A pedagógusnap mellett a bevándorláspolitika uralta a plenáris ülés felszólalásait. A hétvégén indult plakátrongáló polgári engedetlenség a Fidesz, az MSZP és a Jobbik frakciót is megmozgatta. A fideszes Gulyás Gergely a Biszku Béla perrel kapcsolatban az igazságszolgáltatás szégyenéről beszélt és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága javaslatának elfogadására szólított fel, amely az elhunyt elkövetőkkel szemben is lefolytathatóvá tenné a büntetőeljárás. Bekiabálás miatt Kövér László kizárta Novák Elődöt az ülésről. Ez történt az ülésteremben.

13:08
Megérkezett Kövér László

Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló felszólalásával kezdődik az ülés. A képviselőnő „Egyéves a szószólói intézmény” címmel első szavait ukránul mondta el.

13:13
"Együtt tudnak működni a nemzetiségek"

A magyarországi nemzetiségek bizottsága hetente ülésezett: 28 indítványából 4 sarkalatos volt. A bizottság minden döntését konszenzussal hozta meg, ami azt mutatja, hogy az eltérő nemzetiségek együtt tudnak működni. A képviselőnő Ukrajna megsegítéséért is köszönetet mondott.

13:18
Pedagógusnap alkalmából

Hiller István a pedagógusnap alkalmából köszönetet mond a pedagógusoknak. Az MSZP szerint túlközpontosított rendszer jött létre az oktatásban, ami hibák lehetőségét hordozza magában. A centralizációval a kormány elvesztette a mértéket: soha nem volt ilyen centralizált az oktatás intézményrendszere Magyarországon. A politikus szerint ugyanakkor helyes, hogy a tárca több figyelmet fordít az óvodáztatásra és az ingyenes étkeztetésre. Hiba viszont a szakképzést a gimnáziumi férőhelyek csökkentésével összekapcsolni. Ezt a világon senki nem csinálja – nem véletlenül. Évtizedes múltra visszatekintő iskolákban szűnik meg felmenő rendszerben a gimnáziumi oktatást. Hiller István ábécérendben felsorolta az érintett települések nevét. Ez szégyen! - zárta felszólalását.

13:24
Rétvári Bence is üdvözli a pedagógusokat

"Idáig tart, amiben egyet tudunk érteni – kezdte Rétvári Bence Hiller István pedagógusköszöntőjére utalva. – Illetve a kötelező óvodáztatás és az ingyenes gyermekétkeztetés." Rétvári szerint Hiller drámaian festette le a szakképzés és gimnáziumi képzés átalakítását. Azokat a településeket sorolta fel, ahol vegyes intézményekben folyt a képzés: itt most a kétféle képzés elválasztása, azaz profiltisztítás történik. Mindenkinek, aki akar, lesz lehetősége továbbtanulni - nyugtatott meg mindenkit Rétvári Bence. 

A vidéki iskolák bezárása inkább az MSZP-hez kötődik - emlékeztetett.

13:29
Az LMP Orbán Viktor ötév-értékelőjéről

Schiffer András (LMP) szerint a kétsebességes Európa kettészakítja Európát. A vak ló bátorságához hasonlítja az elmúlt öt év orbáni politikáját. Nézzük, milyen ügyekben vállalt konfliktust az Európai Unióval a miniszterelnök? Legutóbb azért, hogy az idegengyűlölő plakátjait kihelyezze, színtiszta hatalmi érdekek mentén. Orbán Viktor volt az egyetlen, aki kellő felhatalmazással bírt ahhoz, hogy a periférián lévő országok érdekeit képviselje az Európai Unióban, de semmit sem tett a valódi nemzeti érdekeink érvényesítéséért. Kalmárkodással helyettesített politikát folytat, hatalmi érdekei és gőgje nem egyeznek Magyarország érdekeivel - véli az LMP.

13:35
L. Simon: Volt értelme a kiállásnak

Négy év után kiderült: volt értelme a kiállásnak, ezt a választópolgárok is visszaigazolták. Ha igaz lenne az, amit mond, akkor nem szavaztak volna ránk. Az, hogy az osztrák faipari cégek tarvágást folytatnak Erdélyben, valóban szomorú, de nézzük meg inkább azt, hogy mi folyik Magyarországon - kérte L. Simon László. Nálunk nőttek az erdőterületek, megadóztattuk a bankokat. Nekünk az itt élőket kell képviselni - utalt a bevándorlásellenes plakátokra. 

Kik vezették be az élelmiszerbiztonsági díjat, tiltották be a GMO-t, ha nem mi voltunk azok? A "Felzárkózás helyett bezárkózás" vádja nem állja meg a helyét. Magyarország nincs elszigetelve diplomáciailag - szögezte le az államtitkár. 

13:41
"Igazságszolgáltatás?": Biszku Béla

Az új alkotmány szerint a diktatúra alatt elkövetett bűnök nem évülnek el, ezt a szocialisták szavazatai nélkül, egyhangúan fogadta el az Országgyűlés - sorolta a jogi tényeket Gulyás Gergely. Mégis háborítatlanul élnek köztünk mind a mai napig a vérbírák és a kommunista rendszer bűnösei.

Az ország és a magyar igazságszolgáltatás szégyene, hogy négy év alatt a Biszku Béla-per a jogerős ítéletig sem jutott el. Ez az egy ügy, mint csepp a tengerben, mutatja az igazságügy helyzetét.

Támogassuk együtt lengyel mintára a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a javaslatát, hogy az elkövetők perét haláluk után is le lehessen folytatni - kérte az Országgyűlést a fideszes politikus. 

13:46
Rétvári Bence válaszol

A kormány eltörölte a kommunisták juttatásait, többek között Biszku Béla és Nyers Rezső többletjuttatását is. Nyers Rezső perre ment az ügyben - jelentette be. 

Novák Előd (Jobbik) bekiabálására Kövér László indulatosan reagált: viselkedjen úgy, mintha a Parlamentben, és nem a kocsmában lenne! - mondta. 

A kormány eltörölte a kommunista utcaneveket, felállt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az idei év Gulág-év... - sorolta az intézkedéseket. 

13:50
Kövér szavaztat Novák kizárásáról

Novák Előd (Jobbik) bekiabálása miatt, Kövér László, ülésvezető elnökként, Novák ülésnapról törénő kizárására tett javaslatot. Javaslatát 94 igen szavazattal 31 ellenében, 1 tartózkodás mellett megszavazták. Vona Gábor pártelnököt arra kérte, hogy biztosítsa frakciója normális viselkedését. Novák bennmaradhat az ülésteremben, de nem szólalhat fel a mai napon.

13:58
"Vivant professores!"

Hoffmann Rózsa (KDNP) is köszönti a pedagógusokat, bár felszólalása nem tud vetekedni izgalmakban az iménti intermezzóval - ismerte el. Mindenesetre lenyugtatta a kedélyeket a teljesen felbolydult Házban. Isten éltesse a kollégákat, kívánok nekik sok erőt és kitartást! - mondta Hoffmann Rózsa.

Ismét Rétvári Bence válaszol: fontos elismerni a pedagógusokat. A múlt heti díjak és a pedagógus életpálya is ezt teszi. Az lenne a jó, ha az alacsony bérek nem riasztanák el a pedagógusokat: erről szól az életpályamodell - mondta számokra is lefordítva.  

14:07
"Az őrület határán "– Bevándorláspolitika

 A Jobbik már régen figyelmeztetett a bevándorlással összefüggő gazdasági és szociális feszültségekre – mondta Mirkóczki Ádám – de mit tesz a kormány? Egymilliárd forintból nemzeti konzultációt folytat, majd szintén közpénzből primitív plakátokra költ. A bevándorlásellenes plakátok politikája a szánalomkampány legalja: komolyan gondolják, hogy magyarul üzennek a bevándorlóknak? 

A baloldal erre hisztérikus rongálásba kezd. 2004-ben az MSZP ugyanezt a hisztériakeltést folytatta a határon túli magyarokkal szemben. Érdemes megnézni, hogyan nyilatkozott ellenzékben Orbán Viktor. Akkor még amellett állt ki, hogy a bevándorláspolitikáról uniós szinten kell dönteni. A témában egyedül a Jobbik viselkedik felelős pártként - vonta le a tanulságot. 

14:09
Törvénysértő az illegális bevándorlás

Törvénysértő az illegális bevándorlás - szögezte le válaszában Pogácsás Tibor. 

14:18
Napirendről döntenek

„A magyar egészségügy helyzetéről” politikai vitanapot kezdeményezett az MSZP, amit négyórás időkeretben fognak lefolytatni: az LMP az időkeret megduplázását kérte, így 2x24 percig szólalhat fel. Öt pontban módosult a napirend: nem szavaznak jövő hétfőn a 2016-os költségvetésről - döntöttek a képviselők.

14:24
"Miért támogatják a pénzmosást?"

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz oligarcháit segíti az új adóamnesztia-törvény, amely kimondja: 1 év után 10 százalék megfizetése esetén a NAV nem vizsgálja az offshore cégekbe kimentett, majd visszahozott pénzek eredetét. "Ez elárulja, hogy az Orbán-kormány nem a tisztességes embereket, hanem az adóelkerülőket támogatja."

A letelepedési kötvények, hasonlóan alacsony adókulcs mellett szintén a pénzmosást szolgálják - véli a szocialista képviselő.

14:27
2006-ban már volt ilyen gyakorlat

Az első hasonló törvényt a szocialisták 2006-ban fogadták el, majd 2008-ban átmeneti időre, ha hiszi, ha nem, épp 10 százalékos kedvezménnyel lehetett legalizálni a külföldi pénzeket. A törvény olyan jól sikerült, hogy a szocialisták 2012-ig megszavazták - reagált Tállai András. Gyurcsány Ferenc küldte külföldre a fiatalokat, és Simor András volt az, aki az MNB elnökeként külföldön tartotta a befektetéseit - tette hozzá. 

A kormánynak nincs szégyenkeznivalója a családok előtt - fogalmazott.

14:31
Offshore üzletág

A Met Zrt. 100 milliárdot, a Quaestor 150 milliárdot, a letelepedési kötvények 50 milliárdot hoztak az offshore cégek tulajdonosainak. "Hol volt ilyen a szocialisták alatt?" - tette fel a kérdést Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés megszavazta azt. 

14:37
A Klik is visszafoglalkoztat? Nem!

Több szakszervezet is jelezte, hogy a Klik is közmunkásként foglalkoztatja vissza az embereket - állítja a jobbikos Dúró Dóra. Ha olyan jól megy a gazdaság, akkor miért sajnálják "még ezt az alacsony fizetést is az emberektől?" - kérdezte.

Rétvári Bence szerint a valóság fordítva igaz: már 805 olyan ember dolgozik a Klikben, aki előtte közfoglalkoztatott volt, de mára közalkalmazott lett. "Már csak azért sem lehet igaz, amit mond, mert a kormány tiltja az Ön által említett gyakorlatot, a tankerületeknek erről nyilatkozniuk kellett" - tette hozzá Rétvári.

"Sajnálom, hogy nem veszi észre, hogy mi zajlik az országban, ezért nem tudom elfogadni a választ" - mondta erre Dúró. Az Országgyűlés elfogadta az államtitkári választ.

14:41
Adóamnesztia ismét

A stabilitási és megtakarítási számla folyamatossá tette a pénzmosást, most ezen könnyítenek - kezdte felszólalását az LMP-ből Schmuck Erzsébet. Egy éven belül az adó 20, egy éven túl 10 százalék lesz. A vásárolt állampapír után a befektetők kamatot kapnak. A jövőben külföldiek is élhetnek a lehetőséggel;  a módosítás a pártfinanszírozást is segítheti az LMP politikusa szerint. "Magyarország nemcsak adóparadicsom, hanem a pénzmosás centruma lesz. Szintén elfogadhatatlan kitétel, hogy számlát csak ötmillió forint felett lehetne nyitni. Mi indokolja ezt a kitételt?" - kérdezte Schmuck Erzsébet, és a törvénymódosítás visszavonását követelte.

14:46
Nem adócsalás

Tállai András közölte: ha kiderül, hogy a pénz nem legális, akkor büntetőeljárás indul. Ügyfélátvilágítás is történik, szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki ezt vállalja. Hasonló törvényt Németországban, Spanyolországban és Olaszországban is hoztak, ami rengeteg pénzt jelentett az adott országok költségvetésének. Egyszerű forrásbevonásról van szó, amit más európai országok is alkalmaznak. 

Schmuck Erzsébet szerint a törvény rossz erkölcsi magatartást sugall, és pár milliárd forintért aláássa a kormány hitelességét. Az Országgyűlés elfogadta Tállai András válaszát.

14:50
Altus

Gyurcsány Ferenc másfél milliárd forintért vizsgálhatja az uniós pénzek magyarországi felhasználását, ami összeférhetetlenségi és elfogultsági kérdéseket vet fel. Az átláthatóságnak is érvényesülnie kéne, de a pályázati anyaghoz nem lehet hozzáférni. Tuzson Bence éppen ezért "Felülvizsgálja-e az Európai Bizottság az Altus-konzorcium 5 millió eurós megbízását? " címmel (I/5072 szám) kérdez.

:  

12