Az ISIS elleni fellépés-, és a Quaestor-alap létrehozásának támogatását kérték az Országgyűléstől napirend előtt a kormánypártok. A Jobbik vizsgálóbizottsága a nagykoalícióban 15 éve folytatólagosan elkövetett brókercsalásokat tárná fel. A honvédelmi életpályamodell esetén az ötpárti egyeztetés konszenzus-közeli törvényt eredményezett – derült ki a törvényjavaslat vitájából. Percről percre követtük a plenáris ülést.

09:03
LMP: fenntartható fejlődés

Várhatóan ősszel dönt a milleniumi fenntarthatósági célokról az ENSZ. Schmuck Erzsébet (LMP) kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Több mint 3 milliárd ember él kevesebb, mint napi 2,5 dollárból, évente 800 ezer gyermek hal éhen. A korábbi célok megbuktak: nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között. A környezetvédelem területén még rosszabb a helyzet. A biológiai sokféleség csökkenése és a talajpusztulás drámai. 2013-ban öt uniós tagállamban a lakosság egyharmadát veszélyezteti a szegénység. Az öt tagállam közül az egyik Magyarország, gyermekszegénységben pedig sereghajtók vagyunk. 

09:06
Szijjártó Péter válaszol

A környezetvédelem helyzete még a szociális helyzetnél is rosszabb. Magyarország nem kerülheti el, hogy szembenézzen ezekkel a gondokkal - véli az LMP.

A külügyminiszter a multilaterális diplomáciáról és az ENSZ fenntarthatósági céljainak kialakításáról beszél. A magyar kormány aktívan részt vesz a tárgyalásokban - mondta. A nemzetközi fejlesztési programokra a GDP 0,33 százalékát fordítanánk az Európai Unió 0,7 százalékos javaslatával szemben. 

09:15
Gúr Nándor is a szegénységről beszél

Az MSZP-s Gúr Nándor "Normális életet Magyarországon" címmel szólal fel a szegénység ellen. A minimálbér vásárlóereje 5000 forinttal kevesebbet ér, a közszférában öt éve változatlanok a bérek, a munka törvénykönyve nehezíti a munkavállalók helyzetét. 

09:18
Kiterjesztették az ingyenes étkezést

Idén szeptembertől már 320 ezer gyermeknek jár napi háromszori ingyenes étkezés. A Fidesz-kormányhoz képest a szocialisták csigatempóval emelték a minimálbért - reagált Rétvári Bence. 

Gúr Nándor bekiabálása miatt Lezsák Sándor ülésvezető elnök leállította az államtitkárt, hogy fegyelemre intse a szocialista frakciót. 

09:21
Ételcsomagosztó operatív program

Rétvári Bence a pedagógus-életpályamodellel és a ma elfogadandó rendvédelmi életpályamodell béremeléseivel folytatja. A szocialisták ehhez képest elvették a közszféra dolgozóinak a 13. havi bérét, ami 8 százalékos bércsökkenést jelentett. 

Az első operatív program az ételcsomagosztó program volt, amelyet az unióban elfogadtunk - tudtuk meg. 

09:25
A Jobbik bróker-vizsgálóbizottsága

Volner János a Jobbik kezdeményezéséről beszél brókerügyekben. 15 éve folyó csalásról van szó. A szocialista kormányok 300 milliárdot adtak brókercégeknek. A Fidesz 2010-ben eltussolta a Quaestorral szembeni feljelentést, és kitüntette a pénzügyi felügyeletért felelős Szász Károlyt. Ő maga 171 millió forintos csalás miatt tett feljelentést a Postabankkal szemben, de elodázták a vizsgálatot. A Jobbik javaslatait az MSZP és a Fidesz nagykoalícióban szavazta le. 

09:27
Kulcsár-ügy: 12 éve nincs felelős

Ha a kormány elkötelezett lenne brókerügyben, akkor törekedne a Kulcsár-ügy lezárására. A Jobbik azt is kéri, hogy nyilatkozzon a kormány: kik vettek ki pénzt az utolsó héten a Quaestorból.

09:29
A Jobbik és az egyesült baloldal

Répássy Róbert válaszában felsorolja azokat az MSZP-s képviselőket, akik aláírták a Jobbik javaslatát. Kétségeit fogalmazta meg, hogy a Jobbik és az egyesült baloldal kezdeményezése bármire juthatna. Ezzel szemben a kormány albizottsága már felállt a bűncselekmény kivizsgálására, és az igazságszolgáltatás is rohamléptekben intézkedik. 

09:31
Rossz társaságba keveredtek

Ráadásul házszabályellenes a javaslatuk, mert folyamatban lévő ügyekben nem indítható bizottsági vizsgálat  - összegzett Répássy. Nagyon rossz társaságba keveredtek, és nyilván a tapolcai választások előtt nem árulták volna el, hogy kikkel akcióznak a Parlamentben.

09:33
ISIS-agresszió

A kereszténydemokrata Vejkey Imre az ISIS-agresszióról beszél. A keresztények kétharmada elmenekült Irakból és Szíriából. Több mint 100 keresztény templomot romboltak le a térségben. 

09:36
Eljött a cselekvés ideje

Az ENSZ is felszólított a cselekvésre. A kereszténydemokraták számára elfogadhatatlan, hogy több keresztény hal meg, mint a kereszténység első századában.

09:40
Hende: az emberiség értékei veszélyben

Nemcsak a kereszténység értékei, hanem az emberiség értékei kerültek veszélybe. Muszlimok és nem muszlimok együtt küzdenek az Iszlám Állam ellen - válaszol Hende Csaba. Amennyiben a magyar kormány felhatalmazást kap, magyar katonák segíthetik a helybeliek felkészítését. A miniszter az Országgyűlés támogatását kérte.

09:43
Szocialista brókerbotrányok

A botrányokat a jegybanki felügyelet tárta fel, ami példa nélküli a szocialista kormányok semmittevéséhez képest. Baumax, Hajdú-Bét, Globex - emlékeztetett Rogán. A szocialisták alatt nem volt kártalanítás. Ezzel szemben a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor esetében is gyors kártalanítás várható - mondta Rogán Antal. 

09:47
Nem polgári peres úton

Ezúttal a pénzintézeteknek kell várniuk a polgári peres út lezárására, míg - összesen 73 károsult kivételével - az emberek azonnal megkaphatják a pénzüket, ami szintén példa nélküli a korábbiakhoz képest.

09:48
Gyors cselekvés

Tállai András szerint az igazságügy gyors lépései találkoznak az emberek igazságérzetével. Gyorsan cselekedett a jegybank, a kártalanítás ügyében az Országgyűlés és a gazdasági minisztérium is, amelynek pénzügyi csomagja hamarosan a Ház elé kerülhet. 

09:52
Nem jelent különleges előnyt

A Quaestor-törvény célja, hogy a brókerbotrány károsultjainak ugyanolyan feltételeket biztosítsanak, mint a Buda-Cash vagy a Hungária Zrt. károsultjainak - mondta Tállai András. 

A hétfős Quaestor-albizottság 4 tagja kormánypárti, 3 ellenzéki, elnöke Szűcs Lajos - jelentette be Lezsák Sándor.

09:54
Honvédelmi életpályamodell

Kezdődik a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény módosításának a vitája (T/4030). Galambos Dénes (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját ismerteti. 

09:57
Kósa ötpárti egyeztetése

Kósa Lajos a honvédelmi bizottságban összehívta a pártokat, ahol egyeztettek a módosító javaslatokról, és egyhangúan elfogadták mind a huszonvalahány módosítást - mondta Galambos. 

10:00
Rendezi a magyar katonák helyzetét

Firtl Mátyás (KDNP) a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén elhangzottakról számol be. Az ülésen öt órán keresztül igazán konstruktív vita alakult ki, az ellenzék módosítóit is befogadták - mondta el. A törvényjavaslat végre rendezi a magyar katonák helyzetét, annak elfogadását kérte a Háztól. 

10:04
Kétharmados törvény, nem pártpolitika

A törvény régóta feszíti a kormányt: hosszú kifutással rendezi, egy életen keresztül láthatóvá teszi az előmenetelt. Most, hogy a gazdaság jobban teljesít, és a költségvetés megengedi, mindenképpen szükség volt a Ház elé terjeszteni. Mivel nem pártpolitikai kérdésről van szó, minden módosítót figyelembe vettek, amelyek az alapelképzelésbe koncepcionálisan beleillenek. A szolgálati nyugdíj egykori rendszere nem illett bele - mondta Kósa Lajos a Fidesz-frakcióból. Szintén vita volt a munkavállalói érdekképviseletek kérdésében. 

12