Nem sokkal délután három óra után a Dunántúl északnyugati részéről már heves zivatarokat jelentettek. Sopronban már esett az eső, és a hőség is enyhült, csakúgy, mint Veszprémben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az ország nyugati járásaiban erős széllökésekkel, zivatarral, felhőszakadással érkezett meg a vihar. 

23:03
Árad a Bágyom-ér

A heves esőzések következtében így áradt a Bágyom-ér a Fejér megyei Pázmándon. Nézze meg a videót, amit szintén az egyik olvasónk küldött!

22:45
Úszik a Népliget Budapesten

Az alábbi képek a Népligetben és a Nagyvárad téren készültek. A fotókat Kolozs Roland Lászlónak köszönjük!

Vízben úszik a NépligetForrás: Kolozs Roland László

 

Leszaggatott ágak a Nagyvárad térnélForrás: Kolozs Roland László
22:35
Kidőlt fák Budapesten

Az alábbi fotókat is egyik olvasónk, Puspán Zsuzsanna küldte nekünk. A budapesti Diószegi Sámuel utcán egy fa kidőlt, magával rántva a vezetékeket. 

Kidőlt fa Budapesten, a Diószegi utcábanForrás: Puspán Zsuzsanna

 Az alábbi fotó pedig a Magdolna-negyedben készült. Itt a villamossínre dőlt a fa.

Kidőlt fa a Magdolna-negyedbenForrás: Puspán Zsuzsanna
21:49
Fa dőlt a sínre, egy vonat vesztegel a vágányon

Heves megyében tíz középfeszültségű, valamint kétszáz kisfeszültségű távvezetékben történt szakadás vagy sérülés a vihar miatt szerda este - közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Fák dőltek úttestekre, épületekre is.

A tájékoztatás szerint szerda estig hatvanhét, zömében fakidőlések miatti riasztás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, a káresetek közül harmincnyolcat már felszámoltak.

Heves és Erdőtelek között a sínekre is fa dőlt, emiatt áll a vasúti forgalom, a vágányon egy vonat vesztegel három utassal és a kéttagú személyzettel.

21:22
Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók

Mintegy 1600-szor riasztották Budapesten a tűzoltókat szerda este 9 óráig a vihar miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-vel. 

Kolozsi Péter azt mondta: többnyire útra dőlt fák, leszakadt gallyak, az utcára omlott vakolat miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, illetve az utakon hömpölygő víz jelentősen lelassította a forgalmat.

A IX. kerületben a Ferencvárosi rendező-pályaudvaron egy kidőlő fa megsértett egy gázvezetéket; a kár elhárítását megkezdték. A XX. kerületben összedőlt egy ház tetőszerkezete, de senki nem sérült meg - sorolta a helyettes szóvivő. Kolozsi Péter tudomása szerint a vihar személyi sérülést nem okozott a fővárosban.

21:07
Ne várjon a 3-as metróra

A Budapesti Közlekedési Központ közölte, hogy a szerdai vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott. Ezek felszámolása és a helyreállítás csütörtökre is áthúzódik.

A központ szerda este a Facebook-oldalán azt írta, jelenleg is több mint harminc vonalon vannak fennakadások a felsővezetékeket leszakító kidőlt fák és oszlopok, illetve a sok csapadék miatt. Buszok átcsoportosításával igyekeznek mindenhol biztosítani a közösségi közlekedést, de a kármentés a közutakra került akadályok és torlódások, valamint a várható újabb viharok miatt továbbra is ritkább követési időre és hosszabb menetidőre kell számítani.

A 3-as metró továbbra sem közlekedik a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között, a 6-os (ráckevei) HÉV helyett a Közvágóhíd és Pesterzsébet-felső között pótlóbuszok közlekednek, a 7-es (csepeli) vonalon pedig fakidőlés miatt szünetel a vonatforgalom. Fennakadások vannak egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál.

21:01
Segít a kormány a viharkárosultakon

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en azt mondta, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a károk felmérésén dolgoznak, és ahol csak lehet, ott a vis maior keretből megpróbálnak segíteni a károk helyreállításában. 

20:45
Rengeteg helyre hívták a tűzoltókat

Már több mint 2400 riasztást kapott a katasztrófavédelem a viharkárok miatt. Zömében letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott, a tető kigyulladt, ezeket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

20:24
Fejér megye tizenhat településén nincs áram

Tizenhat Fejér megyei településen okozott áramkimaradásokat a vihar. Az áramkimaradás csaknem nyolcezer fogyasztót érint.

20:10
A VIII. kerületben is kapott néhány autó

Újabb olvasói fotó érkezett, ezúttal a főváros VIII. kerületéből, ahol szintén faágakat szaggatott le a viharos szél.  

Autóra esett faágForrás: T. Bence
19:52
Ha vonaton rekedt, maradjon is ott

A MÁV arra kéri azokat az utasokat, akiknek a vonata valamiért nyílt pályán vesztegel, hogy ne szálljanak ki a kocsikból, mert balesetveszélyes.

A vasútvonalakon negyed négy óta folyamatosan szakadnak a felsővezetékek, emiatt az amúgy is jelentős késések tovább nőnek. Egyes vonalakon már 180-220 perce várakoznak az utasok a szerelvényekben. A menetrend szerinti közlekedés holnap hajnalra állhat helyre.

19:51
Nagyon jó fejek a budapesti autósok, felveszik a bőrig ázott embereket

Ezt a fotót az MTI-n találtuk. A vihar miatt a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik 3-as metró. Az utasok az Ecseri úti állomásnál az autósokat kérik arra, hogy vegyék fel őket. 

Az Ecseri úti állomásnál utasok várják, hogy az autósok felvegyék őketForrás: MTI/Mihádák Zoltán
19:46
Óriási fa dőlt ki

Kollégánk vette észre ezt a kidőlt fát a József Attila-lakótelepen, Budapesten. 

Kidőlt fa a fővárosbanForrás: Origo
19:45
Senki sem lakna most a 19. kerületben

Az alábbi videót Friedbauer Tibor küldte az Origónak. A felvételt, ami a XIX. kerületben készült, nagyon köszönjük! Régen láttunk ilyen heves esőzést...

19:43
Áznak az érdi terhes nők

Letépte a szél egy érdi szülőotthon tetejét. A terhes nők és a dolgozók a vihar alatt a beázó épületben voltak. Az önkormányzattól kapnak majd szállást – mondta az Origónak Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

19:42
Két órája nincs áram

Budakeszin két órája nincs áram - jelentette az Origo olvasója.

19:37
Megállította a vihar a 3-as villamost

Leszakadt faágak állították meg Budapesten a 3-as villamost.

A villamos is aluszikForrás: Origo
19:35
Gyökerestül tépte ki a vihar a fákat

A Népligetnél nemcsak megtépázta, hanem gyökerestül tépte ki ezt a fát a vihar.

Ezt már nem ültetik visszaForrás: Origo
19:33
Szolnokra ért a vihar

Pár perce ért Szolnokra a vihar, de egyelőre nem okozott komolyabb gondokat. Eddig csak néhány fa dőlt ki. Remélem, hogy ez így is marad - mondta az Origónak S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

19:29
Elképesztő felvétel a felhők érkezéséről

Az alábbi felvételt egyik olvasónk küldte az Origónak. Ekkor még gyülekeztek a felhők Budaörs felett. Figyelem, time-lapse videó következik!

14