Minden menekültet befogadott Németország a "mozgalmas" hétvégén, de nem mindenki maradhat közülük - mondta Angela Merkel német kancellár. Eközben elérte a szerb-magyar határt az újabb menekülthullám, Röszkén 2000-2500 menekült érkezésére készülnek. A határátkelő mellett hiába nyitottak új regisztrációs pontot, visznek menekülteket a régi, hírhedt hangárba is, mert olyan sokan vannak. A rendőrség helikoptert is küldött a határsáv fölé. Az Origo tudósítói ma is ott vannak, ahol az események történnek. Kövessék velünk a híreket percről percre!

12:16
A katolikusok is megszólaltak

Cikkünk ITT folytatódik tovább.

11:57
Rendőr segített az iraki kismamán

Rendőr segített egy iraki házaspáron Röszkén. Az asszony, Najida hét hónapos terhesen, nyolc napi gyaloglás után érkezett Magyarországra, komoly fájdalmai voltak, harmadik napja nem érezte a baba életjeleit. A szabályok szerint a kiérkező mentők csak őt vihették kórházba, férjét és kétéves kisfiukat nem. Amikor ezt egy, a táborban szolgálatot teljesítő rendőr főhadnagy meghallotta, személyesen intézkedett, hogy egy rendőr kíséretében az egész családot elvihessék Szegedre a vizsgálat idejére – közölte a Facebookon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. 

Hét hónapos terhesen, a szíve alatt hordott gyermeke életéért rettegve érkezett ma nyolc napi gyaloglás után Röszkénél...

Posted by UNHCR Magyarország on Sunday, 6 September 2015
11:53
Európa megfeledkezett Magyarországról

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter. "Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő" - jelentette ki Chovanec. Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

11:26
Franciaország 24 ezer menekültet fogad be

Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be Francois Hollande francia államfő. 

11:22
Pillanatkép Münchenből

Pillanatkép Münchenből: egy német kislány csokoládét ad egy családjával nemrég érkezett szír kisfiúnak a pályaudvaron.

11:20
Németek osztanak gyümölcsöt Röszkén

Gyümölcsöt osztanak német önkéntesek Röszkén a menekülteknek. 

11:07
Koordinációs központ épül Győrben

Intézkedési tervet dolgozott ki a győri önkormányzat, hogy könnyebben kezeljék a városba érkező migránsok jelenlétét. A helyszínen koordinációs központot alakítanak ki, ahol a bevándorlók tisztálkodhatnak, élelmet kapnak és melegedhetnek - közölte a város polgármestere. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) azt közölte: az akcióba bevontak önkormányzati cégeket és civil szervezeteket, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot.

11:05
Fokozza az ellenőrzéseket az osztrák rendőrség

Az osztrák rendőrség fokozza az ellenőrzést az embercsempészek elfogása érdekében a magyar határon, de magát a határellenőrzést nem szigorítja Ausztria - közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője. Helmut Marban hangsúlyozta, nem lesz határellenőrzés, ugyanis az szembemenne a schengeni egyezménnyel. Ugyanakkor "láthatóbbá teszik" az embercsempészek elfogása céljából az ellenőrzéseket. 

Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap bejelentette, hogy Ausztriának fokozatosan vissza kell vonnia azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghozott.

"Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben" - fogalmazott az osztrák kancellár, aki közleménye szerint "intenzív megbeszéléseket" folytatott Angela Merkel német kancellárral, és telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

10:57
A lengyelek harmada lezárná a határakat

A lengyelek 32 százaléka az Európai Unió külső peremén létesített határzárakkal vagy akár a belső uniós határok lezárásával is korlátozná a migrációt - írta a Rzeczpospolita lengyel jobbközép napilap. 

Az IBRIS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a lengyelek 30 százaléka egyetért azzal, hogy az európai uniós tagállamok, ezen belül Lengyelország is, fogadják be a migránsokat, de csak 16 százalékuk egyezne bele az uniós határokon átkelő bevándorlók "minden feltétel nélküli" befogadásába, 7 százalékuk pedig kikötések nélkül a saját házába is befogadná őket.

Amennyiben a befogadást az Európai Unió, illetve az ENSZ eszközeivel támogatnák, már többen - 37 százalékuk - egyeznének bele. A válaszadók 10 százaléka szerint csak a keresztény menekülteket kell befogadni. 

10:57
Megint a kvótarendszert emlegeti a kancellár

Németország befogadó ország, de Angela Merkel szerint minden EU-s tagállamban védelemben kell részesüljenek a menekültek, ezért "igazságos elosztásra van szükség" - mondta, visszatérve a kvótarendszer kérdésére.

A kancellár a koalíciós egyeztetést követő sajtótájékoztatón azt is mondta, a német szövetségi bevándorlási hivatal újabb befogadó állomásokat épít, mert "150 ezer helyre van szükség."  

10:54
Merkel: Mindenkire vonatkozik a dublini egyezmény

Az Európai Unió erejére is szükség van, hogy "közösen tudjuk ezt a próbát kiállni" - fogalmazott sajtóértekezletén a menekültkérdésről Angela Merkel. A német kancellár jelezte, Európa értékét és rendjét meg kell tartani, "a hétvégi események ellenére a dublini egyezmény minden EU-s tagállamra érvényes, és be kell tartani".

10:50
Különbség van menekült és menekült között

A MigSzol-t (Migrant Solidarity Group of Hungary) arról kérdezte az Origo, hogy milyen kormányzati intézkedésekre lenne szükség még a tél beállta előtt, hogy emberhez méltó körülmények között legyenek a menekültek. Pocsuvalszki Aliz, a szervezet munkatársa szerint elsősorban ételre, vízre, takaróra, meleg holmira, teára és tisztálkodási lehetőségre lenne szükség. Arra is felhívta a figyelmet, az ukrán válság idején Pintér Sándor azt mondta, hogy "Magyarország felkészült arra, hogy az ukrajnai helyzet esetleges kedvezőtlen alakulása következtében kialakuló migrációs hullámot megfelelő hatékonysággal kezelje". Az operatív törzs akkori ülésén azt állították, hogy Magyarország több tízezer ember fogadására is készen áll, ráadásul nem a Keleti aluljárójában, hanem akár üres szállodákban, önkormányzati épületekben. 

10:47
Megpróbáltak kitörni Röszkén

Menekültek egy csoportja megpróbálta elhagyni a Röszke külterületén kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Miközben megpróbálták őket visszatartani, az elsősorban férfiakból álló csoport tagjai többször nekiindultak a rendőröknek, de nem kellett testi kényszert alkalmazni, gumibotot vagy könnygázt használniuk. A feltehetően főként afgán férfiakból álló csoport tagjai a "Freedom!" (Szabadság!) és "No camp!" (Tábor nem!) jelszavakat kiáltozták. 

Röszke mellett sokan tábortűznél melegedtek az éjjelForrás: Origo

A gyűjtőponton mintegy ötszáz ember töltötte az éjszakát, amelyet a hidegre fordult idő miatt sátrakban és tüzeket gyújtva próbálták átvészelni. A rendőrség buszokkal viszi el a migránsokat az idegenrendészeti előállítóba, de a határsértők folyamatosan érkeznek az egy kilométerre lévő zöldhatárról a Horgos-Szeged vasútvonal mentén.

A migránsokat a rendőrség, illetve a helyszínen dolgozó civilek ellátják inni- és ennivalóval, a családokat bébiétellel.

10:46
Merkel nem fogad be mindenkit

Lesznek, akiknek el kell hagyniuk majd Németországot - mondta Angela Merkel német kancellár a koalíciós egyeztetés után. Tájékoztatóján Angela Merkel azt mondta, "mozgalmas, lélegzetelállító hétvége van mögöttünk".

Egy menekült Angela Merkel fotójávalForrás: AFP/Christof Stache

Szavaiból kiderült, hogy bár a napokban minden menekültet beengedtek Németországba, lesznek, akiknek el kell hagyniuk az országot, és mint mondta, figyelemmel kell lenni a terrorveszélyre, amit Európának együtt kell leküzdenie. 

10:30
Tűréshatáron Bajorország

„Elértünk a tűréshatárhoz” – mondta Christoph Hillenbrand bajor miniszterelnök a müncheni főpályaudvaron összegyűlt újságíróknak. A városba a hétvégén 12 ezer menekült érkezett, és csak hétfőn még további 10 ezret várnak. A bajor politikus szerint jobb kommunikációra van szükség az érintett országok között, hogy kezelni tudják a helyzetet. 

10:23
A testpáncélt nem, a sisakot már felvették a rendőrök

Egyelőre testpáncélt nem, de rohamsisakot már felvettek a rendőrök Röszkénél - tudósított az M1 a határ melletti gyűjtőpontról. Elhangzott: feszült a hangulat, miután mintegy kéttucat menekült - többségében afgán férfiak - megpróbáltak "kitörni", és nekimentek a rendőrsorfalnak. Az állami tévé riportere azt is mondta, hogy a Horgos-Szeged vasútvonalon, a síneken - ahol korábban a MÁV leállította a forgalmat - folyamatosan, 30-50 fős csoportokban érkeznek a menekültek Röszkére.  

10:21
Ez történik most Röszkén

Thomas Präkelt, a német RTL riportere szerint borzalmas állapotok vannak Röszkén, ahol a magyar rendőrök bekerítették a szabad ég alatt várakozó menekülteket. Videójához azt írta: Isten hozott Európában? 

10:20
Vámosszabadiból Győrbe gyalogolnak

A 14-es főúton rendőri felvezetéssel gyalogolnak Vámosszabadiból Győrbe a menekültek - hangzott el az M1 Híradójában. A tudósító szerint a menekültek, akiket Röszkéről buszokkal visznek Vámosszabadiba a hatóságok, már be sem mennek a menekülttáborba, hanem nekiindulnak gyalog, hogy eljussanak a győri vasútállomásra, majd onnan vonattal Ausztriába.

10:17
Az M1-esre terelik Hegyeshalomnál a személyautókat

Az M1-es autópályára irányítják a személyautókat a hatóságok Hegyeshalom térségében a menekültek miatt - mondta az MTV hírcsatornájának Hegyeshalomnál tartózkodó tudósítója a Híradóban.

10:07
Új-Zéland is várja a menekülteket

További 750 szíriai menekültet fogad be Új-Zéland - jelentette be John Key, a szigetország miniszterelnöke. Eközben Tony Abbott ausztrál miniszterelnök is arról beszélt, hogy még több szíriai és iraki állampolgárt fogadnak be, de egyelőre nem világos, milyen keretek között. 

17