A nemzeti szuverenitás, a bevándorlók ügye és a terrorizmus kérdése is nagy teret kapott Orbán Viktor előadásában, amellyel a 26. tusnádfürdői nyári szabadegyetem zárult. 

10:39
Ez nem távolba néző verseny

A jövő nem távolba néző verseny, hanem sokkal inkább a múlt megismerésének versenye – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az győz, aki mélyebben érti meg a múltat, és abból bátrabban, gyorsabban vonja le a következtetéseket.

10:37
Európa a tét

A miniszterelnök úgy látja, hogy a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és nemzetek megmaradása vagy eltűnése, illetve felismerhetetlenségig történő megváltozása.

10:26
A nemzeti konzultáció eredménye, ez a magyar álláspont

Nyolcmillió kérdőívet küldtek ki, több mint egymillió választ küldtek vissza. Az eredmények szerint a magyarok több mint kétharmada a saját élete szempontjából fontosnak tartja a terrorizmus kérdését, háromnegyedük szerint a bevándorlók veszélyeztetik a biztonságukat és a megélhetésüket. Négyötödük arra biztatja a kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorítsa a szabályokat, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe lehessen venni, és a lehető legrövidebb időn belül vissza lehessen toloncolni. A válaszadók 95 százaléka szerint a bevándorlás helyett a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség.

10:22
Menekültek, munkanélküliség, terrorizmus, bűnözés

Összefüggés van az Európába áramló törvénytelen bevándorlók és a terrorizmus térnyerése között. Az angolszász országok szerint ez nyilvánvaló, a többiek viszont tagadják. A hatalmas tömegből egyszerűn nem tudjuk kiszűrni az ellenséges terroristákat. Cameron brit kormányfőt idézte, aki szerint nem lehet megállítani ezt a krízist, ha nem tudjuk még a határon megállítani ezeket az embereket. 

Magyarország nem kér az illegális bevándorlókbólForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Új embertömegek érkezése a magas munkanélküliségű országokba még több munkanélkülit eredményez – egyszerű, mint az egyszeregy – mondta a kormányfő.

A törvénytelen bevándorlás Magyarországot és Európát egyaránt fenyegeti. Fenyegeti biztonságunkat, és megakasztja gazdasági teljesítményünket – közölte Orbán Viktor.

10:20
Felvették a harcot a hőség ellen
A kánikulára is felkészült a hallgatóságFotó: Polyák Attila - Origo
10:18
Jól teljesít a gazdaság

Magyarország soha, semmilyen adósságára nem kért engedményt, növekszik a gazdaság, egyszerre javulnak a külső és a belső mutatók. Mindeközben kivezették a devizahiteleket, a stratégiai vagyontárgyakat pedig visszavették nemzeti tulajdonba, ami a szuverenitás szempontjából a kormányfő szerint kulcskérdés.

10:15
Európának nincsenek válaszai
A közönség egy részeFotó: Polyák Attila - Origo

Amerikát nem az teszi naggyá, hogy nincsenek benne nemzetek, hanem az hogy rendre képes jól működő megoldásokat találni. Erre kell törekednie Európának is, amely 2008 óta, a gazdasági válság kezdete óta adós maradt mindezzel.

10:13
Az Európai Uniónak csak elvei vannak

Brüsszel nem tudja megvédeni az Európai Uniót az illegális bevándorlók tömegétől. Szuverén erőként kellene cselekednie, ehhez azonban tovább kellene szűkítenie a nemzeti szuverenitást. Európa valódi megoldások helyett egy ideológiai rögeszmévé vált. Amit a magyarok csinálnak, sikeres, de nem illik bele az unió eszmerendszerébe, mert erősíti, nem gyengíti a nemzeti szuverenitást. A magyarok ugyanakkor egy erős Európai Unióban érdekeltek.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:10
A baloldal szerint lehetőség a migráció

Az európai baloldal nem veszélyt, hanem lehetőséget lát a bevándorlásban, és azt, hogy eszkalálódása véglegesen felszámolhatja a nemzeti kereteket. Orbán felteszi a kérdést: mivé lenne Magyarország, ha 2014-ben a baloldal alakíthatott volna kormányt? Szerinte pár év, és nem ismertünk volna rá az országra.

10:07
Európa léte a kérdés

Újkori népvándorlásról beszél a kormányfő, és arról, hogy azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni a magyar Magyarországot.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
09:26
Jönnek

Lassan megtelik a színpad előtti rész, folyamatosan érkeznek az emberek. 

09:20
Védekezés

Nagyon meleg van, sokan esernyőkkel védekeznek a hőség ellen.  

 

Orbán Viktorra várvaFotó: Polyák Attila - Origo
09:14
Semjén megjött

Semjén Zsolt is megérkezett. A KDNP elnöke a színpad előtti részen beszélget a közönséggel. 

09:03
Németh Zsolt moderál

A közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődő pódiumbeszélgetésen a miniszterelnök mellett Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tart előadást. Beszédeiket és a közönség kérdéseit Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke moderálja.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
09:02
Korosztály

A közönség soraiban nagyrészt az idősebb generáció képviselteti magát, a fiatalabbak minden bizonnyal az esti bulit pihenik még ki. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
09:01
Sokan vannak

Orbán Viktor beszéde előtt fél órával már több százan vannak a tusnádfürdői színpad előtti részen.

11