Eljárás indult uniós államok ellen

2015.09.09., 06:04
rendezés

Tegnap este a Röszke határába érkező menekültek már be sem mentek a gyűjtőpontra, egyenesen továbbhaladtak Szeged felé az 5-ös úton. A rendőrök egy idő után sorfallal állították meg őket, mire a menekültek műanyag palackokat kezdtek dobálni. A rendőrök válaszul könnygázzal fújták le őket. Az Origo munkatársai a helyszínen vannak, tudósításunk folyamatosan frissül.

MTI
11:12

További részletek

Angela Merkel beszédének további részleteiről és a nap legfontosabb eseményeiről ITT folytatjuk tudósításunkat.

MTI
10:58

Aki nem szorul védelemre, mennie kell

Kiemelkedő fontosságúnak nevezte a menekültek beilleszkedését a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában. Angela Merkel megerősítette, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell.

Koncz Tamás
10:56

Egymilliárdot költöttek a menekültekre Csongrádban

Az elmúlt nyolc hónapban több mint egymilliárdot költött a rendőrség csak Csongrád megyében a menekülthelyzet kezelésére – emlékeztetett Szenti Szabolcs megyei rendőrségi szóvivő.

Szenti cáfolta azokat a sajtóhíreket, amik szerint a rendőrök semmilyen segítséget nem nyújtanak a bevándorlóknak. "Több százezer szendvicset és 150 ezer liter vizet adtunk nekik, a gyerekeknek pedig tejet, kekszet, tápszert biztosítottunk" – mondta a szóvivő az Origónak.

MTI
10:51

Egy csoport elhagyta a röszkei gyűjtőpontot

Bevándorlók mintegy 200-250 fős csoportja elhagyta szerda délelőtt a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot. A korábbi napokhoz hasonlóan főként fiatal férfiak feszültek neki a rendőrségi sorfalnak, majd amikor az egyenruhások már nem tudták tartani a tömeget, az elindult a régi 5-ös út és az M5-s autópálya felé. A menethez családosok és nők is csatlakoztak. A rendőrség nem alkalmazott kényszerítő eszközt.

MTI
10:35

Juncker 160 ezer menekült kötelező átvételét javasolja

Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól - javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

MTI
10:10

Eljárás uniós államok ellen a menekültek miatt

Az Európai Bizottság 32 kötelezettségszegési eljárást indított a tagállamokkal szemben a menekültügyi és a bevándorlási szabályok megsértése miatt - mondta Jean-Claude Juncker az unió helyzetéről folytatott vitában. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország európai parlamenti képviselőjének Facebook-posztja szerint írásban kérdezik majd meg Junckertől, hogy pontosan mely tagállamok ellen és milyen ügyekben indultak eljárások. Juncker beszédéről bővebben itt olvashat.

MTI
09:53

Másfél év börtön az embercsempészeknek

Gyorsított eljárásban 1 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt a Székesfehérvári Járásbíróság egy marokkói és egy román állampolgárt, akik pénzért vittek át egy iraki és egy szíriai menekültet a határon. A két embercsempészt a börtönbüntetés mellett három évre kiutasították az országból, a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit és az elkövetésért kapott pénzt pedig elkobozták. A bíróság döntése a román gyanúsított esetében jogerős.

MTI
09:45

Menekülthelyzet számokban

Idén már 4-5 ezer bevándorlót toloncoltak ki Magyarországról, ők jellemzően nem terjesztettek elő menekültügyi kérelmet, illetve azt elutasították. Tiltott határátlépés miatt eddig 172 821 emberrel szemben intézkedtek. A hatóságok ebben az évben 990 embercsempésszel szemben jártak el. Reggel hatig 160 275 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A rendészeti intézményekben pedig 2456 migráns tartózkodik.

MTI
09:39

Rendőrre támadt egy bevándorló

Rendőrre támadt egy menekült Kiskunhalason, a Gábor Áron laktanya területén lévő gyűjtőponton kedd este. Árvai Edina, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének közleménye szerint az illegális bevándorlók a megítélésük szerint lassú ügyintézés miatt hangoskodni, elégedetlenkedni kezdtek, majd egy férfi kilépett a több száz tagú tömegből, és rángatni kezdte az egyik rendőr ruházatát. A rendőr testi kényszerrel fékezte meg a támadót, majd tolmács segítségével sikerült megnyugtatni a tömeget. A 25 éves szír állampolgárt őrizetbe vették, és hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek ellene.

Origo
09:33

Európa nincs jó állapotban

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker megkezdte első évértékelő beszédét az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Azt mondta: Európa nincs jó állapotban.

A legnagyobb várakozás azt övezi, hogy pontosan milyen indítványokat tesz majd az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője az unióba irányuló bevándorlási hullám kezelése érdekében. Több számszerű adat már kiszivárgott, így például az, hogy Juncker 54 ezer Magyarországra menekült bevándorló átvállalását kéri majd a többi tagországtól.

Jean-Claude Juncker évértékelőjéről ITT írunk hosszabban.

Origo
09:25

Káoszhoz vezetett a jó szándék Röszkén

Túl sok önkéntes feleslegesen nagy mennyiségű adománnyal érkezett Röszkére, ez okozta, hogy kedd este káoszba fulladt a menekültek ellátása a helyi gyűjtőponton. 

A gyűjtést korábban irányító Migszol Szeged épp ezért ki is lépett a folyamatból. Közleményükben eldobált takarókról és ruhákról, mérhetetlen pazarlásról írnak, de azt is hangsúlyozzák, hogy a bevándorlók jelenleg nem szenvednek hiányt semmiben.

Origo
09:21

Átmentek Hegyeshalmon is

A 7.10-es railjet néhány percet várakozott Hegyeshalomnál, majd gond nélkül átjött Ausztriába. A vonaton utazó migránsokat alig lehet hallani, a többség eléggé elcsigázott.

Fáradtak a menekültekForrás: Origo
Origo
09:15

Elkezdődött Jean-Claude Juncker évértékelője

Az Európai Bizottság elnökének már megy a beszéde. Valószínűleg a menekültkérdésről is szól majd. 

Origo
09:09

Már fut a menekültapp

Menekültappot fejlesztettek a Magyarországra érkező bevándorlók segítésére. Az egyelőre Android okostelefonokra letölthető InfoAid több nyelven is friss információkat közöl, például a Hegyeshalomra tartó vonatok indulásáról és a legálisan elérhető taxisokról.

Az applikációt a Migration Aid önkéntesei készítették, de közlik más menekültügyi weboldalak értesüléseit is.

Origo
09:06

Münchenig kísérjük a menekülteket

A Budapestről 7.10-kor, mindössze pár perces késéssel indult müncheni railjetre Győrben újabb migránsok szálltak fel – legalább százan.

Kevés a két kocsiForrás: Origo

A számukra biztosított két kocsi már nem elég, a máshol szabadon maradt ülőhelyeket is elfoglalták, a folyosók pedig megteltek. Néhányan arról érdeklődtek, merre megy a vonat. A választ felszabadulva köszönték meg, noha nem tudni, meddig utaz(hat)nak. Tudósítónk egészen Münchenig kíséri a menekülteket.

 

Sokaknak csak állóhely jutottForrás: Origo
MTI
08:48

Az EU feladta Görögországot

Az Európai Unió "feladta" Görögországot, ez lehet a magyarázata annak, miért nem kéri rajta számon az ott belépő menekültek regisztrálását - mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, Görögország menekültügyi rendszerében nagy problémák vannak, a strasbourgi emberi jogi bíróság már 2009-ben megállapította, hogy "a menekültügyi eljárás a kínzás és az embertelen bánásmód tilalmába ütközően zajlik".

MTI
08:47

Állandó bázist hoztak létre a katolikusok Röszkén

Három sátorból álló állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton. Zagyva Richárd, a szervezet igazgatóhelyettese elmondta, hogy a sátrakban egészségügyi, szociális ellátást tudnak biztosítani. A bázison orvos, ápoló, tolmács és önkéntesek dolgoznak. Élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, takarókkal és hálózsákokkal látják el a bevándorlókat, akik sokszor több órán keresztül várják, hogy a rendőrség elszállítsa őket a befogadóállomásra. 

MTI
08:06

Több mint 2500 határsértőt tartóztattak fel

Csongrád megye déli részén 2529 határsértőt - köztük 455 gyermeket - tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve kedden. A rendőrség tájékoztatása szerint a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Origo
08:01

Ausztrália kész 12 ezer migránst befogadni

Tony Abbott miniszterelnök bejelentette: Ausztrália kész 12 ezer szíriai menekültet befogadni, és állandó lakhelyet biztosítanak számukra. Hozzátette: azok kerülhetnek Ausztráliába, akik jelenleg a Szíriával és Irakkal szomszédos országok menekülttáboraiban tartózkodnak. 

Az ausztrál kormány egyben arról is határozott, hogy 44 millió dollárnyi (mintegy 12 és fél milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt a válságövezetben lévők megsegítésére.

Origo
07:19

Dánia már visszatoloncolt 20 bevándorlót

A dán rendőrség kiutasította az országból az első olyan menekültcsoportot, akik nem kértek menedékjogot az országban, hanem Svédországba szerettek volna továbbmenni. Németországba toloncolták a bevándorlókat, és kitiltották őket két évre - írja a Mandiner.hu.

Origo
07:07

A railjet indulása előtti percekben már feszült a helyzet

A Keleti pályaudvarról 7.10-kor indul a railjet. Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy feszült a hangulat, néha felhördül a tömeg, de nincs dulakodás. Csak az indulás előtti utolsó percekben nyitják meg az utat a menekülteknek. A hét szerelvényből az utolsó kettőt tartják fenn a migránsoknak. A többi, jeggyel rendelkező utas már felszállhatott a vonatra.

--
06:04

Szijjártó Péter: Nemzetközi médiakampány zajlik Magyarország ellen

Erőteljes nemzetközi médiakampány zajlik Magyarország ellen, a tervezett kvótarendszer pedig elhibázott irány - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Népszabadságnak. Szijjártó azt mondta, a külügyminiszterek tanácsülésén Magyarország neve csak abban az összefüggésben merült fel, hogy "rendkívül nehéz a helyzetünk". Csak két felszólalásban hangzott el, hogy a kerítés nem jó megoldás, de az ország említése nélkül, tehát egyetlen felszólaló sem bírálta az országot. A felszólalása után több külügyminiszter gratulált is - mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a kvótarendszer elhibázott irány, mivel hatvanezer migráns elosztásáról van szó, miközben Magyarországra csak idén 170 ezren érkeztek, emellett tovább súlyosbítaná Európa helyzetét.

--
06:00

WHO: A menekültek nem terjesztenek betegségeket

Sokan hiszik azt, hogy összefüggés van a migráció és a fertőző betegségek behurcolása között, de a két dolog között nincsen rendszeres kapcsolat - írja közleményében Dr. Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója. "A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók kapcsolatba. A menekültek és menedékkérők főként az Európában gyakori fertőző betegségeknek vannak kitéve, függetlenül a migrációtól. Rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy egzotikus fertőzést hordozó közvetítő anyagokat, például Ebola-vírust vagy közel-keleti légúti koronavírust (MERS-CoV) hoznak be Európába" - olvasható a közleményben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy amikor ilyen eset történik, akkor az inkább a rendszeresen utazókat, a turistákat vagy egészségügyi dolgozókat érinti, mintsem a menekülteket vagy a menedékkérőket.

--
06:00

Kirúgták a menekülteket rugdosó operatőrnőt

A radikális jobboldali hangvételű N1 TV-nek dolgozott az az operatőrnő, aki tegnap délután több menekültet - köztük gyerekeket - is rugdosott, miközben videózta őket. A nőt tegnap este kirúgták az állásából, ellenzéki pártok - a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) - képviselői pedig feljelentették őt a rendőrségen. Az operatőrnő akciója pillanatok alatt híres lett az interneten, legutóbb a Reuters hivatalos Twitterén jelentek meg fotók az esetről.

 

Még több bejegyzés