Tizenötödik alkalommal állt ki Lázár János, hogy megmagyarázza, mit miért tesz a kormány. A Kormányinfó nagyrészt a menekültkérdésről, a határra tervezett kerítésről szólt, de szóba került az állami alkalmazottak béremelése, a trafikellátó, a cégek által megkörnyékezett Európai Bizottság és kiújult a Lázár–Tarlós-háború is.

15:49
Minden jót, viszlát!

Csaknem két órán át tartott a 15. Kormányinfó, aminek a végén Lázár János és Giró-Szász András szép napot és minden jót kívánt, majd távozott.

15:47
Lázár János nem Deutsch Tamás

Nem kommentálja Deutsch Tamásnak a paralimpikonok éremjutalmának csökkentésére vonatkozó kijelentéseit Lázár János. Szerinte erre két jó oka van: egyrészt ő nem Deutsch Tamás, másrészt nem is akarja.

Lázár János nem Deutsch TamásForrás: MTI/Bruzák Noémi
15:45
Ki az igazi, hamisítatlan menekült?

Ha menekültstátuszt kér valaki, és megfelel a szabályoknak, háborús övezetekből érkezik, és ezt bizonyítani is tudja, akkor kap menedéket, de aki rosszhiszeműen ezzel visszaél, az nem menekült - tette világossá zárásként Lázár János.

15:42
Deutschék 45 milliós ügyvédi megbízása is téma

A 200 millió forint értékű ügyvédi megbízás, amit a Miniszterelnökség kötött, nem sok ahhoz képest, hogy több mint 300 milliárd forint felett diszponál a tárca - válaszolt Lázár egy kérdésre, megjegyezve, hogy az ügyvédi díjak összege "minimálisnak tekinthető".

Egy konkrét, 45 millió forintos keretösszegű ügyvédi megbízás kapcsán Lázár azt mondta, az a megbízás a Deutsch Tamás-féle nemzeti konzultációhoz kapcsolódik. 

15:39
Az ENSZ felvetését mérlegelni fogják

Tegnap a szeretetszolgálatok megkezdték a munkát a menekülttáborokban - emlékeztetett Giró-Szász András a menekültkérdés kapcsán arra, hogy a kormányfő felesége, Lévai Anikó is segített adományokat osztani.

A táborok bővítésére nincs szükség - állapította meg az államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztossága bírálta a menekültügyben tett magyar intézkedéseket és terveket, Lázár azt mondta, mérlegelni fogják a felvetést, de nem ismeri a részleteket.

Lévai Anikó is adományokat vitt a migráns gyerekeknekForrás: MTI/Kiss Tamás / Mös
15:35
Tarlós oldja meg, ő a főpolgármester

A BKV finanszírozásával összefüggésben egy kérdésre Lázár megint elmondta, hogy a kormány nyitott a főpolgármester minden kezdeményezésére, de a kormány szerette volna előre rögzíteni az állami támogatás számait.

Nem tudunk főpolgármesterkedni Tarlós István helyett, és nem is akarunk, de nem Orbán Viktor vezeti a fővárost, de még csak nem is én - folytatta Lázár, aki azért megjegyezte: Tarlós úgy tesz, mintha nem értené, mi történik, és azt akarná bizonyítani, hogy a miniszterelnök Budapest ellen van, pedig a kormány már nagyon sokszor segített a fővárosnak az elmúlt öt évben. 

15:32
Még mindig a trafikellátó

Ami pályázatot a Philip Morris beadott a trafikellátásra, az formailag nem volt megfelelő, másrészt akkor már ismert volt a nyertes által ajánlott díj, ezért Giró-Szász András államtitkár szerint annál nem volt nehéz többet kínálni.

Lázár János ehhez még azt tette hozzá, hogy nagyon jó kis törvényt hoztak ebben a kérdésben. Nem állhat egyébként olyan rosszul a Philip Morris, ha sikerült neki "bemozgatni" egy uniós biztost - utalt vissza Lázár az általa korábban mondottakra.

15:29
A trafikellátó nem lehet jogsértő

A központi dohányellátót uniós bírálatok érték ugyan, de a trafikügyben a kormány nyert, ahogy a plázastoppal kapcsolatos eljárásban is. A kormány jogászai szerint a trafikellátó nem lehet ellentétes az uniós joggal, mert egy sor másik országban is létezik ilyen. Az Európai Bizottság Lázár szerint a dohánycégekre kirótt különadó miatt támadja inkább Magyarországot. 

15:27
Más, aki menedéket keres, mint aki több pénzt

Szerbiában emocionálisan más a hozzáállás ehhez a menekültkérdéshez a két háború miatt - jelezte Lázár a kerítés okán.

Megint elmondta, hogy más az, aki politikai üldözött és menedéket keres, mint az, aki csak több pénzt, jobb megélhetést. 

15:25
Nem jár a bevándorlónak a luxus

A határra tervezett kerítés állami érdekkörben valósul meg, nem tervezik, hogy privát cégeket vesznek igénybe az építéshez - mondta Lázár. 

Nem tudunk megfelelni azoknak az uniós elvárásoknak, amelyek luxuskörülményeket várnak el a gazdasági bevándorlók, illegális határátlépők elhelyezésénél a táborokban - tette hozzá a miniszter.

15:23
A világ változik Lázár János szerint

A világ változik, és addig kell változtatni, amíg nem lesz jó - állapította meg Lázár János az iskolák és kórházak átvételéről. Hozzátette: erről majd 2018-ban lehet véleményt mondani a választáson.

15:22
Tüntetés helyett konzultáció

Ezt javasolja az ápolónőknek Lázár János, aki megérti, hogy többet szeretnének keresni, de az ország teljesítőképességének is van határa. A miniszter arra reagált, hogy a magyar egészségügy napján, július elsején tiltakoztak az ápolók, a mentők és a kórházi dolgozók, mert továbbra is alulfizetettnek érzik magukat.

Az egészségügyi dolgozók szerdán tartottak vitafórumot és virrasztást a Parlament előttForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

15:16
Családi csődvédelem

A kormány becslései szerint százezer emberen segíthet a családi csődvédelem, a magáncsőd intézménye, kérdés, hogy a szigorú feltételeket, szabályokat hányan tudják majd betartani. 

15:09
Bővülhet a csok kerete

A kormány július 21-én felülvizsgálja a csok pénzügyi kereteit, és ha lehetősége lesz rá bővíti, mert nagy az érdeklődés. Lázár János emlékeztetett arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt új és használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet július 1-jétől.

15:05
Nem lobbiztak a vasárnapi zárva tartásért

Lázár János nem tapasztalta, hogy a CBA vagy a Coop lobbizott volna a vasárnapi zárva tartásért. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kérdésben az Országgyűlés döntött, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány, a gazdasági tárca eleinte nem is támogatta a javaslatot.

Lázár nem tapasztalta, hogy a CBA lobbizott volna a vasárnapi zárva tartásértFotó: Polyák Attila - Origo
15:02
Ismét Vida széke a téma

Amikor szervezeti átalakításról van szó, az minden területet érinthet, olyan átalakítás, amelyben valakinek a széke be van betonozva, nincs - válaszolta a miniszter arra a kérdésére, elképzelhető-e, hogy Vida Ildikó NAV-elnök poszt nélkül marad.

14:58
Professzionális emberszállítás

Kérdésre válaszolva Lázár megerősítette a kabinet álláspontját, hogy nem az életüket féltő, életveszélyben lévő menekültekről van szó, hanem professzionális emberszállításról. Szerinte ez zajlik, ezt állítják most meg a szerb határon felállítandó kerítéssel.

14:56
Értékelik a kormányzati munkát

Megkezdődött a kormányzati munka értékelése, a kormány várhatóan augusztus 25-én tárgyal majd arról, amit az OECD megállapított az országjelentésében. Ezt a jelentést megkapták, feldolgozását megkezdték a miniszterek.

14:53
Marad-e Vida Ildikó?

Leváltják-e Vida Ildikót a NAV éléről? - kérdezték Lázártól.

Lamperth Mónika volt belügyminiszter, jelenleg a XV. kerület jegyzőjének meghívására ment Lázár a kerületbe, ahol a köztisztviselők napján beszélt a NAV jövőjéről is - emlékeztetett Lázár.

Az adóeljárási rendszer teljes átalakítását ígérte Lázár, szerinte egyszerűbbé kell tenni az adóbürokráciát, mert az az állam versenyképességét rontja. 

Vida Ildikó leváltásáról is kérdezték LázártForrás: MTI/-
14:48
Nem zsarolták meg a szerb kormányt

A Figyelő a határzárról, a szerb kormány álláspontjának finomodásáról kérdezte Lázárt, azt tudakolva: mit kért és mit kapott ezért cserébe a szerb fél?

Lázár szerint korrekt, pontos tájékoztatást kértek és kaptak, majd elismételte: a határzár ideiglenes lesz, és nem szól Szerbia vagy a szerbek ellen.

A megértőbb szerb álláspont nincs összefüggésben a Szerbián át tervezett gázvezeték ügyével - válaszolt konkrétan is a kérdésre Lázár. Nem merülhet fel a gondolata sem, hogy a kormány ezzel zsarolja Szerbiát - tette hozzá.

Giró-Szász András államtitkár ennél a pontnál a két ország jó kapcsolatát és a menekültügyben az egymásrautaltságát emelte ki.

Orbán Viktor szerdán tárgyalt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkelFotó: Bielik István - Origo
12