Áder János Barack Obamát idézte a parlamentben

2014.10.20., 13:27
rendezés

Barack Obama szavaival szólított fel az éghajlatváltozás elleni védekezésre a köztársasági elnök. Az amerikai elnök az ENSZ klíma-csúcson azt mondta: Mi vagyunk az első generáció, akik érezzük a klímaváltozást, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik tenni is tudunk ellene. Az ellenzék több kérdést is feltett az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalomról, de nem sokat tudott meg. A paksi bővítésre és a Jegybank ellenőrzésére vonatkozó tárgysorozatba vételi kérelmét elutasította a Tisztelt Ház. Ez volt a parlament percről percre. 

Origo
13:20

Elhunyt képviselőkre emlékeztek

Veér Miklósra (MSZP) és a tegnap elhunyt Pichler Imre Lászlóra (Fidesz) emlékeztek néma felállással a képviselők az ülésnap kezdetén.

Origo
13:25

Megkezdődött a köztársasági elnök beszéde

"Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan: közös jövőnk kérdései" címmel mond beszédet Áder János. 

Két évvel ezelőtt a víz volt a legfontosabb téma, egy éve a kérdésben világtalálkozót is tartottak.

Tudósok százai figyelmeztetnek a klímaváltozásra, a víz nélkül maradók milliárdjaira, az élelmiszer-termelés ellehetetlenülésére és az ezt kísérő migrációra - hangsúlyozta Áder János.

Origo
13:31

Érint-e mindez minket?

Az árvizek azt sejtetik, hogy igen. Tavaly már 20 000 ember kért bebocsátást Magyarországra. 

De a klímaváltozásnak súlyos költségvetési következményei is vannak. Szerbiának a mostani árvíz nagyobb kárt okozott, mint az 1990-es években a délszláv háború. New York városában a legutóbbi hurrikán 20 milliárd dollár veszteséggel járt.

Origo
13:35

Mit tehetünk?

Áradások, árvizek, aszály, elsivatagosodás a legnagyobb veszély Magyarországon. A 12 évvel ezelőtti tiszai árvíz 35 milliárd forint kárt okozott. Erre válaszul fogadtuk el a Vásárhelyi tervet, de további öt víztározó megépítése még várat magára.

Origo
13:37

Csináljunk erényt a bajból!

A visszatartott vizet aszály idején öntözésre használhatjuk, de az erdőtelepítésekkel is sokat segíthetünk magunkon. Nemcsak a levegő minősége javul, hanem közmunkát is adunk az embereknek.

Origo
13:40

Össze kell fogni

Egyedül nem tudjuk megállítani a klímaváltozást, de a 28 uniós tagállammal együtt sem. Ehhez nagyobb összefogásra van szükség. Felszólalása végén Barack Obamát idézte Áder János. Az ENSZ klímacsúcson az amerikai elnök is összefogásra szólított fel mondván: Mi vagyunk az első generáció, akik érezzük a klímaváltozást, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik tenni is tudunk azért, hogy visszafordítsuk. 

Origo
13:48

Az ózonréteg újra vastagodik

Miután az ózonréteg elvékonyodásáért felelős gázokat betiltotta a nemzetközi közösség, visszafordult a folyamat. Az Európai Unió 2015-ben az F-gázokat korlátozza. A klímaberendezésekben használt F-gázok felelnek elsősorban a globális felmelegedésért - reagált Áder János felszólalására Bánki Erik a Fidesz-frakcióból.

Origo
13:52

Reményt jelent a klímacsúcs

Tóbiás József megköszönte a köztársasági elnöknek, hogy külön figyelmet fordít a klímaváltozásra. A hatékony cselekvéshez azonban intézményekre is szükség van, amelyekbe a politika és a társadalom bekapcsolódhat: többek között a civil szervezetek intézményeire - hangsúlyozta Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője.

Origo
13:54

A teremtett világot meg kell védeni

Kereszténydemokrataként kivételesen nagy felelősség beszélni erről a kérdésről - kezdte felszólalását Aradszki András, mert a kereszténydemokraták számára az egyik legfontosabb célkitűzés a teremtett világ védelme.

Origo
13:57

Politikai akarat nélkül nem megy

Valóban globális feladatról van szó. Egyik oldalról nem lehet megtagadni az életszínvonal növelését Afrikától, az őserdők kiirtása viszont minden embert érint - fogalmazott Aradszki András.

Origo
14:02

Mit is mondott Áder János New Yorkban?

Kepli Lajos (Jobbik) szerint a köztársasági elnök New York-i beszéde félrevezető volt. A szén-dioxid-kibocsátás valóban csökkent 40 százalékkal Magyarországon, de ez önmagában semmit sem jelent. Ha nincs ipar, nincs kibocsátás. 

A Jobbik szerint a Fidesz semmit sem tett a vizek visszatartásáért, a termőföld megőrzéséért, és ami a legfontosabb, megszüntette a környezetvédelmet. 

Felkészültünk-e egy migrációs hullámra? Alkalmasak vagyunk-e egy krízishelyzet kezelésére? A válasz nem. A Jobbik szerint a múlt fényezése helyett felelős politizálásra van szükség a jövőben. 

Origo
14:07

A tét nagy

A globális feladatokra a helyi gondok miatt nem fordítunk elég figyelmet - mondta Schmuck Erzsébet. Az LMP szerint az éghajlatváltozás csak az egyik veszély. A gazdasági, társadalmi és környezeti problémák egyetlen rendszerben léteznek, és nem elkülöníthetők. A fenntartható fejlődés éppen erről szól: csökkenő környezeti terhelés és igazságos társadalmi elosztás mellett megvalósult gazdasági növekedést jelent. Erre kellene törekednünk.

Origo
14:13

A kormány intézményei megfelelőek

A magyar mezőgazdaság négy év alatt 30 százalékkal növelte a termelést, miközben az öntözött területek kiterjedése jelentősen nem nőtt. A mezőgazdaság felkészült – nyugtatott meg mindenkit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A magyar GDP a rendszerváltáskori négyszerese, mindeközben a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal csökkent – védte meg az ipart is a miniszter.

Origo
14:18

Amerikai beutazási tilalom

A miniszterelnök hallgat, mindenki más találgat az Egyesült Államok által kitiltott személyek ügyében. Harangozó Tamás "aktuális ügyeinkről" beszél. A szocialista politikus szerint számos területen becsapták a kormánypártok az országot. Az ellenzéki politikus a közmunkát, az ingyenes, de valójában fizetős felsőoktatást és az egészségügyet említette. 

A sci-fibe illő győzelmet sci-fibe illő módszerekkel érték el – utalt a kormánypártok vasárnapi kampányértékelőjére Harangozó Tamás. 

Origo
14:23

Ha korrupció, akkor MSZP

A kormánypártok részben az MSZP korrupciós ügyeinek köszönhetik győzelmüket - reagált Harangozó Tamás felszólalására Lázár János. 

Lázár János szerint az amerikaiak szeretik Magyarországot, mert a rendszerváltás óta az USA megbízható partnerei és barátai vagyunk.

A korrupcióval kapcsolatban egyelőre sem a személyeket, sem az ügyeket nem ismeri a magyar kormány – állítja a miniszter.

Origo
14:28

Végre kiderültek a számok!

A KSH múlt heti adatai szerint 350 000-en vándoroltak ki Magyarországról. A Jobbik szerint ez egy konzervatív becslés, de még így is riasztó, mert kiderült: a legképzettebbek hagyták el az országot, és csak 10 százalékuk kíván hazajönni. 

Még mindig nem az érdemi válaszlépésekről beszélünk, ezért a Jobbik nevében egy vitanapot javasolt Farkas Gergely. Reméli, a kormánypártok nyitottak lesznek erre, és támogatni fogják.

Origo
14:33

Nem magyar jelenségről van szó

A kivándorlás uniós csatlakozásunk következménye, nem egyedi jelenség - véli Rétvári Bence államtitkár. Olaszországból és Ausztriából arányaiban ugyanannyian, ha nem többen dolgoznak külföldön. A szakmunkásokat miért nem említi? Rájuk is szükségünk van! - tette fel a kérdést. A diplomások közül pedig sokan pályaelhagyóként dolgoznak - emlékeztetett Rétvári Bence. 

Origo
14:35

Megalázó és szégyenletes a kitiltási botrány

Magyarország ismét tragikusan magára maradt. Miért? Schiffer András három okot sorol fel. A külpolitikában a kormány nem tud 3/3-ot maga mögött, mert a társadalomból 5 millióan soha nem szavaztak a kormánypártokra.

Az ellenzék támogatja a kormányt, de az első lépést Orbán Viktornak kell megtennie. 

Origo
14:37

A Fidesz azt gondolta, mindent megtehet

A 2/3 nem igazol mindent. Előfordulhat, hogy a külhatalmak többet tudnak a korrupciós ügyekről, mint az ellenzék. Ezért az LMP ismét benyújtja antikorrupciós törvénycsomagját, és kezdeményezi a NAV-bizottság felállítását - mondta Schiffer András. 

Origo
14:38

A keleti nyitást túlhajszolták

Első lépésként az LMP továbbra is azt követeli, hogy vizsgálják felül a paksi bővítést. 

Origo
14:45

Nem érzelmi kérdésről van szó

A paksi bővítés nem érzelmi kérdésről szól, hanem arról, hogy hogyan juttatunk gázt a háztartásokba - reagált az LMP vádjaira Lázár János.  

A konkrét kitiltási ügynek semmi köze a magyar–amerikai viszonyhoz és a külpolitikánkhoz – állítja a miniszter. Az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is minden jogállamisági vitát lezárt a magyar a kormánnyal.

A konkrét kérdés lehet, hogy bűncselekményről szól: a hiteles információk átadását továbbra is várja a kormány az amerikaiaktól, mondta Lázár. 

Origo
14:54

Ünnepeink és iskoláink

Ünnepre kell nevelni a gyereket ahhoz, hogy meglegyen az a bizonyos 3/3, amiről Schiffer András beszélt – reagált az LMP-s felszólalásra a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa. Az előző ciklus oktatási államtitkára október 6-a és a közelgő október 23-a kapcsán szólalt fel.

Rétvári Bence hosszan egyetértett.

Origo
14:59

Gyurcsány Ferenc nyílt támadást indított

Immár nyíltan támadja Magyarországot a Demokratikus Koalíció az Európai Parlamentben - közölte Rogán Antal. A támadás fájó és indokolatlan; egyetlen oka a szerdai Európai Bizottságról szóló szavazás lehet, ahol Navracsics Tibor biztosi kinevezéséről is döntenek az EP-képviselők.

A kitiltási üggyel kapcsolatban arra kérte az ellenzéket a frakcióvezető, hogy ne szaladjanak előre a vádakkal addig, ameddig nem ismertek a bizonyítékok, és fogadják el a választás eredményét.

Origo
15:06

Az amerikai–magyar kapcsolatokról

Magyar Levente államtitkár válaszában az amerikai–magyar kapcsolatokról tájékoztatott. Mint mondta, katonai szövetség, erős gazdasági szálak és az ukrán válság miatt újra erős biztonságpolitika érdekek is összekötnek minket. 

Az államtitkár ismételten hiteles és használható információkat kért az Egyesült Államoktól, az ellenzéket pedig politikai konszenzusra szólította fel.

Origo
15:16

Elfogadták a napirendet

A napirend elfogadása után elkezdődtek a nemzetközi egyezmények zárószavazásai. Adóügyi kérdésekben a Bahreini Királysággal, a Szaúd-Arábiai Királysággal, és Jersey kormányával működünk együtt a jövőben, Tajpejjel a turisták munkavállalása kérdésében, Romániával a határon átvezető közutak építésében. Az Országgyűlés egyhangúlag szavazott. 

Origo
15:21

Új rendészeti életpályamodell

Az új rendészeti életpályamodell menetrendjéről kérdezte a minisztert a szocialista Harangozó Tamás. Az életpályamodell bevezetése a Fidesz 2010-es választási programjában szerepelt; most újra ígéretet tettek rá.

Kontrát Károly szerint 2002-ben egyszer már bevezették, de az MSZP-kormány egy tollvonással megszüntette. 2014-ben folynak a szakmai és szakpolitikai egyeztetések és hatásvizsgálatok. 

Origo
15:23

Nem válaszolt a kérdésre

Ezek szerint ebben a ciklusban sem lesz életpályamodell? Válaszát elfogadni nem lehet, mert semmi konkrétumot és megnyugtatót nem mondott - reagált Harangozó Tamás. 

A választ az Országgyűlés megszavazta. 

Origo
15:29

Mikor lesz parlagfűkezelés a felajánlott adóforintokból?

A minisztérium felélte azt a több mint egymilliárd forintot, amelyet parlagfűkezelésre ajánlottak fel az állampolgárok adójukból. A bírósági beszámoló szerint végkielégítésekre és reprezentációra ment el a pénz. 

Hogyan gondolja a kormány, hogy szembemegy 170 000 jó szándékú ember akaratával? Hogyan állítják helyre a bizalmat? Mikor lesz Kehi-vizsgálat? Ki viseli az azonnali politikai felelősséget? - kérdezte a jobbikos Magyar Zoltán.

Origo
15:32

A kormány több mint tízszer annyit költött

Zsigó Róbert válaszában elsorolta, hogy a kormány mennyivel többet költött parlagfűirtásra, mint a szocialisták.

Magyar Zoltán elképesztőnek találta a választ.

Az Országgyűlés viszont 100 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Origo
15:36

Elfogadhatatlan az egyezmény

Az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodásról kérdezte a kormányt az LMP, amelyet a párt szerint átláthatatlan folyamatban, a nyilvánosság kizárásával tárgyalták, rengeteg lobbiérdeket bevonva. Az LMP szerint az egyezmény aláássa GMO-mentességünket. Miért érdekünk ennek elfogadása? - tették fel a kérdést. 

Origo
15:42

Nincs ok félelemre

Magyar Levente államtitkár biztosította az LMP-t, hogy a megállapodás 5 százalékos GDP-növekedést hoz majd. A kormány aktív fellépéssel hatékonyan képviseli majd Magyarországot, de azt nem mondta meg, hogy konkrétan mit tesz.

Schmuck Erzsébet csak reméli, hogy a kormány tisztában van vele, utólag nem lehet kiszállni. A válasz nem győzte meg a képviselő asszonyt. 

Origo
15:48

Az IMF is elismeri: működik a magyar modell!

A cím mosolygást váltott ki az ellenzékből. A felszólalás során kiderült: a különadókra vonatkozik a fideszes Bánki Erik kijelentése. 

Az állítást Bánki Erik arra alapozta, hogy az IMF 3 százalékra módosította a magyar gazdasági növekedés előrejelzését.

Tállai András megerősítette az információt.

Origo
15:52

Igen, a statisztikák rendben vannak

A szocialista Gúr Nándor "A Tisztes Munka Világnapja!" alkalmából beszélt volna, de nem állta meg, hogy ne reagáljon Bánki Erik felszólalására. Igen a statisztikák rendben vannak, de... És elkezdte sorolni, hogy mi minden nincs rendben a Munka törvénykönyvével. 

Miért csinálják ezt? A korengedmény miért nem működőképes? Miért fagyasztják be a köztisztviselői illetményt? stb. stb.

Origo
15:58

Nem csak a statisztikák stimmelnek

Magyarország jobban teljesít a munkába álltak, a kollektív szerződések tekintetében is - reagált Czomba Sándor államtitkár.

A korkedvezményes nyugdíjazásról egyeztetés folyik a bányászok képviselőivel. A közszférában az egészségügyben és a pedagógusoknál illetményemelés történt, a szociális ágazat idén kerül sorra. Lépésről lépésre halad a kormány, ahogy anyagi lehetőségei engedik.

Origo
16:07

Ki a felelős?

A Népligetben, a taraligeti teniszpályán történt haláleset ügyében interpellálta a kormányt a jobbikos Szilágyi György. A teniszpályán egy férfi rosszul lett, de az ott elhelyezett betonelemek miatt a mentők nem tudták megközelíteni a helyszínt. 

Kontrát Károly arról tájékoztatott, hogy büntetőeljárás indult. A katasztrófavédelem mindent megtett - szögezte le. 

Ön továbbra is a szőnyeg alá akar söpörni egy halálesetet - reagált Szilágyi György. 

Origo
16:13

Munkahelyvédelmi Akcióterv

Javította-e a foglalkoztatást a Munkahelyvédelmi Akcióterv? - kérdezte Földi László kereszténydemokrata képviselő. 

Számszerűsíteni nem lehet, de nagyon sokat segített - válaszolt Czomba Sándor. Azért nem lehet, mert más módon is támogatta a fiatalokat és másokat a kormány. Az eredményeket folyamatosan vizsgálják, mondta az államtitkár. 

Origo
16:18

Mindenki érti, csak Önök nem?

Bagóné Borbély Ildikó (MSZP) a szegénységi adatokra utalt. Az adatokat a KSH nem hozta nyilvánosságra  a választások előtt, de az Eurostat adatai rémisztőek: ezeket a KSH adhatta át. 

2010 óta 10 százalékkal vágta meg a szociális kiadásokat a kormány. A nemzetközi közösség szerint aggasztóan negatív trendek indultak el Magyarországon, és további megszorítások híre szivárgott ki a kormányülésről. 

Origo
16:24

Ideje, hogy mindenki lehiggadjon!

A KSH decemberben adta át az adatokat, semmilyen késlekedés nem történt, és nem cél a nyilvánosság  megkerülése szegénységügyben. A következő években az Európai Unióval összhangban a KSH elmélyíti a szegénységi kutatásokat. Novemberben négy tanulmány lát napvilágot. 

A 2015-ös költségvetésben számos lehetőség nyílik az legszegényebbek integrációjára - ígérte meg Lázár János, és a válasz méltánylását kérte a képviselőnőtől.

Origo
16:27

Több alázatot, miniszter úr!

Bagóné viszonválaszában több alázatra kérte Lázár Jánost és kutatásokból erősítette meg, hogy a kormány "szövege" ellenére 14 százalékkal, a gyerekek körében pedig 20 százalékkal nőtt a szegénység. 

Origo
16:30

Paksi bővítés: követeljük a nyilvánosságot!

Ha már követelték a nyilvánosságot az Egyesült Államoktól a beutazási tilalommal kapcsolatban, akkor mi is követeljük a nyilvánosságot a paksi bővítés ügyében. Ezekkel a szavakkal zárta tárgysorozatba vételi kérelme ismertetését Tóth Bertalan az MSZP-frakcióból. Az MSZP eseti bizottságot állítana fel a bővítés országgyűlési ellenőrzésére.

Origo
16:37

Paks-vakságban szenvedünk

Az országgyűlési eseti bizottságot az ellenzék is támogatja. Szelényi Zsuzsanna szerint erre azért van szükség, mert a bővítésről szinte semmit sem tudunk, Paks-vakságban szenvedünk.

A megvalósítási megállapodásokat folyamatosan pereli az LMP- mondta Szél Bernadett. 

Egy ilyen összegű beruházásnál teljesen természetes, hogy egy eseti bizottság felálljon - közölte Kepli Lajos, de a Jobbik nem érti, hogy az MSZP a bizottság elnöki székét miért a kormánypártoknak adná; miért bízná kecskére a káposztát. 

Pakson nem az önök jelöltjei nyertek - emlékeztetett zárszavában Tóth Bertalan (MSZP).

Origo
16:42

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása

Az ellenzék szintén kezdeményezte az MNB gazdálkodásának ellenőrzését a jegybank "ámokfutásszerű" költekezése miatt.

Az Országgyűlés határozatban szólítaná fel a "fideszes vezetésű" Állami Számvevőszéket, hogy végezzen rendkívüli ellenőrzést - mondta a szocialista Burány Sándor.

Origo
16:44

A 2/3 megakadályozza az ellenőrzést

Z. Kárpát Dániel szerint elképesztő, hogy az Országgyűlés sajtóhírekből értesül csak a jegybank költekezéseiről. A Jobbik éppen ezért támogatja a határozatot. 

Origo
16:46

A jegybank közpénzt költ

Az LMP hangsúlyozta, hogy közpénzekről van szó. Sallai R. Benedek elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Kehi mindenkit vizsgál, csak a jegybankot nem. 

Origo
16:51

Novemberben lesz meghallgatás

A jelenlegi beadvány támogatása helyett a gazdasági bizottság novemberi ülésére invitálta a képviselőket a fideszes Cseresnyés Péter. Az ülésen a Magyar Nemzeti Bank képviselőjét hallgatják meg. 

Burány Sándor (MSZP) szerint a bizottsági meghallgatás nem azonos az ellenőrzéssel. Az MSZP nemcsak politikai, hanem jogi felelősségre vonást szeretne. Szakács László az ellenőrzés megvalósulásáig befagyasztaná a jegybank költségvetését. 

Origo
16:55

A Jobbik szigorítaná a büntető törvénykönyvet

Vágó Sebestyén a kiskorúak elleni pedofil bűncselekményeket szorítaná vissza. Ehhez elengedhetetlen azoknak a fokozott védelme, akik ismeretet szereznek a bűncselekményekről, de nem mernek feljelentést tenni, mert félnek. Elsősorban mentőápolókat veszélyeztetnek az elkövetők.  

Origo
16:59

Nem az elnyomó büntetőpolitika a megoldás

Schiffer András (LMP) szerint a büntetési tételek megemelése önmagában nem kezeli a szociális válságot. Miért gondolják azt, hogy ha 2-8 évre emelik a büntetést, akkor a támadások gyakorisága csökken? - tette fel a kérdést.

Origo
17:03

Döntöttek a tárgysorozatba vételekről

Mindegyiket leszavazták.

Még több bejegyzés