Tíz évre titkosítják „a központi költségvetés tervezése során keletkező adatokat” – derül ki a költségvetést megalapozó törvényből. Az államháztartás finanszírozásával és az államadósság kezelésével kapcsolatos adatok két évig lesznek titkosak. Az ellenzék szerint alaptörvény-ellenes és a közérdekű adatok átláthatóságát rontja a változtatás, hátterében a háttérszámítások hiánya állhat. Az ellenzéki frakciók vezérszónokai a pénzmosás könnyítését és a reklámpiac hatósági árszabályozását is kifogásolták. A vezérszónoki kör végéig követtük a vitát.

08:02
Glattfelder Béla az előterjesztő

A költségvetésből látszik, hogy most a munkahelyteremtés, a családok és a gazdaság élénkítése áll a középpontban - kezdte felszólalását Glattfelder Béla. Ma már a nemzetközi hitelminősítők is bizalmat szavaznak nekünk és látják, hogy Magyarország a vártnál jobban teljesít.

08:05
Stabilitási törvény

18 törvényt módosít a költségvetést megalapozó csomag. A stabilitási törvény változtat az államadósság növekedésének szabályain. A korábbi szabályozás túlzottan visszafogná a gazdaság teljesítményét - indokolta a könnyítést az államtitkár. A jövőben, a korábbi, szigorúbb stabilitási törvényt csak akkor kell betartani, ha a jegybank 3 százalékos inflációs célját meghaladó a pénzromlás és 3 százalék feletti a gazdasági növekedés. Minden más esetben legalább 0,1 százalékpontos csökkenést kell elérni. 

08:06
Később lép hatályba az egykulcsos adó

Később lép hatályba az egykulcsos társasági adó, mert a mostani szabályok is elég vállalkozóbarátok. 

08:08
Stabilitási Megtakarítási Számlák

Egy éven belül fel lehet törni a Stabilitási és Megtakarítási Számlákat 20 százalékos adó mellett, egy éven túl 10 százalékos adó mellett. Eddig csak öt év után lehetett feltörni. A jövőben minden új számla után minimum 10 százalékos lesz az adó.

08:10
Titkosítások

A költségvetés azon háttérszámítású adatai lesznek titkosak, amelyeket benyújtáskor sem hoznak nyilvánosságra. A nemzetgazdasági miniszter azonban, amennyiben úgy dönt, nyilvánosságra hozhatja az adatokat. A módosítás nem megy az átláthatóság rovására, az adatok ugyanis a jövőben is közérdekűek maradnak - fogalmazott az államtitkár. 

08:13
Reklámtörvény

A reklámtörvény eltörli a reklámok után, az ügynökségeknek juttatott bónuszkifizetéseket. A reklámozók közvetlenül a médiumoknak fizetnének, francia mintára. Az ügynökségek a korábbi szabályozás szerint indokolatlanul magas, akár 20-50 százalékos bevételt is elérhettek, ezen kíván változtatni a módosítás, így a reklámozás a cégek számára olcsóbb lesz - indokolt az államtitkár.

08:15
Elhalasztják a szociális temetés bevezetését

Az új időpont szerint 2017-re tolódik a bevezetés - jelentette be Glattfelder Béla, de az integrált dohányellátó is két hónap csúszással fog felállni. 

08:21
Tuzson Bence a Fidesz vezérszónoka

Felszólalása előtt bejelentették az ötórás vita időkereteit. A rendszerváltásnál kezdi. Adjuk vissza az embereknek adócsökkentés formájában munkájuk gyümölcsét: ezt a kormány meg is teszi, ezúttal 170 milliárd forint értékben. Tuzson Bence újra elsorolta az adócsökkentéseket: 1 százalékos szja, sertéstőkehús 5 százalékos áfája, kétgyermekes családi adókedvezmény, átlátható díjrendszer, ami a bürokrácia rezsicsökkentése - jutott el a mostani jogszabálycsomaghoz. 

08:23
Korrupció elleni küzdelem

A mostani jogszabálycsomag is értékeket tükröz: ez az érték pedig az átláthatóság. Ne fordulhasson elő, hogy egyesek két oldalról fogadjanak el díjazást, mint a reklámügynökök a reklámozóktól és a reklámközvetítőktől. Ilyen a jövőben nem lesz. A kormánynak fontos a munkából élők és munkahelyteremtő vállalkozások támogatása. A jövőben 15 százalékos díj felett az ügynökségek nem fogadhatnak el bónuszokat a reklámok közvetítőitől. A franciák már 1990-ben elfogadták ezt a szabályozást. A kivezetésre kerülő szabályt ugyan a piac alakította ki, de az torzítja a piacot.  

08:28
Kiemelt bevételű vállalkozások

A kiemelt bevételű vállalkozások kedvezményt kapnak befektetésekre és munkahelyteremtésre. A cél, hogy kiszélesedjen a középréteg - jelentette be Tuzson Bence.

08:30
Burány Sándor, MSZP

Normális esetben az alapoknál kell kezdeni egy házat. Ez a költségvetésre is igaz, de a Fidesz fordítva csinálja: tegnap délutánig lehetett beadni módosítást a költségvetéshez, miközben ma tárgyaljuk csak a költségvetés megalapozását. A józan paraszti ész és a logika alapján fordítva kellett volna csinálni - kezdte Burány Sándor, az MSZP vezérszónokaként. 

08:34
Stratégia teljes hiánya

A Fidesznek nincs átfogó gazdaságpolitikája, ad hoc változtatja a törvényeket - ez derül ki a most benyújtott csomagból. A kormány bicskája beletört az államadósság elleni harcba. Pedig minden eszközt bevetett, a 3000 milliárdos nyugdíjmegtakarítások elvételétő kezdve. Elemzők úgy tartják, hogy 15 év múlva összeomlik a nyugdíjrendszer, a 2010-ben elvett pénz a majdani nyugdíjasok nyugdíjából hiányozni fog, mert ennyit egyetlen kormány sem fog tudni visszapótolni. Az áldozatnak azonban semmi értelme nem volt, az államadósság nőtt - szögezte le Burány Sándor.

08:37
Az adósságképlet megbukott

A korábbi adósságképlet betartása 700 milliárdos megszorítást jelentene, irreális növekedési várakozásokra épült, ami a külföldiek felé egyszerű kommunikációs célokat szolgált. 

08:39
Államadósság elleni alap

Néhány naiv Fideszhívőn kívül nem sok kormánytag jeleskedett, hogy pénzt tegyen az alapba, de mivel a Fidesz feladta az államadósság elleni küzdelmet, az alapot most szép csendben megszüntetik. 

08:40
Trükkökkel, egy napra jó a mutató

Az államadósság egyetlen napon, amikor mérik, jól áll, de előtte és utána rekordokat döntöget - véli az MSZP. Az, hogy ezt az eredményt egyetlen napra hozzák egyre többe kerül az országnak.

08:42
Titkosítás, nem átláthatóság

A törvénycsomag a közérdekű adatkérést egy sor új adat esetén megakadályozza, és ezzel kiterjeszti a titkosításra szánt adatokat: a háttérszámítások 10 évre, az állam finanszírózása és az adósság kezelésére vonatkozó adatsorok két évre lesznek titkosak. A titkosítás nem az átláthatóság irányába tett lépés, épp ellenkezőleg - cáfolta a korábbi, kormánypárti felszólalásokat az MSZP vezérszónoka.

08:45
Legalizált pénzmosás

A korábbi szabályozás arról szólt, hogy ha valaki állampapirokba öt évre beteszi a pénzét, akkor a kormány nem nézi annak eredetét. Az adóamnesztia az szja-hoz képest már korábban is indokolatlanul alacsonyan adóztatta az ilyen jövedelmeket, de most tovább lazul a szabályozás: öt év helyett már egy év után hozzáférhető lesz a pénz, azt nem is kell állampapirokban tartani. Ez azt jelenti, hogy a gyanús eredetű jövedelmek egy éven belül tisztára moshatók - fordította le köznyelvre a módosítást Burány Sándor.

08:48
Elkésett és elfogadhatatlan

Elkésett, mert a költségvetés előtt kellett volna tárgyalni. Elfogadhatatlan, mert elismeri az államadósság elleni harc bukását, megkönnyíti a pénzmosást, a beígért társasági adó könnyítéseket elhalasztja, az átláthatóságot rontja - összegzett az MSZP vezérszónoka.

08:52
KDNP: nem házépítés

A költségvetés nem házépítés: a vita koherens és logikus módon először a lényegről szólt, és utána a kabáthoz varrjuk a gombot - cáfolta Burány Sándor értékelését Aradszki András. A kereszténydemokrata képviselő nyolcévezéssel kezdi: az 52 százalékos GDP-arányos államadósságot a szocialisták 80 százalék fölé tornászták, és még 13 000 milliárd forint IMF kölcsönt is felvettek. Ha nincs kormányváltás, az MSZP következetes gazdaságpolitikája csődbe vitte volna az országot - fogalmazott.

08:55
Következetes gazdaságpolitika

A Fidesz-KDNP következetes gazdaságpolitikája olyan stabilitást és eredményeket produkált, amelyeket Európában már évtizedek óta követnek, és elismernek. Az adósságképlet megváltoztatását épp a megszűnt infláció, az alacsony államháztartási hiány és az államadósság csökkenése indokolja. Annak változására az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács tett javaslatot. Az új képlet jó üzenetet fogalmaz meg az adósságcsökkentés pályája szempontjából. 

12