A miniszterelnököt az MSZP és a Jobbik is az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére kérte, de csak a Jobbik kérdésére válaszolt érdemben. Szintén komolyan vette az ápolók helyzetére vonatkozó jobbikos kérdést.

13:06
Kiss Róbertre emlékezik a Ház

A rövid ideig az MDF-ben, majd az SZDSZ-ben politizáló képviselő 54 éves korában elhunyt. Néma felállással emlékeznek rá.

13:09
Kihajtás: no, nem a Fideszé

Szent György-nap alkalmából emlékezik az LMP. Sallai R. Benedek ennek kapcsán a legeltetésről és állattartásról beszél – látványos öltözetben. A szabad állattartás helyzete, amelynek élettani adatai sokkal jobbak az istállózott állatokénál 2010 és 2014 között némileg javult, de a támogatáspolitika az intenzív tartást preferálja. 

13:11
A nemzeti parkok alól kihúzzák a földet

A legeltetésre szánt gyepterületek drámaian csökkentek az elmúlt években, pedig az extenzív tartás foglalkoztatási szempontból is sokkal jobb adatokat tud felmutatni - hangsúlyozta a problémákat Sallai R. Benedek.

13:14
A magyar nemzet olyan, mint egy nagy fa

Nagy István szerint a magyar nemzet olyan, mint egy nagy fa: levághatjuk az ágait, és túlél mindent, hacsak nem a gyökereit vágjuk el. A pásztorkodás a függetlenség és a szabadság jele is, ezért az államtitkár örömmel vette, hogy az LMP politikusa hagyományos öltözékben jelent meg.

13:16
Állattenyésztés többlettámogatása

Nagy István az emelkedő uniós források felsorolásával folytatta, amelynek hála idén több lábasjószág ment ki a legelőkre. A többlettámogatásból 180 milliárd hazai forrás. Az ön által említett gazdák tisztában voltak azzal, hogy a bérleti viszonyok megváltoznak – reagált az LMP kritikájára.

13:19
MSZP: Ne rohanjanak a költségvetéssel!

A leszakadás és a lemaradás költségvetésének nevezte a 2016-os büdzsét Tóbiás József pártelnök. Nem szerepel a költségvetésben az egészségügyből és az oktatásból kivont 300-300 milliárd forint, se a szociális ágazatból kivont önkormányzati pénzek pótlása. Adják vissza a településeknek az iparűzési és gépjárműadót! - szólította fel a kormánypártokat Tóbiás József.

13:22
Szüntessék meg a trafiktörvényt!

Szüntessék meg a trafiktörvényt, vagy ha nem, hát engedjék meg a fólia lehúzását a trafikokról. Hagyják el a törvény nevét, amúgy sem csökkent a fiatalok dohányzása! Tóbiás József a vasárnapi zárva tartást is kifogásolta. Higgyék el a népnek, nem önöknek van igazuk! - összegzett a szocialisták elnöke. 

13:25
A tervek szerint halad az egyeztetés

Orbán Gábor szerint a fogyasztás adóztatását is csökkenti a kormány, amikor a sertéshús áfája csökken. Összesen 170 milliárd forint adócsökkenés várható, mindez úgy, hogy a tárcák forrásai nem változnak 2015-höz képest - ismertette a számokat az államtitkár.

13:30
Transzneműtörvény

Az Európa Tanács üdvözölte a transzneműeket érintő törvényt - ismertette a testület parlamenti közgyűlésének múlt heti ülését Hoffmann Rózsa. Keresztény szellemű embernek elfogadhatatlan, hogy az a személy, aki se férfi, se női identitását nem vállalja, semleges neműként nevezheti meg magát - fogalmazott. A törvényt mégis megszavazták. Az ülésen a magyar delegáció az állami családpolitikát ismertette. 

13:34
Nő az élve születések száma

A nyolcvanas évek óta nem volt ilyen mértékű az élve születések számának a növekedése, ami Rétvári Bence szerint a kormány családpolitikáját dicséri. Három gyermek esetén sok esetben már adót sem kell fizetni. A nettó átlagkeresetek 16 százalékkal nőttek átlagosan. 

13:39
Az adócsökkentés költségvetése

Az adócsökkentés költségvetése májusban kerül az Országgyűlés elé. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint az időzítés kiszámíthatóvá teszi a gazdaságot. Úgy emlékszem, a szocialisták is nyújtottak be hasonló időben költségvetést, de az az adóemelésről szólt. A személyi jövedelemadó csökkenése mindenkinek könnyebbséget jelent. 

A kétgyermekesek támogatása minden gyermek után 2000 forinttal nő - jelentette be a második könnyítést. Az intézkedés 350 000 családot érint. 

13:43
Még a tavaszi időszakban elfogadnák

Stabil lábakon áll a magyar gazdaság, ezért sokkal jobban tervezhetőek a bevételek - jelentette Orbán Gábor. A képviselők támogatását kérte az szja-csökkentéshez, a sertéstőkehús áfájának az öt százalékra csökkentéséhez, valamint a kétgyermekesek családi adókedvezmény növeléséhez. Az illetékek és díjak is 10 milliárd forinttal csökkennek - zárta a jó hírek sorát.

13:45
Söralátét

Nem szoktam válaszolni a bekiabálásokra, de a söralátét megütötte a fülemet. Az adóhivatal előzetes, vélelmezett bevallása áttörést hozhat az adminisztratív terhek csökkentésében - mondta Orbán Gábor.

13:47
Csak Vona Gábor pártelnök jelent meg

Csak Vona Gábor pártelnök jelent meg a vállalkozásfejlesztési bizottság ülésén, amelyre Volner János vállalatvezetőket hívott meg. A Fidesz az ülésen tőkeellenes pártnak nevezte a Jobbikot, amit cáfol Volner János. 

13:49
Jobbik: Nem versenyképes az adórendszer

Volner János bírálta a stratégiai megállapodásokat és az egykulcsos adót. A párt termelést támogató adórendszert szeretne és különbséget tenne multi és multi között: a zöldmezős multikat igen-, az embereket bioszeméttel elárasztó kereskedelmi multikat viszont nem támogatná. 

13:50
Nincs elég szakképzett munkaerő

Nincs elég szakképzett munkaerő, és nem elég rugalmas a magyar munkavállaló - mondták a cégek. A Jobbik a cafeteriarendszeren keresztül megteremtette volna a munkavállalók mobilitásának a forrását, de a Fidesz–MSZP leszavazta a javaslatait.  

13:54
A Jobbik a kormánypártok sikerével kampányol

Nagy önbizalom kell ahhoz, hogy egy párt nem kampányidőszakban a kormánypártok sikereivel kampányoljon. A Jobbik nem megfontolt politikával, hanem idegengyűlölettel szerzett ismertséget magának - reagált L. Simon László. 

A stratégiai megállapodások mögött igenis van koncepció, éspedig a munkahelyteremtés. 

14:02
Beszámolók tárgyalása

A gazdasági bizottság tárgyalhatja az atomenergia 2013. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést. Az igazságügyi bizottságot a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014. évi beszámolójának-, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beszámolójának tárgyalásával bízta meg a Ház. 

14:05
Csorbul a felsőoktatás autonómiája

Nem a politika feladata eldönteni, hogy az egyes intézmények milyen szakokat indítanak. Önök mindent központi felügyelet alá akarnak vonni, de ez nem kedvez a színvonalnak - értékelte a felsőoktatási stratégiát Hiller István a szocialista frakcióból. 

14:09
Rég volt ilyen széles körű az egyeztetés

Rétvári Bence szerint a gondosság a közpénzek felhasználásában a felsőoktatásban is elvárható: a kancellárok és konzisztóriumok a gazdálkodásban nyújtanak segítséget a rektoroknak. Ebben az OECD is egyet értett - idézte Andreas Schleicher észrevételeit Rétvári Bence. 

14