Lázár: Ha kell, a rendőrök sorfalat állnak a határon

2015.08.27., 14:11
rendezés

Három kerítés is lesz a határon - jelentette be Lázár János a huszadik, jubileumi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha kell, a rendőrök sorfalat állnak a határon, hogy megvédjék a határt. Szégyenletes azonban, hogy ebben az Európai Unió nem segít, ezért a miniszterelnök utasította Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert, hogy tájékoztassa Brüsszelt és Berlint az elmúlt 48 óra illegális határátlépéseiről. 

Origo
16:17

Vége a jubileumi Kormányinfónak

Véget ért a huszadik Kormányinfó, amely ezúttal a szokottnál talán kicsit hosszabbra nyúlt.

Origo
16:13

3-as metró: Lázár a fővárosra mutogat

A kormányt sokszor az a vád éri, hogy nem támogatja a fővárost, illetve beleszól az ügyeibe, a 3-as metró szerelvényeinek felújításánál a kormány nem szólt bele, milyen technológiát választ a főváros, ezért a felelősség a fővárost terheli, a kormány nem a technológiáért, hanem a felvett hitel visszafizetéséért vállal felelősséget - mondta a miniszter arra a felvetésre, hogy talán inkább megérte volna nem sokkal többért új metrószerelvényeket vásárolni, mint felújítani a régieket.

Azt Lázár János teljesen kizártnak tartja, hogy a tendernyertes orosz cég azért győzött, mert ez egy Orbán–Putyin-találkozón született paktum része volt. A miniszter azért ilyen biztos ebben, mert "egyszer már volt egy Orbán–Putyin-találkozón".

Origo
16:10

Ellenőriznék a kaszinók pénzmozgását

Minden kaszinó be van kamerázva, ezekkel pedig olyan felvételeket kell készíteni, amelyek kontrollálják, visszakövethetővé teszik az összes pénzmozgást, nehogy be nem vallott jövedelem keletkezzen - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár János.

Origo
16:08

Jól jár az embercsempészt lebuktató migráns

Külön munkatervet készít Pintér Sándor belügyminiszter arra is, hogy szigorítsák az embercsempészet büntetőjogi szankcióját, amibe például beletartozik a vagyonelkobzás is - mondta Lázár János. Az embercsempészeket lebuktató migráns pedig kedvezőbb elbírálásra számíthat - tette hozzá.  

Origo
16:06

Lázárnak most nem téma Rogán Antal

Rogán Antallal és az ő várható szerepével, funkciójával kapcsolatban nem gondolkodik egyelőre Lázár János a saját szerepét illetően, mert őt és a kormányzati kommunikációt, tevékenységet most amúgy leköti a menekültkérdés.

Lázár János most nem foglalkozik Rogán AntallalForrás: MTI/Illyés Tibor
Origo
16:04

Még képbe kerülhet a TEK is a határon

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság előtt is téma lesz az, hogy a terroristák mennyire tudnak beszivárogni a menekültekkel - mondta Lázár, aki szerint ennek a kérdésnek a kezelésében a Terrorelhárítási Központ tapasztalatára van szükség csak egyelőre, nem a szerepvállalására.

Origo
16:02

Újabb menekültrekordok dőlhetnek meg

Lázár János nem jósolná meg, hogy mennyire nőhet a napi bevándorlószám, de a tendencia folyamatosan növekvő. Hogy ez 6-7 ezer is lehet-e egy nap, ezt nem tudni, viszont a kormány kötelessége megvédeni a határt, és meg is fogja védeni - mondta.

Origo
15:58

Minél többen jönnek, annál többen vannak

Sokkal többen mondják magukat szír állampolgároknak, mint ahányan valóban azok, és ha kiderül róluk, hogy nem azok, akkor visszaküldik őket - már csak ezért sem akar Magyarország sokat átengedni Németország felé.

A menekültek minél többen jönnek, annál többen vannak - fejtette ki Lázár János annak kapcsán, hogy már napi 3000 illegális határátlépő érkezik Magyarországra. Hozzátette: a krízis kitörése óta mintegy 8000 gyerek is érkezett. 

Lázár János szerint minél többen jönnek, annál többen vannak.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
15:56

Kiderült, ki nem lesz Zombor utódja

Nem dőlt el, ki lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új vezetője, illetve még az sem, hogy milyen formában működik tovább ez a hivatal - mondta Lázár János. Hozzátette: Tállai András jól felügyelheti ezt a területet - tette hozzá.

Sonkodi Balázs államtitkár biztosan nem lesz egészségügyi államtitkár - jelentette ki Lázár János.

A kormány nem tervezi a minisztériumi struktúra átalakítását - tette hozzá egy esetleges önálló egészségügyi minisztérium létrehozását firtató kérdésre.

Origo
15:53

Az EU sok támogatást ad a menekültekre

Magyarország sérelmezi, hogy az unió semmilyen segítséget nem ad hazánknak, lényegében kihagyta a támogatásokból hazánkat, mondta ismét Lázár János a Kormányinfón. A miniszter a korábbi hasonló rendezvényeken is mondott ilyet, ahogy az Origo is megirta már többszer, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy az EU számos jogcímen ad milliárdokat és más támogatást a menekültügy kezelésére és határőrizetre.

EU-s pénzből és önkéntes adakozásból jut a menekültereFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:53

Talán dróttal töltik ki a kerítés és a drót közötti lyukat

Felmerült újabb biztonsági eszköz bevetése, de konkrét döntés erről nincs - mondta Lázár a kerítés és a NATO-drót közötti területen bevetendő harmadik biztonsági elemről. Ehhez Giró-Szász András annyit tett hozzá, hogy talán a köztes területre is drótakadályt húznak.

Origo
15:50

Ne másszál, fáradj a menekültponthoz

Ha egy határzárat megrongáló menekült ezzel bűncselekményt követ el, majd utólag kiderül, hogy menekültstátuszra jogosult, attól még nem mentesül a Btk. következményei alól - mondta Lázár egy kérdésre válaszolva. Ha valaki bűncselekményt követ el, akkor mindegy, hogy menekült-e,vagy sem, a törvény ugyanúgy vonatkozik rájuk.

"Ne másszál, fáradj a menekültponthoz" - mondják majd a rendőrök a határzárnál a menekülteknek a miniszter szerint. Úgy vélte, aki nem tartja be a játékszabályokat, és nem hagyja magát regisztrálni, akkor az nem is igazán menekült, csak talán arra a 150 euróra hajt, amit Németországban ajánlanak neki. 

Origo
15:46

Vége a földoligarchák világának

Vásárolna-e bérlővel együtt földet? - kapta a kérdést Lázár János, de azt válaszolta, hogy ő semmilyen földet nem venne. Azt is megjegyezte: a jelenlegi bérlők kétharmada vagy négyötöde nem tud majd vásárolni az új szabályok szerint, mert nem helyben lakó és nem földműves. Lázár szerint a kormány lépésének célja a birtokstruktúra átrendezése, hogy a százezer földműves jusson földhöz, a többi 7,9 millió állampolgár pedig ne. 

Lázár János semmilyen földet nem venneForrás: MTI/Koppan Viktor
Origo
15:42

Nem szétosztani akarják a pénzt

A 61 millió eurót védekezésre kapja Magyarország az Európai Uniótól, nem pedig arra, hogy szétossza az emberek között - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: például a rendőrök túlóráit fizetik majd ki belőle. Eddig a kerítéssel együtt 30 milliárd forint feletti összeget költött  a kormány a menekültkérdés kezelésére - hangzott el. 

Origo
15:40

A kormány álláspontját nem mindenki osztja

Minden menekült egy biztonságos országból érkezik a magyar kormány álláspontja szerint, de ezt nem mindegyik európai bíróság osztja - fogalmazott Lázár János.

Ha valakit beenged Magyarország, akkor számára minden jogi lehetőséget megad, ami őt illeti, és a gyerekekről is gondoskodik Magyarország, ha olyan korúak, akkor taníttatni is fogja őket - hangzott el.

Origo
15:37

Ha kell, sorfalat állnak a határon

A határvédelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határvédelemben részt vevők visszatartják a menekültáradatot - foglalta össze a lényeget egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Azt is mondta, a fizikai határvédelem még félkész, ezt egészíti ki a rendőrség, és ha szükséges, akkor a katonaság is, mindez pedig harmadik lépcsőben kiegészül jogi lépésekkel is.

Jelenleg a rendőrség nem áll sorfalat, nem konfrontálódik, de ez az idő is el fog jönni - figyelmeztetett Lázár.

Origo
15:35

Orbán kérdéseivel moderálta a vitát

Orbán Viktor nem olyan rég értékelte a kormányzása elmúlt öt évét nemrég a Várkertben, a kormányzati munkát értékelő konferencián pedig kérdéseivel is moderálta a vitát - mondta Lázár.

A vitát Orbán Viktor személyesen moderáltaForrás: MTI/Beliczay László
Origo
15:33

Liget projekt: leporolják a régi terveket is

A kormány kedvence a Liget-projekt, erről mindig tárgyal a kormány, és mindig dönt, ezúttal is így történt, és jól döntött a kormány - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva.

Az Állatkert kap 25 milliárd forintot fejlesztésre, a korábbi  közlekedési múzeumot vissza kell építeni, a cirkusz épületét pedig fel kell újítani - sorolta a kormány döntéseit Lázár János. Az új Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza esetében is támogatta a kormány a szakmai zsűri álláspontját. A Néprajzi Múzeum esetében várhatóan új eljárásra lesz szükség - tette hozzá Lázár.

Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a Nyugati pályaudvar és a Liget a Podmaniczky út vonalában hogyan köthető össze egy nagy zöldterülettel, hogy ne csak megmaradjanak, hanem nőjenek a zöldfelületek a városban - mondta Lázár, aki szerint az erről szóló tervek "leporolására" adott utasítást Orbán Viktor.  

Origo
15:29

Tűzparancs nincs, gumibot és vízágyú van

Tűzparancsot nem kapnak a rendőrök a határon, de alkalmazhatnak vízágyút és gumibotot is - mondta Lázár János.

A határvadászok vízágyút és gumibotot is használhatnakFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
15:28

Gyorsabb, könnyebb kiutasítás

Az Igazságügyi Minisztérium a kormány nevében pénteken benyújtja az Országgyűléshez azokat a törvénymódosításokat, miszerint például könnyebben és gyorsabban el lehetne rendelni a kiutasítást - magyarázta Lázár.

Origo
15:25

500 millió szemben a 61 millióval

Ötszázmillió eurót kapott Görögország, Magyarország pedig, ahol legalább akkora a baj, csupán 61 milliót kapna - reagált Lázár János arra a felvetésre, hogy szavai szerint semmivel nem támogatja Brüsszel Magyarországot a menekültkérdésben.

Arra gondolni sem merek, hogy bennünket azért büntet Brüsszel, mert van egy elképzelésünk, ami a kvótarendszer elutasítását jelenti - tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: nem az Európai Bizottság kormányozza Európát.

Origo
15:22

Két-háromezer Quaestor-károsult vár a pénzére

A Quaestor-károsultak döntő hányada megkapta a pénzét, 2-3 ezer károsult van, akit még nem kártalanítottak - mondta Lázár.

Origo
15:20

Lesz harmadik kerítés is a határon!

A határzár, vagyis a kerítés és a NATO-drót közé még egy biztonsági létesítményt terveznek - árulta el Lázár János. Hogy pontosan mit, azt nem részletezte, de szerinte ezzel a hármas határvédelem, kiegészülve a több ezer rendőrrel már elegendő lesz.  

Origo
15:18

Hódmezővásárhelyen alhatnak a határvadászok

Akár Hódmezővásárhelyen, a laktanyában, valamint szegedi katonai, rendészeti létesítményekben is elszállásolhatják a több ezer határvadászt - mondta egy kérdésre Lázár János.   

Origo
15:17

Bérlővel együtt adják el a földeket

Az állami földek értékesítésénél olyan földek is lesznek, amelyek most is bérbe vannak adva, de a mostani bérlő joga nem sérül a tulajdon átadásával - magyarázta Lázár János. Ez csak annak jár, aki három éve rendelkezik bérleti joggal - tette hozzá.

Origo
15:14

Nem osztogattak, hanem fosztogattak

A katonai titkosszolgálatok jelentése szerint az afgán televízió már úgy tálalta a Röszkénél történt könnygázhasználatot, hogy a magyar rendőrök rálőttek a menekültekre - mondta egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Az afgán televízió úgy tálalta a röszkei eseményeket, hogy rálőttek a rendőrök a menekültekreForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
15:12

Se nem kúszna, se nem bújna Lázár

Ha menekült lenne, ő nem a drótkerítés alatt kúszna át a határon, inkább elmenne a nem messzi határátkelőhelyre, és ott jelentkezne, mondta az Origo kérdésére a miniszter.

Origo
15:11

Csinálnak helyet a börtönökben

Az Origo azon kérdésére, hogy a túlzsúfolt börtönökbe hová tudják elhelyezni az illegális határátlépés miatt börtönbe küldendő migránsokat, Lázár azt válaszolta: gyorsan, soron kívüli eljárásban küldik őket börtönbe, de a számítások szerint a büntetés-végrehajtás rendszere tudja kezelni. Hozzátette: abból indulnak ki, hogy a jogi szankciók elrettentik az illegális határátlépőket.

Origo
15:10

Nem politikai PR, és több millió euróba kerül

Biztosan több millió euró összegű kampány lesz a bevándorlásellenes külföldi tájékoztató kampány - mondta az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár azt is hozzátette: ez nem politikai PR-akció.

Lázár János több millió euróról beszéltForrás: MTI/Kovács Attila
Origo
15:06

A politikai menekültek jöhetnek csak

Minden politikai menekültet befogad Magyarország, csak éppen az emberek 90 százaléka gazdasági migráns, aki nem azért jön, mert politikai meggyőződése miatt üldözik, hanem gazdasági okokból, a jobb élet reményében érkezik - mondta az Origo kérdésére Lázár, szóról-szóra megismételve a brit miniszterelnök szavait ebben a kérdésben.

A biztonságos harmadik országból érkezők sem kapnak menekültstátuszt - tette hozzá Giró-Szász András.

Origo
15:04

Még türelmi időszak van a határon

A kerítéskapun menekülteket átengedő katonák illetve rendőrök ügyében az Origo kérdésére Lázár János kifejtette: a mostani, még egy türelmi időszak néhány hétig, de azután minden játékszabály megváltozik, és ha a menekültek nem tartják be ezeket a szabályokat, akkor börtönbe fognak kerülni.

Egyelőre türelmi időszak van a határonFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
15:02

Nem lesznek nagybirtokok

Nem lesznek nagybirtokok, mert 300 hektáros plafont húznak meg, annál több földterületet senki nem birtokolhat - egészítette ki Giró-Szász András a miniszter által elmondottakat. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy szó sincs arról, amit az ellenzék állít, nem herdálják el az állami vagyont, mert a befolyó bevétel külön alapba kerül, amit nem lehet működésre fordítani.

Origo
15:00

A távozó Zomborral mindenki elégedett

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár távozásáról szólva Lázár megjegyezte, hogy a kormányfő és a kabinet bizalma töretlen a politikusban, aki családi, illetve egészségügyi okok miatt kénytelen egyelőre abbahagyni a munkát.

Zombor Gábor személyes okok miatt kérte felmentésétForrás: MTI/Balázs Attila
Origo
14:57

Beért, most élvezzük a gyümölcsöt

Az elmúlt öt év gazdasági döntései beértek, az intézkedések behozták a gyümölcsüket, ezeket a gyümölcsöket élvezzük most az érdemi gazdasági növekedéssel - állapította meg a miniszter, emlékeztetve a múlt heti kormányzati értékelő konferencián elhangzottakra áttérve.

Origo
14:56

A forint menekülődeviza

A forint stabilitása a kínai folyamatok miatt lett érdekes - tért át egy gazdasági témára a miniszter, aki emlékeztetett: az ING szakértői szerint a forint "menekülődeviza", vagyis megtakarításra, befektetésre alkalmas, és a legkevésbé sérülékeny fizetőeszközök közé tartozik. Ez Lázár szerint azt bizonyítja, hogy az elmúlt öt év gazdasági intézkedési meghozták  a hatásukat.

Origo
14:54

A rosszabb víz olcsóbb kell, hogy legyen!

Minél mélyebbre ás az ember, annál izgalmasabb a barcsi vízbotrány - mondta az Origo által feltárt botrányról Lázár János a Kormányinfón. Azt mondta, megpróbál csatába szállni annak érdekében, hogy a minőség és az ár nem szakadhat el egymástól. Vagyis, ha a vízminőség eltér az előírttól, akkor csökkenteni kell a víz árát is, még akkor is, ha közben a víz fogyasztását az ÁNTSZ nem tiltotta meg.

A barcsi ivóvízbotrányról az Origo írt előszörForrás: MTI/Varga György

Jó néhány alkalommal, az elfogyasztott víz akár 20 százalékánál is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű vizet adnak a szolgáltatók, még ha meg is felelnek az előírások alsó határértékeinek- mondta Lázár.

Origo
14:51

Meghátráltak a bankárok

Örül Lázár annak, hogy a bankárok meghátráltak Matolcsy György, Trócsányi László és Varga Mihály küzdelmei nyomán, és így az autóhitelesek is kapnak segítséget - mondta Lázár.

Origo
14:50

Sikeresen elindul az új tanév

Sikerült a tanévet az átalakítások ellenére vagy éppen azok hatására sikeresen elindítani - hangzott el a Kormányinfón. Lázár János azt mondta, 2013-hoz képest 36 százalékkal csökkent mostanra a tankönyvcsomagok ára és a pedagógusok bére is mintegy 3 százalékkal emelkedik. A Klik adóssága komoly probléma, ismerte el Lázár, aki szerint a kormány több tízmilliárd forintot költ arra, hogy rendezze ezt a pénzügyi helyeztet.

Lázár szerint csökkent a tankönyvcsomagok áraForrás: MTI/Marjai János
Origo
14:48

Mi van a zsírosbödön környékén?

Az EU tisztségviselői hamarosan Magyarországra utaznak, hogy megvitassák a kormánnyal az uniós támogatási források, vagyis a "zsírosbödön" felhasználásának tapasztalatait - mondta Lázár, aki szerint mindössze 2 százaléknyi összeg esetén merült fel a korrupció gyanúja.

Az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal csak 8 ügyben indított vizsgálatot, ami ekkora támogatási összegnél nem sok - tette hozzá.

Origo
14:46

Eddig 8000 milliárdot fizettek ki

Eddig 8000 milliárd forintot fizettek ki abból a 8200 milliárdból, amennyi támogatás a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakban járt Magyarországnak - mondta Lázár. Azt is megjegyezte, hogy ebben a ciklusban nem lehet elcsúszni a pénzek lehívásával.

Origo
14:43

Több százmilliárdos bevételt várnak

Az állami földek értékesítéséből befolyó várhatóan több százmilliárd forint nem fordítható állami működési kiadások fedezésére, hanem egy elkülönített alapba kerül a pénz, ami a nemzeti vagyont gyarapítja - ismertette a részleteket a miniszter.

Elkülönített alapba kerül a bevételForrás: MTI/Rosta Tibor
Origo
14:41

Ár alatt nem lehet földhöz jutni, de lesz hitel

Csak nyilvános értékesítéssel lehet állami földhöz jutni - mondta Lázár. A tervek szerint 3 hektár alatti területnél nyilvános hirdetésen, afölött pedig nyilvános árverésen értékesíthető a föld, a minimális kikiáltási ár pedig a helyi piaci ár plusz 10 százaléknak (ez 50 ezer forint/ aranykorona átlagos érték) megfelelő összeg lehet, ettől lefelé még érdeklődés hiányában sem lehet elmozdulni.

Az értékesítés még az idén elindul, és a vásárláshoz a Magyar Fejlesztési Bank maximum 2,5 százalékos kedvezményes kamatozású hitelt nyújthat 20 éves futamidőre. Az értékesítés után 20 éves elidegenítési tilalom kerül a földre, viszont ez idő alatt a földet bármikor visszavásárolhatja az állam.

Origo
14:37

380 ezer hektár állami földet adhatnak el

Körülbelül 380 ezer hektár állami föld értékesíthető magyar állampolgároknak, de közülük is csak olyannak, aki élethivatásszerűen földműves, és helyben lakik - magyarázta a szabályokat Lázár. Ez szerinte kizárja a külföldiek és a spekulánsok számára a földtulajdon értékesítését.

Kizárják a külföldieket a földvásárlásbólForrás: AFP/Kisbenedek Attila
Origo
14:36

A föld azé, aki megműveli

A kormány megtárgyalta az állami tulajdonú földterületek értékesítésével kapcsolatos Magosz-felvetést, amit az agrárkamara is támogatott - mondta Lázár János. A kormány úgy döntött: a föld azé legyen, aki megműveli.

Ezért az állami tulajdonú földek egy részének értékesítését elkezdik tervezni - jelentette be a miniszter. Kivételt képeznek az erdők és a természetvédelmi területek. A szántók, legelők és gyümölcsösök viszont értékesíthetők - tette hozzá Lázár.

Origo
14:32

Hendének fel kell pörgetni a munkát

Augusztus végéig 50-60 kilométer biztonsági határzár, vagyis kerítés készül el, de az építést Lázár szerint "erőltetett ütemben" kell folytatni, Hende Csaba honvédelmi miniszter erre kapott utasítást. A teljes 175 kilométernyi kerítésnek legkésőbb október végéig kell elkészülnie - hangzott el.

Hende Csabának lesz munkájaFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
14:31

Tényleg bevethetik a honvédséget

Már a jogszabályok szükséges módosításának előkészítésén dolgoznak, hogy a Magyar Honvédség bevethető legyen a határ védelmében - mondta Lázár János, aki felhívta azonban a figyelmet, hogy ehhez politikai támogatás is kell. Minden politikai erőt ennek a változtatásnak a támogatására kért a miniszter.   

Origo
14:29

Pénz, paripa, fegyver

Elkészül augusztus 31-ig a határzár, amögött pedig személyi biztosításra is szükség lesz. Ez rendőri erők átcsoportosítását és műszaki eszközök odavitelét, beszerzését is jelenti a szerb-magyar határszakaszra - tette hozzá.

Origo
14:28

Több agresszió, kevesebb együttműködés?

A Magyarországra belépők közül a magukat szírnek vallók száma körülbelül 40 ezer az eddig érkezett 140 ezerből - mondta Lázár, aki szerint a többség nem mond semmit sem, csak beadja a menekültkérelmét. Arról is beszélt, hogy eddig 14 ezer embert köteleztek egészségügyi szűrővizsgálatra, de csak a tizedük tett ennek eleget. Sokan regisztrálni, ujjlenyomatot adni sem akarnak - tette hozzá, megjegyezve: egyre agresszívabb a fellépés, és egyre kisebb az együttműködési hajlandóság.

Az eddig érkezettek közül 40 ezren jöttek SzíriábólFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
14:26

Ha betartjuk a dublini egyezményt...

Ha Magyarország betartja a dublini egyezményt, akkor a további EU-s tagállamok ide toloncolhatják vissza a menekülteket, mert Szerbiába nem irányíthatják vissza őket - mondta Lázár János.

Origo
14:24

Indul a nemzetközi kampány

Nemzetközi ügynökséget bíz meg a kormány a külföldi bevándorlásellenes tájékoztató kampánnyal - árulta el Lázár, aki konkrétumokról még nem beszélt, csak megismételte a korábbi közlést: a tájékoztató kampány nem a kiinduló államokban, hanem a tranzitországokban kívánja informálni a bevándorlókat, hogy nem érdemes Magyarországra jönniük. 

Hamarosan külföldre is kerülnek bevándorlásellenes plakátokForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
14:22

Szeptembertől felkészülnek

Mikor elkészül az első határzár, szeptembertől felkészülési időszak kezdődik Lázár János szerint. A kormány például a határvadászszázadok felállításával készül fel.

Origo
14:21

Jönnek a jogszabály-módosítások

Tartalmi és technikai módosításokat tesz a Fidesz- és a KDNP-frakció majd több törvényhez a menekültkérdéssel összefüggésben - mondta a miniszter, aki arról is beszélt: az Országgyűlésnek rendkívüli ülésén politikai vitát is kell folytatnia arról, hogy mit kell tennie Magyarországnak "a népvándorlási krízishelyzetben". 

Rendkívüli ülése lesz az OrszággyűlésnekForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
14:20

Szigorított büntetések

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kisajátítás szabályait, és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

Origo
14:18

A magyar kormányra hárul a felelősség

Lázár János ismét az Európai Uniót hibáztatja a kialakult helyzetért. A politikus szerint Brüsszel gyenge és képtelen megvédeni a határokat. Éppen ezért a magyar kormányra hárult a felelősség, hogy megvédje a határokat.

A gyorstelepítésű drótakadály mindenhol elkészül augusztus 31-ig - van, ahol már megrongáltákFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az első határzár augusztus 31-éig elkészül - erősítette meg Lázár János. 

Origo
14:16

A menekültek egyre agresszívabbak

Lázár János szerint az is gond, hogy a szervezett bűnözői csoportok is részt vesznek az illegális határátlépésben, és a menekültek egyre agresszívabbak. 

Szír menekültek a határ szerbiai oldalánFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
14:15

Az unió nem segít

Lázár János szerint még tovább fokozódhat a nyomás, a helyzet tarthatatlan. Magyarország sérelmezi, hogy az unió semmilyen segítséget nem ad hazánknak, lényegében kihagyta a támogatásokból hazánkat. Orbán Viktor ezért arra kérte a külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Brüsszellel és Berlinnel - mondta Lázár. 

Origo
14:13

Menekülttekkel kezdtek

Az osztrák rendőrség az A4-es autópályán egy elhagyott magyar rendszámú gépkocsit talált, amelyben legalább 20 holttestre bukkant a rendőrség - ismertette a mai eseményeket Lázár János. Az osztrák rendőrség tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg - mondta a tárcavezető, hozzátéve: vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul. A politikus részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. 

Origo
14:11

Kiderül, mit csinálnak a határvadászok

Bizonyára kitér Lázár János a Kormányinfón arra, hogy legalább háromezer menekült érkezett a zöldhatáron át Magyarországra szerdán. Csak Csongrád megyében ennyi határsértőt fogtak el a rendőrök egy nap alatt, ami új rekord.

Akiket elkapnak, azokat összeterelik, és viszik Röszkére, ahol regisztrálják őketFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ahogy vélhetően arra is kitér majd a miniszter, mit csinálnak majd pontosan a szerb-magyar határon a szeptemberben oda vezényelt határvadászszázadok. Mint arról az Origo beszámolt2106 fős határvadász-állomány kezdi meg a munkát. Köztük 876 próbaidős rendőr - ők rendészeti szakközépiskolás tanulók. Tűzparancsot nem kapnak.

Origo
13:56

Szennyezett vízről szólt az előző

Az előző kormányinfót augusztus 13-án tartották, Lázár János akkor azt ígérte az Origónak, olcsóbban kell adni a vezetékes vizet azokon a helyeken, ahol szennyezett a víz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy külföldre is kiterjesztik a bevándorlóknak szóló plakátkampányt, valamint arról is beszélt, hogy jelentősen növelni akarják a menekültek szűrővizsgálatának számát. 

Lázár János huszadik alkalommal tart kormányinfótForrás: MTI/Bruzák Noémi
Origo
13:50

Jubileumi ünnep

Ez lesz a huszadik kormányinfó. Lázár János és Giró-Szász András jubileumot ünnepel, minden csütörtökön együtt tájékoztatják a sajtót a kormányülésen történtekről. 

Még több bejegyzés