Orbán Viktor a parlamentben értékelte a választásokat

2014.10.13., 12:32
rendezés

Az önkormányzati választások értékelése uralta a mai ülésnapot. A kormánypártok munkájuk egyértelmű  elismerésének tekintik az újabb kétharmados felhatalmazást. Az ellenzék szerint az ország elszegényedése mellett a csökkenő részvétel azt mutatja, hogy az emberek belefáradtak a politikába. Ez volt a parlament percről percre.

Origo
13:20

Orbán Viktor az önkormányzati választásokról

Az új házszabálynak megfelelően felállva köszöntötték Kövér László házelnököt. Majd narancssárga nyakkendőben Orbán Vitor miniszterelnök emelkedett szóra. Orbán Viktor gratulált minden indulónak. Az eredmény egyértelmű: a Fidesz és a Néppárt óriási fölénnyel győzőtt.

Origo
13:22

A győzelem az egész országé

Orbán Viktor szerint a választás végeredménye egy soha korábban nem tapasztalt összefogás és egység. Ez a felemelkedés feltétele, amit jól kell felhasználni. A kormánypártoknak ez a felelőssége, amit vállalni fognak.

Origo
13:24

Munkába állítani Magyarországot

A teljes foglalkoztatásnak mindeddig a széthúzás is akadálya volt. Ehhez a valamit valamiért elvet fogják továbbra is követni. Ma négy millióan dolgoznak és ugyanennyien fizetnek adót. 57 000 olyan roma család van, aki életében először az előző ciklusban állt munkába. A munka tartást ad az embernek -mondta Orbán Viktor.

Origo
13:26

Vége az ideológiáknak és az izmusoknak

Aki ideológiákat követ, az előbb utóbb orra bukik. Két lábbal kell állni a földön - fogalmazott a miniszterelnök. Tegnap a valóságos magyar életből kaptunk megerősítést. Európa pincéjéből felértünk a földszintre. Most kell elkezdeni az emeletek építését. 

Origo
13:28

A jólét nem alapja semminek

A jólét leginkább a munka következménye. Az emberek is rájöttek erre. A családok támogatása is visszaigazolódott. A kormány a három harmadot fogja képviselni - ígérte meg a miniszterelnök.

Origo
13:31

Ön ugyanazt képviseli

Schiffer András szerint nem igaz, hogy a miniszterelnök köpönyegforgató. Következetesen képviseli a jobboldali gazdaságpolitikát. Az LMP társelnöke felszólította Orbán Viktort, mondja el, hogy milyen megszorítás várható.

Origo
13:33

A jövedelemkiáramlást nem állították meg

A versenyszférában az öt fő feletti cégeknél mindössze 50 000 új munkahelyet sikerült teremteni. A kkv szektorban 2009 óta két százalékkal csökkent a foglalkoztatás. Miért megy 10-20 szor akkora támogatás a multiknak, mint a kkv-knak. 

Önök felpörgették a jövedelemkiáramlást.

Origo
13:35

Nem javult érdemben a helyzet

Függő, tartalkékait felélő, kiszolgáltatott országot teremtettek - summázta Schiffer András.

Origo
13:37

A Jobbik a második erő

Ön a tanár bácsi szerepet vette fel az Orszgággyűlésben - kezdte felszólalását Vona Gábor. De ha tetszik Önöknek, ha nem, a jövőben velünk kell vitatkozniuk. A baloldal ugyanis széthullott. Gyurcsány nem Magyarország, hanem a magyar baloldal sírját ásta meg. Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még gratulálok neki. Igen megcsinálta!

Origo
13:39

A Fidesz a Jobbik programját hajtja végre

A reszicsökkentéstől, a kettős állampolgárságig, és a bankok elszámoltatásáig a Fidesz valamennyi célkitűzését a Jobbik fogalmazta meg először. Ez is mutatja, hogy érdemes ránk hallgatni - fogalmazott Vona Gábor a képviselők felhördülése mellett.

Origo
13:41

A Jobbik szerint a 3 legfontosabb kérdés

A közfoglalkoztatás szociális problémát orvosol és nem munkahelyeket teremt. Gondolják végig, hogy lehet-e gyenge önkormányzatokkal erős országot építeni. És végül a cigány-magyar együttélésről kell beszélni, mert a harmadik Trianon épül az országban - foglalta össze a Jobbik programját Vona Gábor.

Origo
13:44

A szociális válságon kell enyhíteni

Tóbiás József felkérte a kormányt tegyen meg mindent a krízis enyhítésére. Egyre többen vannak az út szélén - állítja az MSZP elnöke. 

A politikai többséghez nem kapcsolódik társadalmi többség. 

Origo
13:46

MSZP: A tudás alapú társadalomé a jövő

Megszűnt a szociális háló. Ha nem lesz nyitás a világ tudása felé, akkor nem lesz egységes Magyarország. A bezárkózásnak elvándorlás lesz a vége - mondta Tóbiás József.

Origo
13:49

A baloldal rendezetlen világot teremt

Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető csodálkozott, hogy Gyurcsány Ferenc is osztotta az észt tegnap.

A baloldalnak nem skerült kitörnie a vesztes pozícióból. Ennek oka az identitásválság. A baloldal ideológiai alapon áll, a tabuk rendszerében.

Origo
14:22

A Fidesz-KDNP teljesítményét értékelték

Rétvári Bence államtitkár visszautasította Korózs Lajos MSZP-s képviselő állítását, hogy a választási eredmények a félrevezető statisztikának is köszönhetők. A szocialista képviselő szerint a tartalékait éli fel az ország, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét pedig meneszteni kell. Az Eurostat adatok gyászos képet festenek Magyarországról.

Origo
14:32

70 éves a KDNP

Harrach Péter megtörte az önkormányzati választások értékelésének sorát, és Rétvári Bence államtitkárral közösen pártjuk 70. évfordulója kapcsán beszéltek a keresztény értékekről.

A kereszténydemokrata szolidaritás a pénznél jobban szolgálja a társadalom boldogságát - mondta Rétvári Bence. A keresztény identitás Európa szerte meggyendült, ami zsákutcába vezet, de Magyarország lassan visszatalál ezekhez az értékekhez. 

Origo
14:36

Ami tegnap történt arra nem lehetnek büszkék

Amit Önök egyes településeken megengedtek maguknak, az túlmegy minden határon: a zsarolás, a fenyegetés, az egzisztenciális kiszolgáltatása az önkormányzati és közmunkában dolgozóknak. Mirkóczki Ádám a Jobbik frakcióból ezzel magyarázta a csökkenő választási részvételt. Egyben megköszönte annak az egy millió kétszázezer szavazónak, akik szembe mertek menni az árral.

Origo
14:39

Kósa: A Fidesz nyolcadszorra nyert

Nem lehetne, kedves baloldal, hogy változtatnak a retorikájukon. Ugyanazokat a sztereotípiákat mondják nyolcadszorra szöges ellentétben több millió szavazó többször kinyilvánított véleménye ellenére - szólította meg a baloldalt Kósa Lajos.

Origo
14:41

Ne uszítson a Jobbik

A Jobbik csalásra utaló állításait is visszautasította Kósa Lajos.

Origo
14:44

Ne sértegessék a választókat!

A legrosszabb módszer a választók sértegetése -reagált Lázár János miniszter. Korózs Lajos felszólalása az emberek lenézése. Önök szociális segélyen tartották az országot, amiben Önnek súlyos felelőssége van, fordult Korózs felé. Lázár szerint a szocialisták segéllyel vásárolták meg a szavazatokat.

Origo
14:46

A közmunka értékes munka

Lázár János a közmunkásokat a baloldaltól, a cigány embereket a jobboldaltól védte meg felszólalásában. 

Origo
14:55

Hiller István a kancellárokról interpellált

" Rektorok és kancellárok! Így, hogy? " beszédes kérdése a kétpólusú vezetés bizonytalanságairól kérdezte a kormányt. A kancellárok kinevezése egyetlen egyetemen sem történt meg, holott ők döntenek minden financiális kérdésről. Hasonló kettős irányítás egyetlen európai országban sincs - állítja az egykori szocialista oktatási miniszter. 

Origo
14:58

"A puding próbája az evés"

Kancellárokra azért van szükség, mert az elmút években rosszul gazdálkodtak az egyetemek. A kinevezések első köre október végére lezárul - tájékoztatott Rétvári Bence államtitkár.

Origo
15:03

Se pénz, se kancellár

Folyamatos a pénzkivonás és a felsőoktatásért felelős államtitkárok leváltása, ami azt mutatja, hogy nincs koncepció a felsőoktatásban, ezért Hiller István elutasította a választ. A Ház megszavazta.

Origo
15:05

Jobbik: A KLIK is rosszul működik

A KLIK működése egy botránykatalógus - folytatta az oktaátpolitika kritikáját a Jobbik. 

Origo
15:08

A KLIK láttatja a problémákat

Rétvári Bence szerint más néven, de hasonlóan gondolkozik a tankerületekről a kormány és a Jobbik. Az oktatás nehézségeinek nem mindig van köze a KLIK-hez - reagált az államtitkár. A KLIK csak felszínre hozta az eddig szétszórtan, de meglévő problémákat.

Origo
15:10

Nem történt színvonal-kiegyenlítés

Az önkormányzatok megalázása nem szerepelt a Jobbik programjában, Önök pontosan ezt tették. A KLIK a rendszerszintű problémái miatt nem is fogja tudni kiegyenlíteni a különbségeket - állítja Dúró Dóra. 

Origo
15:14

Zsugorodott a kkv szektor

Egy európai bizottsági jelentés derített fényt a kkv szektor zsugorodására. Ha multikról van szó, a kormány szórja a közpénzt: pontosan tízszer annyit, mint amennyit a hazai kis és középvállakozásokra szán - állítja az LMP-s Szél Bernadett. Miért tartják fent ezt az elhibázott irányt? - tette fel a kérdést. 

Origo
15:20

2009 óta javul a helyzet

Valóban az autóipar lett az egyik legfontosabb iparág Magyarországon. A beszállításokon túl, az egyetemek és a szakképzés területén is történnek együttműködések az autóipari cégekkel. A kormány is fontosnak tartja a kkv-ket, ennek bizonyításaként Szijjártó Péter miniszter két új exporttámogatási formáról tájékoztatta az LMP-t.

Origo
15:25

A kkv-k a legfontosabbak

A miniszteri válaszra reagáló Sallai R. Benedek nem tudta elfogadni a választ. A kkv-knak nem fontosnak, hanem a legfontosabbnak kellene lenniük, mivel ők adják a munkahelyek 70 százalékát és ezt a támogatáspolitikában is ki kellene fejezni. Az LMP azzal sem ért egyet, hogy exportra kényszerítik a hazai vállalkozásokat, mondta.

Origo
15:30

Mi lesz veled Pannon Volán?

A Kapos Volán, Gemenc Volán beolvadt a Pannon Volánba, de a Volán-társaságok integrálása úgy tűnik nehezebben megy, mint tervezte a kormány, Seszták Miklós kitolta a határidőt. A szakszervezetek a munkavállalók helyzetének romlásától tartanak. Lesznek-e kiszervezések, elbocsátások? - kérdezte a szocialista Szakács László.

Origo
15:33

Az integráció nem érinti a dolgozók jogait

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ december végére áll fel. Csak a managment kerül összevonásra, a munkavállalók minden joga megmarad - ígérte meg Fónagy János.

Origo
15:37

Miből lesz négymilliárdos megtakarítás?

A szocialista képviselő nem hiszi el, hogy ekkora tartalék lenne a rendszerben elbocsátások nélkül. Önök a szakszervezeteket a múltból megörökölt rossznak tekintik és nem egyeztetnek velük. Félő, hogy most sem fognak. Szakács László elutasította a választ. 

Origo
15:41

Miért volt kevés négy és fél év?

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő az elmaradt bérlakásprogramot kéri számon a kormányon. 

Tállai András államtitkár szerint a devizahitelesek közül sokan éppen a saját lakásvásárlás miatt kerültek nehéz helyzetbe. Először ezt a problémát kellett kezelni.

Origo
15:52

"Idén is indul szociális tűzifa-program!"

A kereszténydemokrata Szászfalvi László örömmel jelenti be, hogy megkezdődött a 10 %-os kedvezményes tűzifaeladás az állami erdőgazdaságoknál.

Ezen túlmenően a szociális tűzifa-porgram is folytatódik. A kormány idén 1 milliárd forinttal többet szán rá, és barnakőszénre is kiterjesztette - folytatta a jó hírek sorolását Pogácsás Tibor államtitkár. 

 

Origo
15:56

Milyen megszorításokat terveznek?

Az ellenzék évi 500 milliárd forintos megszorításra számít, ami tovább fokozza az elszegényedést. Miből fogják ezt finanszírozni. Bízom benne, hogy csak egy rosszindulatú pletykáról van szó - mondta Szabó Timea független képviselő.

Origo
16:03

Hiába riogatnak, ebből nem lesz semmi

Varga Mihály nem erről beszélt - reagált Tállai András. Az állami kiadások fékentartása gazdasági növekedés mellett úgy is elképzelhető, hogy az nem érinti a lakosságot - mondta. 

Szabó Timea szerint az állami kiadások csökkentése megszorítást jelent.

Origo
16:10

Miért nem támogatják az áfacsökkentést?

Az MSZP nevében Harangozó Gábor ismét az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kéri a Háztól. A 27 százalékos ÁFA nemcsak Európában, de a környező országokhoz képest is magas, ami a korrupció mellett a magyar termelőket is versenyhátrányban hozza. A javaslat az élelmiszeripar talpra állítása miatt is fontos - fogalmazott.

Origo
16:14

A bérekkel van a probléma

Z. Kárpát Dániel a Jobbik frakcióból örömmel nyugtázta, hogy a Fidesz kormány alatt az MSZP is támogatja az áfacsökkentést. A legnagyobb gond azonban a fizetésekkel, nem az árakkal van. A Jobbik azt sem támogatná, hogy az esetleges áfacsökkentést lenyeljék a kereskedők.

Origo
16:17

Az élelmiszerlánc lerövidítése is fontos

Az LMP az európai átlagnak megfelelő ÁFÁ-t szeretne. A megoldást a Jobbikhoz hasonlóan a bérek emelésében látják: ehhez a nagybirtokrendszer megszüntetésére, az élelmiszerlánc lerövidítésére van szükség - mondta Ikotity István.

Origo
16:21

Legalább megindokolhatnák!

Mindenki tudja, hogy szükség van rá, mégsem támogatják - panaszkodott Harangozó Gábor. Egyben visszautasította a szocialista pártot ért támadásokat. Az MSZP az alapvető élelmiszerekre 18%-os kulcsot vezetett be - emlékeztetett Harangozó Gábor.

Origo
16:26

A gyermekéhezés felszámolható!

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő a különböző off-shore cégek által felvett osztalékok összegét sorolta fel, hogy megindokolja a gyermekéhezés megszüntetésére tett adócsökkentési javaslatát. 75 százalékos adót fizessenek azok a cégek, amelyek a közösségi források több mint 50 százalékát kapják, majd osztalékként visszaveszik, a helyett, hogy valóban fejlesztenének belőle.

Origo
16:28

Csak 18 milliárd forintra van szükség

Szabó Timea független képviselő szerint a stadionépítésekre szánt pénzből is felszámolható a gyermekéhezés.

Origo
16:31

Az MSZP-nek is voltak zűrös ügyei

A Jobbik a politikusok elszámoltatása következtében felszabaduló pénzből szüntetné meg a gyermekéhezést!

Origo
16:33

Beszélni kell róla!

Az LMP nem címkézné a gyermekéhezés felszámolására szánt pénzeket, de a javaslat tárgysorozatba-vételét támogatja.

Origo
16:39

"Mégis kinek a pénze?"

Burány Sándor a Magyar Nemzeti Bank pénzköltéseit firtatta. 

Válaszában Matolcsy György a Jegybanktörvényre hivatkozott. Közölte: az MNB a többi jegybankhoz hasonlóan független intézmény. Feladata a kormány politkájának a támogatása. Az intézmény nem közpénzt költ - állítja Matolcsy.

Origo
16:45

Unortodox választ kaptunk

Az Ön válasza legalább annyira érdekes, mint közgazdasági nézetei. Akkor nézzük meg, hogy honnan származik a Jegybank pénze: a forint gyengüléséből. Önöknek a forint védelmével kéne törődniük, amit folyamatosan gyengítenek - reagált Burány Sándor.

Origo
16:51

Ki tartja el Semjén Zsoltot?

Semjén Zsolt vagyonnyilatkozatát feszegette Novák Előd jobbikos képviselő azonnali kérdése. Szerinte Semjén története nem kerek, mert nem életszerű, hogy miközben ő szegény, mint a templom egere, testvérének, feleségének és gyermekeinek mesés vagyona van. De Szijjártó Péter esete is hasonló. 

Belovics Ervin ügyész helyettes szerint arra nem lehet vizsgálatot alapozni, hogy a történet nem kerek. Ha bizonyítékai vannak tegyen feljelentést, mondta. 

Origo
16:57

Lakossági energetikai beruházások

Ismét szánalmasan kevés pénzt szán a kormány épületenergetikára -véli az LMP. Fónagy János arra kérte Schmuck Erzsébetet, ne becsülje le a következő hétéves ciklusban erre a célra szánt pénzösszegek jelentőségét. 

Még több bejegyzés