A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn tartja évi rendes misszióvezetői értekezletét. Az eseményen, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyit meg, Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

10:23
Vége a sajtónyilvános résznek

Az értekezlet sajtónyilvános része befejeződött. 

10:23
Javultak az amerikai kapcsolatok

Orbán Viktor szerint az USA és Magyarország közötti kapcsolatok kiegyensúlyozottabbak lettek. A katonai és a gazdaság együttműködés korábban is jó volt. Volt egy ideológiai rész, ami inogott. A felek közötti ideológiai különbségek nehézséget okoztak, de ezekről a felekről nem beszélnek. Nem azonos súlyú felek vagyunk, amit tudomásul kell venni.  

10:19
Amerika is előkerült

Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet azt kérdezte Orbántól, hogy jobbak lettek-e az amerikai kapcsolatok. 

10:18
Moralizálás

Orbán Viktor szerint egy Magyarországnál kisebb ország is mer arról beszélni, hogy milyen alapon moralizálnak a nyugat-európai államok. Szerinte nem szabad a mostani politikában arra visszautalni, hogy mi történt a második világháborúban. Egy lengyel és egy szlovák sokkal erőteljesebben képviseli az érdekeit, mint egy magyar diplomata, de a hibát magunkban kell keresni. 

 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
10:14
Orbán: Nem érdekel a szélsőjobb

Orbán Viktor szerint minket nem érdekel a szélsőjobb álláspontja. Ha az ember elmegy a VII. kerületbe, akkor egy élénk zsidó kulturális élettel találkozik. Franciaországban egy ilyen rendezvényt nem lehet szigorú biztonsági intézkedés nélkül megtartani. Ennek fényében meglehetősen gyalázatos, amit Magyarországgal szemben játszanak az antiszemitizmus ügyében. 

10:10
Segítettünk az egyiptomi keresztényeken

A genfi konvencióról azt mondta Orbán, hogy azokat be kell tartani. Százával és ezrével adtunk a keresztényeknek állampolgárságot, de erről nem beszélünk - mondta Orbán. A konvenciók betartatása gyors etnikai változásokat hozhat a társadalmakban, amit majd meg kell beszélni. 

10:07
Orbán: Saját hatáskörben dönt a kormány

Orbán szerint az, aki nem válaszolt egy föltett kérdésre, az felhatalmazza a kormányt, hogy a saját hatáskörében döntsön. A nemzeti konzultáción mindenkit megkérdeztünk, és saját hatáskörében dönt arról, hogyan mi a véleménye. Az idő majd eldönti, hogy a kormány jól dönt-e majd, vagy nem. 

10:05
Kovács László kérdez

Kovács László azt kérdezte Orbántól, hogy a menekültekre vonatkozóan a genfi konvenció semmilyen korlátozást nem tartalmaz. Az MSZP volt elnöke szerint a nemzeti konzultáción 900 ezer ember mondta azt, amit a kormány. 

10:02
Függések

A miniszterelnök a szerb–magyar viszonyról azt mondta, hogy jó lenne, ha nem Magyarországtól függne Belgrád gázellátása. Ha délről jönne egy vezeték, akkor Szerbia függetlenedhetne a magyar féltől. 

10:00
Az embargó leple alatt

Orbán Viktor szerint a magyar energiafüggetlenségnek az egyik nagy alapja a paksi atomerőmű kibővítése. Európa nem marad energia nélkül, mivel az uniós embargó leple alatt már megállapodtak az északi áramlat bővítéséről. Ez egyébként jobb, mint a semmi, de nincsen déli irányból jövő vezeték - mondta Orbán.  

09:56
Tudás és gazdaság

Fontos stratégiai kérdés a tudás és a gazdaság összekapcsolása - mondta Orbán. Modern módon kell összekapcsolnunk a tudást és a gazdaságot, ez nem optimális módon történt meg. 

09:54
Ekkora növekedést szeretne Orbán

Orbán Viktor szerint az önálló külpolitika alapja a pénzügyi stabilitás és a gazdasági siker, ha ez nincsen "akkor fogd be a szád". A gazdasági növekedést a 2,5-3,5 százalékos tartományban kell tartani - mondta a politikus. Hogyan lehet a magyar növekedést az európai átlag fölött tartani? - ez egy igazi nemzetstratégiai kérdés. 

09:52
Stratégiai kérdések

Orbán Viktor szerint Magyarország előtt három nagy stratégiai kérdés is van még, geostratégiai kérdések, ami az Ukrajnához, Oroszországhoz, Kínához, illetve az Egyesült Államokhoz való viszonyt jelenti. A másik nagy kérdés a gazdasági növekedés ügye.  

09:48
Jönnek a kérdések

Orbán Viktor befejezte az előadását, most a kérdések jönnek. 

09:48
Érvényt fogunk szerezni Schengennek

Orbán Viktor szerint lépésről lépésre lesznek eredményei a szigorított határőrizetnek. A határt nem zárjuk le, az arra kijelölt helyeken át lehet majd menni - mondta a kormányfő. Érvényt fogunk szerezni a schengeni megállapodásnak. Magyarország egy ezeréves állam, aminek képesnek kell lennie arra, hogy megvédje a határait. 

09:45
A miniszterelnök kérése

Orbán Viktor elmondta, hogy a jogszabályi változások miatt arra kérik az illegális határátlépőket, hogy ne jöjjenek. A kormányfő ismét arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a hadsereg bevetését a határon. A nagy kérdés, hogy lesz-e minőségi javulás szeptember 15-től.   

A kormányfő ismét arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a hadsereg bevetését a határonForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
09:43
Szeptember 15-től lesz változás

Az nem megy, hogy több száz ember megtagadja az együttműködést - mondta a miniszterelnök. Ha egy magyar állampolgár átmegy a zöldhatáron, akkor megbüntetjük. A magyar álláspont egyszerre emberséges és jogszerű - mondta Orbán. Szeptember 15-től lesz változás az illegális határátlépés kezelésében. 

09:41
Orbán: Nem lehetünk kioktatóak

Orbán Viktor szerint sokaknak igazuk van abban, hogy közös európai megoldás kell. Nem összevitatkoznunk kell, nem szabad kioktatónak lenni, rugalmasnak és barátságosnak kell lennünk az uniós partnereinkkel, de a magyar érdekeket nem szabad feladni - mondta Orbán. 

09:39
Mi lesz, ha nem akar odamenni?

Orbán Viktor szerint a kvótarendszerről az unió vezetői azt mondták, hogy az jó dolog. Biztos, hogy jó dolog ez? - tette föl a kérdést. A miniszterelnök szerint azt sem lehet tudni, hogy minek lesz az aránya a kvótarendszer. Azt sem lehet tudni, hogy hány emberről beszélünk. Mi lesz, ha valaki nem akar abba az országba menni, ahová beosztották? - tette föl a kérdést a kormányfő. 

09:36
A bölcs katolikusok

A magyar kormányfő szerint nagyon bölcs az, amit a katolikus egyház a napokban mondott. Teljesen nyilvánvaló, hogy akik adományokat adnak, azzal nemzetgazdasági szempontból nem ártanak. Ha ezek a terhek az államokra nehezednek, akkor a gazdaságok nem tudnak fejlődni, így könnyen lehet katasztrófa is. Éppen ezért a katolikusok nagyon bölcsen az egyéni felelősségre teszik a hangsúlyt.  

13