Három kerítés is lesz a határon - jelentette be Lázár János a huszadik, jubileumi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha kell, a rendőrök sorfalat állnak a határon, hogy megvédjék a határt. Szégyenletes azonban, hogy ebben az Európai Unió nem segít, ezért a miniszterelnök utasította Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert, hogy tájékoztassa Brüsszelt és Berlint az elmúlt 48 óra illegális határátlépéseiről. 

16:17
Vége a jubileumi Kormányinfónak

Véget ért a huszadik Kormányinfó, amely ezúttal a szokottnál talán kicsit hosszabbra nyúlt.

16:13
3-as metró: Lázár a fővárosra mutogat

A kormányt sokszor az a vád éri, hogy nem támogatja a fővárost, illetve beleszól az ügyeibe, a 3-as metró szerelvényeinek felújításánál a kormány nem szólt bele, milyen technológiát választ a főváros, ezért a felelősség a fővárost terheli, a kormány nem a technológiáért, hanem a felvett hitel visszafizetéséért vállal felelősséget - mondta a miniszter arra a felvetésre, hogy talán inkább megérte volna nem sokkal többért új metrószerelvényeket vásárolni, mint felújítani a régieket.

Azt Lázár János teljesen kizártnak tartja, hogy a tendernyertes orosz cég azért győzött, mert ez egy Orbán–Putyin-találkozón született paktum része volt. A miniszter azért ilyen biztos ebben, mert "egyszer már volt egy Orbán–Putyin-találkozón".

16:10
Ellenőriznék a kaszinók pénzmozgását

Minden kaszinó be van kamerázva, ezekkel pedig olyan felvételeket kell készíteni, amelyek kontrollálják, visszakövethetővé teszik az összes pénzmozgást, nehogy be nem vallott jövedelem keletkezzen - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár János.

16:08
Jól jár az embercsempészt lebuktató migráns

Külön munkatervet készít Pintér Sándor belügyminiszter arra is, hogy szigorítsák az embercsempészet büntetőjogi szankcióját, amibe például beletartozik a vagyonelkobzás is - mondta Lázár János. Az embercsempészeket lebuktató migráns pedig kedvezőbb elbírálásra számíthat - tette hozzá.  

16:06
Lázárnak most nem téma Rogán Antal

Rogán Antallal és az ő várható szerepével, funkciójával kapcsolatban nem gondolkodik egyelőre Lázár János a saját szerepét illetően, mert őt és a kormányzati kommunikációt, tevékenységet most amúgy leköti a menekültkérdés.

Lázár János most nem foglalkozik Rogán AntallalForrás: MTI/Illyés Tibor
16:04
Még képbe kerülhet a TEK is a határon

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság előtt is téma lesz az, hogy a terroristák mennyire tudnak beszivárogni a menekültekkel - mondta Lázár, aki szerint ennek a kérdésnek a kezelésében a Terrorelhárítási Központ tapasztalatára van szükség csak egyelőre, nem a szerepvállalására.

16:02
Újabb menekültrekordok dőlhetnek meg

Lázár János nem jósolná meg, hogy mennyire nőhet a napi bevándorlószám, de a tendencia folyamatosan növekvő. Hogy ez 6-7 ezer is lehet-e egy nap, ezt nem tudni, viszont a kormány kötelessége megvédeni a határt, és meg is fogja védeni - mondta.

15:58
Minél többen jönnek, annál többen vannak

Sokkal többen mondják magukat szír állampolgároknak, mint ahányan valóban azok, és ha kiderül róluk, hogy nem azok, akkor visszaküldik őket - már csak ezért sem akar Magyarország sokat átengedni Németország felé.

A menekültek minél többen jönnek, annál többen vannak - fejtette ki Lázár János annak kapcsán, hogy már napi 3000 illegális határátlépő érkezik Magyarországra. Hozzátette: a krízis kitörése óta mintegy 8000 gyerek is érkezett. 

Lázár János szerint minél többen jönnek, annál többen vannak.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:56
Kiderült, ki nem lesz Zombor utódja

Nem dőlt el, ki lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új vezetője, illetve még az sem, hogy milyen formában működik tovább ez a hivatal - mondta Lázár János. Hozzátette: Tállai András jól felügyelheti ezt a területet - tette hozzá.

Sonkodi Balázs államtitkár biztosan nem lesz egészségügyi államtitkár - jelentette ki Lázár János.

A kormány nem tervezi a minisztériumi struktúra átalakítását - tette hozzá egy esetleges önálló egészségügyi minisztérium létrehozását firtató kérdésre.

15:53
Az EU sok támogatást ad a menekültekre

Magyarország sérelmezi, hogy az unió semmilyen segítséget nem ad hazánknak, lényegében kihagyta a támogatásokból hazánkat, mondta ismét Lázár János a Kormányinfón. A miniszter a korábbi hasonló rendezvényeken is mondott ilyet, ahogy az Origo is megirta már többszer, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy az EU számos jogcímen ad milliárdokat és más támogatást a menekültügy kezelésére és határőrizetre.

EU-s pénzből és önkéntes adakozásból jut a menekültereFotó: Polyák Attila - Origo
15:53
Talán dróttal töltik ki a kerítés és a drót közötti lyukat

Felmerült újabb biztonsági eszköz bevetése, de konkrét döntés erről nincs - mondta Lázár a kerítés és a NATO-drót közötti területen bevetendő harmadik biztonsági elemről. Ehhez Giró-Szász András annyit tett hozzá, hogy talán a köztes területre is drótakadályt húznak.

15:50
Ne másszál, fáradj a menekültponthoz

Ha egy határzárat megrongáló menekült ezzel bűncselekményt követ el, majd utólag kiderül, hogy menekültstátuszra jogosult, attól még nem mentesül a Btk. következményei alól - mondta Lázár egy kérdésre válaszolva. Ha valaki bűncselekményt követ el, akkor mindegy, hogy menekült-e,vagy sem, a törvény ugyanúgy vonatkozik rájuk.

"Ne másszál, fáradj a menekültponthoz" - mondják majd a rendőrök a határzárnál a menekülteknek a miniszter szerint. Úgy vélte, aki nem tartja be a játékszabályokat, és nem hagyja magát regisztrálni, akkor az nem is igazán menekült, csak talán arra a 150 euróra hajt, amit Németországban ajánlanak neki. 

15:46
Vége a földoligarchák világának

Vásárolna-e bérlővel együtt földet? - kapta a kérdést Lázár János, de azt válaszolta, hogy ő semmilyen földet nem venne. Azt is megjegyezte: a jelenlegi bérlők kétharmada vagy négyötöde nem tud majd vásárolni az új szabályok szerint, mert nem helyben lakó és nem földműves. Lázár szerint a kormány lépésének célja a birtokstruktúra átrendezése, hogy a százezer földműves jusson földhöz, a többi 7,9 millió állampolgár pedig ne. 

Lázár János semmilyen földet nem venneForrás: MTI/Koppan Viktor
15:42
Nem szétosztani akarják a pénzt

A 61 millió eurót védekezésre kapja Magyarország az Európai Uniótól, nem pedig arra, hogy szétossza az emberek között - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: például a rendőrök túlóráit fizetik majd ki belőle. Eddig a kerítéssel együtt 30 milliárd forint feletti összeget költött  a kormány a menekültkérdés kezelésére - hangzott el. 

15:40
A kormány álláspontját nem mindenki osztja

Minden menekült egy biztonságos országból érkezik a magyar kormány álláspontja szerint, de ezt nem mindegyik európai bíróság osztja - fogalmazott Lázár János.

Ha valakit beenged Magyarország, akkor számára minden jogi lehetőséget megad, ami őt illeti, és a gyerekekről is gondoskodik Magyarország, ha olyan korúak, akkor taníttatni is fogja őket - hangzott el.

15:37
Ha kell, sorfalat állnak a határon

A határvédelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határvédelemben részt vevők visszatartják a menekültáradatot - foglalta össze a lényeget egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Azt is mondta, a fizikai határvédelem még félkész, ezt egészíti ki a rendőrség, és ha szükséges, akkor a katonaság is, mindez pedig harmadik lépcsőben kiegészül jogi lépésekkel is.

Jelenleg a rendőrség nem áll sorfalat, nem konfrontálódik, de ez az idő is el fog jönni - figyelmeztetett Lázár.

15:35
Orbán kérdéseivel moderálta a vitát

Orbán Viktor nem olyan rég értékelte a kormányzása elmúlt öt évét nemrég a Várkertben, a kormányzati munkát értékelő konferencián pedig kérdéseivel is moderálta a vitát - mondta Lázár.

A vitát Orbán Viktor személyesen moderáltaForrás: MTI/Beliczay László
15:33
Liget projekt: leporolják a régi terveket is

A kormány kedvence a Liget-projekt, erről mindig tárgyal a kormány, és mindig dönt, ezúttal is így történt, és jól döntött a kormány - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva.

Az Állatkert kap 25 milliárd forintot fejlesztésre, a korábbi  közlekedési múzeumot vissza kell építeni, a cirkusz épületét pedig fel kell újítani - sorolta a kormány döntéseit Lázár János. Az új Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza esetében is támogatta a kormány a szakmai zsűri álláspontját. A Néprajzi Múzeum esetében várhatóan új eljárásra lesz szükség - tette hozzá Lázár.

Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a Nyugati pályaudvar és a Liget a Podmaniczky út vonalában hogyan köthető össze egy nagy zöldterülettel, hogy ne csak megmaradjanak, hanem nőjenek a zöldfelületek a városban - mondta Lázár, aki szerint az erről szóló tervek "leporolására" adott utasítást Orbán Viktor.  

15:29
Tűzparancs nincs, gumibot és vízágyú van

Tűzparancsot nem kapnak a rendőrök a határon, de alkalmazhatnak vízágyút és gumibotot is - mondta Lázár János.

A határvadászok vízágyút és gumibotot is használhatnakFotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:28
Gyorsabb, könnyebb kiutasítás

Az Igazságügyi Minisztérium a kormány nevében pénteken benyújtja az Országgyűléshez azokat a törvénymódosításokat, miszerint például könnyebben és gyorsabban el lehetne rendelni a kiutasítást - magyarázta Lázár.

13