Béremelésért, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért, alkotmányos sztrájkjogért, a korkedvezményes nyugdíj és a cafeteria adózásának változatlanul hagyásáért demonstrálnak hétfőn a Liga Szakszervezetek. Reggel 7-től délután 4-ig félpályás útlezárásokat tartanak a fővárosban és több vidéki városban. A térképen jelzett helyszínek környezetében nehézkes lesz az autós közlekedés. Az adatok a rendőrségi egyeztetéseket követően folyamatosan frissülnek. Hétfőn reggel még indulás előtt vagy útközben mobilon olvassa az Origót, hogy a legnagyobb eséllyel kerülhesse el a torlódásokat.

Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételeit felhasználjuk, akkor 10 000 forintos ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.

16:03
Gaskó: Az egész ország szimpatizál velünk

Az egész ország szimpátiával fordult országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé – mondta Gaskó István, az akciót szervező a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek. Összesen 1300-1400 autó és háromezer ember vett részt a demonstráción. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt.

15:48
Még 41 helyen lassítják a forgalmat

Még negyvenegy helyszínen tart a forgalomlassítás. A legnagyobb torlódás az M3-as fővárosi bevezető szakaszán van. Egy arra járó kollégánk szerint kora délután itt kb. 5-8 percig tartott átjutni az útszűkületen. A tüntetést Nógrád és Tolna megyében már befejezték.

15:07
A Jobbik kiáll a tüntetők mellett

A Jobbik egyetértését fejezte ki a demonstráló szakszervezetekkel. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be „a munkából élő emberek kizsigerelését”, és vegye intő jelnek, hogy már félpályás útlezárásokat tartanak az általa okozott problémák miatt.

14:54
Gaskó: Szimmpátiával találkoztunk

Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé - jelentette ki Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke. Eddig a terveiknek megfelelően alakult a tiltakozó akció, országosan 52-54 ponton jelentek meg a félpályás útlezárásra, 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt - tette hozzá.

Az a tapasztalat, hogy az autósok szimpátiával kísérik az akciót és érintettnek érzik magukat, hiszen az emberek zöme vagy munkavállaló, vagy családtagjai, rokonai között van bérből és fizetésből élő ember - jegyezte meg. A hétfőn délután 4 óráig tartó országos akció eredménye kedden mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül - hangsúlyozta Gaskó István.

A szakszervezeti vezető korábban a lehetséges további lépések között említette az országos sztrájkot is, amennyiben a demonstráció hatása elmarad a várttól.

14:37
Délután lehetnek fennakadások a forgalomban

A Magyar Közút Zrt tapasztalatai szerint a reggeli órákban az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán volt érezhetően nehezebb a bejutás. Az M3-as pályán Budapest határában körülbelül 2-4 kilométeres torlódás alakult ki, de sokan még időben le tudtak térni az M0-s autóútra, így volt lehetőségük kerülni.

Tapasztalataik szerint az autósok nagy része vagy szabadságot vett ki, vagy nem használta hétfő reggel a járművét, esetleg a tömegközlekedési eszközöket preferálták, így nagyobb torlódások az érintett helyszíneken nem alakultak ki, vagy legalábbis a szokásos hétfő reggeli csúcsidőszakhoz képest kevés helyen volt számottevő változás.

Ennek ellenére arra számítanak, hogy majd a délutáni csúcsban lehetnek fennakadások a közlekedésben, ezért arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt tájékozódjanak. 

12:21
Én azt szeretném az angyalkától...

"Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" Ez a felirat szerepel azon a csokoládén, amit petíció helyett kapnak meg a honatyák a dohányipari dolgozóktól.

A dohányipari szakszervezetek azért csatlakoztak a Liga demonstrációjához, mert hétfőn dőlhet el mintegy 1200 dolgozójuk sorsa azzal, hogy a Parlament szavaz az állami dohányellátó felállításáról.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

12:12
Megérkeztek a tüntetők a Parlamenthez
Forrás: Origo

A Parlament oldalánál több tucatnyi rendőr figyeli a gyülekező tömeget. 

Forrás: Origo

 

11:44
Végképp járhatatlan a budai alsó rakpart
Fotó: Szabó Gábor - Origo

A budai alsó rakparton a Lánchíd és a Margit híd között eddig ácsorgó kisbuszok most elindultak a Parlament felé. Az eddig északi irányban álló autók megfordulnak, így oda-vissza mindkét irányban elfoglalják a rakpartot.

 

11:27
Félpályás útzár a Lánchídnál

 

11:03
Komárom-Esztergom megyei kerülőutak

A demonstrációk miatt több településen forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek Komárom-Esztergom megyében is.

Tatán a 8119. számú úton, a körforgalom és az 57+200. kilométerszelvény között lassítják a forgalmat. A rendőrség szerint kerülni Környe felől a Ring utca–Ipari Park felé, Tata irányából pedig a Dózsa György utca–Ipari Park felé lehet.

Tatabányán az 1. számú főúton az 58-58+600. kilométerszelvényben lassítják a forgalmat. Ajánlott kerülőútvonal az M1-es autópálya Tata és Tatabánya közötti díjmentesen igénybe vehető szakasza.

Komáromban a 13. számú főúton, az 5+700. kilométerszelvény és a 7+700 kilométerszelvény között is demonstrálnak, a közlekedők az útlezárást Ács és Nagyigmánd felé tudják elkerülni.

Oroszlány külterületén a 8119. számú úton a 42+800 és a 43. kilométerszelvénye között lassul a forgalom. Kerülni Környe felé a Környei út–Takács Imre út–Majki út felé, Oroszlányból pedig a Majki út irányába lehet.

11:03
Készenléti rendőrök a Parlamentnél

A készenléti rendőrök felszámolták a parlamenti mélygarázsba vezető Kossuth téri utat lezáró demonstrációt, és a garázsnak a rakpart felőli bejáratát eltorlaszoló tüntetést is. A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy "alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!", ezért a rendőrök csak ölben tudták elvinni őket.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

10:40
Dohányosok állnak a rakparton
A Liga Szakszervezetek forgalomlassító tüntetéseForrás: olvasói fotó - Origo

Hétfőn dőlhet el hozzávetőlegesen 1200 dolgozó sorsa, hiszen a parlament várhatóan kora délután szavaz az állami dohányellátó felállításáról. Amennyiben a képviselők megszavazzák a törvénytervezetet, a dohányvállalatok kötelesek lesznek felszámolni értékesítési hálózatukat, és elbocsátani az érintett dolgozókat. A szakszervezet döntéshozókkal való egyeztetési kísérletei eddig kudarcba fulladtak, az érdekvédelmi testület most forgalomlassító akcióval és álló demonstrációval hívja fel a figyelmet a törvényjavaslat veszélyeire, hogy így tiltakozzon a megszavazása ellen.

10:21
Kecskemét és Nyíregyháza

Országszerte összesen 62 helyszínen zajlanak reggel 7 óra óta a Liga szervezesében a forgalomlassító demonstrációk, a fotó Kecskemét határában, az 54-es főúton készült.

Kecskemét határában várakozik a konvoj.Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Nyíregyházán a László utcában haladtak járműveikkel a tiltakozók.

10:08
A M1–M7-esen: mint kés a vajban

A két sztráda közös fővárosi bevezető szakaszán gond nélkül lehet haladni, nem érezni a forgalomlassítás hatását.

10:02
Bosszankodó és megértő autósok - Videó

Helyzetkép az Egér úton, bosszankodó és megértő autósokkal.

 

10:01
Tüntetők lassítják a forgalmat a 44-esen

A 44-es főút Békéscsaba és Kondoros közötti szakaszán a demonstráció szervezői járműveikkel elfoglalták az egyik sávot, így az érintett szakaszon csak egyetlen sávban halad a forgalom. 

Forrás: Police.hu
09:45
Az M3-asnál a legnagyobb a baj

A Közútkezelő szerint egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást a félpályás, forgalomlassító demonstrációk az országban. Egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb torlódás.

09:22
Az M0-stól csak lépésben

Az M3-as bevezető szakaszán az M0-stól csak araszolni lehet.
 

Fotó: Bielik István - Origo
09:16
Tovább vonulnak a rakpart felé

A felvonulók újabb csapata tart a Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd útvonalon a budai alsó rakpart felé, amelyet észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon lezártak, dél felé azonban lehet közlekedni.

09:06
Olvasónk fotója a Rákóczi hídról
Liga tüntetésForrás: Olvasói fotó - Origo

A képet Bezsényi György küldte nekünk, ezért egy 10 000 Ft-os ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.

13