Újra a vak komondorok földjén

2015.04.20., 11:03
rendezés

Szexista és személyeskedésektől sem mentes megjegyzések tarkították a mai ülésnapot. A szocialisták közös európai értékekre vonatkozó nyilatkozatát Szanyi Tibor bibliás aktfotóját sérelmezve utasította el a kormány. Szél Bernadettet (LMP) Lázár János miniszter sértette meg, L. Simon László és Győrffy Balázs (Fidesz) Bangóné Borbély Ildikó személyén keresztül igyekeztek lejáratni a szocialista frakciót. Lukács László Györgyöt (Jobbik) Tállai András keverte gyanúba a karcagi Kun-Mediátor ügyben. A szokatlan gyakorlat miatt a Jobbik összehívta a házbizottságot. Percről percre a plenáris ülés.

Origo
10:59

Hiller István az ülésvezető elnök

A holokausztra emlékezik Hiller István. Az emléknap április 16-án volt. Az erőszak mindig a szavakkal kezdődik - mondta.

Origo
11:00

Vadai Ágnes mentelmi joga

Vadai Ágnes mentelmi joga rágalmazás miatt sérült - jelentette be Hiller István. Az esetet a mentelmi bizottság vizsgálja.

Origo
11:01

Feketében az LMP frakció

Az LMP frakció fekete ruhában jelent meg. Így vállalnak szolidaritást az ápolókkal - mondta a hétvégi akcióra hivatkozva Ikotity István. 

Origo
11:03

Mit tesz a kormány? Legalizálja a hálapénzt

A hálapénz nem helyettesíti a béremelést. Sőt, legalizálása tovább növeli a különbségeket az egészségügyi bérek között - állítja az LMP.

Origo
11:05

Kórházak tartozása

A kormány nézzen szembe az egészségügy problémáival, és végleges, ne átmeneti megoldást nyújtson. Az LMP szerint a megoldás a finanszírozás növelése. 

Origo
11:10

Nem tűzoltás!

A kormány 60 milliárdos adósságrendező csomagja nem tűzoltás, hanem jelentős összeg - reagált Rétvári Bence államtitkár. Az ellenzék nem szavazta meg a keretet. Augusztusban 15 milliárdot fordítottak ugyanerre. Ami a béremelést illeti, összesen 96 ezer ember bére emelkedett, átlagosan 27 százalékkel: mindez 75 milliárd forintba került, amit részben a chipsadó fedezett. 

Origo
11:13

Karcagi Bróker Marcsi

Lukács László György (Jobbik) az újabb brókerügyről kérdez, amelyet Karcagon egy köztiszteletben álló hölgy követett el. Közel tízmilliárd forint a kár, 800 ember érintett. A rendőrség példamutatóan járt el. Nem így a bankok és a környező pénzintézetek, akik nem vették észre a betétek csökkenését és a komoly valutamozgásokat a piacon. A Jobbik szerint a Magyar Nemzeti Bank és a nemzetgazdasági minisztérium felelőssége is felmerül.

Origo
11:15

Két miniszter Karcagról

Varga Mihály és Fazekas Sándor is Karcagról valók; az elmúlt évtizedben ők irányították a várost. Tisztázniuk kell: állnak-e bármilyen kapcsolatban a csaló céggel? A Jobbik a Quaestor-alaphoz fogható kártalanítást és a pénzügyi felügyelet felelősségre vonását is követeli.

Origo
11:21

Valóban különleges eset

Valóban újabb ügy robbant ki: a csalók olyan tevékenységet folytattak, amire nem volt engedélyük. A rendőrség elrendelte a nyomozást. A nemzetgazdasági minisztérium is vizsgálódik - jelentette Tállai András. 

Varga Mihálynak és Fazekas Sándornak nem volt tudomása az ügyről. A cégnek két párttal volt kapcsolata: a szocialistákkal és a Jobbikkal. A szocialisták rendszeresen használták a cég éttermét. A jobbikos Lukács László György ügyvédi irodája Karcagon ugyanabban az épületben van bejelentve, mint a Kun-Mediátor mégsem tett semmit.

Origo
11:23

Ügyrend

Az önkormányzat is bérli a bérházat. Négy ügyvédi iroda van a túloldalon: az épületet a Jász-Nagykun Ügyvédi Kamara bérli 1989 óta - reagálhatott Tállai András szavaira ügyrendi felszólalásában Lukács László György. Akárhogy is akarják elkenni, ez a Fidesz brókerbotránya.

Origo
11:24

Személyes érintettség

Volner János (Jobbik) a házbizottság ülésének összehívását kéri, hogy alkalmat adjanak Tállai Andrásnak a kimosakodásra. Hiller István nyugalomra intette a Házat.

Origo
11:30

Hétköznapi szegregáció, verbális akciók

Bárándy Gergely (MSZP) Kövér László 2010 előtti szavait idézve szintén a holokausztra emlékezik az európai értékekről szóló felszólalásában. Magyarország uniós csatlakozása az európai értékekhez történő csatlakozást jelentette. Felszólalásában a Jobbikot és a kormányt is kritizálta. Előbbit Farkas Gergely (Jobbik) akciója, utóbbit az uniós zászló ülésteremből történő kitiltása miatt. Az MSZP politikai nyilatkozatot terjesztett elő, amihez a Ház támogatását kérte. 

Origo
11:33

Vallásgyalázó képviselők

Répássy Róbert Szanyi Tibor bibliás aktfotójától történő elhatárolódásra kérte fel az MSZP-t. A tapolcai választásoknak vége, a szocialisták - ígéretük ellenére - mégsem reagáltak az európai parlamenti képviselő akciójára. Valóban a szavakkal kezdődik - mondta.

Origo
11:37

Buda-Cash: Az állam felelőssége nem állt fenn

Buda-Cash-ügyben ártatlan a kormány, mégis az önkormányzatok segítségére sietett. Szászfalvi László (KDNP) az intézkedésekről tájékoztat. A somogyi települések majd felének, 24 önkormányzatnak ragadtak benn forrásai. Szászfalvi László a helyiek köszönetét tolmácsolja a gyors intézkedésért.

Origo
11:43

Köszönet a Postának is

A Magyar Államkincstár azonnal folyósított; a béreket nem a DRB számláira, hanem postai úton küldték el, új folyószámlák nyitását is kezdeményezték. A 84 önkormányzatnak eddig 2,1 milliárd forintot ítéltek meg a napi működéshez - tájékoztatott Pogácsás Tibor államtitkár. A jövőben a Beva az önkormányzatok számláiért is jótáll. 

 

Origo
11:45

Kudarc volt a Tavares-jelentés

Az eset óta nyilvánvalóvá vált, hogy kizárólag a baloldali képviselők mondták tollba a jelentést. A rágalomhadjárat itthon nem vált be: a kormánypártok 2014-ben ismét megnyerték a választást - kezdte felszólalását a fideszes Hörcsik Richárd.

Origo
11:48

Altus: kecskére káposztát?

Brüsszelben azonban továbbra is támadják a kormányt. Ezt mutatja az unió legutóbbi felhatalmazása, amely a Gyurcsány Ferenchez köthető Altusra bízná az uniós fejlesztési források ellenőrzését - elemzett a képviselő. 

Origo
11:54

Lázár: van mit vizsgálni

A kormány áll a fejlesztési források felhasználásának uniós vizsgálata elébe: valóban van mit vizsgálni 2007 és 2010 között. "Nem tudjuk, hogy Júdás pénzéről van-e szó? Esetleg visszavonulásra készül Gyurcsány?" - találgatott Lázár János, aki szerint egy aktív ellenzéki politikustól nem várható objektív vélemény. Ötmillió euróról van szó, az Altus mind a négy alkalmazottjával Bulgáriában is vizsgálódhat, egyelőre tisztázatlan, hogy mit. Azok jelenthetnek Magyarországról, akik korábban az uniós források elosztásáról is döntöttek: nyilván tudják, mit kell vizsgálni. 

Origo
12:00

Színházbojkott

Több színház is bejelentette, hogy távol marad a Pécsi Országos Színházi Találkozóról, mert - mint mondták - a politika betette a lábát a színházi életbe - tájékoztatott az eseményről a szocialista Tóth Bertalan. Mennyi közpénzt kap Vidnyánszky Attila és Ókovács Szilveszter? Milyen alapon döntenek a pénzek odaítéléséről? - kérdezte.

Rétvári Bence szerint pécsiként Tóth Bertalannak tudnia kéne, hogy nem a kormány szervezi a találkozót. A kormány csak támogatta az eseményt. 

Origo
12:03

Bezárják a Neptun iskolát?

Nem szakmai, csak gazdasági okokkal magyarázza a Klik az iskola bezárását, ahova több, kiemelt figyelmet igénylő gyermek is jár. Hegedűs Lórántné (Jobbik) a bezárás szakmai okaira kíváncsi. 

Az önkormányzat fenntartásában lévő iskola épületét csak 40 százalékban használják ki, ezért kezdeményezték az iskola bezárását, de döntés még nem született az ügyben - tájékoztatott Rétvári Bence.

Origo
12:06

Illatos úti vegyi temető

A veszélyes anyagok ellenőrizetlenül jutnak ki az Illatos úti veszélyes hulladéklerakó 11 hektárnyi területéről Budapest központjában. Tíz éve nem kezeli az ügyet senki, és nem történik környezeti kármentesítés - állítja az LMP-s Sallai R. Benedek. 

Origo
12:09

Nem a kormány a felelős

Nem a kormány, hanem a felszámolás alatt lévő Budapesti Vegyiművek a felelős a környezetszennyezésért. A bíróság 2007 óta nem hoz döntést. Az elhúzódó felszámolást a kormány vizsgálja, és feltölti a kármentesítésre szolgáló keretet - ígérte meg V. Németh Zsolt.

Origo
12:13

Duális képzés

Vinnai Győző (Fidesz) a duális képzésről kérdezi Rétvári Bencét. Több mint 70 területen indult képzés két tucat főiskolán. A fiatalkorúak foglalkoztatottsága nőtt, és 21 százalékról 19 százalékra csökkent a fiatalok munkanélkülisége. 

Origo
12:18

Bosnyák tér

"Lesz-e gyorsvillamos a Keletitől a Bosnyák térig?" - kérdezi a szocialista Tóth Csaba, miután kiderült: a négyes metró vonalának meghosszabbítása nem várható.

Fónagy János államtitkár arról tájékoztatott, hogy a négyes metró meghosszabbítását a magas költségek miatt az MSZP sem támogatta. A gyorsvillamos építését ugyanakkor beemelték az integrált közlekedés-fejlesztési programba. A megvalósításra 2020-ig kerülhet sor. 

 

Origo
12:24

Vidékrombolás kórházbezárással?

"Visszaállítják-e a megszüntetett osztályokat a körmendi és a celldömölki kórházban?". Bana Tibor (Jobbik) a helyi mentőállomások és az esetkocsik cseréjével kapcsolatban is érdemi választ vár, nem úgy, mint a  legutóbbi alkalommal. 

A mentőállomások felújítása és az esetkocsik cseréje folyamatban van. A körmendi kórház kihasználatlan volt, ezért a jövőben csak járóbeteg-ellátás lesz. Celldömölkről meg még lesz alkalom beszélni - tájékoztatott Rétvári Bence.

Origo
12:32

Árvízvédelem Esztergomban

Esztergom rendre kimaradt a Komárom-Almásfüzitő szakasz árvízvédelmi fejlesztéséből. A mostani önkormányzat mobilgátat tervez uniós és kormányzati támogatásból - tájékoztat a fideszes Völner Pál. 

Pogácsás Tibor megerősítette a védvonal kiépítésére vonatkozó hírt.  

Origo
12:37

Illatos út: a kormány támogatását kérik

Burány Sándor (MSZP) rozsdás hordókat ábrázoló fotókkal szemlélteti a veszélyes hulladéktárolóban lévő áldatlan állapotokat. A robbanásveszély elkerülése miatt locsolni kell a területet. A locsolással viszont a talajba szivárog a hulladék. A 2011-es uniós forrás elfogyott, ezért az MSZP a kormány támogatását kérte.

V. Németh Zsolt elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a szocialisták alatt nem vizsgálta, hogy miért nem fizette ki a megbízó a hulladék felszámolását végző céget. 

Origo
12:41

Bérszakdolgozat-írás

Magánokirat-hamisítás és bűnsegédként elkövetett csalás a diplomahamisítás. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány semmit sem tett az elmúlt öt évben ipari méretekben zajló hamisítási ügyek ellen. 

Rétvári Bence szerint fontos kérdésről van szó, és nyilvánvaló, hogy nincs ilyen legális tevékenység, az erre vonatkozó pénzek átadása is illegális. Fel fognak lépni ellene, de az egyetemek felelőssége is felmerül: egy alapos védésen ki kellene derülnie az illető felkészültségének. 

 

Origo
12:43

Hová tűnt Nagy Sándor?

Szél Bernadett (LMP) szerint a felelősségre vonás miatt költözött Londonba a paksi bővítést vezető szakember. A bővítésre vonatkozó szerződést az unió most darabokra szedi - közölte. 

Origo
12:46

Végre kiderült, melyik Nagy Sándor!

Köszönöm, hogy a felszólalásában egyértelművé tette, hogy melyik Nagy Sándorról van szó. Lázár János visszautasította a vádakat. A szakember távozását a kormány támogatta: egy nemzetközi céghez távozott - közölte.

Origo
12:52

Szegedi régészeti leletek

Szegedi régészeti leleteket tettek tönkre a Dóm tér felújításakor: 12. századi emlékeket pusztítottak el - állítja a szocialista Szabó Sándor. A képviselő szerint a műemlékvédelem átalakítása lehetetlenné teszi az értékek megmentését: az a kormányhivatal felel a műemlékvédelmi szabályok betartásáért, amely a kiemelt beruházást is ellenőrzi.

L. Simon László az elmúlt tíz év műemlékvédelmi botrányaival vág vissza. "Önök eladták a Balettintézetet, privatizálták a Hadrianus-palota területét..." Szegeden uniós forrásból lesz feltárás - ígérte meg.

Origo
13:04

Játszótérbotrány

Az Európai Csalás Elleni Hivatal által leleplezett csalássorozat okozta károkat miért az adófizetőkkel fizettetik meg? - kérdezett rá a játszótérbotrányokra Sallai R. Benedek (LMP).

A játszóterek megépültek - helyesbített Pogácsás Tibor. A 2008-ban kiírt pályázat 140 önkormányzatot érint, akik 1,8 milliárd forintnyi áfát igényeltek vissza törvénytelenül. A kormány a működőképesség fenntartása miatt utalt át pénzt az önkormányzatoknak. A politikai felelősségre vonás 2010-ben a kormányváltással megtörtént. 

Origo
13:12

A megújulókról kérdez a Jobbik

Lakossági szélerőműre soha nem írtak ki pályázatot Magyarországon, a napelemes pályázatok is csökkennek. Pedig ez jelentene valódi rezsicsökkentést a vidéki családoknak - állítja Kepli Lajos. A Jobbik szerint 40-50 százalékos támogatásra lenne szükség. 

Magyarország megújuló energiával kapcsolatos cselekvési terve tartalmazza a célkitűzést. A mostani uniós költségvetési ciklusban több operatív programban pályázhat megújulókra a lakosság - tudtuk meg Szabó Zsolt államtitkártól.

Origo
13:19

Lázár János számlái

Lázár János nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva megint nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor ismerhetjük meg a hotelszámláját. A kérdést Szél Bernadett tette fel ismét a miniszter svájci és olasz útjával kapcsolatban. A miniszter elmondta: kifizette a számlákat, és olyan emberekkel találkozott, akiknek a kilétét továbbra sem kívánja felfedni; reméli, erre a bíróság sem kötelezi majd.

Origo
13:23

Azbesztmentesítés

"Hol tart a középületek azbesztmentesítése? Hány középület érintett? Miért nem tájékoztatják a kockázatokról az embereket?" - kérdezi a jobbikos Kepli Lajos. 

V. Németh Zsolt elmondta: a teljes mentesítés 300 milliárd forintba kerülne, ezért az csak fokozatosan valósulhat meg. Az 1990 óta végzett felmérések ellenére is csak becslésekre hagyatkozhatunk a szennyezés mértékét illetően.

Origo
13:27

Hol a rendvédelmi dolgozók pénze?

Harangozó Tamás (MSZP) "Hová tűnt 27 800 rendvédelmi, honvédségi és nemzetbiztonsági dolgozó megtakarítása?" címmel kérdez. Miért és ki döntött arról, hogy töröljék az érintettek pénzének átutalását? Mikor férhet hozzá az egészségpénztár a pénzéhez?

A zárolásra az MNB utasított. A törvény mindenkire vonatkozik, nem tehetnek kivételt - válaszolt Balog Ádám alelnök. Megkezdődtek az azonnali kérdések. 

Origo
13:39

Uniós kifizetések leállítása

A pályázatok túlárazása miatt állította le az unió a források átutalását - állítja Volner János. A Jobbik számos kiskapu bezárására tett javaslatot, offshore cégek működésére és számos más visszaélésre mutatott rá, de - szerinte - süket fülekre talált.

Lázár János közölte: a most megvizsgált 53 vállalkozásból 19-et kifogásolt technikai okokból az unió. A tipikus hiba az, hogy a bekért árajánlatok duplájára árazták a pályázók a beszerezni kívánt gépeket. Lázár János óvott attól, hogy minden vállalkozót meggyanúsítsanak. Mint mondta, 43 ezer pályázóról van szó, és Magyarországon az uniós csalás aránya messze az egyik legalacsonyabb. 

Origo
13:44

Másodrendű károsultak

A személyes kapcsolatok nyilvánvalóvá teszik, hogy a Quaestor-ügy kiemelése a brókerbotrányok közül politikai okok miatt történt. A Quaestor-törvény után a többi károsult másodrendű állampolgárnak érzi magát - véli az LMP-s Schmuck Erzsébet.

Orbán Gábor szerint a Quaestor esetében nagyon magas a károsultak száma, és rendhagyó volt a cég működése is, ezért a kivételes eljárás. 

Origo
13:53

Uniós tájékozatlanság

Lázár János a Jász-Nagykun-Szolnok megyei útfejlesztésekkel kapcsolatban tapasztalt tájékozatlanságról beszél. 

Az 50 millió euró feletti beruházásokat egyeztetni kell az unióval. Az unió két és fél évig hitegette Magyarországot, majd kartellgyanú miatt vizsgálatot rendelt el, és leállította a beruházást. A kormány tervei azonban nem változtak. Az M4-est így vagy úgy, de továbbra is meg kívánják építeni. A kormány nem hagyja magára Szolnokot - mondta Bene Ildikó és Boldog István fideszes képviselők tájékozódására Lázár János.

Origo
13:59

Lázár nem támogatná a sportot

"A professzionális sportban az állami finanszírozásnak nem sok helye van. Ezzel az álláspontommal valószínűleg kisebbségben vagyok a kormányban, de a professzionális sport támogatása szerintem üzleti kérdés. Közpénzből csak az utánpótlást és a fiatalokat szabadna támogatni" - hangsúlyozta Lázár János Heringes Anita (MSZP) kérdésére. A képviselőnő arról tájékoztatott, hogy a paksi sportélet az utóbbi időben nem kap támogatást sem az MVM-től, sem a Paksi Atomerőműtől. Mindkét cég átpártolt más településeken működő és rosszabb csapatokhoz.

Lázár János átvilágítást ígért az ügyben. 

Origo
14:08

Túlterhelt megakórházak

Vágó Sebestyén (Jobbik) szerint nem véletlenül került sor a hétvégén az ápolónők tiltakozására. Az alacsony bérek mellett a túlterhelés is elriasztja az ápolókat szakmájuk gyakorlásától és a fiatalokat a pályától. 

Rétvári Bence válaszában  az utánpótlásra szánt milliárdos összegekről számolt be. 

 

Origo
14:12

Kiégett fűtőanyagok elhelyezése

"A paksi atomszemét elhelyezését nekünk kell megoldanunk, az unió nagyon helyesen nem engedi, hogy a saját hulladékunkkal teleszemeteljük a világot. Az atomtörvény módosításával a helyieket kihagyják a tájékoztatásból" - állítja Szél Bernadett. 

Origo
14:15

Oroszországba kerülhetnek

"Vagy mindenről én jutok eszébe, vagy rengeteg közös témánk van; remélem, más minisztereknek is hasonló figyelmet szentel" - személyeskedett Lázár János. 

A fűtőelemek elhelyezéséről még nem született végleges döntés, de tájékoztatni fogjuk a helyieket - reagált a kérdésre. 

Origo
14:18

Kőkemény szexizmus

Hiller István is szóvá tette a személyeskedést. Szél Bernadett viszont nem a személyeskedést, hanem a kőkemény szexizmust utasította vissza. 

Lázár János elnézést kért. 

Origo
14:29

Szocialista pénzosztás

Győrffy Balázs (Fidesz) Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) "zavaros" ügyeit taglalja. Gőgös Zoltán 500 millió forintnyi LEADER-pénzt osztott szét pár nap leforgása alatt, többek között a képviselőnőnek, aki összesen háromszor jutott LEADER-pénzekhez. A Kehi-jelentés jogosulatlan forrásfelhasználást tárt fel.  

Bangóné mindezek után még olyan megjegyzéseket is megenged magának, mint: "ne fesd az ördögöt a falra, mert Lázár János jelenik meg" - háborgott L. Simon László.

Origo
14:35

A vak komondorok földjén

"Újra a vak komondorok földjén vagyunk" - reagált ügyrendi felszólalásában Bangóné Borbély Ildikó.

Hiller István bejelentette: a Jobbik kérésére összehívták a házbizottságot. Vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük a figyelmet!

Még több bejegyzés