Orbán Viktor idei első szavai

2015.01.09., 07:19
rendezés

Idén először ad rádióinterjút Orbán Viktor. A kormányfő szavait mondatról mondatra követjük.

Origo
07:59

Ennyi volt

Orbán Viktor megköszönte a beszélgetést és távozott.

Origo
07:57

Logikátlanságok

Vannak értelmes javaslatok. A megyei matricát mindenki támogatja, akik csak munkába menet egy-két megyét használnak. Ha valaki a szomszéd megye első lehajtóján lejön az útról, valóban értelmetlen két matricát vennie.

Azt az elvet nem áll módunkban felülvizsgálni, hogy azok fizessenek egy szolgáltatásért, akik igénybe veszik. Nem tudjuk fenntartani az utakat, ha a használók nem járulnak hozzá a költségekhez.

Minden, ami kicsit is megváltoztatja az emberek mindennapjait, valóban bosszantja az embereket, de mikor lépjük ezt meg, ha nem most, a kormányzati ciklusunk elején.

Origo
07:54

Útdíj

Nem került se föl, se le semmi a fizetős szakaszok listájáról.

Szakmailag bonyolult, politikailag érzékeny téma ez, ezért van mindig próbaüzem. Amit most hallunk, az a próbaüzem gépházzaja. Ez egy hónapig tart. Bíztatok is mindenkit, hogy most tiltakozzon, most mondja el, mi a gondja. Január harmadik hetében lezárul a próbaüzem, a kormány ezután átnézi, min kell javítani. Egy nyílt szakaszban vagyunk, még sok minden változhat.

Origo
07:51

Egészségesebb nemzet kell

A háziorvosok méltatlan színvonalú elismerésén javítani kell erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Az év egyik kiemelt feladata lesz ez. Egészséges életmódot kell lehetővé tenni az emberek számára. Ennek része a mindennapos testnevelés a gyerekeknél. Felújítjuk a sportlétesítményeket, minden gyereket megtanítunk úszni, népparkokat építünk a következő években.

Origo
07:49

Oktatási rendszer

Az oktatási rendszerünk meghatározza a jövőnket. Nemcsak a belső szerkezetével van baj, hanem azzal is, hogy vannak társadalmi csoportok, amelyek negyede lemorzsolódik menet közben. A következő hónapokban megkezdődnek azok a viták, amelyek egy új oktatási rendszert körvonalaznak. A pedagógus életpálya már kész, hároméves kortól beemeljük az oktatásba a leendő diákokat. Jó szakmai anyagok készültek a további lépésekről is.

Origo
07:47

Mi a célja a kormányzásnak?

Van még időnk bőven jó dolgokat cselekedni.

2010-14 között a gazdasági válságon kellett úrrá lennünk. 2014-18 között a bérből és fizetésből élő családok anyagi megerősítése a feladatunk. A 2015-ös költségvetés abban segít, hogy akik még nem részei a középosztálynak, egy szintet feljebb léphessenek, akik pedig már a középosztályban vannak, tovább erősödjenek. A nyugdíjasokat is az előbbi csoportba sorolom. a nyugdíjak értékét megtartjuk, sőt, erősítjük is.

Origo
07:44

Döcög a kormányzás?

A megszokott, normális rendben folytatódik a kormányzati munka, szó sincs döccenőkről.

Origo
07:43

Vida-Goodfriend

Voltak már jobbak is a kapcsolataink az USA-val. Most olyanok, amilyenek. Egyre kevesebb szó esik az együttműködésről, miközben kiválóak a kapcsolataink. A jó dolgok helyett most a rossz dolgok kerültek előtérbe. Arra törekszünk, hogy ezen javítsunk, de nem adunk fel semmilyen nemzeti érdeket.

Próbálkozunk, de kettőn áll a vásár.

Origo
07:41

Nem tudok két fejjel gondolkodni

Nem abból indulunk ki, hogy mi Putyin elnök érdeke. Nem tudok két fejjel gondolkodni. A magyar érdekek számítanak. MIközben szövetségesek vagyunk, nem akarunk belesodródni a konfliktusokba. A bizonytalan világban biztonságot adó kapcsolatokra törekszünk mindenkivel. Meg kell védenünk például az oroszországi piacainkat is, ahogy a nyugatiakat is. 

Origo
07:39

Merkel nem prímás

A politikusok jobban meggondolhatnák, miket mondanak. Az MSZP térítse vissza politikusait, akik összekeverik Angela Merkelt a prímással, nem lehet tőle nótát rendelni. Nem szabad összekeverni a bel- és a külpolitikát.

Origo
07:38

Merkel, Putyin

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin is Budapestre érkezik. A német kancellár érkezéséről már konkrét napirend van, az orosz elnök látogatásáról még csak annyi biztos, hogy meghívtam és eljön. Inkább a közel-, mint a távoljövőben.

Origo
07:36

Nincs terrorveszély

A TEK azt jelentette, hogy nincs közvetlet terrorveszély Magyarországon. Olyan korszak előtt állunk ugyanakkor, amikor minden bizonytalan. A magyar kormányzatnak arra kell törekednie, hogy egy bizonytalan világban biztonságos Magyarországunk legyen.

Magyarországot meg akarjuk védeni a bevándorlóktól, de egyelőre a gyász ideje van itt! 

Origo
07:34

Megakad az ember torkán a szó

A brutális terrorcselekmény mellbe vágta az embert - mondta a miniszterelnök a párizsi merényletről. Szolidaritást vállalnak a francia néppel.

Origo
07:33

Kezdődik

Megérkezett Orbán Viktor.

Origo
07:19

Hamarosan kezdődik

Már csak tíz perc és megszólal Orbán Viktor.

Origo
07:03

Az útdíj mellett valami meglepetés is lesz

Az Origo olvasói szavazásunk alapján arra számítanak, hogy leginkább az útdíjakról beszél majd a minsizterelnök, de közel ennyien számítanak valami meglepő bejelentésre is.

Origo
07:00

Orbánviktoring

A kormányfő legutóbbi, nagy nyilvánosságot bejárt megnyilvánulása az ünnepi jókívánság volt a karácsonyfa ágai közül.