Bicskén műveleti terület a vágányokon, kiszorítják a sajtót

2015.09.03., 12:16
rendezés

Két vonat is elindult délelőtt a Keletiből Sopron irányába, reggel ugyanis a MÁV újra megnyitotta a pályaudvart. A menekültek azt hitték, hogy a határig utazhatnak, a vonat azonban csak Bicskéig ment. Ott elkezdtek mindenkit leszállítani, akinek nem voltak megfelelő papírjai. Elképesztő hőség volt a vagonokban, az emberek pedig kétségbe estek. Az Origo tudósítói is ott voltak.

Origo
23:34

A halálkamion sofőrje tagadja, hogy tudott volna a rakományról

Cvetan Cvetanovot szigorú őrizetben vitték a mai meghallgatásra a bolgár rendőrök. Kezén és lábán is bilincsben vonult a tárgyalóba a 32 éves férfi, aki csak egyike a 71 emberéletet követelő tragédia gyanúsítottjainak. Amikor a kihallgatás után újságírók azt kérdezték tőle, hogy ő volt-e a teherautó vezetője, csak hallgatott. Határozott nemmel válaszolt viszont arra, hogy tudott-e a rakományról. A vádirat szerint a férfi gyaníthatóan egyike volt a sofőröknek, legalábbi az út egy szakaszán.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Origo
22:59

Kvótákról dönthet jövő héten az EB

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a ZDF német országos közszolgálati televízióban elmondta, hogy az EB a következő héten 120 ezer menekült kötelező kvóták alapján történő elosztására tesz javaslatot, és az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanácsnak döntenie kell a javaslatról. "Akkor majd látjuk, hogy ki akar kivonulni az európai szolidaritásból, és ki vesz részt benne" - mondta az EP elnöke.

Origo
22:55

Rendőrök illegális bevándorlókat kísérnek

A képen az a körülbelül 30, többségében nő és gyermek látható, akik önként elhagyták a vonatot. Őket busszal egy befogadóhelyre vitték. 

Forrás: MTI / Balogh Zoltán
Origo
22:50

Martin Schulz: Orbán Viktor szégyellje magát

Orbán Viktorral folytatott megbeszéléséről Martin Schulz elmondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést. "Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre" - idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke.

"Ha közösségi szellemet akarunk Európában, nem fogadhatjuk el a nemzeti önzés elsőbbségét. De pontosan ez történik [...] És ha még hozzátesszük, hogy nem akarunk muzulmánokat, vagy tudom is én milyen kritériumokat, akkor tekintsük meg a mai képeket a megfulladt szíriai gyerekekről, vagy vessünk egy pillantást az Iszlám Államra, amely lefejezi mindazokat, akik nem nyerik el a tetszését" - tette hozzá az EP elnöke.Kiemelte, hogy ilyen körülmények közül menekülnek emberek Európába, és ha valaki ebben a helyzetben azt mondja, hogy nem akar muzulmánokat az országában, akkor "szégyellje magát".

Origo
22:41

Még mindig a nagyszentjánosi vasútállomáson van 39 migráns

A 39, zömében szír migránst a nagyszentjánosi vasútállomáson szállították le a Budapestről Győrbe tartó járatról. Az MTI tudósítója szerint a menekültek a rendőrök gyűrűjében egy tolmács segítségével azt hajtogatják, hogy nem hajlandóak felszállni a buszra, amely a bevándorlási hivatal győri irodájába vinné őket. Többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket mutogatják a rendőröknek, és nem értik, hogy miért nem engedik tovább őket. Felmerült az is, hogy gyalog indulnak tovább Győrbe.

Origo
22:36

Nem működnek együtt a rendőrséggel

A Bicskén veszteglő, a budapesti Keleti pályaudvarról indult szerelvényen maradt ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel és a menekültügyi hatósággal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

Forrás: MTI /Balogh Zoltán
Origo
22:34

Egészségügyi ellátást sem kérnek Bicskén

Az illegális bevándorlók közül egy férfi vizsgáltatta meg gyermekét az egyik mentőorvossal, majd miután kiderült, hogy a gyereket ajánlott lenne kivizsgálásra kórházba szállítani, saját felelősségére úgy döntött, hogy inkább mindketten visszaszállnak a vonatra (az orvos nyilatkozata szerint ezt a gyermek állapota lehetővé tette) - szerepel a rendőrség honlapján.

A helyszínen két mentőegység tartózkodik, egészségügyi ellátást azonban egyetlen illegális bevándorló sem kért. A jelenlegi információk szerint aggályosak a szerelvényen tartózkodó sérültekről szóló tudósítások. 

Origo
20:15

Kiadhatják Ausztriának a hetedik gyanúsítottat

Hétfőn dönt az illetékes bolgár bíróság arról, kiadja-e Ausztriának azt a férfit, akit az osztrák A4-es autópályán 71 migráns halálát okozó tragédia ügyében tartóztattak le Bulgáriában. Azt feltételezik, ő lehetett a három közül az egyik sofőr, de ő azt állítja, nem tudott arról, hogy embereket szállít. 

A halálkamion ügyében őrizetbe vett egyik gyanúsítottForrás: MTI/Ujvári Sándor

A 32 éves Cvetan Cvetanovot Bulgáriában vették őrizetbe kedden. A menekülttragédiával kapcsolatban hat gyanúsítottat vettek őrizetbe. Közülük három bolgár és egy afgán embercsempészt a Kecskeméti Járásbíróság előzetesbe küldött, és egy másik társukra is előzetest kért az gyészség.

Origo
19:57

Harmincan vállalták a menekülttábort

Körülbelül 30, többségében nő és gyermek önként elhagyta a Bicskén azt a vonatot, amely este hét után érkezett az állomásra. A migránsokat a rendőrök egy buszhoz kísérték, amely a befogadóhelyre viszi őket. A veszteglő vonatból többen átkiabáltak nekik, hogy ne menjenek a rendőrökkel, mert menekülttáborba viszik őket. 

BesötétedettFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
19:55

Osztrák önkéntesek szállítanák a menekülteket Budapestről Ausztriába

Osztrák önkéntesek szállítanák vasárnaptól a menekülteket Budapestről Ausztriába, hogy "biztonságba helyezzék őket". A programot a Facebookon és a Twitteren szervezték.  A felhívás szerint a döntéshozók és a politikai felelősök ideje lejárt, cselekedni kell, nem maradt más választás. A szervezők közlése szerint a kezdeményezés címzettjei magánemberek, a segélyszervezetek, a civilszervezetekk, a busz- és taxitársaságok, valamint a szakszervezetek, mindazok, akik további járművekkel tudják támogatni a konvojt. "Magyarország megakadályozza, hogy a menekülők érvényes jeggyel a biztonságos vonatutat válasszák, Ausztria, Németország és az unió pedig tétlenül nézi, hogy az emberek Budapest utcáin ellátás nélkül egyre katasztrofálisabb helyzetbe kerülnek" - állt a felhívásban.

Origo
19:55

Megszólalt a rendőrség is

A rendőrség a schengeni kötelezettségei miatt állította ki Bicskén a Sopron felé tartó vonatot - mondta Balázs Attila ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője budapesti sajtótájékoztatóján. A bevndorlókat érintő eljárásról szólva kifejtette, hogy minden menekültre ugyanaz a szabály vonatkozik: igazoltatják és lefotózzák őket, leveszik az ujjlenyomatukat, majd átadják őket a Bevándorlási Hivatalnak. A Sopron felé tartó vonatot álláspontja szerint azért állították ki, hogy legyen elegendő tér ennek az eljárásnak a lefolytatására. Emlékeztetett: idén eddig 160 ezer bevándorló lépett Magyarország területére, a mai napon pedig több mint kétezren. Az ezredes hangsúlyozta: érvényes vízum és útlevél hiányában senkit sem engedhetnek tovább az országból. Balázs Attila szerint folyamatosan konzultálnak a menekültekkel, és a befogadó állomáson szállást biztosítanak nekik, amennyiben leszállnak a vonatról. A vonaton ötszáz bevándorló tartózkodik, "passzív ellenállásban vannak" - tette hozz. Kiss Attila, a BÁH főigazgató-helyettese azt mondta: amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat.

Origo
19:37

El is üthette volna a menekültet a vonat

Befutott egy vonat Bicskére, a vasútállomásra, de csak áthaladt, viszont majdnem baleset történt - számolt be az Origo helyszíni tudósítója.

Majdnem baleset lett belőleFotó: Polyák Attila - Origo

Egy menekült majdnem a vonat elé lépett, illetve esett. Az a szemtanúk szerint nem volt egyértelmű, hogy szándékosság volt benne, vagy véletlen. A rendőrök megtartották, megfogták, így nem történt baj.

Origo
19:30

Adományvonalat indított a Vöröskereszt

Elindította 1359-es adományvonalát a Magyar Vöröskereszt, hogy ki tudja terjeszteni a menekülteket segítő tevékenységét.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai a menekülteknek szánt segélycsomagokat pakoljákForrás: MTI/Kallos Bea

A humanitárius szervezet a fővárosban elsősegélynyújtó ügyelettel, Röszkén egészségügyi csomagok osztásával, pszichoszociális ellátással és elsősegélynyújtással van jelen, Bicskén pedig felkészült arra, hogy a vasútállomáson tartózkodóknak vízosztással segítsen.

Origo
19:17

Bicske: még egy vonat jött, feszült a helyzet

Újabb vonat érkezett a bicskei vasútállomásra. Erről a vonatról is leszállítottak a rendőrök néhány menekültet, majd a vonat elment.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek újabb csoportja ekkor elindult a peron vége felé, de rossz irányba, ezért a rendőrök igyekeznek visszaterelni őket. A menekültek azonban nem igazán értik, mi a gond. A rendőrök körülállták őket, jön a tolmács, de feszült a hangulat.

Origo
18:55

Keksszel dobtak meg egy rendőrt, de nem talált

Egy keksz repült az előbb a rendőrök felé Bicskén, a vasútállomáson, de nem talált.

Origo
18:52

Hirtelen felpattantak a menekültek

Jó ideje nyugalomban telt az idő Bicskén, a vasútállomáson, ahol a menekültekkel teli vonat vesztegel egy ideje.

Egyszer csak felpattantak a menekültekFotó: Polyák Attila - Origo

Aztán egyszer csak felpattantak a menekültek a kocsik mellől a földről, és elkezdtek felszállni a vonatra, illetve az ajtók mellett állnak.

MTI
18:43

Holnap összeülnek a V4-ek is

Rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót tartanak pénteken Prágában a visegrádi négyek a migrációs válság kezeléséről. Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő azért találkozik, hogy megvitassa a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontjaikat az európai uniós tanácskozások előtt. A találkozón a miniszterelnökök közös nyilatkozatot fogadnak el. Várhatóan kijelentik, hogy támogatják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését, a menekültek visszaadásának biztosítását, illetve a menekülteket befogadó állomások mihamarabbi létrehozását és megnyitását Görögországban és Olaszországban.

MTI
18:35

Étel sem kell a rendőröktől a bevándorlóknak

A rendőrség élelmiszert vitetett a bicskei vasútállomáson lévő migránsoknak csütörtök délután, azonban a bevándorlók nem fogadták el azt, az információt Pálffy Károly, Bicske polgármestere is megerősítette. A bicskei vasútállomáson előzőleg önkéntesek próbáltak élelmiszert eljuttatni a migránsoknak, de a rendőrség senkit sem engedett a közelükbe. Később megérkezett a rendőrségi szállítmány, az élelmiszert a rendőrök próbálták feljuttatni a vonaton lévőknek, de ők elutasították azt. A migránsok főként az állomáson veszteglő vonaton vannak, néhányan a peronon üldögélnek.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

 

Origo
18:28

Orbán keményet mondott a migránsoknak

Orbán Viktor szerint elképzelhető, hogy a jövőben tízmilliók jelennek meg Európa határain. Olyan üzentet kell küldeni, hogy ne induljanak el a jobb élet reményében. Minden olyan magatartás, ami azt az illúziót kelti, hogy itt befogadják őket, egy becsapás - mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján a kormányfő. Szerinte szó sincs arról, hogy Németország átvállal Magyarországról 54 ezer menekültet. 

Origo
18:26

Transzparensek készülnek a Keletinél

Nyugalom van a Baross téren és a Keleti pályaudvaron. 

Transzparens készülForrás: Origo

A menekültek transzparenseket készítenek.

Origo
18:21

Keményen rátámadtak Orbánra a délelőtti mondatai miatt

A német szociáldemokrata párt főtitkára cinizmussal vádolta Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a Magyarországon tartózkodó menekültekkel kapcsolatban azt mondta, hogy német problémáról van szó. Christine Lambrecht, a frakció parlamenti ügyvezetője megjegyezte: "Orbán úr óriásit téved". Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD-frakció tagja a tanácskozás margóján a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy Orbán Viktor állítása "teljes képtelenség". 

MTI
18:06

Helsinki bizottság: Elég a kísérletezésből!

Azt javasolja a kormánynak a Magyar Helsinki Bizottság, hogy kísérletezés helyett kérjen segítséget az Európai Uniótól a menekültválság kezelésében, mert az utóbbi napok "rögtönzései" világossá tették, hogy ebben a globális ügyben nincs értelme "nemzeti megoldásnak".

A civil jogvédő szervezet úgy ítéli meg, hogy Magyarország egyedül képtelen kezelni a nehéz helyzetet, ráadásul az uniós megoldás elutasítása azoknak az embercsempész-hálózatoknak kedvez, amelyeket a magyar kormány jó okkal meg kíván törni.

Origo
17:59

Ismét vezető hír, ami Magyarországon történik

Több tekintélyes külföldi hírportál is a vezető hírek között számol be a magyarországi eseményekről. A német Spiegel.de például "Káosz Magyarországon" felcímmel közöl beszámolót, amelyben arra keresik a választ, hogy vajon mi irányítja Orbán Viktor miniszterelnököt. A BBC is a bicskei eseményekről ír, valamint arról, hogy a menekültekkel senki sem közölte, hogy csak Bicskéig megy majd a vonat. Ők abban reménykedtek, hogy eljutnak közel az osztrák határhoz. 

MTI
17:52

Bekérették a bécsi magyar nagykövetet

Bekérette Werner Faymann osztrák kancellár Perényi János bécsi magyar nagykövetet, akinek pénteken kell a kancelláriahivatalban megjelennie – áll a hivatal csütörtökön kiadott közleményében. A bekéretés a menekülthelyzetben tapasztalható diplomáciai fesztültségek miatt történt. 

Werner Faymann (jobboldalt) bekérette a magyar nagykövetetForrás: AFP/Alexander Klein

A genfi emberjogi konvenciókat minden uniós államnak be kell tartania. A menedékjog olyan emberi jog, amely minden uniós államban hatályos, ugyanígy érvényesnek kellene lennie a közös határvédelemnek és a menekültek államok közötti igazságos elosztásának – olvasható a közleményben.

Az embereknek, akik a háború és az üldöztetés elől menekülnek, joguk van ahhoz, hogy menedéket találjanak, és hogy tisztességesen bánjanak velük – áll a hivatal közlésében, amely szerint a mostani nagy, humanitárius kihívást csak egy erős, közös Európában lehet megoldani, emberséggel és szolidaritással.

Origo
17:48

Mi történt ma?

Az ORFK este hét órakor Mi történt ma? címmel sajtótájékoztatót tart. 

MTI
17:38

Kötelező mechanizmust akarnak a franciák

A menekültek méltányos európai elosztására „állandó és kötelező mechanizmust” szorgalmaz Franciaország és Németország – erősítette meg csütörtökön Francois Hollande francia államfő Párizsban. Angela Merkel német kancellár korábban Bernben úgy fogalmazott, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló „kötelező kvóták” alapelvében. 

Francois Hollande már támogatja a menekültkvótátForrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

„Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk” – fogalmazott a francia elnök Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. „Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok – amelyeket most nem nevezek meg, mert mindenkivel együtt kell működnünk –, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket” – tette hozzá.

Origo
17:29

Autókat és buszokat küldenének az osztrákok

Osztrák aktivisták autókból és buszokból szerveznek konvojt a Facebookon, hogy vasárnap elhozzák a menekülteket Budapestről. A kezdeményezéshez eddig már 600-an csatlakoztak.

MTI
17:26

Menekültszállásra támadtak Észtországban

Ismeretlenek gyújtogatásos merényletet követtek el a balti ország egyetlen menekültszállása ellen, a tűzoltók eloltották a tüzet, senkinek nem esett baja – közölte az észt rendőrség. A merénylet csütörtökre virradóra történt a Vao településen lévő menekültotthonnál, az elkövetők felgyújtották az épület külső falát. A merénylet időpontjában több mint 50 ember tartózkodott az épületben, köztük 13 gyerek. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Az észt politikai vezetés elítélte az incidenst. Toomas Hendrik Ilves elnök azt mondta, hogy sokkolta a merénylet híre. Taavi Roivas kormányfő brutális bűncselekménynek nevezte a gyújtogatást, Urmas Reinsalu igazságügyi miniszter pedig gyilkossági kísérletnek minősítette azt. Észtország, amelynek 1,3 millió lakosa van, felajánlotta, hogy két éven belül 200 menekültet fogad be. A lakosság körében fenntartások vannak a menekültek befogadásával szemben.

--
17:24

Egy menekült levágta a nemi szervét

Levágta a péniszét, és megsértette a herezacskóját is egy 38 éves menekült Debrecenben. Részletek itt

Origo
17:19

Hatvan menekültet szállítottak le Győrben

Mintegy hatvan menekültet szállítottak le Győrben, akiket a vasútállomáson az előre kiürített terembe terelnek. Nagy erőkkel van jelen a rendőrség, a készenlétisek is az állomáson. Az osztrák ORF televízió munkatársai is a helyszínen vannak – olvasható a Kisalfold.hu oldalán. 

Origo
17:18

Vacsoráznak a rendőrök Bicskén

Egy rendőrségi furgon érkezett a bicskei vasútállomáshoz nemrég. Vizet, szendvicset pakoltak ki belőle az egyenruhások, és neki is álltak falatozni. A menekültek már korábban kaptak ennivalót.

Origo
17:12

Egyházi gyógyszeradomány a menekülteknek

Kétmillió forint értékű gyógyszerrel segíti a menekültcsoportokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Közleményükben azt írják, az egyházaknak kötelességük, hogy a jelenlegi helyzetben részt vállaljanak a menekültek helyzetének javításában.

Origo
17:11

Így futott ki a Sopronba tartó IC a Keletiből

Keleti pályaudvar: ez a vonat már elment.

MTI
17:10

Megkezdődött Orbán újabb találkozója

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel kezdett megbeszélést az európai menekültválságról Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtök délután Brüsszelben. A találkozó után Orbán Viktor nemzetközi sajtóértekezletet tart. A magyar kormányfő a délelőtt folyamán előbb Martin Schultzcal, az Európai Parlament elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott a belga fővárosban. 

Orbán Viktor már találkozott Donald TuskkalForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Origo
17:09

Még mindig tart az ülősztrájk a Keletinél

Még tart a menekültek ülősztrájkja a Keleti pályaudvar előtt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
17:01

Ezért távoztak a rendőrök

A MÁV csütörtök reggel bejelentette: a vasúti közlekedés biztonsága érdekében további intézkedésig nem közlekedteti a Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait. A rendőrség a Budapest Keleti pályaudvaron jelentős létszámban fenntartott rendőri erőt mérsékelte, hiszen megszűnt a rendőri jelenlét indoka – közölte a BRFK az Origo azon kérdésre, hogy miért hagyták el a pályaudvart a vasúttársaság bejelentése után.

Közlésük szerint a rendőrség továbbra is jelen van a Keleti pályaudvaron, és biztosítja a vasúti forgalom zavartalanságát. Ugyancsak fenntartja a közrendet és a közbiztonságot a rendőrség a pályaudvar tranzitzónájában és annak környékén.

A rendőrség azt is elmondta: a korábbiaknál jelentősebb létszámban kíséri és ellenőrzi a belföldi személyszállító szerelvényeket. A szerelvényeken tartózkodó illegális bevándorlókkal szemben alkalmazza a Schengeni határ-ellenőrzési kódex előírásait, vizsgálja magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét – közölte a rendőrség. 

Origo
16:59

Még mindig nagy a tömeg a Keleti előtt

Bár már nyitva a Keleti pályaudvar, sokan még mindig kint, az épület előtt ülnek, fekszenek. Valaki mindig magához ragadja a hangosbemondót.

MTI
16:57

120 ezer menekült befogadását kéri az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság azt kéri a tagállamoktól, hogy a felgyorsult migrációs válságra tekintettel sürgősen fogadjanak be további 120 ezer menekültet – közölte csütörtökön az AFP francia hírügynökséggel egy európai forrás. 

A tájékoztatás szerint az Olaszországban, Magyarországon és Görögországban kialakult helyzet nagyon nyugtalanító, és az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye ezért tett javaslatot arra, hogy a tagállamok osszanak szét maguk között további 120 ezer menekültet. A javaslat várhatóan szeptember 9-én válik hivatalossá.

A bizottság májusban 40 ezer migráns átvételére kérte a tagállamokat Görögország és Olaszország tehermentesítése érdekében, ám ezt sem sikerült teljes mértékben elérnie.

MTI
16:54

54 ezer menekültet vihetnek el tőlünk

Az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba – jelentette csütörtökön internetes oldalán a Die Welt című német napilap uniós forrásokra hivatkozva.

Origo
16:47

"Inkább itt öljenek meg, mint a menekülttábor"

Inkább itt öljenek meg helyben, minthogy egy menekülttáborba menjek - mondta a bicskei vasútállomás peronján az a menekült, akinek egyik gyerekéhez korábban három orvos érkezett, hogy ellássa.

A férfit a rendőrök nem akarták visszaengedni a vonatra, pedig mondta, hogy ott van még a felesége és a másik gyereke.

MTI
16:46

Nagyszentjánosnál leszállították a migránsokat

Migránsokat szállítottak le egy vonatról rendőrök a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál csütörtök délután – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A Budapest felől nyugati irányba tartó vonatról leszállított emberek egy csoportját buszokkal vitték el a község vasútállomása mellől; először Győrbe, ahol felveszik az adataikat, majd továbbutaztatják őket a vámosszabadi befogadóállomásra.

Egy 20-30 migránsból, főleg férfiakból álló csoport ugyanakkor nem volt hajlandó felszállni a buszokra, leültek és azt skandálták, hogy „We want to go to Wien!”, azaz „Bécsbe akarunk menni!”. Azt mondták, nekik vannak papírjaik, és nem értik, hogy miért akarja őket ellenőrizni a rendőrség. Körülvették, és arról próbálták meggyőzni őket a rendőrök, hogy szálljanak fel a buszokra. Egy tolmács is érkezett, hogy segítse a tárgyalást.

A helyszínen még két busz várakozik, amely elviheti a migránsokat. Mintegy negyven rendőr több mint tíz járművel érkezett. 

Origo
16:44

A cél, hogy mindenkit a menekülttáborba vigyenek

Egy rendőr azt mondta az Origo tudósítójának: céljuk az, hogy mindenkit a bicskei befogadó állomásra kísérjenek a vasútállomáson veszteglő vonatról. A rendőr meglepve értesült tudósítónktól arról, hogy állítólag a készenlétisek azt mondják a vonaton ülő menekülteknek, hogy ha nem szállnak le, akkor letartóztatják őket. Erről írt egyébként korábban a Twitteren Nabih Bulos, a New York Times vonaton tartózkodó tudósítója. A Twitteren megosztott képéhez azt írta: nem akarnak leszállni a menekültek.

MTI
16:43

Sírva fakadt a skót kormányfő

Élesen bírálta a menekültválsággal kapcsolatos brit politikát és személyesen David Cameron brit miniszterelnököt is a skót kormányfő, közölve, hogy Skócia kész segíteni a rászorulókon. Nicola Sturgeon a skót parlamentben kijelentette: sírva fakadt, amikor meglátta a török tengerparton holtan talált menekült gyermek fotóját, amely bejárta a világsajtót. 

Nicola Sturgeon élesen bíráta a brit miniszterelnökötForrás: AFP/Andrew Matthews

A skót kormányfő szerint a kisfiú halála nem elszigetelt tragédia, több ezernyi más emberélet is végveszélyben van, és sorsuk „nem valaki más felelőssége, hanem mindannyian felelősek vagyunk értük”.

Nicola Sturgeon az edinburghi parlamentben kijelentette: éppen ezért „nagyon dühösen” szemléli a brit kormány hozzáállását a menekültválsághoz, főleg azt, ahogy David Cameron „egyszerűen átsétál az utca másik oldalára¨, amikor a válsággal szembesül. Hozzátette: felszólítja Cameront, hogy „még ma” változtassa meg a menekültválsággal kapcsolatos politikáját.

MTI
16:37

Megviselt emberek a Keletiben

A Keletiben minden változatlan. A gyerekek játszanak, a felnőttek elcsigázottan várakoznak. Egymás után többször bemondják angolul és magyarul, hogy nem megy nyugatra vonat.

 

Németországba mennénekFotó: Szabó Gábor - Origo
MTI
16:35

Merkel visszautasította Orbán kijelentését

Visszautasította a Bernben tartózkodó német kancellár Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését, miszerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma – jelentette a svájci fővárosból a dpa német hírügynökség. A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozója után hangsúlyozta: „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet, és nem kevesebbet.” 

Angela Merkel: Németország annyit tesz, amennyi a jog megenged nekiForrás: John Macdougall/AFP/Getty Images

„Olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint” – fűzte hozzá. A német kancellár a dpa szerint figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására.

„A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában” – fogalmazott Merkel, hozzátéve: az elv az, hogy azoknak kell védelmet kapniuk, akiknek védelemre van szükségük, ezt pedig valamennyi európai államnak tiszteletben kell tartania.

MTI
16:25

Lengyelország megerősíti déli határának őrizetét

Lengyelország növeli déli határán a határőrök számát, és a határőrség főparancsnoka "rendkívüli intézkedésekre" utasította beosztottait a magyarországi helyzet miatt - jelentette az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió csütörtök délután. A "rendkívüli intézkedések" mibenlétét nem részletezte. A lengyel államvasutak szóvivője csütörtök délután a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban azt közölte, hogy a MÁV-nak a külföldi járatok felfüggesztésére vonatkozó döntése nyomán a Varsóból és Katowicéből induló, Magyarországra tartó vonatok nem közlekednek Budapestig, hanem Szobnál megállnak.

Origo
16:25

Letartóztatásról beszélnek a rendőrök

A rendőrök felszólították a menekülteket, hogy szálljanak le a vonatról, máskülönben letartóztatják őket - ezt írta a Twitteren a New York Times tudósítója, aki a Bicskén veszteglő, menekültekkel teli vonaton maradt. A tudósító szerint a rendőrök azt mondták a menekülteknek, hogy a bicskei menekülttáborba kell menniük, ahol regisztráltatniuk kell magukat menedékkérőként.

Origo
16:22

Elindultak a készenléti rendőrök

Mintegy tucatnyi készenléti rendőr lassan elindult a bicskei állomás 3. és 4. vágánya között a mozdony felé. Közben kollégáik kekszet és vizet cipeltek az állomásra.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:14

Orvosok érkeztek a bicskei állomásra

Három orvos érkezett a bicskei állomásra, ahol az egyik menekült, egy kisgyerek lett rosszul. Hozzá érkeztek, hogy ellássák. 

Egy gyerek torkát vizsgáljákFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:13

Helyzet Bicskén: körbevették a rendőrök a vonatot

Megmozdultak a rendőrök a bicskei vasútállomáson: kettős rendőrsorfal közelít az állomáson veszteglő, menekültekkel teli szerelvényhez.

Tolmáccsal mentek oda a rendőrök a menekültekhez, de hangosbeszélőn is szólnak hozzájuk.

Fotó: Polyák Attila - Origo
MTI
16:11

Újabb gyűjtőpont épül Röszkén

Ezer fő befogadására lesz alkalmas az újabb rendőrségi gyűjtőpont Röszkén – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beruházás a tervek szerint péntekre készül el, és megközelítőleg 38 millió forintba kerül. Az újabb gyűjtőpont annak a hangárnak a közelében létesül, ahol jelenleg a migránsok regisztrációját végzik.

Origo
16:10

Műveleti terület vagy sem?

Miközben a rendőrség közleményben cáfolja, hogy műveleti terület volna Bicskén, a helyi újságírókat ezzel az indokkal küldik el a menekültek közeléből az ott szolgálatban lévő rendőrök. 

 

MTI
16:04

Erősebben lépnének fel a csempészet ellen

Széleskörű az egyetértés az uniós országok között abban, hogy új szakaszba kell léptetni, ki kell terjeszteni az illegális bevándorlók Európába csempészésének megfékezése érdekében indított földközi-tengeri EU-műveletet – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Luxembourgban, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos informális tanácskozása után. 

Federica Mogherini egy új szakaszról beszéltForrás: AFP/Christian Bruna
MTI
15:57

Mégsem műveleti terület a vasútállomás

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőrfőkapitány. Előzőleg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy erre hivatkozva küldték el a munkájukat végző újságírókat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök a bicskei vasútállomás 3-as peronjáról, ahol jelenleg is vesztegel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba indult, ám Bicskén megállított szerelvény, amelyen migránsok nagyobb csoportja tartózkodik. Az MTI helyszíni tudósítója szerint valamennyi újságírót elküldték a helyszínről, így most a vasútállomás épületétől figyelik az eseményeket.

Origo
15:54

Buszokra rakták a menekülteket Bicskén

A vonattól az aluljárón keresztül mintegy húsz menekültet kísértek ki a rendőrök a bicskei vasútállomásról, majd az épület előtt buszra rakták őket, és elmentek - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Elvittek mintegy húsz menekültet, de még sokan maradtak az állomásonFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:52

Boldog lehet a büfés Bicskén

Egy embernek biztosan jól jön a kialakult helyzet. A bicskei büfés valószínűleg megsokszorozza a napi bevételét az éhes magyar és európai sajtónak köszönhetően - jelenti helyszíni tudósítónk. 

Origo
15:51

Embertelenségről beszélt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány menekültügy megoldására tervezett lépései embertelenek, értelmetlenek, azokat a Demokratikus Koalíció nem támogatja, és tiltakozik ellenük. A volt kormányfő a Bicskénél kialakult helyzetről azt mondta, hogy az a negyvenes évek retorikáját idézi, megtévesztik az embereket, gorombán, bűnözőkként bánnak velük, és elhazudják, mi a valódi szándékuk. 

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány megtéveszti az embereketFotó: Marton Szilvia - Origo
Origo
15:51

Helikopter köröz a bicskei állomás fölött

Sötétkék rendőrségi helikopter köröz a bicskei vasútállomás fölött. Az újságírók a peronon ülnek.

Helikopter körözForrás: Origo

Egy embert, aki a földön ült, egy rendőr felállított, és kérte, hogy 20 centivel odébb üljön le - talán belógott a lába a műveleti területre.

Origo
15:48

Közös járőrszolgálatot ajánlott Papp Károly

Rendkívüli találkozót tartott Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Konrad Kogler, osztrák közbiztonsági főigazgató. A találkozón az osztrák és a magyar rendőrfőkapitány egyeztetett a 71 illegális bevándorló halálával összefüggésben folytatott nyomozásról, és áttekintették az illegális bevándorlással összefüggő aktuális feladatokat. Papp Károly felajánlotta kollégájának a közös járőrszolgálat megerősítését a magyar-osztrák határszakaszon.

Origo
15:47

Menekülteket vittek el a vonattól

Négy menekültet elvittek a Bicskei állomáson veszteglő, menekültekkel teli vonattól - írja Twitter-üzenetében az ITV brit tévétársaság helyszínen lévő tudósítója. Szerinte az embereket menekülttáborba viszik. "Ez így lassú lesz" - tette hozzá James Mates, arra utalva ezzel, hogy sokan vannak a menekültek.

Fotósunk viszont arról számolt be, hogy húsz menekült viszonylag gyorsan beszállt egy buszba - ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy önként tették ezt.

MTI
15:45

Úgy tűnik lesz menekültkvóta

Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló „kötelező kvóták” alapelvében – jelentette be Angela Merkel német kancellár csütörtökön Bernben. „Ma reggel beszéltem (Francois Hollande) francia elnökkel, és a francia-német álláspont, amelyet az európai intézményeknek is továbbítani fogunk, az az, hogy egyetértünk: be kell tartanunk az alapelveket. Azaz hogy mindazok, akiknek szükségük van a védelemre, azt kapják meg, és a tehermegosztás érdekében kötelező kvótákra van szükség az Európai Unión belül. Ez a szolidaritás elve” – mondta Angela Merkel a svájci fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Origo
15:35

Migránstemető a Földközi-tenger?

Recep Tayyip Erdogan török államfő azzal vádolta meg az európai államokat, hogy „migránstemetővé" változtatták a Földközi-tengert. „Az európai országoknak, amelyek migránstemetővé változtatták az ókori civilizációk bölcsőjének számító Földközi-tengert, felelősségük van minden egyes menekült halálában" – mondta Erdogan.  

Recep Tayyip Erdogan török elnök az európai országok súlyos felelősségéről beszéltForrás: AFP/Adem Altan

Törökországban jelenleg mintegy 1,8 millió szíriai menekült él, és az ankarai kormány többször is arra szólította fel Európát, hogy vegye ki a részét a probléma rendezéséből, és tegyen többet a migrációs válság megoldásáért.

„Nem gondoljuk, hogy igazságos lenne ránk hárítani a terhét egy olyan problémának, amely az egész világot érinti – hangoztatta Erdogan. – Az európai országok, amelyek felállították az alapvető emberi és szabadságjogok mércéjét, most hátat fordítanak ezeknek az elveknek” – tette hozzá.

Origo
15:35

Külföldön is megtanulták Bicske nevét

Egyre több külföldi Twitter-felhasználó ír üzenetet #Bicske hashtaggel, így osztja meg véleményét a Magyarországon kialakult menekülthelyzetről.

Egy skót üzletember azt írja, "dermesztő" számára, hogy Bicskén, egy EU-tagországban történik mindez 2015-ben, nem pedig 1940-ben. "Embereket tettek vonatokra, akik ugyan azt sem tudják, hová mennek, de erőszakkal táborokba kényszerítik őket."

Van, aki az Európai Bizottság elnökének, Junckernek üzen németül: segítsen a menekülteknek Magyarországon, és állítsa meg "Orbán urat". 

Origo
15:30

Pásztor: Empátiát kell tanúsítani

Ha a migránsválságról van szó, empátiát kell tanúsítanunk a menekültek iránt, de a helyi lakosság iránt is, jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aláhúzva, „nem Magyarország és nem is a magyar kormány szóvivője”. 

Pásztor a Danasnak nyilatkozva arra a kérdése, miért értelmezik sokan a nyilvánosság előtt mondott szavait xenofóbiát hirdető megnyilatkozásoknak, azt válaszolta, ő szabad ember, és nem az ő problémája az, hogyan értelmezik a kijelentéseit – olvasható a Vajma.info oldalán. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt, hogy empátiát kell tanúsítani a menekültek irántForrás: MTI/Soós Lajos

Azokat a megjegyzéseket kommentálva, amelyek szerint az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseivel a szélsőjobboldali és a szerbiai nacionalista pártokhoz közelített, noha korábban inkább a polgári és a liberális opció elveit követte, Pásztor azt mondta, szó sincs arról, hogy megváltozott volna az álláspontja, hiszen „mindig erről beszélt”.

Origo
15:28

Rendőri művelet készül Bicskén, észre fogják venni

Rendőri művelet lesz - árulta el az Origo tudósítójának egy magas rangú rendőr a bicskei állomáson. Arra a kérdésre, hogy mikor, azt válaszolta: "észre fogják venni."

Rendőri művelet készül BicskénFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:24

Összevesztek a bevándorlók

A Keleti pályaudvarnál kisebb pofozkodás alakult ki, amikor pár szír elővett egy Aszadhoz köthető zászlót. Néhányan odamentek hozzájuk, és elvették a zászlót. A rohamrendőrök azonnal odafutottak. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:23

Rendőrautók, amerre a szem ellát, Bicskén

A bicskei vasútállomás olyan, mint egy rendőrségi parkoló: amerre a szem ellát, csak rendőrautót látni.

Elég sok a rendőrautóForrás: Origo

Egyelőre a peronoknál a helyzet változatlan: a rendőrök ugyan kiküldték a sajtót, de a menekültekkel nem kezdenek semmit. A menekültek egy része a veszteglő vonaton ül, vagy leszállt, és a peron mellett guggol.

Origo
15:17

Tüntetés a Keleti pályaudvarnál

Tudósítónk szerint kisebb tüntetés alakult ki a Keleti pályaudvarnál. Egy vezérszónokot áll körül nagyjából 100-200 nagyon elkeseredett ember, és Németországot, valamint Merkelt éltetik. 

 

MTI
15:16

Visszaszólt Orbánnak a frakcióvezető

A német konzervatív CDU/CSU frakcióvezetője szerint továbbra is érvényes a menekültügyet az Európai Unióban szabályozó dublini rendelet, és azt nem lehet megkérdőjelezni. Volker Kauder Berlinben a frakció elnökségének ülése után a Reuters hírügynökség német nyelvű online felületén megjelent beszámoló szerint azt mondta: „ha Magyarország megkérdőjelezi Dublint, akkor komolyan el kell beszélgetnünk az Európai Unió állapotáról”. Hozzátette: nincs oka arra, hogy általánosságban bírálja Magyarországot. 

Volker Kauder, a CDU-CSU frakcióvezetője szerint nem Európa-ellenesek a magyarokForrás: AFP/Tobias Schwarz

„Semmilyen formában nem lehet arról beszélni, hogy Európa-ellenesek lennének” a magyarok. Sokkal inkább arról kell beszélni, hogy egyes uniós tagországok bejelentették, egyáltalán nem fogadnak be menekülteket – hangsúlyozta a CDU/CSU frakcióvezetője. A dpa hírügynökség német hírportálokon ismertetett jelentése szerint Volker Kaude aláhúzta: „Dublin hatályos”, és éppen „ezért téves a magyarországi kijelentés”, miszerint a menedékkérők befogadása német probléma.

MTI
15:09

Kiakadt a kommenteken a szerb kormányfő

Néhány héten belül ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre a migránsok számára Szabadkán, a 75 fő befogadására alkalmas objektum felszerelése azért fontos, mert közeleg a tél – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb kormányfő csütörtökön Szabadkán, miután ellátogatott a központ számára kijelölt helyre.

A befogadóközpontban a migránsok egészségügyi ellátást, élelmet, vizet és takarót kapnak, valamint lehetőség lesz a tisztálkodásra is. A létesítményt annak a régi téglagyárnak a közelében alakítják ki, ahol jelenleg a migránsok meghúzzák magukat, mielőtt elindulnának a zöldhatár felé.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a magyarkanizsai ideiglenes pihenőhelyenForrás: MTI/Molnár Edvárd

Az ideiglenes befogadóközpontot adományokból építik fel, az adományozó pedig feltételezhetően a német Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) humanitárius szervezet lesz.

A szerb kormányfő a közszolgálati televízió beszámolója szerint kijelentette, országa nem fog idegengyűlölőként viselkedni a migránsokkal szemben, hanem az európai értékek mentén lép fel. Mint mondta: csalódottnak érzi magát azért, mert egyesek a közösségi oldalakon negatív kommentárokat fogalmaznak meg, azt írják, hogy a migránsokat „ki kell dobni az országból, sőt néhányan nem is nevezik őket embereknek”.

Origo
15:08

Nem akarunk itt maradni!

Németországba akarunk menni! Magyarország, nem!, Nem maradunk itt! - Néhány azok közül a feliratok közül, amelyekkel a bicskei állomáson veszteglő vonat menekültjei tiltakoznak a helyzetük ellenFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:06

Továbbra is vannak gyerekek a Keletinél

Egy olvasónk küldte az alábbi képet a Keleti pályaudvarról.

Már kevesebben, de még mindig vannak a KeletinélForrás: Origo
MTI
15:04

Lengyelország is szigorít

Lengyelország növeli déli határán a határőrök számát. A lengyel határőrség főparancsnoka rendkívüli lépésekre utasította alkalmazottjait a magyarországi helyzet miatt – értesült az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió csütörtök délután. A lengyel határőrség a várható menekülthullám miatt szorosabb együttműködést kezdeményez a rendőrséggel, a vasúti rendőrséggel és a közúti ellenőrökkel a lengyel-szlovák, illetve a lengyel-cseh határ közelében.

MTI
15:04

Burgenland készül a menekültek érkezésére

Felkészült a burgenlandi rendőrség a Magyarországról jövő, vonaton utazó menekültek fogadására, akár egy olyan helyzetre is, hogy a migránsok gyalog kelnek át a magyar-osztrák határon. Gerald Pangl szóvivő hozzátette, hogy az autókat továbbra is ellenőrzik.

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője pedig azt közölte, hogy egyes esetek előfordulhatnak, azonban nem számolnak azzal, hogy tömegesen vándorolnának át a migránsok a határon. A burgenlandi Vöröskereszt tudatta, hogy folyamatos ellátást tudnak biztosítani a menekülteknek.

Origo
15:01

A német követség nem reagál

A budapesti német nagykövetség nem kíván reagálni Lázár János mondataira. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arra kérte a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz, és tájékoztassák a menekülteket Németország álláspontjáról.

Origo
14:49

Valami készül Bicskén

A rendőrök maszkot és gumikesztyűt húztak a bicskei állomáson, és elkezdték kiterelni az újságírókat a 3-as és 4-es vágányok közül - jelentette az Origo tudósítója.

MTI
14:48

Csak a kormányhatározatról szavaznak

Már pénteken zárószavazhatnak a képviselők a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati javaslatról, miután az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalására tett indítvány megkapta a szükséges támogatást csütörtökön a parlamentben. 

Pénteken a képviselők csak a kormány határozatáról szavaznakForrás: MTI/Kovács Tamás

A kormánypárti frakciók javaslatcsomagjáról ugyanakkor pénteken csak tárgyalni kezdenek, de aznap nem dönthetnek a képviselők, mivel a házszabálytól eltérő tárgyalást nem támogatta a Ház négyötöde.

Origo
14:47

Megérkeztek a mentők a rosszul lett férfihoz

Infúzióval kezelik a mentők azt a férfit, aki korábban rosszul lett a vonaton.  

Mentők jöttek ahhoz a férfihoz, aki rosszul lett a vonatonFotó: Polyák Attila - Origo
--
14:46

Leterelték a sajtót a peronról Bicskén

Helyszínen lévő kollégánk jelenti, hogy a rendőrök kiürítették a Bicskei vasútállomáson veszteglő vonat melletti peront, így az újságíróknak is el kellett onnan menniük. Azt mondták, műveleti területnek nyilvánították. 

Origo
14:43

Műveleti terület a 3-as és 4-es vágány

Műveleti terület a 3-as és 4-es vágány Bicskén, migránsok maradnak, tolmács marad - csípte el a rendőrök beszélgetéséből az Origo tudósítója.

Nem tudják, mikor indulhat tovább a vonatFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
14:37

Az esetleges magyar lépésre készülnek

Találkozik pénteken a cseh és a szlovák belügyminiszter, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában. „Megpróbálunk közösen valamilyen módszert találni, hogy megoldhassuk azokat a problémákat, amelyek azáltal jöhetnének létre, ha Magyarország felengedné a sorompókat, és továbbengedné a migránsokat Németországba” – mondta a miniszter, aki szerint a találkozó Prágában lesz.

Origo
14:35

Please, go Germany!

Please, go Germany - skandálják a szemerkélő esőben a Bicskén álló vonatból kihajoló menekültek.

Áll a vonat Bicskén, a menekültek egyelőre nem szállnak leFotó: Polyák Attila - Origo
--
14:34

Leadhatták a drótot a menekültek

Hamarosan újabb vonat indul Sopronba a Keleti pályaudvarról, de egy bevándorló sincs rajta. Megtudták ugyanis, hogy Bicskén leszedik őket a vonatról - jelenti tudósítónk a Keleti pályaudvarról. 

Origo
14:28

Menekültek Magyarkanizsán

A menekülteknek kialakított magyarkanizsai pihenőhelyre látogatott a szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic. A szerbiai Magyarkanizsa vásárterén 1400 ember befogadására alkalmas ideiglenes pihenőhelyet hoztak létre.

Beate Merk bajor Európa-ügyi és regionális kapcsolatokért felelős miniszter is elkisérte a szerb kormányfőtForrás: MTI/Molnár Edvárd
MTI
14:25

Áder János is megszólalt

Egyetlen ország sem képes megoldani a bevándorlási helyzetet, ezért közös európai megoldást kell találni - mondta Áder János magyar államfő, miután Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel találkozott a Sándor-palotában. 

Közös európai megoldásban gondolkodik a magyar államfőFotó: Polyák Attila - Origo

Áder János kiemelte, hogy elsősorban humanitárius problémáról van szó, az emberekről még a tél beállta előtt gondoskodni kell. Másrészt büntetőjogi, bűnügyi gondot is jelent a helyzet, ugyanis az embercsempészek kíméletlenül kihasználják az Európa felé tartó migránsok kiszolgáltatottságát.

Végül nemzetbiztonsági problémával is szembe kell nézni, ezt nem lehet tagadni - vélekedett Áder. A magyar államfő azt kérte szlovén partnerétől, hogy fontolja meg, országa támogatná-e azt, hogy uniós forrásból finanszírozzák menekülttáborok létesítését és fenntartását.

MTI
14:16

Más megoldást javasolnak a Liberálisok

A kormánynak különutas politika helyett a közös európai megoldást kellene keresnie menekültügyben - mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke.

A pártelnök szerint közös európai megoldást kell találni a helyzet kezelésére

Forrás: MTI/Marjai János

A független országgyűlési képviselő jelezte azt is, hogy nem támogatja majd a parlamenti szavazáson a kormány, illetve a Fidesz törvénymódosító csomagját menekültügyben.

Arra, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke befogadott magához menekülteket, Fodor azt mondta: szép gesztus, mindenkinek a maga módján kell segítenie. A liberálisok aktivistái is napok óta kint vannak, és segítik a menekülteket - tette hozzá.

Kiss András
14:13

Szlovák vagy osztrák vonattal utazhatunk Németországba

A MÁV tájékoztatása szerint jelenleg kétféleképpen lehet eljutni Budapestről Németországba vonattal. Az utasok vagy Hegyeshalomig mennek, átsétálnak a határon Nickeldorfsba és felszállnak egy osztrák járatra, vagy Esztergomig utaznak, és a szlovák vasúttársaság szerelvényére szállnak át Párkányban (Sturovo). A Google Maps szerint az előbbi egy 2 kilométeres, körülbelül félórás séta, míg az esztergomi és a párkányi vasútállomás hét kilométerre, vagyis körülbelül másfél órányi gyaloglásra van egymástól. 

--
14:12

Az első rosszullét

Az iszonyatos hőség miatt rosszul lett valaki a vonaton. Tudósítónk elmondása szerint a férfit kihozták a vagonból, és leültették. Várják az orvost. 

Egy férfi rosszul lett a hőségbenForrás: Polyak Attila
Origo
14:10

A rendőrség azt ígéri, higgadt marad

A rendőrök továbbra is higgadtan viselkednek majd - ígérik a Police.hu-n angol és magyar nyelven közzétett nyilatkozatban. Azt írták, az illegális bevándorlás egyelőre komoly fennakadást nem okozott a vonatközlekedésben, eddig senki sem sérült meg, és egyetlen pályaudvart sem dúltak fel a menekültek.

Egy menekült fiú virágot nyújt a rendőröknek a Keleti pályudvarnálFotó: Polyák Attila - Origo

A rendőrség a jövőben is higgadtan, az összes körülményt figyelembe véve arányosan, törvényesen és szakszerűen reagál az illegális bevándorlásból következő rendőrségi feladatokra - közölték.

Marad az ellenőrzés

A közlemény kitért arra is, hogy a rendőrség a belföldi személyszállító szerelvényeket továbbra is kíséri és ellenőrzi, a szerelvényeken tartózkodó illegális bevándorlókkal szemben pedig alkalmazza a schengeni határ-ellenőrzési kódex előírásait, vizsgálja magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét.

--
14:07

Kezdenek kibékülni a rendőrök és a menekültek

Tudósítónk szerint valamelyest békésebb a hangulat, a vonat végében szóba elegyedtek a menekültek és a rendőrök, utóbbiak tört angolsággal próbálják meg elmagyarázni, hogy mi a helyzet. A keményebb témák után azonban arról is beszélnek, hogy ki honnan jött.  

--
14:04

A pokolba küldik a magyar kormányt

"Thank you Serbia, Greece, Mekdonia, go to hell Hungary goverment!" - áll tört angolsággal a felirat az egyik menekült kezében található papíron. A magyar kormányt tehát a pokolba kívánják, a korábbi állomásoknak viszont hálásak.

Nem elégedettekFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:03

Kiürült a szegedi vonat, nem maradt rajta menekült

Nem maradtak menekültek a Szegedről indult, Cegléden át közlekedő vonaton - mondta az Origo tudósítója, aki szerint ugyan egy arab könyvet olvasó srác van vele egy kocsiban, de ő lehet, hogy orvostanhallgató. Azt a szír fiút viszont leszállították a rendőrök, akinek volt jegye Budapestre, útlevele is volt, de más dokumentuma nem.

Origo
13:58

Maradhatott volna az is, akinek nem Debrecenbe szólt a papírja

Az nem fordult elő, hogy valakit úgy szállítottak volna le Cegléden a vonatról, hogy nem Debrecenbe szólt a papírja, hanem valamelyik másik menekülttáborba - jelentette tudósítónk a vonatról.

Csak a debreceni menekülttáborba szóló papírt állítanak ki Szegeden a BÁH munkatársai, mert nem akarják, hogy még több ember érkezzen Budapestre, még ha csak átmenetileg is - legalábbis a civil segítők véleménye szerint ez lehet az ok.

MTI
13:56

Patthelyzet

Helyszínen lévő tudósítónk szerint patthelyzet alakult ki. A menekültek maguktól nem jönnek le a vonatról, a rendőrök pedig nem alkalmaznak erőszakot. Mindenki vár, most vizet osztanak. Néhányan leszállnak cigizni, de ők is az ajtó mellett állnak.

Egyelőre mindenki várFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
13:46

Szír menekültek jöhetnek vissza a csehektől

A cseh rendőrség csütörtök délutántól fokozatosan szabadon engedi azokat a szír migránsokat, akik jelenleg még táborokban vannak, és korábban menedékjogot kértek Magyarországon - közölte Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője.

Közlése szerint mintegy 230 emberről van szó. A szíreket a rendőrök elviszik a vasútállomásokra, és azután már rajtuk múlik, hogy visszatérnek-e Magyarországra, vagy továbbmennek Németországba.

MTI
13:44

Az újságíróktól elfogadják a vizet

A rendőröktől továbbra sem fogadta el senki a vizet Bicskén, pedig iszonyatos a forróság a vonaton. Az újságíróktól viszont igen, így most ők adogatják fel a vonatra a flakonokat. 

Friss vízFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
13:42

A rendőrök azt mondták a menekülteknek, nem tudnak tovább utazni

A rendőrök Bicskén tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, ez azonban nem sikerült nekik, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel, és azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis hogy nem akarnak a táborba menni.

Micskei Lajos
13:41

Ez a család nem fogja tudni visszakapni a pénzét a MÁV-tól

A jegyük 108 euróba került.Forrás: Origo
--
13:35

Hoztak vizet, de bizalmatlanok a menekültek

Bicskén végre hoztak vizet a menekülteknek, de a rendőröktől nem akarják elfogadni. 

Origo
13:29

Cegléden leszállították a rendőrök a menekülteket

A ceglédi vasútállomáson 20-30 rendőr várta azt a vonatot, ami 11.45-kor indult Szegedről, és néhány tucat menekült ült rajta. A rendőrök minden kocsiba felszálltak, és akinek nem volt megfelelő papírja, azt leszállították - szinte mindenkit.

Tudósítónkkal egy fülkében ült egy szír fiú, akinek volt ugyan útlevele, de abban nem volt magyar vízum: az ő esetében hosszasan tanakodtak a rendőrök, majd őt is leszállították. Mindenki rezignáltan vette tudomásul az intézkedést, engedelmeskedtek: nem volt dulakodás, ellenállás.

Origo
13:28

Osztrák és kuvaiti embercsempészek

Embercsempészettel gyanúsított osztrák és kuvaiti férfit vettek őrizetbe a rendőrök Budapesten. Az 51 éves osztrák a X. kerületben, a Ceglédi úton egy parkolóban megállapodott négy szírrel, hogy több száz euróért Ausztriába viszi őket. A rendőrök egy órával később a XI. kerületben, a Nagyszőlős utcában igazoltatták, majd előállították.

A kuvaiti férfit másfél órával később, a Verseny utcai parkolóban igazoltatták. Azzal gyanúsítják, hogy hat szírt akart a Keleti pályaudvarról elszállítani. Átkutatták a kocsiját a nyomozók, több száz eurót találtak benne.

--
13:27

Vízért könyörögnek a bevándorlók

Helyszíni tudósítónk látta, hogy egy MÁV-os férfi és egy nő sétált el a szerelvény előtt, vízzel a kezükben. "Felrobbant a vonat, mindenki ordította, hogy water" - mesélte. 

Micskei Lajos
13:25

Aki Salzburgba indult volna, az megúszta

Kedden is a helyszínen voltuk. Akkor az érvényes jegyeiket mutogatták nekünk a menekültek. Ezen a képen jól látszik, hogy Salzburg megvan 40 euróból, aki oda tartott, az "szerencsésnek" mondhatja magát.

Forrás: Origo
--
13:17

Szinte lehetetlen lesz a jegyvisszaváltás

A MÁV ragaszkodik ahhoz, hogy csak egy kérvény kitöltése után térítik vissza a 40 eurónál drágább jegyeket a menekülteknek - mondták a vállalat budapesti sajtótájékoztatóján.

A vasúttársaság tájékoztatójaFotó: Csanádi Márton - Origo

Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszik számukra a jegyvisszaváltást, hiszen bankszámlával kellene rendelkezniük, vagy lakcímmel. 

Origo
13:16

Egyelőre Bicske a végállomás

Minden menekültet összeszednekFotó: Polyák Attila - Origo

Senki sem maradhat a vonaton, akinek nincsenek megfelelő okmányai. A bicskei vasútállomáson csaptak le a rendőrök a menekültekre, megfelelő iratok nélkül mindenkinek a bicskei befogadóállomásra kell mennie.

--
13:13

Katasztrófa lesz!

 - mondja a Bicskén lévő kollégánk, aki szerint senki sem hoz vizet a menekülteknek. "Voltam a vonaton, tudom, milyen meleg volt ott, most még többen vannak rajta" - teszi hozzá. 

Origo
13:12

Dráma a síneken

Csecsemővel a karjában feküdt a sínekre Bicskén ez a menekült anya, erővel kellett felállítani őtFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:07

Buszokra próbálják rakni a menekülteket Bicskén

A rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálják kísérni a bevándorlókat a Bicskén álló vonatról, hogy a befogadóállomásra szállíthassák őket - értesült az MTI. 

Mindenkit leszállítanak a vonatról, akinek nincsenek érvényes okmányaiFotó: Polyák Attila - Origo
--
13:07

Egy embert elvittek a rendőrök

Egy nő, egy férfi és egy kisgyerek ült a sínek mellett, egyszer csak a férfi elkapta a nőt, és a sínek közé feküdt vele. A nő megpróbált elszabadulni a gyerekkel, de a férfi nem engedte. A rendőrök végül megbilincselték és elvitték a férfit.

Teljes a káosz BicskénFotó: Polyák Attila - Origo

 

--
13:06

Kitörtek az aluljáróból a menekültek

Kitört a bicskei aluljáróból néhány menekült, és megpróbált feljutni az álló vonatra. Ez néhányuknak sikerült is. 

--
13:01

A Keletiben már tudhatják, hogy Bicskén le kell szállni

Tudósítónk szerint a Keleti pályaudvaron lévő menekültek között elterjedt a hír, hogy Bicskén megáll a vonat. Arról is tudhatnak, hogy óriási a hőség. 

Origo
13:00

Újabb vonat futott ki a Keletiből

Elindult a Keletiből az a vonat, amelyet nem sokkal dél után toltak be a pályaudvarra. Tatabánya, Győr felé tart, és Bicskén is megáll. A menekültek először pillanatok alatt ellepték a vonatot, később többen leszálltak.

Lőrincz Tamás
12:55

Takarítással készülnek a MÁV-sajtótájékoztatóra

Eközben készül a MÁV a sajtótájékoztatóra. 

Takarítanak a Keleti pályaudvaronForrás: Origo
Origo
12:54

A szükséges mértékben

 A rendőrség a szükséges mértékben van jelen a pályaudvarokon és azok közvetlen környékén, az illetékességébe tartozóan fenntartja és biztosítja a közrendet, közbiztonságot - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság magyar és angol nyelven is. 

Menekültek és rendőrök BicskénFotó: Polyák Attila - Origo

A belföldi vonatokat továbbra is kísérik és ellenőrzik, a szerelvényeken tartózkodó illegális bevándorlókkal szemben alkalmazzák a schengeni határellenőrzési kódex előírásait, vizsgálják magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét. Erről beszélt a Kormányinfón Lázár János is.

--
12:53

A bicskei aluljáróban már vannak menekültek

Az előző győri vonaton utazó migránsok ugyanígy jártak. Bicskén leszállították és leterelték őket az aluljáróba. Jelenleg is ott nyomorognak. Lehet, hogy átverték a menekülteket? Nekünk úgy tűnik. 

Menekültek a Bicskén várakozó vonatonFotó: Polyák Attila - Origo
--
12:50

Lezárták a Keletiben a nemzetközi pénztárakat

Tudósítónk jelentette a Keletiből, hogy lezárták a nemzetközi pénztárakat a MÁV-sajtótájékoztató idejére, amelyet a mellette lévő Lotz teremben tartanak. 

--
12:47

Freedom! - Skandálják a menekültek

A No camp! jelszót felváltotta most a Freedom (szabadság). A másik vágányra beállt egy vonat, ahonnan katasztrófaturisták fotózták a bevándorlós vonatot. Peronpletykák szerint egyenként leszállítják őket. 

Origo
12:40

Drámai órák a Keletiben

A reggeli vonatroham után újabb szerelvény érkezett a Keletibe pár perccel fél 1 előtt. Egymást taposva, a gyerekeket és a csomagokat rángatva próbáltak feljutni rá a menekültek. Az Origo úgy tudja, hogy ez is Győrbe indul, de az előző is egyelőre csak Bicskéig jutott. 

Fel kell jutni a vonatraForrás: Csanádi Márton - Origo

A rendőrök nem léptek közbe, csak arra ügyeltek, nehogy a tolató szerelvény alá kerüljön valaki. Miután tele lett a szerelvény, viszonylagos nyugalom lett a peronon. A tömeg nem csökkent, a pályaudvar elől jönnek be az épületbe az újabb menekültek.

--
12:36

A rendőrök nem engedik le a bevándorlókat

Óriási a hőség, de nem lehet leszállni a vonatról. A bevándorlók a vésznyitóval próbálják kinyitni az ajtót. 

--
12:29

Nem lehet ablakot nyitni

Iszonyatos a hőség a vonaton, az ablakokat nem lehet kinyitni. 

--
12:24

No camp!

No camp, no camp! - hallatszik több helyről is a vonaton. Még mindig Bicskén áll a vonat, a migránsok valószínűleg aggódnak, hogy táborba viszik őket. 

--
12:21

A migránsok kedvesek

Elképesztő a hőség, ennek ellenére megőrizték kedvességüket a migránsok - jelentette tudósítónk. Neki például több alkalommal is megpróbálták átadni a helyet, feltehetően látták, hogy helyi. Egy bácsinak viszont átadták a helyet, ő csak a migránsos vagonban talált már helyet. 

Lőrincz Tamás
12:18

Bicskén vesztegel a vonat

Bicskén rengeteg rendőr várta a vonatot, amely egyelőre nem indul tovább.

--
12:14

Kelenföldön nem volt roham

Kelenföldön már megállt a vonat, ott azonban nem voltak migráns felszállók. A vonaton viszont elviselhetetlen a hőség.

--
11:40

GPS-szel követik, merre megy a vonat

A bevándorlók GPS segítségével próbálják megállapítani, hogy merre tart a vonat. Az első két vagont fenntartották a magyar utasoknak.

--
11:26

Két vonat is elindult Sopron felé

Tudósítónk jelentette, hogy elindult egy vonat Sopron felé, a rendőrök előtte körbeállták a vonatot, feltehetően azért, hogy ne legyen baleset. Egy másik vonat szintén Sopron felé tart, ám annak a második fele Szombathelyig közlekedik. Az a rész is tele van menekültekkel, akiknek valószínűleg fogalmuk sincs arról, hogy Csornán majd lekapcsolják őket.  

Még több bejegyzés