Politikus üvöltözött a Biszku-peren

2015.06.01., 08:44
rendezés

A rendszerváltás után negyedszázaddal az első jogerős ítélet születhetett volna meg egy volt állampárti vezető elleni büntetőperben. A Fővárosi Ítélőtábla az 1956 utáni megtorlások miatt megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében új eljárást rendelt el.

Origo
11:10

Elvitték

Befejeződött az indoklás ismertetése, Biszku Bélát egy hátsó kijáraton keresztül kivitték az épületből. 

Biszku Bélát egy hátsó kijáraton keresztül vitték ki az épületbőlFotó: Bielik István - Origo
Origo
10:59

Biszku vs. Simon Gábor

A Jobbik szerint felháborító a döntés. Novák Előd szerint "Biszku Béla Simon Gáborhoz hasonlóan élvezheti a luxusnyugdíjat".

Origo
10:41

Örül a védelem

A védelem számára megnyugtató a döntés - mondta Biszku Béla ügyvédje. Szerinte hiteles történészekre van szükség a tények tisztázásához. 

Origo
10:18

Technikai szünet

Technikai szünetet kért a védő, mert Biszku Bélának ki kell mennie a mosdóba.

Origo
10:14

A salgótarjáni sortűz

A Fővárosi Ítélőtábla szerint nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Biszku Béla a felelős a salgótarjáni sortűzért. A salgótarjáni fegyverhasználat a másodfok szerint jogszerűtlen volt, de a vádlott felelőssége ebben nem tisztázott.

Origo
10:07

Közvetett bizonyítékok voltak

A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőfokú eljárás során közvetett bizonyítékok alapján született ítélet, nem teljesítették maradéktalanul az ügyfelderítési kötelezettséget. Az akkori döntés Kahler Frigyes történész, jogász írásain alapult.

Origo
09:59

Mansfeld forog a sírjában

Novák Előd azt üvöltötte a bíróságon, hogy "Mansfeld Péter forog a sírjában!". A bíró rendre utasította, és kiküldte a teremből. A jobbikos képviselő szerint szégyen a bírósági ítélet. Képviselőtársa, Szilágyi György a teremben maradt. Folytatódik az indoklás ismertetése, újra csönd van a teremben, csak a bíró beszél.

Fotó: Bielik István - Origo
Origo
09:54

Felülbírálták

A Fővárosi Ítélőtábla teljesen felülbírálta az elsőfokú ítéletet. A másodfok nem értett egyet az elsőfokú bíró kizárásával. A másodfok szerint a történelmi felelősség és a jogi felelősség nem feleltethető meg egymással.

Origo
09:33

Mi történt korábban?

A bíróság ismerteti a korábbi eseményeket. Néhányan kimentek a tárgyalóból.

Origo
09:31

Tolószékben, fejhallgatóval

Biszku Béla perFotó: Bielik István - Origo
Origo
09:25

A harmadik tényállás

Már a harmadik tényállásnál tartanak, amely a kommunizmus bűneinek tagadásáról szól.

Origo
09:21

Lecsendesedett a terem

Zajlik az indoklás, most mindenki lecsöndesedett, és nyugodtan hallgatja a bírót.

Origo
09:12

Indoklás

Zajlik az indoklás, Biszku és kísérői is nyugodtan ülnek a teremben.

Origo
09:07

Megdöbbentek

Többen megdöbbentek az ítélet miatt, Novák Előd "Szégyen!" kiáltással kommentálta a bírói döntést. Társaival hangosan beszélgetnek, így nem sokat lehet hallani a bíró szavaiból.

Origo
09:05

Megvan az ítélet

Biszku Béla ügyében a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendelt el.

Origo
09:02

Kezdődik

Kezdődik az ítélethirdetés, mindenki bevonult a terembe. Biszku Béla fején fülhallgató van.

Origo
09:01

A főügyész is eljött

Az ítélethirdetésre Ibolya Tibor fővárosi főügyész is eljött. Szilágyi György és Novák Előd jobbikos képviselők is feltűntek.

Origo
08:51

Több órán át indokolhatnak

Az ítélet utáni indoklás többórás is lehet.

Origo
08:47

Ítélet lesz

Kilenc után rögtön ítélet is lesz. Az iratismertetés és az utolsó szó joga már megvolt. A sajtón kívül egyelőre más érdeklődő nem érkezett. Biszku Béla egyelőre a rendészeti vezető szobájában van, az ajtó zárva van, igy nem lehet tudni, miről beszélhetnek.

Biszku Béla perFotó: Bielik István - Origo
Origo
08:36

Óriási az érdeklődés

Óriási a sajtóérdeklődés, de ezt nagyon jól kezelik a bíróságon, a beléptetés is nagyon könnyen ment.

Origo
08:34

Megérkezett

Biszku Béla megérkezett a tárgyalásra, tolószékben volt. Senki sem kérdezte.

MTI
08:32

Volt már ítélet

Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt. Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglanit kért, a védelem viszont felmentést. A vádlott érdemi vallomást nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta. A Biszku Béla elleni másodfokú büntetőpert az eljáró bírói tanács a védelem elfogultsági kifogása miatt januárban elhalasztotta.

Origo
08:30

A vád

Biszku Béla az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

Egy éve kezdődött a tárgyalássorozat. Biszku Béla sem akkor, sem később nem tett vallomást, egy korábbi kihallgatásának jegyzőkönyvét olvasták fel.

Még több bejegyzés