Tőmondatokban válaszolt Orbán Viktor

2015.04.27., 13:11
rendezés

A miniszterelnököt az MSZP és a Jobbik is az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére kérte, de csak a Jobbik kérdésére válaszolt érdemben. Szintén komolyan vette az ápolók helyzetére vonatkozó jobbikos kérdést.

Origo
13:06

Kiss Róbertre emlékezik a Ház

A rövid ideig az MDF-ben, majd az SZDSZ-ben politizáló képviselő 54 éves korában elhunyt. Néma felállással emlékeznek rá.

Origo
13:09

Kihajtás: no, nem a Fideszé

Szent György-nap alkalmából emlékezik az LMP. Sallai R. Benedek ennek kapcsán a legeltetésről és állattartásról beszél – látványos öltözetben. A szabad állattartás helyzete, amelynek élettani adatai sokkal jobbak az istállózott állatokénál 2010 és 2014 között némileg javult, de a támogatáspolitika az intenzív tartást preferálja. 

Origo
13:11

A nemzeti parkok alól kihúzzák a földet

A legeltetésre szánt gyepterületek drámaian csökkentek az elmúlt években, pedig az extenzív tartás foglalkoztatási szempontból is sokkal jobb adatokat tud felmutatni - hangsúlyozta a problémákat Sallai R. Benedek.

Origo
13:14

A magyar nemzet olyan, mint egy nagy fa

Nagy István szerint a magyar nemzet olyan, mint egy nagy fa: levághatjuk az ágait, és túlél mindent, hacsak nem a gyökereit vágjuk el. A pásztorkodás a függetlenség és a szabadság jele is, ezért az államtitkár örömmel vette, hogy az LMP politikusa hagyományos öltözékben jelent meg.

Origo
13:16

Állattenyésztés többlettámogatása

Nagy István az emelkedő uniós források felsorolásával folytatta, amelynek hála idén több lábasjószág ment ki a legelőkre. A többlettámogatásból 180 milliárd hazai forrás. Az ön által említett gazdák tisztában voltak azzal, hogy a bérleti viszonyok megváltoznak – reagált az LMP kritikájára.

Origo
13:19

MSZP: Ne rohanjanak a költségvetéssel!

A leszakadás és a lemaradás költségvetésének nevezte a 2016-os büdzsét Tóbiás József pártelnök. Nem szerepel a költségvetésben az egészségügyből és az oktatásból kivont 300-300 milliárd forint, se a szociális ágazatból kivont önkormányzati pénzek pótlása. Adják vissza a településeknek az iparűzési és gépjárműadót! - szólította fel a kormánypártokat Tóbiás József.

Origo
13:22

Szüntessék meg a trafiktörvényt!

Szüntessék meg a trafiktörvényt, vagy ha nem, hát engedjék meg a fólia lehúzását a trafikokról. Hagyják el a törvény nevét, amúgy sem csökkent a fiatalok dohányzása! Tóbiás József a vasárnapi zárva tartást is kifogásolta. Higgyék el a népnek, nem önöknek van igazuk! - összegzett a szocialisták elnöke. 

Origo
13:25

A tervek szerint halad az egyeztetés

Orbán Gábor szerint a fogyasztás adóztatását is csökkenti a kormány, amikor a sertéshús áfája csökken. Összesen 170 milliárd forint adócsökkenés várható, mindez úgy, hogy a tárcák forrásai nem változnak 2015-höz képest - ismertette a számokat az államtitkár.

Origo
13:30

Transzneműtörvény

Az Európa Tanács üdvözölte a transzneműeket érintő törvényt - ismertette a testület parlamenti közgyűlésének múlt heti ülését Hoffmann Rózsa. Keresztény szellemű embernek elfogadhatatlan, hogy az a személy, aki se férfi, se női identitását nem vállalja, semleges neműként nevezheti meg magát - fogalmazott. A törvényt mégis megszavazták. Az ülésen a magyar delegáció az állami családpolitikát ismertette. 

Origo
13:34

Nő az élve születések száma

A nyolcvanas évek óta nem volt ilyen mértékű az élve születések számának a növekedése, ami Rétvári Bence szerint a kormány családpolitikáját dicséri. Három gyermek esetén sok esetben már adót sem kell fizetni. A nettó átlagkeresetek 16 százalékkal nőttek átlagosan. 

Origo
13:39

Az adócsökkentés költségvetése

Az adócsökkentés költségvetése májusban kerül az Országgyűlés elé. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az időzítés kiszámíthatóvá teszi a gazdaságot. Úgy emlékszem, a szocialisták is nyújtottak be hasonló időben költségvetést, de az az adóemelésről szólt. A személyi jövedelemadó csökkenése mindenkinek könnyebbséget jelent. 

A kétgyermekesek támogatása minden gyermek után 2000 forinttal nő - jelentette be a második könnyítést. Az intézkedés 350 000 családot érint. 

Origo
13:43

Még a tavaszi időszakban elfogadnák

Stabil lábakon áll a magyar gazdaság, ezért sokkal jobban tervezhetőek a bevételek - jelentette Orbán Gábor. A képviselők támogatását kérte az szja-csökkentéshez, a sertéstőkehús áfájának az öt százalékra csökkentéséhez, valamint a kétgyermekesek családi adókedvezmény növeléséhez. Az illetékek és díjak is 10 milliárd forinttal csökkennek - zárta a jó hírek sorát.

Origo
13:45

Söralátét

Nem szoktam válaszolni a bekiabálásokra, de a söralátét megütötte a fülemet. Az adóhivatal előzetes, vélelmezett bevallása áttörést hozhat az adminisztratív terhek csökkentésében - mondta Orbán Gábor.

Origo
13:47

Csak Vona Gábor pártelnök jelent meg

Csak Vona Gábor pártelnök jelent meg a vállalkozásfejlesztési bizottság ülésén, amelyre Volner János vállalatvezetőket hívott meg. A Fidesz az ülésen tőkeellenes pártnak nevezte a Jobbikot, amit cáfol Volner János. 

Origo
13:49

Jobbik: Nem versenyképes az adórendszer

Volner János bírálta a stratégiai megállapodásokat és az egykulcsos adót. A párt termelést támogató adórendszert szeretne és különbséget tenne multi és multi között: a zöldmezős multikat igen-, az embereket bioszeméttel elárasztó kereskedelmi multikat viszont nem támogatná. 

Origo
13:50

Nincs elég szakképzett munkaerő

Nincs elég szakképzett munkaerő, és nem elég rugalmas a magyar munkavállaló - mondták a cégek. A Jobbik a cafeteriarendszeren keresztül megteremtette volna a munkavállalók mobilitásának a forrását, de a Fidesz–MSZP leszavazta a javaslatait.  

Origo
13:54

A Jobbik a kormánypártok sikerével kampányol

Nagy önbizalom kell ahhoz, hogy egy párt nem kampányidőszakban a kormánypártok sikereivel kampányoljon. A Jobbik nem megfontolt politikával, hanem idegengyűlölettel szerzett ismertséget magának - reagált L. Simon László. 

A stratégiai megállapodások mögött igenis van koncepció, éspedig a munkahelyteremtés. 

Origo
14:02

Beszámolók tárgyalása

A gazdasági bizottság tárgyalhatja az atomenergia 2013. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Az igazságügyi bizottságot a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014. évi beszámolójának-, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beszámolójának tárgyalásával bízta meg a Ház. 

Origo
14:05

Csorbul a felsőoktatás autonómiája

Nem a politika feladata eldönteni, hogy az egyes intézmények milyen szakokat indítanak. Önök mindent központi felügyelet alá akarnak vonni, de ez nem kedvez a színvonalnak - értékelte a felsőoktatási stratégiát Hiller István a szocialista frakcióból. 

Origo
14:09

Rég volt ilyen széles körű az egyeztetés

Rétvári Bence szerint a gondosság a közpénzek felhasználásában a felsőoktatásban is elvárható: a kancellárok és konzisztóriumok a gazdálkodásban nyújtanak segítséget a rektoroknak. Ebben az OECD is egyet értett - idézte Andreas Schleicher észrevételeit Rétvári Bence. 

Origo
14:11

Hiller: Egyáltalán nem ezt észleltem

Egyáltalán nem ezt észleltem a hétvégi tüntetéseken. Semmilyen színvonalemelést nem látok, csak süllyedést és káoszt - reagált Hiller István, aki nem fogadta el a választ. A képviselők viszont megszavazták.

Origo
14:15

Nemzeti parkok földjei

A kétharmados törvény leszavazása ellenére újra itt a Ház előtt a nemzeti parkok földjeinek elvételéről szóló törvény. Nem volt elég 170 civil szervezet tiltakozása, a kétharmados részeket kivették, de a feles részeket továbbra is keresztülvinné a kormány - értékelt a jobbikos Magyar Zoltán. 

Origo
14:18

"Inkorrekt a felszólalás"

Bitay Márton Örs szerint a bizottsági ülésen Magyar Zoltán a földek elvétele kivételével támogatásáról biztosította a kormányt, és módosító javaslat benyújtására is ígéretet tett. A törvény nem a természetvédelemről, hanem a földek egységes kezeléséről szól: a kétharmados részeket az ellenzék nem támogatta, ezért csak a feles törvényeket tudják megszavazni a kormánypártok. 

Origo
14:20

A Jobbik beadta a módosítóját

A Jobbik módosítója arról szólt, amiben a bizottsági ülésen megállapodás született - reagált Magyar Zoltán, aki szerint az államtitkár a törvény kifogásolt részeire nem adott semmilyen választ. 

Origo
14:24

Hová tűnnek az EU-s pénzek?

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint az országot saját elitje fosztja meg a felemelkedéstől, amikor szisztematikusan eltéríti a forrásokat eredeti céljaiktól. A kontraszelekció az életképtelen mutyikat és a törleszkedőket támogatja, az uniós forrásfelhasználások egynegyede korrupciógyanús.

Origo
14:27

Ön eddig higgadt és objektív volt

Az Európai Unió 53 pályázatot vizsgált, és 19 hibás pályázatot talált, ez alapján 43 000 nyertes vállalkozást megbélyegezni nem szerencsés - reagált Lázár János. A kifogásolt pályázatok esetében is gyanítható, hogy inkább tőkehiányról lehetett szó. Az érintett forrás kevesebb mint 14 milliárd forint.  

Origo
14:30

Sokkal súlyosabb a probléma

Az uniós források 80 százaléka a pályázók mindössze 10 százalékához vándorol. A probléma sokkal súlyosabb a kis- és közepes vállalkozások elmondása szerint is - mondta viszonválaszában Schmuck Erzsébet. 

Origo
14:37

Segélyezés helyett adócsökkentés

Bánki Erik (Fidesz) ismét elismételtette Orbán Gáborral, hogy miről szól a költségvetés 2016-ban: az adócsökkentésről. A gazdaság folyamatosan fehéredik: ebben az online pénztárgépek bevezetése és az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer is hatalmas szerepet játszott, ezért tudnak csökkeni a családok adóterhei. Ez komoly elmozdulás a korábbi szocialista gyakorlathoz képest, ami a jövedelmek eltitkolását és a segélyezést támogatta - mondta el az államtitkár.

Origo
14:42

A tűzoltók nem azt érdemlik, amit kapnak

A lakosság 93 százaléka értékeli a tűzoltókat, csak a kormány nem becsüli őket. A 150 éves múlttal rendelkező tűzoltók kérését nem hallgatták meg, amikor beolvasztották őket a katasztrófavédelembe, és elvették szerzett jogaikat - értékel Sneider Tamás (Jobbik). A képviselő a tűzoltók átnevezését is kifogásolta. Szerinte nevetséges katasztrófavédelemről beszélni, mert a katasztrófát nem védeni, hanem elhárítani kell. 

Origo
14:46

Életpályamodellt ad a tűzoltóknak a kormány

Kontrát Károly szerint az életpályamodellel a tűzoltók jelentős illetményemelésben részesülnek, elmaradt pótlékaikat mintegy hétmilliárd forint összegben ez a kormány fizette ki. A becsületbíróság intézménye is cáfolja az ön kijelentéseit - mondta az államtitkár. 

Origo
14:51

Mi győzte meg Önöket a tervgazdaságról?

Kunhalmi Ágnes (MSZP) az oktatást kritizáló újságok szalagcímeiből idéz. Önöknek fogalmuk sincs arról, hogy hogyan alakult át az emberek információszerzése. Tényleg elhiszik, hogy az állam képes minden tudást megadni egy egyetemen, a végzettséget követő 40 évre? Ez az út a tudásválság politikája, amelyet Önök folyamatosan mélyítenek. Foglalkoznak-e a felsőoktatás globális átalakulásának a problémájával? Megváltoztatják-e a felsőoktatás stratégiáját a valóság tükrében? - kérdezte. 

Origo
14:55

Hamarosan nem lesznek informatika könyvek

Rétvári Bence nyolcévezéssel válaszolt és a kollegái nevében is kikérte magának a kritikát. Ismét idézett az OECD politikusától. Hamarosan nem lesznek informatika könyvek, és a Nemzeti Közoktatási Portálon fog frissülni a tananyag - ismertette a várható változásokat. 

Origo
14:57

Lebutított egyentankönyvek

Ne csak a trafikokról vegyék le a sötétítő fóliákat - kérte Kunhalmi Ágnes, de elvették tőle a szót. 

Origo
15:00

TeSzedd!

A természet hívó szava megmozgatja az embereket, így egyre többen vesznek részt az önkéntes TeSzedd! mozgalomban - tájékoztat a kereszténydemokrata Firtl Mátyás. 

Origo
15:06

Már hagyomány

Valóban óráról órára növekszik a résztvevők száma. Az idén ötödik alkalommal megrendezendő esemény 850 helyszínen zajlik, az eseményre eddig 50 ezer fölött regisztráltak, ami 10 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor - ismertette V. Németh Zsolt. Tavaly összesen 118 ezren jelentkeztek, és 1,5 milliárd forintnyi munkát végeztek el a környezet megtisztításával. Mintegy 200-250 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze.

Origo
15:11

LMP: az egészségügy egyre veszélyesebb

A kormány késlekedett a fertőzésekre vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalával. Végül kiderült: a kórházakban nőtt a fertőzések száma, ami a kórházi ellátás minőségének romlására utal - vonta le a következtetést Ikotity István. 

A kórházakban hónapokig kell kihúzni a fertőtlenítőkkel, nem valószínű, hogy emberi mulasztás történt - véli az LMP. 

Origo
15:15

Átlagosak a mutatók

Magyarország a legpontosabb jelentő, így az európai statisztikák félrevezetőek lehetnek - állítja válaszában Zombor Gábor. Nem történt késlekedés, az eljárás változott meg: az új határidő június elseje. A jelentések az Ön állításával ellentétes állításokra engednek következtetni. Többek között az antibiotikum-rezisztenciát is vizsgálják, ami nem függ össze az egészségügyi ellátás színvonalával. 

Origo
15:19

Kevés a fertőtlenítőszer

Míg ezer ápolási nap alatt 18 liter fertőtlenítőszer fogy Európában, addig nálunk mindössze hét liter. Ikotity István a fővárosi tiszti főorvos szavait idézve elutasította a választ. 

Origo
15:26

Megyei jogú városok fejlesztése

Lázár János Vigh László (Fidesz) kérdésére Zalaegerszeg és Zala megye fejlesztéseiről beszél. Kevés város veszített el hirtelen 6000 munkahelyet. Minden forint, amit a kormány a városba küldött jól hasznosult - véli Lázár János. A kistelepüléses szerkezet és az autópálya-összeköttetés hiánya is megnehezíti az egerszegiek dolgát. Az M9-es Zalaegerszeg és Szombathely között teremthet összeköttetést - ígérte meg. 

Origo
15:28

Raoul Wallenberg Szakközépiskola

A döntés meghozatala után próbáltak egyeztetni az iskolával, ami nem nyugtatta meg a kedélyeket. Még a Nemzeti Pedagóguskarral sem egyeztettek. Azóta Balog Zoltán is nyilatkozott, és arról tájékoztatott, hogy mégis megmaradhat, de máshol az iskola. Mi alapján döntöttek? - kérdezte  a szocialista Kiss László. 

Origo
15:30

Volt egyeztetés

Rétvári Bence szerint volt egyeztetés. Az államtitkár elismételte: nem szabdalják darabokra az iskolát. A végleges döntés a kormány következő ülésén születhet meg. 

Origo
15:35

Ne alázzák a pedagógusokat!

Kiss László nem fogadta el a választ. Szerinte a kormány folyamatosan megalázza a pedagógusokat, legutóbb azzal, hogy alamizsnával, fejenként 100 forinttal honorálja diákonként a tankönyvek kiosztását a megbízott pedagógusoknak. Ezt most mintha 300 forintra emelnék fel. 

Origo
15:40

A Jobbik a tankönyvkáoszról kérdez

Dúró Dóra a tankönyvkáoszról kérdez. Szerinte rossz minőségű kísérleti tankönyvek születtek a köznevelés átgondolatlan átalakításával. 

Rétvári Bence visszásnak tartja, hogy a Jobbik visszasírja a piaci tankönyvellátást. Sokkal több tanár vesz részt a tankönyvfejlesztésben, ami hosszú távon garancia lehet minden hiba kiszűrésére. Az ingyenes tankönyveket is az állami rendszer teremtette meg, az új rendszer mondta ki először, hogy a tankönyv közjószág.

Origo
15:42

Arroganciája fogja megbuktatni a Fideszt

A Fidesz erőszakkal viszi végig elképzeléseit a köznevelésben - reagált Farkas Gergely. Önök szerint normális, hogy a rossz minőségű tankönyvek helyett a pedagógusok titokban fénymásolt anyagokból tanítanak? - kérdezett vissza.

Origo
15:46

Nem várok normális választ

Sallai R. Benedek (LMP) Bitay Márton Örs korábbi válaszára utal, ami után nem vár épkézláb választ arra, hogy miért bízzák kecskére a káposztát: miért a Földalapnak adják a természeti parkok földjeit. Minden az egységes föld kezelésére vonatkozó passzust visszavontak, csak a földek lenyúlása maradt benn. 

Origo
15:49

Épkézláb kérdésre épkézláb válasz

Épkézláb kérdésre, épkézláb választ kapna - reagált Bitay Márton Örs. A nemzeti parkok földjei idáig is a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartoztak. Nem visszavontuk az Ön által említett passzusokat, hanem Önök szavazták le azokat. Több tízezer hektár van alapítványoknál, ez Önöknek nem okoz problémát: olyan dolgokra mondtak nemet, amiért itt küzdenek évek óta a parlamentben.  

Origo
15:52

Én is értelmes dialógust szeretnék

Az ellenzéki egység nyilván arra a gazemberségre vonatkozott, hogy ne vegyék el a nemzeti parkok földjeit. Én is értelmes párbeszédet szeretnék, ezért nem Önhöz, hanem a miniszterelnökhöz intéztem a kérdést - utasította vissza az államtitkár válaszát Sallai R. Benedek. 

Origo
15:55

Megyei egészségügyi megállapodások

Folytatódnak a véget nem érő megyei egészségügyi megállapodások és egyeztetések. Igaz a mondás, ha nem tudsz dönteni, hozz létre egy bizottságot. Közben a beszállítók kifizetése tovább késik, az aránytalanságok nőnek, a valós kapacitások és igények helyett fiskális szempontokat helyeznek előtérbe az egészségügyben - értékelt a szocialista Szakács László.

Origo
15:59

Inkább kétszer mérni, mint egyszer vágni

Az interpellációja nagy részével egyet tudok érteni. Én még itt voltam a parlamentben, amikor nem az a szemlélet vezérelt egy egészségügyi minisztert, hogy inkább kétszer mérni, mint egyszer vágni - reagált Zombor Gábor. Arra kérte Szakács Lászlót, hogy az intézményvezetőket is kérdezze meg, és segítse egy átlátható rendszer létrehozását.  

Origo
16:01

Tönkremennek a beszállítók

Beszéltem az intézményvezetőkkel, a legfontosabb kérdés most a beszállítók kifizetése. A megyei központú ellátás nem indokolja az országos gigaintézmények létrehozását - véli az MSZP. 

Origo
16:05

Lomizós szabadcsapatok

Elindult a lomtalanítás, a bandák szabadcsapatokként versengenek a kitett lomokért, miközben a rendőrség semmit sem tesz, pedig a hatályos törvények szerint ez nem történhetne meg. Szilágyi György (Jobbik) a hulladékról-, a szabálysértésekről szóló törvényekből, és a Btk.-ból is idézett igaza alátámasztására.

Origo
16:08

Helyes a helyzetleírása

Pogácsás Tibor nem vitatta a helyzetleírást. A lomok széttúrása további terheket ró a lomtalanítást végző közszolgáltatóra. A kormány még sincs abban a helyzetben, hogy megelőzésként minden sarokra rendőrt állítson.

Origo
16:10

Nevetséges a válasza

A József körúton, amikor lomtalanítás volt, egyetlen rendőrt sem lehetett látni, de ha valaki leparkol, öt perc múlva ott a rendőr. Kamerán nézik végig a jogszabálysértéseket, és nem tesznek semmit. Szilágyi György nem fogadta el a választ. 

Origo
16:12

Inkább az áfát csökkentsék!

Gőgös Zoltán arra kéri a miniszterelnököt, hogy az egy százalékos szja-csökkentés helyett legalább nyolc termék áfáját csökkentsék egyszerre.

Origo
16:13

Orbán Viktor válaszol

A kormány benyújtja a költségvetést, és mindezt lesz lehetőség megvitatni. 

Origo
16:16

Mészáros Lőrinc miatt?

Kérem, avasson már egy baromfitelepet és tejüzemet Mészáros Lőrincnek, hogy egységesen véghez lehessen vinni ezt az ügyet – kérte Gőgös Zoltán. 

Az önök áfamagatartása nem őszinte, ezért arra kérem a szocialistákat, hogy hátrább az agarakkal! – reagált a kormányfő. 

Origo
16:18

Túl sokat vállalunk az Iszlám Állam ellen

Gyöngyösi Márton (Jobbik) szerint az ellenzék nem ért egyet az Iszlám Állam elleni fellépés mértékével. Miért van szükség ekkora túlvállalásra? - kérdezte. 

Az előterjesztést a parlament már megvitatta, 71 százalékban megszavazta és ezzel megadta az ön kérdésére a választ. 

Origo
16:20

Nő a terrorveszély

A Jobbik szerint felháborító, hogy a szuverenitás fontosságáról beszélő kormány amerikai nyomásra cselekszik és ezzel magyar katonákat és állampolgárokat sodor veszélybe. 

Az Amerika-fóbiájával nem tudok mit kezdeni. Megismétlem: a parlament, nem a kormány, hanem a parlament döntött a kérdésben.

Origo
16:23

Újjáalakult a bankárkormány?

Szél Bernadett (LMP) szerint egyre több szállal kötődik a kormány a banktitkokat még mindig féltve őrző Svájchoz. Miért Nagy Istvánt nevezték ki svájci nagykövetnek, akinek nincs szakmai múltja? Megtörtént-e az átvilágítása? - kérdezi.

Szijjártó Péter szerint a kinevezés rendben történt, Nagy István szakmabeli. 

Origo
16:28

Az életrajzát átküldöm

Szél Bernadett szerint, amióta Szijjártó vezeti a Külügyminisztériumot, teljesen átláthatatlan lett a tárca. Csak bíróságon lehet kiperelni bármilyen információt. Nagy Istvánnak még az életrajzáról sem lehet tudni semmit. A kurta válasz is azt sugallja, hogy kínos a kérdés a tárcának. 

Szijjártó Péter elmondta: korábban már Mesterházy Attila is kérte az életrajzot, és Nagy István hozzájárult ahhoz, hogy megismerhesse.

 

Origo
16:32

Az EU kifogásolja a rezsicsökkentést

Lázár János Németh Szilárd rezsibiztos kérdésére válaszolva elmondta: az unió nyolcpontos kifogást emelt a lakossági rezsicsökkentés folytatása ellen, és inkább a vállalkozások támogatását szorgalmazta, de a kormány ragaszkodik a további lakossági rezsicsökkentéshez. A Főgáz többszörös árat állapított meg, de a Paksi Atomerőmű megvizsgálása is elengedhetetlen, hogy kiderüljön, hányan és kik lopják meg az embereket. 

Origo
16:35

Budapesti Vegyiművek

Ezúttal Hiller István (MSZP) kérdez a Budapesti Vegyiművekről. A legutóbbi egyeztetés másnapjára már ígértek lépéseket. Történt-e valami? - kérdezte. 

Fazekas Sándor miniszter elismételte: 2007 óta nem zárta le a bíróság az ügyet, a szennyezésért felelős Budapesti Vegyiművek pedig a szennyező fizet elv alapján sem fizet.

Origo
16:39

A jogszabályokat a szennyezések nem ismerik

A jogszabályokat helyesen elsorolta, de azokat a szennyező anyagok nem ismerik. Megvan-e a szennyezés felszámolásának az egymilliárdos fedezete? - kérdezett vissza Hiller István. 

A költségvetés most készül, és már eddig is 300 milliárdnyi szennyezést semlegesített a kormány, de a szennyezőnek kell fizetnie - mondta el másodszor is Fazekas Sándor miniszter.

Origo
16:42

Kérjen bocsánatot az ápolóktól!

Munkahelykrízis, utánpótláshiány és túlterheltség nehezíti az ápolók munkáját. Második hétvégén dolgoznak feketében a szektor dolgozói az áldatlan állapotok miatt. Lukács László György (Jobbik) a helyzet miatt bocsánatkérésre szólította fel a kormányfőt, hogy a stadionok és Andy Vajna fontosabbak a kormánynak, mint az ápolók. 

Origo
16:48

Kispályás játék, másodosztályban

Orbán Viktor felsorolta a kormány intézkedéseit. Tudom, hogy ez kevés, de itt tartunk most és innen tervezzük folytatni. 

Lukács László György (Jobbik) szerint mindez édeskevés. Focinyelven válaszolok, mert azt jobban érti: Önök kispályás játékot folytatnak, másodosztályban. Sokkal többet várunk Önöktől.

Az ágazatot Zombor Gábor képviselte az legutóbbi egyeztetésen, ahol átvette az érintettek levelét. Folytatni fogjuk a munkát, de nem úgy, ahogy Ön itt elmondta, hanem sokkal komolyabban - reagált a miniszterelnök.

Origo
16:53

Fazekas Sándor lemondását követeli az LMP

Szél Bernadett (LMP) Hány hibát tűr még el, miniszterelnök úr? címmel kérdezi, a képviselők nevetése közben Orbán Viktort. Kiss Szilárd, Kun-Mediátor, Hungária Értékpapír: számos hibát követett már el a miniszter. 

Origo
16:55

Fazekas Sándor kerüli önt

Én megértem, hogy Fazekas Sándor kerüli önt, de ez nem ok arra, hogy lemondassam - reagált Orbán Viktor. 

Origo
16:59

Lépfenefertőzés

Én megértem, hogy nem akarja tartani a hátát egy olyan miniszter miatt, aki körül botrányok sora van. Fazekas Sándornak már a lépfenefertőzés miatt le kellett volna mondania, amit eltussoltak. A fertőzött állatok dögtemetőkben és a közétkeztetésben kötöttek ki - közölte Szél Bernadett. Ilyen országot szeretne? - kérdezte.

Origo
17:01

Orbán: Nem tudok segíteni

A felszólalása után még kevésbé tudok elintézni egy találkozót önnek Fazekas Sándorral - reagált a kormánypártok helyeslése mellett Orbán Viktor.

Origo
17:04

Újabb bőrt a gazdákról?

Az adóhatóságtól átvett adatbázis alapján újraszámolták az Agrárkamara kötelező tagdíjait, és a különbözetet most egy ötvenszázalékos pótdíjjal behajtják a gazdákon - tájékoztat a szocialista Legény Zsolt. Egyetért-e a gyakorlattal a tárca? - kérdezte. 

Origo
17:07

Nőtt a tagság

A bátortalansága is mutatja, hogy nem tájékozott az ügyben - reagált Fazekas Sándor. A kamarának 300 ezer tagja van, a tagoknak a tagdíjért cserébe széleskörű szolgáltatást nyújt. Csak 25 százalék fölötti agrárbevétel felett kell fizetni - mondta.

Origo
17:09

Mert kötelezővé tették

Azért nőtt az agrárkamarai tagság, mert kötelezővé tették. Nem politikai támadást intéztem Önhöz, de azt kikérem magamnak, hogy arra utal, hogy nem vagyok elég tájékozott az ügyben. A gazdák kerestek meg és tették szóvá a sarcot - utasította el a választ Legény Zsolt.

Origo
17:12

Az áfa a feketegazdaság motorja

A rekorder áfa a feketegazdaságnak ágyaz meg, ezért legalább az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek esetében öt százalékra kellene csökkenteni - mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel.

Origo
17:16

Adóbevételekre szükség van

A cél a munkahelyteremtés, a munkanélküliséget 12 százalékról 7 százalékra sikerült csökkenteni, és a ciklus végére el szeretnénk érni a teljes foglalkoztatást. A kormány a fogyasztást és nem a munkát kívánja adóztatni.

A Jobbik is támogatja a teljes foglalkoztatást, de nem olyan áron, hogy az emberek külföldre menjenek - reagált Z. Kárpát Dániel. 

Origo
17:19

Orbán: a Jobbik növelné az szja-t

Ön is tudja, hogy adóbevételekre szükség van. Nem mondja el a teljes igazságot, amikor áfacsökkenést követel. A Jobbik ezt úgy tartja megvalósíthatónak, hogy közben növelné a személyi jövedelemadót, amit a kormány nem támogat - mondta Orbán Viktor. 

Ezzel vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük figyelmüket!

Még több bejegyzés