A következetes adópolitika nem feltétlenül erény

2014.10.28., 12:05
rendezés

Egy elhibázott adópolitika fenntartása az ellenzék szerint nem stabilitást és kiszámíthatóságot, hanem a társadalom további kettészakadását hozhatja. Az ellenzék vitatja, hogy család és munkabarát lenne a kormány. Egy munkabarát kormány, nem vezetne be internetadót - harsogta az ellenzék az adótörvények változásáról szóló vitában.

Origo
12:00

Tállai András terjeszti elő az új adótörvényeket

Nem változnak az adózás alapelvei. Jövőre is a család az első - közölte Tállai András államtitkár.

Origo
12:02

A feketegazdaság visszaszorítása kiemelt cél

Folytatódnak az adóhatékonyság növelését elősegítő intézkedések: az áfaszigorítás és a közúti ellenőrzések ezt szolgálják.

Az adóbevételek védelme és a feketegazdaság visszaszorítása továbbra is kiemelt cél. 

Origo
12:05

Családbarát intézkedések

Az egykulcsos családi adórendszer és az alacsony jövedelemadó mára beépült az adórendszerbe. 2016-tól havonta 2500 forinttal tovább nő a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye.

Az első gyermek megszületéséig, de legfeljebb 24 hónapig jár a friss házasok havi 5000 forintos adókedvezménye.

 

Origo
12:07

Kisvállalati adók

A kisvállakozásoknál az adóelőleg-megállapítás negyedévenként felülvizsgálható lesz. A vállalkozási tevékenységüket szüneteltetőknek nem kell majd fizetniük. 

Origo
12:08

Egyszeri lesz a tranzakciós illeték

Átalakul a pénzügyi tranzakciós illeték: egyszeri évi 800 forintos lesz, érintő kártya esetén egyszeri alkalommal 500 Ft. 

Origo
12:09

Települési adók

Nem lehet a települési adó alanya szervezet vagy vállalkozó.

Origo
12:11

Áfamódosítások

A sertés értékesítéseknél az 5 százalékos kulcsot kiterjesztik más állatokra. 

Origo
12:14

Adómentes lesz a palackozott fröccs

Adómentessé válik a palackozott fröccs. 

Az adóelkerülés elleni küzdelem része a havi áfabeavallás bevezetése a friss vállalkozásoknál. A már futó vállalkozásoknál az éves áfabevallás negyedévenkéntire változik.

Origo
12:22

Nem változnak az alapelvek

Az adórendszer alapelvei változatlanok maradnak - ismételte el Mengyi Roland, a Fidesz vezérszónoka. Az adórendszer három pillére továbbra is a családi adórendszer, a különadók fenntartása és a kkv szektor kedvező adózása marad.

Origo
12:27

Foglalkoztás-ösztönző intézkedések

Adókedvezmény most már a részmunka idő után is jár. Az arányosítási szabályokat csak 100 000 Ft fölött kell alkalmazni. Folytatódik a GYED Extra.

Origo
12:29

Megmaradnak a szektorális adók

A távközlési adóból tavaly 43 milliárd Ft bevétel származott. Az internetadó bevezetéséhez benyújtott módosítás a szolgáltatás áthárítását kívánja megakadályozni.

Origo
12:31

Kurtán szólalt föl az államtitkár

Az MSZP-s Burány Sándor szerint csak egy módon lehetett volna rövidebb az előterjesztés, ha azzal kezdik, hogy visszavonják az internetadót.

Origo
12:33

Miért van szükség adóemelésre?

Rendben van a gazdaság vagy nincs? Ha minden rendben van, akkor mi indokolja az adóemeléseket - kérdezte Burány Sándor. Annál is inkább, mivel Varga Mihály az adóterhek és az állami újraelosztás fokozatos csökkentését ígérte.

Origo
12:36

Hiába minden fogadkozás

Magyarországon 2018-ban minden háztartásban lesz szélessávú internet - idézte Orbán Viktor szavait Burány Sándor. Azért, hogy jól megadóztathassa az állam? - kérdezte.

Ne legyenek kétségeink! A szolgáltatónak jogában áll a költségeit érvényesíteni, hiába tiltanak meg bármit! 

Origo
12:39

Rossz hír a cafeteria megadóztatása

Az adóemelések összesen havi 10 000 forintot is kitehetnek majd - hivatkozott a sajtó által elvégzett számításokra Burány Sándor, mivel nyilván nem az a cél, hogy a szolgáltatásokat ne vegyék igénybe a fogyasztók.

Origo
12:40

Szabad kezet kapnak az önkormányzatok

Semmi nem korlátozza az önkormányzatok által kivetett adók mértékét és formáját. 

Origo
12:41

A pálinka-szabadságharc elbukott

Csak a mézes pálinka marad adómentes -szemezgetett Burány Sándor. 

Origo
12:45

Konzerválják az igazságtalan adórendszert

Az MSZP eddig is elhibázottnak tartotta az adórendszert. 

Burány Sándor reményét fejezte ki, hogy nem ront a tisztálkodási szokásokon a termékdíj bevezetése a kozmetikumoknál. 

Origo
12:46

Stabilitás, mint erény

Hargitai János, a kereszténydemokraták vezérszónoka az adórendszer stabilitását nevezte a beterjesztés legnagyobb erényének.

Origo
12:49

Igazságos teherviselésre törekszik a kormány

A munkát terhelő adók csökkentek. Az egykulcsos adó további csökkenése is napirenden van. Az adóbevételeket a fogyasztási tipusú adók növelésével biztosította a kormány. A különadókra és internetadóra vonatkozó számos kritika ellenére, a gazdasági szereplőknek érdeke a jelenlegi adórendszer fenntartása -mondta Hargitai János. 

Origo
12:53

A demográfiai trend megfordítására tett lépés

A családok támogatása a demográfiai trend megfordítását szolgálja. A kétgyermekes családok esetén jelentős könnyítés, hogy a számukra nyújtott kedvezmény 20 000 Ft-ról 40 000 forintra fog emelkedni 2020-ig.

Origo
12:56

A másik kiemelt cél a munka

A kisvállakozásoknak kedvező adókörnyezetet teremtett a kormány. A gazdaság kifehérítése is ezt a célt szolgálja. Új elem az elektronikus áruforgalmat ellenőrző rendszer.

A jövőben K+F kedvezményeket kaphatnak a minősített vállalkozások - mondta Hargitai János.

Origo
12:57

A multik munkahelyteremtése is támogatandó

A multik is kapnak támogatást, ha munkahelyeket teremtenek. 

Origo
12:59

Települési adó

A jelenleg is létező helyi adók mellett az önkormányzatok települési adót vethetnek ki: ezzel nő a mozgásterük, ami üdvözlendő - értékelt Hargitai. 

Origo
13:02

A szélessávú internet pénzbe kerül

A 2018-as cél a szélessávú internet kiterjesztésére továbbra is áll. Mivel a bevezetéssel a fogyasztás nőni fog, a kormány bízik benne, hogy az internetadót nem fogják áthárítani a szolgáltatók. 

Origo
13:04

Szűkül a torta, nő a feszültség

A Jobbik szerint egy szűkülő tortából próbálnak az érdekérvényesítő csoportok minél nagyobb részt kihasítani a szegényebb csoportok rovására - mondta Z. Kárpát Dániel.

Origo
13:05

Rezsinövelő csomag?

Nem, mert van legalább egy pontja, ami támogatható: ez az ifjú házaroknak nyújtott átmeneti kedvezmény. 

Origo
13:06

Mi a cél?

Az általános indoklás az új adónemek felsorolásával kezdődik, de hogy ezektől mekkora bevételt remélnek és mihez képest arról fogalmunk sincs. Hol az előzetes hatásvizsgálat? - kérdezte Z. Kárpát Dániel. 

Origo
13:07

Marad az áfa világcsúcs

A korrupció melegágyát jelentő 27 százalékos áfához egyáltalán nem nyúlnak hozzá. 

Origo
13:10

A különadókat áthárították

A KSH adatai szerint másfél év alatt 50 százalékkal nőttek a pénzügyi szolgáltatások terhei. A Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint 11 vezető bank esetében az áthárítás meghaladta az illeték mértékét - állítja a Jobbik.

Origo
13:12

Brutális adóztatás az utalványokon

A leszakadó alsó középosztályt tovább sújtják. A Jobbik az egykulcsos adó helyett termelést támogató adórendszert vezetne meg.

Origo
13:17

A társadalom elöregedésén a megtakarítás nem segít

A demográfiai trend megfordítása nélkül, hiába takarít meg akár 20-30 millió forintot is nyugdíjas koráig valaki, az sem teremt létbiztonságot. Egy magyar fiatal számára húszéves távlatban jelenleg reménytelen saját otthonhoz jutni, pedig ez a feltétele a gyerekvállalásnak és az itthon maradásnak is.

Origo
13:21

Nincs közteherviselés

Hiába állítja az ellenkezőjét a kormány, továbbra is a multikat és a bankokat támogatja a magyar emberekkel szemben. Z. Kárpát Dániel megalkuvónak nevezte az adócsomagot, mert az semmilyen új gondolatot, víziót nem tartalmaz. Az internetadó hiszti többet ártott, mint amennyi bevételt hozhat - összegzett a Jobbik.

Origo
13:24

LMP: fércműről van szó

Schmuck Erzsébet Nyitrai Zsolt internetadót elítélő szavaival kezdte felszólalását. Az LMP szerint az internetet nem megadóztatni, hanem ingyenessé kell tenni. 

Origo
13:27

Alacsony az internetpenetráció

A internetpenetráció messze elmarad Magyarországon a környező országokhoz képest, mindössze 27 százalék, szemben a szlovák, cseh és lengyel adatokkal, ahol 50-60 százalékos. 

Origo
13:31

A kormány nem érti

Az LMP szerint a kormány nem érti, hogy a bérbeli juttatásokhoz képest mi lehet a célja a cafeteriának, másként nem érthető, hogy miért akarja megszüntetni azt. 

A termékdíjaknak nem az adóbevételi lyukak befoltozása a feladata, hanem a környezetterhelés csökkentése -mondta Schmuck Erzsébet. 

Origo
13:34

Egészségügyi termékdíj

Egészségügyi termékdíj az alkoholadó új neve. Érthetetlen módon az elit italok adómentesek maradnak, mintha csak a szegények italozását akarná megadóztatni a kormány. 

Origo
13:37

A Fidesz tovább halad a megkezdett rossz úton

A családi adókedvezmény csak a harmadik gyermek után válik érzékelhetővé. A Fidesz is tudja, hogy nem jó a rendszer, mert azt folyamatosan változtatja. Az önkormányzati kampányban ígértekkel szemben csak 2016 után terjesztik ki a kétgyerekes családokra a kedvezményt.

Origo
13:40

Grimm mese farkasa álruhában

A kormány támadása nem az ország elleni támadás. A kormány kritikája a magyar emberek érdekét szolgálja - szögezte le felszólalása kezdetén a független Szelényi Zsuzsanna. A Fidesz hűbéri rendszert épített ki. Példátlan, hogy az utcán az emberek azt kiabálják, hogy bűnözőknek nem adózunk, miközben a NAV elnöke adócsalásba keveredik, amit a kormány nem tart fontosnak tisztázni. 

Origo
13:46

A kormány mindent megadóztat

Évi 8-10 új adóval lehetlen tervezni. Amint kidugja az ember a fejét a vízből, rögtön új adót vetnek ki rá. Nem lehet olyan napi rutint kitalálni, aminek minden egyes elemét ne sújtana adó: akár a tisztálkodás, akár a munka, akár a közlekedés, vagy a fizetésünk felvételére gondolunk. Ráadásul úgy, hogy a fideszes politikusokat és cégeket nem érintik az adók -mondta Szelényi Zsuzsanna. Nem csoda, ha a valóságban nem csökken a munkanélküliség.

Origo
14:00

Nőni fog a belső fogyasztás

Három dologra van szükség a hazai vállalkozások növekedéséhez: stabil gazdasági környezetre, fejlesztési forrásokra, és a belső fogyasztás növekedésére - mondta a fideszes Szatmáry Kristóf. Mindhárom feltétel adott. A jövő év ugyanis a bankok elszámoltatásának éve lesz - emlékeztetett Szatmáry.

Origo
14:03

Az internetadó a lényeg

Az internetadó forgalmi típusú adó, amit a fogyasztók fognak megfizetni. Az adó célja az információszabadság korlátozása. Minden más mellébeszélés - állítja a szocialista Harangozó Tamás. 

Origo
14:07

Mindenáron bevezetik

Önök akkor is be kívánják vezetni, ha az leginkább a családokat sújtja.

Akkor is, ha ez a gazdasági növekedést, a tudás alapját korlátozza. 

Akkor is, ha a bevételek a károkhoz képest elenyészőek. Ha bevételekre van szükség szedjék vissza a 100 és 1000 milliárdokat, állítsák meg a korrupciót és a lopást - mondta Harangozó Tamás, aki szintén Nyitrai Zsoltot idézve zárta felszólalását.

Origo
14:14

Innen nézve kicsit másként látszik

Szűcs Lajos szerint elvitathatatlan, hogy beindult a gazdaság és tény, hogy a forgalmi típusú adózás igazságosabb közteherviselést jelent, hiszen, ha valaki többet fogyaszt, akkor többet is adózik.

A különadók az arányos közteherviselést teremtik be.

 

Origo
14:19

Az internetadó az adóelkerülést szüntetné meg

A távközlési cégek a percdíjról az adatforgalmú elszámolásra tértek át. A szabályozás a szolgáltatók adóelkerülését célozza - tájékoztatott Szűcs Lajos, a Fidesz frakcióból.

Origo
14:24

Az LMP egyszerűbb adórendszert szeretne

Sallai R. Benedek Turi-Kovács Béla fideszes képviselő szavaira emlékeztetett, miszerint az arányos nem mindig igazságos. Ez vonatkozik az egykulcsos adóra is - mondta. 

Miután Önök a közigazgatást online alapúvá tették, most megadóztatják. A napokban indult hűtőcsereprogram pályázatai például kizárólag interneten keresztül nyújthatók be.

Origo
14:27

Az önfoglakoztatást mi segíti?

A munkát terhelő járulékok továbbra is magasak, ami akadályozza a legális foglalkoztatást. A legtöbb problémát a kis és őstermelők esetén látja az LMP.

Origo
14:32

Folytatódik a számháború

Havonta nettó 16 000 forint adómegtakarítást jelentenek a családtámogatások Magyarországon - állítja a fideszes Selmeczi Gabriella.

A képviselőnő a balliberális frakció zavaró megjegyzései miatt segítséget kért a levezető elnöktől.

Origo
14:40

Mit jelent a jó kormányzás?

Az Állami Számvevőszék jelentéséből idéz Varjú László. A jelenlegi beterjesztés a jó kormányzás egyik elemét sem valósítja meg. Az adóbehajtó Fidesz magyar polipszövetség beterjesztése éppen ezért elfogadhatatlan a Demokratikus Koalíció szerint. Egyetlen szó sem igaz a rezsihazugságból - állítja Varjú.

Az adóhatóság ráadásul visszaélésszerűen zaklatja a vállalkozásokat.

Origo
14:46

Ha az internetadót visszavonnák...

Ha visszavonnák a netadót, akkor nem kellene nettó bűnözőnek nevezni azt a több tízezer embert, akik az utcára mentek - állítja a szocialista Tukacs István. Vonják vissza, még most sem késő - fordult a kormánypárti frakciók hat jelenlévő képviselőjéhez.

Origo
14:58

A vidéket sújtják leginkább az adótörvények

Gőgös Zoltán üdvözölte Völner Pál tájékoztatását a kártyafizetések enyhítéséről, de emlékeztette arra, hogy az ország nagyobb részében nincsenek se terminálok, se bankautomaták.

A legnagyobb probléma, hogy mára már nem csak a munkanélküliek, de a munkával rendelkezők sem tudnak megélni. Ennek oka az alapvető élelmiszereket terhelő magas áfakulcs, amin a félsertés áfájának csökkentése nem segít.  

Origo
15:03

Új elem a felsőoktatási támogatás

Akár 50 százalékkal is csökkenhet egy cég adóalapja, ha legalább öt évig támogat egy felsőoktatási intézményt. A társasági adó változása leginkább a hazai vállalatoknak kedvez és a kutatás fejlesztést kívánja elősegíteni -mondta Pósán László a Fidesz frakcióból.

Origo
15:12

Nem munka és nem családbarát a kormány

A gyermekvállalás szempontjából a valódi segítség a rugalmas, családbarát munkahelyek lennének; itt semmilyen előrelépés nem történt - véli az LMP. 

A kultúrához és a tudáshoz való hozzáférést szűkíti tovább az internetadó, de az internet megadóztatása a munkavállalást is nehezíti - fogalmazott Ikotity István.

Origo
15:23

Öt okunk van, hogy ne támogassuk

Nem támogatjuk, mert elveszi a rezsicsökkentés 2-3 szorosát, konzerválja a versenyképtelen adórendszert, az internetadó a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját ellensúlyozó újabb sarc, a tisztességes emberek elleni támadás és minden adót a magyar lakossággal fizettetnek meg - mondta Korózs Lajos MSZP-s képviselő.

Origo
15:29

Azt hiszik 5000 forintért nősülni fognak?

Normális ember ennyi pénzért nem házasodik - véli Korózs Lajos. Van olyan térség, ahol a gyermekek kétharmada házasságon kívül születik - emlékeztetett.

De hallottak napja előtt a temetői virágok megadóztatása is kedves ajándék. Ehhez képest vicces a palackozott fröccs és a félkecske adómentessége.

Az adótörvények tovább növelik a szegénységet - összegzett Korózs Lajos.

Origo
15:32

Önök a távközlési szolgáltatók mögé bújnak

Régi arcok, régi érvek, riogatások - minden a régi a szocialista frakcióban - véli Pócs János. 

Origo
15:37

Nem riogatunk, a helyzet riasztó

Önök a gazdaság alapját jelentő internethasználatot akarják korlátozni - reagált Tukacs István a szocialista frakcióból.

Origo
15:55

Megszólalt Tállai András

Az államtitkár váratlanul reagált. Nem érti, hogyan jött ki a családonkénti, havi 10 000 forintos elvonás Burány Sándornak? Az internetadóval kapcsolatban megismételte, hogy a szolgáltató fizet és felső plafon lesz. Nem beszélek hülyeséget, amikor ezt mondom - hangsúlyozta a bekiabálásokra. Végül a szolgáltatók választhatnak: vagy társasági adót fizetnek, vagy a kiterjesztett távközlési adót.

A saját lepárlású pálinka esetén marad az adómentesség. Nem a mézes pálinka, hanem a mézes sütemény lesz adómentes - pontosított.

A tisztálkodási szokásokat nem veszélyezteti a kozmetikumok 10-20 forintos áremelkedése.

És végül Isten óvjón az MSZP áfacsökkentésétől, mert az általában áremelkedést jelent. 

Origo
15:58

A Jobbik a szokásos lózungokat mondta el

Ha a szolgáltatók mindent áthárítanak, akkor hogy lehet nulla százalékos az infláció? - tette fel a kérdést Tállai András.

Origo
16:03

Értelmezhetetlen az LMP kritikája

Tállai András az adótörvények tükrében nem tudja értelmezni az LMP-nek a társadalom kettészakadására vonatkozó állításait.

A termékdíjak olyan termékekre vonatkoznak, amelyekben nincsenek természetes anyagok - mondta.

Ez volt a percről percre!

Még több bejegyzés