Az ónos eső okozta rendkívüli időjárási helyzetben kidőlt fák, leszakadt ágak bénítják a közlekedést a fővárosban és környékén. Több Pest megyei településen péntek este óta akadozik az áramellátás.

15:58
Konvojokban lehet elhagyni Dobogókőt

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt.  Ezt naponta többször is megtehetik. Dobogókőnek 84 állandó lakosa van, közülük negyven embert még az éjjel levittek a fővárosi befogadóhelyre. 

15:48
Az áram után már az emberek is bejutnak Nagykovácsiba

A tűzoltók megtisztították a Nagykovácsiba vezető utat, így már be lehet jutni a településre, és ki is lehet jönni onnan.  

15:31
Újra van áram Nagykovácsiban

Három óra után néhány perccel helyreállt az áramszolgáltatás Nagykovácsiban, miután a tűzoltók megtisztították a lejegesedett vezetékeket.

15:24
Nem fogadnak vendégeket a szállodák

Több észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel. Mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre.

15:16
Útlezárások Budán

A II. és a XII. kerületben lezártak több útszakaszt is, így az Eötvös utat, a Konkoly-Thege Miklós utat, a Mártonhegyi utat, a Költő utcát, a Tündér utcát, a Jánosbogár utcát, a Nagykovácsi utat és az Irhás árkot, illetve a Diana utca egy szakaszát. A Budakeszi utat lezárták a Korányi Intézet és az Árnyas út között.

14:59
Bemegy Mogyoródra a hévpótló

A H8-as hévpótló busz már betér Mogyoródra is!

A H8-as hév továbbra is rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat, amely az M3-as autópályán közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel (nem érinti a Szentjakab és Gödöllő, Erzsébet park megállóhelyeket).

A Keleti pályaudvar és Gödöllő állomások között közlekedő vonatokon Budapest közigazgatási határáig Budapest-bérlettel, a főváros közigazgatási határán kívül Gödöllőig pedig Hév bérlettel is lehet utazni!

14:40
Leterelik az autósokat az M0-ásról

Az M0-s autóút keleti szektorán a légvezetékek jegesedése miatt teljes pályazárat vezettek be. A péceli és a maglódi csomópontok (a 48-52 km szelvények) közé eső szakaszon a felsővezetékek leszakadásnak veszélye miatt nem lehet közlekedni. A forgalmat kiterelik a pályáról.

14:01
Friss helyzetkép

Nemrég ért véget az aktuális helyzetről tartott sajtótájékoztató a Hollós utcában.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere azt mondta, hogy a szó legszorosabb értelmében életveszélyes állapotok vannak a Normafa környékén. Egész éjjel dolgoztak a szakemberek a helyzet orvoslásán, de a folyamatosan leszakadó ágak és kidőlő fák miatt alig szűnik az életveszély. A Jókai Iskolában befogadó szállást működtet az önkormányzat, ahol a Konkoly-Thege utcában lakók közül hatan, míg a csillebérci táborból 11-en töltötték az éjszakát. A turisták ma elutaznak, így az éjjel már csak 4-5 lakó lesz az áttmeneti szálláson. Pokorni Zoltán mindenkit arra kér, hogy maradjanak otthon, az udvarra se menjenek ki, a gyerekeket ne vigyék óvodába, iskolába. A polgármester példamutatónak nevezte azt az összefogást, ahogy egymást segítették az emberek élelemmel, szállással.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Budapest Kongresszusi Központ parkolóját mától ingyenesen megnyitották a kerületi lakók előtt. A kocsikat érdemes ott hagyni, mert a hegyen csak garázsban vannak biztonságban a járművek. Az erdő még hetekig veszélyes lesz, senki ne menjen arra, sportoljanak máshol! - figyelmeztetett Pokorni Zoltán.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Katasztrófavédelem munkatársai ma reggel is többszáz, összesen pedig 1536 bejelentést kaptak fakidőlések, elektromos vezetékek leszakadása miatt főleg a  XII. kerületből és Budakesziről. Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy jelenleg még körülbelül 300 bejelentéshez nem tudtak kivonulni a tűzoltók.

Két fontos feladatuk van: az utak járhatóvá tétele, illetve az áramszolgáltatás helyreállítása. A Fővárosi Közterület-fenntartó gépei sózzák az utakat, azokkal nincs is gond, de az utak fölé hajló, eljegesedett fák gyakorlatilag bármikor letörhetnek, ez jelenti a komoly veszélyt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Rengeteg vezetéket szakítottak le az ágak, körülbelül ezer embert érinthet az áramkimaradás. Kérik, hogy akinél nincs áram, jelentse be. Akinek életviteli segítségre van szüksége, szintén jelentkezzen. Az önkormányzat 24 órás segélyhívó számán várják a bejelentéseket: 30/623-99-73.

A tegnapihoz hasonlóan ma is hóekével, rendőri felvezetéssel kísérik haza a lakókat. Külön BKK-busz is megy majd a lezárt területekhez. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője szerint az 5 cm-es jégréteg a fákon olyan teher, amit az egészséges fák sem bírnak, hiszen egy-egy fán akár 4-5 tonna jég is lehet.  A jegesedés 2.000 hektár erdőterületet érint, ennek fele van Budapesten belül, ahol a XII. mellett a II. és a III. kerület is érintett. Lakott területen kívül a Pilisben, a Visegrádi hegységben és a Gödöllői dombságban összesen 20.000 hektárt érint a baj.

Csütörtöktől enyhülés jön, de a parkerdő területén még sokáig nem javasolják a túrázást.

13:28
Újra fizetős az M3-as

A rossz idő miatt a személyautók ingyen mehettek az M3-ason. Eddig. Mostantól az M0-s autóúttól már csak matricával lehet közlekedni. 

13:27
Több helyen nincs áram a Bükkben

Répáshután, Ómassán, Bánkúton és Bükkszentkereszten összesen 680 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás az ónos eső miatt.

13:22
10.000 Ft-os kép

Mai 10.000 Ft-os képünk a Svábhegyen, a Béla király úton készült.

Forrás: Kevei Kolos

A fotót Kevei Kolos küldte nekünk, ezért egy 10.000 Ft-os ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.

13:18
Országszerte 40 ezer lakásban nincs áram

Országszerte akadozik vagy kimarad az áramszolgáltatás az elfagyott, leszakadó vezetékek miatt. A 40 ezer fogyasztót érintő áramszünet Heves, Komárom-Esztergom Nógrád, és Pest megye mellett a Budapest több térségében is problémát okoz - közölte a katasztrófavédelem. Jelzésük szerint a kidőlt fák miatt jelenleg Nagykovácsit és Dobogókőt sem lehet megközelíteni autóval.

13:16
Megosztották a 22-es buszokat

A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, a Sasadi úton megállva, közelítik meg a külső végállomást.

13:08
A tévé és a rádióadás sem érhető el

A földi sugárzású digitális adást nyújtó Antenna Hungária szerint az extrém időjárás miatt kidől fák miatt nem jut áram több telephelyére. A Nagy-Hideg-hegyi adó esetében az áramkimaradás csak a földi sugárzású tévészolgáltatásokat - MinDig TV és MinDig TV Extra - érinti a körzetben, Gerecse esetében azonban az analóg sugárzású MR1 Kossuth rádiócsatorna sugárzása is szünetel.

A UPC-nél ugyancsak áramellátási gondok okoznak fennakadásokat a kábeltévé-, és internetszolgáltatásokban Gödöllőn és környékén, Üllőn, Budapest tizenhetedik kerületében, Mogyoródon, Kistarcsán, Kerepesen és Erdőkertesen. Mindegyik esetben megkezdték már a hibaelhárítást.

13:04
Hamarosan többet tudunk

Néhány perc múlva sajtótájékoztató kezdődik a lezárt Hollós utcában. Tudósítónk a helyszínen, a részletekről hamarosan beszámolunk.

13:01
Nem jön több ónos eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket kedden délután. Hajnalban még kilenc megyére és Budapestre volt érvényben figyelmeztetés. Az északkeleti megyékben kora estig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat.

12:47
Szakad az eső

Folyamatosan esik az eső a Normafánál.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

12:40
Működik a bolt a víztoronynál

Sorba kell állniuk a vásárlóknak a víztoronynál lévő boltban. A környéken ez az egyetlen, nyitva lévő üzlet.

Egy idősebb hölgy szerint 1977 óta nem volt ilyen cudar idő a hegyen.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

12:36
Idősekkel kellett vitatkozniuk a favágóknak

A Normafa utat próbálják biztonságossá tenni a favágók. Az Idősek Otthonából többen is kijöttek bámészkodni. A munkások próbálják őket jobb belátásra téríteni, mérsékelt sikerrel. Az idősek azzal védekeznek, hogy három napja nem mozdultak ki az épületből, de már látni akarják, mi van a környékükön.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

12:26
Megint járnak a vonatok

Ismét menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Nagykáta-Szolnok vonalon, ahol korábban az ónos eső következtében voltak fennakadások - közölte a Mávinform.

13