Az ónos eső okozta rendkívüli időjárási helyzetben kidőlt fák, leszakadt ágak bénítják a közlekedést a fővárosban és környékén. Több Pest megyei településen péntek este óta akadozik az áramellátás.

12:25
Az orrunk előtt dőlt ki egy fa

Néhány méterrel kollégánk orra előtt dőlt ki egy fa a Konkoly-Thege Miklós úton. Tegnap ezt a fát már megcsonkították, ennek ellenére nem bírta el a vastagon ráfagyott jégréteget. Ez a fa is egy vezetékre dőlt, azt nem tudni, hogy okoz-e további gondokat az áramellátásban vagy a kommunikációban. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

 

Normafa ónos esőFotó: Polyák Attila - Origo

 

12:09
Óránként indul busz Csillebérc és Farkasvölgy térségébe

Csillebérc és Farkasvölgy térségének közösségi közlekedési kiszolgálására a Márton Áron tér és a Nőszirom utca között céljárati autóbuszt indított a BKK. A busz a Márton Áron térről, az 53-as járat Újbuda-Központ M irányú megállójából indul minden óra 30 perckor, míg a Nőszirom utcából, a Moha utcától minden egész órakor. A céljárat csak a két végállomáson áll meg.

Jelenleg csak az Edvi Illés út–Nőszirom utca útvonal járható biztonsággal.

 

Normafa ónos esőFotó: Polyák Attila - Origo

 

12:03
Búvárok a jég ellen

A tűzoltóság búvárai is bekapcsolódtak az ónos eső elleni küzdelembe. A XIII. kerületi búvárszolgálat és két III. kerületi tűzoltóegység már a Nagykovácsi úton van, ahol az útra dőlt fákat és a leszakadt felsővezetéket rakják rendbe. Oda tart egy létrás kocsi is. Nagykovácsiban egyébként nincs áram, egy aggregátort próbálnak üzembe helyezni, hogy helyreállítsák a szolgáltatást.

12:00
Bejutottunk a szigorúan elzárt területre

Bejutottunk a szigorúan lezárt Konkoly-Thege Miklós útra. Minden kihalt, csak a fák recsegnek-ropognak. Noha az út mindkét végét rendőrök zárták le, néhány civil autó mozog a területen belül.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

11:46
Józsefvárosban jégpálya nyílik

A Normafánál az ónos eső miatt bosszankodnak emberek, Józsefvárosban hamarosan örülnek majd a jégnek. A Horváth Mihály téren vasárnap jégpálya nyílik.

Forrás: Origo

 

11:43
Eltört egy távhővezeték Komlón

Négyezer lakásban szünetel a távfűtés Komlón. A Baranya megyei város szinte összes közintézményében is megszűnt a távhőszolgáltatás. Az emberek a városi sportcsarnokba, és az egyik óvodába mehetnek melegedni. Erről a rendőrség hangosbeszélőkön értesíti őket.

Nem biztos, hogy ma helyreáll a szolgáltatás.

11:41
Megérkeztek a katasztrófaturisták

Van, aki csak azért indul a Normafa felé, hogy saját szemével győződjön meg az ónos eső okozta állapotokról.

11:38
500 méter a recsegő fák alatt

A Konkoly-Thege Miklós útnál teljes az útzár. Az egyik lakó favágókat hívott, hogy a behajló ágakat vágják le és segítsenek, kijönni a házból.

Egy fiatal pár kijött a veszélyzónából, hogy bevásároljanak, de a környéken a boltok sincsenek nyitva. Lejjebb mentek, mnegvették, amit akartak, aztán visszamennek a lakásukba. Körülbelül 500 méteres távot kell megtenniük a veszélyesen belőgő fák alatt.

 

11:34
Életveszélyes a Börzsöny is

Senki ne induljon most a Börzsönybe, a fagy már tengerszint felett 300 méteren borítja az erdőt, a néhol 10 centis jégpáncél miatt pedig előjel nélkül robbannak ketté a fák - tudtuk meg az Ipoly Erdő Zrt. szóvivőjétől.

Lengyel László Zoltán szerint a hegységben kiránduló turistákat már hétfőn elszállították. A nagy-hideg-hegyi királyházai és a wenkcheimi menedékház mára megközelíthetetlenné vált, ott csak a gondnokok és családtagjaik maradtak, ellátásuk azonban biztosított, van fűtés, áram és élelmiszer is a házakban.

11:33
Pattanásig feszült a helyzet

Szinte másodpercenként szakadnak le kisebb-nagyobb ágak a Normafánál.

A 21-es busz forgalomirányítói 10 óra körül megpróbáltak beljebb menni, de egy leszakadó ág csaknem kiverte a busz szélvédőjét, várhatóan estig nem közlekedik végig a 21-es.

11:26
A 21-es busz a víztoronyig jár

A 21-es busz útvonala az Óra utcáig biztonságos, feljebb már jegesek a fák. A víztoronynál több centi vastag jégréteg van a fákon.

11:16
Hónapokig tart a leszakadt vezetékek helyreállítása

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet - tájékoztatott a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.. A cég szolgáltatása ettől függetlenül folyamatos.

Keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.

11:01
A leszakadt fára is ráfagyott az eső
Normafa ónos esőFotó: Polyák Attila - Origo

 

10:42
Busz pótolja a gödöllői hévet

A H8-as hév vonalán a Gödöllő és Kerepes között járó hévpótló autóbuszok terelt útvonalon, jelenleg az M3-as autópályán haladnak jelentősen megnövekedett menetidővel. (Nem érintik a Szentjakab, a Mogyoród és a Gödöllő, Erzsébet park megállóhelyeket)

A Keleti pályaudvar és Gödöllő állomások között közlekedő vonatokon Budapest közigazgatási határáig Budapest-bérlettel, a főváros közigazgatási határán kívül Gödöllőig pedig Hév bérlettel is lehet utazni!

Ónos esőForrás: MTI/Komka Péter

A 30-as főúton nagyfeszültségű vezeték szakadt le, ami fennakadásokat okoz a közlekedésben, emellett a 31-es úton is hasonló problémák gátolják a forgalmat. Az M3-as autópálya - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - Budapest és Gödöllő között a személyautók számára díjmentesen használható.

10:39
A lezárt utak listája Budán

A Budakeszi utat lezárták a Korányi Intézet és az Árnyas út között. A 22-es autóbuszcsalád (22, 22A, 222) Széll Kálmán tér és Dénes utca között közlekedik. Rendkívüli járat indul Széll Kálmán térről Budakeszi, Dózsa György térre, Budaörs felé terelt útvonalon. Budakeszi további megállóhelyeit egy helyi ingajárat szolgálja ki. A Dénes utca és a TBC Intézet közötti szakasz gyalogosan sem megközelíthető.

Normafa ónos esőFotó: Polyák Attila - Origo

A II. és a XII. kerületben lezártak több útszakaszt is. Lezárták az Eötvös utat, a Konkoly Thege Miklós utat, a Mártonhegyi utat, a Költő utcát, a Tündér utcát, a Jánosbogár utcát, a Nagykovácsi utat és az Irhás árkot, illetve a Diana utca egy szakaszát.

A 60-as villamos (Fogaskerekű) nem közlekedik. A 21-es és a 21A busz a Széll Kálmán tértől az Őzike közig szállítja az utasokat. A 212-es busz meghosszabbított útvonalon az Őzike köz megállóig közlekedik. A 63-as busz Erdészház és Nagykovácsi, Tisza István tér, a 65-ös Fenyőgyöngye és a Szépvölgyi dűlő, a 157-es Solymár, Kerekhegy és Budaliget, Géza fejedelem útja között nem közlekedik.

10:33
Szakadnak a vezetékek

Míg tegnap az ónos eső, a kidőlő fák és letört ágak okoztak gondot, ma a leszakadt vezetékek. Emiatt életveszélyes a Normafa környéke, és egyebek közt a Budakeszi út is. Aki teheti, inkább ne induljon útnak!

Budakeszin délben döntenek arról a szakemberek, hogy megnyitják-e az utat a forgalom előtt.

Forrás: BKK

 

10:31
Budakeszi kísértetváros lett

Ma sem lehet átjutni a hegyen Budakesziről. Nagy kerülővel Budaörsön át haladnak a 22, 22A, 222 jelzésű buszok Budapestre, de az indulás bizonytalan, ahogy tegnap a BKK jelzése ellenére nem a Széll Kálmán téri végállonásról, hanem Budaörsről indultak Keszire a járatok - odáig el kell jutni más járatokkal. A katasztrófavédelem és a tűzoltók dolgoznak a károk eltakarításán, a rendőrök az autósokat és gyalogosokat tájékoztatják.

Állandóak az áramkimaradások és az áramszünetek, Budakeszi kísértetváros lett: kinn csend van, semmi mozgás, néha még teljesen sötét is. Az éjszaka leesett ónos eső miatt a gyalogos közlekedés is egy élmény, a legtöbben feladták, figyelik a híreket és várnak.

10:21
Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen.

10:20
Halál vár a fagyott erdőkben

Több száz hektáron rongálja az erdőket a fagyott ónos eső, a helyenként 8 centi vastag jégpáncél miatt  életveszélyes a Pilisbe vagy a Budai-hegységbe látogatni. A fővárosi XII. kerületben több utcát lezártak a kidőlő fák miatt, nem járható a Budakeszi út sem.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

10:20
Vészhelyzet a fővárosban

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt.

23