Újabb pénzügyi csalás után szólal meg Lázár János

2015.04.16., 13:59
rendezés

Immár negyedszer tart sajtótájékoztatót a kormányzat döntéseiről Lázár János és Giró-Szász András. Bár a kormány szerdán nem ülésezett, így is rengeteg aktuális kérdés van napirenden, például a Quaestor-károsultak helyzetének a rendezése, az egészségügy átalakítása, valamint az Országos Roma Önkormányzat körüli visszaélésgyanús esetek.

Origo
16:07

Gyurcsány visszavonulását vizionálta Lázár

Sokaknak lehet öröm, hogy az Európai Bizottságtól megbízást nyert el Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt., mert ez azt jelenti, hogy a volt kormányfő a politikától való visszavonulását készíti elő - legalábbis ezt vizionálta az Altus megbízása kapcsán Lázár a negyedik Kormányinfó zárómondataként.  

Origo
15:57

Habony médiacégéről, pénzéről nem beszélnek

Mivel médiavállalkozók ügyeivel nem foglalkozik, Lázár János nem kívánt semmit mondani arról, miből lehet pénze Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak arra, hogy felerészben tulajdonosa legyen egy frissen alapított médiacsoportnak. Arra pedig, hogy az ellenzék emiatt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Habony Árpád ellen, a miniszter azt mondta: az az ő dolguk.

Origo
15:54

Nem vesz több bankot az állam

Jelenleg nem tervezi az állam, hogy újabb bankban szerez tulajdonrészt - legalábbis Lázár János nem tud ilyesmiről.

Origo
15:53

A nyárra lesz 2016-os költségvetés

A nyárig meglesz a 2016-os költségvetés előkészítése - mondta Lázár János.

Origo
15:51

Fazekas Sándor felelősségét nem vizsgálják?

Azokat kell elővenni az agrártárca Quaestor-betétje ügyében, akik a miniszter hírek szerinti határozott utasítása ellenére helyeztek el a brókercégnél 410 millió forintot, ami elveszett - így válaszolt Lázár arra a kérdésre, felelősségre vonják-e a pénz elvesztése miatt Fazekas Sándor minisztert.

Origo
15:48

Csupa izgalmas kérdés

Miért nem volt mindenre kiterjedő vizsgálat 2011–12-ben a Kehinél az ETO Parkkal kapcsolatban, miért csak a 2005-ös szerződést vizsgálták ebben a témában, és a 2008-ast miért nem, ha az felvetette volna a bűncselekmény gyanúját - érkezett a kérdés Lázárhoz.

A miniszter szerint ez "izgalmas kérdés". Hozzátette: a Kehi-vizsgálat nem zárult le, hanem felfüggesztették. Javasolni fogja amúgy, hogy az MFB vonatkozó dokumentumait nyilvánosságra hozhassák.

Origo
15:45

Betartják az EBRD-vel kötött megállapodást

Az EBRD-vel kötött megállapodást a kormány betartja, nem kíván azon változtatni - jelentette ki Lázár, aki szerint viszont az EBRD-nek segítenie kell abban, hogy növekedhessen a banki hitelezés.

Origo
15:43

Nem az államtitkárok bére nő

Nem az államtitkárok, főosztályvezetők bérének emelésére tesz javaslatot majd a kormány, hanem a pedagógusok korábbi és a rendőrök most bejelentett fizetésemelése után a jövőben például a járási hivatalokban dolgozó tisztviselők bérét is emelik majd, mert Lázár szerint 80-100 ezer forintos nettó fizetésért nem lehet minőségi munkát elvárni. 

Origo
15:39

Csak a jó ízlés határain belül

Fogunk építkezni a Városligetben, de csak a jó ízlés határain belül - így foglalta röviden össze Lázár János a Liget-projektet érintő kérdésre adott hosszú válaszát.

Origo
15:38

A Zombor-csomagról ködösített a miniszter

A Zombor Gábor egészségügyi államtitkár által összeállított egészségügyi szakmai koncepciót azért nem dobhatták vissza, mert nem is került a kormány elé, a kormány nem tárgyalta - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János.

Csakhogy az Origo megírta: a kormány elé éppen azért nem tudott kerülni a koncepció, mert azt előtte a Miniszterelnökségen tanácskozásra összehívott fideszes frakciótagok megtorpedózták.

Origo
15:35

Nem tudni, bíznak-e még Farkas Flóriánban

Egy roma közösségi vezetőnek nagy a felelőssége, mert hátrányos helyzetben van, a kisebbségi vezető személyes hitele és felelőssége az átlagnál nagyobb, ezért fontos, hogy mielőbb tisztázhassák magukat - mondta Lázár az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodását illető aggályokról, de nem válaszolt az Origo azon kérdésére, hogy ezek után megvan-e még a bizalma az ORÖ korábbi elnökében, Farkas Flórián jelenlegi kormánybiztosban.

Origo
15:32

A Kun-Mediátor körmére néz a kormány

Április 22-én tárgyalja a kormány a Kun-Mediátor ügyét - mondta az Origo kérdésére Lázár János. Az Origo is beszámolt a karcagi sikkasztásról.

Origo
15:29

Nekiment a Népszabadság is Lázárnak

Minden igaz, amit a Népszabadság ír, sőt csak az az igazság - tréfálkozott bocsánatkérően Lázár János, amikor a Népszabadság újságírója kikérte magának, hogy a miniszter hazugsággal vádolta a lapot, pedig tényleg van egy olyan jelentés, miszerint az Orbán-kormány két miniszterének - Fellegi Tamásnak és Navracsics Tibornak - is volt tudomása szabálytalanságokról az ETO Parkkal kapcsolatban, mégsem utasították a Kehit.

Origo
15:26

Visszavágott a Hír TV

Lázár nem gondolja, hogy ha a Hír Tv-t nem bojkottálnák kormánypárti politikustársai, akkor nem csak ellenzéki politikusok szerepelnének a műsorokban? - kérdezte a Hír Tv riportere Lázártól, aki válaszában a Jobbik és a Hír Tv "bimbózó kapcsolatáról" beszélt, és arról, hogy a szélsőjobboldalnak is van saját sajtója.

Origo
15:22

Szabálytalanság vagy bűncselekmény – nem ugyanaz

Nagy különbség van a szabálytalanság és a bűncselekmény gyanúja között - mondta a miniszter arról, hogy a Kehi már 2011–2012-ben szabálytalanságokat talált az ETO Park ügyében.  

Origo
15:21

Az autóhiteleseket csak Lázár kártalanítaná

A devizahitelt felvett autóhitelesek esetleges kártalanításáról Lázár azt mondta: szerinte ez komoly gond, és hasonló mértékű csalás, mint a devizaalapú lakáshiteleké, de az autóhitelesek kártalanításával a saját bevallása szerint Lázár jelenleg kisebbségben van a kormányon belül.

Origo
15:19

Téma Győr egymilliárdos Quaestor-biznisze

Ha már név nélkül Lázár János úgyis szóba hozta, egy újságíró felvetette Győr város fideszes vezetőjének felelősségét, hiszen a város a bedőlés előtti utolsó pillanatokban tett bele egymilliárd forintot a Quaestorba. A miniszter szerint az önkormányzatok esetében azt kell vizsgálni, volt-e a befektetésre képviselő-testületi engedély.

Origo
15:16

Megnevettette a sajtó a minisztert

A Quaestor-ügyben Bajnai Gordon felelősségéről beszélt éppen Lázár János, mondván: őt kellene megkérdezni, mire a kérdező újságíró rávágta: de hát ön áll itt most, nem Bajnai Gordon. "Nagyon jó válasz" - ismerte el mosolyogva Lázár János. 

Origo
15:12

Hazugsággal vádolja Lázár a Népszabadságot?

Egy konkrét cikkre kérdezett rá egy újságíró, mondván a Népszabadság cikke egy jelentésre hivatkozott. Lázár válaszában visszakérdezett: ugye, a kérdező sem gondolja úgy 25 év után, hogy még mindig az van, hogy amit a Népszabadság ír, az már létezik is, az úgy van.

Origo
15:03

Itt a válasz, miért nem csal az állami szolgáltató

Az állami szolgáltató nem csaphatja be az ügyfeleit, mert az ügyfeleké az állami szolgáltató - érvelt Lázár. Ez a cég nem viszi ki a profitot és nem is fizet milliós menedzseri pénzeket havonta - tette hozzá.

Meg fogja verni az állami szolgáltató piaci alapon a többit - tette hozzá a miniszter, ám arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy hány százalékkal csökkenhet a gáz, illetve az áram ára a nemzeti szolgáltató színre lépése miatt.

Origo
15:01

Hódmezővásárhely 20 évig szenvedett

Húsz éve szenvedett Hódmezővásárhely egy külföldi szolgáltató miatt, amelyik becsapta az ügyfeleit és manipulálta a számlákat - magyarázta Lázár János egy hozzá közeli példával, miért kellett váltani, és miért fontos az állami egyetemes energiaszolgáltató.

 

Origo
14:59

Sose szavazna a Jobbikra Lázár

A választók döntését nem akarja kritizálni, inkább többet és jobban kell dolgozni, hogy az emberek ne a Jobbikra, hanem a kormánypártokra szavazzanak - mondta a Jobbik erősödését érintő kérdésre Lázár János, aki bevallotta: sosem szavazna a Jobbikra.

Origo
14:57

Dolgozunk - jól vagy rosszul

Mi dolgozunk, jól vagy rosszul, a választók majd eldöntik - mondta még a tapolcai vereségnél és  trendszeresűgénél maradva Lázár János. 

Origo
14:55

Lázár magára szavaz majd 2018-ban

Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is egy-egy szavazata lesz 2018-ban is - magyarázta a miniszter, aki szerint ő 2018-ban magára fog szavazni. Azt nem fejtette ki, hogy érti ezt, netán miniszterelnökjelölt lesz?

Origo
14:54

Lesz-e kormányátalakítás?

Lesz-e a Fidesz tapolcai választási veresége miatt kormányátalakítás? - hangzott el a kérdés, amit Lázár János nem is értett.

Origo
14:53

Nem a kormányt vegzálják Brüsszelben

Építő jellegű kritikákat fogalmazott meg Brüsszel, amúgy is mindig elmondják, hogy nem a magyar kormányt vegzálják, hanem csak védik az adófizetők pénzét - magyarázta Lázár az uniós projektek pályázati mechanizmusának témájára visszatérve.

Origo
14:49

Quaestor-ügyintézési pontokat állíttat fel Lázár

Quaestor-ügyintézési pontokat állítanak fel a kormányablakokban - jelentette be Lázár János. A miniszter hétfőn adott erre utasítást, a kormánymegbízottak már dolgoznak az ügyön, és a jövő héten várhatóan már mind a 23 megyei jogú városban, illetve Budapesten is lehet Quaestor-ügyeket intézni a kormányablakokban.

Origo
14:48

Semmit érő kóceráj az ETO Park

A Kehi tett feljelentést 2012-ben, majd 2015-ben is az ETO Park ügyében - mondta Lázár, aki úgy tudja, korábban nem tettek büntetőfeljelentést ebben az ügyben. A Kehi 2012-ben a 2005-ös alapszerződést vizsgálta, nem a 2008-as újabb MFB döntést - emelte ki, emlékeztetve, hogy a fejlesztési bank 2005-ben és 2008-ban két döntéssel összesen 17 milliárd forint hitelt nyújtott az ETO Park beruházásra. ma sajnos "ez a kóceráj semmit sem ér, vagy nagyon keveset" - jegyezte meg az ETO Parkról Lázár. 

Origo
14:44

Kórházi adósság: nem is kell kormányülés

Nem kell kormányülés ahhoz, hogy a kórházak adósságának rendezésére szánt 60 milliárd forintot kifizethessék - mondta Lázár arra a kérdésre, mikor dönt végre a kormány a kórházak egyre növekvő adósságállományának átvállalásáról.

 

Origo
14:42

Szijjártóékat nem vonják felelősségre

Sikerült visszaszerezni a 3,8 milliárd forintot a külügyi tárca háttérintézménye vonatkozásában a Quaestortól, így itt nem lát szükségesnek felelősségre vonást Lázár János.

Origo
14:39

2010 után senki sem felelős semmiért?

A 2010 utáni kormány felelősségét miért nem vizsgálták sem a Quaestor-ügyben, sem az uniós pályázati rendszer kérdésében? - kapta a kérdést Lázár János, aki szerint a jegybankot kell megkérdezni, illetve kitért az autonóm önkormányzatokra, mondván: ott helyben kell vizsgálni a felelősséget.

Origo
14:35

Előre megmondta, de nem hallgattak rá

Lázár János már 2010-ben javasolta, hogy változtassanak a pályázati gyakorlaton, de akkor nem hallgattak rá, pedig szerinte "akkor most nem itt tartanánk".

Origo
14:34

Csepreghy mögött egy hadsereg áll

Csepreghy Nándor államtitkár mögött egy hadseregnyi szakember áll - magyarázta Lázár, visszatérve a kifogásolt pályázatkezelési gyakorlatra.

Origo
14:33

Nem akarnak pereskedni az M4-es beruházói

Nem akarnak pereskedni az állammal az M4-es beruházói a projekt felmondása miatt - legalábbis Lázár János úgy tudja.

Origo
14:32

Norvégiával nem nagyon van párbeszéd

Tárgyalunk Norvégiával, semmiféle egyeztetéstől nem zárkózik el a kormány, Lázár maga is találkozott volna a képviselőjükkel, de nemleges választ kapott.

Origo
14:30

Nincs 100 milliárd forint, de ötletelnek

Az M4-es biztosan nem folytatható az eredeti tervek szerint, mert nincs erre a költségvetésben 100 milliárd forint, de Szolnok és az M0-s, illetve Szolnok és az M5-ös vonatkozásában megépíthető lehet az összekötő út, ahogy talán Fegyvernek irányába is beköthető lenne az autópálya.

Origo
14:28

Az OLAF is vizsgálta az M4-est?

Vannak olyan információk, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálta vagy vizsgálja az M4-es beruházást - mondta Lázár, aki szerint tisztázni kell ezt a kérdést, mert az OLAF-vizsgálat komoly dolog. 

Origo
14:27

Megfeddte a Hír Tv-t Lázár

Nincs bojkott a Hír Tv-vel szemben, de a Hír Tv-ben mintha diszkriminálnák a kormánypárti megszólalókat - szúrt oda Simicska Lajos érdekeltségének Lázár.

Origo
14:26

Jó hír a szolnokiaknak

A leállított M4-es autópálya beruházásról a miniszter azt mondta, a szolnokiak számára van építési engedélyes terv a város és az M0-s kapcsolatának megteremtésére.

Origo
14:24

Minden szinten, szinte minden

Minden kormányülésen minden üggyel foglalkozunk, és arra törekszünk, hogy mindenki megkapja a pénzét - magyarázta Lázár.

Origo
14:23

Várják, hogy megrohadjon rajtuk a bilincs

A brókerbotrány szereplői már előzetesben várják, hogy megrohadjon a csuklójukon a műanyag bilincs - nyitott egy erős mondattal Lázár János.

A miniszter nem zárkózott el attól, hogy az elmúlt 25 év piramisjátékait is áttekintsék, de nem akar illúziókat kelteni.

Origo
14:21

Belekötöttek Magyarországba

Az Európai Bizottság által kifogásolt pályázati elbírálási rend Lázár szerint nem volt objektív, bár elismerte, hogy a gyakorlat 2007 és 2013 között töretlen volt - tehát a második Orbán-kormány első három évében is.

Hét-nyolc évig nem észrevenni ezt a hibát, majd az utolsó években belekötni, az Európai Bizottság Magyarország iránti kiemelt figyelmét jelzi - folytatta Lázár. 

Origo
14:18

150 milliárd forint van veszélyben

A 700 milliárdnyi, befagyasztott uniós támogatási programról Lázár azt mondta, a három felfüggesztett programban összesen 150 milliárd forint van ténylegesen veszélyben, mert a többit már kifizették. 

Origo
14:16

Lázár azt sem tudja, hol van

Ez már a negyedik Kormányinfó - vetette közbe Krakkó Ákos, mire Lázár visszakérdezett: ez a neve, hogy Kormányinfó?

Origo
14:15

Megint az ETO Park

Már Lázár János rendelte el 2012-ben az ETO Parknak nyújtott MFB-hitel megalapozottságát, majd innen jutottunk el odáig, hogy a Kehi elnöke idén feljelentést tett.

Origo
14:13

Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai

Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a vidékfejlesztési tárca, Gyurcsány Ferenc, majd később Bajnai Gordon idején pedig a Miniszterelnökség tartott tízmilliárdokat brókercégeknél - mondta Lázár.

Origo
14:12

22 milliárdot buktak az önkormányzatok

Vannak önkormányzatok, akik jelentős kockázatot vállalva fedezet nélküli Quaestor-kötvényt vásároltak, kockáztatva az adófizetők pénzét. Három brókercégnél összesen mintegy 22 milliárd forinttal ragadtak bent önkormányzatok - sorolta Lázár.

Origo
14:11

Meg a Quaestor-károsultak is

Az ügyfelek 99,5 százaléka, vagyis 38 ezer Quaestor-ügyfél kap kártalanítást a Quaestor-károsultak kárrendezési alapjából, legfeljebb százan lesznek, akik nem.

Origo
14:10

Megint a dolgozó kisemberek járnak jól

A rendőrök mellett 18 ezer katonának is megemelik a bérét, mondta Lázár, kiemelve, hogy ez mintegy 44 milliárdos kiadást jelent, és a "láthatóan bevált" pedagógus-életpályamodellt követi.

A következő cél a közszolgálatban dolgozók fizetését hasonló, 30 százalékos vagy még nagyobb mértékben megemelni.

Lázár többször használta a keményen dolgozó ember kifejezést, amit még Orbán Viktor vetett be évértékelőjében.

Origo
14:08

Nem lopnak tovább?

Ezermilliárdos összeget vettek ki a külföldi energiaszolgáltatók az emberek zsebéből eddig, az állami szolgáltató viszont nem lopja meg őket - emelte ki Lázár.

Origo
14:07

Reklám az állami szolgáltatónak

Végre, 25 év után nem a külföldi cégektől, hanem a magyar állami közműszolgáltatótól lehet gázt és áramot venni - reklámozta a miniszter az áprilistól működő nemzeti szolgáltatót.

Megjegyezte: belép az állam az év vége felé a távhőszolgáltatásba is, a profitot pedig a rezsicsökkentésbe forgatják vissza. 

Origo
14:05

Csatába megyünk az EU ellen

Április 26-ig kell reagálni a kormánynak arra az uniós támadásra, amellyel az Európai Bizottság vitatta a rezsicsökkentést - mondta Lázár, aki szerint a kormány megvédi a rezsicsökkentést, és csatába száll azért, hogy folytatódhasson.

Origo
14:04

Kockáztatott a Quaestorba egymilliárdot tett önkormányzat

Kockáztatta az adófizetők pénzét az az önkormányzat, amelyik egymilliárd forint körüli összeget tett a Quaestorba - mondta Lázár János miniszter, de nem mondta ki a fideszes vezetésű Győr nevét.

Origo
14:02

Béremelés az egyenruhásoknak

Július elsejével 86 ezer hivatásos - tűzoltó, katasztrófavédő - bére emelkedik mintegy 30 százalékkal, ami körülbelül 40 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek az idén.

Origo
14:01

Csatlakozásra szólítanak

Idén áprilisban megkezdte működését az első nemzeti közműszolgáltató cég, amely gázt és áramot tud juttatni a háztartásokba - emlékeztetett Lázár János, aki kiemelte, hogy lehet csatlakozni a rendszerhez.

Origo
14:00

Krakkó Ákos az új Giró-Szász András

Krakkó Ákos helyettesíti Giró-Szász András államtitkárt, aki Lázár szerint "most mást csinál".

Origo
11:42

Simicska földjei

Egy héttel ezelőtt Simicska Lajos földjei is szóba kerültek. 

Origo
11:40

Lázár elárulta

A második tájékoztatón Lázár elárulta, hogy Orbán Viktor nagy dobásra készül. 

Még több bejegyzés