A német kancellár és a magyar miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón számol be délután egy óra után arról, miről egyeztettek három órán át a Parlamentben.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart mintegy háromórás megbeszélése után a Parlamentben Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. A német fél előre közölte, a kétoldalú és uniós politikai témák, az ukrajnai helyzet mellett „az aktuális magyarországi fejleményeket" is megvitatják.

13:47
Az illiberális demokráciáról eltér a véleményük

Beszéltünk a demokrácia sajátosságairól, és ezt a beszélgetést még el kell mélyítenünk - válaszolta újságírói kérdésre Angela Merkel. Megjegyezte: az illiberális szóval ő a demokráciával összefüggésben "nem tud mit kezdeni".

Orbán Viktor erre azt mondta: kitart amellett, hogy nem minden demokrácia liberális.

13:45
A gázszállítási szerződésünk év végén lejár

Magyarország energiafüggősége, kitettsége nagyobb, mint Németországé - mondta Orbán Viktor. Jelezte: meg kell oldani azt a problémát, hogy év végén lejár a gázszállítási szerződésünk Oroszországgal.

13:43
Energiafüggőség: Németországnak is gond

Az energiafüggőségre vonatkozó kérdésre válaszolva Angela Merkel emlékeztetett: Németország Oroszországtól szerzi be gázfogyasztásának 30 százalékát. Jelezte: történnek lépések közös európai energetikai piac létrehozására. A Nabucco meghiúsult, a Déli Áramlat bizonytalan - sorolta a körülményeket a német kancellár.

Fotó: Bielik István - Origo

 

13:41
Németország sem támogatja fegyverrel Ukrajnát

Fegyverrel nem támogatja Németország Ukrajnát, inkább azon lesznek, hogy diplomáciai úton rendezzék a helyzetet - mondta kérdésre válaszolva a német kancellár.

A magyar miniszterelnök is ezen a véleményen volt: azt mondta, Magyarország sem támogatja fegyverrel Ukrajnát.

13:38
Az eurázsiai gazdasági együttműködésről is szó esett

Az eurázsiai gazdasági együttműködésről "futólag" esett szó Orbán Viktor szerint. Ehhez Angela Merkel azt tette hozzá: szankciókat léptettek életbe, és keresik a kiutat a válságból, ennek alapja pedig a minszki egyezmény lehet. Közös gazdasági térség felé lehetne elindulni – javasolta Merkel, hozzátéve, hogy ebben egyetértettek a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor szerint ésszerű Angela Merkel felvetése, amely "nagyon sok problémánkat oldaná meg a jövőben".

13:35
Minél gyorsabban tűzszünetre lesz szükség

Egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy minél gyorsabban tűzszünetet kell elérni Ukrajnában – jelezte a német kancellár.

13:34
Közös cél az ukrán konfliktus rendezése

Az ukrán konfliktus kapcsán Merkel kiemelte, fontos, hogy Magyarország támogatja gázszállítással Ukrajnát, és jelezte: közösen kívánnak fáradozni a konfliktus rendezésén.

13:33
Mi fontos egy demokráciában?

Fontos a demokráciában az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepvállalása – ez fontos modell kell, hogy legyen Magyarország számára is Angela Merkel szerint.

13:32
A német cégeknek fontos a megbízhatóság

A német gazdaság örül, hogy hozzájárulhat a magyar gazdaság sikerének - mondta a német kancellár, kiemelve: értékelik, ha megbízható keretfeltételekre találnak a német cégek.

13:31
A határnyitást dicsérte Merkel

Magyarország bátor tettének nevezte Angela Merkel kancellár a határnyitásban vállalt szerepet.

13:30
Szóba került az ukrán válság

A magyarok a béke pártján állnak, semmilyen olyan megoldást nem tud támogatni magyarország, ami a béke ellen hat - mondta Orbán arról, hogy szóba került megbeszélésükön az ukrán válság témája.

13:29
Danke, Deutschland!

Danke, Deutschland! – így köszönte meg Orbán Viktor a német gazdasági szerepvállalást Magyarországon.

13:28
A magyar gazdaságot dicséri Orbán

A munka alapú gazdaság megteremtését, a 22 éves foglalkoztatási rekord megdöntését dicsérte a magyar miniszterelnök, kiemelve, hogy 300 ezer munkahelyet hoztak létre német cégek, és a külkereskedelem 25 százaléka Németországba irányul.

13:27
Az európai egység szószólója Merkel

Kis csúszással elkezdődött a tájékoztató.

Orbán Viktor szerint Angela Merkel az európai egység szószólója.

 

Fotó: Bielik István - Origo

 

13:23
Csúszik a tájékoztató

Angela Merkel és Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóját a kancellár sűrű programja miatt 13 óra 10 perce hirdették meg, de egyelőre csúszik.

13:20
Nincsenek tabutémák

A háromórásra tervezett megbeszélés elég hosszú ahhoz, hogy akár részletesen is szóba kerüljenek magyar belpolitikai témák is, főleg, hogy kormányzati források szerint a miniszterelnök hosszú ideje jó viszonyban van a kancellár asszonnyal, így állítólag „nincsenek tabutémák" a felek között.

13:18
Az ellenzék dorgálást vár

Az ellenzéki pártokban megfogalmazódott az a remény, hogy Angela Merkel kancellár „szigorúan rendre utasítja" majd a találkozón a magyar kormányfőt

Magyar kormánykörökben viszont előzetesen nem számítottak komoly konfliktusra.

11