A kétharmad elvesztése és a magyar külpolitika is téma volt az Országgyűlés plenáris ülésén. Kósa Lajos szerint a veszprémi választási vereség nem hoz trendfordulót. Szijjártó Péter a növekvő terrorveszély miatt az ellenzék támogatását kérte. Az MSZP frakció nevében végre megszólalt Mesterházy Attila. Ez történt az ország házában.

11:01
Emelkedik a terrorveszély

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a világban zajló változások egy drámai következményéről beszél, ami a terrorfenyegetettségi szint megerősödése. 

11:03
Az Iszlám Állam tevékenysége

A miniszter az Iszlám Állam kegyetlenségeit sorolja. A keresztények elleni szisztematikus fellépés folyik - utalt 21 kopt keresztény kivégzésére Egyiptomban. Családtagjaikat a magyar kormány 500 euróval támogatta - jelentette be. A magyar kormány nemzetközi bírósági vizsgálatot kezdeményezett.

11:06
Szövetségeseinkkel is együttműködünk

A kurdisztáni katonai stabilitáshoz is csatlakoznánk - mondta Szijjártó. A kormány az ellenzéktől is várja a javaslatokat arról, hogy hogyan csatlakozzunk az Iszlám Állam elleni harchoz.

11:10
A Jobbik emelte fel először a szavát

Az ISIS és az Iszlám Állam tevékenysége nem most kezdődött: a Jobbik szólalt fel először ebben a kérdésben. A szélsőséges Iszlám oka a Nyugat politikája - mondta Gyöngyösi Márton.

11:13
Mesterházy: miért nem mond le?

Mesterházy Attila szerint Szijjártó Péter nem arról beszélt, amiről kellett volna: a lemondásáról. Szijjártó kiirtotta az elemzésen alapuló külpolitikát, és olyan szerencselovagokat hozott helyzetbe, mint Kiss Szilárd. Az MSZP szerint véget kell vetni az elszigetelődésnek. 

11:16
Schiffer: Több Európára van szükség

Honnan kap ez a terrorszervezet pénzbeli és katonai utánpótlást? Ezt kell az Európai Uniónak kiderítenie.  Biztonságpolitika kérdésében több Európára van szükség - ismertette az LMP véleményét Schiffer András. Önök terrorizmus elleni nemzeti stratégiát ígértek, helyette a bevándorlókkal szembeni hecckampányt indították el, amit abba kéne hagyni - mondta.

11:18
Nem szigetelődtünk el

Németh Zsolt szerint Merkel és Putyin látogatása egyértelműen bizonyítja, hogy nem szigetelődött el a kormány. Az Országgyűlés várja a külügyminisztérium megkeresését a katonai szerepvállalásunkról való egyeztetés érdekében - mondta Németh Zsolt.

11:24
Megkezdődtek a napirend előtti felszólalások

6,7 millió eurót, összesen 2 milliárd forintot költött ingatlanvásárlásra a Magyar Művészeti Akadémia - ismertette a még tavaly megjelent kormányrendelet részleteit az LMP felszólalója. Ikotity István szerint ismét a vitatott, részben a közszereplő Giró-Szász András rokonához köthető cég volt az ingatlanközvetítő. Az épület sokszorosa az Alapítvány által eddig  használt területnek, ráadásul rossz állapotban van. Ez alatt a lakosság nagy része nem fér hozzá a kulturális javakhoz. 

11:28
Az MMA közfeladatokat lát el

Hiába kapta meg a Vigadót a Magyar Művészeti Akadémia, az nem alkalmas az alapítvány köztestületének elhelyezésére - szögezte le válaszában Rétvári Bence. Az ingatlanvásárlással a magyar állam jól járt, mert egy kultikus épület, a korábbi MÚOSZ-székház került a birtokába, mondta az államtitkár.

11:36
KDNP: Nem szegényellenes a kormány

A kereszténydemokrata Szászfalvi László Ferge Zsuzsát idézi, hogy bizonyítsa, az MSZP kormányon semmit sem tett a rászorulók védelmében. A szocialista frakció ennek ellenére rosszindulatú kampányban igyekszik szegényellenesnek beállítani a kormányt. A szegénységgel veszélyeztetettek száma negyed millióval csökkent a kormány politikájának köszönhetően - állítja Szászfalvi.

11:37
Rétvári egyetért

Rétvári Bence négy és fél év után arra kérte az ellenzéket, ismerje el, hogy a munkahelyteremtés az egyetlen értelmes szegénységellenes politika. A minimálbér-emelés is egyértelműen a Fidesz-kormányokhoz kötődik. Az MSZP ezzel szemben a segélyezésben érdekelt, cserébe szavazatokat vár.  

11:43
"Híd a mellébeszélés világába!"

Mirkóczki Ádám Rétvári Bence múlt heti válaszára utal címadásában. A Jobbik a Híd a munka világába uniós program forrásainak visszás felhasználásával kapcsolatban interpellálta a kormányt. Miért védik Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, akit azóta miniszteri biztossá nevezett ki Orbán Viktor? A kormány bármilyen szintű lopást hajlandó eltűrni a kisebbségi szavazatokért? A program résztvevői több százezres fizetéseket kaptak és ésszerűtlen költekezéseket hajtottak végre eddig 600 millió forintért, de a projekt 5,2 milliárdos. Megvárják, míg a további 4,5 milliárdot hasonló módon költik el? 

11:48
Ön is kapott meghívást

Ön is kapott egy meghívást az Országos Roma Önkormányzattól! Menjen el és személyesen győződjön meg a program előrehaladásáról - reagált Rétvári, majd hosszasan sorolta a projekt célját és azt, hogy milyen szakmákra képezik ki a részben OKJ-s programokba bevont rászorultakat: 1200 főből legalább hatszázan reményeik szerint elvégzik a képzést. 

11:56
MSZP: Legyőzhető a Fidesz

Újpesten is, Veszprémben is bebizonyosodott, az MSZP legyőzte a Fideszt és a Jobbikot - utalt a hétvégi veszprémi választás eredményére Tóbiás József pártelnök. Van remény, mert hosszú idő óta először független nyert, akit az MSZP támogatott, mert a baloldalnak fontosabb a változás, mint a saját pártérdeke.

11:59
Kész Zoltán nem támogatta önöket

L. Simon László szerint nem a szocialisták, és nem is Gyurcsány nyert a hétvégén, mert Késznek esze ágában sem volt a baloldali pártokhoz csatlakozni. A választás eredménye bebizonyította, hogy alaptalannak bizonyultak a választási rendszert bíráló ellenzéki támadások.  

12:10
Kósa Lajos gratulált Kész Zoltánnak

Az MSZP-DK-MOMA és a liberálisok által támogatott jelölt a választás tétjét a kétharmad lebontásában fogalmazta meg. Ez alkalmas volt arra, hogy mozgósítsa a baloldalt. Ezzel szemben a Fidesz a veszprémi választókerület képviseletét nevezte meg, a választás tétjének. De a hétvégén további két településen is volt választás: ott utcahosszal győzött a Fidesz. Mit jelent a trendforduló? A baloldal valóban azonosul Kész Zoltán értékrendjével, aki még a liberálisoknál is liberálisabb? Ózdon pedig az MSZP teljes szavazóbázisa átszavazott a Jobbikra: ez lenne a trendforduló? Kósa Lajos szerint a kormánypártok nyugodtan és méltósággal folytathatják a munkát. Felszólalására a kormány nem reagált.

12:14
Jobbik: Nem sikeres a szegénységpolitika

A Jobbik "megdöbbentő" adatot osztott meg az Országgyűléssel: a magyarok 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy vendégeket fogadjon, ami a társadalmi kapcsolatokat is aláássa. A legszegényebbek között kimagasló a 18 év alattiak száma. Miért engedték elszabadulni a szociális ollót? - kérdezte Egyed Zsolt. 

12:16
Csökkent a szegénység

Pogácsás Tibor egyetértett azzal, hogy vékony a középosztály, de a gyermekszegénység 100 ezer fővel csökkent a Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta. A kormány az óvodáztatással igyekszik változtatni a helyzeten - mondta.

12:22
Márciustól újra lesz kilakoltatás

Schmuck Erzsébet szerint a kilakoltatás kérdésével érdemben nem foglalkozik a kormány, pedig kis összegű hátralékok miatt tehetik ki az embereket a lakásukból. A kilakoltatott gyerekek állami gondozásba, a szülők hajléktalanszállókra kerülnek. A helyzetet súlyosbítja a márciustól hatályba lépő új segélyezési rendszer, és az önkormányzatok forráshiánya - állítja az LMP-s politikus.

12:23
A kormány támogatja az önkormányzatokat

A szegény önkormányzatokat 30 milliárd forinttal támogatja a kormány, ezért nem súlyosbodik a kilakoltatási helyzet - reagált Rétvári Bence. 

13