Politikai megállapodás született a gázszállítás ügyében, az orosz elnök szerint Paks II. remek üzlet Magyarországnak, Orbán Viktor pedig a Vlagyimir Putyinnal folytatott kétórás négyszemközti tárgyalás után derűlátóbb az ukrajnai helyzettel kapcsolatban mint korábban. Erről beszélt a két politikus a tervezettnél csaknem három órával később tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin ezután a Várba ment, ahol Áder János köztársasági elnökkel találkozik. Kövesse velünk az eseményeket percről percre! 

00:03
Elment Putyin

Az orosz elnöki különgépek este 11 óra után elhagyták Magyarországot. 

23:36
Felszállt az első orosz gép

A flightradar adatai szerint az első orosz gép már felszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. 

23:22
Feloldották a lezárásokat

A Terrorelhárítási Központ feloldotta a Vlagyimir Putyin vezette orosz elnöki delegáció látogatásának idejére bevezetett biztonsági intézkedéseit - közölte a szervezet kedden késő este az MTI-vel.

22:54
Mesterházy: Orbán kiszolgálta az orosz medvét!

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke a Facebook-oldalán értékelte az Orbán-Putyin találkozót. A szocialista politikus szerint a magyar kormányfő kiszolgálta az "orosz medvét".

 

22:48
Fidesz: A legfontosabb az energiabiztonság

A Fidesz szerint a magyar családok energiabiztonságát szolgálta Vlagyimir Putyin látogatása. A Fidesz korábban közölte azt is, hogy Magyarország továbbra is a béke pártján áll, ahogy eddig, úgy ezután is az orosz-ukrán konfliktus békés megoldását szorgalmazza és kiáll az Ukrajnában élő magyarok biztonsága érekében.

22:28
Elindult Putyin
Vlagyimir Putyin autója a Hunyadi János úton, távozóban a Sándor-palotábólForrás: MTI/Mohai Balázs

 

22:17
Még mindig van lezárás

A Dózsa György még ezekben a percekben is le van zárva. Az egyik olvasónk küldte el ezt a fotót. 

Továbbra is le van zárva a Dózsa György útForrás: Origo

 

22:09
Nézőpont: Eredményes volt a párbeszéd

A Nyugat szövetségeseként is sikerült eredményes párbeszédet folytatnia Orbán Viktor miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A pragmatikus találkozó alapján megerősítést nyert, hogy a magyar kormányfő nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként, hanem a reálpolitika elveit követi anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a NATO vagy az EU értékeit és érdekeit - közölte a Nézőpont Intézet gyorselemzésében. 

22:05
Jobbik: Felemás találkozó

A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti találkozójának eredményét. Fontos eredménynek tartják, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. Ugyanakkor kiemelték, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amikkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit.

21:48
Liberálisok: Megalázták Magyarországot

A Magyar Liberális Párt szerint a Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot – mondta Fodor Gábor. A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még "egészen másik" Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte.

21:47
DK: Orbán elárulta Európát

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot. A párt szerint a magyar kormány "gyáván elmismásolta" azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor. 

21:38
Amíg Putyin itt van

A fővárosi forgalmirend-változásokat mindaddig érvényben tartja a rendőrség, amíg az orosz elnök és delegációja Magyarországon van.

21:35
MSZP: biodíszlet volt az ország

A nemzeti érdekek elárulásával vádolta meg a Putyin-látogatás miatt az MSZP Orbán Viktort. A szocialisták szerint az orosz elnök biodíszletnek használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják. 

21:31
Indokolatlan és aggasztó

Így értékelte a Együtt az orosz elnök budapesti látogatását. Az ellenzéki párt szerint az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszió miatt, Orbán Viktor azonban lehetővé tette, hogy Moszkva rést üssön ezen a karanténon.

21:26
LMP: nőtt az ország kitettsége

Az LMP szerint változtatni kell az ország energiapolitikáján. Az ellenzéki párt úgy látja, hogy erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt.

21:22
Éjfélig maradnak a lezárások

Éjfélig meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ a Sándor-palota és az Országház környéki utcákra az orosz elnöki látogatás miatt elrendelt lezárásokat.

21:14
Felért a Várba

A budapesti látogatás utolsó állomása Putyinnak a Sándor-palota, ott fogadta az orosz elnököt Áder János köztársasági elnök.

Elnöki kézfogóFotó: Bielik István - Origo

 

 

21:01
Déli irányból is jöjjön az energia

Bármi is lép a Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést - erről is beszélt az orosz elnök és a magyar kormányfő Budapesten. Orbán Viktor úgy fogalmazott, továbbra is érdekünk, hogy déli irányból energia, gáz érkezzen Magyarországra.

20:40
Porosenko kemény válaszlépéseket vár

Miközben az orosz elnök és a magyar kormányfő az ukrán helyzetről is tárgyalt Budapesten, az ukrán elnök kemény válaszlépést sürgetett az Európai Uniótól és a nemzetközi közösségtől Oroszországgal és a Moszkva-barát szakadárokkal szemben a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése miatt.

20:32
Orbán: Az oroszok eddig mindent betartottak

Akármi is lesz a Déli Áramlat alternatívája, Magyarország keresni fogja az együttműködést az esetleges részvétel kapcsán – válaszolja egy újabb kérdésre Orbán Viktor, majd közölte: Ukrajna kapcsán ő is optimistább, mint néhány hete volt.

Putyin szerint a Déli Áramlat eredeti tervét Törökországon keresztül is megvalósíthatjákFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Putyin – ugyancsak a Déli Áramlat kapcsán – emlékeztetett arra, hogy a projektet az Európai Bizottság "elvette tőlük", de ők nem akarnak senkit megbüntetni, és nem akarják levágni magukat senkiről. Ha nem fognak gátolni, akkor a vezeték eredeti tervét Törökországon keresztül is megvalósíthatják. "Nem fogunk lemondani a törökökkel való együttműködésről, csak azért, mert Európa mást ajánl" – tette világossá.

Léteznek olyan tervek Európában, amelyek azt gondolják, hogy Oroszország nélkül is lehetséges az energiapiac – fogalmaz ennek kapcsán a magyar kormányfő, aki szerint ha valaki azt gondolja, hogy az oroszokkal való együttműködés nélkül lehetséges az európai energiabiztonság, "az illúziókat kerget". Zárszóként közölte, hogy amiben eddig az oroszokkal megállapodott, azt ők mindig betartották.

19