Folytatódott Lázár János és Tarlós István csörtéje a tizenhatodik Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek fogalma sincs róla, hogy mi baja vele a főpolgármesternek, de "egyszer csak azt vette észre, hogy hülye" lett. Az Origo kérdésére a Budapest Pride rendezvényről a miniszter úgy válaszolt, hogy mások magánéletét tiszteletben tartja, de nem foglalkozik vele, mert nem kíváncsi rá. Nem zárta ki Vida Ildikó NAV-elnök menesztését sem. Ha tudni szeretné, miről volt még szó a Kormányinfón, itt elolvashatja percről percre tudósításunkat. 

16:07
Véget ért a Kormányinfó

Mintegy két óra és sok kérdés után véget ért a tizenhatodik Kormányinfó.

16:01
Nonszensz a vidéki buszközlekedés megszüntetése

A Volán társaságok lehetséges megszüntetéséről beszélt Lázár János. „Majd lesz helyettük a MÁV” – mondta a miniszter.

Magyarországon 24 Volán volt, megyénként általában egy, de néhol kettő vagy három. Az utóbbi években fokozatosan hét regionális szervezetbe vonták össze a cégeket.

Gyakorlatilag az egész országot behálózzák járataik, a háromezer körüli település közül tízes nagyságrendű az olyan, ahol nincs buszmegálló. A MÁV-Start ugyanakkor a települések mintegy egytizedét éri el, persze a lakosság zöme ezeken él.

A Volán társaságok tevékenységét tehát aligha lehet fölszámolni, a magyar falvak zöme így közösségi közlekedés nélkül maradna. Valamilyen szervezeti átalakítás persze bekövetkezhet, maguk a mostani cégek eltűnhetnek, ha ez a kormányzati akarat.

Ezzel egybevág, amit a Miniszterelnökségen az Origo kérdésére mondtak: Lázár János megszűnésre vonatkozó megjegyzését úgy kell érteni, hogy a jelenlegi formában szűnnek meg az immár regionális társaságok, például úgy, hogy a MÁV Starttal vonják őket össze. De persze ez csak az egyik lehetőség, más verziók is vannak, ahogy a miniszter is mondta.

A Tisza Volán buszpályaudvara SzegedenForrás: MTI/H. Szabó Sándor
15:59
Nem derült ki, mire jó a 600 milliós kampány

Miért fordítanak 600 millió forintot arra, hogy elmagyarázzák az embereknek, hogy a reformok hatására jól élnek, ha ennyire egyértelmű ez? - kérdezték Lázárékat a legújabb állami tájékoztató kampányról. Giró-Szász András nem adott konkrét választ arra, hogy nem egyértelmű-e az, hogy jól élnek az emberek, inkább a tájékoztatás fontosságát emelte ki.

15:52
Mit tud Andy Vajna, amit mást nem?

Mit kell tenni egy magyar állampolgárnak, hogy olyan kiváltságokat és könnyítéseket kapjon, mint amilyeneket Andy Vajna filmipari kormánybiztos élvez a szerencsejáték-piacon? Ezt kérdezte a HVG, de nem derült ki, hogy mi ennek az oka.

Lázár János szerint Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tett, Giró-Szász András szerint pedig még nőni is kellene elvileg az adóbevételnek.

Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tettFotó: Valuska Gábor
15:48
Nyilvános lehet a dohányellátós szerződés

Nincs akadálya annak, hogy nyilvánosságra kerüljenek az országos dohányellátó tevékenységet végző konzorcium szerződései - válaszolta Lázár János.

15:46
Államosíthatják a lombikbébiprogramot

A lombikbébiprogram korlátozott jelenleg, de felülvizsgálják, mert Zombor Gábor államtitkár jelezte, hogy kétmilliárd forintos ráfordítással jelentős előrelépést lehetne elérni - számolt be egy egészségügyi témáról Lázár János, aki szerint erre a kormány már rá is bólintott.

Állami feladatellátás lehet a lombikbébiprogram, ami jelenleg nagyrészt privatizált, de az első lépés az lehet, hogy az állam többletfeladatot vállal e területen - tette hozzá Lázár.   

15:42
32 ezer Quaestor-károsult van

A korábbi hírekkel ellentétben nem százezer, hanem 32 ezer károsultja van a Quaestor-ügynek - jelentette be Lázár, aki szerint eddig 88 milliárd forint értékű kártalanítást fizettek ki a károsultaknak, esetükben a 20 ezer eurós értékhatárig.

A kormány szándékai szerinti 100 ezer eurós értékhatárig történő kártalanítás kiterjesztését azonban megakadályozták a bankok azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak. Megjegyezte: 22 ezer károsult esetében 20 ezer euró alatti összegről van csak szó.

32 ezer károsultja van a Quaestor-ügynekFotó: Polyák Attila - Origo
15:37
Lázár soha nem járt még kaszinóban

Soha nem járt kaszinóban Lázár János. A miniszter azt is elárulta, hogy még nem döntött a kormány arról a civil felvetésről, hogy az éjszakai órákra korlátozzák a kaszinók nyitva tartását.

15:36
Beszánthatják a Volán társaságokat

A privatizáció helyett a Volán társaságok megszüntetése lehet - mondta kérdésre válaszolva Lázár János. Szerinte az is lehet, hogy a Volánok helyett semmi nem lesz, egyszerűen megszüntetik őket, és majd lesz helyettük MÁV. Persze emellett van másik három variáció is a MÁV és a Volán rendszerének átalakítására, de döntés nincs, Vitézy Dávidot kérték meg, készítsen erről anyagot.  

Vitézy Dávid komoly feladatot kapottForrás: MTI/Marjai János
15:33
Terroristák jönnek a bevándorlókkal?

Terroristák is jönnek át a határon a bevándorlókkal? - kérdezte a Magyar Hírlap újságírója, azt tudakolva, vannak-e ilyen nemzetbiztonsági információk esetleg. Lázár azt mondta, erre nem válaszolhat, de ő is hallott olyan sajtóhíreket, amelyek felvetették ennek lehetőségét.

15:31
Jól állnak a tárgyalások: állnak

Állnak - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy állnak a tárgyalások a Munkácsy-kép tulajdonosával, Pákh Imrével a festmény megvásárlásáról. 

15:30
Senki sem akarja visszafizetni az adósságot?

Ha elengedik Görögország adósságát, az veszélyes precedenst teremthet, hiszen akkor más államok is élni kívánnának ezzel a lehetőséggel, és nagyon nehéz lesz olyan kifogást találni, amivel őket elutasíthatják - mondta Lázár.

15:28
Lehet, hogy se Vida, se NAV nem lesz

Amíg nem tudjuk, milyen lesz az új adóeljárás, addig nem tudjuk, milyen szervezet - minisztérium, a kormányzattól függetlenített szerv vagy egy új hivatal - végzi az adóeljárások ellenőrzését, végrehajtását - magyarázta Lázár János.

Lázár János nem zárta ki, hogy Vida Ildikó nem marad hivatalábanForrás: MTI/-

Hozzátette: amíg az új rendszer, az ahhoz kapcsolódó hivatal sem ismert, addig arról is nehéz beszélni, milyen vezetőre van szükség annak élén - tért ki a Vida Ildikó távozására vonatkozó kérdésre a miniszter.

15:26
Egy évforduló miatt nem lesz város a faluból

A várossá nyilvánítás fontos a városnak, fontos a polgármesternek, a képviselő-testületnek és az ott élőknek, de sok esetben előfordult, hogy egy város úgy kapott ilyen rangot, hogy közben nem volt erre felkészülve, a település valójában nem volt város - beszélt a megnehezített várossá nyilvánítási szabályokról Lázár. 

Úgy fogalmazott, nem akar megbántani senkit, de azért, mert valamelyik települést kerek pár száz éve alapították, attól még az nem város.

15:23
Két bolt miatt nem lesz jogszabályváltozás

A boltok piacosodásának hatására tervezi-e a kormány, hogy a Balaton környékén mégis engedélyezi a vasárnapi boltzár feloldását - kérdezték Lázártól. Azt mondta, ha egy mód van rá, nem nyúlna az alapvetően rendben lévő szabályozáshoz. Úgy vélte, az, hogy két bolt piaccá alakult, az még nem jelenség.

Piac lett két balatoni CBAFotó: Polyák Attila - Origo
15:19
A kerítés ára bármennyi is lehet

A kerítésre elkülönített 6,5 milliárd forint egy keretösszeg, és ha nem elég valamiért, akkor a kormány megemeli a rendelkezésre álló pénzt - tért át a pénzügyekre a miniszter.

15:18
Hóman egyes tettei magyarázhatatlanok

Hóman Bálint esetleges tervezett szobrairól még nehéz viták lesznek - mondta kérdésre válaszolva Lázár, aki kitért arra, hogy szerinte is vannak Hóman életében "magyarázhatatlan" momentumok. Ő maga például ezért nem kíván szobrot állítani neki.

15:16
Az alaptörvény betartása nem fakultatív, hanem kötelező

Nem szólok bele, és nem is vagyok rá kíváncsi - tért vissza a homoszexuálisok témájára Lázár. Elfogadhatónak nevezte a maga számára is Orbán Viktor korábbi álláspontját, miszerint attól, hogy nem értünk velük egyet egy dologban, attól még sok másban egyetérthetünk.

Az alaptörvény pontosan megmondja, mi a házasság, és ki között köttethet - tért ki a jogi kérdésekre, például a melegházasság témájára a miniszter, és hozzátette: az alaptörvény betartása nem fakultatív, hanem kötelező.

Lázár János osztja Orbán Viktor álláspontjátForrás: MTI/EPA/Julien Warnand
15:14
A magyar jólétből kérnek egy darabot

Az emberek sokszor jobban értik, mi történik, mint a politikusok - tért még vissza a menekültkérdésre a miniszter, aki szerint az emberek szívesen segítenek azokon, akik valóban az életüket féltve menekülnek el a hazájukból, de azokon nem segítenek, akik csak a jólétből szeretnének részesülni.

Lázár szerint nem lehet minden menekült mellé rendőrt állítaniFotó: Polyak Attila - Origo
15:11
Nem lehet minden bevándorló mellé rendőrt állítani

Nehéz lesz moderálni, befolyásolni az embereket a bevándorlás kérdésében - mondta kérdésre válaszolva Lázár. Szerinte Franciaországban is az élet rendezi el a bevándorlás kérdését.

Lehet csinálni olyan kampányt, hogy milyen jó a bevándorlás, a migráció, de ez teljesen felesleges, ha az emberek nem ezt érzik, tapasztalják - tette hozzá.

Nem lehet minden állampolgár, sem minden bevándorló mellé rendőrt állítani, ezért egyelőre a kerítés tűnik a leghatékonyabbnak - zárta Lázár.

13