő szerint a pártelnöknek oka lehet az örömre, hiszen esélyesek a főpolgármesteri posztra, Bokros Lajos eddig  a szavazatok 33 százalékát gyűjtötte be.  Gréczy Zsolt hangsúlyozta, csak ott lehet esély a baloldal győzelmére, ahol összefogás, közös munka is van.

 

A felvetésre, hogy a DK egyesek szerint a baloldali pártok konfliktusaiból húzott hasznot, a DK szóvivője azt mondta, elég megnézni eredményeket. A liberálisok főpolgármester-jelöltje a szavazatok 2 százalékáért küzd, Bokros Lajos viszont másfél hetes  jelenlét után hozott ilyen eredményeket – mutatott rá  Gréczy Zsolt.

Forrás: MTI/Komka Péter

 

Varga Áron politikai elemző
20:56

Az első jobbikos megyei jogú város

Úgy tűnik, hogy Békéscsabán Szarvas Péter, a Jobbik által támogatott független jelölt lesz a polgármester. Ez az első megyei jogú város, ahol jobbikos (de legalábbis Jobbik-közeli) városvezető kerül pozícióba. Szarvas győzelme óriási meglepetés: korábban azt lehetett hinni, hogy a Fidesz jelöltje győz Békéscsabán - ehhez képest Hanó Miklós több mint 7 százalékkal maradt le.

Origo
20:56

Eltűntek a jobbikosok

Nem tudni, hová lettek a folyosóról a jobbikosok.

Origo
20:56

37,37%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, Együtt-PM: 1, MSZP-DK-Együtt-PM: 1, DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Három érdekes kerület van: a IX., a XIV. és a XV. kerület, ahol 3%-on belül van a baloldali jelölt és a fideszes rivális.

Origo
20:55

Kovács László: A választók csalódtak

Kovács László szerint  az alacsony választási részvétel jelzi, hogy a választópolgárok csalódtak a politikában. Ami az MSZP felelősségét illeti, a párt külügyi kabinetjének vezetője szerint  a szocialistáknak mindig is gyenge pontja volt a kommunikáció, a jó ügyet sem tudták olyan hatásosan tálalni, mint a Fidesz a negatívumokat. A volt külügyminiszter hangsúlyozta, a Fidesz szinte a globális világválságért  is a Bajnai–Gyurcsány kormányt tette felelőssé, pedig az megviselte Németországot vagy az Egyesült Államokat is.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:53

Fideszes győzelem Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen már 98 százalékos a feldolgozottság, itt Almási István, a Fidesz-KDNP közös jelöltje lesz a polgármester 61,15 százalékkal, a második helyen a jobbikos Molnár László Vilmosné futott be 17,09 százalékkal, Kis Andrea, az MSZP-DK-Együtt jelöltje 15,04 százalékot kapott, az Európai Baloldal jelöltje, Havránek Ferenc pedig 6,71 százalékot.

Origo
20:52

15 kerületben lehet befutó a Fidesz

Gulyás Gergely (Fidesz) szerint a jelenlegi adatok alapján több mint 15 budapesti kerületben lehet befutó a kormánypártok polgármesterjelöltje, ami a legszebb reményeiket is felülmúlja. A Fővárosi Közgyűlésben 19 Fidesz-KDNP-s mandátumra számít a politikus.

Origo
20:50

Vajna is megjött

Megérkezett már Andy Vajna, Vitézy Tamás és Vitézy Dávid is a Bálnába.

Andrew G. Vajna filmproducer, a nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos érkezik Palácsik Tímea társaságában a 187. Anna-bálra a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjében.Forrás: MTI/Nagy Lajos

 

Origo
20:49

Kecskeméten is borítékolható a fideszes győzelem

85,42 százalékos feldolgozottság mellett Szemereyné Pataki Klaudia, a Fidesz-KDNP közös jelöltje 58,84 százalékát kapta a voksoknak. Hugyecz Zoltán független jelölt 22,73 százalékot kapott, a jobbikos Süli Csontos Ottó pedig 10,01 százalékot. Az LMP-s Fejes Ferencre 8,42 százaléka a szavazók voksolt.

Origo
20:45

Zalaegerszegen is borítékolható a fideszes polgármester posztja

Zalaegerszegen már majdnem minden szavazatot megszámoltak, 96,1 százalékos a feldolgozottság. A számok alapján a Fidesz-KDNP jelöltje, Balaicz Zoltán lesz a polgármester 63,47 százalékkal.

Balaicz Zoltán még alpolgármesterként májusban.Forrás: MTI/Varga György

 

Origo
20:44

31,20%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 16, MSZP: 2, Együtt-PM: 2, MSZP-DK-Együtt-PM: 1, DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Két érdekes kerület van: a IX. kerület és a XIV., ahol 2%-on belül van a baloldali jelölt és a fideszes rivális.

Origo
20:42

Veszprémben már nyert a Fidesz-KDNP

Ismét Porga Gyula (Fidesz-KDNP)  Veszprém polgármestere. A szavazatok 100 százalékának összesítése után a voksok 53,89%-át szerezte meg. A nem végleges eredmény szerint 2. Katanics Sándor (DK-Együtt-Lokálpatrióták VP-ML) 31,78 százalékkal, 3. Forgóné Kelemen Judit Andrea (Jobbik) 7,31 százalékkal.

Origo
20:41

Csend a Bálna előtt

A Bálna előtt körülbelül 200-an vannak már, de csendben szemlélik a beérkező részeredményeket.

Origo
20:40

Székesfehérváron is a fideszes jelölt vezet

Székesfehérváron már ötvenszázalékos a feldolgozottság. Itt is biztos a fideszes győzelem: Cser-Palkovics András 64,16 százalékát kapta a voksoknak. Az MSZP-Együtt közös jelöltje, Márton Roland 22,93 százalékot kapott, a jobbikos Horváth-Tancsa Ágnes pedig 6,25 százalékot.

Varga Áron politikai elemző
20:39

Jobb, de még mindig rossz

Jelenleg úgy néz ki, a Fidesz ellenfelei a XIII., a XIX., a XX. és a XXIII. kerületekben nyerhetnek: így Tóth József, Gajda Péter, Szabados Ákos, illetve a független Geiger Ferenc maradhatnak polgármesterek. A legkiélezettebb csata a IX. kerületben zajlik Gegesy Ferenc (Együtt) és Bácskai János (Fidesz) között, a köztük lévő versenyben bármi megtörténhet. Ha Gegesy nyer, akkor a baloldal eggyel több polgármesteri címet hódít el, mint 2010-ben, de erre aligha lehetnek büszkék. 

Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere és Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke elhelyezik a Ferencváros új labdarúgó-stadionjának alapkövét 2013. március 28-án. Mögöttük Fürjes Balázs kormánybiztos.Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

Origo
20:39

Csepelért és Kőbányáért aggódnak

Angyalföld, Kispest és Pesterzsébet szocialista győzelmében bízik a baloldal, ugyanakkor Csepelen és Kőbányán is rosszul áll a jelöltjük.

Origo
20:37

Szinte biztos a fideszes győzelem Győrben

Győrben már a szavazatok negyedét feldolgozták, a városban toronymagasan Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) vezet 59,58 százalékkal. Az MSZP-Együtt közös jelöltje, Szabó Sándor Józsefné csak 13,98 százalékot kapott, a DK-s Neupor Zsolt Kálmán pedig 11,58 százalékot, a jobbikos Takács Krisztián pedig 10,28 százalékot. Az LMP-s Nógrádi László Istvánra csak 4,58 százalékát szerezte meg a voksoknak.

Origo
20:36

25,86%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, MSZP-DK-Együtt-PM: 1, DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Egyelőre a XIV. kerületből nem jött eredmény. Az egyetlen érdekes kerület a IX., ahol 1%-on belül vannak a riválisok. Ennél a feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP-s jelölt 14 szavazattal vezet az Együtt-PM politikusa előtt.

Origo
20:34

Debrecenben a Fidesz-KDNP vezet

Debrecenben már 30,66 százalékos a feldolgozottság, itt Papp László, a Fidesz-KDNP közös jelöltje vezet 56,47 százalékkal. A jobbikos Kőszeghy Csanád  17,69 százalékot, a DK  jelöltje, Varga Zoltán Imre pedig a voksok 11,23 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Madarasi István pedig 6,86 százalékot.

Origo
20:33

Gulyás: 19 mandátuma lehet a Fidesznek

Gulyás Gergely, a Fidesz-KDNP politikusa 19 mandátumot vár a fővárosi közgyűlésben, így a kettős többség mindkét eleme biztosítva van. A fővárosi részeredmények minden korábbi várakozást felülmúltak – tette hozzá. Gulyás szerint a fővárosi alacsony részvétel oka a baloldali jelölt hiánya volt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

 

Origo
20:31

Baloldali fölény Szegeden

Szegeden csak a voksok 21,50 százalékát számolták össze, itt egyelőre Botka László, a baloldal jelöltje vezet 58 százalékkal. A fideszes Kothencz János a voksok 37,2 százalékát szerezte meg, a jobbikos Tóth Péter 3,34 százalékot, az LMP jelöltje, Málovics György pedig 1,46 százalékot.

Origo
20:29

Páva vezet Pécsen

Pécsen már 63,76 százalékos a feldolgozottság, a városban Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) a szavazatok 38,28 százalékát kapta meg. Cserfainé Dr. Kovács Ágnes Ilona, a Forum-MSZP- Együtt-PM jelöltje a voksok 28,36 százalékát szerezte meg. A Jobbik jelöltje, Gyimesi Gábor Jenő a szavazatok 12,94 százalékát szerezte meg.

Varga Áron politikai elemző
20:28

Miskolc: jobbikos kudarc?

Tízszázalékos feldolgozottságból nem lehet még jósolni, de ha a Jobbik erősen lemaradva lesz harmadik Miskolcon, az komoly kudarc a szélsőjobboldali párt számára, amely elsősorban az északkeleti régiókban volt erős 2010-ben. A három jelölt - a "baloldali" Pásztor Albert korábbi rendőrfőkapitány, Kriza Ákos fideszes polgármester és Jakab Péter jobbikos jelölt lényegében ugyanazzal a rendpárti retorikával kampányoltak. Úgy látszik, jobbikos üzenetekkel elszipkázható a Jobbik szavazótábora - kérdés, hogy ez mennyi jót ígér az ország számára.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestereForrás: MTI/Vajda János

 

Origo
20:21

Visszafogottan örülnek a Bálnában

Természetesen örömmel fogadták a választási részeredményeket az Origo által megkérdezett politikusok, szakértők. Szerintük lehetnek még meglepetések, mint ami Békéscsabán történt, de összességében simán győzött a Fidesz.

Origo
20:20

Meglepetésvendégeket hívott Bokros

Így ugyan már nem az igazi, de eláruljuk, kik lesznek a meglepetésvendégek ma este a MoMánál: Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM korábbi közös főpolgármester-jelöltje, valamint a függetlenként indult Magyar György ügyvéd.

Magyar György, Falus Ferenc a visszalépésük bejelentésekor Bokros LajossalForrás: Polyak Attila

Mindketten vetélytársai voltak egy ideig a főpolgármesteri posztért folyó versenyben a volt pénzügyminiszternek, egészen addig, amíg a múlt hét elején vissza nem léptek az esélyesebbnek tűnő Bokros javára.

Origo
20:18

Miskolcon a Fidesz-KDNP vezet

Miskolcon 12,59 százalékos feldolgozottságnál dr. Kriza Ákos, a Fidesz–KDNP közös jelöltje vezet 41,78 százaléknyi szavazattal. A második helyen Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány, a baloldal jelöltje áll 32,78 százalékkal. A Jobbik a harmadik helyen áll 21,61 százalékkal.

Szörényi Péter
20:17

12,59%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, MSZP-DK-Együtt-PM: 1, DK: 1, Civil Szervezetek: 1. Egyelőre a XIV. kerületből nem jött eredmény.

Origo
20:16

Miskolcon vezet Kriza Ákos

A szavazatok 10,5 százalékos feldolgozottságánál a fideszes Kriza Ákos 2927 szavazattal vezet. Pásztor Albert, az MSZP-DK-Miskolci Lokálpatrióták jelöltje 2388 szavazattal a második.-

Origo
20:16

Hiba volt a jelöltcsere

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint megviselte a baloldal kampányát a főpolgármester-jelöltek változtatása. Úgy véli, sokkal korábban és sokkal határozottabban kellett volna egyetlen jelölt mellett letenni a voksot.

 

Nyilatkozatok az MSZP-nélFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:14

Nem mindenki boldog a Jobbiknál

A Jobbiknál egy kivetítőn nézhetik az érdeklődők az egyre gyorsabban érkező részeredményeket. Az Origo tudósítója mögött ülő néhány fiatal lány öröme egyelőre nem felhőtlen.

Szörényi Péter
20:12

10,51%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 17, MSZP: 2, MSZP–DKEgyüttPM: 1, Civil Szervezetek: 1.

Origo
20:10

Rogán: Zuglóban jól állunk

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, alacsony feldolgozottság mellett a Fidesz vezet Zuglóban, Nyíregyházán, Miskolcon. Szombathelyen és Sopronban szoros eredményre számít Rogán Antal.

Origo
20:09

Bokros Lajos 9 óra körül áll ki értékelni

Feszültnek ugyan nem nevezhető, de várakozásnak várakozás, ami a MoMa kampányközpontjában érezhető. Az öttagú elnökségből négyen itt vannak, Bokros Lajos, a MoMa és az utolsó pillanatra a DK, az Együtt–PM és az MSZP által is támogatott főpolgármester-jelölt csak később érkezik, és biztos, hogy 9 óra előtt nem beszél. A teremben az ATV választási műsora megy kivetítőn, odakint kávét szolgálnak fel. 

 

Forrás: MTI/Beliczay László

 

Origo
20:08

Tarlós, Bokros, Staudt, Csárdi, Bodnár a sorrend

A főpolgármester-választáson 1,8%-os feldolgozásnál a Fidesz-KDNP jelöltjének, Tarlós Istvánnak 52, Bokros Lajosnak, a baloldali ellenzék támogatottjának 31, a jobbikos Staudt Gábornak 11, az LMP-s Csárdi Antalnak 5, a liberális Bodnár Zoltánnak 2 százaléka van.

Szörényi Péter
20:04

6,73%-os feldolgozottságnál a kerületi polgármesterek

Fidesz: 10, MSZP: 2, Civil Szervezetek: 1. Az MSZP a két biztos kerületetben, a XIII-ban és XIX-ben áll jól. A Civil Szervezetek jelöltje a XXIII-ban áll az élen. A Fidesz pedig a VII. kerületben vezet, ami billegőnek számított.

Origo
20:02

A Jobbiknak az egész térkép kell

Azt szeretnék itt a Jobbiknál, hogy velük legyen tele ez a térkép.

Forrás: Polyak Attila

 

Szörényi Péter
20:02

Budapest 3,25%-os feldolgozottságnál

A kerületi polgármestereknél a Fidesznek a mostani állás szerint 7 polgármesteri posztja van. A IX. kerületben Gegesy Ferenc, Együtt-PM vezet. A XXIII. kerületben Geiger Ferenc, Civil Szervezetek áll az élen.

Tevan Imre
20:01

Tarlós, Bokros, Staudt a sorrend Budapesten

Megjöttek az első adatok! Mindössze 0,62%-os feldolgozottságnál Tarlósnak 54, Bokrosnak 29, Staudtnak 11 százaléka van.

Origo
20:01

MoMa: már a részvétel is siker

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) alelnöke már azt is sikernek tartja, hogy egy másfél éves párt elindult a választáson, és végigcsinálta a kampányt. Pusztai Erzsébet szerint azt nem tudni, hogy kinek kedvez az alacsony választási részvétel.

 

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

 

Origo
20:01

Optimizmus a Bálnában

Az első részeredmények beérkezését követően optimista a hangulat a Bálnában.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményvárójának helyszíne, a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központFotó: Máthé Zoltán - MTI

 

Varga Áron politikai elemző
19:59

Ebben egyetért a Fidesz és az MSZP

Érdekes nagykoalíció alakult ki a részvételi adatok kapcsán: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese is a baloldalt okolja az alacsony fővárosi szavazási hajlandóság miatt. Az, hogy Lukács máris új irány szükségességéről beszél, előrevetíti, hogy az MSZP sem bizakodó a budapesti eredményeket illetően. 

Szörényi Péter
19:58

Az elhunyt juhász

Saját halottjának tekinti az Együtt a szombat este halálra gázolt Váradi András alcsútdobozi juhászt, aki éppen plakátot ragasztott - írja a Blikk.

Origo
19:53

Irányt vált az MSZP

Az alacsony részvételi arány nem csak a kormány felelőssége, az MSZP-nek is le kell vonnia a konzekvenciát, mondta tudósítónknak Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Lukács Zoltán szerint a szocialistáknak új arculatra, új célokra van szükségük. Lukács azt is mondta, hogy az új arculat kialakítására az áprilisi választások óta nem volt idejük, de most lesz rá négy évük.

Origo
19:51

Balázs Fecó is megérkezett

Lassan érkeznek a politikusok és a neves színészek a Bálnába. Itt van már Balázs Fecó és Szörényi Levente is. Tarlós István kampánystábjából is egyre többen megjöttek. Föltűnt Orosz Pál, a Fradi labdarúgó-szakosztályának az elnöke is.

A Bálna előtt már körülbelül száz ember várja az eredményeket. Köztük van olyann aki óriási Fidesz-lufival érkezett, sokakon narancssárga esőkabát van.

Origo
19:48

A DK elnöksége csak 8-9 felé érkezik

Tetovált biztonsági őr kalauzolja a látogatókat a DK Teréz utcai központjába, ahol egyelőre nincs mozgás. Csak újságírók jöttek el egyelőre – Gréczy Zsolt pártszóvivő szerint az elnökség tagjai csak este nyolc-kilenc óra körül érkeznek meg.  Fejleményekről ő sem tudott beszámolni,  mint mondta, legalább 50 százalékos részvételi arányra  számítanak, és természetesen arra, hogy javítanak képviseleti arányaikon.

A DK a VII. kerületben Farkas Ferencet, a X. kerületben Élő Norbertet, a XVI. kerületben Hajdú Lászlót indítja a polgármesteri posztért. A XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet, a XX. kerületben pedig Horváth Gyula indul a párt színeiben jelöltként.

A Demokratikus Koalíciónak jelenleg Budapesten a X., XII., a XX. és a XXI. kerületben van egy-egy képviselője.

A megyei jogú városokban összesen öt képviselőjük van: Érden, Győrben és Veszprémben egy-egy, Miskolcon pedig két pozíciót foglalnak el a helyi közgyűlésben.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:47

Sok helyen a létükért küzdenek az ellenzéki pártok

Például a XIV. kerületben a külön-külön induló volt LMP-sek is egymást gyengítik. A Fidesz által kidolgozott választási rendszer egymásra uszítja az ellenzéket - nyilatkozta Hack Péter az ATV-n.

Origo
19:44

Gyűlnek a Jobbik vezetői

Nem sokkal ezelőtt megérkezett Staudt Gábor főpolgármester-jelölt és Novák Előd alelnök is. A párt vezetői időnként kijönnek a folyosóra, de egyébként egy, a sajtótól elzárt teremben várakoznak.

 

Origo
19:42

Az AnKERT-ben gyülekezik az LMP

Megközelítőleg 40-50 ember gyülekezik az LMP kampányközpontjában, az AnKERT-ben. Csárdi Antal, a párt főpolgármester-jelöltje nyugodtan cigarettázik az előtérben, a sajtóterem egyelőre üres, csak az operatőrök állítják fel a kameraállványokat és a mikrofonokat.

Budapest, 2014. október 12. Csárdi Antal, a Lehet Más a Politika (LMP) főpolgármester-jelöltje fekszik egy kanapén a párt eredményváró rendezvényén a budapesti AnKERT-benForrás: MTI/Soós Lajos

 

Origo
19:40

A politika agyhalott lett

Bruck Gábor szerint az elmúlt években kivonult az értelmiség a szavazásból, maradt az Európával nem haladó egyszerű emberek. A Fidesz hozzájuk mert szólni, a baloldal nem tette ezt. Nincs olyan politika, amely egyaránt tetszene az egyszerűbb embereknek és a képzetteknek – véli Bruck. Nem lehet olyan politikát hirdetni, ami tetszik azoknak is, akik nézik a Mindentudás Egyetemét, és azoknak is, akik a pálinka áfája csökkenésének örülnek.

Origo
19:39

Rogán szerint csalódott a baloldal

Rogán Antal szerint sok baloldali szavazó érezhette úgy, hogy számára nincs jelölt ezen az önkormányzati választáson. A Fidesz baloldali frakcióvezetője úgy látja, Budapesten a baloldali szavazók csalódottak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

Origo
19:39

Hatalmas csattanás a Bálnában

Az egyik újságíró hatalmas csattanással nekiment egy üvegajtónak. Szerencsére sem neki, sem az üvegnek nem lett semmi baja.

 

Origo
19:38

Nem folyik igazi kampány

Bruck Gábor kampányszakértő az ATV-n azt mondta, hogy az ellenzéki pártok nem folytatnak klasszikus értelemben vett kampányt, mivel legfeljebb csak a Fidesz megszorongatására készülnek. Csupán felkészülés folyik 2018-ra, ezért nincs sok adrenalin a kampányokban.

Origo
19:36

Lufi és esőkabát a Bálnánál

A Bálna előtt már körülbelül 100 ember várja az eredményeket. Köztük van aki óriási Fidesz lufival érkezett, sokakon narancssárga esőkabát van.

Origo
19:34

Leárazzák a pártok az eredményeket

Az ATV-n nyilatkozó Hack Péter szerint mindegyik párt szándékosan szerényen nyilatkozik a várakozásairól, hogy később jobban tudja kommunikálni az eredményeit. A Jobbik számára nagy fegyvertény lenne, ha Miskolcot megszerezhetné.

Origo
19:33

Rogán a budapesti részvételről

Rogán Antal szerint Budapesten vélhetően a baloldalon történtek miatt volt alacsonyabb a részvétel.

 

 

Origo
19:33

Rendben zajlott a választás

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke: országszerte rendben zajlott az önkormányzati  választás, néhány rosszullétről kaptak bejelentést, és volt, ahová hiába mentek ki a mozgó urnával, mert aki kérte, nem volt otthon. Reggel 6 órától 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:29

Feszülten várják az eredményeket a Jobbiknál

A Jobbik kampányváró helyszínén szoros versenyre számítanak a városban, így végleges eredmény valószínűleg éjfél körül várható. Miskolcon az országos átlagnál magasabb a részvétel – mondta el az ATV tudósítója.

Staudt Gábor a Jobbik eredményvárójánFotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
19:28

Rogán bizakodó

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nem kívánt esélylatolgatásba bonyolódni, de bízik abban, hogy a Fidesz által támogatott 1130 polgármesterjelölt sikeresen szerepel majd. A politikus megköszönte a választóknak, hogy részt vettek a szavazáson. Szerinte a részvételi arány átlagosnak mondható az önkormányzati választások történetében.

Origo
19:27

Új polgármester jöhet Esztergomba

Esztergomban Tétényi Éva polgármester mögé az idén nem álltak be az ellenzéki pártok, még a baloldal sem támogatja. Jó esély van arra, hogy Romanek Etelka, a Fidesz jelöltje fog bejutni – hangzott el az ATV-n.

Origo
19:22

Visszafogott a hangulat az MSZP székházában

Idén nem hívtak a kampányváró helyszínére szimpatizánsokat. A pártnál már azzal is elégedettek lennének, ha megtarthatná jelenlegi három kerületét Budapesten – mondta az ATV tudósítója.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:21

Vége a szavazásnak

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása.

Origo
19:19

Nagy az üresség a Bálnában

Egyelőre kevés fideszes vezető van a párt kampányváró helyszínén. Az újságírók elszeparálva tudósíthatnak az épületben.

Origo
19:19

A MoMa megelőzné a Jobbikot

Bokros Lajos pártjának fő célja, hogy megelőzze a Jobbikot – hangzott el az ATV-n.

Bokros Lajos leadja szavazatát a 2014-es önkormányzati választáson.Fotó: Bielik István - Origo

 

Varga Áron politikai elemző
19:14

Budapesti esélyek

A fővárosban tíz kerületben lehet komolyabb esélye a baloldalnak, de nagyon valószínűtlen, hogy sokkal többet nyernének, mint 2010-ben. Akkor három kerületben (XIII., XIX. és XX.) sikerült nyernie a baloldalnak. Most Újpest, Zugló, Ferencváros, Kőbánya, a XIII. kerület, Kispest, a XX. kerület, Csepel és a XXIII. kerület hozhat kiélezett versenyt. Kizárólag Tóth József XIII. kerületi polgármestersége tűnik biztosnak.

Origo
19:13

Áttörést hozhat a Jobbiknak

Valószínűleg áttörést hozhat a választás a Jobbiknak, most juthatnak vezető pozícióba nagyobb városokban is - nyilatkozta Hack Péter az ATV választási műsorában.

Origo
19:10

Levette a szelfifotót Bálint Antónia

Levette a délután közzétett szelfifotót a fideszes angyalföldi jelölt, Bálint Antónia a Facebook-oldaláról. A kommentelők szerint Toncsi jogsértést követett el, mert a Nemzeti Választási Bizottság szabályzata alapján jogsértő a szavazólapokat kivinni a fülkéből és lefényképezni, így tilos olyan szelfit is készíteni, amin jól látható a szavazólap. 

Helyette ezt a képet tette közzé, amin, ahogyan írta, a barátait biztatja szavazásra. 

Szavazásra buzdít Bálint Antónia. Forrás: Facebook/Bálint Antónia rajongói oldala

 

Varga Áron politikai elemző
19:03

A Fidesznek kedvezhet az alacsony részvétel

Ez az a választás, ahol mindenki Budapestre figyel, holott a főpolgármesteri pozícióért folytatott verseny aligha lesz kiélezett: az előzetes kutatások szerint Tarlós István 50% fölötti eredményre számíthat. Ez magabiztos előny. Izgalmas verseny nagyjából tíz budapesti kerületben és egyes vidéki városokban várható. Az alacsony részvétel inkább a jó mozgósítási képességgel rendelkező jobboldalnak kedvezhet.

Origo
19:02

Nyugalom van a Bálnánál

Vasárnap este hét órára csak pár tucat érdeklődő jelent meg a Fidesz eredményvárójánál. A Bálnánál országos politikust még nem láttunk.

Koncz Tamás
19:01

A DK-nál sincs mozgás

Tetovált biztonsági őr kalauzolja a látogatókat a DK Teréz utcai központjában, ahol egyelőre nincs mozgás. Csak újságírók jöttek el egyelőre – Gréczy Zsolt pártszóvivő szerint az elnökség tagjai csak este nyolc-kilenc óra körül érkeznek meg.  Fejleményekről ő sem tudott beszámolni, mint mondta, legalább 50 százalékos részvételi arányra  számítanak, és természetesen arra, hogy javítanak a képviseleti arányaikon.

Legalább 50 százalékos részvételi arányra  számítanakFotó: Bielik István - Origo

A DK a VII. kerületben Farkas Ferencet, a X. kerületben Élő Norbertet, a XVI. kerületben Hajdú Lászlót indítja a polgármesteri posztért. A XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet, a XX. kerületben pedig Horváth Gyula indul a párt színeiben jelöltként.

A Demokratikus Koalíciónak jelenleg Budapesten a X., XII., a XX. és a XXI. kerületben van egy-egy képviselője.

A megyei jogú városokban összesen öt képviselőjük van: Érden, Győrben és Veszprémben egy-egy, Miskolcon pedig két pozíciót foglalnak el a helyi közgyűlésben.

Suki Zoltán
18:54

Egyelőre csend van a Jobbiknál

Bár hivatalosan 17 órakor kezdődött, csak most érkeznek többen is a Jobbik háttéremberei a fővárosi Lurdy Rendezvényközpontba, a párt eredményváró rendezvényére. A párt vezetői közül eddig két alelnököt, Volner Jánost és Szávay Istvánt láttuk. Itt egyelőre nyugalom van, az emberek kisebb csoportokban a folyosón beszélgetnek.

MTI
18:40

Részegen akart szavazni

Erősen ittas választópolgárt kellett a rendőrséggel kivezettetni Ercsi 6-os számú szavazóköréből, miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni - közölte a Fejér megyei város helyi választási irodája a valasztas.hu-n.

A tájékoztatás szerint a választópolgár kommunikációra alkalmatlan volt, a névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, szavazókörben lévő választópolgárokat zaklatott és hangoskodott.

A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

MTI
18:24

Részvétel 17.30-kor: 39,82 százalék

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,82 százaléka (3 253 788 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 37,34 százaléka, 523 677 választópolgár adta le a szavazatát 17.30-ig. A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 48,03 százalék, ami 79 656 szavazót jelent. A legalacsonyabb a részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 35,62 százalék, 156 920 szavazó.

Régi Melinda és Régi Krisztina ikrek szavaznak FelpécenForrás: MTI/Krizsán Csabamiddle

Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30-ig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka voksolt 17.30-ig, négy évvel ezelőtt pedig 41,77 százaléka.

A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az NVI honlapján.

MTI
18:09

Népviseletben is voksoltak

Népviseletben érkeznek a bujáki lakosok a Glatz Oszkár Művelődési Központba a 2-es számú szavazókörbe az önkormányzati választáson. 

Pálok Tímea és Bagi Lászlóné bujáki népviseletben szavazottForrás: MTI/Komka Péter

 

MTI
18:06

Leadta szavazatát Navracsics Tibor is

A veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskolában kialakított 31-es számú szavazókörben voksolt Navracsics Tibor EU-biztosjelölt. 

Navracsics Tibor EU-biztosjelölt átveszi szavazólapjátForrás: MTI/Nagy Lajos

 

Origo
17:25

Tornabarakonyban talán már véget ért a választás

Tornabarakony lehet az a település, ahol talán már véget is ért a választás. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülésen eleve kevés a választó: hatvanan vannak. A választásra jogosultnak pedig már a 90 százaléka délután 15 óráig leadta a voksát.

Tornabarakonyban kevesen, de sietve mentek szavazniFotó: Bielik István - Origo

Hasonlóan magas volt kora délután a részvételi arány az ország egyik legkisebb településén, a Zala megyei Iborfalván. Itt mindössze 14-en szavazhatnak, és 15 óráig közülük 12-en ezt meg is tették, így a részvételi arány Iborfalván már ekkor 85 százalékos volt.

Felsőszenterzsébeten és Megyeren is kevés választónak kellett az urnához járulniaFotó: Bielik István - Origo

A Zala megyei Felsőszenterzsébeten már "csak" 80 százalékos volt a részvétel 15 órakor: a 15-ből 12 lakos elment szavazni. Nem így tettek a megyeriek: a Veszprém megyei falu 34 választójából csak 11 járult az urnákhoz délutánig, így a részvétel 35 százalékos volt.

Origo
16:59

Ajándékkártyát kap ma 41 ezer első választó

Mintegy 41 ezer olyan fiatal kap emlékkártyát a Nemzeti Választási Irodától az önkormányzati választáson, aki a májusi európai parlamenti választás óta vált nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

Az önkormányzati választás első választóinak járó plasztik emlékkártyaForrás: MTI/Honéczy Barnabás

 

A bankkártya méretű plasztiklap egyik oldalán "Emlékül az első választónak" és az "Önkormányzati választás 2014" felirat szerepel az ország térképével, megyehatárokkal, a megyék és a főváros címerével.

Az emlékkártya hátlapján két idézetet helyeztek el. Az első az önkormányzati törvényből való: "Az Országgyűlés elismeri és védi a helyi választópolgárok közösségének önkormányzáshoz való jogát".

A 18 éves Lőczi Nikolett mutatja az első szavazóként kapott emlékkártyátForrás: MTI/Sóki Tamás

A másik idézet a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájából való: "...a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik."

Origo
16:40

Fodor különcködött: csak délután szavazott

Míg a vezető politikusok, pártelnökök zöme már reggel vagy délelőtt elment szavazni, a Liberálisok elnöke délutánra hagyta a voksolást. Fodor Gábor Gyöngyösön szavazott.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke leadja szavazatátForrás: MTI/Komka Péter

"Fontos, hogy szerte az országban sok helyen van liberális alternatíva, van liberális jelölt, akire lehet szavazni a diktatórikus jobboldallal és a civakodó, önmagát felszámoló baloldallal szemben - mondta Fodor Gábor, mielőtt leadta szavazatát.

MTI
16:35

Nincs fennakadás, egyelőre semmi rendkívüli

Fennakadás nélkül folyik a szavazás az önkormányzati képviselők és polgármesterek, és a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Szavazólapokat érvényesítenekFotó: Bielik István - Origo

Reggel 6 óra óta tart a 10 351 szavazókörben a polgármesterek, helyi képviselő-testületi, valamint megyei közgyűlési képviselők választása, a 241 ezer nemzetiségiként regisztrált választópolgár pedig a 3189 kijelölt szavazókörben adhatja le voksát.

Az urnákat az este 7 órás zárás után bontják majd felFotó: Bielik István - Origo

Pálffy Ilona elmondta, hogy mindössze néhány rosszullétről, fülkében hagyott szavazólapról, áramszünetről érkezett bejelentés.

MTI
15:47

Az országos átlagnál többen voksoltak a nemzetiségi választáson

A választásra jogosultak 45,37 százaléka, csaknem 110 ezer szavazó járult az urnákhoz a nemzetiségi önkormányzati választásokon 15 óráig. A fővárosban a szavazók 42,53 százaléka adta le szavazatát eddig, a megyék közül pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben volt a legmagasabb, 49,37 százalék a részvétel.

A nemzetiségi önkormányzati választásokon magasabb a részvételFotó: Bielik István - Origo

A legalacsonyabb részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt: 36,57 százalék - ez összesen kétezer szavazót jelentett. A négy évvel ezelőtti nemzetiségi önkormányzati választáson a választásra jogosultak 45,21 százaléka voksolt 15 óráig.

Origo
15:33

Részvétel 15 órakor: 30,11 százalék

A szavazásra jogosultak 30,11 százaléka szavazott 15 óráig országszerte. Ez az arány továbbra is némi visszaesést jelent, ugyanis míg délelőtt folyamatosan magasabb volt a részvétel, mint négy évvel ezelőtt, a 13 órás adatnál megfordult a trend. Ez folytatódott déliután is, mivel 2010-ben 15 órakor már a választók 31,47 százaléka leadta voksát.

A szavazásra jogosultak 30,11 százaléka szavazott 15 óráig országszerteFotó: Bielik István - Origo

 

A fővárosban a szavazók 29,09 százaléka, vagyis több mint 407 ezer választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. A megyék közül a részvételi arány Nógrádban volt a legmagasabb, 36,52 százalék, míg a legalacsonyabb Hajdú-Biharban volt: 27,25 százalék.

MTI
14:56

Pénzt osztottak a választóknak Érpatakon?

Az érpataki polgármester szerint pénzt osztott az egyik elölt a választóknak. A függetlenként újrainduló Orosz Mihály Zoltán közölte: az egyik független jelölt és családja "pénzt osztogat szegény embereknek a választás kimenetelének befolyásolása céljából".

Orosz Mihály Zoltán újrainduló polgármester csalást gyanítForrás: Youtube

A polgármester állítása szerint korábban a fideszes polgármesterjelölt osztogatott fehér borítékban kétezer forintot Érpatakon. Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője a kormánypárti polgármesterjelöltet ért vádakat cáfolt, és aúgy vélte, Orosz Mihály Zoltán "nem tudja, hogy mit beszél".

A polgármester vasárnap e-mailben bejelentést is tett a feltételezett választási visszaélésekről. Ennek alapján a Nyíregyházi Rendőrkapitányság adatgyűjtést folytat Érpatakon.

Origo
14:45

Bálint Antónia szelfizett a szavazófülkében

A Nemzeti Választási Bizottság szabályzata alapján jogsértó a szavalazólapokat kivinni a fülkéből és lefényképezni azokat, így tilos olyan szelfit is készíteni, amin jól látható a szavazó lap. Bálint Antónia fideszes angyalföldi képviselőjelölt ennek ellenére pont egy ilyen képet tett közzé a Facebook oldalán. Az egyébként voksolásra buzdító bejegyzés alatt a kommentelők jogsértést emlegetnek. 

Bálint Antónia szavazás közben szelfizettForrás: Facebook/Bálint Antónia rajongói oldala

 

Origo
14:20

Nyolcnál több szavazót szállítani már jogsértő

Tilos "buszoztatni" a választókat a szavazóhelyiséghez, de a nem mindig: a busz mérete számít. A választó törvényesen veheti igénybe más segítségét, hogy eljusson szavazni, de nem mindegy, hányan mennek.

Szavazólapot pecsételnek le - fontos, hogy mindegyik lapon legyen pecsétFotó: Szabó Gábor - Origo

A választási eljárásról szóló törvény szerint "D" vagy "D1" kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel - amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van - személyszállítás nem végezhető.

Origo
14:11

Van, ahol már 79 százalék szavazott

Miközben 13 óráig a választásra jogosultak 23,53 százaléka adta le országos átlagban a voksát, ettől mindkét irányba lényeges elltéréseket mutatnak a települési részvételi adatok.

Sokan a gyermekükkel mennek szavazniFotó: Szabó Gábor - Origo

Míg például Baranya megye 23,48 százalékos részvételi aránya megfelel az országos átlagnak, a megyén belül már feltűnő különbségek vannak.

Vélhetően országos rekordot döntöttek ebéd után a csebényiek. A településen 79 választásra jogosult lakos van, és közülük 63 helybéli már leadta voksát, beállítva ezzel a 79,75 százalékos részvételi arányt.

Van olyan település, ahol csak néhány tucatszor lehetett látni ezt a mozdulatotFotó: Polyak Attila - Origo

Ugyanakkor szintén baranyai az a település is, amelynek vélhetően sikerült elérni a legalacsonyabb arányt: Mecseknádasdon 13 óráig az 1360 választásra jogosult lakosnak mindössze 10,59 százaléka voksolt.  

MTI
13:44

Részvétel: 13 óráig 23,53 százalék

A a szavazásra jogosultak 23,53 százaléka szavazott 13 óráig országszerte - ez csaknem 2 millió leadott szavazatot jelent. Ez némi visszaesést jelent, ugyanis eddig reggel óta folyamatosan magasabb volt a részvétel, mint négy évvel ezelőtt, ám a 13 órás adatnál fordult a trend: 2010-ben ilyenkor már a választók 23,68 százaléka leadta voksát.

A szavazófülke magányábanFotó: Polyak Attila - Origo

A fővárosban a szavazók 23,16 százaléka, 324.746 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 28,57 százalék, a legalacsonyabb pedig Győr-Moson-Sopron megyében: 20,91 százalék.

Szavazók a III. kerületbenFotó: Szabó Gábor - Origo

Az 1998-as önkormányzati választáson 22,66 százalék, a 2002-es választáson 26,33 százalék szavazott 13 óráig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 26,98 százaléka voksolt 13 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 23,68 százaléka.

Részvételi adatok megyénként

Megye Százalék
Baranya 23,48
Bács-Kiskun 21,44
Békés  25,54
Borsod-Abaúj-Zemplén 26,66
Csongrád 24,49
Fejér 22,25
Győr-Moson-Sopron 20,91
Hajdú-Bihar 21,65
Heves 27,15
Jász-Nagykun-Szolnok 24,12
Komárom-Esztergom 21,72
Nógrád 28,57
Pest 22,09
Somogy  24,79
Szabolcs-Szatmár-Bereg 26,38
Tolna 25,12
Vas 22,77
Veszprém 22,37
Zala 21,55
MTI
13:08

Gyurcsány: kudarc, ha nem lesz plusz 3-6 baloldali kerületi polgármester

Gyurcsány Ferenc szerint, ha "szoros a meccs" a vasárnapi önkormányzati választáson, az már nekik jó. A DK elnöke erről azután beszélt, hogy feleségével, Dobrev Klárával együtt leadta szavazatát a II. kerületben.

A választás eredményéről szólva megjegyezte, Budapesten a baloldali pártok három-hat pluszkerületet fognak megnyerni, ami négy év után nem kis teljesítmény. Ha azonban ez nem teljesül,  az kudarc - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatátForrás: MTI/Bruzák Noémi

Gyurcsány közölte: Budapesten a papírforma Tarlós Istvánnak kedvez, ha meg lehet szorítani a jelenlegi főpolgármestert, akkor az önmagában nagy fegyvertény. Azt is mondta, az MSZP, az Együtt és a DK megveri a Jobbikot Budapesten, Bokros Lajos is megelőzi Staudt Gábor jobbikos főpolgármester-jelöltet.

A szombati csepeli incidensről azt mondta, nem viselték meg nagyon a történtek, ilyen atrocitás szerencsére ritkán van. "Bizonytalan lelkiállapotú" emberről lehet szó, aki politikai véleményét ököllel akarta kinyilvánítani - fogalmazott a DK elnöke.

MTI
12:41

Tarlós István elkerülné az értelmetlen háborút

Tarlós István, a Fidesz-KDNP színeiben újrainduló főpolgármester szerint furcsa helyzet állt elő az önkormányzati választáson: baloldali jelöltet nem lát, csak olyat, akit a baloldal részben támogat, aki nyíltan háborút hirdetett a kétharmados többséggel megválasztott kormány ellen.

Tarlós István főpolgármester szavaz a III. kerületbenFotó: Szabó Gábor - Origo

A főpolgármester megjegyezte: szívesen vállalja minden békés, a városát szerető baloldali érzelmű budapesti képviseletét is, aki úgy gondolja, hogy a fővárosnak "nem egy értelmetlen háborúba kell keverednie" öt éven keresztül.

Az újrainduló főpolgármester feleségével érkezett a szavazókörbeFotó: Szabó Gábor - Origo

Tarlós István - aki feleségével együtt adta le szavazatát az Óbudai Waldorf Iskolában - arra kérte a választókat, hogy aki szereti a városát, az szánjon arra időt, hogy elmenjen el szavazni vasárnap.

Origo
12:39

Narancsszín bringával szavazott Rogán felesége

A fővárosi V. kerületben, a Sütő utcai szavazókörben szavazott Rogán Gaál Cecília, Rogán Antal polgármester felesége. A Klubrádió beszámolója szerint egy narancssárga kerékpárral érkezett.

Ez volt egyébként az egyik helyszín, amelynek környékén szabálytalanul távolították el Juhász Péter ellenzéki polgármester-jelölt plakátjait.

MTI
12:36

Schiffer: az LMP a garancia a közvagyon megóvására

Az LMP társelnöke szerint pártja a garancia arra, hogy nem lehet zárt ajtók mögött széthordani a közvagyont. Schiffer András erről azután beszélt, hogy leadta szavazatát az V. kerület egyik szavazóhelyiségében.

Schiffer András szerint pártja tudja megakadályozni a közvagyon elherdálásátFotó: Origo

Pártja főpolgármester-jelöltjéről azt mondta: míg Tarlós István jelenlegi főpolgármester a színfalak mögött egyezkedik a kormánnyal, addig Csárdi Antal a színfalak előtt fogja színvallásra kényszeríteni a kormányt.

MTI
12:26

Staudt Gábor elégedett második lenne

Staudt Gábor elégedett lenne, ha a Jobbik főpolgármester-jelöltjeként elérné a második helyet, és úgy véli, a pártnak jó esélye van arra, hogy áttörést érjen el Budapesten a vasárnapi önkormányzati választáson.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltjeFotó: Polyak Attila - Origo

A politikus pártja szerepléséről azt mondta, "Budapest nyilván egy nehéz terep, de mindenképpen szeretnénk előrelépni".

MTI
12:22

Munkaruhában voksolt a gulyás

"Munkaruhában" ment szavazni Hortobágyon Szabó Sándor gulyás.

Szabó Sándor gulyás leadja szavazatát a hortobágyi polgármesteri hivatalbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

MTI
12:03

Orbán Viktor szerint "az esélyek felénk billennek"

Feleségével, Lévai Anikóval adta le szavazatát Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt, majd úgy nyilatkozott, hogy "az esélyek felénk billennek, ám olyan esély nincs, amely saját magát beváltaná, minden az emberek kezében van".

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavazForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz elnöke hozzátette: Magyarország egy demokratikus jogállam, az emberek állást foglalnak arról, kiket szeretnének látni a városok, falvak, megyei közgyűlések élén. A mozgósítás sikerességét firtató kérdésre Orbán úgy válaszolt: "ha mindenkit úgy mozgósítottak, mint engem, akkor nagy baj nem lehet".

"Nekünk van egy nagy közösségünk (...), ez egy harcban edződött közösség, méghozzá a vereség okozta harcban edződött közösség. A 2002-es parlamenti választás elvesztése után a polgári, nemzeti és keresztény érzelmű emberek egy nagyon erős politikai közösséget hoztak létre. (...) ez a közösség mozgósítja saját magát. Ez a mi politikai hátországunk legnagyobb ereje" - fejtette ki a miniszterelnök.

Origo
11:55

Kilenc szavazólap egyetlen fülkében

A tiszakeszi 3-as számú szavazókör egyik szavazófülkéjében 9 db szavazólapot talált a bizottság egyik tagja. Nyolc lap a megyei, egy pedig a polgármester-választás szavazólapja.  Külön kötegelték a megtalált lapokat. A szavazás zavartalanul folytatódik.

Origo
11:55

Jogsértés öt méteren belül Áprorkán

Valaki az egyik polgármester jelölt mellett szóló hirdetményt helyezett ki a szavazóhelyiségként működő önkormányzati épület falára a Pest megyei Áporkán. 

Mivel a törvény 150 méteres körben tiltja a kampányolást, és a hirdetmény csupán 5 méterre volt a szavazókör bejáratától, a szavazatszámláló bizottság elnöke a hirdetményt eltávolította.

Origo
11:52

Betörte az ajtót a szavazni siető tömeg Tiszaburán

Ki kellett hívni a rendőrséget Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburára, ahol a "szavazóhelyiség bejárati ajtajának egyik üvegezett részét a feltorlódó tömeg egyik tagja 9 óra 10 perckor kitörte".

A jegyzőkönyv szerint személyi sérülés nem történt, de a szavazatszámláló bizottság a rendőrséget kérte, hogy biztosítsa a rendet a szavazókör környékén. A szavazás zavartalanul folytatódott.

MTI
11:47

Eszméletét vesztette egy szavazó

Elvesztette az eszméletét egy idős férfi a Pest megyei Alsónémedi 1-es számú szavazókörében, a férfihez mentőt hívtak, a voksolni érkezők az udvaron várakoznak - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Origo
11:44

Részvétel: 11 órakor 16,5 százalék

A 11 órás országos részvételi adatok szerint folytatódott a reggel óta tartó trend, miszerint óráról-órára többen mennek el szavazni, mint a 2010-es önkormányzati választáson.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választásra jogosultak 16,5 százaléka adta le voksát 11 óráig országszerte, míg 2010-ben ugyanekkor még a voksolók aránya csak 16,31 százalék volt.

A fővárosban a szavazók 14,47 százaléka, 202.906 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig. A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Hevesben volt a legmagasabb, 19,87 százalék, míg a legalacsonyabb Zalában: 15,12 százalék.

Forrás: valasztas.hu

 

Origo
11:38

Már a második Juhász-molinót szaggatják le

Néhány óra alatt kétszer is eltávolították a szavazatszámláló bizottságok a baloldali ellenzék V. kerületi polgármesterjelöltjének molinóját. Juhász Péter polgármesterjelölt szerint törvénytelenül.

Juhász Péter polgármesterjelölt szerint jogsértő volt a molinók eltávolításaFotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász közlése szerint mindkét esetben - a Markó utcánál és a Sütő utcánál - is jogszerűen voltak kihelyezve a molinói a szavazókörtől 150 méteren kívülre. A reggeli, Markó utcai esetnél a rendőrség már megállapította a jogsértést, Juhász a Sütő utcai esetről is bejelentést tett.

MTI
11:38

Ebéd előtt Áder János is szavazott

Áder János köztársasági elnök délelőtt negyed 12-kor leadta szavazatát a fővárosi XII. kerületben. Az államfő és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti úti Általános Iskolában voksolt. Áder János szavazatának leadása után nem nyilatkozott.

MTI
11:11

Áttörést vár a választástól Vona Gábor Jobbik-elnök

Érdemi áttörést vár a Jobbik elnöke a vasárnapi önkormányzati választáson a párt 2010-es választási eredményéhez képest.Erről Vona Gábor azután beszélt, hogy leadta szavazatát feleségével a főváros XI. kerületében.

Vona Gábor felesége és fia társaságában adta le szavazatátForrás: MTI/Kovács Tamás

A pártelnök szerint a tét óriási, a választás arról is szól, hogy lesz-e a Fidesznek 2018-ban érdemi, erős kihívója. Vona arra számít, hogy a Dunántúlon is több polgármesteri címet szereznek, s ezek között városok is lesznek.

MTI
11:03

Szigetvári az ellenzék megerősödésére számít

Az Együtt-PM ügyvezető társelnöke tisztességes eredményre, az ellenzék megerősödésére számít az önkormányzati választáson. Szigetvári Viktor erről azt követően beszélt, hogy egy XII. kerületi szavazóhelyiségben leadta voksát.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke leadja szavazatátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A politikus külön megemlékezett a szombat este közlekedési balesetben elhunyt Váradi Andrásról, alcsútdobozi polgármesterjelöltjükről. Kiemelte, hogy saját halottjuknak tekintik, és támogatják a családját, később gyűjtést is szerveznek.

Arra a kérdésre, hogy többen az ellenzéket vádolták a kampány hangnemének eldurvulásával, azt felelte, szerinte inkább "a Fidesznek, a Habony-műveknek van elszámolnivalója", amerre járt az országban, az ellenzéki politikusok tisztességes kampányt folytattak.

Origo
10:57

Ötven éve vezeti Veresegyházat, folytatná

Leadta szavazatát Veresegyház „örökös" polgármestere, Pásztor Béla, aki 1965 óta vezeti a várost, és a mostani választáson is újraindult.

Pásztor Béla, Veresegyház független polgármesterjelöltje szavazForrás: MTI/Máthé Zoltán

A 76 éves politikus előbb tanácselnökként, majd 1990-től polgármesterként irányítja a település életét. 

MTI
10:47

Rosszul lett az egyik bizottsági elnök

Hirtelen rosszul lett a szavazatszámláló bizottság elnöke Jászapáti 2-es számú szavazókörében még a voksolás megkezdése előtt, emiatt elhagyta a szavazóhelyiséget. Értesítették az elnöknő hozzátartozóit, akik hazakísérték a szavazatszámláló bizottság vezetőjét. Az elnöki feladatokat a továbbiakban az elnökhelyettes látja el.

MTI
10:44

Az MSZP elnöke minden jelöltjüknek örül, aki nyer

Az MSZP elnöke több fővárosi kerületben és több megyei jogú városban győzelemre számít a választáson. Tóbiás József Nyíregyházán adta le szavazatát, majd azt mondta, bízik abban, hogy a megyei jogú városok közül Nyíregyházán is MSZP-s polgármester lehet.

Tóbiás József bízik abban, hogy Nyíregyházának MSZP-s polgármestere leszFotó: Origo

A részvételi arányt firtató kérdésre Tóbiás József úgy válaszolt, "nem vagyok elemző, menjenek el szavazni". Megjegyezte, minden egyes képviselőjelöltjükkel, aki nyer, elégedett lesz.

MTI
10:31

Tilos a szelfi a szavazófülkében

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése vagy kivitele a szavazókörből. A választópolgárok szelfit sem készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A testület indoklása szerint a szavazólap okirat, amelyet azért nem lehet sem elvinni, sem lefényképezni, mert az sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát.

Ennek ellenére az országgyűlési választáson a "gyűjtögetők" 4545 egyéni és 2998 listás szavazólapot vittek haza a szavazókörökből.

Origo
10:25

Szavazó zavarta meg a voksolást Aszódon

Az első, voksolni érkező állampolgár megzavarta a szavazás megkezdését a Pest megyei Aszódon - derült ki a valasztas.hu-n közölt rendkívüli események jegyzékéből.

A jegyzőkönyv szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke a választópolgárt megnyugtatta, így a szavazás folytatódhatott.

MTI
10:16

Akkor is szavazhat, ha megváltozott a neve

Az a választó is szavazhat, akinek az elmúlt hetekben megváltozott, például házasságkötés miatt, és okmányai még az előző nevét tartalmazzák.

Ilyenkor a szavazatszámláló bizottság az okmány egyéb adatainak és az új névre szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével ellenőrzi a személyazonosságot.

Nem lehet kizárni a választójog gyakorlásából azt, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét. Ebben az esetben a választó személyi számát tartalmazó hatósági igazolvánnyal igazolhatja magát.

MTI
10:02

Nem történt bűncselekmény Potyondon

Nem indít nyomozást a rendőrség a reggel nyitva talált potyondi választóhelyiség ügyében, mert semmilyen jel nem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság.

Origo
09:57

6,97%-os volt a részvétel 9 óráig

9 óráig a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka (569.452 szavazó) járult az urnákhoz. A fővárosban a szavazók 4,83 százaléka, 67.773 választópolgár adta le szavazatát. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,84 százalék, ami 26.622 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Pest megyében volt: 6,18 százalék, 61.626 szavazó.

MTI
09:35

Szavazott Bokros Lajos, beszélni csak este fog

Leadta szavazatát Bokros Lajos, a Moma a baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje. Bokros Lajos feleségével együtt érkezett szavazni, de nem nyiltkozott újságíróknak, azt mondta, hogy azt majd este teszi meg.

Bokros Lajos leadja szavazatátFotó: Bielik István - Origo

A főpolgármester-jelölt a baloldali pártok pénteki kampányzáróján úgy beszélt a választás fontosságáról: egy tízmilliós kis nép Európában meg kell küzdjön újra a szabadságáért, a jelző nélküli, valódi demokráciáért.

MTI
09:15

Csárdi Antal a 2010-esnél jobb eredményt vár az LMP-től

Jelentős javulásra számít az LMP négy évvel ezelőtt elért eredményéhez képest az önkormányzati választáson Csárdi Antal, a párt főpolgármester-jelöltje.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje leadja szavazatátForrás: MTI/Soós Lajos

A politikus szavazának leadása után kampányát úgy értékelte: az emberek szeretettel fogadták az LMP programját, valamint azt, hogy egy párt a budapestiek problémájának megoldására törekszik.

A választás tétjének nevezte, hogy "elindulunk-e egy új irányba, hogy nemet tudunk-e mondani az elmúlt 25 év sokszor korrupt politikájára".

MTI
09:02

Leadta szavazatát Bodnár Zoltán, aki új korszakról beszélt

Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje szeretne jó eredmény elérni, annak igazolására, hogy volt értelme a liberális párt indulásának és vannak liberális érzelmű emberek Budapesten - mondta a politikus, miután leadta a szavazatát.

Leadta szavazatát Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltjeFotó:Dudás Szabolcs - Origo

Az eredményt firtató kérdésre azt felelte, hogy százalékokat eddig sem mondott, ezután sem fog. Úgy vélte, kellene, hogy legyen főpolgármester-váltó hangulat, ezért arra buzdította az embereket, hogy menjenek el szavazni. "Kezdjünk el egy új korszakot Budapesten" - mondta.

MTI
08:59

Megsemmisítik a nyilvántartásokat

Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az önkormányzati, illetve a nemzetiségi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait.

MTI
08:55

Két idézet szerepel a választási emlékkártyán

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától azok az első választók, akik a májusi európai parlamenti választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

MTI
08:53

Nincs érvényességi küszöb

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan érvényes lesz.

MTI
08:01

Egy óra alatt a jogosultak 1,06 %-a szavazott

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka (86.632 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A fővárosban a szavazók 0,65 százaléka, 9.109 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

Origo
07:56

Szavazott Tóth Jószef MSZP-s polgármester

Leadta szavazatát Tóth Jószef, a XIII. kerület újraválasztásra készülő MSZP-s polgármestere is. Az Origo  által idézett, nemrégiben készült kerületi közvélemény-kutatás a 20 éve polgármester Tóth biztos előnyét mérte.

Tóth József szocialista polgármesterjelölt szavazForrás: MTI/Bruzák Noémi

A szocialisták várakozása szerint Tóth Józsefet az angyalföldiek 50 százalékot meghaladó arányban támogatják majd.

Origo
07:39

Pásztor Albert is szavazott,

Kora reggel leadta szavazatát Pásztor Albert, Miksolc független polgármesterjelöltje, akit az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt miskolci szervezete, és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesület támogat.

Pásztor Albert szavazForrás: MTI/Vajda János

A volt rendőrkapitány indítása nem volt feszültségmentes, hiszen 2009-ben azután váltotta le posztjáról a miniszter, hogy egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Miskolcon elkövetett utcai rablások mindegyike cigány elkövető számlájára írható.

Kritikusai szerint faji alapú megkülönböztetésről beszéltek, támogatói azt mondták, csak tényeket közölt. Még tüntetés is volt mellette a városban.

MTI
07:21

Potyondon feltörték a szavazókört

Egy szavazókör kivételével valamennyi rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak vasárnapi választásán - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

MTI
07:13

Áthúzott nevek is lehetnek a szavazólapon

A "kiesett", azaz visszalépő, vagy meghalt, esetleg választójogát elvesztő jelölteket a szavazás napján lehúzzák a szavazólapról a szavazatszámláló bizottságok.

 

Önkormányzati választások - Solymár utcai bölcsöde, III. kerület, 34. szavazókörFotó: Szabó Gábor - Origo

 

MTI
07:11

Nem biztos, hogy a megszokott helyen szavaz

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a májusi európai parlamenti voksoláson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, melyik szavazókörben várják.

MTI
06:09

Kinyitottak a szavazókörök

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Forrás: MTI/Marjai János

 

MTI
05:52

Kevesebb a szavazólap Budapesten

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartanak Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat.

A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhatnak, a budapestiek pedig főpolgármestert is választhatnak.

A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választják meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.

MTI
05:46

Nem mindenhol lesz teljes a választás

Három megye hat településén marad el a polgármester-választás vasárnap. Ezeken a helyeken négy hónapon belül időközi választást kell tartani, addig a jelenlegi polgármester látja el a városvezetői feladatokat.

Tevan Imre
00:42

Az eredmények egy ábrán

Budapesti és megyei eredményekForrás: Origo

 

Még több bejegyzés