Tizenötödik alkalommal állt ki Lázár János, hogy megmagyarázza, mit miért tesz a kormány. A Kormányinfó nagyrészt a menekültkérdésről, a határra tervezett kerítésről szólt, de szóba került az állami alkalmazottak béremelése, a trafikellátó, a cégek által megkörnyékezett Európai Bizottság és kiújult a Lázár–Tarlós-háború is.

14:45
Visszavonják a 6 milliárdos állami autóvásárlást

Úgy döntött a kormány, hogy mivel nincs rá szükség, visszavonják a 6 milliárd forint értékű állami autóbeszerzési tendert. Ilyen egyáltalán nem lesz, sem ekkora, sem kisebb összegben - jelentette be a miniszter.

14:42
Az MSZMP-épületek helyén új cirkusz épül

A Liget projektről is beszélt a miniszter, aki azt is elmondta, hogy megvizsgálják a Műcsarnok állapotát, és ha kell, felújítják, ahogy a Vajdahunyad-várat is. Utóbbi esetében akár funkcióváltás is elképzelhető - tette hozzá a miniszter.

Az állatkert rekonstrukciójára, illetve az ott építendő Biodom beruházására pedig 25 milliárd forintot költenének. Ha szükséges, akkor a Széchenyi-fürdőt is felújítják.

Megépül a Magyar Zene Háza és a Magyar Nemzeti Galéria új épületegyüttese is - az utóbbira kiírt pályázat eredményhirdetéséhez a kormány hozzájárulását adta, a bejelentés Baán Lászlóra vár majd. Megújul a Közlekedési Múzeum és "az egykori MSZMP-épületek helyén egy új cirkusz" is épül - folytatta Lázár.

A Néprajzi Múzeum és a Fotó Múzeum sorsáról még nincs végleges döntés, de hamarosan lesz - hangzott el.

14:38
Tarlós vérnyomásáért aggódik Lázár

Budapesti ügyekről is döntött a kormány - számolt be Lázár János. Először is a kormány átveszi a BKV 52,3 milliárd forintos adósságállományát, továbbá évi mintegy 30 milliárd forintos állami támogatást is ad a következő években a fővárosi közösségi közlekedésre.

Mindezeket a döntéseket a kormány Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárgyalása nyomán hozta meg. Ezt Lázár "Tarlós István vérnyomása és a Tarlós–Lázár-háborút emlegető sajtó miatt" emelte ki külön. 

Tarlós István vérnyomása Lázár János szerint  megnyugodhatForrás: MTI/Illyés Tibor
14:34
Paks és a tiltott állami támogatás

A magyar kormány maga kérte az Európai Bizottságnál annak kivizsgálását, hogy Paks II. esetében felmerülhet-e a tiltott állami támogatás - mondta Lázár János.

Lázár János reméli, hogy az Európai Bizottság elfogulatlan döntést hoz, még ha szerinte vannak is Magyarországon olyan ellenzékiek, akik azt szeretnék, hogy ne legyen beruházás, és ne legyenek új munkahelyek.

14:33
Havi 8850 forintot kapnak a hadiözvegyek és hadiárvák

Lázár János előterjesztésére fogadta el az Országgyűlés azt a szabályt, ami lehetővé teszi, hogy az eddig ebből kimaradt hadiözvegyek és hadiárvák kárpótláshoz jussanak. Ez mintegy 20 ezer embert érint, akik fejenként havi 8850 forintot kapnak.  

14:31
Kisbuszokat vesznek 22 milliárdért

A kisbuszbeszerzési programról is beszélt Lázár János. A magyar települések közül sokan - a 3740 pályázóból 2650 nyert - juthatnak uniós támogatási forrásból kisbuszhoz, összesen 22,1 milliárd forint értékben.

14:28
Az Orbán-kormány nem ijedős

Egy kereskedelmi háborút "lengetett be" az uniós biztos Lázár szerint, aki úgy véli, a kormány "nem ijed meg a biztos szavaitól".

14:27
Brüsszel háborúval fenyegeti Magyarországot

A kormány tegnap értesült arról, hogy a belső szabályozásért felelős uniós biztos egy lapinterjúban "lényegében megfenyegette a magyar kormányt, a törvényhozást és egész Magyarországot" - közölte Lázár.

Azt mondta, nem szerencsés, ha az Európai Bizottság a magyar sajtóban fenyeget háborúval, "a biztos asszony bizonyára elveszítette a türelmét, vagy eltévedt a jogszabályok útvesztőiben, és ezért fenyegethetett háborúval", miközben Lázár János szerint három cégcsoport mellett emelt szót. 

A három cég egyike a Spar, a másik egy nagy gyógyszerkereskedő cég, a harmadik pedig egy dohánycég, a Philip Morris - legalábbis a miniszter ezt gondolja.

14:24
Újabb konzultáció, újabb béremelés

Évi öt százalékkal emelkedve összesen 50 százalékos béremelést kapnak a katonák és a rendvédelmi szervek tagjai - ismertette a terveket Lázár János, aki szerint most a közszolgálatban dolgozók jönnek a béremelési sorban.

Indul egy konzultáció is az érintett szervezetekkel arról, hogy a következő fél évben a béremelés fedezetéül szolgáló 25 milliárd forintot hogyan költsék el. Valószínűleg a legkevesebbet keresőknél, például a kormányablakok mögött ülőknél kezdik az emelést, amit esetükben Lázár 50 százalékosra becsül. 

14:21
A családi vagyonfelügyelő osztja majd be a pénzt

2010 óta a kormány különböző társadalmi csoportoknak segített a kilakoltatási moratóriummal, a forintosítással, a kedvezményes végtörlesztéssel, de még mindig 100 ezer olyan család van, amelyiktől a bank el akarja venni a lakását.

Adósságot az állam nem tud átvállalni, de az állami szervek egy csődbiztost jelölhetnek ki a családokhoz, aki felügyeli, hogy a következő öt évben a család fizesse és kivezethesse az adósságát - mondta Lázár a részletekre áttérve.

A kormányhivatal alkalmazásában álló családi vagyonfelügyelő moderálja a helyzetet, vagyis azt, hogy fizessék a részleteket, és emellett egy szerény módon még meg is éljen a család - tette hozzá a miniszter.

14:17
Egymillióan válaszoltak Orbánnak

Már egymillió fölött van a bevándorlási nemzeti konzultációban válaszolók száma, és a 800 ezernél több válasz feldolgozása után Lázár János közlése szerint egyértelmű többségben vannak azok, akik gyors és hatékony lépéseket várnak a kormánytól a kérdésben.

A kormány a nagy érdeklődésre tekintettel július 15-ig meghosszabbította a visszaküldés határidejét.

Lázár János a nemzeti konzultáció meghosszabbításáról is beszéltFotó: Bielik István - Origo
14:15
Heteken belül nekiállnak a kerítésépítésnek

Magyarország a modern kori népvándorlás, a fokozott illegális bevándorlás áldozata a miniszter szerint, aki elmondta: az elmúlt hétvégén 3800 migráns próbált belépni a határon, ami a korábbi időszakinak a többszöröse.

A miniszterelnök úgy döntött, hogy az ideiglenes határzárnak minél hamarabb fel kell épülnie – jelezte Lázár, aki szerint ez az egyetlen eszköz, ami képes megfékezni a bevándorlást. Heteken belül meg kell kezdeni az építkezést – tette hozzá.

14:13
Nem a szerbek ellen irányul a lépés

Sem Szerbia, sem a szerbek ellen irányuló lépés a kerítés építése - fejtette ki Orbán Viktorhoz hasonlóan a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Lázár János szerint senki ellen nem irányul a kerítésForrás: MTI/Kovács Tamás

Lázár János azt is mondta még, hogy szerinte az ideiglenes határzár még csak nem is a menekültek, a gazdasági bevándorlók ellen irányul, hanem csupán meg akarja védeni a kormány a magyar állampolgárokat.

14:09
Nem is lenne ekkora gond a kerítés, ha

Nem lenne ekkora probléma az ideiglenes határzárként felépítendő kerítés, ha nem lenne ennyi ellenzője annak, hogy Szerbia az EU tagja legyen - állapította meg Lázár János, aki szerint a magyar kormány elkötelezett Szerbia EU-integrációja mellett, ezt bizonyította a minapi szerb-magyar kormányülés is.

14:07
Végigdolgozza a nyarat a kormány

Júliusban három Kormányinfó lesz, a kormány is szinte minden héten ülésezik majd a nyáron - árulta el Lázár János a 15. Kormányinfó első perceibe.

14:05
A Tarlós–Lázár-háború újabb fejezete jöhet

Nem kizárt, hogy a miniszter újabb frontot nyit ma a Kormányinfón a Tarlós–Lázár-háborúban, ami a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásáról és a főváros projektjeihez igénybe vehető uniós forrásokról folyik a miniszter és a főpolgármester között.

Tarlós István főpolgármester szerint nincs elég pénz a BKV működtetéséhezFotó: Szabó Gábor - Origo
14:02
Menekültek, kerítés, Lévai Anikó

Bizonyára kitér majd a tájékoztatón Lázár János arra, hogy a minapi szerb–magyar kormányülés után a szerb miniszterelnök azt mondta, országa nem örül a határra tervezett kerítésnek, amiről aztán Szijjártó Péter elárulta, hogy pár hónap alatt elkészül, mert egyszerre több ponton kezdik építeni.

Algyőre vitt segélycsomagot Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nevébenForrás: MTI/Kiss Tamás / Mös

Mint arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felesége egyébként migráns gyerekeknek vitt adományokat. 

13:57
Örül-e a Kúria döntésének Lázár?

Bizonyára elárulja Lázár János a mai Kormányinfón, örül-e a Kúria jogegységi határozatának, miszerint továbbra is alkalmazható a tényleges életfogytiglani büntetés?

Továbbra is alkalmazható a tényleges életfogytiglanForrás: Thinkstock

Már csak azért is, mert a miniszter volt az, aki korábban vállalhatatlannak nevezte, hogy a Kúria egy ítéletében június közepén 40 évre változtatott meg egy tényleges életfogytiglani büntetést.

22