Több dohánytörvény általános vitáját is lefolytatja a mai napon az Országgyűlés. Az első, "vita nélküli vitában" az ellenzék találgatásba bocsátkozott a helyzetbe hozni kívánt kiskereskedelmi ellátó beazonosítására. Tévedtek: nem a Continental a befutó!

09:59
Sikeres volt a trafiktörvény

Visszaszorult a dohányzás, de a dohánytermék-nagykereskedők káros gyakorlatát, az erőfölényükkel való visszélését további törvényhozással korlátozni kell - kezdte Hegmanné Nemes Sára felszólalását. 

10:00
Nem jelenti a nagykereskedelem államosítását

A kötelező kiskereskedelmi-ellátó a megoldás, ami azonban nem azonos a nagykereskedelem államosításával.

10:03
Vámhatósági bírság a szankció

A kiskereskedők költségei jelentősen csökkeni fognak. A törvény célja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása - mondta az előterjesztő.

10:05
Völner Pál kulturált vitát kért

A Fidesz vezérszónoka hangulatkeltéstől mentes vitát szeretne. Semmi sem lehet fontosabb a dohánytermékek visszaszorításánál - mondta. A középiskolákban és a felnőttek körében is egyértelmű a javulás.

10:06
A nők nehezebben szoknak le

A nők körében ugyanakkor nőtt a dohányzásból fakadó megbetegedések száma - derült ki a felszólalásából. 

10:08
Mostantól az állam dönt

A polcdíj és egyéb kényszerítő eszközök miatt mostantól az állam dönti el, hogy honnan szerezhetik be a trafikok árujukat - indokolta a változást Völner Pál. 

10:10
Véget vet a függelmi viszonynak

Az ellátó társaság nem korlátozza a versenyt és nem monopolizálja a piacot.

Megszűnik az árukapcsolás kötelezettsége is, amelyet a negykereskedőt megköveteltek. Az intézkedés megszünteti a függelmi viszonyt, helyette valódi partneri viszony alakulhat ki.

10:12
Nőtt a feketekereskedelem

Nőtt a feketekereskedelem - ismerte el Völner Pál, de ez európai jelenség. Ellene a NAV újult energiával, ellenőrzésekkel és kampánnyal lép fel. A feketepiac főleg az ország keleti részén jellemző.

10:14
A trafikmutyi újabb fordulója

Szép az, amire hivatkoznak, de ez a nemes cél csak ürügy: a trafikmutyi újabb fordulóját kell elnszenvednünk - kezdte felszólalását Józsa István, az MSZP vezérszónoka.

10:16
Tervutasításos gazdálkodás a cél?

Tervutasításos gazdálkodás vagy egy konkrét cég előnyhöz juttatása a cél? - tette fel a kérdést. 

10:17
Versenysemlegesség?

A Versenysemlegességet a verseny megszüntetésével érik el. Ha nem megfelelő a szolgáltatás, akkor a kiskereskedők majd levelet írnak a minisztériumnak? 

10:19
Helyénvaló a bírság

Nem cél a feketepiac, de piacgazdasági keretek között ilyen rendszer nem működik, ezért összehasonlítási alap sincs. 

Az MSZP kifogásolta a garanciális szabályok hiányát.

 

10:21
Ellentétes érdekek

A trafikok érdekes módon támogatják, a nagykereskedők ellenzik, a piac jelentős átrendezése miatt. Jelentős, dobozonkénti 130 Ft-os áremelkedés várható. Ennek részben az árrés megemelése az oka.

10:23
Nőni fog az illegális piac

Az intézkedés következtében az MSZP az illegális piac növekedésére számít, a költségvetés további jelentős összegektől eshet el.

10:24
Felesleges és költséges

Sérti a szabad verseny és vállalkozás jogát, és feleslegesen bonyolítja a piacot. Az irányított haszonszerzést az MSZP nem támogatja.

10:27
Csodálatos és fantasztikus időutazás

Bölcs vezetőink népért aggódó gondoskodását fejezi ki a törvény - véli a Jobbik. A törvény betekintést nyújt az 50-es évek szocializmusába. A gondolat egyszerűen elképesztő: Kubában és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban találkozhatunk hasonlóval - fogalmazott Szilágyi György.

10:30
Csak trafikmutyiként beszélünk róla

Sajnos mindig van még lejjebb. A felsorolt érvek nevetségesek. A verseny szabadságát hirdetni azoknak, akik azt megszüntetik egyenesen cinikus. Egyetlen káros vagy tisztességtelen esetet sem neveznek meg, ami a kulákok üldözésére, ellenségkép teremtésére emlékeztet.

10:32
Önkényes intézkedésekre hivatkozik

Az a kormány hivatkozik önkényes intézkedésekre, amelyik a piacot kizárólag önkényes intézkedésekkel rendezte át. Piacot, szabad versenyt emleget, miközben megszünteti azt.

10:34
A mi kárunkra

Nem érdekelte Önöket akkor sem és most sem, hogy munkahelyek szűntek és szűnhetnek meg, és hogy növekedett a feketepiac. Ezen a téren Magyarország valóban jobban teljesít - értékelt a Jobbik.

10:37
Homályos pontok

Koncessziós szerződést kötnek egy titkos eljárással, vagy közvetlenül az állam látja el a feladatot? - kérdezte Szilágyi György. A homályos fogalmazást, a kiválasztás szempontjainak hiányát csak fokozza az a kitétel, hogy "az ágazatért felelős miniszter mellőzheti a pályázat kiírását" - idézett a törvényből.

13