Immár harmadik alkalommal tart sajtótájékoztatót a szerdai kormányülést követően Giró-Szász András és Lázár János. Minden bizonnyal a reklámadó és a Quaestor-botrány is szóba kerül. Az Origo arról is megkérdezi Lázár Jánost, miért nem hosszabbították meg Simicska Lajos földbérleti szerződéseit. 

15:48
Jövő hétre is maradt téma

Véget ért Lázár János és Giró-Szász András csaknem kétórás sajtótájékoztatója. A jövő héten is megtartják a tájékoztatót, pedig jövő héten kormányülés nem, de számos érdekes téma lesz, amelyről be kívánnak majd számolni - ígérték.

15:46
A NAV-vizsgálatról még nem tudni

Végleges megállapításokat tartalmazó jelentést még nem kapott az Állami Számvevőszéknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál folytatott vizsgálatáról a kormány, de Lázár szerint a legfontosabb továbbra is az, hogy a NAV törvényesen működjön. 

15:44
Kérdéses a Fidesz-KDNP győzelme Tapolcán

Az a kérdés, hogy Tapolcán képes lesz-e vasárnap a Fidesz-KDNP jelöltje megtartani a választók bizalmát - mondta Lázár János. Az esélyeket nem latolgatta, de megjegyezte: ha győznek, megköszönik a bizalmat, ha vesztenek, akkor gratulálnak a nyertesnek.

15:42
Feltárnák a kórházi adósságtermelődés okát

Zombor Gábor államtitkár szerint az adósság kezelésének jó módja, hogy összevonják az adósságot és egyben tárgyalnak erről a beszállítókkal, ez a munka még folyik - tért ki a kórházi adósság kérdésére ismét Lázár János, aki szerint azonban meg kell vizsgálni, miért alakul újra és újra az adósság.

Giró-Szász András megjegyezte: szinte minden évben konszolidálják a kórházakat, eddig négyszer tették meg, összesen mintegy 100 milliárd forint értékben - nem számítva a mostani mintegy 60 milliárdos összeget.   

15:38
Nem tudni nemzetbiztonsági kockázatról

A Honvéd Egészségpénztárban több mint ezer titkosszolgálati munkatársnak volt megtakarítása, de Lázár Jánosnak nincs olyan információja, hogy felmerülhetett nemzetbiztonsági kockázat akár ezzel a vállalkozással, akár a Quaestor-csoporttal kapcsolatban.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

15:35
Tanulságos lehet az M4 botránya

Az autóút- és autópálya-építéseknek le kell törniük az árakat, ezért is kevesebb fajlagosan a ciklus végéig tervezett új autóutak-, autópályák kilométerára, mint az tapasztalható volt az elmúlt 15 évben - mondta Lázár János, megjegyezve: nem hadjáratot akarnak indítani az építő cégek ellen, de lehet az a következménye az M4 ügyébek, hogy az "tanulságokkal szolgál". A szabályozást is meg kell vizsgálni, érdemes-e változtatni - tette hozzá. 

15:32
Nyolcmillió ember ellenőrizheti az M4 számláit

Az M4-es beruházás szerződéseinek nyilvánosságra hozásának semmi akadálya nem látszik, így nyolcmillió magyar állampolgár ellenőrizheti az építkezést - mondta még az M4-ről Lázár János.

15:28
Az ORÖ-nél sem lophatnak, csalhatnak

Lázár János konkrét büntetőeljárással kapcsolatban nem nyilatkozik, de szót ejtett az országos Roma Önkormányzattal kapcsolatos visszaélésgyanúkról. Visszautasította azt a vélekedést, hogy a romák még a közpénzt is ellopják, bár nem zárta ki, hogy ilyen előfordulhatott.

Ha lopnak, csalnak, hazudnak, az viszont a roma vezetők iránti közbizalmat rombolhatja - mondta Lázár. 

15:26
Az unió két évig biztatta a kormányt

Az Európai Bizottság két évig biztatta a kormányt arra, hogy ha az M4-es beruházás egyes elemeit megváltoztatják, akkor talán támogatni tudja, de idén tavasszal kiderült, hogy ez nem lehetséges - maradt még az M4-es témájánál a miniszter.

Lázár megjegyezte: a kartellgyanút meg kell vizsgálni, a Közgép pedig a kiírásnál olcsóbb ajánlatot adott.

15:23
22 milliárd forintnyi előleg visszajár az M4-ből

Az M4-es ügyében Lázár János nem hiszi, hogy a leállítás érintené a Hír Tv vagy a Népszava finanszírozását - mondta a miniszter, megjegyezve, hogy 22 milliárd forintnyi kifizetés visszajár, mert 60 milliárdot fizettek ki, pedig a vélelmezés szerint csak mintegy 40 milliárd forintnyi az elvégzett munka. Persze a 40 milliárd forintnyi munkát is meg kell vizsgálni.  

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

15:19
Miért baj az, hogy megnézzük a számlákat?

Ha kiderül, hogy nem volt kartell az M4-esnél, indulhatnak-e kártérítési perek az érintett cégek részéről? - kérdezték a minisztert, aki szerint ilyenre nem számítanak, viszont egymással "korrektül el kell számolni".

Eddig mindig azt kérdezték az újságírók, miért ennyiből vagy annyiból épül egy kilométernyi autópálya, most, hogy a kormány az M4-es esetében tételesen a számlák vizsgálatára készül, Lázár nem érti, miért baj ez.

15:17
Hallgat Csányihoz fűződő viszonyáról Lázár

Sajtótájékoztatón nem, de négyszemközt szívesen beszélget újságírókkal a Csányi Sándor OTP-vezérhez fűződő viszonyáról - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva.

15:13
Az Európai Bizottság nem Simicskát bünteti

Az M4-es autópálya építését azért állították le, mert az Európai Bizottság nem támogatja a beruházást, de aligha azért, mert Simicska Lajost büntetné - mondta Lázár János, aki szerint a kormány csak a bizottság határozata miatt döntött a leállításról.

Az M4-esnek semmi köze vélelmezett konfliktusokhoz vagy vitákhoz - hangoztatta a miniszter, aki szerint csak arról van szó, hogy az EU nem ad pénzt, az államnak pedig nincs, függetlenül attól, hogy bárki szereti-e Simicska Lajost, vagy sem.  

15:10
Csak véleménye van a kormánynak

Minden lehetőséget megvizsgálunk a brókerbotrány károsultjainak megsegítésére, de a jegybank javaslatáról egyelőre csak véleménye van a kormánynak, nem döntése - ismételte el Lázár egy újabb, a Beva-értékhatár emeléséről szóló kérdésre.

15:07
Fejenként 90 ezres jövedelem lesz a határ

Az ingyenes óvodai étkeztetés azokra a gyerekekre terjed ki, akiknek a családjában fogyatékkal élő van, három vagy több gyereket nevelnek, és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 90 ezer forintot - sorolta a részleteket Giró-Szász András, aki szerint ez az érintett gyerekek 90 százalékát jelenti.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

15:05
Jó helyre kerül a 12 milliárd forint

Jó helyre kerül a 12-13 milliárd forint, amit a gyerekek ingyenes óvodai étkeztetésére fordít a kormány, és az is helyes, hogy a leggazdagabbaknak viszont fizetniük kell - mondta Lázár, aki magát az utóbbi csoportba sorolta.

15:04
Nézőpont kérdése a kockázat

Nem kockázatos egy 10 milliós törzstőkéjű cégnek sokmilliárdos kötvényeket kibocsátania? - kérdezték Lázártól, aki azt mondta, ezért is vizsgálják meg visszamenőleg 15 évre, hogy a felügyelet nem tárt-e fel aggályokat ezzel kapcsolatban.

Giró-Szász András pedig visszakérdezett: az nem volt kockázatos, hogy az MFB 17 milliárdnyi hitelt adott egy 10 milliós törzstőkéjű cég beruházásához? 

15:01
Miért ne?

Megszavaztatná a budapestieket a szuperkórházról, hogy kell ezt a konzultációt elképzelni? - kérdezték Lázárt, aki visszakérdezett: miért ne szavaztathatnák meg? Végre egy értelmes kérdésben dönthetnének - tette hozzá a miniszter.

14:59
Tarlós egyedül nem dönthet a szuperkórházról

A budapesti embereket kell megkérdezni a tervezett új szuperkórházról, nekik kell erről döntést hozniuk, budapestiek pedig a főpolgármesteren kívül sokan vannak még - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy Tarlós István főpolgármester már arról beszélt, hogy ő a volt OPNI helyén látná szívesen az új kórházat.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

14:57
73 Quaestor-károsult nagyon rosszul jár

A Beva jelenlegi 20 ezer eurós határa a 32 ezer Quaestor-károsultból 22 ezret érint, de a 100 ezer eurós határ a maradék mintegy tízezer károsultat is mind ki tudná elégíteni - sorolta Lázár, megjegyezve: csak az a 73 ügyfél jár rosszul, akinek 100 ezer euró feletti volt a betétje.

13