Dohánytörvényektől hangos a Ház

2014.11.26., 10:01
rendezés

Több dohánytörvény általános vitáját is lefolytatja a mai napon az Országgyűlés. Az első, "vita nélküli vitában" az ellenzék találgatásba bocsátkozott a helyzetbe hozni kívánt kiskereskedelmi ellátó beazonosítására. Tévedtek: nem a Continental a befutó!

Origo
09:59

Sikeres volt a trafiktörvény

Visszaszorult a dohányzás, de a dohánytermék-nagykereskedők káros gyakorlatát, az erőfölényükkel való visszélését további törvényhozással korlátozni kell - kezdte Hegmanné Nemes Sára felszólalását. 

Origo
10:00

Nem jelenti a nagykereskedelem államosítását

A kötelező kiskereskedelmi-ellátó a megoldás, ami azonban nem azonos a nagykereskedelem államosításával.

Origo
10:03

Vámhatósági bírság a szankció

A kiskereskedők költségei jelentősen csökkeni fognak. A törvény célja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása - mondta az előterjesztő.

Origo
10:05

Völner Pál kulturált vitát kért

A Fidesz vezérszónoka hangulatkeltéstől mentes vitát szeretne. Semmi sem lehet fontosabb a dohánytermékek visszaszorításánál - mondta. A középiskolákban és a felnőttek körében is egyértelmű a javulás.

Origo
10:06

A nők nehezebben szoknak le

A nők körében ugyanakkor nőtt a dohányzásból fakadó megbetegedések száma - derült ki a felszólalásából. 

Origo
10:08

Mostantól az állam dönt

A polcdíj és egyéb kényszerítő eszközök miatt mostantól az állam dönti el, hogy honnan szerezhetik be a trafikok árujukat - indokolta a változást Völner Pál. 

Origo
10:10

Véget vet a függelmi viszonynak

Az ellátó társaság nem korlátozza a versenyt és nem monopolizálja a piacot.

Megszűnik az árukapcsolás kötelezettsége is, amelyet a negykereskedőt megköveteltek. Az intézkedés megszünteti a függelmi viszonyt, helyette valódi partneri viszony alakulhat ki.

Origo
10:12

Nőtt a feketekereskedelem

Nőtt a feketekereskedelem - ismerte el Völner Pál, de ez európai jelenség. Ellene a NAV újult energiával, ellenőrzésekkel és kampánnyal lép fel. A feketepiac főleg az ország keleti részén jellemző.

Origo
10:14

A trafikmutyi újabb fordulója

Szép az, amire hivatkoznak, de ez a nemes cél csak ürügy: a trafikmutyi újabb fordulóját kell elnszenvednünk - kezdte felszólalását Józsa István, az MSZP vezérszónoka.

Origo
10:16

Tervutasításos gazdálkodás a cél?

Tervutasításos gazdálkodás vagy egy konkrét cég előnyhöz juttatása a cél? - tette fel a kérdést. 

Origo
10:17

Versenysemlegesség?

A Versenysemlegességet a verseny megszüntetésével érik el. Ha nem megfelelő a szolgáltatás, akkor a kiskereskedők majd levelet írnak a minisztériumnak? 

Origo
10:19

Helyénvaló a bírság

Nem cél a feketepiac, de piacgazdasági keretek között ilyen rendszer nem működik, ezért összehasonlítási alap sincs. 

Az MSZP kifogásolta a garanciális szabályok hiányát.

 

Origo
10:21

Ellentétes érdekek

A trafikok érdekes módon támogatják, a nagykereskedők ellenzik, a piac jelentős átrendezése miatt. Jelentős, dobozonkénti 130 Ft-os áremelkedés várható. Ennek részben az árrés megemelése az oka.

Origo
10:23

Nőni fog az illegális piac

Az intézkedés következtében az MSZP az illegális piac növekedésére számít, a költségvetés további jelentős összegektől eshet el.

Origo
10:24

Felesleges és költséges

Sérti a szabad verseny és vállalkozás jogát, és feleslegesen bonyolítja a piacot. Az irányított haszonszerzést az MSZP nem támogatja.

Origo
10:27

Csodálatos és fantasztikus időutazás

Bölcs vezetőink népért aggódó gondoskodását fejezi ki a törvény - véli a Jobbik. A törvény betekintést nyújt az 50-es évek szocializmusába. A gondolat egyszerűen elképesztő: Kubában és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban találkozhatunk hasonlóval - fogalmazott Szilágyi György.

Origo
10:30

Csak trafikmutyiként beszélünk róla

Sajnos mindig van még lejjebb. A felsorolt érvek nevetségesek. A verseny szabadságát hirdetni azoknak, akik azt megszüntetik egyenesen cinikus. Egyetlen káros vagy tisztességtelen esetet sem neveznek meg, ami a kulákok üldözésére, ellenségkép teremtésére emlékeztet.

Origo
10:32

Önkényes intézkedésekre hivatkozik

Az a kormány hivatkozik önkényes intézkedésekre, amelyik a piacot kizárólag önkényes intézkedésekkel rendezte át. Piacot, szabad versenyt emleget, miközben megszünteti azt.

Origo
10:34

A mi kárunkra

Nem érdekelte Önöket akkor sem és most sem, hogy munkahelyek szűntek és szűnhetnek meg, és hogy növekedett a feketepiac. Ezen a téren Magyarország valóban jobban teljesít - értékelt a Jobbik.

Origo
10:37

Homályos pontok

Koncessziós szerződést kötnek egy titkos eljárással, vagy közvetlenül az állam látja el a feladatot? - kérdezte Szilágyi György. A homályos fogalmazást, a kiválasztás szempontjainak hiányát csak fokozza az a kitétel, hogy "az ágazatért felelős miniszter mellőzheti a pályázat kiírását" - idézett a törvényből.

Origo
10:40

Kiváltságos helyzetet teremt

A részletes árképzésre és árrésre vonatkozó szabályok tetemes és garantált haszont biztosítanak egy monopol szereplőnek, aki a nagykereskedők felé 60 napra fizet, miközben a kiskereskedők 15 napon belül kiegyenlítik felé számláikat. Ez kimeríti a tisztessségtelen és az állami erőfölénnyel való visszaélés fogalmát - összegzett a Jobbik.

Origo
10:42

LMP: az indoklás minden szava hazugság

Schiffer András vitába szállt az ellenzékkel. Szerinte szó sincs atyáskodásról, megrendelt törvényhozás folyik. A kormány úgy puffogtat hatásos kommunikációs paneleket, hogy azt semmiféle hatástanulmány nem támasztja alá.

Origo
10:46

Lex Continental

Nem érdekli Önöket a fiatalok dohányzása, sem a munkahelyek megszűnése, egyszerűen Lex Continentalról van szó. A Simicska utáni korszakban megkezdődött a nemzeti oligarchák kijelölése, a Fidesz vezette vazallusi rendszer és állami kapitalizmus kiépítése. Nem egy-két oligarchát kívánnak függő helyzetbe hozni, hanem a teljes társadalmat.

Origo
10:49

Soha nem fognak nőni a bérek

Egy néhány oligarcha által irányított gazdaságban senki nem mer befektetni, mert mindenét bármikor elvehetik. Soha nem lesznek itt európai bérek. A fideszi rendszerben a magánérdek masszívan megelőzi a közérdeket - fogalmazott Schiffer András.

Origo
10:53

Öt-hatmilliárdos haszon

A hatmilliárdos haszon bombaüzlet, mert szinte minden hasznot lefölöz. A kedvezményzett favorit nem tűnik ismeretlennek, a feltételek kijelölése alapján biztos, hogy nem kiskereskedő. A lényeg, hogy nem lesznek nyílt pályázatok, zárt pályázatok lesznek. Zárt eljárásban, a jogállami feltételeket semmmibe véve jelölik ki, a kiskereskedők megrablásával. Az ellátó készletét a kiskereskedők finanszírozzák. 

Origo
10:55

Hol az ÁSZ és a GVH?

Hol az Állami Számvevőszék és a Gazdasági Versenyhivatal véleménye - kérdezte Schiffer, egy olyan törvénynél, ahol lehetőségük lenne véleményt mondani. Közönséges, államilag megszervezett piaci rablás, amit művelnek - összegzett Schiffer.

Origo
10:58

Világbotrány, maffiakormány

A trafikmutyi első szakaszának bűnei, a pályázatok perelése után nyilvánvalóvá váltak - mondta a DK színeiben politizáló Varjú László. Ha itt lenne Turi-Kovács Béla, akkor nem csodálkozna azon, hogy nincs TV-közvetítés, utalt az előző napirendi pont vitájára.

Origo
11:02

Közhatalmi erőszak

Mások után Varjú László is megkérdezte az előterjesztőket, hogy hogyan tudják a nevüket adni egy hasonló rabláshoz? Nem véletlen, hogy a Fidesz padsorok üresek. 

Origo
11:05

Szatmáry most megjelent

Szatmáry Kristóf most megjelent - tudósított az ülésteremből Schiffer András, aki megdöbbent a TV-közvetítés hiányán. Ha valóban az egészségről és a fiatalokról van szó, akkor miért árulhatnak a trafikok jégkérmet és miért nincs itt egyetlen egészségpolitikusuk sem? 

Origo
11:09

Önök három törvényt nyújtottak be

Fejlesszék egyúttal a szerencseipart is! Miért nem fogadhatunk arra, hogy ki lesz a kedvezményezett?: a CBA vagy a Continental? Én a Continentalra szavazok - fedte fel véleményét a jobbikos Szilágyi György.

Origo
11:16

Válaszokat szeretnénk!

Osszák meg velünk a konkrét visszaéléseket! - kérte Szilágyi György. Volt-e hatástanulmány a pénzmozgásokról? Mekkora tőke kell ahhoz, hogy valaki beszállító lehessen? Nemcsak 70-90 napot hitelez, de minden kockázatot a beszállító fizet majd. Miért? Mi lesz a szavatossággal? A minőségromlással? Mi lesz azokkal a termékekkel, amelyek eltűnnek a piacról? Például a vízipipa dohányokkal?

Origo
11:20

Mondom ezt, mint dohányos

Legalább azt mondják meg, hogy a bevételeknél ez mekkora kiesést fog jelenteni? A statisztikák nem a leszokásról, hanem arról szólnak, hogy hányan szerzik be a dohányt feketén - mondta Szilágyi György.

Origo
11:22

Előre szólok, hogy nem leszek itt

Ha nem kapcsolódnak be a vitába, akkor én nem várom meg az előregyártott választ. Schiffernek tetszett Szilágy javaslata, hogy szavazzunk, de megfejelte azzal, hogy a szavazásokat kizárólag Andy Vajnánál lehessen kötni.

Origo
11:24

Ő is a Continentalra szavaz

A kép összáll, mert a törvény pontosan körbelövi illetve kiiktatja a potenciális pécsi dohánycéget és a Philip Morrist is, ami nem baj; de akkor mondják meg nyíltan.

Origo
11:28

További bonbonok a javaslatban

Már látom, amint a cigarettacsempészet elleni kampány hatására többen becsületes útra térnek. A javaslat a Continentalon túl már előkészíti a terepet annak a cégnek is, amelyik a kampányokat szervezi majd.

Origo
11:32

Tönkreteszi az országot

Egy ilyen gazdaságban senki nem mer kockáztatni, ezért garantált az ország leszakadása. Ez a javaslat sok mindenről szól: a haveri kommunikációs cég kijelöléséről és a Continentalról, de egy dologról biztosan nem: a fiatalokról.

Origo
11:37

Önnek van lehetősége szólni

Önnek van lehetősége szólni, csak gombot kell nyomnia - emlékeztette Hegmanné Nemes Sárát Szilágyi György. Schiffer András után a jobbikos képviselő is igyekezett szóra bírni az államtitkár asszonyt. Ön alábecsüli a reklám hatását - fordult Schifferhez. Deutsch Tamás szurkolói reklámai csodát tettek - mondta, hiszen ma akár 19 000 ember is megjelenik egy-egy meccsen.

Origo
11:40

Sajnálom, hogy Schiffer András elment

A Parlament TV most is közvetíti a vitát - helyesbített Hegmanné Nemes Sára. A Dohány Kiskereskedők Egyesületének levele alapozta meg a törvényalkotást. 6329 trafikost érint a szabályozás: ők kértek segítséget a kormánytól a nagykereskedők egyoldalú szerződésmódosításai, a versenysemlegesség hiánya miatt. A nagykereskedők olykor a koncesszió megszegésére buzdítanak. 

Origo
11:43

A dohánypiac nem szabad piac

Jövedékköteles koncessziós termékről van szó, ezért itt nem beszélhetünk szabad piacról. Én nem az Önök által említett cégekre szavaznék. Van egy Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. is - tájékoztatott Hegmanné. 

Origo
11:47

Én még új trafikba nem tettem be a lábam

Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy a szabályozott piaccal elérhető a dohányzás visszaszorítása. A törvény nem a nagykereskedőknek és a multiknak kedvez. A feketekereskedelem visszaszorítása nagy kihívás, de a NAV felnőtt a feladathoz - mondta az államtitkár asszony. 

Origo
11:51

Nincsenek extraprofitok

Nincs extraprofit az ágazatban, a kiskereskedők közül sokan visszaadják a koncessziót, de a piac szűkítése meg fogja hozni a várt eredményt: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását. 

Még több bejegyzés