Újraindulnak a nemzetközi vonatok

2015.09.04., 11:28
rendezés

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombat reggel azt közölte, az operatív törzs megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok. Időközben 200 migráns indult el gyalog Vámosszabadiból az osztrák határ felé. Ahol a hírek történnek, ott vannak az Origo tudósítói. Kövessék velünk az eseményeket percről percre.  

 

Origo
10:02

Régi kiírás

A Keleti pályaudvaron még mindig az van kiírva, hogy nem indulnak vonatok Nyugat-Európába.  

Még a régi felállás van a KeletibenForrás: Hámori Barbara/Origo
Origo
10:00

Mégis elindult a prágai vonat

A prágai vonat mégis elindult, de senki nem ment el vele. A menekülteket vélhetően nem tájékoztatták arról, hogy a prágai vonat elindul. 

Origo
09:57

Késés

30 percet késik a Prágába induló vonat.  

Késik a prágai vonatForrás: Hámori Barbara/Origo
Origo
09:55

Diákok segítenek a Keletiben

A Keleti pályaudvaron tudósítónk jelentése szerint diákok adnak tájékoztatást az ügyfélszolgálat előtt. Többet ők sem tudnak, de kommunikálnak azokkal, akik odamennek hozzájuk; próbálnak segíteni bármilyen formában az itt ragadtaknak. Menetrendek vannak náluk – jelentette az Origo tudósítója. Pozsonyba és Prágába már indítanak vonatokat.  

Diákok segítenek a tájékoztatásbanForrás: Hámori Barbara/Origo
MTI
09:44

MÁV: Újraindult a nemzetközi forgalom

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor – közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. A vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

Origo
09:43

Helyzetkép

Miután Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy újraindulnak a nemzetközi vonatok, tudósítónk az alábbi kiírást látta a Keleti pályaudvaron. 

Még nem indulnak a nemzetközi járatokForrás: Origo
MTI
09:35

Újraindulhatnak a nemzetközi vonatok

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig arról számolt be, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is.

Origo
09:31

Nagyon sokan vannak

Ismét megtelt a Keleti pályaudvar aluljárója.  

Nagyon sokan vannak megint az aluljáróbanForrás: Hámori Barbara/Origo
Origo
09:26

Ételt osztanak

Tudósítónk tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvaron lévő menekülteknek banánt osztanak az önkéntesek.  

Ételt osztanak a menekülteknekForrás: Hámori Barbara/Origo
Önkéntesek segítenekForrás:Hámori Barbara/Origo
Origo
09:24

Örül a Jobbik

A Jobbik a saját győzelmeként értékelte, hogy nem lesz tranzitzóna Budapesten. A párt korábban a tervezett fővárosi tranzitzóna megépítése ellen többnapos tiltakozó akciót szervezett. 

MTI
09:20

Nem tudnak semmit

Teljes a tanácstalanság a Keleti pályaudvaron, mivel senkinek nincsen információja arról, hogy jönnek-e újabb buszok a menekültekért – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. Mindezek ellenére egyelőre nyugalom van. 

MTI
09:15

Ötezren érkezhetnek Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába. A szerb–macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik – mondta Muci Attila, a közmédia tudósítója. A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb–magyar zöldhatáron. 

Nagyon sok menekült érkezik Szerbiába isForrás: AFP/Joe Klamar

A befogadóközpont előtt tartózkodókon felül körülbelül ezerre tehető azok száma is, akik az objektumon belül vannak. Kiemelte: az utóbbi három hónapban többször is a helyszínen járt, de ekkora tömeget a kora reggeli órákban még nem tapasztalt. Ezen felül a Presevótól mintegy 8 kilométerre található, közvetlenül a határzónában található, két héttel ezelőtt létesített miratovaci sátortáborban is van 2-3 ezer migráns.

Az újságíró elmondta: erős rendőri jelenlétre van szükség a településen az intenzív migránshullám miatt. Korábban, amikor sokan gyűltek össze a befogadóközpont környékén, verbális incidensre is sor került - főleg azért, mert a nőket és a gyerekeket, a kisgyerekes családokat soron kívül engedték be a nyilvántartó irodába –, ezért várhatóan a napokban is lehet ilyenre számítani – vélte Muci Attila.

MTI
09:09

Elindult a vonat Nickelsdorfból

Elindult a Magyarországról érkezett menekültek első csoportját szállító különvonat Nickelsdorfból a német határnál lévő Salzburgba, a szerelvényen értesülések szerint 450 migráns van – közölte reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A vonat a tervek szerint 10 óra 30-ra érkezik meg Salzburgba, ahol a szükséges ellátásban részesítik majd őket. 

Elindult a vonat Salzburgba NickelsdorfbólForrás: AFP/Joe Klamar

Egy második szerelvénnyel a bécsi Westbahnhofra vittek mintegy 350 migránst. A vonatot 8 óra 50-re várták az osztrák fővárosba. Az első menekültek közben már hajnali 4 óra felé megérkeztek Bécsbe a rendőrség által kibérelt négy autóbusszal. Szemtanúk szerint több, gyermekes család volt a járműveken. A buszból kiszállókat a bécsi Westbahnhofon számos önkéntes segítő és tolmács várta. Az érkezőket az önkéntesek élelemmel, ivóvízzel és takarókkal látták el.

Az APA osztrák hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy eddig mintegy háromezer menekült érkezett meg a határ osztrák oldalán lévő Nickelsdorfba. A rendőrség előzőleg azt közölte, azzal számolnak, hogy az országba belépő menekültek száma a nap folyamán megduplázódhat.

MTI
09:07

Hét kilométeres a sor

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át – közölte az Útinform. Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról, és Sopronban vagy Kópházán átlépni a határt. 

Origo
09:03

Tanácstalanság

A Keleti pályaudvaron a migránsok kis csoportokban állnak a peronoknál – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. A helyszínen rendőrök is vannak, de csak alacsony létszámban. A tranzitzónában tanácstalanok a menekültek, mivel egyelőre nem lehet tudni, pontosan mi lesz a következő órákban. 

MTI
08:52

Kétszázan gyalogolnak

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 szombat reggel. A csatorna későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Az M1 korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további, migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar–osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

Origo
08:48

Gyalog át a határon

A buszok a határig vitték őket, onnan gyalog mentek át osztrák területreForrás: AFP/Joe Klamar
Origo
08:46

Hat óra az út Budapesttől a határig

Tudósítónk már visszafelé tart Budapestre a határtól az egyik buszban, ami a menekülteket szállította. Beszámolója szerint irtózatos a sor az M1-esen, egy sofőr azt mondta neki, hogy hat óra alatt tette meg az utat Budapesttől a határig.

Közben folyamatosan mennek a menekülteket szállító buszok is Ausztria felé, tudósítónk útközben ötöt látott.

Origo
08:42

Még mindig érkeznek a buszok

A határnál lévő tudósítónk egy önkéntes segítőtől megtudta, hogy összesen 106 busz szállította-szállítja a menekülteket Magyarországról, és még nem érkezett meg mindegyik.

MTI
08:25

Nem indul több busz a Keletiből

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Megismételte, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. 

Megérkeztek Ausztriába a menekültekForrás: AFP/Joe Klamar

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra.

Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

Origo
08:23

Még mindig nem ért mindenki a határra

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint még mindig újabb 6-8 fős csoportok tartanak a magyar-osztrák határ felé gyalog.

Origo
08:08

A német határtól mehetnek, ahová akarnak

A rendőrök lassan kezdenek úrrá lenni a helyzeten, sorba állították a menekülteket, míg ők laza sorfalat állnak a terminál oldalán. A menekülteknek azt mondják, hogy mindenképpen el fogják őket juttatni őket vonattal a német határhoz, és onnan mehetnek, ahova akarnak.

Origo
07:54

Megérkezett az első két busz

Tudósítónk jelentése szerint megérkezett az első két busz a kamionterminálra, és azonnal megindult a tülekedés, mert mindenki minél hamarabb el szeretne tűnni onnan. A rendőrök próbálják nyugtatgatni az embereket, de sokkal többen akarnak felszállni a buszokra, mint amennyi felfér.

Úgy tűnik, nagyon sokáig fog tartani, mire mindenkit elvisznek a határról.

Origo
07:48

A kamionterminál lett az új Keleti

A menekültek a határon a kamionterminálnál várakoznak, a helyszínen lévő tudósítónk eddig három buszt látott, amely értük jött. 

Attól tartanak a menekültek, hogy táborokba zárják őketForrás: AFP/Joe Klamar

Találkozott három afgánnal, akik amiatt aggódnak, hogy vajon az osztrákok is táborokba akarják-e vinni őket, vagy mehetnek szabadon, amerre akarnak.

A menekültek közül, akiket a tudósítónk elkísért a határig, a legtöbben szírnek vallják magukat, de beszélt a buszon pakisztániakkal és szomáliaiakkal is.

Origo
07:39

Tarlósék is segítettek

A menekültek Ausztriába szállításához Budapest 60 autóbuszt biztosított – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

MTI
07:28

További szírek jönnek

Csongrád megye déli részén 1817 határsértőt - köztük 423 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve pénteken. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a legtöbben közülük szíriai állampolgárnak vallották magukat.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte 2181 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt pénteken, tizenegy gyanúsítottal szemben embercsempészet, kettő esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

MTI
07:26

Salzburgba és Bécsbe viszik őket

Salzburgba megy majd a Magyarországról érkező első menekültekkel az a különvonat, amely már beállt a nickelsdorfi állomásra - mondta el az osztrák hírügynökségnek szombaton kora reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője.

A már előkészített második szerelvény pedig a bécsi Westbahnhofra viszi majd az arra felszállókat.

Egyelőre ezt a két vonatot „tervezték be biztosra”. A további fejleményeket be kell várni ahhoz, hogy a helyzetet reálisan fel lehessen mérni – tette hozzá.

Origo
07:24

Nyugtatják a menekülteket

Az osztrák oldalon nyugtatják a menekülteket, hogy nem kell tolongani, mindenki felfér a buszokra, amelyek egyébként a pályaudvarra indulnak. Azt még nem tudni, hogy onnan átmeneti szállásokra viszik-e őket.

A várakozó menekülteknek takarókat és teát osztanak. A gyerekeknek külön sátrat állítottak fel, ahol foglalkoznak velük.

Origo
07:13

Emeletes buszokkal viszik a menekülteket

Az osztrák oldalon emeletes, rendőrségi jelzésű buszok várják a menekülteket. Azokba szállnak be.

Origo
07:11

Az osztrákok ellenőrzik az autókat

Hatalmas a dugó az M1-esen, a menekültek buszai is másfél órás várakozás után értek el a határhoz. A helyszínen lévő tudósítónk szerint úgy tűnik, hogy az osztrák rendőrség ellenőrzi az autókat. A kocsikban ülők nem értik, mi a helyzet, türelmetlenek, többen dudálnak.

Origo
07:09

Újabb három busz ért révbe

Újabb három, menekülteket szállító busz érte el az osztrák határt. Az emberek gyalog mentek át osztrák területre, ahol már önkéntesek várták őket. Vizet, teát osztanak a menekülteknek. 

Ha lassan is, de megérkezik az összes, menekülteket szállító busz Ausztriába. Innen különvonat viszi őket BécsbeForrás: Origo
MTI
07:04

A győri fővonalon megindult a belföldi vonatforgalom

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonal mindkét vágányán megindult a belföldi vonatforgalom szombat hajnalban, de előfordulhatnak 5-15 perc körüli késések - közölte a Mávinform. 

A Budapestről Nyugat-Európába tartó közvetlen nemzetközi vonatok továbbra sem közlekednek, az Ausztriába tartó nemzetközi vonatok Hegyeshalomból indulnak, és oda is érkeznek.

Origo
06:57

Eső és halkonzerv

Lassan jutnak el az osztrák határhoz a menekülteket szállító buszok, legalább még négy várakozik magyar területen. Civilek banánt, szappant, halkonzervet osztogatnak, önkéntesek a szemetet szedik össze. Ráadásul esik is. 

Origo
06:32

Lassan haladnak a buszok

Noha lassan haladnak a buszok a határátkelő felé, a menekültek nem zúgolódnak, csak a gyerekek viselik nehezen a várakozást, jelenti tudósítónk. Önkéntesek péksüteményt, tejet, teát osztanak nekik.  

Origo
05:57

2 km-es dugó Hegyeshalomnál

Két kilométeres dugó alakult ki az M1-esen Hegyeshalom előtt, ugyanis először a menekülteket szállító autóbuszokat engedik át hatos csoportokban, az autókat és a kamionokat váratják. Az összes busz lassan eléri Ausztriát. 

Origo
05:30

Különvonat viszi Bécsbe a menekülteket

A buszokkal Ausztriába vitt menekülteket egy különvonattal Bécsbe viszik Nickelsdorfból - közölte Werner Fasching, a burgenlandi tartományi rendőrség főkapitány-helyettese. A vonat reggel 6 órakor indul, de a burgenlandi főkapitányság további vonatok indításával is számol.

Hans Peter Doskozil főkapitány elmondása szerint az osztrák rendőrség a határ magyar oldalán, egy régi buszpályaudvarnál várja a menekültekkel érkező buszokat, hogy Ausztriában a megfelelő helyre irányítsa azokat. Információi szerint 50-60 autóbusz érkezhet. (MTI)

Origo
05:13

Ismét megtelt a Keleti aluljáró

Alig negyedórára ürült ki a Keleti pályaudvar, máris újabb menekültek érkeztek. Önkéntesek segítik őket információval, étellel. A migránsok arra számítanak, hogy újabb buszok érkeznek, és ők is elindulhatnak Ausztria felé.

Origo
04:58

Folyamatosan érkeznek a buszok Hegyeshalomhoz

Megérkezett az első nagyobb csoport Hegyeshalomhoz, folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszok, eddig négy futott be. A buszok még a magyar oldalon megállnak, a migránsok ezután átgyalogolnak az osztrák oldalra. Ott regisztrálják őket, ételt, meleg italt és meleg ruházatot kapnak. 

Origo
04:25

Kormányszóvivő: Jól gondolja meg az EU, mire biztatja a menekülteket!

Hegyeshalomnál tartott rögtönzött sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő, az újságíróknak azt mondta, kíváncsi, hogyan végzik el az osztrákok azt a munkát, amit a magyarok nem tudtak. A menekültek ugyanis Ausztriában is menekülttáborba kerülnek, pedig Magyarországon pont azt akarták elkerülni. A kormányszóvivő arról is beszélt, Magyarország minden jogszabályt megtartott, az EU-t pedig arra intette, jól gondolja meg, mire biztatja a menekülteket.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a menekültek Hegyeshalomhoz szállítása egyszeri akció volt, azt megismételni a kormánynak nem áll szándékában.

Origo
03:56

Kiürült a Keleti

Takarításra vár az aluljáróFotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
03:31

Néhányan autóba szálltak

Néhány menekült beszállt rendőrségi járművekbe, tudósítónk úgy tudja, egy osztrák befogadóállomásra viszik őket.

Origo
03:31

Hajnali foci a Keletiben

Egy csoport maradt a Keleti aluljárójában, nagyjából 10-15-en lehetnek. Focival töltik az időt, az M1 tudósítója szerint még nem döntötték el, hogy követik társaikat Ausztriába, vagy itt maradnak Magyarországon, mindenesetre hátizsákkal felszerelkezve passzolgatnak. 

Origo
03:19

Takarítják a Keleti aluljáróját

Már takarítják a Keleti aluljáróját a közterületesek, a buszok pedig folyamatosan indulnak a bevándorlókkal az osztrák határhoz. 

Origo
03:00

Nem ellenőrzik a menekülteket az osztrákok

Étellel és itallal várták az osztrák rendőrök a buszról leszálló menekülteket, akik gond nélkül átsétáltak a határon - jelentette tudósítónk. Az átkelésben civilek segítettek, tudósítónk úgy látta, semmilyen hivatalos ellenőrzés nem volt sem a magyar, sem az osztrák oldalon. Az egyik forgalmi sávot lezárták a rendőrök, így kezd feltorlódni a forgalom.

Origo
02:51

Indul a többi busz is Zsámbékról

Nem sokkal azután, hogy a menekültek első csoportja Ausztriába érkezett, Zsámbékon, az M1-esen várakozó társaikkal is elindulnak a buszok. Az egyik olyan tömött, mint a 7-es csúcsidőben a Blahánál. 

Origo
02:42

Németország és Ausztria is beengedi őket

Ausztria és Németország is megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta az osztrák kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, miután egyeztetett Angela Merkel német kancellárral. 

Ausztria és Németország is beengedi őketFotó: Polyák Attila - Origo

Werner Faymann ugyanakkor kijelentette: elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, és készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje, a vészhelyzetet kezelje. Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel a két politikus pénteken késő este beszélt telefonon. A döntést az osztrák kancellár a Facebook-oldalán adta hírül.

Origo
02:36

Megérkezett az első busz a határhoz

Megérkezett az M1-esről indult első busz Hegyeshalomra. Egy tucatnyi osztrák civil Welcome refugees! táblával fogadta az utasokat, akik tapsolva, ujjongva szálltak le a buszról. Az első menekültek már Ausztriában vannak.

Origo
02:32

Több kilométeres dugó az M1-esen

Továbbra is több kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom felé a zsámbéki csomópont előtt - írja az Útinform. A 14. kilométernél leterelik a forgalmat, és az M0-s autóútról sem engednek gépkocsikat Hegyeshalom felé. A 22. km-nél lévő Sasfészek-tó pihenőnél is lezárták a Hegyeshalom felé vezető sávokat, a forgalmat leterelik a pályáról. Lassú haladásra kell számítani az 1-es főút budaörsi és biatorbágyi szakaszán is.

Origo
02:21

Közel a határ

Már csak 20 kilométer van hátra a határig az M1-esről indult első buszon utazóknak. Közben a Keletiből indult buszok is jól haladnak, már elhúztak a Zsámbék környékén az M1-esen várakozó menekültek mellett.

Hűvös a szeptemberi éjszakaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
02:20

Nickelsdorfban már várják őket

Az osztrák vöröskereszt 800-1500 migránsra számít, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni. Thomas Horvath, a burgenlandi vöröskereszt szóvivője elmondta, fedett menedékkel, ágyakkal, ennivalóval, forró italokkal készülnek, és orvosi ellátás is lesz, ha szükség van rá.

Origo
02:17

Felfüggesztik a Verseny utcai tranzitzóna kialakítását

Az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját, így egyelőre felfüggesztik a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményéből. A főváros negyven autóbuszt adott a bevándorlók szállításához.

Origo
02:14

Életkép az első buszból

Életkép a Hegyeshalom felé tartó buszrólForrás: Origo
Origo
02:06

Lassan megtelnek Zsámbéknál a buszok

Van még, aki ellenkezik, és hergeli a többieket, de egyre többen szállnak fel az M1-esen várakozó buszokra. Főleg a nők döntenek úgy, hogy a gyerekekkel inkább a buszokban várakoznak.

Origo
02:05

Már csak ötven kilométer a határig

Már csak 50 kilométerre van az első busz Hegyeshalomtól - jelentette tudósítónk. Az egyik lelkes fiatal menekült rendszeresen felrázza a körülötte bóbiskoló társait, hogy jelentse nekik, mennyire vannak még a határtól.

Origo
01:52

Eredetileg Bicske magasságában szálltak volna fel

Tudósítónknak azt mondta az első busz sofőrje, hogy folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, és úgy tudja, a Zsámbékon maradt négy buszból három már megtelt. Az is kiderült, hogy az eredeti tervek szerint a menekülteket Bicske közelében szedték volna fel az autópályáról, de ők korábban megálltak, és lepihentek.

PihenőForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
01:44

Elindultak a Keletiből a buszok

Sorra kanyarodnak ki a menekültekkel teli buszok a pályaudvar mellől. Az aluljáróban sokan vannak még, de már szedelőzködnek, bontják a sátrakat.

Origo
01:37

87 kilométerre jár Hegyeshalomtól az első busz

Az M1-esről elindult első busz 87 kilométerre jár Hegyeshalomtól - jelentette tudósítónk, aki a menekültekkel utazik. Néhányan beszélgetnek, de a legtöbben alszanak a buszon. Ha ez a busz befut, akkor a segélyszervezetek önkéntesei szerint Zsámbékról rendőri felvezetéssel több busz gyorsan odaérhet az M1-esen várakozó menekültekhez.

Úton Hegyeshalom feléForrás: MTI/Bodnár Boglárka
Origo
01:28

A bicskeieket is vigyék el

Ezt követeli az M1-esen Zsámbéknál várakozó menekültek egy csoportja a Hír TV tudósítása szerint. Akik felszálltak a várakozó buszokra, elcsendesedtek, próbálnak aludni.

Alkudozás korábban a buszonForrás: MTI/Bodnár Boglárka
Origo
01:26

Sokan nem váltották vissza a vonatjegyüket

Van olyan család, amely azért nem indult el, mert nem tudták, hogy visszaválthatják a jegyüket, és most nincs pénzük - jelentette tudósítónk. Valószínűleg sokakhoz nem jutott el az információ, mert napközben az Origo tudósítójának azt mondták, hogy mindössze hatvanan-hetvenen váltották vissza a jegyüket.

Origo
01:22

Nyugalom van, sokan visszafeküdtek

Az M1-esen egyelőre nem mozdul semmi, sok menekült visszafeküdt a táborhelyére, pokrócokba, rongyokba burkolózva próbálják kipihenni az egész napos menetelést. Várják, hogy az első busz elérje az osztrák határt.

Origo
01:10

Elhagyták Bicskét

Fellélegeztek az első busz utasai, nem fordult be a jármű a menekülttábor felé. Azoknak, akik az M1-esen maradtak, az al-Dzsazíra tudósítását mutatják mobilon, ezt most meggyőzőnek találják. Ahmed kiabál, de a bentiek most ellenállnak. Egyelőre.

Origo
01:09

Húsz busz van már a Keletinél

Tudósítónk szerint már húsz busz van a Keleti pályaudvarnál. Sok migráns azonban még most is vacillál, hogy felszálljanak-e, mert félnek, hogy Bicskére viszik őket.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
01:05

Vannak bizonytalan menekültek a Keletinél is

Tudósítónk a Keletinél is találkozott olyan menekültekkel, akik nem akarnak táborba menni. Félnek, hogy a buszok mégsem Ausztria felé mennek, hanem ugyanúgy a menekülttáborba tartanak, mint a bicskei vonat csütörtökön. A legtöbben ott viszont rendezetten szállnak fel a buszokra.

Origo
01:03

A második buszt nem tudta megtörni Ahmed

A piros pólós férfi felszállt a második buszra, és üvöltve követelte a többiektől, hogy azonnal szálljanak le, mert becsapják őket. A többi menekült és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai igyekeznek megnyugtatni. Az Origo újságírója a buszon van, a menekültek kérik, menjen velük, nézze meg, hova viszik őket.

A piros pólós férfi kisebb pánikot keltett a többiek között: azt kiabálta, átverik őketForrás: Origo
Origo
01:02

Ausztria beengedi a menekülteket

Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező menekülteket - jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár. 

Erről tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, miután Angela Merkel német kancellárral egyeztetett.

Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

Origo
00:58

Beszálltak a második buszba az M1-esen

De egyelőre az a jármű nem indult el Hegyeshalom felé. Werner Faymann osztrák kancellár az éjszaka folyamán korábban közölte: Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat.

Origo
00:56

A Keletinél rendezetten szállnak fel a buszokra a menekültek

Egyre többen szállnak fel a Keleti pályaudvaron a buszokra, nem kezdtek el cselezni, mint az M1-es autópályánál lévő menekültek, akik eddig csak egy buszt engedtek el. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
00:53

Patthelyzet az M1-esen

Az első busz elindult, a többire nem hajlandók felszállni a menekültek, egyik szószólójuk indulatosan beszélt, és elindult vissza a táborhely felé. Egymást győzködik a menekültek, úgy tűnik, megvárják, míg az első busz Hegyeshalomra ér. Az Origo úgy tudja, hogy 30 buszt rendeltek 1200 embernek.

Origo
00:51

A rendőrök keményen lépnek fel a Keleti környékén

A népligeti balhénál passzív rendőrök a Baross téren már jóval keményebben lépnek fel. Egy futballhuligán-csoport a II. János Pál pápa tér irányából próbált a Keletihez jutni, de a rendőrök azonnal elkergették őket. Közben a migránsokat szállító buszok elindultak a pályaudvartól is.

Autóbuszok a Kerepesi úton. A menekülteket a pályaudvartól Hegyeshalomig viszikForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
00:46

Elindult az első busz az M1-esen

A többi egyelőre üresen áll.

Origo
00:46

Fordult a kocka, ürülnek ki a buszok

Sorra ürülnek ki a buszok az M1-esen Herceghalomnál, egy pillanat alatt megfordult a kocka, és a második és a harmadik busz is kiürült. Azt akarják a menekültek, hogy az első busz menjen előre, majd amikor célba ért, telefonáljanak vissza, hogy valóban Hegyeshalomra vitték őket.

Origo
00:45

A buszok is megérkeztek a Keletihez

Tíz csuklós busz érkezett a Keleti pályaudvarhoz - jelentette tudósítónk. A menekültek elkezdtek tolongva felszállni a járművekre, míg mások tudósítónkat kérdezgetik, hova mennek a buszok.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
00:40

Megérkeztek az ultrák a Keletihez

Egyelőre nincsenek sokan, 30-40 fő érkezett a Fiumei út felől. Hőzöngenek, kiabálnak, de nem jutnak le a tranzitzónába, ahol a migránsok vannak. A rendőrök elkezdték kiterelni őket a Baross térről.

Origo
00:38

A Keletiben csomagolni kezdtek

A Vöröskereszt önkéntesei tájékoztatták a Keleti pályaudvarnál lévő menekülteket, hogy a kormány buszokkal Hegyeshalomra szállítja őket - jelentette tudósítónk. Az itt lévők füttyel, tapssal fogadták a hírt, és elkezdtek csomagolni.

Origo
00:38

Nem engedik elindulni a buszt

Az első busz elé állt a menekültek egy csoportja az M1-esen, elállják az utat, mert azt hiszik, hogy becsapják, menekülttáborba viszik őket.

Origo
00:35

Két buszon a menekültekkel

Az Origo tudósítói rajta vannak az M1-esről induló buszokon a menekültekkel, egyikük az első, másikuk a harmadik buszra szállhatott fel. A menekültek nagyon bizalmatlanok, nem hiszik, hogy a határra viszik őket, most elkezdtek leszállni a buszokról.

Origo
00:31

A segítők szerint felszállnak a menekültek

Nemrég volt egy eligazítás a Keletinél, ahol a civilek, a Migration Aid igazította el azokat a segítőket, akik majd tolmácsolják a menekülteknek a kormány ajánlatát a hegyeshalmi buszozásról. Egyikük tudósítónknak azt mondta, hogy szerinte a menekültek bíznak ebben a lehetőségben, és élni is fognak vele.  

Az ördögben is bíznál - mondtaForrás: Origo

"Hidd el nekem, ha hét napot te is itt töltenél, akkor az ördögben is megbíznál" - mondta.

Origo
00:30

Egyből elalszanak az emberek a buszon

Kollégánk azon a buszon van, amelyiket először megtöltötték a katasztrófavédelem munkatársai. Váltott néhány szót az egyik menekülttel, aki azt mondta, azért szállt fel a buszra, mert nagyon fájt már a lába. Bízik abban, hogy a busz nem menekülttáborba viszi. 

Tudósítónk egyébként azt mondja, hogy akinek van helye, egyből elalszik, amint kényelembe helyezi magát. A buszon civil segítők is utaznak majd.

Origo
00:30

"Szétverjük a buszt, ha becsapnak"

Egy csoport bizalmatlan volt, "szétverjük a buszt, ha becsapnak!" A máltais azt mondta, ő nem a kormánynak dolgozik, és velük fog utazni a határra.

Origo
00:28

Nem állnak meg a határig

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is a buszoknál vannak, egyikük azt mondta az Origo tudósítójának, hogy amint megtelik mind az öt busz, indulnak a határra, nem állnak meg sehol.

Origo
00:24

Megtelt az első busz az M1-esen

Az első buszt megtöltötték, jár a motorja. A katasztrófavédelem intézkedik, rendőr nincs a busznál. A második busz félig telt meg, és még öt vár a menekültekre.

Origo
00:22

Már vannak a buszon emberek

Néhányan felszálltak az M1-esen a kormány buszaira. Gyertek, Hegyeshalom, mondja a sofőr.

 

Néhányan már a buszonForrás: Origo
Origo
00:18

Elindultak a buszok felé az M1-esen

Összekapaszkodva elindultak a buszok felé a menekültek az M1-esen - jelentette tudósítónk. Megálltak a felhajtónál, megvárják, míg beáll az első busz. 

Origo
00:18

Vértesszőlősön vannak a Tatabányáról elszaladt menekültek

Hat buszt küldenek értük Herceghalomról, az M1-es autópályán tartózkodó menekültektől. Tudósítónknak egy szeretetszolgálat munkatársa mondta azt, hogy a Vértesszőlősön lévő migránsok annyira elfáradtak, hogy beleegyeztek abba, ha busz jön értük, felszállnak rá. 

Vértesszőlősön azok a menekültek vannak, akik még délután szaladtak el a bicskei vasútállomásról azután, hogy a rendőrök elkezdték megközelíteni a vonatot, amin rajta voltak. Rögtön a menekülés elején összeesett egy ember, akinek az életéért hiába küzdöttek a mentősök. 

Origo
00:13

Legfeljebb taxival hajlandó a határra menni

Egy menekült fiú tudósítónknak azt mondta a Keletinél, hogy legfeljebb taxival menne el a határra, amiért maga fizet. Nem bízik ugyanis a kormányban - mondja. Civilek kocsijával se menne, se busszal, de főleg nem vonattal - tette hozzá.

Ők például inkább taxival mennénekForrás: Origo

Tudósítónk azt tapasztalta egyébként, hogy inkább azok mennének a kormány által küldött buszokkal, akik már hét eleje óta vesztegelnek a Keletinél, és elfogyott a türelmük. Akik mondjuk csak ma jöttek, azok bizalmatlanabbak. 

Origo
00:03

Bizonytalanok a menekültek az M1-esen

A sofőrök úgy tudják, Mosonmagyaróvárnál be van dugulva a sztráda, így nem tudják, hogyan fognak eljutni Hegyeshalomig. A menekültek egyre bizonytalanabbak, hogy felszálljanak-e a buszokra, mert a vezetőknek utasításba adták, hogy még a sajtó munkatársainak se nyilatkozzanak.

Forrás: Origo
Origo
00:03

A legtöbb menekült elbuszozna a határra

Tudósítónk több menekültet is megkérdezett a Keleti pályaudvarnál, és szinte mindegyikük azt mondta, hogy ha igaz, hogy buszokat küld értük a kormány, és azok Hegyeshalomra, a határhoz viszik őket, akkor elmennek velük. Egyetlen férfi volt, aki tanácstalannak tűnt.

Ők például elmennének a buszokkal Hegyeshalomra, azt mondjákForrás: Origo
Origo
00:02

A rendőrökben sem bíznak a menekültek

Rögtönzött sajtótájékoztatót tart az M1-es autópályán lévő menekültek egyik hangadója, ő azt mondja, hogy csak akkor szállnak fel a buszra, ha azon nem lesznek rendőrök, illetve ha a jármű nem tér le az autópályáról.

Rendőrök az M1-es autópályán Zsámbék közelében, ahol több száz illegális bevándorló gyalogolt Ausztria irányábaForrás: MTI/Bodnár Boglárka
Origo
23:59

Békésen, de megvédik magukat a menekültek

Megvédik magukat a menekültek a Keleti pályaudvarnál, de elsősorban békésen - mondják.

Elsősorban békésenForrás: Origo
Origo
23:58

A sofőröket kérdezgetik a menekültek

Öt buszt látott tudósítónk az M1-esen. Beszélt egy fiatal menekülttel is, aki azt mondta, hogy szerinte a buszokkal vissza akarják vinni őket Budapestre. Többen most a sofőröket kérdezgetik, hogy Hegyeshalom felé mennek-e.

Origo
23:55

A bevándorlókat verjétek!

Ezt kiabálják a huligánok a rendőröknek. Indokoltnak tűnik a fokozott jelenlét a Keleti pályaudvarnál is - írja a Népligetnél zajló eseményekről kollégánk.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
23:55

Az osztrákok felkészültek

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, és elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak - közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este. A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában, és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. 

Origo
23:49

Megérkeztek a buszok az M1-esre

Megérkeztek a buszok az M1-es 27. kilométeréhez, vízzel és élelemmel - jelentette tudósítónk. A legtöbb menekült már megágyazott a fák között, sokan alszanak.

Origo
23:46

A médiában bíznak a menekültek

A Herceghalomnál lévő tudósítónk beszélt néhány menekülttel, akik már tudnak arról, hogy buszok jönnek értük. Azt mondták, csak abban az esetben hajlandók buszra szállni, ha az újságírók, fotósok és tévések mellettük haladnak út közben. Azt mondják, azóta nem bíznak a kormányban, mióta tegnap Bicskén a rendőrök megállították azt a vonatot, amely menekülteket szállított.

Origo
23:45

Sorfalat alkotnak a menekültek

A Keletinél összegyűltek a menekült férfiak, és sorfalat alkotnak a Baross téren.

Feszült a hangulatForrás: Origo
SorfalForrás: Origo
Origo
23:40

Már úton vannak a buszok

Tudósítónk is megerősítette, hogy az M1-es bevezető szakaszán megjelentek a különjárat feliratú buszok.

Origo
23:39

Megvédik magukat a menekültek a Keletinél

Rohamrendőrök indultak a Keleti pályaudvar parkolójába, és a Kerepesi úton is rengeteg rendőrautó érkezik. A hangosbemondón figyelmeztették a menekülteket, hogy menjenek le a tranzitzónába, mert "a magyarok harcolni akarnak".

A férfiak közül többen felálltak, nem mentek le, hanem a Keleti előtt a téren sorfalat alkotnak, és készek arra, hogy megvédjék magukat a futballhuligánoktól.

Origo
23:29

Rengeteg rendőr érkezett a Keletihez

A pályaudvar melletti parkolóba nagyon sok rendőr érkezett, mondta tudósítónk. 

Origo
23:25

Két rendőrhelikopter köröz a Keleti felett

A rendőrség nagy erőkkel készül: két rendőrhelikopter köröz a pályaudvar felett.

Origo
23:23

Üresen elmentek a buszok a Keletitől

Az imént érkezett hat "Különjárat" feliratú BKK-busz üresen továbbhajtott a Keleti pályaudvarról, anélkül, hogy felvett volna menekülteket.

Keleti pályaudvarForrás: Origo
Origo
23:21

Mennek a buszok az M1-esen

Az M1-es 27. kilométerénél a dugóban állva látta az egyik olvasónk, hogy 13 busz megy a menekültek felé rendőri felvezetéssel.

Origo
23:20

A Herceghalomnál álldogáló rendőrök még mindig titkolóznak

Legalábbis tudósítónknak sokadik kérdésére is azt mondták, hogy nem tudják, mi fog történni a lehajtónál, a Hegyeshalomra tartó buszokról sem hallottak, de azután, hogy ezt elmondták, sejtelmesen mosolyogtak. 

Origo
23:13

Hat busz már megérkezett a Keletihez

Hat alacsonypadlós BKK-busz érkezett a Keleti pályaudvarhoz, hogy elszállítsa a menekülteket Hegyeshalomra - jelentette tudósítónk a helyszínről.

 

Forrás: Origo
Origo
23:10

A BBC meglepetésszerű bejelentést emleget

Meglepetésszerűnek értékelte a BBC a magyar kormány döntését arról, hogy buszokkal Hegyeshalomra szállítják a menekülteket.

Origo
23:04

Osztrák kancellár szóvivője: Nem hagyjuk cserben az embereket

Az osztrák kancellár szóvivője azt üzente a Keletiből, illetve az autópályáról a magyar határra szállítani tervezett menekülteknek, hogy "nem fogjuk cserbenhagyni az embereket ebben a vészhelyzetben". A kancellár szóvivőjének szavait a Die Presse idézte.

Origo
23:03

A meccs eredményét kérdezték a menekültek

Tudósítónknál rákérdeztek, hogy mi lett a magyar-román meccs végeredménye. Mikor megtudták, hogy null-null, csak hümmögtek.

Origo
23:03

Rendőrök a Keletinél

A rendőrök elállták a Kerepesi út es a Keleti pályaudvar közötti zebrát - jelentette tudósítónk.

Egyelőre nyugodtnak tűnik a helyzetForrás: Origo
Origo
23:00

A Herceghalomnál pihenők is megtudták, hogy buszok jönnek értük

Az M1-es autópályán pihenni készülő menekültekhez is eljutott a hír, hogy a kormány buszokkal vinné őket az osztrák határhoz. Tudósítónknak több menekült is azt mondta, hogy attól tart, az érkező buszok menekülttáborba viszik őket. Mások viszont azt mondták, felszállnak a buszokra.

Origo
22:59

Posztolt a Facebookra Orbán Viktor

A menekültek elszállítására vonatkozó kormánybejelentés óta Orbán Viktor nem tett közzé bejegyzést a Facebookon. Előtte posztolta, hogy Hajrá, magyarok!, de ez valószínűleg a meccs miatt volt.

Hajrá, magyarok!

Posted by Orbán Viktor on 2015. szeptember 4.
Origo
22:54

A Tatabányán lévő menekültek megijedtek attól, hogy busz jön értük

Több nyelven, többek között arabul is bemondták Tatabányán a menekülteknek egy rendőrségi hangosbemondón keresztül, hogy ne menjenek sehová, buszok jönnek értük, amelyek az osztrák határ mellé viszik őket. A pihenni készülő menekültek erre meggondolták magukat, és lefekvés helyett sietve továbbmentek Győr irányába - számolt be a köztévé.

Origo
22:30

Vagy nem szóltak a rendőröknek, vagy nagyon diplomatikusak

Több rendőrt is megkérdezett az M1-es autópálya mellett tartózkodó kollégánk, de mindegyikük azt mondta, hogy nem tud a buszokról, amiket a kormány küldene a menekültekért, majd gyorsan hozzátették, hogy nem mondhatnak semmit. 

Origo
22:09

Sátrakat vernek a bevándorlók

Az M1-es autópálya 27. kilométerénél megállt a menekültek menete, és elhatározták, hogy ott töltik az éjszakát. Tudósítónk azt látja, hogy sátrakat vernek az autópálya melletti füves területeken.

Origo
22:08

Kisebb dulakodás a migránskaravánban

Tudósítónk az M1-esen azt tapasztalta, hogy a menekültek menetének elején egy férfi a hangosbemondóval arabul próbált szólni a tömeghez, de egy társa kitépte a kezéből, és eléggé feszült volt a hangulat.

Origo
21:53

Újból haladnak az autók a menet mellett

Ismét elindultak az autók az M1-es autópályán a Győr felé vezető oldalon a belső sávban, jelentette tudósítónk. Azt mondja, hogy az autósok óvatosak és türelmesek. Senki sem kiabál, vagy dudál. Eközben a lemaradozókat olyan menekültek biztatják, akiknek még van erejük visszafordulni a többiekhez, és melléjük érve beszélni velük.

Origo
21:46

Esőkabátokat is hoztak a menekülteknek

Egy civil segítő körülbelül 100 darab esőkabátot hozott az M1-es autópályán menetelő menekülteknek, azokat osztogatják tudósítónk közelében. A Református Szeretetszolgálat 800 szendvicset vitt a vonulóknak.

Origo
21:39

Nem engedik aludni az embereket

A rendőrök mindenkit megkérnek, hogy keljen fel, és haladjon tovább, aki az autópálya szélén akar lefeküdni aludni - jelentette tudósítónk az autópályán haladó tömegből. Az emberek teljesen kimerültek. Munkatársunk olyan menekülttel is találkozott, aki egy babakocsit tol, mellette pedig még két gyermeke gyalogol. A nő azt mondta, hogy két hete indult el Szíriából, és a férjéhez igyekszik Frankfurtba.

Origo
21:33

Vámosszabadiban kaphatnak ellátást

Vámosszabadiban, nem messze a határtól a következő órákban oda szállítandó menekültek kapnak ellátást, amíg nem dől el a sorsuk, vagyis nem érkezik megnyugtató válasz Ausztriától - mondta egy kérdésre Lázár János.

A Vámosszabadi szélén, a magyar-szlovák határ közelében kialakított nyílt befogadóállomáson kaphatnak ellátástForrás: MTI/Krizsán Csaba

A miniszter jelezte: a hatóságok továbbra sem alkalmaznak erőszakot a menekültekkel szemben, és egyelőre nem kívánt arra válaszolni, hogy mi lesz, ha mégsem engedi be a menekülteket Ausztria. Lázár János azonban azt mondta, bíznak abban, hogy a menekültek elfogadják a kormány által felajánlott segítséget.

Origo
21:29

Száz buszt ad a Volán és a BKK

Mintegy száz autóbuszt akar összeszedni a kormány Volán társaságoktól és a Budapesti Közlekedési Központtól - hangzott el az operatív törzs ülése utáni tájékoztatón.

Buszokat küld a kormányFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
21:28

Nem béníthatják meg az országot

Lázár János szerint az nem lehet, hogy néhány száz vagy ezer ember megbénítsa Magyarország közúti vagy vasúti forgalmát.

Nem engedik, hogy megbénítsák a közlekedéstForrás: Origo
Origo
21:27

A menekülttáborok lakóit nem fuvarozzák

A kormány felajánlása a határhoz szállításra nem vonatkozik a menekülttáborok lakóira - jegyezte meg a miniszter.

Origo
21:24

Várja a kormány az osztrák és a német választ

Az, hogy a magyar hatóságok elviszik a határra a menekülteket nem jelent automatikus belépési lehetőséget nekik Ausztriába illetve majd Németországba, ezért a magyar kormány az osztrák kancellárhoz és a német belügyminisztériumhoz fordult, de érdemi segítséget ez ügyben eddig nem kapott - mondta Lázár János. Hozzátette: az osztrák kancellár szombat reggel 9 órakor tudja fogadni majd Orbán Viktor telefonhívását. 

Origo
21:22

Lázár: a kormány viszi a határhoz a menekülteket

Német vízumra lenne szükségük az autópályán vonulóknak, de a jelek szerint nem kapnak segítséget Németország budapesti nagykövetségétől - mondta Lázár János.

Lázár János jelentette be a kormány döntésétForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közúti és vasúti közlekedés biztonsága érdekében a kormány úgy döntött, hogy autóbuszokkal a Keleti pályaudvarnál, illetve az M1-esen lévő menekülteket elszállítja a hegyeshalmi határátkelőhöz - folytatta Lázár.

Origo
21:19

Ezerkétszázan vonulnak az autópályán

Ezerkétszázan vonulnak az M1-es autópályán és körülbelül 300-an az 1-es számú vasútvonal mentén - hangzott el az Orbán Viktor vezette operatív törzs ülése után a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta sajtótájékoztatón a Parlamentben.

Mindeközben az autópályánForrás: Origo
Origo
21:19

Lázár: Nem tudunk Európára várni

Ezért kellett összehívni az operatív törzset, amely döntéseket hozott. hamarosan felsorolja majd ezeket a döntéseket, mondta a kancelláriaminiszter.

Origo
21:17

Lázár: nem kaptunk segítséget

Úgy kérik számon rajtunk a szolidaritást Európában, hogy mi nem kaptunk segítséget - mondta Lázár a központi operatív törzs ülésének végén tartott sajtótájékoztatón.

Origo
21:15

Két kilométer múlva aludni térnek. Vagy nem

A menet végén azt mondják a menekültek, hogy állítólag két kilométer múlva megáll a karaván, és lefekszenek aludni, de ez nem biztos, hogy így lesz, mert a menet elején a vezetők erőltetik, hogy menjenek tovább.

Tudósítónknak egy szír fiú azt mondta, ő nem áll meg, megy Bécsig, viszont volt egy hattagú család, akik nagyon elfáradtak, és lepihentek, de a hangadók nyomására, úgy tűnik, újra elindulnak.  

Origo
21:02

Dugó az 1-esen

Az 1-es főúton a 14-es kilométertől kifelé áll a forgalom - jelentette tudósítónk.

Origo
20:48

Hat kilométeres a kocsisor az M1-esen

Hat kilométeres kocsisor torlódott fel az M1-esen a migránsmenet mögött.

KocsisorForrás: Origo
Origo
20:48

Az 1-es útra terelik a forgalmat

Az M1-esről a 22-es kilométernél lévő Sasfészek-tó pihenőn át az 1-es főútra terelik a forgalmat - írja az Útinform. Az Origo tudósítója azonban korábban arról számolt be, hogy az 1-es út mentén is látott kisebb menekültcsoportokat. 

Origo
20:39

Kiürült a bicskei menekültvonat

Az esti órákra kiürült a bicskei vasútállomáson több mint egy napja veszteglő, menekültekkel teli vonat - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója pénteken. Beszámolója szerint pár óra alatt összesen körülbelül 400-an szálltak le, és mentek önként busszal a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába.

Délután fél hat körül 51 ember - köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Később többen követték példájukat.

Két rendőrsorfal között mennek a busz felé BicskénFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
20:37

Tatabányára értek a Bicskéről kitört menekültek

Tatabányára ért az a mintegy 200-300 illegális bevándorló, akik péntek délután törtek ki a bicskei vasútállomásról, a közeli bozótos felé futottak, majd Győr felé indultak. Az Origo helyszíni tudósítója szerint a menekültek megálltak a város határában, mert félnek a rendőröktől, és fáradtak, éhesek, elcsigázottak.

Origo
20:33

Óriási késések a Bicske-Tatabánya vasútvonalon

A Bicskéhez közeli Szárliget állomáson a Máv-Start Vonatinfó térképe szerint három vonat áll, mindegyik több mint három órát késik. A MÁV közleményében azt írta, hogy rendőrségi intézkedés miatt este fél héttől átmenetileg mindkét vágányon állt a forgalom Tatabánya és Szárliget között. A vonatok ezen a szakaszon most csak lassan, 15 km/órás sebességgel haladhatnak. 

A MÁV térképén látszik, hogy sokat késnek a vonatokForrás: Origo
Origo
20:30

Egy autó 1 óra alatt 6 kilométert tesz meg

Hat kilométert tesz meg egy óra alatt mostanában az M1-en egy autó, szinte teljesen bedugult a sztráda. A türelmetlenebb kamionosok és autósok a leállósávban tolakodnak előre, de őket időnként visszaparancsolják a fel-felbukkanó rendőrmotorosok. 

Lépésben haladnakForrás: Origo
Origo
20:20

26 kilométert haladt a menet

Eddig 26 kilométert tett meg a menekültmenet.

Origo
20:05

Ráesteledett a menekültekre

A 22-es kilométerkőnél tartott egy rövidebb, 20 perces pihenőt a menet, és bár amikor az egyik vezető felállt, hogy indulnak, valaki azt mondta, "No, no, no!", mégis haladnak tovább.

Sötétben is mennek továbbFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
20:03

Rendkívüli ülést tart az operatív törzs

A bevándorlási helyzet miatt péntek este 8 órakor rendkívüli ülést tart a Parlamentben az operatív törzs - tájékoztatta a miniszterelnökségi sajtóiroda az MTI-t. Az ülést követően sajtótájékoztatót tart Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, szombat reggel kilenckor pedig a rendőrség tart majd tájékoztatót menekültügyben.

Origo
20:01

Az egyes út mellett is megjelentek a menekültek

Tudósítónk Tatabánya felé halad az 1-es számú főúton - tehát nem az M1-es autópályán. Azt látja, hogy kisebb-nagyobb csoportokban menekültek haladnak az út szélén nyugat felé. Ők valószínűleg a Bicskén veszteglő vonatról szálltak le, és futottak el még délután.

Ők korábban még a vasúti sínek között gyalogoltak Tatabánya felé, de azt jelenleg nem tudni, hogy a vasúti pályán mennek-e még menekültek.

Délután így haladtak a menekültek Győr feléForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
19:59

Segítenek az evangélikusok is

Lehetőségeihez és erőforrásaihoz mérten a Magyarországi Evangélikus Egyház is részt kíván vállalni a menekültek segítésében - közölték. Péntek délután lelkészek és az egyház országos irodájának dolgozói Fabiny Tamás püspökkel együtt a II. János Pál pápa téren 150 adag meleg ételt osztottak ki az ott tartózkodó menekülteknek.

Korábban az egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet a nagyfai ideiglenes befogadóközpontban lévő migráns gyermekek számára vitt pelenkát, bébiételt és gyermekápolási cikkeket.

Ezenkívül az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói és az egyház helyi gyülekezetei is kiveszik a részüket a menekültek segítéséből - közölték.

Origo
19:52

A menet miatt bedugult az autópálya

A menekültek menete miatt Budapest felől a 16-os kilométer után szinte teljesen bedugult az M1-es autópálya.

MTI
19:49

Az osztrák belügy figyelmeztette a civileket

Az osztrák belügyminisztérium a pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. 

Az osztrák minisztérium közleményében azt írta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető.

A "Budapest–Bécs-konvoj - vonatpótló a menekülteknek" elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg osztrák civilek. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák.

Origo
19:48

Elképesztő time-lapse videó a vonulásról

Ennél azért lassabban, de gyors tempóval halad a menet az M1-esen.

Menekültek vonulnak az M7-es leállósávjában. Összehozták a maguk Kitörés túráját, de ezen fix, hogy soha nem indulnak majd jobberek.

Posted by Gusztáv Gombás on 2015. szeptember 4.
Origo
19:44

Imára állt meg a karaván az autópályán

A menet nem állhat meg, de a menekültkaraván egy-egy tagja megáll imádkozni az út szélén.

MTI
19:44

Ausztria a kvótarendszer elfogadására kéri Magyarországot

Magyarországnak ki kellene állnia az uniós kvóta és a közös határvédelem mellett - olvasható az osztrák kancellári hivatal közleményében, amelyet azután adtak ki pénteken, hogy Werner Faymann kancellár találkozott a bécsi magyar nagykövettel.

A menekültjog olyan emberséges bánásmódot ír elő, amelyet minden európai országnak be kell tartania - olvasható a Werner Faymann által kiadott közleményben. Magyarország köteles regisztrálni a migránsokat, egyúttal ki kellene állnia a közös kötelező kvótáért, hiszen ez lenne az alapja egy ellenőrzött menekülteljárásnak és egy európai szintű igazságos elosztásnak - olvasható a közleményben.

Perényi János az osztrák kancellárral lezajlott találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország minden területen az uniós jogszabályokat betartva jár el - olvasható a bécsi magyar nagykövetség közleményében. Hozzátette, hogy Magyarország számára is kiemelten fontos az unió külső határainak védelme, a határzár is ezt a célt szolgálja. A nagykövet szerint ez az elsődleges feladat, vagyis amennyiben sikerül megállítani a menekültáradatot, akkor lehet minden további szempontról és részletről beszélni.

A magyar nagykövet a kancellárral való találkozón hangsúlyozta: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a menekültek megfelelő ellátása érdekében.

Origo
19:42

Csak menetelve érzik biztonságban magukat

Amíg úton vagyunk, biztonságban vagyunk - ezt mondta a menekültkaraván egyik vezetője arra a felvetésre, hogy mi lenne, ha megpihennének. Azért van, aki az autópályán, a szalagkorlátnak dőlve megpihen kicsit.

Picit azért megpihennekForrás: Origo
Origo
19:37

Három keréken az autópályán

Origo
19:18

Damaszkuszból érkezett a kisgyerek

Damaszkuszból érkezett a családjával az a kisgyerek, akit az apja a babakocsiban tol az autópályán.

BabakocsivalForrás: Origo
KukucsForrás: Origo
MosolyForrás: Origo

 

Origo
19:18

Egy férfi kiabált orvosért Bicskén

A vasútállomáson tegnap óta veszteglő vonat ablakából egy férfi hangját lehetett hallani, angolul kérlelte a jelenlévőket, hogy hívjanak orvost. Most a mentősök látják el a menekültet, aki rosszul lett.

Origo
19:09

Ápolják a mentősök az újabb rosszul lévő menekültet

"Rendbe jön" - ezt válaszolták a mentősök kollégánknak, mikor megkérdezte őket, hogy mi történt a vonatnál. Mást nem mondtak.

A mentősök menekültet ápolnak a Bicskén rekedt vonat mellettFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
19:08

A 21. kilométer környékén az M1-esen

Egy dombtetőre ért a menekültek menete, innen lejtős az út, ami jó hír, könnyebb haladni lefelé.

Origo
18:54

Pintér Sándor nyaral

Pintér Sándor szabadságon van, de folyamatosan tájékoztatást kap a tárcát érintő minden fontos eseményről - közölte a Belügyminisztériumtól származó információra hivatkozva a nol.hu.

Origo
18:49

Nem akarnak megállni, szinte kocognak

A menet elején haladók eléggé gyors tempót diktálnak az autópályán. Az útközben nekik ételt és vizet osztóknak is azt mondják, hogy inkább adják a hátul jövőknek, ők nem is akarnak megállni. Szinte kocogós a gyors gyaloglási tempó.

SietősenForrás: Origo
Origo
18:48

Így szállnak fel a buszokra a menekültek Bicskén

A rendőrök folyosót biztosítanak, amin keresztül a menekültek folyamatosan, csoportokba szervezve hagyják el a helyszínt.

A rendőrök biztosítják az utatFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
18:44

Rohamrendőrök szirénázó autókkal mennek el Bicskéről

Nem sok rohamrendőr maradt a bicskei vasútállomáson azután, hogy teljes felszerelésben rendőrautókba, buszokba pattantak, és szirénázó járművekkel elhagyták a helyszínt. Azt nem tudni, hová mennek.

Origo
18:43

Argentína is várja a menekülteket

Az argentin kormány felhívta a figyelmet arra, hogy határai nyitva állnak a szíriai menekültek előtt, akik számára egy tavaly hozott rendelet könnyíti meg a dél-amerikai országba való belépést. Az Európát sújtó menekültválságról szólva emlékeztetett rá, hogy az argentin kormány közel egy éve különleges rendszert vezetett be a háború elől menekülő szíriaiak befogadására, akiknek - mint hozzátette - "a legjobb" elbánásban lesz részük. Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelynek nyomán már 4 millióan hagyták hátra a közel-keleti országot, míg a határon belül maradt menekültek száma eléri a 7,6 milliót.

Origo
18:40

Babakocsival az autópályán

Gyalogolni sem szabad elvileg az autópályán, de egy babakocsit toló ember látványa még ritkább, mint a gyalogosoké.

Három kerékenForrás: Origo
Origo
18:39

Újabb ember lett rosszul Bicskén

Orvosért kiabálnak a menekültek, a Bicskén veszteglő vonat első kocsija felől érkezik a kiabálás, jelentette tudósítónk. A vonat felé szaladt is egy orvos.

Origo
18:37

Kamerázzák a menetet a rendőrök

Folyamatosan rögzíti a menekültek menetét a rendőrség egy autóra szerelt kamerával.

Rögzítik az eseményeketForrás: Origo
Origo
18:34

Etyeknél vizet, ételt osztottak a helyiek

Etyeknél civilek, vélhetően helyi lakosok ásványvizet, kenyeret és gyümölcsöt osztanak a menekülteknek.

Kéznél a segítségForrás: Origo
Origo
18:30

Uniós zászló a menet élén

Valaki egy uniós zászlót lenget a menet élén.

Zászló a menet elejénFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
18:28

Késői uzsonnaszünet

Vagy késői uzsonna, vagy korai vacsora lesz az a gyümölcs, amit a menekültek az út szélén fogyasztanak el.

Banánszállítmány érkezettFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
18:26

Újabb csoport indult a busz felé Bicskén

Az előzővel megegyező nagyságú, körülbelül ötven emberből álló menekültcsoport szállt fel a bicskei vasútállomás előtt álló egyik buszra. Ők is a rohamsisakos rendőrök által biztosított útvonalon, az aluljárón keresztül hagyták el az állomás területét. A helyszínen van Zsohár Zsuzsanna, a menekülteket segítő Migration Aid szervezet szóvivője, aki elmondta, hogy mindenkit sikerült rávenni arra, hogy menjenek el a menekülttáborba. Tudósítónk szerint először a családok hagyták el a vonatot, a második körben férfiak jöttek ki az állomásról. Kollégánk úgy látja, hogy a vonaton még mindig sok ember van.

Origo
18:25

Néha megáll pihenni a menet

Olykor-olykor megáll a menekültmenet egy rövid pihenőre. Erre szükség is van, elég gyors tempóban haladnak, már jóval Törökbálint után járnak.

Néha megpihennekFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
18:21

Rendőri biztosítással haladnak

Rendőrautók haladnak a menekültek menete mellett.

Rendőrautó választja el a forgalmi sávot és a menekülteketForrás: Origo
Origo
18:02

Ötven percen keresztül próbálták újraéleszteni a Bicskén meghalt férfit

A Bicskén veszteglő vonatról 2015. szeptember 4-én 15 óra 20 perckor egy nagyobb, 350 fősre becsült csoport leszállt, és futva elhagyta az állomás területét. A rendőrség kényszerítő eszközt nem alkalmazott, a távozókat nem üldözte - írja közleményében a rendőrség.

A futók közül egy férfi a szerelvénytől mintegy 800 méterre összeesett. A rendőrök a közlemény szerint a segítségére siettek, és kérték a mentők segítségét is. Utóbbiak közel 50 percen át próbálták az eszméletlen férfit újraéleszteni, ez viszont nem sikerült, a férfi 16 óra 20 perc körül életét vesztette. A haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. Az elhunyt személyazonossága a rendőrség előtt nem ismert.

Origo
17:48

Hosszú, tömött sorban

Törökbálintnál jár a menekültek menete. A környező irodaházból is jól látszanak.

Törökbálintnál járnakForrás: Házi Vince
Origo
17:45

Dobálóztak az ultrák

Tudósítónknak azt mondták a Keleti pályaudvarnál, hogy a szurkolók vonulás közben ledobtak egy palackot és egy petárdát a menekültek közé, akik válaszul szintén megdobálták az ultrákat. Ebből alakult ki a konfliktus. Úgy tudjuk, a rendőrök végül négy-öt szurkolót vittek el. 

Origo
17:44

Látszódik a menet az autópálya-kamerán

A menekültek menete látszik az Útinform kameráján is. Az autópálya kategórián belül a 13-as kilométerkőnél.

Origo
17:42

Egy busznyi menekült felszállt Bicskén

A rendőrök által biztosított útvonalon kijöttek a vonat mellől azok a menekültek, akiket sikerült arról meggyőzni, hogy menjenek menekülttáborba. Tudósítónk szerint nincsenek túl sokan, akár egy buszra is felférnek majd.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:35

Tüdőembóliába halhatott bele a Bicskéről menekülő férfi

A bicskei vasútállomástól körülbelül egy kilométernyi távolságra, Győr felé tartva halt meg az a menekült férfi, akit a mentők hiába próbáltak újraéleszteni. A bicskei vasútállomáson tartózkodó kollégánk azt mondta, hogy az állomáson jelen lévő önkéntesek és civilek között az az információ terjedt el, hogy a férfi tüdőembóliába halt bele.

Origo
17:28

Biztosítják az utat a bicskei busz felé a rendőrök

Vannak még a vonaton és annak környékén menekültek, tudósítónk úgy látja Bicskén, hogy a rendőrök az aluljárón keresztül akarják átengedni őket, mert épp biztosítják számukra az utat. Kollégánk úgy értesült, hogy a menekültek maguk döntöttek a buszra szállás mellett.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:26

Gyalogos tempóban halad a forgalom az M1-M7-en

Szakaszosan elkerítik a rendőrök az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán a leálló és a külső sávot. Az Útinform szerint Hegyeshalom felé "gyalogos tempóban" halad a forgalom, telítettek a sávok - de lassú haladásra kell számítani az 1-es főút budaörsi szakaszán is.

Origo
17:22

Bécs felé a menekültek, Pest felé az autók

Bécs felé elindultak a menekültek, szemben, Pest felé pedig az autók haladnak, de elég nagy a torlódás. Egy szembejövő autóból szidalmazták a menekülteket.

Origo
17:20

A Keletinél nagy a rendőri készültség

A pályaudvar előtti téren most csak békés emberek sétálgatnak, az elmúlt pár percben már skandálást sem lehetett hallani, jelentette tudósítónk. Az elmúlt napokhoz képest annyi a különbség szerinte, hogy sokkal több a rendőr, akik sokkal komolyabb felszerelést viselnek.

A Keletinél most épp nyugodt a hangulatForrás: Origo
Origo
17:20

Újra elindult a pályán a menet

Kis pihenő az árnyékban, majd újra elindult a menekültek menete az autópályán.

Az emberek az árnyékos bal oldalról visszatérnek a jobb oldalra, és ott haladnak tovább.

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
17:18

Meghalt egy menekült Bicskén

Összeesett, majd meghalt egy középkorú menekült férfi Bicskén, az áldozat egyike volt annak a 350 migránsnak, akik délután törtek ki a vasútállomásról. A mentősök fél órán át küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteniük - tudatta a Blikk.

Lőrincz Tamás
17:05

Összeverekedtek az ultrák a menekültekkel

Verekedés tört ki a feltehetően radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók között a Keleti pályaudvarnál péntek délután. Mint arról az Origo beszámolt, a rendőrök közbeavatkoztak és a két csoportot szétválasztották.

 

Rendőrök intézkednek a Keleti pályaudvarnál, ahol verekedés tört ki radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók, illetve a migránsok különböző csoportjai közöttForrás: MTI/Balogh Zoltán

 

Radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók verekednek a Keleti pályaudvarnálForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
17:02

Futnak a rendőrök a röszkei zendülők után

Minden olyan menekültet elfogtak a rendőrök, aki péntek délelőtt szökött meg a röszkei hangárból - jelentette a Csongrád megyei Rendőrkapitányság.

Háromszáz migráns ugyanakkor délután négy körül tört ki a rendőrség röszkei, Dugonyi utcai gyűjtőhelyéről, őket még mindig keresi a rendőrség.

 

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Origo
17:00

Árnyékba húzódtak, megállt a menet

Megpihennek kicsit a menekültek: megáll a menet, és árnyékba húzódnak az emberek.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:52

Nem áll meg a metró a Keletinél

Nem áll meg a 2-es metró a Keleti pályaudvarnál - jelentette az Origo tudósítója. A BKK megerősítette: 17 órától 20:30-ig nem állnak meg a szerelvények, ezután 22:00 megállnak, majd utána üzemzárásig megint kihagyják az állomást a szerelvények.

MTI
16:50

A bicskei intézkedés miatt késnek a vonatok

Rendőri intézkedés miatt fél négykor mintegy háromnegyed óráig szünetelt a vasúti forgalom a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon - közölte a Mávinform sajtóügyeletese péntek délután az MTI érdeklődésére. Peiper Károly elmondta, a rendőri intézkedésre Bicske és Szárliget között került sor, ezért nem közlekedtek a vonatok. Hozzátette: a szerelvények átlagosan 15-45 percet késnek, egyes vonatok azonban 50-60 percet is. A menetrend szerinti közlekedés az esti órákra állhat helyre.

 

Rendőrök BicskénFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
16:48

A horvátok nem akarnak kerítést

Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság (EB) döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés, amely megfosztaná a migránsokat egy jobb, emberi élet elérésének reményétől - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban pénteken.

Origo
16:46

Gyors ütemben haladnak Bécs felé

Halad a menet Bécs felé, elég gyors a tempó.

Irány BécsForrás: Origo
MTI
16:44

Több százan hagyták el a röszkei gyűjtőhelyet

Több százan hagyták el a röszkei Dugonyi úton lévő gyűjtőhelyet - közölte péntek délután a rendőrség a honlapján. A tájékoztatás szerint kevéssel négy óra előtt mintegy 300 illegális bevándorló hagyta el a létesítményt. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalata, hogy a menekültek a vasúti sínek mentén Szeged felé haladnak, már elhagyták a röszkei vasútállomást. Dél előtt mintegy háromszázan törtek ki a röszkei hangárnál található gyűjtőpontból, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Néhány óra alatt azonban valamennyiüket elfogták a rendőrök.

MTI
16:43

Életveszélyben volt egy másik csoport is

Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával végződő tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriába - jelentette be a burgenlandi rendőrség a Kismartonban (Eisenstadt) tartott pénteki sajtótájékoztatóján. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök szerint ez a 81 ember hasonlóan életveszélyes körülmények között volt, mint a másik 71 - minden bizonnyal megfulladt - migráns. Ezt a csoportot azonban a burgenlandi Golsban kiengedte az embercsempész a járműből.

Origo
16:39

Önkéntesek is győzködik a menekülteket Bicskén

A bicskei vasútállomás aluljárójában néhány, menekülteket segítő civil önkéntes próbálja meggyőzni a menekülteket arról, hogy menjenek el a menekülttáborba. A rendőrök is győzködik őket, egyikük elmagyarázta nekik, hogy a tábor nem börtön, viszont zuhanyozhatnak, pihenhetnek, kapnak enni. A bicskei menekülttábor nyitott tábor, ha bejelentkeznek, utána szabadon mozoghatnak az országban - ezt is mondták a rendőrök a menekülteknek, akik ezután döntöttek úgy, hogy felszállnak a buszra. 

Ezek a menekültek hajlandók felszállni a táborba tartó buszraForrás: Origo

 

Volt, aki végül a tábort választottaFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:38

Rendőrhelikopter köröz a menet fölött

A menekültek menete továbbra is az autópályán halad Bécs irányába. Felettük rendőrségi helikopter köröz.

Helikopter érkezettForrás: Origo
Haladnak tovább a pályánForrás: Origo
MTI
16:37

Felfelé módosítják a várható menekültek számát

Finnországban a korábban várt 15 ezer helyett akár a 30 ezret is elérheti a menedékkérők száma idén - közölte a belügyminisztérium pénteken. Ugyancsak pénteken Norvégia is felfelé módosította a korábbi előrejelzéseket. Erna Solberg miniszterelnök arról számolt be, hogy egyedül augusztusban 2313 menekült érkezett az országba, kétszer több, mint az ezt megelőző hónapban. A kormány azzal számol, hogy Norvégiában a 16 ezret is elérheti idén a menedékkérők száma. Korábban 11 ezer menekülttel számoltak a norvég hatóságok. A hivatalos adatok szerint idén eddig több mint 350 ezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba.

Origo
16:29

Önkéntesek segítik a jegyek visszaváltását

Önkéntes segítők indultak a Keleti pályaudvarra, hogy megkönnyítsék a menekülteknek a jegyvisszaváltást. Mint korábban beszámoltunk róla, az Origo cikke után a MÁV mégis visszaváltja a menekültek 40 eurónál drágább vonatjegyeit is.

Origo
16:28

A civil segítők élelmet visznek

A menekülteket korábban is segítő civilek, a Migration Aid önkéntesei elindultak az autópályán Bécs felé vonulók után, hogy élelmet vigyenek nekik.

Origo
16:26

Osztrák autók veszik fel a menekülteket

Az autópályán osztrák rendszámú autók vesznek fel menekülteket, hogy továbbvigyék őket Bécs felé. Sőt, tudósítónk azt is hallotta, hogy a menekültek körében elterjedt: az osztrák hatóságok is autókat küldenek eléjük, és segítenek nekik eljutni Bécsig.

Van, akiket felvettek osztrák rendszámú autókForrás: Origo
Origo
16:24

Melegítenek az ultrák

Eközben a Deák térnél melegítenek az ultrák az esti magyar–román meccsre. Tudósítónk szerint petárdáznak, füstbombákat dobálnak, szidják az MLSZ-t és a románokat. A téren jelentős a rendőri készültség.

Origo
16:22

Nem akarják elhagyni az autópályát

A menekültek menetének nagy része nem hajlandó elhagyni az autópályát, és nem követik azt a 150-200 társukat, akik elindultak a kijárat felé, Budaörs irányába, amerre a rendőrök terelték őket.

A többség maradt a pályánForrás: Origo

A többség tehát marad az autópályán, sőt, tudósítónk szerint az előbb a kijárat felé indulók közül is mind többen szivárognak vissza a többséghez.

Origo
16:21

Teljesen körbevették a bicskei vonatot a rendőrök

Tudósítónk azt látja, hogy a korábban menekülteket szállító vonatot, amely Bicskén vesztegel, teljesen körbevették a rendőrök. A szerelvényhez egyébként folyamatosan érkeznek újabb rendőrök is, testpáncélban.

Öltözködnek a rendőrök BicskénFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
16:20

Menekültek fulladtak vízbe Líbia partjainál

Elsüllyedt egy menekültekkel teli gumicsónak a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között, mintegy harminc-negyven ember meghalt - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet. A gumicsónakban százhúsz-száznegyven szomáliai, szudáni és nigériai állampolgár utazott. A menekültek a líbiai Miszrátából indultak útnak Európa felé, csónakjuk azonban hat-hét órával az indulás után ereszteni kezdett, többen pedig a vízbe estek. A tragédiát kilencvenegy ember élte túl.

MTI
16:18

Hot spotokat állítanának fel a franciák

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint hot spotok, azaz befogadóközpontok felállítására lenne szükség. Ezekben a központokban regisztrálni és azonosítani lehetne azokat az embereket, akik ténylegesen menedékre jogosultak Európában. A francia miniszterelnök szerint ezeket Olaszországban, Görögországban és Magyarországon kellene létrehozni. "Meg tudnánk különböztetni, hogy kit kell megvédeni, kinek van joga védelemre, és kik azok a gazdasági migránsok, akiket vissza kell kísérni a határra, hogy visszamenjenek abba az országba, ahonnan jöttek" - hangsúlyozta Valls. António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította fel pénteken az Európai Unió tagországait, hogy legalább 200 ezer menekültet fogadjanak be minden tagország számára kötelező érvényű áttelepítési (relokációs) program keretében.

Origo
16:17

Leterelik a menetet Budaörs irányába

A rendőrök megpróbálják leterelni a menekülteket az autópályáról, és a kijárat, Budaörs felé irányítják a menetet. A felszólításnak mintegy 150-200 ember eleget tett, és elindultak a kijárat irányába. 

Mintegy 150-200 ember elindult a kijárat irányábaForrás: Origo
Origo
16:15

Mentőautó távozott a bicskei vasútállomásról

Tudósítónk úgy hallotta, hogy egy mentőautó hajtott el a bicskei vasútállomástól. Nem tudni pontosan, hogy mi történt.

Origo
16:11

Tanácstalanság a menetben

Némi tanácstalanság és hangoskodás tapasztalható a menekültek menetében, amikor egy tolmács valamit magyaráz nekik.

A tolmácsot hallgatjákForrás: Origo
FeliratgyártásForrás: Origo
Origo
16:07

Többen lejutottak a vonatról Bicskén

Tudósítónk szerint, amikor a vonaton az első kocsi felé indultak a menekültek, többen leszállhattak közülük. Nem sokat lehetett látni a vonat elé tolt tehervagonok miatt, tette hozzá. Az MTI azt írja, hogy mintegy két-háromszáz illegális bevándorló kitört a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott. A rendőrök nem tudták feltartóztatni a tömeget. A migránsok a vasúti sínek mentén haladnak tovább, Győr irányába. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, Budapest felé. 

Origo
16:06

Segélycsomagot küldtek a menet után

A menekülteket eddig is segítő "Segítsünk együtt a menekülteknek" Facebook-csoport több furgonnyi élelmet, vizet és pokrócokat küldött az Origo értesülései szerint a menekültek menete után.

MTI
16:02

Vasúti folyosó a menekülteknek

Csehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatot - jelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.

Origo
16:02

Egy autóból ételt és italt osztottak

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:00

A felüljáró árnyékában pihennek

Megállt egy kicsit a menet az autópályán, a menekültek a felüljáró árnyékában pihennek.

ÁrnyékbanForrás: Origo
MTI
15:59

Erős kritika Orbánnak Németországból

A magyar eljárásban az az igazán zavaró, hogy az ország ijesztő hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot - olvasható a Der Standard című osztrák napilap pénteken megjelent, Inkompetencia rossz szándékkal című írásában. A kommentár szerzője úgy véli, olyan rossz még az ausztriai Traiskirchen menekülttáborban sem volt a helyzet, mint most Magyarországon. A cikkíró szerint Orbán Viktor arra használja a káoszt, hogy az amúgy is nacionalista és idegenellenes hangulatot szavakkal és tettekkel tovább fűtse. Az, hogy Orbán kijelentette, hogy kulturális okokból nem tudnak muszlimokat befogadni, és német problémának titulálta a menekültkérdést, megmutatja, hogy a kormányfő mennyire kevésre tartja az unió alapértékeit. A kormányok ésszerű, konstruktív magatartása segítene, hogy az érzelmek csillapodjanak, könnyebb legyen az ideérkezők dolga, és az unió ne tűnjön tehetetlennek, azonban Orbán tudatosan éppen az ellenkezőjét teszi - olvasható a véleménycikkben.

Origo
15:59

Elszántak, Bécsig mennének

Elszántak a menekültek. Egyikük tudósítónknak azt mondta, hogy elmennek Bécsig, aztán pedig tovább, Németországba.

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:56

Segítséget kérnek a menekültek Bicskén

Még a rendőrségi akció előtt készítette tudósítónk ezt a felvételt, amin az látható, hogy a tehervonattal eltakart menekültek segítségért kiabálnak.

MTI
15:55

Az év politikai bombája

A román Adevarul című liberális lap brüsszeli tudósítója úgy értékelte, hogy Orbán Viktor az év "politikai bombáját" robbantotta Brüsszelben azzal, amikor arra utalt, hogy a többségükben muzulmán bevándorlók tömegeinek befogadása a keresztény gyökerű Európa identitását veszélyezteti.
A szerző példátlanul keménynek, világosnak és következményeiben rendkívül fontosnak nevezte a magyar miniszterelnök szavait, rámutatva, az európai alkotmánytervezet vitája óta első ízben kerül napirendre ez a roppant kényes kérdés. A cikkíró szerint Orbán Viktor olyan közvitát gerjesztett, amely minden bizonnyal megmozgatja majd az európai politikát, ha pedig a politikusok és egyházi vezetők megpróbálják kikerülni a kérdést, azzal csak a nacionalista mozgalmakat és pártokat erősítik.

Origo
15:53

Járó motorral áll a bicskei állomás előtt a rendőrök busza

Jár a motorja annak a busznak, amire a menekülteknek kellene felszállniuk Bicskén - közölte tudósítónk. A menekültekkel teli vonat felé rendőrök kezdtek el nyomulni pár perccel ezelőtt. 

MTI
15:51

Magyarország nyújtja a "legrosszabb látványt"

A The Guardian szemleírója is rossz véleménnyel van a magyar intézkedésekről. Szerinte a térségen belül "Magyarország nyújtja a legrémesebb látványt". Orbán Viktor miniszterelnök "magából kikelve" bélyegzi az európai civilizáció elleni fenyegetésnek a migránsokat, egyenlőségjelet vonva köztük és a terroristák között, kerítéssel igyekezve kívül tartani őket. Ráadásul nem úgy tűnik, hogy Orbánt brüsszeli tárgyalásai hangnemváltásra késztették volna - áll a brit lap kommentárjában. A szerző szerint Magyarországnak "nacionalista, intoleráns kormánya van".

Origo
15:51

Most értek a budaörsi bevásárlóközponthoz

Most ér a menekültek menete a budaörsi bevásárlóközponthoz.

Origo
15:48

Vonulnak, Merkellel a nyakukban

Ütemesen halad a menekültek menete az autópályán, az egyik férfi nyakában Angela Merkel portréja lóg.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:48

Rendőrök futnak a bicskei állomásra

Rohamrendőrök szaladnak be a vasútállomásra, a menekültekkel teli vonathoz. Kollégánk ezt a videót készítette az akció kezdetéről.

MTI
15:46

Lehangoló vélemények Magyarországról

A menekültválsággal kapcsolatos magyar kormányzati intézkedéseket bírálta a Financial Times . A Financial Times szemleírója, Philip Stephens szerint a menekültválság a lehető legrosszabb fényben tüntette fel Európát: a kollektív fellépésről szóló fellengzős retorikának azonnal ellentmondott a rémült visszavonulás a legszűkebb nacionalizmusba. Európa legrosszabb oldalát pedig Orbán Viktor mutatta a cikk szerint. A szerző zseb-Putyinnak nevezi a magyar kormányfőt, és azt írta, "történelmi ismeretek híján" a magyar kormányfő a menekültekben fenyegetést lát az európai civilizációra. Válasza egy 175 kilométeres szögesdrótkerítés felhúzása volt. Sajnálatos módon Orbán Viktor "nincs egyedül ezzel a bigott hozzáállással": a szlovák kormány például bejelentette, hogy csak nem muszlim menekültek fogadására hajlandó. A szemleíró szerint lehangoló, hogy az egykori kommunista országok, amelyeket nemrégiben örömmel fogadtak az Európai Unióban, most becsapják az ajtót a másfajta zsarnoki rendszerekből menekülők előtt. 

Origo
15:43

Haladnak, de meg-megállnak

Halad a menet az autópályán, de néha megállnak, hogy bevárják a menet végét.

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

 

Origo
15:42

Így takarták el a bicskei vonatot az újságírók elől

Megjött kollégánk videója arról, hogyan takarták el a menekültekkel teli vonatot a rendőrök Bicskén, a vasútállomáson. Azóta felpörögtek az események, száz rendőr rohant be az aluljáróba, a menekültek pedig kiabálni, szidalmazni kezdték őket. 

Origo
15:39

Itt már matricát kellene venni

Egy sávot kaptak a háromból az autópályán haladó menekültek, plusz a leállósávot.

Egy sávot kaptak, plusz a leállósávForrás: Origo

Az autók egy forgalmi sávot használhatnak, egy további sávot pedig a menekülteket terelő rendőrök foglalnak el. 

Origo
15:37

Elindultak a rendőrök a bicskei vonat felé

Száz rendőr ment le az aluljáróba a bicskei vasútállomáson, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó kollégánktól.

RendőrökFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:35

Durvul a helyzet Bicskén

Nem sokat lehet látni a vasútállomáson, mert tehervagonokkal takarták el a menekültekkel teli vonatot az állomáson, de azt hallani, hogy nagy a hangzavar a vonatnál. A menekültek angolul szidják a rendőröket. Tudósítónk megpróbálta az aluljáró felől megközelíteni a vonatot, de a rendőrök válogatott káromkodások közepette ráncigálták, lökdösték, hiába mondta, hogy újságíró. Végül elfutott az aluljáróból. 

Origo
15:34

Felengedik a menetet az autópályára

Noha egy pillanatra úgy tűnt, hogy a rendőrök lezárták az autópályát, és nem engedik fel a menetet, kiderült, hogy csak a forgalmat igyekeznek terelni, és felengedik a menekülteket a pályára.

Origo
15:32

Úgy tűnik, nem mehetnek tovább

Megállt a tömeg, úgy tűnik, a rendőrség tényleg nem engedi fel a menekülteket az autópályára.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:30

Felsorakoztak a rendőrök a bicskei vonat mellett

Rohamsisak van azokon a rendőrökön, akik minden valószínűség szerint fel akarnak szállni a menekültekkel teli vonatra, amely tegnap óta a bicskei vasútállomáson vesztegel. Erősítés is érkezett, kollégánk ötven rendőrt látott az állomás felé nyomulni.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:28

Egy kis pihenésre szükség van

Néha meg kell állni egy kicsit, hogy kifújják magukat a menekültek:

Origo
15:25

A bicskei vonaton nagy a mozgolódás

A menekültek táskákkal, csomagokkal elindultak a vonat első kocsija felé, tudtuk meg Bicskén tartózkodó kollégánktól. Mielőtt a mozgolódás elkezdődött volna, a menekültek azt kiabálták, hogy S. O. S. A menekültekkel teli vonat elé tehervagonokat toltak be, így az újságírók nem látják, hogy mi történik.

Origo
15:24

Bedugult a város

Tudósítónk szerint beállt a budai alsó rakpart, az Erzsébet hídtól délre egybefüggő a sor. A BKK azt írta, hogy baleset történt az Erzsébet körúton a Wesselényi utcánál és a 11-es út bevezető szakaszán is. Lassan lehet haladni a Nagykörúton, a Margit körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint a Károly körúton és az Andrássy úton is.

Az esti román–magyar meccs miatt lezárták az Albert Flórián utat a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között hajnali 2 óráig. Időszakosan lezárják 15 órától a Könyves Kálmán körutat is mindkét irányban az Üllői út és a Remíz utca között. 

Origo
15:20

A bicskei vonatot eltakarták az újságírók szeme elől

Egy tehervonat állt be a bicskei vasútállomás első vágányára, tudósítónk egy rendőrtől azt hallotta, hogy a szerelvény "takarófunkciót" lát el a vasútállomáson. Az újságírók most nem látják jól, hogy mi történik a tegnap óta ott veszteglő, tiltakozó menekültekkel teli személyszállító vonatnál. Tudósítónk a vagonok közti réseken át annyit lát, hogy a rendőrök közelebb húzódnak a vonathoz.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

Origo
15:19

A leállósávban is haladnak, gyerekkel

A menet a leállósávot is elfoglalta.

 

 

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
15:18

Nem engedik a rendőrök a menetet az autópályára

Lezárták az autópályát a rendőrök, egyelőre 800 méterrel a felhajtó becsatlakozása előtt így megállíthatják a tömeget.

Origo
15:16

Egy kicsit megállt a tömeg

Megállt a menekültek menete, még az autópálya előtt.

Nem messze az autópályaForrás: Origo
MTI
15:16

160 ezer embert vállalna át az EU

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni jövő szerdán, hogy az EU-országok 160 ezer menekült befogadását vállalják át a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - közölte pénteken Natasha Bertaud, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője. A 160 ezer főbe beleértendő az a 40 ezer ember is, akiknek az átköltöztetését májusban indítványozta a brüsszeli bizottság Olaszországból és Görögországból. Ezt egészítené ki az a további 120 ezer fő, akiket az előbbi két országtól, valamint Magyarországtól kellene átvállalniuk a többieknek. A szóvivő hozzátette: a 120 ezer fő tekintetében még egyeztetés tárgya, hogy a három említett országtól egyenként hány menekültet kellene átvállalnia a többi tagállamnak.

Origo
15:13

Felvennék közlekedési rendőrnek

Olyan profin terelgeti a társait az egyik menekült, hogy egy rendőr odaszólt neki: téged felvennének közlekedési rendőrnek!

Origo
15:12

Bécs már csak 231 kilométer

Jelzőtábla mutatja: 231 kilométer innen Bécs.

Úton Bécs feléForrás: Origo
Origo
15:10

Menjetek haza - kiabálják egy autóból

Menjetek haza, k*rva anyátokat! - kiabált ki valaki a menet mellett elhaladó autóból.

Origo
15:09

Gyorsan haladnak

Nem andalognak, hanem kifejezetten jó tempóban halad a menekültek menete: gyors sétát diktálnak.

Gyors tempót diktálnakForrás: Origo
Origo
15:09

Hatvanhat szír menekültet vettek őrizetbe Csehországban

A héten ez már a második nagyobb számú menekültcsoport, amelyet a csehek őrizetbe vettek. Kedden szintén Breclavban 214 menekültet vettek őrizetbe két nemzetközi szerelvényen. Közülük 196-an állították, hogy szír állampolgárok. Prágában pénteken 25 külföldit vettek őrizetbe, akik azonban nem alkottak szervezett csoportot. A hatályos nemzetközi egyezmények szerint a Csehországban őrizetbe vett szíreket Magyarországra kellene visszaküldeni, de Prága szerint a magyar hatóságok pillanatnyilag képtelenek megbirkózni a menekültek áradatával, és nem tudják átvenni a külföldieket. A cseh törvények szerint ezeket az embereket 42 napig menekülttáborban kell tartani, majd szabadon kell engedni őket. A cseh hatóságok közölték, hogy ezentúl nem veszik őrizetbe azokat a szír állampolgárokat, akik korábban menedéket kértek Magyarországon, hanem felajánlják nekik a csehországi menedéket, és ha ezt nem fogadják el, továbbengedik őket Németországba. 

Origo
15:05

Kissé szétszóródott a tömeg

Míg az Erzsébet hídon még sűrűn, rendezetten haladtak a menekültek, a menet az M1-M7 bevezető szakasza előtt felszakadozott.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azért is szóródtak szét, mert néhányan bementek a dohányboltba és a CBA-ba.

Origo
15:02

"Senki sem akar titeket"

Senki sem akar titeket - kiabálta az elhaladó menetnek egy magyar nő az út mellől, de valószínűleg úgysem értették, mert magyarul mondta.

Origo
15:00

Maszkos, terepszínű ruhás csapat

Azt skandálják: Ria, ria, Hungária. A Blaha felé tartanak, a Keleti után buszra szálltak.

Origo
14:59

A német követséghez is mennek

A menekültek menete korábban kettévált, és néhányan a német nagykövetséghez igyekeznek a Várba.

Origo
14:59

Megkezdődött a V4-ek tanácskozása

A jelenlegi migrációs válság az egyetlen témája annak a rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozónak, amely péntek délután kezdődött Prágában. Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő azért találkozik, hogy megvitassa a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontját az európai uniós tanácskozások előtt. "Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette" - szögezte le a találkozó előtt Sobotka. A tanácskozáson a miniszterelnökök várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amely pontosítja egyeztetett álláspontjaikat a migrációs problémákkal kapcsolatban.

 

Origo
14:57

Elfoglaltak egy CBA-t a menekültek

A nemzeti trafik után egy CBA-t is megrohamoztak a menekültek.

Útba esettForrás: Origo

Sokan becsődültek a boltba, hogy vásároljanak.

Leginkább ásványvizet vesznekForrás: Origo

 Rendőrök segítenek, hogy rendezetten haladjon a sor és a vásárlás.

Jól fogyott a vízForrás: Origo
Origo
14:51

Bicskén két menekült feladta a tiltakozást

Két menekült önként szállt be egy rendőrbuszba azután, hogy tegnap óta társaikkal együtt tiltakoztak a bicskei vasútállomáson veszteglő vonaton, illetve annak környékén. Kollégánk videóján az látszik, hogy jó hangulatban sétálnak a járműhöz, ahová rendőrök kísérik őket.

Origo
14:50

Egyre közelebb a tömeg az autópályához

Már a közös bevezető szakasznál járnakForrás: Origo
Origo
14:45

A Keletinél kiürült a nemzetközi jegypénztár

Nincs tumultus a Keleti pályaudvaron a nemzetközi jegypénztárnál. Csak kilencen akarják visszaváltani jegyüket, tudta meg tudósítónk, miután sorszámot húzott az automatából. A jegyek könnyebb visszaváltására a MÁV új szabályai szerint van egyébként lehetőség. Lázár János kancelláriaminiszter az Origo cikke után kért tájékoztatást a vasúttársaság vezetőjétől arról, hogy a menekültek miért nem tudják visszaváltani fel nem használt jegyeiket. A MÁV erre megváltoztatta a pénztári szabályokat, a 40 eurónál drágább jegyek árát is visszaadják az eladóhelyeken. Információink szerint eddig 60-70 ember váltotta vissza a jegyét.

Alig lézengenek a nemzetközi jegypénztárnálForrás: Origo
Origo
14:34

Két percet álltak, mennek az autópályához

Nem sokat állt a Petőfi laktanya előtt a menet: mintegy két perc után tovább is indultak az M1-M7 felhajtójának irányába.

Tovább indultakForrás: Origo
Origo
14:32

Megállt a menet a laktanya előtt

Nem messze, mintegy 150 méterre az M1-M7 bevezető szakaszának felhajtójától egyszer csak megállt a tömeg. éppen a Petőfi laktanya előtt.

MegálltakForrás: Origo
MTI
14:31

Putyinhoz is eljutottak a hírek

Vlagyimir Putyin szerint az európai menekültválság előrelátható volt, és elsősorban Washington elhibázott közel-keleti politikája tehető érte felelőssé. Az orosz elnök pénteken Vlagyivosztokban, a Távol-Kelet fejlesztésének szentelt nemzetközi gazdasági fórumon beszélt erről. Mint mondta, Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy súlyos problémák adódhatnak, ha - mint fogalmazott - Oroszország "úgynevezett partnerei" folytatják azt a "téves külpolitikát", amelyet ma is folytatnak, kiváltképpen a muzulmán világban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Keményen bírálta a nyugati politikátForrás: Reuters

"Mi is ez a politika? Ez a saját normák ráerőltetése, figyelmen kívül hagyva a régió történelmi, vallási, nemzeti és kulturális sajátosságait... Ez elsősorban természetesen amerikai partnereink politikája. Európa vakon követi ezt a politikát az úgynevezett szövetségi kötelezettségek keretein belül, majd maga cipeli a terhet" - mondta Putyin, és megjegyezte, hogy elképesztették az európai migránsválság kezelésére vonatkozó amerikai bírálatok.

Origo
14:29

Megrohamozták a trafikot

Gyakorlatilag megrohamozták a Budaörsi felüljárót elhagyó menekültek az egyik útba eső trafikot. Éppen műszakváltás után nyitottak ki újra, erre mindenki betódult, hogy vizet vagy üdítőt vegyen. 

Megrohanták a dohányboltotForrás: Origo

A hangosbemondón a tömeget irányító egyik menekült rájuk is szólt, hogy ne álljanak le, ne szakadjanak le a menettől.

MTI
14:27

Közben a parlamentben üléseznek

A honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat a jövőben a migrációs válság kezelése érdekében - közölte a pénteki parlamenti vitában az előterjesztőként felszólaló fideszes Vas Imre. Hangsúlyozta, hogy a honvédség csak és kizárólag a menedékjogról szóló törvényben meghatározott tömeges migrációs válsághelyzet idején láthatja el ezt a feladatot. A törvényjavaslat garanciális jelleggel rögzíti, hogy a honvédség nem vonhatja el a rendőrség feladatait és hatáskörét - emelte ki. Hangsúlyozta: a javaslat elfogadása esetén a honvédség élet kioltására nem alkalmas tömegkezelési eszközöket használhat. Vas Imre úgy folytatta: a rendőrség - a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve - az államhatár rendjét veszélyeztetető cselekmények felderítése és a tömeges méretű migráció kezelése miatt külföldön is végezhetne felderítést. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a Magyarországon illegálisan tartózkodó személyek felkutatásának érdekében a rendőrök magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül is bemehetnének. Az Origo élőben közvetíti a parlamenti ülést

Origo
14:23

Sajtótájékoztatót tartottak a kitörő menekültek Bicskén

Az újságírók tudtak beszélni azokkal a menekültekkel, akik a bicskei vasútállomáson a rendőrök gyűrűjéből kitörve megpróbáltak elszaladni, de elkapták őket. Többször elismétlik, hogy "Germany, Germany", azaz Németországba akarnak menni. Tudósítónknak később egy tolmács lefordította, hogy mit mondtak arabul: régóta nem fürödtek, nem aludtak, nem érzik jól magukat, nagyon szeretnének továbbmenni Németország felé.

Origo
14:23

Nem mindenki bírja

Nem mindenki bírja a hosszú gyaloglást, és bár a gyerekeket többnyire kézben vagy a nyakukban viszik a menekültek, van olyan kicsi, aki még ölben is elalszik, olyan elcsigázott.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
14:18

Gyerünk, gyerünk!

Gyerünk, gyerünk, biztatják egymást hangosbeszélőn is a menekültek.

Origo
14:18

A Blaha még mindig járhatatlan

A Keleti pályaudvartól már elvonult a menekültek Németország felé tartó csoportja, de a Blaha Lujza téren még nem lehet közlekedni, a Rákóczi út teljesen bedugult. Helyszíni tudósítónk szerint három-négy mentőautó és rendőrautó indult el szirénázva a menet nyomában. 

MTI
14:16

Családok szakadtak szét a hosszú út alatt

A kép a Keleti pályaudvaron készült, a hosszú út alatt sok család szakadhatott szét. Amúgy a Keleti pályaudvaron megjelent egy néhány fős társaság magyar zászlókkal, és "ria-ria-hungáriáztak".  

"A családom vár rám"  - áll a táblánForrás: Origo
Origo
14:14

A Budaörsi úti felüljárón vannak

A Budaörsi úti felüljárón halad a menet.

Kérdés, felengedik-e a menekülteket a rendőrök az autópályára.

A felüljárón vonulnakFotó: Szabó Gábor - Origo
MTI
14:07

Hatvannégyen szöktek meg a bicskei menekülttáborból

A menekültek átugrottak a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladtak - jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján. A menekülteket Budapesten, a Budafoki úton regisztrálták, majd busszal szállították őket a bicskei befogadóállomásra. A bevándorlók látszólag együttműködtek, de amikor leszálltak a járműről, elfutottak. Kiss Attila arról is beszélt, hogy a Bicskén félreállított vonaton levő migránsoknak - miután ők továbbra sem működnek együtt a hatóságokkal - felajánlották, hogy válasszanak maguk közül szószólót, akinek megmutatják a menekülttábort. Erre azonban nem mutattak hajlandóságot. Kiss Attila szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a valódi céljuk nem az, hogy védelmet kérjenek Magyarországtól, nem kívánnak menedékjoggal élni. 

Origo
14:07

Rendesek velük a rendőrök

Egy huszonéves menekült, nyakában egy kisgyerekkel, tudósítónknak azt mondta, a rendőrökkel semmi problémájuk nincs, rendesek velük.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
14:05

Az autópályát vették célba

Az M1-M7-es autópálya felé mennek a menekültek: a Budaörsi útra fordulnak.

Az autópályát vették célba, a Budaörsi útra fordulnakForrás: Origo
MTI
14:04

A NOB is segít a menekülteknek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kétmillió dolláros alapot állít fel az európai menekülthullámban érintettek megsegítésére. "A Közép-Keleten, Afrikában és Európában kibontakozott szörnyű krízishelyzetben a sport és az olimpiai mozgalom szerepet akar vállalni azzal, hogy segítséget nyújt a menekülteknek" - mondta pénteken Thomas Bach, a NOB elnöke. "Gondolatban azokkal a menekültekkel vagyunk, akik a saját és családjuk életét kockáztatják annak érdekében, hogy elmeneküljenek a veszély elől" - tette hozzá a német sportvezető.

Origo
13:59

Már a hegytetőn járnak, a Blaha járható

Halad tovább a menet, közben a Blaha Lujza téren újraindult a forgalom.

Még az Erzsébet híd budai hídfőjénélFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
13:53

Továbbindult a menet

Miután kicsit megálltak a menekültek, hogy bevárják a menet végét, tovább is indultak.

Origo
13:51

Készülődnek a pályaudvaron

A Keletinél jóval kevesebben vannak, mint korábban. És ők is csomagolnak, úgy tűnik, készek elindulni a menet nyomában.

Csomagolnak, indulnakFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
13:50

Megállt a menet

Megállt a menekültek menete.

Lelassult a menet, meg is álltForrás: Origo
Origo
13:47

Bob Geldof Gyurcsány Ferenc nyomában

Bob Geldof négy menekült családot fogad be kenti házába és londoni lakásába – számolt be a Telegraph. A világhírű ír énekes-zeneszerző, politikai aktivista, az 1985-ös Live Aid egyik szervezője az RTE rádiónak nyilatkozva szégyennek nevezte, ami a menekültekkel történik. Mindaddig vendégül látják a négy családot, amíg szükséges – tette hozzá.

Geldofot is Ajlan Kurdi és családjának tragédiája késztette cselekvésre.

Origo
13:44

Megszólalt az egyik nő, aki kitört Bicskén

Kitört a rendőrök gyűrűjéből, és el akart szaladni néhány menekült Bicskén, a vasútállomáson. A rendőrök elkapták őket, és leültették a földre. Egyikük egy nő, aki azt mondta a körülötte álló újságíróknak, hogy három hónapos terhes, és ezért nem akar menekülttáborba menni, hanem Németországba.

A földön ülőket továbbra is rendőrök veszik körül.

Menekültek a bicskei vasútállomáson, akik korábban kitörtek a rendőrök gyűrűjébőlForrás: Origo
MTI
13:41

Berlin a szabályok betartására szólított fel

Magyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokat, és ezen nem változtat, hogy Németország jelenleg nem küld vissza Magyarországra szíriai menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő Berlinben.

Steffen Seibert jelezte, hogy Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken telefonon ismertette a német álláspontot a berlini magyar nagykövettel. Martin Schäfer, a Külügyminisztérium szóvivője hozzátette: a viták és a sajtóban megjelenő tudósítások mellett azt is tudomásul kell venni, hogy a lakossághoz viszonyítva Magyarországra érkezik a legtöbb menedékkérő.

Origo
13:41

Lezárták a Hegyalja utat

Csak a menekültek vonulhatnak a Hegyalja úton, amit a rendőrök lezártak.

Még a budai hídfő előttFotó: Szabó Gábor - Origo

Az Erzsébet hídon Budára átérő járműveket már nem engedik rá, elterelik a forgalmat.

A hídon a turisták is figyelték a menetetForrás: Origo
Origo
13:39

Megyünk velünk, amerre tartanak

Azt kérdeztük az egyik rendőrtől, mi az utasítás, merre kell terelniük a vonulókat, azt mondta, hogy semerre, megyünk velük, amerre ők mennek. 

Egy hátizsákban az egész életFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
13:35

Merkel, jövünk!

Angela Merkel német kancellárnak és Németországnak üzennek a Keleti pályaudvartól gyalogosan Nyugatra indult menekültek.

A német kancellárnak üzennek a menekültekForrás: Origo
Origo
13:34

„Nem vagyunk terroristák”

A New York Times tudósítója egy graffitiről tett fel fotót a Twitterre, a Keletinél készítette: 

„Nem vagyunk terroristák, csak békére van szükségünk”

Origo
13:28

Szabad a híd

Felengedték a menekülteket a rendőrök az Erzsébet hídra, megpróbálják a járdára terelni a vonulókat, Buda felé egy sávban haladhat az autós forgalom. 

A Ferenciek terét is elhagyta a menekültek meneteForrás: Origo
Origo
13:26

Mindjárt az Erzsébet hídhoz ér a menet

Hamarosan az Erzsébet hídhoz ér a menekültek menete, de nem biztos, hogy fel is mehetnek a hídra, mert rendőrök vannak a pesti hídfőnél.

A buszsávban haladnakForrás: Origo
Origo
13:22

Nincs beszólogatás

Egy sávban tudnak csak közlekedni a járművek a Keletitől az Erzsébet híd felé vonuló menekültek miatt, még sincs beszólogatás, dudálás. Semmilyen inzultus nem éri az elkeseredett embereket, akik minden holmijukkal, gyermekeikkel keltek útra gyalog az osztrák határ felé. 

Origo
13:19

Eltemették a vízbe fúlt szíriai kisfiút

Kobaniban eltemették Ajlan Kurdit, azt a hároméves szíriai kisfiút, akinek a halála megrázta az egész világot. Bátyjával, Gálibbal és édesanyjával, Rehannal együtt helyezték örök nyugalomra abban a városban, ahonnan eredetileg elmenekültek egy jobb élet reményében.

A csónakjuk a török partoknál süllyedt el, a tragédiát csak az apa élte túl. „Azt akarom, hogy az arab kormányok – nem az európai országok – lássák, mit történt a gyerekeimmel, és segítsenek a kedvükért az embereknek” – mondta egy helyi rádiónak a Guardian tudósítása szerint.

Origo
13:19

Csak vizet fogadnak el Bicskére vitt menekültek

Az élelmet nem fogadják el a bicskei vonatállomáson éhségsztrájkoló menekültek, hiába próbálják őket ellátni a rendőrök.

Csak vizet fogadnak el a sztrájkoló menekültekForrás: Origo
Origo
13:18

Már az Astorián van a menet

Az Astoriára ért a menekültek menete.

A Rákóczi úton vonulnakForrás: Origo
Origo
13:17

Bicskén több kitörés is zajlik

A bicskei vasútállomáson néhány menekült megpróbált megszökni a rendőrök elől a tegnap óta ott veszteglő vonat mellől. Futva kitörtek a rendőrök gyűrűjéből, de véletlenül annak a busznak az irányába szaladtak, amely arra várakozik, hogy a vonaton lévő, leszállni egyelőre nem hajlandó menekülteket táborba szállítsa. "Volt egy kis kergetőzés, de aztán a rendőrök elkapták a menekülőket, és leültették a vasútállomáson a földre" - mondta helyszínen lévő tudósítónk.

Az ITV tudósítója a Twitteren tett közzé egy fotót arról, hogy a menekülttáborba buszoztatott migránsok miután leszálltak a járműről, azonnal átmásztak a kerítésen, és elsétáltak.

Origo
13:09

Hónuk alatt viszik a motyójukat

A rendőrség folyamatosan lezárja a keresztutcákat Budapesten arra, amerre a Keleti pályaudvarról felkerekedett tüntetők vonulnak a Rákóczi úton. A menekültek a hónuk alatt polifoamokkal, ruháikkal gyalogolnak.

A Blaha Lujza téren is átvágott az Ausztria felé tartó menekültcsoportForrás: Origo
Origo
13:07

A Blaha Lujza térre értek a menekültek

A Blaha Lujza térre ért a Keleti pályaudvarról Németországba indult menekültmenet. A tömeg az úttesten, a buszsávban vonul, rendőri biztosítás mellett. 

A Keleti pályaudvaron még mindig maradtak menekültek, nem mindenki indult útnak: 

Vannak, akik még a Keletinél maradtakFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
13:06

Egyre többen kérnek menedéket Ausztriában

Folyamatosan nő az Ausztriában menedéket kérők száma, elérte a napi háromszázat – mondta el a BBC-nek Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője.

Január eleje és július vége között 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg csak augusztusban nyolcezret.

Osztrák várakozások szerint a kérelmek száma az év végére 80 ezerre nőhet a 8,5 millió lakosú országban. 

Origo
13:03

Az úttesten vonulnak, elfoglalják a buszsávot

Gyakorlatilag leállt a közlekedés az Astoriától az Erzsébet híd felé. Megjelentek a rendőrök is, óriási dugó van kialakulóban. Megpróbálják a buszsávban tartani a vonulókat, de ez nem nagyon sikerül. 

MTI
13:02

Több csoportot elkaptak Röszkénél

Az autópálya oldalában már több csoportot elkaptak a rendőrök. A röszkei hangárból kitört migránsok egy része az ügyintézés lassúsága miatt háborodott fel, mások a sajtóval szerettek volna beszélni - tudta meg a Szegedma. A balhéban az is szerepet játszhatott, hogy az utóbbi órákban ismét megnőtt a határsértők létszáma a röszkei hangárban. 

Origo
13:01

Újabb menekülthajó süllyedt el Líbia partjainál

Legalább ötven ember eltűnt, amikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál – jelentette gyorshírben a BBC a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivőjére hivatkozva.

A gumicsónak állítólag nem sokkal az után kezdett ereszteni, hogy elhagyta a partot. A mentőalakulatok egyelőre egy holttestet találtak meg.

MTI
12:56

A magyar kormány és az EU szégyene

A Budapesten kialakult menekülthelyzet a magyar kormány szégyene, de az Európai Unióé is egyben - jelentette ki az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke pénteken, a Keleti pályaudvar főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján. A német Rebecca Harms szerint ebben a helyzetben véget kell vetni annak, hogy politikai játszma részeként használják fel a menekülteket.

Origo
12:55

Elindultak az Erzsébet híd felé

Csomagokkal, gyerekekkel, kerekesszékben, mankóval – elindult a menekültek egy csoportja a Keleti pályaudvarról.

Nem várnak továbbFotó: Szabó Gábor - Origo

Több százan lehetnek. Békésen vonulnak, eltökélték, hogy gyalog mennek Ausztriába, azt remélik, hogy az osztrákok majd segítenek nekik. 

MTI
12:47

Még mindig patthelyzet van Bicskén

A magyar hatóságokkal együttműködni nem hajlandó menekültek tovább demonstrálnak a bicskei vasútállomáson. A szerelvényt a migránsok továbbra sem hagyják el, időnként húszan, harmincan felsorakoznak a vasúti kocsik előtt, és kórusban kiabálják: Freedom, freedom! (Szabadság, szabadság!)

Nem hagyják el a vonatotFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:43

Még nem ért ki a mentő

Húsz perce hiába várják a mentőt a Keletinél, ahol rosszul lett egy menekült férfi.

Origo
12:40

Megváltozhat a menekültek útvonala

Ha Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala - véli a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője. A szerb belügyminiszter nem tart attól, hogy a bevándorlók Szerbiában rekednek, mert nekik az EU a céljuk.

--
12:39

Eközben Röszkénél

Rendőrségi becslés szerint 300 illegális bevándorló törte át a gyűjtőpont kerítését, és futott az M5-ös autópálya irányába. a rendőrség a balesetek megelőzése érdekében leállította a Röszke autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát, és a régi 5-ös felé terelik az autókat. Ezek szerint a korábbi, 1500 menekültet emlegető információ téves volt. 

Origo
12:37

Megijedtek a magyar menekülthelyzettől

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagirodáinál a menekültügyi helyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat. 

Ez a kép fogadná a turistákat a Keleti aluljárójábanFotó: Szabó Gábor - Origo

A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat.

--
12:34

Menekülttémában debütált Tarlós

A Keleti pályaudvarnál várakozó menekültek, a fővárosi Verseny utcai tranzitzóna voltak a fő témái Tarlós István főpolgármester tájékoztatójának.

Origo
12:33

Hamarosan indulnak

Az Origo tudósítójától is megkérdezte egy menekült, hogy velük tart-e a határhoz, mert, mint mondta, hamarosan indulnak. Közben felhoztak egy kerekesszékes menekültet az aluljáróból, ő is nekivág az útnak. 

--
12:32

Nagy-Britannia kész több ezer szírt befogadni

David Cameron bejelentette: a menekülteket a Szíria körül létesített ENSZ-menekülttáborokból szállítják Nagy-Britanniába. A cél, hogy közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk a veszélyes utazásra. Részletes tájékoztatás a jövő héten lesz.

--
12:26

Szijjártó: Európa egyes politikusok nyilatkozata miatt gyengül

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Európa meggyengülésének és rendkívül nehéz helyzetének egyik legfőbb oka az, hogy olyan nyilatkozatok hangzanak el, amelyek arról tanúskodnak, hogy fogalmuk sincs, miként kell megoldani a rendkívül súlyos menekülthelyzetet. Ezzel a luxemburgi külügyminiszter csütörtök esti nyilatkozatára reagált, miszerint Orbán a magyar és az uniós értékeket teszi tönkre.

Origo
12:22

Mentőt hívtak egy menekülthöz

A fiatal férfi a pályaudvar oldalában fekszik, láthatóan rosszul van, a tarkóját fogja, két rendőr áll mellette, egyelőre tisztázatlan, mi történt vele.

Origo
12:15

Még húsz évig tarthat a menekültválság

A menekültválság egy egész generációt érintő probléma lesz, amely a következő húsz évben forrásokat és szervezést igényel – jelentette ki egy tévéinterjúban Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Origo
12:14

Terv, élelem és remény is van

Vannak jobban felszerelt menekültek, egyikük az Origónak azt mondta, van elég élelem és terv is. Abban bíznak, hogy ha elérik a határt, az osztrákok majd segítenek nekik. Ha közben megpróbálják őket menekülttáborokba vinni, összekapaszkodnak, leülnek az útra, úgy sztrájkolnak majd. 

Csak annyit kér, hogy engedjék át az országonForrás: Csanádi Márton - Origo
--
12:14

Bicskéről elindultak néhányan gyalog

Bicskétől néhány kilométerre gyűjtöttek be menekülteket a rendőrök.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:11

A rendőrök a Keletinél nem avatkoznak be

Azt mondták, ők nem kaptak semmilyen utasítást arra, mit tegyenek, ha a menekültek elindulnak a Keletitől.

Kotroczó Melitta
12:10

Körülbelül 1500 migráns szökött meg

A röszkei gyűjtőtábornál 50 rendőr és 100 migráns néz most farkasszemet. A Szegedma értesülése szerint körülbelül 1500 migráns szökhetett meg a befogadóállomásról, ezren az autópálya felé, ötszázan pedig Röszke település irányába. A rendőrök hajtóvadászatot indítottak.

Origo
12:07

A tévéstábokat kérik, tartsanak velük

Arra biztatják a tévéstábokat, hogy tartsanak velük, kísérjék el őket erre az útra, amelynek a vége, reményeik szerint, Németország lesz. 

Origo
12:04

Beszédek angolul, arabul, magyarul

Egy menekült a hangosbemondóban arról győzködi hallgatóságát, hogy nem szabad elmozdulni, együtt kell maradni, és éhség- vagy ülősztrájkkal kikényszeríteni a továbbutazást. Egy nő magyarul arról beszélt, hogy nem viselkedhetnek így a magyarok a bevándorlókkal. Megtapsolták.  

Útra készenForrás: Csanádi Márton - Origo

Egy másik férfi angolul már arról beszélt, hogy két órán belül el kell indulni Németország felé. 

--
12:03

Kitörtek a röszkei hangárból

A röszkei hangárból kitörtek az illegális bevándorlók. Egy részük az autópálya felé menekült el. A Szegedma úgy értesült, hogy késő délelőtt zavargás tört ki a határ menti hangárban, többen próbáltak szökni. kövekkel is dobálóztak. Újabb rendőri egységek érkeztek a helyszínre.

Origo
11:59

Próbálnak létezni

Egy mosolygós reggelFotó: Szabó Gábor - Origo

Miközben különböző csoportok demonstrációra, éhségsztrájkra készülnek, a családok próbálnak a körülményekhez képest létezni, gondoskodni a gyerekekről.

MTI
11:54

A Jobbik a magyarországi regisztráció leállítását követeli

A kormány törvénymódosító csomagjának vitáján Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: ételt, italt és rövid időre szállást kell biztosítani a bevándorlóknak, de el kell utasítani az integrációjukat.

Párttársa, Mirkóczki Ádám azt tette szóvá, hogy az Európai Unió képtelen megvédeni határait, ugyanakkor nem engedi, hogy más megtegye helyette. Most kell szabadságharcot folytatni - hangoztatta.

Origo
11:52

Ausztria vagy a követség

Nyugodt a helyzet, de mindenki mozgásban van. Egy csoport megfogadná Lázár János tanácsát, és a budapesti német követség elé vonulna. Mások továbbra is Ausztriába készülnek, egy szír férfi azt mondta az Origo tudósítójának, hogy se terve, se térképe, de majd valahogy lesz, csak innen el. 

Nem maradok ittForrás: Dudus Ágnes
Origo
11:37

A civilek ma is aktívak

Volt, aki már reggel élelmet vitt a rászorulóknakForrás: Origo
Origo
11:21

Elég a várakozásból

Menekültek 50-60 fős csoportja indul gyalog a Keleti pályaudvarról Ausztriába, legalábbis ezt tervezik, és arról győzködik a többieket is, hogy tartsanak velük. Főleg férfiakból áll a csoport, amelyhez az Origo tudósítója is csatlakozott. Egy iraki férfi elhajtotta őket, azt mondja, azért nem megy velük, mert akkor biztosan elkapják, és menekülttáborba kerül, azt pedig nem akarja.

Origo
11:19

Fogolynak érzik magukat

A budapesti Keleti pályaudvar előtt, a Baross téren nincsenek sokan, a menekültek többsége az aluljárószinten, a tranzitzónában várakozik.

Fogolynak érzik magukat a tranzitzónában várakozó migránsokForrás: Origo

Többen transzparenseken hirdetik, hogy fogolynak érzik magukat Magyarországon, és hiányzik nekik a családjuk. A tévéstábok is munkába álltak, a menekültek pedig nagyon médiaérzékenyek – számolt be a helyszínről az Origo tudósítója.

Origo
11:19

Ételosztás és foci

A gyerekek fociznak, rajzolnak, de folyamatos a mozgás, mert mindig jönnek a környéken élő emberek csomagokkal: leginkább ételt hoznak, és azt osztják szét a menekültek között. 

Gyerekrajzok a Keleti pályaudvaronForrás: Dudus Ágnes

A pályaudvaron is békés a hangulat, nincs tumultus - tapasztalta az Origo tudósítója. Több menekült arra vár, hogy hátha mégis eljuthat egy vonattal Nyugat-Európába, de Nyugatra nem indít közvetlen járatokat a MÁV. Menekülttáborba viszont nem akarnak menni - mondták többen is tudósítónknak.

 

Origo
11:18

Van, aki Bécsből jön segíteni

Tudósítónk találkozott egy osztrák férfival, aki úgy segít, hogy minden hajnalban kocsiba ül Bécsben, és eljön Budapestre, hogy csomagot hozzon a menekülteknek: ételt, és mindent, amire éppen szükség van. A férfi autószerelő, és úgy véli, hogy a menekülthelyzetre az európai országoknak közös megoldást kell találniuk.

Bécsből is érkezik segítségForrás: Origo
Origo
11:17

Viszonylag nyugodt a helyzet

Tegnap jóval feszültebb volt a hangulat, miután kiderült, hogy Bicskére, Nagyszentjánosra és Győrbe érkeztek meg azok a menekültek, akik reggel még azt hitték, hogy Németországba tartó vonatokra szálltak fel a Keleti pályaudvaron.

Nem akarunk itt maradni, a cél Németország - üzenik a menekültek a Keleti aluljárójának falánForrás: Dudus Ágnes

 

Még több bejegyzés