Immár negyedszer tart sajtótájékoztatót a kormányzat döntéseiről Lázár János és Giró-Szász András. Bár a kormány szerdán nem ülésezett, így is rengeteg aktuális kérdés van napirenden, például a Quaestor-károsultak helyzetének a rendezése, az egészségügy átalakítása, valamint az Országos Roma Önkormányzat körüli visszaélésgyanús esetek.

16:07
Gyurcsány visszavonulását vizionálta Lázár

Sokaknak lehet öröm, hogy az Európai Bizottságtól megbízást nyert el Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt., mert ez azt jelenti, hogy a volt kormányfő a politikától való visszavonulását készíti elő - legalábbis ezt vizionálta az Altus megbízása kapcsán Lázár a negyedik Kormányinfó zárómondataként.  

15:57
Habony médiacégéről, pénzéről nem beszélnek

Mivel médiavállalkozók ügyeivel nem foglalkozik, Lázár János nem kívánt semmit mondani arról, miből lehet pénze Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak arra, hogy felerészben tulajdonosa legyen egy frissen alapított médiacsoportnak. Arra pedig, hogy az ellenzék emiatt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Habony Árpád ellen, a miniszter azt mondta: az az ő dolguk.

15:54
Nem vesz több bankot az állam

Jelenleg nem tervezi az állam, hogy újabb bankban szerez tulajdonrészt - legalábbis Lázár János nem tud ilyesmiről.

15:53
A nyárra lesz 2016-os költségvetés

A nyárig meglesz a 2016-os költségvetés előkészítése - mondta Lázár János.

15:51
Fazekas Sándor felelősségét nem vizsgálják?

Azokat kell elővenni az agrártárca Quaestor-betétje ügyében, akik a miniszter hírek szerinti határozott utasítása ellenére helyeztek el a brókercégnél 410 millió forintot, ami elveszett - így válaszolt Lázár arra a kérdésre, felelősségre vonják-e a pénz elvesztése miatt Fazekas Sándor minisztert.

15:48
Csupa izgalmas kérdés

Miért nem volt mindenre kiterjedő vizsgálat 2011–12-ben a Kehinél az ETO Parkkal kapcsolatban, miért csak a 2005-ös szerződést vizsgálták ebben a témában, és a 2008-ast miért nem, ha az felvetette volna a bűncselekmény gyanúját - érkezett a kérdés Lázárhoz.

A miniszter szerint ez "izgalmas kérdés". Hozzátette: a Kehi-vizsgálat nem zárult le, hanem felfüggesztették. Javasolni fogja amúgy, hogy az MFB vonatkozó dokumentumait nyilvánosságra hozhassák.

15:45
Betartják az EBRD-vel kötött megállapodást

Az EBRD-vel kötött megállapodást a kormány betartja, nem kíván azon változtatni - jelentette ki Lázár, aki szerint viszont az EBRD-nek segítenie kell abban, hogy növekedhessen a banki hitelezés.

15:43
Nem az államtitkárok bére nő

Nem az államtitkárok, főosztályvezetők bérének emelésére tesz javaslatot majd a kormány, hanem a pedagógusok korábbi és a rendőrök most bejelentett fizetésemelése után a jövőben például a járási hivatalokban dolgozó tisztviselők bérét is emelik majd, mert Lázár szerint 80-100 ezer forintos nettó fizetésért nem lehet minőségi munkát elvárni. 

15:39
Csak a jó ízlés határain belül

Fogunk építkezni a Városligetben, de csak a jó ízlés határain belül - így foglalta röviden össze Lázár János a Liget-projektet érintő kérdésre adott hosszú válaszát.

15:38
A Zombor-csomagról ködösített a miniszter

A Zombor Gábor egészségügyi államtitkár által összeállított egészségügyi szakmai koncepciót azért nem dobhatták vissza, mert nem is került a kormány elé, a kormány nem tárgyalta - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János.

Csakhogy az Origo megírta: a kormány elé éppen azért nem tudott kerülni a koncepció, mert azt előtte a Miniszterelnökségen tanácskozásra összehívott fideszes frakciótagok megtorpedózták.

15:35
Nem tudni, bíznak-e még Farkas Flóriánban

Egy roma közösségi vezetőnek nagy a felelőssége, mert hátrányos helyzetben van, a kisebbségi vezető személyes hitele és felelőssége az átlagnál nagyobb, ezért fontos, hogy mielőbb tisztázhassák magukat - mondta Lázár az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodását illető aggályokról, de nem válaszolt az Origo azon kérdésére, hogy ezek után megvan-e még a bizalma az ORÖ korábbi elnökében, Farkas Flórián jelenlegi kormánybiztosban.

15:32
A Kun-Mediátor körmére néz a kormány

Április 22-én tárgyalja a kormány a Kun-Mediátor ügyét - mondta az Origo kérdésére Lázár János. Az Origo is beszámolt a karcagi sikkasztásról.

15:29
Nekiment a Népszabadság is Lázárnak

Minden igaz, amit a Népszabadság ír, sőt csak az az igazság - tréfálkozott bocsánatkérően Lázár János, amikor a Népszabadság újságírója kikérte magának, hogy a miniszter hazugsággal vádolta a lapot, pedig tényleg van egy olyan jelentés, miszerint az Orbán-kormány két miniszterének - Fellegi Tamásnak és Navracsics Tibornak - is volt tudomása szabálytalanságokról az ETO Parkkal kapcsolatban, mégsem utasították a Kehit.

15:26
Visszavágott a Hír TV

Lázár nem gondolja, hogy ha a Hír Tv-t nem bojkottálnák kormánypárti politikustársai, akkor nem csak ellenzéki politikusok szerepelnének a műsorokban? - kérdezte a Hír Tv riportere Lázártól, aki válaszában a Jobbik és a Hír Tv "bimbózó kapcsolatáról" beszélt, és arról, hogy a szélsőjobboldalnak is van saját sajtója.

15:22
Szabálytalanság vagy bűncselekmény – nem ugyanaz

Nagy különbség van a szabálytalanság és a bűncselekmény gyanúja között - mondta a miniszter arról, hogy a Kehi már 2011–2012-ben szabálytalanságokat talált az ETO Park ügyében.  

15:21
Az autóhiteleseket csak Lázár kártalanítaná

A devizahitelt felvett autóhitelesek esetleges kártalanításáról Lázár azt mondta: szerinte ez komoly gond, és hasonló mértékű csalás, mint a devizaalapú lakáshiteleké, de az autóhitelesek kártalanításával a saját bevallása szerint Lázár jelenleg kisebbségben van a kormányon belül.

15:19
Téma Győr egymilliárdos Quaestor-biznisze

Ha már név nélkül Lázár János úgyis szóba hozta, egy újságíró felvetette Győr város fideszes vezetőjének felelősségét, hiszen a város a bedőlés előtti utolsó pillanatokban tett bele egymilliárd forintot a Quaestorba. A miniszter szerint az önkormányzatok esetében azt kell vizsgálni, volt-e a befektetésre képviselő-testületi engedély.

15:16
Megnevettette a sajtó a minisztert

A Quaestor-ügyben Bajnai Gordon felelősségéről beszélt éppen Lázár János, mondván: őt kellene megkérdezni, mire a kérdező újságíró rávágta: de hát ön áll itt most, nem Bajnai Gordon. "Nagyon jó válasz" - ismerte el mosolyogva Lázár János. 

15:12
Hazugsággal vádolja Lázár a Népszabadságot?

Egy konkrét cikkre kérdezett rá egy újságíró, mondván a Népszabadság cikke egy jelentésre hivatkozott. Lázár válaszában visszakérdezett: ugye, a kérdező sem gondolja úgy 25 év után, hogy még mindig az van, hogy amit a Népszabadság ír, az már létezik is, az úgy van.

15:03
Itt a válasz, miért nem csal az állami szolgáltató

Az állami szolgáltató nem csaphatja be az ügyfeleit, mert az ügyfeleké az állami szolgáltató - érvelt Lázár. Ez a cég nem viszi ki a profitot és nem is fizet milliós menedzseri pénzeket havonta - tette hozzá.

Meg fogja verni az állami szolgáltató piaci alapon a többit - tette hozzá a miniszter, ám arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy hány százalékkal csökkenhet a gáz, illetve az áram ára a nemzeti szolgáltató színre lépése miatt.

13