Pártfinanszírozással vádolja az uniót a Fidesz

2015.05.26., 13:12
rendezés

A Demokratikus Koalíció pártkasszáját gyarapítaná Gyurcsány Ferenc cége, az Altus által elnyert uniós forrás - véli a Fidesz. A kormánypárt szerint Gyurcsány pártelnökként nem alkalmas arra, hogy pártatlanul vizsgálja az uniós források felhasználását. Az azonnali kérdések sorában Orbán Viktor válaszolt: elárulta, hogy uniós tagságunk ellenére miért vetette fel a halálbüntetést. Ez történt az Országgyűlés mai plenáris ülésén.

Origo
13:07

LMP: Következmények nélküli ország

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz botránya is, ha Simon Gábor tényleg megúszhatja, sőt 100 millióval hazasétálhat. A Napi Gazdaság azzal indokolta a szocilaista politikus felmentéét, hogy nem sikerült kideríteni a pénz eredetét. A Fidesz az elszámoltatás ígéretével került hatalomra, de semmit sem tett - állítja Schiffer András. A letelepedési kötvényekből származó bevételek offshore cégeknél landolnak. Az LMP számos visszás ügyet hozott az uniós pénzek visszaéléseiről is, felfedte a Közgép és a Strabag ügyét, a NAV- és a trafikügyben nincs fejlemény, Mészáros vagyonosodása sem szúr szemet senkinek. Magyarország egy következmények nélküli ország, ebbe megy tönkre, szegényedik bele a magyar nép - összegzett.

Origo
13:12

A nyomozás nem inkvizíció

Folyamatban lévő nyomozásról nem adhat a Központi Nyomozó Főügyészség információt. Az ügyet még nem zárták le - reagált Répássy Róbert. Nem világos, hogy a kormánynak vagy az igazságszolgáltatásnak címezte-e a felszólalását - reagált érdemben. Ha az utóbbinak, azt nem kérheti számon a kormányon: ez azt jelentené, hogy azt kérné a kormánytól, hogy befolyásolja az igazságszolgáltatást. A kormánypártok mindenesetre érdekeltek az elszámoltatásban és nem elégedettek az igazságszolgáltatás eddigi eljárásaival, de a nyomozás nem inkvizíció - szögezte le Répássy Róbert.

Origo
13:21

Csíksomlyó üzenete

Csíksomlyó üzenete, hogy van helyünk a nap alatt - mondta a kereszténydemokrata Latorcai János, aki a csíksomlyói Mária-szobor avatásáról is beszámolt. Ha nemzetben, családban gondolkodunk, akkor ellen tudunk állni a migrációs nyomásnak. 

Soltész Miklós a Hármashalom-oltár felújításáról számolt be, és arról, hogy a román televízió is dicsérte a szervezést és a zarándokokat. A székelyföldi összefogást mutatja, hogy az eseményen nem csak katolikusok vettek részt. 

Origo
13:23

Őshonos kisebbségek konferenciája

90 nemzet, többségükben őshonos kisebbség, csatlakozott az európai nemzetek föderációjához. Konferenciájukon a megmaradást elősegítő törvényeket sürgettek Csíksomlyón - jelentette be az államtitkár. 

Origo
13:29

Nem ad választ a költségvetés

Nem találjuk a választ az egészségügyi tüntetésekre a költségvetésben - hangsúlyozta Tukacs István a szocialista frakcióból. A politikus a kórházak konszolidációját, a béremelést, a várólisták csökkentésére tett határozott lépéseket kereste, hiába. 1660 milliárdra csökken az egészségügyre szánt pénz, ami 45 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly. A GDP-arányos emelés ismét elmarad, önök nem tartják be azt, amit ígértek. A hiányzó pénzt a betegeknek kell pótolniuk, a hálapénz nem fog megszűnni. Az MSZP vitanapot kezdeményez az egészségügyről. 

Origo
13:33

"Kormányon nem aggódott az MSZP"

982 milliárd forintra nő az egészségügyre szánt pénz - vitatta az összeget Rétvári Bence, ami 6 százalékos bővülést jelent. A hálapénzről szóló konzultáció világos üzenetet fogalmazott meg: nem lesz hálapénz - cáfolta Tukacs Istvánt. A kormány szemléletformáló és határozott lépéseket tett a dohányzás, a transzzsírsavak visszaszorítására. 95 000 egészségügyi dolgozó bére már emelkedett, a 23-25 százalékos bérnövekedésre 76 milliárd forintot költött a kormány. Soha nem volt még 60 milliárd konszolidációra, a várólisták, az elvándorlás csökkent, az alapellátást is támogatja a kormány.

Origo
13:40

A Jobbik a halálbüntetésről itthon vitázna

A Jobbik az Országgyűlésben rendezne parlamenti vitanapot a halálbüntetésről, de az unióval másról vitatkozna. Vona Gábor üdvözölte, hogy a rémisztő bevándorlásra végre reagált a kormány. Az elmúlt 25 év valósága azonban a magyar gazdaság tönkretétele, amiben az Európai Uniónak nagy felelőssége és szerepe van. Az olcsó munkaerő és a piacszerzés is oka a magyarok történelmi méretű kivándorlásának. Meg kell ragadni David Cameron kezdeményezését, és módosítani kell Magyarország csatlakozási szerződését. A feldolgozóipar talpra állítása nélkül, élelmiszer-önrendelkezés és piacvédelem nélkül nem fog talpra állni az ország. Ezekről kell vitatkozni az Európai Unióval, nem a halálbüntetésről - véli a Jobbik.

Origo
13:46

"A multikulturalizmus zsákutca"

Magyar Levente a bevándorlásról beszélne az unióval. A jelenlegi európai szabályozás nem alkalmas arra, hogy megvédjük magunkat, a bevándorlók befogadása meghaladja az ország teherbíró képességét. A multikulturalizmus megbukott Magyarország szerint, ezért követeljük ennek újratárgyalását.

Magyar Levente örömét fejezte ki, hogy a Jobbik már nem kérdőjelezi meg Magyarország uniós tagságát. Fontos kérdésnek nevezte az élelmiszer-biztonságot és elmondta, hogy Kelet végtelen mennyiségben képes befogadni a magyar élelmiszer-ipari termékeket.

Origo
13:51

Államcsőd és erőszak

Államcsőd és erőszak: ezek fűződnek Gyurcsány Ferenc nevéhez. Az Európai Bizottság mégis 1,5 milliárd forintot adna Gyurcsány Ferenc cégének. Önmagában is riasztó, hogy egy ellenzéki párt elnökének kizárólagos tulajdonában lévő cég megbízást kap az Európai Bizottságtól, az meg különösen, hogy saját államának hatáskörét kell ellenőriznie. Nehéz meghatározni, hogy a képtelenség vagy az összeférhetetlenség a súlyosabb ebben a kérdésben. 

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint a pénz egyenesen a Demokratikus Koalíció pártkasszájába juthat. Tegyünk meg mindent, hogy megakadályozzuk, hogy az Európai Unió tiltott pártfinanszírozást valósítson meg Magyarországon! 

Origo
13:58

Gyurcsány nem pártatlan

Kevesen bíznák a pénzüket ma Gyurcsány Ferencre - értett egyet a felszólalóval Rétvári Bence. Saját pártját is eladósította, nem csak az országot. Reggel, éjjel és este, saját bevallása szerint sem tudja elmondani az igazságot: nehéz megmondani, melyik napszakban javasolhatjuk az uniónak a találkozást Gyurcsány Ferenccel. A fékek és ellensúlyok rendszerét sokszor kérte számon Magyarországon az unió, most mégis egy bukott pártelnökkel vizsgáltatná a pártatlanságot. Fontos lenne, hogy az uniós források kifizetése ugyanolyan átlátható legyen, mint a költségvetési pénzeké. 

Origo
14:06

30 órát vitatkoznak a költségvetésről

Harmincórás lesz a költségvetési vita (T/4730). A költségvetést 5 órán keresztül alapozzák meg (T/4884), és szintén 5 órás időkeretben tárgyalják az adózással összefüggő törvények módosítását (T/4741) - döntött a Ház. 

Origo
14:11

Holnap tárgyalják a reklámadót

Megszavazták, hogy holnap, kivételes eljárásban, első napirendi pontként a reklámadót tárgyalják meg, csak ezt követően kezdődik a költségvetési vita. Már a holnapi napon megtartanák a reklámadó zárószavazását is.

Origo
14:12

Szerdán lesz az e-kártya vitája is

A szerdai napra tették, utolsó napirendi pontként az e-kártya parlamenti vitáját is. 

Origo
14:16

Szociális pályamodell

2015 második félévére ígérte Rétvári Bence a szociális ágazat életpályamodelljét. Bangóné Borbély Ildikó Czibere Károly és Rétvári Bence korábbi kérdésekre adott válaszaiból idéz. Az MSZP szerint hazugság történt. Hányszor verik még át a szociális dolgozókat azzal, hogy emelik a bérüket? A bérkiegészítés nem béremelés - szögezte le.  

Origo
14:20

Az MSZP csökkentette a béreket

A rendszerváltás óta az MSZP volt az egyetlen kormány, amelyik évi 150 000 forinttal, a 13. havi bérrel csökkentette a szociális szféra dolgozóinak a jövedelmét. Ennyit a szocialisták hitelességéről. A bérkiegészítés is béremelés: a bérfeszültségek enyhítésére, mintegy 65 000 embernek 16 000 forintos béremelést ad a kormány - jelentette be Rétvári Bence.

Origo
14:23

Segítek magának: az átlagbér 72 000 forint

Országosan az átlagbérek 150 000 forint fölött vannak, de a szociális szférában az átlagos nettó bér nem haladja meg a 71 000 forintot. 2008-ban a Bajnai-kormány emelte utoljára a béreket. Bangóné nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 106 igen szavazattal, 44 ellenében, 1 tartózkodás mellett igen.

Origo
14:26

Rossz az államadósság-szabály

Rossz az államadósság-szabály, még mindig magas az államadósság. Értelmetlenek a megszorítások, a világ legmagasabb áfakulcsával több mint 1000 milliárd forint landol a költségvetésen kívül, a feketegazdaságban. Változtatnak-e a gazdaságpolitikájukon? - kérdezte a jobbikos Volner János. 

Origo
14:31

Tállai: Jó a gazdaságpolitika

Tállai András örömmel nyugtázta, hogy Volner János nem a leírt kérdéseit tette fel, mert abban még azt jósolta meg, hogy az államadósság-szabály nem teszi lehetővé a gazdasági növekedést. A Jobbiknak is el kell fogadnia, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó.

Az új szabály szerint csak 3 százalék fölötti gazdasági növekedés és infláció mellett kell alkalmazni az adósságszabályt. Nem volt megszorítás, és az államadósság is évről évre csökken: nézze meg az Eurostat adatait - kérte Volnert.

Volner János szerint az emberek unják már, hogy egyre csak azt hallják, nő a GDP, de közben nem érzik, hogy javulna az életszínvonaluk. 

Origo
14:36

Lezsák elvette Sallai R. szavát

Lezsák elvette Sallai R. szavát, mert nem az írásban leadott szövegét olvasta fel. Sallai R. Benedek (LMP) a 100 legtöbb agrártámogatást felvett cég listája alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kormány a nagybirtokok oldalán áll. Mészáros Lőrinc 800 hektár földet nyert el 20 év haszonbérletre, miközben 3000 hektár felett van földje. Zászlós Tibor agrárkamarai elnök esetén sincs másképp. Csányi Sándor legutóbb a Start-munkaprogram elől 15 hektár földet nyert el. 

Az NFA alkalmatlan az állami földek kezelésére. Bitay Márton Örsről bíróság mondta ki, hogy hazudott. Mikor valósul meg a 80-20 százalékos kisbirtok-nagybirtok arány?

Origo
14:41

Fazekas: "Szívszorító a felszólalása"

Fazekas Sándor közölte: az elmúlt években Sallai R. Benedek 216 hektár földet nyert el. 

53 nagybirtok helyett, 850 000 hektárnyi földön ma 1500 haszonbérlő gazdálkodik. A korábbi 47-50 százalékról, mára a kicsik 54 százaléknyi földet, a nagyok 42 százaléknyi földet használnak, vagyis lassan, de biztosan haladunk a jó arányok felé - közölte a miniszter.

Origo
14:44

"Egyetlen hektár földet sem nyertem"

Nem csodálkozom semmin: Bitay Márton Örs is hazudott, ön sem különb. Ön még arra sem volt képes, hogy két megyében a birkákat megszámolja. Az eltőzsdézett pénz is elveszett. Javaslom, hogy először ezekre a számokra koncentráljon - utasította vissza a miniszteri választ Sallai R. Benedek. Az Országgyűlés azonban elfogadta.

Origo
14:51

Novák: A választás szabadsága

Révész Máriusz (Fidesz) családpolitikai statisztikákról kérdezett. 

Novák Katalin államtitkár szerint a legfontosabb, hogy munkát adtak az embereknek, és csökkentek a gyermeknevelés terhei. A kormány a választás szabadságát akarja megadni, nem kívánja megmondani az embereknek, hogy mit csináljanak - mondta személyes példáját is megemlítve Novák Katalin. A nők foglalkoztatása 1,8 millió főre emelkedett, ami másfélszeres növekedés egy év alatt, igaz még mindig elmaradunk női foglalkoztatásban az uniós átlagtól. A munkahelyvédelmi akcióterv a részmunkára is kiterjed, a gyed extrát 50 000-en vették igénybe, 60 000 bölcsődei férőhelyet szeretne a kormány, a CSOK-kal 12 000 családot támogatnának.

Origo
14:58

Rokkantellátás

Mi lesz a hároméves rehabilitációs ellátásuk kifutása után azzal a 160 000 emberrel, akinek ezek után nem jár semmiféle ellátás? A határozathozatalok gyakran 1-3 évig késnek, bizonytalanok az ellátások, csökkennek a juttatások - mondta a szocialista Korózs Lajos. 

Rétvári Bence az egykori szocialista minisztertől, Szűcs Erikától idéz, aki szerinte csak beszélt a rokkant ellátottak 400 000-res nagyságrendű munkába állításáról, de nem tett semmit. Három év után határozatlan időre kaphatnak rokkantsági ellátást azok, akiknél ez indokolt - tájékoztatott.

A rokkantellátás nem nyugdíj, ezek az emberek nem jogosultak nyugdíjra. A határozathozatalok késésére sem kapott elfogadható választ - mondta Korózs Lajos. 

Origo
15:11

"Mi a méltó büntetése egy aljas gyilkosnak?"

Februártól 50 nap alatt 30 embert gyilkoltak meg, vagyis a Btk.-nak nincs visszatartó ereje. A kaposvári trafikosgyilkos is megúszhatja 20 évvel, mert még nem töltötte be a 20. évét. 

Nem azért vagyunk itt, hogy törvénykezzünk, hanem azért, hogy törvényeket hozzunk, a kettő nem ugyanaz - reagált Répássy Róbert. Mára a gyilkosságok száma 130-140 főre csökkent a 90-es évek évi 200 gyilkosságához képest, vagyis a Btk.-nak van visszatartó ereje. Már a 19. századi Csemegi-kódex is enyhébb büntetést rótt ki a fiatalkorú bűnözőkre. A kormány öt évvel, 20-ról 25-évre emelte a fiatalkorúakra kiszabható büntetést.

A Csemegi-kódex ismerte a halálbüntetést, önök még vitanapot sem mernek tartani róla - utasította el a választ Apáti István. 

Origo
15:18

Javulnak a demográfiai mutatók

1100 milliárddal többet költ családtámogatásokra a kormány, ami családonként átlagosan 1 millió forintot jelent: a háromgyermekeseknél ez kétszeres támogatás 2010-hez képest. Ennek köszönhetően valamennyi demográfiai mutató javult - reagált Szászfalvi László (KDNP) kérdésére Novák Katalin. 2010 óta 9 százalékkal nőtt a házasságok száma, 14%-kal csökkent a népességfogyás. 10 családban átlagosan 14 gyermek született: 2010 előtt ez az arány 12 gyermek volt. A születések száma 3,2%-kal nőtt, mindez úgy, hogy a szülőképes nők száma csökkent. A terhességmegszakítások  20%-kal csökkentek - tudtuk meg.

Origo
15:24

Gyere haza, vár a közmunka!

A dolgozói szegénységen alapuló orbáni politika megbukott: akinek rendes állása van, az is pillanatok alatt közmunkásként találhatja magát. Tényleg a Gyere haza, fiatal! az egyetlen, amit képesek tenni a kivándorlás ellen? - kérdezte Szél Bernadett az LMP-ből. Ma már a nők 6-8 százaléka külföldön szül - szólította meg Novák Katalint a politikus.

Romániában 10, Lengyelországban 6, nálunk csak 2 százalék a kivándorlás, és nem azért, mert a lengyel kormány kétszer rosszabbul végzi a munkáját. A fiatalok munkanélkülisége 10 százalékkal csökkent: ma már csak 19 százalék. A Gyere haza, fiatal! programra szánt 100 millió forint pont 100 millió forinttal nagyobb összeg, mint amennyit erre bármelyik korábbi kormány szánt.

Origo
15:33

Szél: A kínos magyarázkodás nem válasz

"Ez nem a válaszadás, hanem a kínos magyarázkodás kategóriája. Tisztelt Államtitkár Úr! Ez nem a román és nem a lengyel parlament. Ön felsorolhatta volna az LMP fiataloknak szánt könnyítő csomagját, vagy 24 év alatt adómentességet jelenthetett volna be. Önöknek nincsenek eredményeik, az egyetlen, amit tesznek, hogy szomorúan néznek maguk elé" - reagált Szél Bernadett. 

Origo
15:42

"Civil pénzek az ablakban?"

A civil szervezetek nem állami szervezetek - hangsúlyozta a szocialista Teleki László, mégis szükség van rájuk, mivel számos feladatot jobban látnak el, mint az állam. A 2008-ban még 8,5 milliárdos támogatás radikálisan csökkent, ma már csak 4,3 milliárdot szán erre a kormány, ami 500 millió forintos, azaz 10 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. 

A kifizetések ráadásul nem igazságosak. A Fidesz az egyszázalékos támogatást is szigorította, az elnyert összeg mellé nem tesz ugyanannyi állami forrást a kormány.

Rétvári Bence szerint nőnek a támogatások a tavalyihoz képest. 2015-ben összesen 5,406 milliárd forint jut a civileknek.

Origo
15:44

Teleki: nem elég, nem átlátható

Teleki László (MSZP) sem összegében, sem átláthatóságában nem tudja elfogadni a választ. Nem sikerült megnyugtatni a civileket: az 5,5 milliárd bőven elmaradt a 8,5 milliárdtól.

Origo
15:50

Kishantos

A kormányoldal állításai több ponton megbuktak a bíróság előtt. Nemcsak Bitay Márton Örs hazudott, hanem a minisztérium is. A több mint 400 hektáros mintagazdaság felszámolása emberek életét tette tönkre. Ángyán József elleni kicsinyes bosszúról van szó, hiszen tudni lehet, hogy ő jó kapcsolatot ápolt a mintagazdasággal. Mikor kérnek bocsánatot az érintettektől? Milyen személyi és politikai következmények várhatók? Mikor ismerik el végre, hogy bűzlik az egész pályázati rendszer? Kishantos jó hírét valótlan állításokkal sértették meg - mondta a jobbikos Magyar Zoltán.

Origo
15:56

Kishantos balliberális pártközpont volt

"Kishantos nemcsak mintagazdaság volt, hanem az Élőlánc Magyarország balliberális párt befogadó központja is. A gazdaság 27 millió forintot nem fizetett meg határidőre: a kár részletfizetéssel megtérült, de ezt csak per árán sikerült elérni. Ön nem említi azt a hét pert, amit viszont az állam Kishantossal szemben megnyert, ahol a bíróság azt mondta ki, hogy Kishantos birtokháborítást követett el" - válaszolt Fazekas Sándor miniszter.

Magyar Zoltán (Jobbik) sajnálatosnak nevezte, hogy Fazekas Sándor újra elismételte azokat a hazugságokat, amelyeket a bíróság megcáfolt, és nem érti, hogy tud együtt dolgozni Bitay Márton Örssel. Az Országgyűlés elfogadhatónak találta a választ. 

 

Origo
16:05

Pályázati dömping az év második felében

Az LMP szerint késnek az uniós kifizetések, és az intézményrendszer sem állt még fel. Miért nem indulnak meg a 2014–2020 közötti időszakra szóló uniós források kifizetései? - kérdezte Schmuck Erzsébet. 

Kovács Zoltán államtitkár közölte: idén már 600 milliárd forintnyi kifizetés történt, ami nem valósulhatott volna meg az intézményrendszer átalakítása nélkül. A kormány 2763 milliárd forint kifizetést tervez, ami kétszer annyi, mint a tavalyi. A 10 új operatív programból hetet már elfogadott az unió. A pályázati dömping az év második felében indul - mondta.

Schmuck Erzsébet szerint késnek a kiírások, az éves fejlesztési keret számos program esetén nem jelent meg, holott már februárban uniós jóváhagyást kapott. A kormány érzékelhető csúszásban van. 

Origo
16:13

Hipavilon Kft.: fideszes pénzmosoda?

Miért szervezi ki a munkát a szabadalmi hivatal? Mekkora összeget fizettek ki a Hipavilon Kft.-nek? - kérdezi Harangozó Gábor.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábban Szabadalmi Hivatal vezetősége 10 éve változatlan - szögezte le Répássy Róbert. A szingapúri hivataltól érkező megrendelések a SZTNH-hoz érkeznek, a Hipavilon Kft. nonprofit szervezet, pénze nem kerülhet magánzsebekbe, tevékenységét az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A kft.-t 2011-ben alapították. Nincsenek kapacitásproblémák: egy szabadalmi dolgozóra 2 szabadalom jut. "Ön az összegekről is hallgat, gondolom, nem véletlenül: itt megint egy fideszes pénzmosodáról lehet szó!" - reagált a szocialista politikus.

Origo
16:19

"Tényleg Ön döntött?": Orbán Viktort kérdezik

Orbán Viktor miniszterelnököt Harangozó Tamás arról kérdezte, hogy személyesen részt vett-e az uniós pénzek odaítélésében? Döntött-e az M4-es leállításáról? 

Orbán Viktor röviden válaszolt: "a fejlesztési kormánybizottság minden ülésén részt veszek" - mondta. 

Nemzeti parkok, trafikok, Tiborcz, Habony, mi a kapcsolata velük? Honnan van a vagyona? Mennyi pénzt adnak még Andy Vajnának? Miért stadionokra költik az egészségügy és az oktatás helyett a pénzt? Meddig lehet még semmibe venni a magyar parlamentet? - kérdezett vissza a szocialista politikus.

A provokációt érdemes a kérdéstől elválasztani. A nemzeti fejlesztési kormánybizottság működését törvény szabályozza. Aki azt elolvassa, az megkíméli magát a szamárságoktól - reagált Orbán Viktor.

Origo
16:23

Módosítaná az uniós szerződést?

Fontosnak tartja-e a szerződés módosítását? - kérdezte Vona Gábor. 

Pontosan tudjuk, hogy itt két párt két különböző álláspontjáról van szó. A Jobbik kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból is. A Fidesz ezzel szemben úgy gondolja, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy tagok maradjunk. Ezt a különbséget nem lehet vitával áthidalni - mondta Orbán Viktor. 

Vona Gábor nem erről kérdezett, hanem a csatlakozási szerződés módosításáról. Újra feltette a kérdést Orbán Viktornak: támogatja-e a szerződésmódosítást?

A Jobbiknak inába szállt a bátorsága. Önök igenis ki akarnak lépni, mi pedig nem - szögezte le újra a kormányfő.

Origo
16:32

Elios-pályázatok

"Ön elismerte, hogy Németh Lászlónéval egyeztetett. Az energiatakarékos LED-lámpákra kiírt pályázatok felét az ön rokona nyerte meg, indokolatlanul szigorú feltételek mellett. Ön döntött az Elios-pályázatok esetén is? Miért tesz lehetővé összefonódást a miniszterelnök és családtagjai között?" - kérdezte Schiffer András, az LMP társelnöke.

"Az üzleti viták az üzleti életre tartoznak. Megszoktam már, hogy amikor a családomat támadják, akkor engem támadnak. Most csak elvi választ adhatok: senki semmilyen előnyre nem tehet szert" - reagált Orbán Viktor. 

"Nem pusztán az ön személyéről van szó. Arra válaszoljon, elfogadható-e, hogy ha egy önkormányzat kiír egy pályázatot, akkor a polgármester nyer? Támogatja-e az összeférhetetlenséget?" - kérdezett vissza Schiffer.

"Támogatom, annál is inkább, mivel új közbeszerzési törvény kerül a Ház elé, az ilyen módosításokat támogatom. De nem tagadom, hogy sajnos együtt kell élni azzal a ténnyel, hogy az államigazgatásban rengetegen hivatkoznak miniszterekre. Ezeket minden esetben el kell utasítani" - mondta Orbán Viktor.

Origo
16:38

Levélhamisítás, Corvinus

"Semmi sem drága egyeseknek, nehéz úgy tárgyalni, hogy Emmi-leveleket hamisítanak a kormány lejáratására" - értett egyet Pósán Lászlóval Rétvári Bence. 

Pósán László (Fidesz) szerint a Corvinus Egyetem vezetői is felelőtlenül jártak el, amikor nem ellenőrizték a hír forrásának valódiságát. 

A Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégiát konszenzussal fogadta el a kormány és az egyetemek. Éppen ezért okkal feltételezhették, hogy itt hamisítás történhetett. Mindenki számára tanulság, hogy ilyen leveleknek ne üljenek fel - összegzett Rétvári Bence. 

Origo
16:46

Kisgéppályázatok

A növény- és állattenyésztésben használt teleszkópos rakodók is bekerültek a zöldség- és gyűmölcstermesztők számára kiírt pályázatba a támogatható gépek közé, így a keret két óra alatt kimerült - tájékoztatott a szocialista Legény Zsolt.

A pályázatot a Miniszterelnökség írta ki. A kormány felépítéséről tájékozódjon a sajtóban - reagált Fazekas Sándor miniszter.

Nem véletlenül kérdeztem önt, hiszen a 2007–2013 közti uniós ciklus egy maradványösszegéről van szó, ebben az időszakban pedig még az ön tárcája volt illetékes. Persze várjuk, hogy a miniszterelnök átalakítja a kormányt, és ön lesz az első, akit levált, de én nem vádoltam meg önt szakmaiatlansággal.

Fazekas Sándor válaszában ezúttal Legény Zsolt pontatlan fogalmazását kifogásolta. 

Origo
16:52

Halálbüntetés: védekezés helyett támadás?

" Mi változott?" - kérdezte Mirkóczki Ádám (Jobbik) a halálbüntetés megítélésével kapcsolatban Orbán Viktortól.

"A kaposvári brutális gyilkossság hozott változást, és az, hogy Brüsszel megtámadta a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést. Mi erre azt mondtuk, hogy ne védekezzünk, hanem lépjünk egyet előre" - magyarázta Orbán Viktor.  

Mirkóczki Ádám átadta a Jobbik parlamenti vitanapra vonatkozó kezdeményezését a halálbüntetés kérdéséről. 

A frakció kész arra, hogy megvitassa a kérdést, de megosztott a kérdésben, ezért mielőtt a parlamentben napirendre vennék, érdemes a frakción belül lefolytatni a vitát - tudtuk meg a miniszterelnöktől.

Origo
17:06

Corvinus és arborétum

Ezúttal Ikotity István kérdez az LMP-ből. 1853-ban hozták létre az eredetileg magániskolaként működő Corvinust, amely 1880 óta állami intézmény, később egyetem. Szerinte pótolhatatlan veszteség lenne a 126 éves, felbecsülhetetlen értékű arborétum bezárása. 

Rétvári Bence nem tudja, miről beszél Ikotity, kérte, ne üljön fel a hamisításnak. "Ön is tudja, hogy az ügyben a rendőrségnek kell nyomoznia, nem az államtitkárságnak magyarázkodnia" - tette hozzá.

"Nem adott választ arra, hogy mit terveznek a Corvinusszal és az arborétummal? Ön egyetlen mondatával el tudná oszlatni a félelmeket" - reagált Ikotity István.

"Eddig is egyeztettünk, eztán is fogunk, ne az internetes sajtó alapján keltsen hangulatot" - kérte ismét Rétvári Bence.  

Origo
17:09

Bérkiegészítés: szociális szféra

Ezúttal Kovács Sándor (Fidesz) kérdezi, hogy hány szociális dolgozót érint a július 1-től folyósított bérkiegészítés (A/4916).

Múlt péntek óta egyeztetnek a szakmával a bérfeszültség miatt, ami a minimálbér felemelésekor keletkezett. Az intézkedés 65 000 főt érint - tájákoztatott Rétvári Bence.

Origo
17:15

"Bűnbakképzés?"

Teleki László (MSZP) az igazságügyi minisztert kérdezi. Sajnálja, hogy a romákat állítják szembe a menekültekkel. Arra kérte a minisztert, hogy kérjen bocsánatot, és mondja el, hogy a közmunkán kívül hol van az a 100 000 munkahely, amit a romáknak ígértek? És mit tesznek a gyermekszegénység felszámolásáért? Árokásás és megbélyegzés helyett nyugtassa meg a magyar romákat és a magyar társadalmat - kérte Teleki. 

Életemben nem gondoltam volna, hogy rasszistának titulálnak amiatt, hogy a romák felzárkóztatásáról beszélek - válaszolt Trócsány László. Kijelentése éppen arra vonatkozott, hogy a gazdasági menekültek segítésénél, a kormány fontosabbnak tarja a romák felzárkóztatását és a szegénység felszámolását - mondta a miniszter, aki a romastratégiából is idézett.

Origo
17:27

Trócsányi: Nem tettem rasszista kijelentést

Nem rébuszokban kell beszélni, hanem valós tartalommal kéne megtölteni a romák felzárkóztatását - reagált Teleki László.

"A foglalkoztatás eredményei egyértelműek: a kormány nem segélyben, hanem a munkához való jogban látja a megoldást. Nem érzem úgy, hogy el kéne határolódnom. Ezt a medált – mutatta fel Trócsányi László – a romáktól kaptam, azoktól, akik megköszönték a munkámat" – válaszolt a miniszter.

Vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük a figyelmet!

Még több bejegyzés