Egy elhibázott adópolitika fenntartása az ellenzék szerint nem stabilitást és kiszámíthatóságot, hanem a társadalom további kettészakadását hozhatja. Az ellenzék vitatja, hogy család és munkabarát lenne a kormány. Egy munkabarát kormány, nem vezetne be internetadót - harsogta az ellenzék az adótörvények változásáról szóló vitában.

12:00
Tállai András terjeszti elő az új adótörvényeket

Nem változnak az adózás alapelvei. Jövőre is a család az első - közölte Tállai András államtitkár.

12:02
A feketegazdaság visszaszorítása kiemelt cél

Folytatódnak az adóhatékonyság növelését elősegítő intézkedések: az áfaszigorítás és a közúti ellenőrzések ezt szolgálják.

Az adóbevételek védelme és a feketegazdaság visszaszorítása továbbra is kiemelt cél. 

12:05
Családbarát intézkedések

Az egykulcsos családi adórendszer és az alacsony jövedelemadó mára beépült az adórendszerbe. 2016-tól havonta 2500 forinttal tovább nő a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye.

Az első gyermek megszületéséig, de legfeljebb 24 hónapig jár a friss házasok havi 5000 forintos adókedvezménye.

 

12:07
Kisvállalati adók

A kisvállakozásoknál az adóelőleg-megállapítás negyedévenként felülvizsgálható lesz. A vállalkozási tevékenységüket szüneteltetőknek nem kell majd fizetniük. 

12:08
Egyszeri lesz a tranzakciós illeték

Átalakul a pénzügyi tranzakciós illeték: egyszeri évi 800 forintos lesz, érintő kártya esetén egyszeri alkalommal 500 Ft. 

12:09
Települési adók

Nem lehet a települési adó alanya szervezet vagy vállalkozó.

12:11
Áfamódosítások

A sertés értékesítéseknél az 5 százalékos kulcsot kiterjesztik más állatokra. 

12:14
Adómentes lesz a palackozott fröccs

Adómentessé válik a palackozott fröccs. 

Az adóelkerülés elleni küzdelem része a havi áfabeavallás bevezetése a friss vállalkozásoknál. A már futó vállalkozásoknál az éves áfabevallás negyedévenkéntire változik.

12:22
Nem változnak az alapelvek

Az adórendszer alapelvei változatlanok maradnak - ismételte el Mengyi Roland, a Fidesz vezérszónoka. Az adórendszer három pillére továbbra is a családi adórendszer, a különadók fenntartása és a kkv szektor kedvező adózása marad.

12:27
Foglalkoztás-ösztönző intézkedések

Adókedvezmény most már a részmunka idő után is jár. Az arányosítási szabályokat csak 100 000 Ft fölött kell alkalmazni. Folytatódik a GYED Extra.

12:29
Megmaradnak a szektorális adók

A távközlési adóból tavaly 43 milliárd Ft bevétel származott. Az internetadó bevezetéséhez benyújtott módosítás a szolgáltatás áthárítását kívánja megakadályozni.

12:31
Kurtán szólalt föl az államtitkár

Az MSZP-s Burány Sándor szerint csak egy módon lehetett volna rövidebb az előterjesztés, ha azzal kezdik, hogy visszavonják az internetadót.

12:33
Miért van szükség adóemelésre?

Rendben van a gazdaság vagy nincs? Ha minden rendben van, akkor mi indokolja az adóemeléseket - kérdezte Burány Sándor. Annál is inkább, mivel Varga Mihály az adóterhek és az állami újraelosztás fokozatos csökkentését ígérte.

12:36
Hiába minden fogadkozás

Magyarországon 2018-ban minden háztartásban lesz szélessávú internet - idézte Orbán Viktor szavait Burány Sándor. Azért, hogy jól megadóztathassa az állam? - kérdezte.

Ne legyenek kétségeink! A szolgáltatónak jogában áll a költségeit érvényesíteni, hiába tiltanak meg bármit! 

12:39
Rossz hír a cafeteria megadóztatása

Az adóemelések összesen havi 10 000 forintot is kitehetnek majd - hivatkozott a sajtó által elvégzett számításokra Burány Sándor, mivel nyilván nem az a cél, hogy a szolgáltatásokat ne vegyék igénybe a fogyasztók.

12:40
Szabad kezet kapnak az önkormányzatok

Semmi nem korlátozza az önkormányzatok által kivetett adók mértékét és formáját. 

12:41
A pálinka-szabadságharc elbukott

Csak a mézes pálinka marad adómentes -szemezgetett Burány Sándor. 

12:45
Konzerválják az igazságtalan adórendszert

Az MSZP eddig is elhibázottnak tartotta az adórendszert. 

Burány Sándor reményét fejezte ki, hogy nem ront a tisztálkodási szokásokon a termékdíj bevezetése a kozmetikumoknál. 

12:46
Stabilitás, mint erény

Hargitai János, a kereszténydemokraták vezérszónoka az adórendszer stabilitását nevezte a beterjesztés legnagyobb erényének.

12:49
Igazságos teherviselésre törekszik a kormány

A munkát terhelő adók csökkentek. Az egykulcsos adó további csökkenése is napirenden van. Az adóbevételeket a fogyasztási tipusú adók növelésével biztosította a kormány. A különadókra és internetadóra vonatkozó számos kritika ellenére, a gazdasági szereplőknek érdeke a jelenlegi adórendszer fenntartása -mondta Hargitai János. 

13