Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombat reggel azt közölte, az operatív törzs megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok. Időközben 200 migráns indult el gyalog Vámosszabadiból az osztrák határ felé. Ahol a hírek történnek, ott vannak az Origo tudósítói. Kövessék velünk az eseményeket percről percre.  

 

10:02
Régi kiírás

A Keleti pályaudvaron még mindig az van kiírva, hogy nem indulnak vonatok Nyugat-Európába.  

Még a régi felállás van a KeletibenForrás: Hámori Barbara/Origo
10:00
Mégis elindult a prágai vonat

A prágai vonat mégis elindult, de senki nem ment el vele. A menekülteket vélhetően nem tájékoztatták arról, hogy a prágai vonat elindul. 

09:57
Késés

30 percet késik a Prágába induló vonat.  

Késik a prágai vonatForrás: Hámori Barbara/Origo
09:55
Diákok segítenek a Keletiben

A Keleti pályaudvaron tudósítónk jelentése szerint diákok adnak tájékoztatást az ügyfélszolgálat előtt. Többet ők sem tudnak, de kommunikálnak azokkal, akik odamennek hozzájuk; próbálnak segíteni bármilyen formában az itt ragadtaknak. Menetrendek vannak náluk – jelentette az Origo tudósítója. Pozsonyba és Prágába már indítanak vonatokat.  

Diákok segítenek a tájékoztatásbanForrás: Hámori Barbara/Origo
09:44
MÁV: Újraindult a nemzetközi forgalom

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor – közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. A vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben.

09:43
Helyzetkép

Miután Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy újraindulnak a nemzetközi vonatok, tudósítónk az alábbi kiírást látta a Keleti pályaudvaron. 

Még nem indulnak a nemzetközi járatokForrás: Origo
09:35
Újraindulhatnak a nemzetközi vonatok

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig arról számolt be, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is.

09:31
Nagyon sokan vannak

Ismét megtelt a Keleti pályaudvar aluljárója.  

Nagyon sokan vannak megint az aluljáróbanForrás: Hámori Barbara/Origo
09:26
Ételt osztanak

Tudósítónk tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvaron lévő menekülteknek banánt osztanak az önkéntesek.  

Ételt osztanak a menekülteknekForrás: Hámori Barbara/Origo
Önkéntesek segítenekForrás:Hámori Barbara/Origo
09:24
Örül a Jobbik

A Jobbik a saját győzelmeként értékelte, hogy nem lesz tranzitzóna Budapesten. A párt korábban a tervezett fővárosi tranzitzóna megépítése ellen többnapos tiltakozó akciót szervezett. 

09:20
Nem tudnak semmit

Teljes a tanácstalanság a Keleti pályaudvaron, mivel senkinek nincsen információja arról, hogy jönnek-e újabb buszok a menekültekért – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. Mindezek ellenére egyelőre nyugalom van. 

09:15
Ötezren érkezhetnek Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába. A szerb–macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik – mondta Muci Attila, a közmédia tudósítója. A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb–magyar zöldhatáron. 

Nagyon sok menekült érkezik Szerbiába isForrás: AFP/Joe Klamar

A befogadóközpont előtt tartózkodókon felül körülbelül ezerre tehető azok száma is, akik az objektumon belül vannak. Kiemelte: az utóbbi három hónapban többször is a helyszínen járt, de ekkora tömeget a kora reggeli órákban még nem tapasztalt. Ezen felül a Presevótól mintegy 8 kilométerre található, közvetlenül a határzónában található, két héttel ezelőtt létesített miratovaci sátortáborban is van 2-3 ezer migráns.

Az újságíró elmondta: erős rendőri jelenlétre van szükség a településen az intenzív migránshullám miatt. Korábban, amikor sokan gyűltek össze a befogadóközpont környékén, verbális incidensre is sor került - főleg azért, mert a nőket és a gyerekeket, a kisgyerekes családokat soron kívül engedték be a nyilvántartó irodába –, ezért várhatóan a napokban is lehet ilyenre számítani – vélte Muci Attila.

09:09
Elindult a vonat Nickelsdorfból

Elindult a Magyarországról érkezett menekültek első csoportját szállító különvonat Nickelsdorfból a német határnál lévő Salzburgba, a szerelvényen értesülések szerint 450 migráns van – közölte reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A vonat a tervek szerint 10 óra 30-ra érkezik meg Salzburgba, ahol a szükséges ellátásban részesítik majd őket. 

Elindult a vonat Salzburgba NickelsdorfbólForrás: AFP/Joe Klamar

Egy második szerelvénnyel a bécsi Westbahnhofra vittek mintegy 350 migránst. A vonatot 8 óra 50-re várták az osztrák fővárosba. Az első menekültek közben már hajnali 4 óra felé megérkeztek Bécsbe a rendőrség által kibérelt négy autóbusszal. Szemtanúk szerint több, gyermekes család volt a járműveken. A buszból kiszállókat a bécsi Westbahnhofon számos önkéntes segítő és tolmács várta. Az érkezőket az önkéntesek élelemmel, ivóvízzel és takarókkal látták el.

Az APA osztrák hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy eddig mintegy háromezer menekült érkezett meg a határ osztrák oldalán lévő Nickelsdorfba. A rendőrség előzőleg azt közölte, azzal számolnak, hogy az országba belépő menekültek száma a nap folyamán megduplázódhat.

09:07
Hét kilométeres a sor

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át – közölte az Útinform. Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról, és Sopronban vagy Kópházán átlépni a határt. 

09:03
Tanácstalanság

A Keleti pályaudvaron a migránsok kis csoportokban állnak a peronoknál – jelentette az Origo helyszíni tudósítója. A helyszínen rendőrök is vannak, de csak alacsony létszámban. A tranzitzónában tanácstalanok a menekültek, mivel egyelőre nem lehet tudni, pontosan mi lesz a következő órákban. 

08:52
Kétszázan gyalogolnak

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 szombat reggel. A csatorna későbbre ígért részletesebb tájékoztatást.

Az M1 korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további, migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar–osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

08:48
Gyalog át a határon
A buszok a határig vitték őket, onnan gyalog mentek át osztrák területreForrás: AFP/Joe Klamar
08:46
Hat óra az út Budapesttől a határig

Tudósítónk már visszafelé tart Budapestre a határtól az egyik buszban, ami a menekülteket szállította. Beszámolója szerint irtózatos a sor az M1-esen, egy sofőr azt mondta neki, hogy hat óra alatt tette meg az utat Budapesttől a határig.

Közben folyamatosan mennek a menekülteket szállító buszok is Ausztria felé, tudósítónk útközben ötöt látott.

08:42
Még mindig érkeznek a buszok

A határnál lévő tudósítónk egy önkéntes segítőtől megtudta, hogy összesen 106 busz szállította-szállítja a menekülteket Magyarországról, és még nem érkezett meg mindegyik.

08:25
Nem indul több busz a Keletiből

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Megismételte, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. 

Megérkeztek Ausztriába a menekültekForrás: AFP/Joe Klamar

Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra.

Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

116