Ismét a kormány ellen tüntetnek a fővárosban

2014.12.16., 17:53
rendezés

A kormány szociális, oktatási és gazdaságpolitikai intézkedései, valamint a korrupciós ügyek ellen is tiltakoznak civil szervezetek kedd este Budapesten.

Origo
22:07

Visszavonult a sorfal

Már sokkal kisebb a rendőri készültség a Kossuth téren, a rendőrsorfal is visszavonult, a dulakodásnak is vége - jelentette tudósítónk. 

Origo
22:01

Megszámoltuk: 14 tüntető a lépcső előtt

Az Origo helyszíni tudósítója 14 tüntetőt számolt össze a Parlament lépcsőjénél, a többiek már a téren lézengenek, és integetnek a kameráknak. 

Origo
22:00

Kolléga segített az Origo fotósának

A vs.hu egyik fotósa húzta ki a tömegből az Origo munkatársát, miután a rendőrök telibe fújták könnygázzal - mondta el a fotóriporter. 

"Lefújtak, de azért a földön fekve még fotóztam egyet"Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
21:53

Tyúklépésben indultak el a rendőrök

Tyúklépésben indultak el a rendőrök a tüntetők maradéka felé, így próbálják őket kiszorítani. 

Origo
21:48

A keménymag fele hazament

Körülbelül száz tüntető néz farkasszemet még a rendőrökkel a lépcsőnél, de ugyanennyien már feladták és hazamentek. 

Origo
21:42

Egy útvonal maradt

Két rendőrsorfal állt fel a Kossuth téren, úgy sorakoztak fel, hogy a tüntetők egyetlen útvonalon, az Alkotmány utca felé hagyhatják el a helyszínt. 

Origo
21:39

Kiszorítják a tüntetőket

Megindultak a rendőrök, a jelek szerint azt tervezik, hogy körbeveszik és kiszorítják a keménymagot. Egy megafonból közben azt szól: "Felszólítjuk a kormányt, hogy a tevékenységét azonnal szüntesse be és hagyja el a helyszínt Azerbajdzsán felé". 

Origo
21:37

Több a rendőr, mint a tüntető

Tudósítónk szerint a Parlament előtt jelenleg több a rendőr, mint a tüntető. 

Origo
21:36

Az Origo fotósát is lefújták

Az Origo helyszínen tartózkodó fotóriporterét is telibe találta a könnygáz, ezért jelenleg nem is tud dolgozni. 

Origo
21:35

Lebontották a színpadot

A szervezők már lebontották az Alkotmány utcánál álló színpadot. A Parlament főlépcsője előtt közben állóháború alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. 

Origo
21:33

Előkerült a könnygáz

Megpróbálták benyomni a rendőrsorfalat a tüntetők, cserébe a rohamrendőrök paprika sprayvel válaszoltak. A gáz nagy része az ATV operatőrét találta el. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
21:29

Tojás a rendőrökre

Tojással, műanyagpalackokkal és naranccsal dobálják a rendőröket a tüntetők. Volt olyan egyenruhás, akit le is locsoltak. 

 

Origo
21:21

Rossz szervezésről beszélnek

Rossz szervezésről beszélt az egyik felszólaló az Origo tudósítójának. A férfi, aki azt kérte, hogy a nevét ne említsük, elismerte, hogy a színpadot rossz helyre tették, azt pedig törvényszerűnek tartja, hogy egy ilyen eseményen néhány dühös ember kiválik a tömegből. 

Origo
21:16

Uniós zászló az oroszlánon

Egy fiatal lány felmászott a Parlamentet őrző egyik kőoroszlánra és egy uniós zászlót lenget. 

 

Origo
21:13

Előkerült egy hangosbemondó

Hangosbemondóból beszél a Kossuth téren maradt tüntetőkhöz az Ország Gyűlése Mozgalom egyik tagja. Ők azok, akik két sátorban folyamatosan tüntetnek a Parlament előtt. A felszólaló arra kéri a tüntetések szervezőit, hogy legközelebb a Kossuth térre hívják össze a tömeget, ne pedig az Alkotmány utcába, vagy mondjuk vidékre. 

Origo
21:10

Még ott vannak

A tömeg egy része a Parlament lépcsőjénél van.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
21:09

Újabb rendőri egységek érkeztek

Újabb rendőri egységeket vezényeltek a Parlamenthez, jelenleg nagyon sok, legalább száz egyenruhás őrzi az épületet. Néhány tüntető a lépcsőnél farkasszemet néz velük. 

Origo
21:08

Himnusz

A Himnuszt éneklik a Kossuth téren lévők.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
21:08

Vége a tüntetésnek

Hivatalosan vége a tüntetésnek, a szervezők mindenkit arra kértek, hogy békésen hagyja el a teret. 

Origo
21:07

"Szép volt, fiúk!"

A szervezők megköszönték a részvételt, valamint azt a rengeteg pénzadományt és ajándékot, amit a tüntetők hoztak a rászorulóknak. "Szép volt, fiúk" - skandálja a tömeg. 

Origo
21:06

Nincs hova hátrálnunk

„Nincs hova hátrálnunk” – zárta beszédét Marek Bertram.

Origo
21:05

Leváltanák az ellenzéket

Marek Bertram szerint ki kell mondani, hogy választási csalás történt április 6-án. Nem szabad elfelejtkezni a demokratikus ellenzékről, amely tudott a csalásról, és elfogadta azt. Élesen bírálta a jelenlegi ellenzéket, amely asszisztál az áldemokráciához, és követelte, hogy vonuljanak ki a parlamentből.

Origo
21:03

Választási csalás történt?

Marek Bertram, egyetemi hallgató szerint komoly visszaélések történtek a tavaszi országgyűlési választásokon. Kilenc hónapja nincs fejlemény azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amit az ajánlóívekkel kapcsolatban tett a szónok. Polt Péter ölbe tett kézzel nézi végig, hogyan lopják szét az országot – tette hozzá. „Nem volt tiszta az április 6-i választás.”

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:59

Nem szervez többet

Lehet, hogy többet nem veszek részt tüntetésen – mondta a demonstráció egyik szervezője.

Origo
20:56

Védik a Parlamentet

Nagyon erős a rendőri jelenlét a Kossuth téren, több sorfalban védik a Parlament bejáratát.

Origo
20:50

Iványi a gyermekéhezésről beszél

Iványi Gábor a következő szónok. A lelkész szerint nem sok minden ad okot ünneplésre ma Magyarországon. Több ezer gyermek éhezik és fázik - emeli ki. Iványi szerint a szegényeknek nincs esélyük diplomához jutni. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:48

Egyelőre nyugalom van

Megnyugodott a helyzet a Parlament lépcsőjénél.

Origo
20:46

Nyugalmat akarnak

Nyugalomra szólította föl a jelenlévőket az egyik szervező.

Origo
20:45

Lesz még forradalom

Elegünk van és bátrak vagyunk, lesz itt még forradalom – mondta Krasznahorkai Emma.

Origo
20:44

Kiemelés

A tüntetők próbálnak bejutni a Parlamentbe, a felsorakozott rohamrendőrök egy embert kiemeltek a tömegből. A beszédet egy ideig meg kellett szakítani.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
20:44

Együtt sikerülni fog

Önszerveződő közösségeket, csoportokat szeretne nemcsak a fővárosban, hanem vidéken mindenütt – mondta Krasznahorkai. A csoportoknak közös alapelvek kellenek, pártfüggetlenség és átláthatóság, országos vezetőség nélkül. Együtt sikerülni fog – vélekedett a szónok.

Origo
20:43

Vizelet a színpadon

Ránézésre vizelet van abban az üvegben, amit a tüntetők helyeztek a színpadra, "mert megérdemlik" felirattal. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:41

„Csináljuk meg”

Krasznahorkai Emma, a Nem némulunk el csoport vezetőjének az egész rendszerből, a kormányból és az ellenzékből is elege van. Jó ötleteik is vannak, a jövőnk rajtunk múlik. Tudunk változtatni, csináljuk meg – tette hozzá.

Origo
20:40

Sztrájkot ígértek a tanárok

"Miniszterelnök úr, ezt elszúrtad, nem kicsit, nagyon. Legyen férfi, álljon ki elénk, mi meghallgatjuk érveit, de legyen nyitott a ráció, a szakma és a társadalom hangját illetően is" - üzent Orbán Viktornak az elnök, aki szerint elkerülhetetlen lesz a legerősebb nyomásgyakorló eszköz, a sztrájk.

Origo
20:38

Még nem késő változtatni

Mendrey szerint ugyanakkor még nem késő változtatni. "A katasztrófa elkerülhető, ha a pedagógus nem a nemzet napszámosa, hanem lámpása akar lenni. Ha a szülők elhiszik, hogy gyermekeik érdekében össze kell fogni az iskolával. Ha az állampolgár felelősként összefog a másikkal és megálljt parancsol a rombolásnak" - mondta az elnök. 

Origo
20:34

A pedagógusok szerint ők is felelősek

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke állt a színpadra. Azzal kezdi, hogy a tanárok még mindig hiszik, hogy az észnek van hatása. "Nekünk is megkerülhetetlen a felelősségünk, mert elhittük, hogy tekintélyünk lesz attól, hogy törvénybe foglalják, hogy minket tisztelni kell. Azt gondoltuk, hogy a kormány szava úri becsületszó" - ismerte el. 

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
20:34

Mindjárt elalszik?

Az egyik kommentelő szerint Mendrey László mindjárt elalszik a beszéde közben.

Origo
20:31

Békére szólít a szervező

Az egyik szervező arra szólította föl a jelenlévőket, hogy ne támadjanak a rendőrökre, és a rendezvény után is békésen távozzanak.

Origo
20:30

Közös ország, közös iskola

A szegregációt meg kell szüntetni, mert rengeteg hátrány éri a gyermekeket - véli Varga, aki maga is elkülönített iskolába járt a főváros hetedik kerületében. A szónok Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek azt üzente: ne felzárkóztatni akarjon, hanem adjon lehetőséget arra, hogy minőségi tudáshoz juthassanak a romák is. "Ne akarjon minket a gettókban örökre szegénységre kárhoztatni, mert a szegregáció ide vezet. Közös ország, közös iskola" - zárta beszédét.

Origo
20:26

Párizsban is tüntettek

Párizsban is elmondták a beszédeket, amikben tiltakoznak a kormány antidemokratikus magatartása ellen. Végül bejelentették, hogy a Kreatív Ellenállás nevű külföldön élő magyar fiatalokat tömörítő szerveződés párizsi sejtjét.

Origo
20:24

A szegregáció ellen

Varga Attila, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványtól a következő szónok. A szegregált oktatásról beszél. "Ma Magyarországon ebben a pillanatban is 30 ezer roma kisdiák tanul elkülönítve. De ez nagy baj, mert az elkülönítés újratermeli a nyomort és a munkanélküliséget" - mondta. 

Origo
20:21

Elnézést kértek a szervezők

Elnézést kért a hosszú várakozásért a tüntetés egyik szervezője. Ennek fő oka, hogy annyira szegények vagyunk, hogy nem tudtunk két színpadot építeni, át kellett pakolni a hangtechnikát – mondta. 

Origo
20:21

Rengeteg adomány gyűlt össze

Több teherautót is megtöltöttek a szegény gyerekeknek szánt adományok.

Origo
20:20

Negyven tüntető Londonban

Londonban közel negyvenen demonstrálnak.

Origo
20:16

Debrecenben is demonstráltak

A gyerekeink értékeit nem a pisiteszt, hanem a Pisa-teszt méri”; „Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok” – ilyen és hasonló szövegű transzparensekkel a kezükben hallgatták a civil szónokok beszédeit a résztvevők kedd este az Y-Gen Egyesület „Nincs hova hátrálnunk” elnevezésű debreceni demonstrációján.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Origo
20:15

Kicsúszott az irányítás?

Helyszíni tudósítónk szerint kissé kicsúszott az irányítás a szervezők kezéből. Az Alkotmány utcai színpad környékén csak a tömeg harmada van, a többiek irányítás nélkül várakoznak a Kossuth téren. 

Origo
20:15

„Fidesz maffia”

„Fidesz maffia” – skandálják a demonstrálók.

Origo
20:13

Hamarosan folytatódik

Nemsokára folytatódik a tüntetés – ígérik a szervezők, de a legkeményebb igazságok még csak most jönnek.

Origo
20:11

Fejetlenség

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan folytatódik a demonstráció

Origo
20:09

Átrendezték a színpadot

Át kellett rendezni az Alkotmány utca végén felállított színpadot.

Origo
20:07

Teljes a fejetlenség

Tanácstalanok a tüntetők, fogalmuk sincs, hogy az Alkotmány utcában kellene állniuk a színpad előtt, vagy pedig a Kossuth térre kellene átmenniük. Sokan egész egyszerűen megkerülik az emelvényt, és a Parlamenthez sietnek. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
20:06

„Adjátok ki Orbánt”

„Menjünk be!” vagy „Adjátok ki Orbánt, és elmegyünk!” – ezek mennek. Közben a Kossuth tér szépen lassan megtelt.

Origo
20:05

Leültek a rendőrök elé

A tiltakozók leültek a rendőrsorfal elé a Parlament előtt.

 

 

Origo
20:03

Nem volt előállítás

Mégse állították elő, a srác leült. A harmadik rendőrsorfal is felállt közben.

Origo
20:03

Tele van a Kossuth tér

Mire az Alkotmány utcából odaért a vonulók egy része a Kossuth térre, addigra már rengeteg demonstráló ott volt. Ők valószínűleg a mellékutcákon keresztül mentek a Parlamenthez. 

Origo
20:02

Rátámadt a rendőrre

Egy tüntető nekirontott a rendőröknek. Őt most előállítják, feláll a második rendőrsor a parlament lépcsőjénél.

Origo
19:59

Hazaküldené a rendőröket

A Kossuth téri tüntetők közül Orbán mellet valaki a rendőröket is hazaküldené.

Origo
19:55

Pécsett és Szegeden már vége

Mind a pécsi, mind a szegedi demonstráció véget ért.

Origo
19:53

"Végetek van"

A Zoltán utcánál már azt kiabálják a tüntetők, hogy "végetek van", de a vonulás egyébként továbbra is békés - és elég lassú. "Álszent az Orbán, bukjon a kormány" a másik új jelszó. 

Origo
19:51

Londonban is demonstrálnak

Londonban egyelőre tizenöten gyülekeznek, de azért még folyamatosan érkeznek a demonstrálók. Főként fiatalok vannak, egyetemisták, de van család is két kisgyerekkel.

Origo
19:48

Kossuth tér

Már a Kossuth Lajos téren van a demonstrálók egy része.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
19:43

Az Alkotmány utca felől közelítenek

Eldöntötték a tüntetők, az Alkotmány utca felől közelítik meg a Kossuth teret. Az utca végén egy színpad van felállítva, ott is lesznek még beszédek. 

Origo
19:39

Újra elindultak

Elindultak a Kossuth tér felé a demonstrálók.

Tüntetők a NAV székház előttFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:38

Hazajönnének

Cseh Katka szerint a tisztességes megélhetés legfőbb akadálya a korrupció. A külföldre szakadt magyarok nagy része szeretne hazajönni.

Origo
19:36

Újabb tüntetés január 2-án

Cseh Katka szerint Vida Ildikó, NAV-elnök még mindig sunnyog, és továbbra sem mondott le. Nélkülük nem vesztett volna két hónap alatt 800 ezer szavazót a Fidesz. Január 2-án újabb demonstrációt szerveznek az Operaház elé.

Origo
19:33

Az adó nem büntetés

Cseh Katka, a Népharag csoport tagja arról beszélt, hogy a NAV nem tudja a normális működés feltételeit megteremteni. Folyamatosan változnak a jogszabályok. Úgy látja, a vasárnapi zárva tartás miatt több tízezer ember munkája veszélyben van. Az adó nem büntetés, hanem a civilizáció ára – tette hozzá.

Rendőri készültség a NAV székház előttFotó: Bielik István - Origo

 

Origo
19:32

Tanácstalanság a tömegben

Megakadtak a vonulók a Széchenyi és az Akadémia utca kereszteződésében, sokan nem tudják, merre induljanak tovább a Parlament felé. A hangulat továbbra is békés, semmilyen balhé nincs. Néhányan a párhuzamos utcákban sétálnak. 

Origo
19:30

Újra beszélnek

Beszéd kezdődött a NAV egyik épületénél.

Origo
19:28

Apró fejetlenség

Mintha kettészakadna a tömeg eleje a NAV egyik épületénél a Széchenyi István utcában.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
19:22

Destabilizálás

Pécsett Hadházy Ákos azt mondta, az ország ugyanott van, mint 25 éve. A korrupcióról pedig a mi közömbösségünk tehet, évente ugyanis ezer milliárd forintot visz el a korrupció. Hadházy szerint a tüntetés nem elég, mindenkinek tennie kell a korrupció ellen. „Mi nem az országot, hanem a politikai elitet destabilizáljuk” – mondta.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

 

Origo
19:21

"Aki korrupt, mondjon le'"

Mégis megálltak a NAV-székház előtt a tüntetők, hogy bevárják a tömeg végét. Addig azt kiabálják: "aki korrupt, mondjon le". 

Origo
19:20

Szabad iskola

„Szabad ország, szabad iskola” – most ezt skandálják a demonstrálók a Széchenyi István utca elején.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
19:18

„Tessék lejönni”

Egy Arany János utcai lakásból kihallatszik a tüntetés közvetítése. „Tessék lejönni” – üzenik nekik.

Origo
19:16

Elvonultak a NAV-székház előtt

A tömeg eleje már elvonult a NAV székháza előtt, tovább mennek a Kossuth térre. A hangulat nyugodt, csak néha skandálnak jelszavakat.

Origo
19:15

Elegük van

Elegünk van” – skandálják a vonulók.

 

 

Origo
19:12

MTA

A Magyar Tudományos Akadémia elé értek a demonstrálók. Egyelőre semmilyen rendbontásról nem kaptunk információt.

Origo
19:09

Lánchíd

A Lánchídnál járnak már a tüntetők, akik „aki korrupt, mondjon le” szlogent skandálják.

 

 

Origo
19:08

"Pintér takarodj"

A tömeg eleje lassan közelít az Akadémia épülete felé. A demonstrálók az "Orbán, takarodj" és a "Viktátor" mellett a "Pintér, takarodj" szlogent is skandálják. A tüntetésen több magyar és uniós zászló van. 

Origo
19:05

Narancsot facsartak

Szegeden háromszázan tüntetnek. Az egyik felszólaló, Monoki Zoltán a munkavállalók érdekei miatt emelt szót. Szerinte a munkavállalók nagyon kiszolgáltatottak, emiatt több követelést is megfogalmazott: így vissza kell állítani a munka 2010 előtti törvénykönyvét, amíg egy újat alkotnak.

Csepel Etelka, aki évtizedek óta kisebb falvakban dolgozott háziorvosként, arról beszélt, hogy a falvakban élő szegények nem jutnak megfelelő ellátáshoz, szerinte ha megbetegszenek, akkor meg is halnak. A felszólalók beszédeik közben egy narancsot facsartak ki, amire a tömeg úgy reagált, „Orbán mondjon le!”.

Origo
19:02

Elindult a menet

Elindult a tüntetők menete a József nádor térről. A tömeg rendőri felvezetéssel először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Széchenyi utcai székházához, onnan pedig a Kossuth térre vonul. Többen már nem csatlakoztak a demonstrálókhoz. A hátsó sorokban igazi piknikhangulat alakult ki, a tüntetők söröznek, forralt bort isznak és cigarettáznak a nem túl hideg időben. 

 

 

Origo
19:01

A költségvetés ellen is tüntettek

Aradi Hanga Pécsett arról beszélt, hogy a parlament által elfogadott költségvetés ellen is demonstrálnak. Véleménye szerint csökkenteni kell a bürokráciát, a közmunka pedig nyomorba taszítja az embereket. Kitért arra is, hogy a Fidesz szétzúzta az oktatási rendszert.

Origo
18:59

„Nem alhatunk téli álmot”

Szombathelyen véget ért a demonstráció, amelyen 100-150 ember vett részt. Kaisinger András arról beszélt, hogy „nem alhatunk téli álmot, mert az végzetes lenne. Ugyanazt akarjuk, mint a '48-as ifjak, szabad, haladó Magyarországot. Itt az idő, most vagy soha, el kell takarítani őket! Ideje, hogy lábra állítsuk a magyar jövőt, de ehhez mindenkire szükség van. Az út végén vár a szabad, demokratikus, európai Magyarország” – fejezi be.

Origo
18:55

Szél Bernadett szelfizik

Szelfit készített a tüntetésen Szél Bernadett. A Lehet Más a Politika társelnöke a Facebookra töltötte fel a fotót, amely alá azt írta: "Gyertek tüntetni! Kedvenc tabla: No more Gucci!!!"

Szél Bernadett, tüntetés, szelfiForrás: Szél Bernadett -Facebook

 

Origo
18:55

SZDSZ-es alapító szónokolt

Pécsett Heidl Péter kiemelte, örül, hogy megint eljöttek tüntetni az emberek, hiszen ez már a sokadik alkalom. Kiemelte, nem hagyják, hogy Putyin-módra elnyomják a civil szervezeteket. A volt SZDSZ-alapító arról is szólt, hogy most saját erőből szervezik a tüntetéseket, de eljön az az idő, amikor szükség lesz különböző forrásokra, hogy kibővítsék mozgalmukat.

Origo
18:53

Stadiont karácsonyra

Vajon mit kérne egy hajléktalan ember a Jézuskától? – tette föl a kérdést a szónok, majd valaki jól érthetően közbekiáltotta: stadiont.

Origo
18:53

Több száz eljárás

Jónás Amália szerint több gyermekes családokat lakoltatnak ki, és kényszerítenek az utcára. Tavaly október óta több mint 400 eljárás indult utcán élő emberek ellen, csak azért, mert hajléktalanok. Emberhez méltó életet követelt a hajléktalanoknak. A legtöbb ember előtt semmilyen lehetőség sincs, ha egyszer megcsúszott – tette hozzá.

Origo
18:51

Miért a gyerekek bűnhődnek?

Jónás Amália, a Város Mindenkié tagja beszédében kiemelte, 20 évvel ezelőtt vált hajléktalanná. Az állami gondozott gyerekek a szeretet nem kaphatják meg, amely az egész életében elkíséri őket. Miért elsősorban a gyermekek bűnhődnek a szegénységért? – tette föl a kérdést a szervező.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:47

Vonuljon ki az ellenzék

„Követeljük, hogy az ellenzék vonuljon ki a parlamentből!” – mondta Nemes Balázs, a pécsi tüntetés egyik felszólalója.

Origo
18:43

Stadionra van pénz?

Egy borízű hang kiabálása töltötte be a teret. "Stadionra van pénz?" - kiáltotta az ismeretlen. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:41

Közlekedési változások

A 16-os és a 105-ös busz módosított útvonalon, az Erzsébet hídon át közlekedik.

A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelőúton közlekedik várhatóan 21 óráig. A buszok a Boráros tér felé a Nagykörúton, a Nyugati téren át tesznek kerülőt. Kifelé, az angyalföldi végállomás felé szintén terelőúton, a Kiskörúton át közlekednek.

A 2-es villamos csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik. A kimaradó szakaszon a terelőúton közlekedő 15-ös és 115-ös busszal utazhatnak.

Origo
18:39

Technikai szünet

Technikai szünetet rendeltek el a tüntetésen, amíg a szervezők bejelentették, hogy nagyok sok karácsonyi ajándékot hoztak a demonstrálók. A csomagokat a József Attila utcánál parkoló lila autónál lehet leadni. 

Origo
18:37

„Gyertek velünk”

Szalai József szerint a fiataloké a jövő, és bízik bennük, „fogjunk össze, gyertek velünk” – zárta a felszólalását.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:37

Üzleti tipp Rogán Antalnak

Az irónia is jelen van a demonstráción. Két fiatal arról beszélget a tüntetések alatt hatalmasat kaszáló sarki bolt előtt, hogy Rogán Antal helyében már régen megvették volna az üzletet. 

Origo
18:36

Ne a szegények fizessenek

Szalai József felszólított mindenkit, hogy követeljék az emberi jogaikat. Nem fogadjuk el, hogy a rossz gazdaságpolitika árát a szegények fizessék meg. Úgy látja, miközben elképzelhetetlen a nyomor, addig az ország vezetői hűbéreket osztanak. „Mutyi mutyi hátán.” Új rendszerváltásra van szükség – hangoztatta Szalai.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:34

Mindenki felelős mindenkiért

Szalai József, a Rosta Rokkant Mozgalom vezetője a mélyszegénységben élők jogairól beszélt. Úgy látja, a legelesettebb rétegért is tüntetni kell, „minden magyar felelős, minden magyarért.” Elmondta, a kormány több ezer embert taszított az út szélére.

Origo
18:33

Rossz a hangosítás

Nem túl jó az esemény hangosítása, legalábbis erre utal, hogy a József Attila utcánál állók szinte semmit nem hallanak a beszédekből. Ők beszélgetéssel töltik el az időt - jelentette tudósítónk. 

Origo
18:30

Új köztársaság

Gács Anna szerint mindenkinek érdeke a független tudományos kutatás és az autonóm egyetemek. Új magyar köztársaság létrehozását nevezte az egyik legfőbb célnak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:27

A tanulás szabadsága

Gács Anna arra a kérte a téren jelen lévőket, hogy ne hagyják az oktatás lezüllesztését. Követelte a tanítás és a tanulás szabadságát.

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:26

Orbán fogja majd a kezüket

Gács Anna, az Oktató Hálózat aktivistája szerint az egyetemi oktatóknak nem lesz beleszólásuk az adott intézmény működésébe. Úgy látja, a jövőben a kormány igényei szerint lehet majd csak kutatni. Aki eljut az egyetemre, annak majd Orbán Viktor fogja a kezét a szakválasztásnál.

Origo
18:21

Orbán-paródia

A tiltakozáson egy Orbán Viktor miniszterelnököt parodizáló videót mutatnak be.

 

Origo
18:20

Pécsett is tüntettek

A „Pécsnek hangja van” Facebook-közösség újabb tüntetést szervezett a kormány ellen. A kedden este a '48-as téren megtartott megmozduláson mások mellett felszólalt az eddigi demonstrációk egyik főszereplője, az SZDSZ alapítója, Heindl Péter „jogvédő”, valamint az exfideszes Hadházy Ákos, az LMP „korrupciós” szakértője, valamint Nemes Balázs, a korábban a fővárosban Közfelháborodás napja elnevezéssel megtartott demonstráció szervezője.

Origo
18:19

Összefogás

A mostani rendezvény fő célja az volt, hogy a korábbi tüntetések szervezőit összefogja. A tüntetés egyik szervezője arra kérte a jelenlévőket, hogy ne takarják el az arcukat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:18

Kutatást készítenek

Tudományos kutatásban való részvételre kérik a tüntetőket a Magyar Tudományos Akadémia politikatudományi intézetének munkatársai. A fiatal kutatók szórólapokat osztogatnak, amelyen egy link szerepel, és arra kérik az embereket, hogy a tüntetés után otthon töltsék ki, ezzel segítve munkájukat. A csoport a magyarországi társadalmi mozgalmakat és a tiltakozásokat vizsgálja. Első kutatásuk témája teljesen egyedi: egy konkrét demonstráció (2014. 12. 16.) résztvevőinek társadalmi hátterét, részvételi szándékait, gondolkodásmódját kívánja elemezni.

Origo
18:16

Rendőrök

A tüntetés környékén erős a rendőri készültség.

 

Origo
18:13

Adomány

A tüntetésen adományokat is gyűjtenek.

Origo
18:12

Megtelt a tér

Nemsokára kezdődnek a beszédek, a József nádor tér szinte teljesen megtelt. 

Origo
18:09

Budaházy György is ott van

Budaházy György is megjelent a József nádor téri tüntetésen. Budaházy a 2006-2010 közötti kormányellenes tüntetések vezető alakja volt. Terrorcselekmény vádjával előzetes letartóztatásban is volt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Fotó: Bielik István - Origo

 

Origo
18:09

Vidéken is tüntetnek

Szegeden és Pécsett is körülbelül kétszázan gyűltek össze.

Origo
18:06

Gyűlik a tömeg

Egyre többen vannak a tüntetés helyszínén, tudósítónk becslése szerint körülbelül 1500-an lehetnek a téren, és még folyamatosan érkeznek a demonstrálók. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
18:06

„Demokráciát”

Tíz perccel a kezdés előtt néhány száz ember gyűlt össze a József nádor téren. Dudálással, fütyüléssel várják a tüntetés kezdetét, pártzászlók – ahogy a szervezők kérték – nincsenek, csak egy „demokráciát” feliratú transzparens látható a tömegben. A téren egy színpad is van.

Origo
18:04

Gyülekeznek

Több százan gyűltek össze a József nádor téren.

 

Origo
18:03

Akik beszélnek majd

- Gács Anna (oktatási hálózatok közös szónoka)
- Szalai József (Rosta Rokkant Mozgalom)
- Györkös Ágnes (civil)
- Kiss Csaba (Rehab Critical Mass)
- Jónás Amália (A Város Mindenkié)
- Cseh Katka (Népharag csoport)
- Krasznahorkai Emma (Nem Némulunk El csoport)
- Szilvási István (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány)
- Mendrey László (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)
- Marek Bertram (hallgató)
- Iványi Gábor

Origo
18:02

Máshol is tüntetnek

Budapest mellett 20 másik városban is tiltakoznak a kormány intézkedései ellen.

Origo
17:59

Provokátorok zavarják az eseményt

Tízfős, provokátorokból álló csoport jelent meg a József nádor téren - jelezte a helyszínről az Origo tudósítója. Egy árpádsávos és két uniós zászló van náluk, mindkettőn a "NEM" szó szerepel. A többi demonstráló azt kiabálja nekik, hogy "Nácik, haza!", miközben a  rendőrök elkezdték őket kivezetni a tömegből. 

 

Forrás: Origo

 

MTI
17:45

Anarchiát lát a KDNP

Aradszki András (KDNP) a nap folyamán tartandó kormányellenes tüntetésekről azt mondta, az elmúlt hónapokban azt lehetett látni, hogy a Budapesten zajló tüntetések ugyanúgy épülnek fel: ráutaló beszédek, internetes oldalakon szinte fegyveres lázadásra buzdítás, a célpont konkrét megnevezése, elkeseredett hangulat szítása, majd végül, a gyűlés berekesztése után az ellenőrizetlenül hagyott tömeg teszi, ami eszébe jut, lényeg az anarchia.

Origo
17:34

Rendőri beavatkozás

A tiltakozók hétfőn lezárták a parlamenti mélygarázsba vezető utat. A tüntetők a földön ültek, ezért ölben vitték el őket a rendőrök.

Origo
17:32

Tüntetéssorozat

Az október 12-i önkormányzati választás óta rengeteg tüntetés volt a kormány tervezett intézkedései ellen.

Origo
17:30

Magánnyugdíj

Vasárnap a Kossuth Lajos téren a magánnyugdíjrendszer mellett álltak ki a demonstrálók. 

Még több bejegyzés