750 milliárd forintból megoldható a paksi hulladékkezelés

2015.05.04., 11:14
rendezés

A kormány kitart a mellett, hogy 750 milliárd forintból megoldható lesz a kiöregedett paksi blokkok leszerelése és a használt fűtőelemek elszállítása. A költségeket nem az adófizetők, hanem a szennyezők állják. Az ülésen az is elhangzott, hogy hat-kilenc hónapig is eltarthat az Illatos úti veszélyes hulladéktelep felszámolása. A szocialisták szerint a trafikkoncessziók kiosztásával Lázár János Orbán Viktor megbuktatását készítette elő. Követtük a plenáris ülést.

Origo
11:05

Szent Flórián napja

Szent Flórián napja a Tűzoltóság Napja. Az alkalomból az ülésvezető Sneider Tamás megemlékezésre szólította fel a képviselőket. A Tűzoltóság idén 145. évfordulóját ünnepli - tudtuk meg. A képviselők tapssal köszöntötték a tűzoltókat.

Origo
11:10

Simicskó István a Magyar Sport Napjáról

A második Orbán-kormány döntése alapján május 6-a a Magyar Sport Napja is. Ezen a napon volt az első szabadtéri sportnap, ezért döntöttek május 6-a mellett. Puskás Ferenc az Aranycsapat kíváló tagja ma is a leghíresebb magyar - mondta Simicskó István. 2010 óta már nemcsak a lakosság 5-, hanem 15 százaléka mozog rendszeresen; ez az arány Németországban 30 százalék. A kormány célja, hogy a jelenlegi 350 000-ről fél millióra emelje az egyesületekben sportoló gyermekek számát. A sporteseményeket számát is megduplázta a kormány. 

Origo
11:14

Tisztességes munkáért tisztességes bért!

Szél Bernadett (LMP) a Fidesz izzadságszagú május elsejei közleményéről beszél, ami a pártot a keményen dolgozó emberek képviselőjének tüntette fel. Ebből egy szó sem igaz. A Fidesz-KDNP jegyzi a kizsákmányolás törvénykönyvét. A kormány se a közmunkásokat, se az ápolókat, se a kisgyermekes anyákat nem támogatja. Az egykulcsos adóval két és fél millió ember járt rosszul, öt év fideszes kormányzás után 10 000 forinttal sem keresnek többet a minimálbéresek. 

Origo
11:17

LMP: Többkulcsos adó kell

A dolgozói szegénység megszüntetéséhez valódi politikai innovációra, többkulcsos adóra van szükség. Az LMP átfogó béremelést követel a közszférában, fokozatosan kiterjedő TB-t a kezdő vállalkozásoknak, és a családi pótlék kiterjesztését a felsőoktatásban tanuló diákokra.

Origo
11:21

A legfontosabb a foglalkoztatás

A legfontosabb a foglalkoztatás, de a minimálbér is 40 százalékkal nőtt 2010 óta. Az elmúlt egy évben reálértéken ez 5 százalékos növekedést jelent. A négymillió feletti foglalkoztatottból 250 000 fő dolgozik minimálbéren, és 750 000 garantált bérminimumon. Tudja mikor volt a létminimumon a minimálbér Magyarországon? Soha - válaszolt Czomba Sándor. Ha a létminimumra emelnénk, az tömeges elbocsátásokhoz vezetne. Az emelés csak teljesítményarányosan képzelhető el.

Origo
11:26

Orosz rulettet játszik Orbán

A kaposvári gyilkosság miatt a Fidesz mossa kezeit. Az országgal orosz rulettet játszó miniszterelnök a halálbüntetést lebegteti. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a dohánytörvény egyértelmű kudarc. Csak az elmúlt félévben 230 trafikrablás történt a tragédia előtt. Önök pontosan tudják, hogy a trafiktörvény nem szólt másról, mint hogy Lázár János koncesszióban megvegye a Fidesz helyi vezetőit. Lázár Jánosról pontosan tudjuk, arra készül, hogy ő lesz Orbán Viktor utóda, miután megbuktatta a miniszterelnököt. A tragédia miatt nem érzi felelősnek magát Lázár János? És  mekkora felelősséget vállal Kaposvár helyi fideszes képviselője? Mit vállal a Jobbik, aki a trafiktörvény szavazásánál tartózkodott? Hívő keresztény nem támogathatja a halálbüntetést - összegzett Harangozó.

Origo
11:29

Gyalázatos felszólalás

Újabb gyalázatos példáját láthattuk a politikai demagógiának. Szégyellje magát: amit Ön itt rövidtávú politikai érdekből előadott, az nem méltó a magyar Országgyűléshez, a magyar demokráciához - utasította vissza a kegyeletsértő felszólalást L. Simon László.

Origo
11:34

Nem tud éket verni Lázár és Orbán közé

2011 óta 20 százalékkal csökkent a dohányzók száma. Bármennyire szeretne is éket verni Lázár János és Orbán Viktor közé, nem fog sikerülni! A Fidesz egységes és töretlen! Szégyellje magát, hogy úgy fogalmazott: a fideszes képviselők úgy viselkednek, mint patkányok a süllyedő hajón - idézte Harangozó Tamás szavait a szocialisták bekiabálásai mellett L. Simon László.

Origo
11:38

Nyíregyházán nincs szegregáció

Nem sérült a szabad iskola választásának elve a Huszár-telepi iskolában Nyíregyházán - döntött a Kúria. A jogvédők most a Demokratikus Koalíció segítségével az Európai Bizottsághoz fordulnak - ismertette a helyi konfliktust a fideszes Petneházy Attila. Nyugodjanak bele a Kúria döntésébe és védjék meg a gyerekeket a jogvédőktől! - kérte a képviselőket. 

Origo
11:42

Balog: Méltatlan támadás

Balog Zoltán sajnálatosnak nevezete, hogy bíróság elé került az ügy. Miniszterként fogadta az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványt, akinek képviselői először hajlottak a megállapodásra. Az alapítvány mögött Soros György áll, akivel szintén tárgyalt és támogatását kérte, mégsem szűnnek a sajtó támadásai. Azok, akik a bíróságok függetlenségét hangsúlyozzák, nem tudják elfogadni a bíróság döntését - fogalmazott.

Origo
11:48

Ne csak beszéljenek a halálbüntetésről!

A Jobbik vitorlájából akarja kifogni a szelet a halálbüntetés lebegtetése - véli Novák Előd, de a kormány csak beszél, és nem cselekszik. Novák Előd ezt követően az anyák napjáról beszélt. Minden támogatás reálértéken csökkent - állítjta. Pártja a gyermekneveléshez szükséges cikkeknél radikális áfacsökkentést, a bölcsődék és óvodák számának növelését, a lombikbébi program kiterjesztését követeli - sorolta a Jobbik javaslatait. Földprogram, szülői életjáradék - minden szóba került. 

Origo
11:53

Hiteltelen felszólalás

Az elmúlt években jobban oda kellett volna figyelni a szavazásoknál - reagált Rétvári Bence, aki szerint hiteltelen a Jobbik, mert nem szavazta meg a vonatkozó törvényeket. Rétvári Bence a születések emelkedésének statisztikájával vágott vissza, ami egyértelműen a kormányt igazolja. A családok jövedelmei 37 százalékkal nőttek: hogy ennek megteremtse a fedezetét a multikkal is konfliktust vállalt a kormány.

Origo
12:00

Kezdődnek a kérdések

Elsőként Horváth Imre (MSZP) működő rendőrőrsöt követel Káposztásmegyerre.

Kontrát Károly segítséget kér az ülésvezető elnöktől, mert Lukács képviselő úr "nem bír magával". Jó hírt tud közölni: már most is 25 fő dolgozik a káposztásmegyeri rendőrörsön. 

Origo
12:04

Greenpeace listája

Jelölés nélküli génmanipulált termékekről közölt listát a Greenpeace. Hogyan lehetséges ez? - kérdezte a jobbikos Kepli Lajos.

A kimutatható GMO-tartalom a vizsgált termékekben soha nem haladta meg a 0,1 százalékot, de a kormány jogszabályt kíván előterjeszteni a teljesen GMO-mentes termékek jelölésére - tájékoztatott Zsigó Róbert. 

Origo
12:07

Romlott a gyakorló iskolák színvonala?

A kormány bizonyos feltételek hiányára hivatkozva kilenc gyakorló iskola megszüntetését jelentette be, valamennyi vidéki intézmény. Az LMP szerint a kormányt is minősíti a döntés: azt jelenti, hogy az állam által átvett iskolák színvonala romlott - mondta Ikotity István.

Rétvári Bence számokkal cáfolta, hogy visszaszorulóban lenne a pedagógusképzés. A gyakorló iskolák esetén még vizsgálják a feltételek teljesülését - derült ki válaszából.

Origo
12:16

Kaszinótulajdonosok ellenőrzése

2010. novemberében Lázár János a pénznyerő automatákból származó milliárdok nyomát kutatta, és azt állította, hogy a bevételek nem az államnál landolnak. Majd közreműködésével 11 koncessziót adott át rendkívül kedvező kondíciókkal az üzemeltetőknek. Miért nincs közvetlen elektronikus összeköttetés az automaták és a NAV között - kérdezte a független Szelényi Zsuzsanna. 

Origo
12:19

Tállai: amiben egyet értünk

Örülök annak, hogy most már Ön is támogatja az online-pénztárgépeket és támogatja, hogy a játékkaszinók bevételeinek arányában az állam bevételei is nőjenek - szögezte le a pozitív pontokat Tállai András. Amit viszont Ön számon kér, az nem szigorítás, hanem könnyítés lenne a játékkaszinók számára - szögezte le.

Origo
12:24

MVM támogatásai

Az Magyar Villamos Művek hirdetései ás támogatásai megtízszereződtek az elmúlt években: a támogatások gyakran kormányközeli cégekhez kerülnek. Ki dönt az összegek odaítéléséről - kérdezte a szocialista Varga László.

Fónagy János szerint egyértelmű az MVM politikája: a kiemelkedő kulturális és sporteseményeket támogatja kizárólag pályázati úton. A cég reklámköltségei nem tízszereződtek meg - cáfolt Fónagy János, csak intenzívebbé vált a kommunikációja. Üzleti terve részeként, a támogatásokról az MVM közgyűlése dönt - tájékoztatott. 

Origo
12:29

Zöld Híd Régió Kft.

A NAV inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Kft. hulladékkezelőre. Ha az önkormányzati tulajdonban lévő társulások nem képesek kigazdálkodni a fenntartásukhoz szükséges költségeket, akkor csaknem 5 millió ember háztartási hulladékának elszállítása lehetetlenülhet el. A Katasztrófavédelemnek kell itt is beavatkoznia? - kérdezi a jobbikos Hegedűs Lórántné.

V. Németh Zsolt szerint nem lenne méltányos a hulladékgazdálkodási járulékokat rendesen fizető cégekkel szemben, ha a tartozást felhalmozó cégek adósságát elengednék. A szóban forgó Zöld Híd Régió Kft. százmilliós adósságot halmozott fel. A veszteséges önkormányzatok száma nem kiemelkedő, mindössze százegynéhány önkormányzatról van szó.

Origo
12:31

Paksi hulladékkezelés

A paksi blokkok leszerelése és a fűtőelemek elszállítása összesen 2 300 milliárdba kerülhet az LMP szerint. A kormány 800 milliárdról beszél, a Nukleáris Alapban mindössze 250 milliárd forint szerepel. Szél Bernadett a valódi költségekről kérdezett.

Origo
12:34

Nem az adófizetők állják

Nem az adófizetők, hanem a hulladéktermelők fognak fizetni. Az alapot az új paksi blokkok felépítésének kezdetétől kell feltölteniük. A várható költség 745 milliárd forint lesz - állítja Aradszki András. 

Origo
12:38

Közútfejlesztések

Az uniós források néllkül is megvalósulnak-e a közútfejlesztések? - kérdezte a fideszes Völner Pál.

Seszták Miklós május 30-ig terjeszti elő javaslatát az M4-re vonatkozóan - nyugtatott meg mindenkit Tasó László. A múlt héten tárgyalt gyorsító csomag lehetővé teszi a kormány vállalásainak a teljesítését. 

Origo
12:42

Piacátrendezés a vasárnapi zárva tartás

Egyértelműen a piac átrendezéséről és nem a pihenőnapról szólt a vasárnapi zárva tartás - hivatkozott a vásárlási szokások adataira a szocialista Harangozó Gábor. Az emberek hétvégeken inkább a multiknál vásároltak, ezért született a jogszabály. A törvény azonban tönkreteszi a turizmust. " Mi az akadálya annak, hogy felmentést adjanak a Balaton-parti területeken működő kiskereskedelmi üzleteknek a vasárnapi zárva tartás kötelezettsége alól? " - kérdezte. 

Origo
12:47

A Balatonnál van kereskedelmi szolgáltatás

Számos vita volt köztük, többek között az is, hogy a multikat vagy a magyar vállalkozásokat támogassuk-e inkább. A vasárnapi zárva tartás azonban nem váltotta be a szocialisták várakozásait. A mostani felszólalásuk is csúsztatás: a vendáglátó egységeken a turisták megkapják a kereskedelmi szolgáltatást. Amit Ön állít abból egy szó sem igaz - reagált Tállai András. 

Origo
12:55

Glifozát növényvédő szer betiltása

Az Egészségügyi Világszervezet felvette a rákkeltő anyagok listájára a glifozát növényvédő szert. Tíz emberből három szervezetében a szer kimutatható - állítja az LMP frakcióból Sallai R. Benedek. " Lát-e esélyt a Földművelésügyi Minisztérium a glifozát magyarországi betiltására? " - tette fel a kérdést.

Az engedélyezés uniós felülvizsgálata folyamatban van. Németország a jelentéstevő ország, de a Nemzetközi Rákszövetség állásfoglalása ellenére nem tekinti rákkeltőnek az anyagot - tájékoztatott Zsigó Róbert.

Origo
13:01

Állatmenhelyek

Az állam csak az ebrendészeti telepeket támogatja, akik a befogás után 2-3 héttel elaltatják az állatokat. A civil menhelyek semmiféle állami támogatásban nem részesülnek, fennmaradásuk teljesen bizonytalan. A jobbikos Egyed Zsolt szerint a gazdátlan állatok ellátásával fontos társadalmi feladatot látnak el. 

A kóbor állatok jóléte fontos a kormánynak: a kötelező chip bevezetése az állatok hazajuttatását szolgálja, de a szemléletváltáson is dolgoznak, a jogszabályalkotás folyamatban van - ismertette a tárca álláspontját Zsigó Róbert. 

Origo
13:05

Gyorsító csomag kontra műemlékvédelem

Az Árpád-sírok majdnem elvesztek Orosházán, de a szegedi dóm építése esetén a feltárást nem-, csak a megfigyelést engedélyezték a régészeknek, a leleteket elbontották. Az egri vár mélygarázsa reneszánszkori emlékeket semmisített meg. Meddig helyezik a nagyberuházók érdekeit a kulturális-örökségvédelmi szempontok elé? - kérdezte az LMP-ből Ikotity István. 

Origo
13:08

L. Simon: Néhány követ emeltek ki

Nem igaz, hogy fontos szakrális emlékek szűntek meg Szegeden. Annyi történt, hogy néhány követ kiemeltek, amelyeket hamarosan be fognak mutatni. L. Simon László méltatlannak nevezete a kérdést egy olyan kormánnyal szemben, aki rengeteget költ a műemlékek felújítására, kastélyprogramot indít.  

Origo
13:14

Tarsoly Csaba és a Győri ETO

Úgy tűnik, hogy a Fidesznek ismét sikerült tönkretennie egy nagy múltú magyar futballklubbot! Tarsoly közeli viszonya a Fidesszel jól ismert - ezt is tisztázniuk kellene. A profi klub mellett a 400 fős utánpótlás sorsa is veszélybe került. Tarsoly vallomását magnóra vették, mikor tudhatjuk meg a tartalmát? Mikor tisztítják meg a magyar futballt és a sportklubokat a kétes maffiozóktól? - kérdezte a jobbikos Magyar Zoltán.

Az új szponzor megtalálása a sportklub feladata - válaszolt a kérdésre Rétvári Bence. 

Origo
13:20

LMP: veszélyben a mezőhegyesi ménes

" Mi indokolja a 230 éves mezőhegyesi ménesbirtok földjeinek elvételét? " - kérdezi Sallai R. Benedek. A földbérleti pályázatok miatt sorra veszíti el földjeit a térség legnagyobb foglalkoztatója. Mikor kerül sor a  piszkos 12 földjeinek a feldarabolására?

Nagy Istvánt meglepte az LMP azzal, hogy ezúttal nem a családi gazdaságok, hanem a nagyüzem oldalára állt. Az állami földbérlet Mezőhegyesen 2017-ben jár le. Mindegyik lejárt szerződéshez a kormány hozzá fog nyúlni, hogy a 80-20 százalékos birtokarányt megvalósítsa a kicsik javára. Azt tartjuk, hogy a magyar állam földjei a magyar emberek kezében vannak a legnagyobb biztonságban - mondta Nagy István.

Origo
13:24

Megmarad-e a Püspökladányiak iskolája?

Se a szülők, se az önkormányzat, se a tantestület nem akarja, hogy az Református Egyháznak adják a Püspökladányiak iskoláját? Ezek után elveszik-e az iskolát? - kérdezi a szocialista Bangóné Borbély Ildikó.

A fenntartó a Klik, a működtető valóban a települési önkormányzat, ezért indulhatott véleményezési eljárás. Az önkormányzatnak vétójoga van - tájékoztatott Rétvári Bence. 

Origo
13:31

Családi pótlék a felsőoktatásban

Önök fontosnak tartják, hogy a középiskola végéig eljusson egy gyerek, de azt már nem, hogy diplomát is szerezzen - értelmezte a családi pótlék nem létét a felsőoktatásban a Jobbik. Farkas Gergely szerint a diákhitel nem megoldás. 

Az állami ösztöndíjasok ingyen tanulhatnak és a diákhitel kamata is alacsony - sorolta az ösztönzőket Rétvári Bence. A családi pótlék 20 éves korig folyosítható, három gyermekes családoknál azonban, a 20 éves kor elérése után is megmarad a magasabb támogatás, mindaddig, ameddig a gyerek egyetemre jár.

Origo
13:35

Buda-Cash kontra Quaestor

Önök külön törvényt hoztak a Quaestor károsultakra, de " mit kívánnak tenni a több mint 27 ezer rendvédelmi, nemzetbiztonsági és honvédelmi dolgozó megtakarításának visszaszerzéséért? " - kérdezi ismét a szocialista Harangozó Tamás. Megkezdődtek az azonnali kérdések.

Ön ugyanezt a kérdést már feltette a Magyar Nemzeti Banknak, aki elmondta, hogy a felszámolási eljárás lezártáig nem juthatnak a pénzükhöz a dolgozók. A Belügyminisztérium osztja a Magyar Nemzeti Bank álláspontját - válaszolt Kontrát Károly.

 

Origo
13:38

Lesz-e törvénymódosítás?

A kérdés a Belügyminisztérium törvénymódosítási szándékára vonatkozott - pontosított Harangozó Tamás. 

A Belügyminisztérium a jogszabályoknak megfelelően jár el, bízunk benne, hogy olyan megoldás születik, hogy hozzájuthatnak a pénzükhöz a dolgozók. Kontrát Károly visszautasította a felszólalás hangnemét.

 

Origo
13:43

Jobbik: tarthatatlan az ápolók helyzete

A munkabérek, a munkakörülmények és az utánpótlás tekintetében is a 24. órában van az egészségügyi dolgozók helyzete. A munkavállalók 70 százaléka garantált bérminimumon dolgozik, a munkakörülmények miatt az egészségügyi dolgozók a legegészségtelenebbek. Hamarosan 10 000 ápoló hiányzik az egészségügyből - ismertette a szakma állásfoglalását Lukács László György. Május 12-én országos demonstrációt szervez a szakma. Miért nem hallja meg a szavukat a kormány? - kérdezte. 

Balog Zoltán válaszában elsorolta az elmúlt öt év béremeléseit és egyszeri juttatásait.

Origo
13:50

Balatonfenyvesi kikötőberuházás

"Széles a Balaton vize, keskeny a híd rajta". Ez a széles víz azonban most egyre keskenyedik, közel 800 milliós uniós támogatással négy hektárnyi területet beépítenek. Hogyan kaphatott engedélyt a beruházás egy Natura 2000 területen? Hogy születhetett egy olyan hatósági-, semmiképpen sem szakhatósági vélemyény, hogy 65 000 cm3 iszap kikotrása nem jár környezeti hatással - kérdezi Sallai R. Benedek. Az LMP szerint nyilvánvalóan a környezetvédelem végének vagyunk a tanúi. 

A kormány, mint szakhatóság vesz részt az eljárásban. L. Simon László felsorolta az engedélyezésben részt vevő állami hatóságok nevét. A hatóságok úgy ítélték meg, hogy környezetvédelmi szakhatósági vélemyényre nincs szükség. Ön a személyes véleményét ismertette, nem a szakmáét - mondta Sallai R. Benedeknek L. Simon László.

 

Origo
13:53

Sallai R.: "Most már értem"

Ha ennyi szakhatóság vélemyényezte és egyik sem talált környezeti hatást, akkor azt kell mondanom, hogy ezek a hatóságok nem sokat érnek - fogalmazott Sallai R. Benedek.

Nem azt mondtam, hogy nincs hatása, hanem, hogy nincs káros környezeti hatása. A kikotort iszapot a fenyvesi hulladéklerakóba szállítják - tájékoztatott L. Simon László.

Origo
13:59

Illatos úti vegyilereakat

Az Illatos úti veszélyes hulladék elszállításának üteméről Vas Imre (Fidesz) kérdezi Kovács Zoltánt. 

A történet 120 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Budapesti Vegyiművek megkezdte működését. Egy európai uniós pályázat keretében furcsa módon a talajt kicserélték, de a veszélyes hulladékot nem szállították el. Ennek elszállítása várhatóan 6-9 hónapig tart majd - mondta Kovács Zoltán.

Vas Imre szerint ez azt jelenti, hogy a talajt ismét ki kell cserélni. Kovács Zoltán egyetértett. A kormány most felismerte, hogy nem lehet várni a vegyi üzem felszámolásáig, ami évek óta húzódik, hanem azonnal cselekednie kell - mondta.

 

Origo
14:08

Ápolók ismét

Babits fekete országát idézi Korózs Lajos, aki szerint életveszélyben van az egészségügy. Mikor fizetik ki az ápolók elmaradt túlóráját és rendezik az egészségügyi szakdolgozók helyzetét? 

A csipszadó célja a bérfejlesztések fedezetének a megteremtése volt. Havi bruttó 41 000 forinttal nőtt a egészségügyi szakdolgozók bére. A béremeléseket folytatni szeretnék, de nem hitelből - mondta Rétvári Bence.

Korózs Lajos azzal utasította el a választ, hogy a kormány rengeteget költ indokolatlanul az egészségügyhöz képest felesleges dolgokra, például zongorák beszerzésére, de lemond a kaszinóból származó adóbevételek egy részéről is.

Origo
14:16

" Miért fáj az elszámolás? "

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a devizahitelek elszámolásánál 350 százalékos kamatra tettek szert a bankok, holott 100 százalékos kamat esetén már uszorabűntett valósul meg. 

A kormány számára az ország pénzügyi stabilitásának a megőrzése is szempont volt. Két millió elszámolási értesítés került kiküldésre. Senki nem ígért Kánaánt, csak Önök. Senki nem mondta, hogy a hitelfelvevőknek, vagy a kormánynak nincs felelőssége: ennek szellemében hoztuk meg a törvényeket - mondta Tállai András. Lehet ígérgetni, de felelősen eljárni csak úgy lehet, ahogy ezt a Fidesz-KDNP kormány tette - összegzett Tállai András.

Origo
14:22

Érettségi reformot sürget Hoffmann Rósza

Évről évre egyre többen jelentkeznek emelt szintű érettségire, ami megnyugtató - tájékoztatott Hoffmann Rózsa. A 2005-ös érettségi reform generális hibái azonban megmaradtak, nem kielégítő az érettségizők tudása, ezért annak felülvizsgálatát kérte a volt köznevelési államtitkár.

Origo
14:27

Helyi döbrögik és a vidékfejlesztés

Simonka György dinnyekartelles döbrögihez kötődik a legújabb Békés-megyei, közmunka-program, "Öngondoskodás és munkahelyteremtés" címmel. Jelenleg a profi sertéstartók is gondban vannak az alacsony átvételi árak miatt, a közmunkások nem kapnak szakmai tájékoztatást, és mit ad Isten, a sertés mellett dinnyét fognak termeszteni. Kik fognak segíteni a termékek értékesítésében és piacra juttatásában? A Hegedűs Zsuzsa programok nem váltalk be: nem elég állatokat és takarmányt adni az embereknek - összegezte kételyeit az LMP-s Szél Bernadett.

Origo
14:33

Hogy lesz ebből megélhetés?

Az első, önkormányzatok segítségével létrejövő szociális szövetkezetekről van szó - tudtuk meg Pogácsás Tibortól. 

De hogy lesz ebből megélhetés? - erre vártunk volna választ, reagált ezúttal Sallai R. Benedek. Kapnak dinnyét, meg sertést, amit megesznek, de mitől lesznek önfoglalkoztatók? Ha elfogy a pályázati pénz, miből élnek majd meg ezek az emberek? Az LMP szerint egy milliárd forintot ennél hasznosabban is el lehetne költeni. 

Pogácsás Tibor szerint az önkormányzatok és a közmunkások tehetségén is múlik, hogy milyen sikerrel működnek majd az egyes szociális szövetkezetek.

Origo
14:42

Vége az azonnali kérdéseknek

Varjú László független képviselő megkezdte a napirend utáni felszólalások körét. Mi viszont búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!

Még több bejegyzés