Fontos kérdés a kivándorlás, de nincsenek pontos adataink – értett egyet kormány és ellenzék. Az ellenzék szerint a kormánypártok nem ismerik el a kényszerű kivándorlás tényét, és a pontos adatok hiánya is a kormány struccpolitikájának a következménye. A kormánypártok politikai szándékot sejtenek a háttérben, ezért nem támogatták a politikai vitanapot. Ez történt eddig az Országgyűlésben.

09:05
Ülésvezetési kérdésben döntöttek

Sneider Tamás (Jobbik) és Hiller István (MSZP) ülésvezető elnökök is felszólalhatnak a politikai vitában, amelyet 49 képviselő kezdeményezett az elvándorlásról. 

09:07
Két frakció megduplázta az időkeretét

A KDNP és az LMP az időkerete duplázását kérte.

09:09
A migráció nem negatív szó

A migráció nem negatív szó - kezdte felszólalását a kormány képviselőjeként Czunyiné Bertalan Judit, aki örömét fejezte ki, hogy az elvándorlás ellentétes tartalmú kommunikációját végre helyre lehet tenni. 

09:10
Czunyiné a köznevelésről beszél

Még nem derült ki, hogy ez hogyan kapcsolódik az elvándorlás témájához. 

09:13
A kapcsolat a kulcskompetenciák

Az idegen nyelven történő kommunikáció kulcsfontosságú a kulcskompetenciák kialakulásában - mondta a kormány képviselője.

09:15
Nincs sok magyar hallgató külföldön

337 000 hallgató folytatta tanulmányait a felsőoktatásban, közülük 20 000 külföldi, ami 5,9 %. 2007-re a külföldiek aránya már 7,8%.

2011-ben 1539 magyar hallgató tanult Ausztriában, Németországban ennél kevesebb, és Nagy-Britanniában is csak 1100 fő körül.

09:18
Németországból többen mennek el

Sokkal több német hallgató tanul külföldön, de ebből nem vonható le az a tanulság, hogy a német felsőoktatás válságban van. A külföldi tanulás nem menekülés, a németek örülnek a mobilitásnak, csak Magyarországon beszélnek elűzésről.

09:20
Migráns magyarok

A külföldön élő magyarok száma összességében is alacsony, a lakosság 5 százaléka, Szlovéniában ez az arány 7,4%, Romániában 14 %. 

A hozzánk érkező külföldiek is jól képzettek. 

09:21
Nincs szakemberhiány

A diplomás migráció a mérnök és orvos szakmák kivételével nem teremt szakemberhiányt.

09:24
Ötpontos akcióprogram

A kormány segíti a családalapítást. Czunyiné felsorolta a már ismert intézkedéseket az adókedvezmények és a szocpol kiterjesztéséről, a részmunkaidőről, a bölcsödei férőhelyek növeléséről, a friss házasoknak járó 5000 Ft- ot, a GYED-EXTRÁT.

09:27
Egészségügy

A kormány egészségügyi bérfejlesztéssel igyekszik itthon tartani a szakembereket. A program eredményes: egyre kevesebb orvos és ápoló kért hatósági bizonyítványt az elvándorláshoz - összegzett Czunyiné Bertalan Judit. 

09:31
Bánki Erik a Fidesz vezérszónoka

Örül a vitanapnak a Fidesz vezérszónoka, de mégsem ő jön, hanem Tállai András. Az ülésvezető Latorcai János nehezményezte, hogy a kormány nem szólt arról, hogy két államtitkár közt oszlik meg a negyven perces időkeret.

09:33
Fontos tudni az okokat

Fontos lenne tudni az okokat, de nem tudunk róla eleget. Nincsenek megbízható statisztikai adatok. Mindenki növekvő elvándorlásról beszél: a több százezres tömegtől akár az egy millió főig. 

09:37
A KSH a legmegbízhatóbb

Az uniós adatokban nem szerepelnek a vendégmunkások és az illegális bevándorlók. A tagállami tükörstatisztikák fogalmi rendszere más, ezért az adatok nem összehasonlíthatók. 

Nagy-Britanniában a havonta újonnan belépők számát mérik.

09:38
A magyar a legkevésbé mobil

A KSH a legmegbízhatóbb, de nem méri azokat, akiknek nincs itthon lakásuk. 2013 elején 350 000 olyan magyar élt külföldön, aki 1989 után hagyta el az országot. Az egy évre külföldre távozókkal együtt is ez a szám nem nagyobb, mint 450 000, ami a lakosságnak mindössze 2,5 százaléka, szemben a román 9 százalékos adattal. 

09:43
Fiatalok itthon tartása

A kormány a fiatalok itthon tartását a fiatalok vállalkozásának támogatásával, a duális képzés megerősítésével igyekszik elérni. Tállai András szerint a bérek nem maradnak el markánsan a hozzánk hasonló országokétól. A magyar minimálbér 340 euró, ezzel a 16. helyen, a többi visegrádi országgal egy szinten szerepelünk, vásárlóerő paritáson ez az arány még jobb, a 14. helyet jelenti. 

09:45
A növekedés hozhat megoldást

A foglalkoztatás bővülését és a béremeléseket a megindult gazdasági fordulat hozhatja meg, de a kormány egyes szakterületek kiszámítható bérezését is megvalósította.

09:51
Most jön Bánki Erik

Az elvándorlás nem disszidálás, a fiatalok bármikor visszajöhetnek - hangsúlyozta Bánki Erik. A külföldre távozás nem emigráció, nem a hatalommal való szembefordulásból, hanem kíváncsiságból, illetve az eltérő bérek miatt történik. A magyarok csak 2011 óta élhetnek az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlással.

09:53
A külföldi fizetések vonzereje

A magyar fizetések nem tudják felvenni a versenyt a német az olasz és az angol fizetésekkel.

09:56
A kormány hazavárja a magyarokat

2014-ben százezren dolgoztak külföldön. 2000 óta az egyes kormányok teljesítményétől függetlenül fokozatosan emelkedik a számuk. Egyes miniszterelnökök úgy nyilatkoztak, hogy el lehet menni külföldre - utalt Gyurcsány Ferencre Bánki Erik. A jelenlegi kormány ezzel szemben hazavárja a magyarokat.  

13