Nem sokkal délután három óra után a Dunántúl északnyugati részéről már heves zivatarokat jelentettek. Sopronban már esett az eső, és a hőség is enyhült, csakúgy, mint Veszprémben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az ország nyugati járásaiban erős széllökésekkel, zivatarral, felhőszakadással érkezett meg a vihar. 

19:28
Katasztrófa sújtotta terület lett a Népliget

Úgy néz ki a fővárosi Népliget és környéke, mintha egy tornádó vonult volna át rajta.

Térdig gázolnak a vízben az emberekForrás: Origo
Az autók sem kivételek...Forrás: Origo
A fa is kidőltForrás: Origo
19:23
Egy órát keringett a repülő a vihar miatt

A Wizz Air Londonból Budapestre tartó járata egy órát kényszerült keringeni a Tisza-tó felett a vihar miatt, mire le tudott szállni Ferihegyen. A pilóták azért tértek el az eredeti útvonaltól, hogy kikerüljék a zivatarzónákat.

Így keringett a Wizz Air gépeForrás: Origo
19:22
Ilyen sötét felhőket még sosem látott

Ráduly László küldte az alábbi fotót az Origónak. A kép Kőszegen készült. Ekkor még csak érkezett a vihar. 

Felhők Kőszeg felettForrás: Ráduly László
19:13
Ne menjen ki az utcára, ha Szilasligeten él!

Az egyik olvasónk küldte el a szerkesztőségünknek az alábbi fotót. Mint írta, Szilasligeten nincs áram, ellenben hömpölyög a víz az utakon. 

Vihar SzilasligetenForrás: Olvasói fotó
19:10
Nézze meg videón, ahogyan lecsapott a vihar Budafokra!

Az egyik olvasónk küldte az alábbi videót. A felvétel Budafokon készült.

19:07
Nézze meg, hogyan dőlt ki egy fa!

Az egyik olvasónk megörökítette, ahogy kidőlt egy fa Zuglóban. Marosi Attilának köszönjük a felvételt! 

19:04
Hajdú Péter irodájára rádőlt egy fa

Rádőlt egy fa Hajdú Péter irodájára. Erről egy képet is megosztott a Facebookon. 

Ez az óriási fa dőlt rá az irodánk kerítésére! Várjuk a tűzoltókat!

Posted by Hajdú Péter on 2015. július 8.
18:59
Csónakázótó lett a metróaluljáróból

Így néz ki a Nagyvárad téri metróaluljáró az esőzés után:

Magasan áll a víz a metróaluljáróbanForrás: Origo
Ömlik a víz a lépcsőnForrás: Origo
18:59
Szinte mindenhol késnek a vonatok

Szinte valamennyi vonalon jelentős, 30-140 perc késéssel közlekednek a vonatok az ország közepén végigvonuló vihar miatt. Általában fakidőlések és vezetékszakadások okoznak gondot.  A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a szerelvényeken maradva várják meg, amíg az ítéletidő elvonul. 

A MÁV Start térképén a piros pöttyök a több mint egyórás késéssel közlekedő vonatokat mutatják, a kép este hét után pár perccel készültForrás: Origo
18:58
Leszakította egy ház tetejét a vihar

Megbontotta a viharos erejű szél egy többszintes sorház tetőszerkezetét szerda délután Székesfehérváron - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szabó-Bisztricz Anett szóvivő elmondta, Székesfehérváron, a Hübner András utcában egy többszintes sorház tetőszerkezetén 150 négyzetméteres felületen megbontotta a profillemezt a viharos erejű szél. A tetőről leszakadó törmelék parkoló autókat és más épületeket is megrongált. A veszélyes darabokat a székesfehérvári tűzoltók eltávolították, és rögzítették a még ép részeket - tette hozzá.

Épületre dőlt fa egy agárdi táborban, de az ott tartózkodó több mint harminc gyermek közül senki sem sérült meg - tájékoztatott a szóvivő. A fát a pusztaszabolcsi tűzoltók egy fővárosból érkező, magasból mentő gépjármű segítségével távolítják el.

A viharos szélben kidőlt egy fa Székesfehérváron egy buszmegállóban, az ágai eltaláltak egy gyalogost, akit a mentők kórházba vittek. A Seregélyesi úton pedig egy leszakadt villanyvezeték miatt gyulladt meg két, a vezeték alatt parkoló személygépkocsi.

Gánt-Gránáson egy melléképületben keletkezett tűz villámcsapás miatt. A szóvivő elmondta: a késő délutáni órákig viharkárok miatt közel 120 bejelentést kaptak főként a megyeszékhely és a Velencei-tó térségéből.

18:43
Nem mehetnek haza a mentősök

Az Origo úgy tudja, hogy az Országos Mentőszolgálatnál kötelező túlórát rendeltek el. A nappali műszakosok nem mehetnek haza, mert sok váltós kollégájuk még nem ért be dolgozni. 

18:39
Könnyebb lenne csónakkal közlekedni Budapesten

Az egyik olvasónk a buszról készítette az alábbi fotót. Áll a víz Budapest utcáin.

Lecsapott a vihar BudapestreForrás: Remsei Szabina
18:38
Az Újhegyi uszoda sem bírta a vihart

Megtépázta a vihar Újpesten az Újhegyi uszoda tetejét. A fa tetőszerkezetről a fémlemezek egy részét leszakította a szél. 

A viharvert uszodaForrás: Olvasónk
18:35
Fákat döntött, pótkocsit borított a vihar

Pótkocsit borított fel, fákat is kidöntött a viharos erejű szél Veszprém megyében szerda délután. A viharban több épületbe villám csapott - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Csépányi-Barczi Petra elmondta, a szél a 8-as főúton Bándnál egy tehergépkocsi pótkocsiját borította fel, a forgalom egy ideig félpályán haladhatott.

A szóvivő tájékoztatása szerint Ajka térségében mintegy tíz alkalommal kellett a tűzoltóknak kidőlt fákhoz vonulniuk, emellett Gyulafirátóton villanyvezetékre, Veszprémben pedig a vasútállomás közelében vasúti felsővezetékre dőlt fa. Hárskúton egy családi ház tetőszerkezetét rongálta meg a szél.

Halimbán az Ifjúság utcában villám csapott egy családi házba, az épület 100 négyzetméteres tetőszerkezetének fele lángra kapott. A tűzhöz az ajkai tűzoltók vonultak. Szintén villám csapott Balatonalmádiban, a Napsugár utcában egy háromszintes épületbe, itt komolyabb beavatkozásra nem volt szükség - tette hozzá a szóvivő.

Komárom-Esztergom megyében jégeső és széllökések nélkül vonult át a vihar, felhőszakadást sehol nem tapasztaltak. A megyében este hat óráig a tűzoltók összesen két viharkáros esethez vonultak, egy kisebb fa dőlt ki, illetve egy pincéből kellett vizet szivattyúzni - mondta el a megyei katasztrófavédelem szóvivője, Benis-Völgyi Ágnes.

18:17
Üllői úti - kicsavart - fák

„Araszolok befelé az Üllői úton, a jelzőlámpák nem működnek, iszonyatos dugó, tövestül kicsavart fák, ágak mindenhol, sok helyen 10-20 centis víz az úton is” - hangzik munkatársunk drámai tudósítása.

Sok helyen 10-20 centis a vízForrás: Hegedűs Henrik
18:12
Borsod felé vonul a vihar

Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban lehetnek nemsoká komolyabb zivatarok, arra vonul a viharzóna. A meteorológiai szolgálat szerint akár 100 kilométeres széllökések is lehetnek, és nagyobb jégdarabok is hullhatnak.  

Erre tart a viharForrás: OMSZ
18:10
Kisebb tenger a Corvin-negyedben

Csak nagyon óvatosan lehet közlekedni a Corvin-negyedben, a Vajdahunyad utcában. Az egyik olvasónk küldte az alábbi fotót. 

Vihar Budapesten, a Corvin-negyedbenForrás: Szakadát Kata
17:52
Komoly gondok vannak a Keleti pályaudvar környékén a vihar miatt

Két olvasónk is jelezte, hogy bajba került a Keleti pályaudvarnál. Deli Zita Gyomaendrődről érkezett a fővárosba. Azt írta, hogy a Keletitől csupán öt percre egy fa dőlt a mozdonyukra, és leszakította a felsővezetéket, amely egy ideig a vonat mellett szikrázott.

A két vonat egymás közelében a MÁV Start térképénForrás: Origo

 

Egy másik olvasónk a 16.38-kor induló szombathelyi gyorsvonatra szállt föl, de a vonat a Hungária-gyűrű magasságában megállt, valószínűleg felsővezeték-szakadás miatt.

Olvasónk képe a vonatra dőlt fárólForrás: Deli Zita

 

17:47
Késnek a vonatok a Balaton környékén

A Boba–Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya, közölte a MÁV. A vonatot egy másik mozdonnyal továbbítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 40-50 perc késésre számítsanak.

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon negyed öttől tartós felsővezetéki zárlat miatt Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között áll a vonatforgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a dél-balatoni vonalon.

17:42
Mogyorónyi jég hullik Albertfalván

Jégesőt is hozott a vihar: a fővárosban mogyorónyi jég hullik.

Ekkora jégdarabok estek AlbertfalvánForrás: olvasói fotó / Makó Dániel

Ilyen a vihar a főváros XI. kerületében, Albertfalván. A kép és a videó olvasónk, Makó Dániel felvétele.

24